Αναζητηση για regulated power supply

Στέλιος Π.

Supreme Member
Μιας και βρισκομαστε στα μεσα του καλοκαιριου και μιας και δεν προβλεπεται να φυγω πριν το Σεπτεμβρη... και αφου αργια μητηρ πασης κακιας... ειπα να βελτιωσω καποιες τροφοδοσιες for the fun of it.

Θελω λοιπον να φτιαξω 2 regulated psu οπως λεω και στον τιτλο.

Το ενα θελω να ειναι 12v 500mA για το phono που εχω τωρα, το Cambridge Audio Azur 640p (μεχρι να βρω τουλαχιστον αν θα παω στο El Cheapo ή στο Phonoclone ή στο Simplistic NJFET RIAA του Salas ή το Pearl Phono απο το PassDIY, αλλα αυτο ειναι μια αλλη μεγαλη κουβεντα...)

Και το αλλο θελω να ειναι 5v 500mA για να αλλαξω το τροφοδοτικο μιας λαμπουτσερας (κινεζοντακ) :flipout:

Τωρα γιατι υποχρεωτικα regulated; Ειπαμε for the fun of it.

Με ενα search στο forum δεν βρηκα πουθενα κανενα thread που να μιλαει αποκλειστικα για regulated power supply, μονο bits and peaces απο εδω και απο εκει, οποτε εσκευθην οτι παραλληλα με την ορεξη μου για πειραμα ας μαθω και κατι.

Εχω δει διαφορα σχεδια στο νετ, οπως για παραδειγμα, παλι απο τον Salas, το The simplistic Salas low voltage shunt regulator, στο οποιο βρηκα και ποστ του φιλου Prooptiki οποτε καθε input θα ειναι πολυ χρησιμο.
Κοιταζοντας και στο site του Elliot βρηκα και αυτο Power Supply for Preamplifiers

Επισης στην κουβεντα για το βουβαλακι υπαρχουν διαφορες ενδιαφερουσες προτασεις για τροφοδοτικα οπως μια του Morfea αλλα ελεγε κατι για common mode choke και το εχασα... ειπαμε newb... αλλα δεν θα με πειραζε να μαθω.

Καθε σχεδιο-εμπειρια-προταση λοιπον ειναι αποδεχτα και ανοιχτα στην κουβεντα, και δεν θα παει στο βροντο αφου αφ'ενος θα τα φτιαξω και αφ'ετερου θα μπορει καποιος να εχει ενα βασικο “μπουσουλα”.

Υπαρχουν υπεροχες των shunt regulators ή για audio εχουν αρκετα μειον;

Και μου ερχονται και μερικες ερωτησεις ακομα, για το πριν το regulation. Εχω διαφορες διοδους στο σπιτι, MUR860, Schotky (ας ειναι καλα οι servers), ετοιμες γεφυρες, απλες διοδους...
Ποια/ες απο αυτες ειναι καλυτερα να χρησιμοποιηθουν για την ανορθωση; Ε;
Και γιατι;

Υ.Γ. Δεν με ενδιαφερει ετοιμο κιτ, οτι ειναι να γινει θα γινει σε διατρητη πλακετα, αν ηταν αλλιως ξερω... αγιος ebayς (κινεζος αγιος προστατης των κλωνων)

Last edited:
LM317. Στα datasheet τα έχει όλα. Πιο απλή κατασκευή LM7812 (12V) και LM7805 (5V).

Νικο το ειχα στο μυαλο μου το LM317, σταθερη αξια, ελεγα μηπως εξερευνουσα και πιο "εξωτικες" υλοποιησεις... αμα ο ανθρωπος εχει φαγουρα... :flipout:

Ρε τρελε Σαμιωτη :grinning-smiley-043, αφου το λεω δεν θελω κιτ, θελω perforated πλακετα και κατασκευη τσουκου τσουκου με τα χερακια μου :award:
Φαγουρα ειναι αυτη... τι να κανω... ξυνομαι στην γκλιτσα... :flipout::flipout::flipout:

Συνονόματε καλησπέρα. Το (The simplistic Salas low voltage shunt regulator )παίζει απίστευτα καλά, αλλά τα 500mA που θες δεν νομίζω να τα καταφέρνει. Μήπως τα 500mA είναι υπερβολικά για ένα phono?
Ασχολουμαι τωρα. Μιλαμε για αλλη κλαση!!

Last edited:
Στελιο καλησπερα, δεν ξερω ρε γμτ... τοσο λεει το τροφοδοτικο του Cambridge... αλλα δεν χανω τιποτα να το δοκιμασω. Διαβασα οτι αυτο του Salas παει απο 200mA εως το πολυ 300.
Οταν τελειωσεις θελω, αν ειναι ευκολο, parts list και το σχηματικο που τελικα χρησιμοποιησες.

Με εφτιαξες τωρα! :ernaehrung004:

Εχμ...
Θα κάτσεις να σφάξεις το Cambridge και να παρακάμψεις τη τροφοδοσία του;
Γιατί ο μετασχηματιστής του είναι κάτω (αυτό που βάζεις στη πρίζα) και το τροφοδοτικό του στην πλακέτα πάνω...

Συγκεκριμένα το τροφοδοτικό του είναι κάτω αριστερά στη photo...

640p.jpg

(Ωχ... Κάτσε να δεις που του τη χάλασα τώρα... :bigcry:)

78xx - 79xx.
Βέβαια υπάρχουν πολλοί που έχουν χεριάσει την τροφοδοσία του αλλά δεν ξέρω πόσο βαθιά θέλει να βάλει το μαχαίρι ο φίλος :)

Απάντηση: Re: Αναζητηση για regulated power supply

78xx - 79xx.
Βέβαια υπάρχουν πολλοί που έχουν χεριάσει την τροφοδοσία του αλλά δεν ξέρω πόσο βαθιά θέλει να βάλει το μαχαίρι ο φίλος :)

Ναι τα βρήκα τα σχηματικά από 12V ac καταλήγει στα lm7818 και lm7918 για + / - 18v dc. Το τροφοδοτικό η μάλλον τα τροφοδοτικά του Salas είναι νομίζω ότι πρέπει αλλά θέλει όπως λες δουλειά.

Στελιο καλησπερα, δεν ξερω ρε γμτ... τοσο λεει το τροφοδοτικο του Cambridge... αλλα δεν χανω τιποτα να το δοκιμασω. Διαβασα οτι αυτο του Salas παει απο 200mA εως το πολυ 300.
Οταν τελειωσεις θελω, αν ειναι ευκολο, parts list και το σχηματικο που τελικα χρησιμοποιησες.

Με εφτιαξες τωρα! :ernaehrung004:

μαλλον θες κατι τετοιο, ρίξε μια ματιά:

http://www.audiocominternational.com/product_info.php?products_id=33

το εχω παρει για το κινεζακι (κι ακόμα δεν έχω αξιωθεί...)