Αναζήτηση ηχείων δαπέδου

Καλησπέρα.

Η δική μου ερώτηση ήταν για τη θέση της 'τρύπας' του bass reflex. Σε άλλα ηχεία την βλέπω μπροστά και σε άλλα ηχεία πίσω. (....Ποια τρύπα να διαλέξω???)

Τώρα για το αν το τουίτερ είναι ενδιάμεσα ή πάνω, φαντάζομαι είναι πάλι άλλη σχεδίαση, και πρακτικά δεν ξέρω τι διαφορά έχει...ειπα δεν είμαι ειδικός.

Σήμερα άκουσα κάποια ηχεία, και το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι είχατε απόλυτο δίκιο. ΠΡΕΠΕΙ να ακούσεις ηχεία για να δεις τι σου αρέσει. Απέρριψα ηχεία διπλάσιας τιμής από αυτή που είχα στο μυαλό μου επείδη προτίμούσα τον ήχο του πιο φθηνού (και άλλης μάρκας).

Η οπη του reflex εχει να κανει με την γεωμετρια του χωρου που θα μπουν τα ηχεια. αν εχεις σκοπο να τα βαλεις πολυ κοντα στον πισω τοιχο καλητερα να κοιταει μπροστα. υπαρχουν και ηχεια "κλειστου τυπου" που δεν εχουν καθολου οπη. δεν κατεβαινουν τοσο πολυ χαμηλα αλλα το μπασο τους ειναι πιο σφιχτο και τελικα ισως και πιο σωστο. φυσικα ειναι και θεμα γουστου αλλα επειδη τωρα ανακαλυπτεις το Hifi θα ελεγα να εισαι ανοιχτος σε ολες τις προτασεις-σχεδιασμους (οπως και νομιζω πως εισαι δλδ).

α,και κατι αλλο, τα ηχεια κλειστου τυπου εχουν συνηθως το πιο ευκολο στησιμο στον χωρο.

Last edited:
Η οπη του reflex εχει να κανει με την γεωμετρια του χωρου που θα μπουν τα ηχεια. αν εχεις σκοπο να τα βαλεις πολυ κοντα στον πισω τοιχο καλητερα να κοιταει μπροστα. υπαρχουν και ηχεια "κλειστου τυπου" που δεν εχουν καθολου οπη. δεν κατεβαινουν τοσο πολυ χαμηλα αλλα το μπασο τους ειναι πιο σφιχτο και τελικα ισως και πιο σωστο. φυσικα ειναι και θεμα γουστου αλλα επειδη τωρα ανακαλυπτεις το Hifi θα ελεγα να εισαι ανοιχτος σε ολες τις προτασεις-σχεδιασμους (οπως και νομιζω πως εισαι δλδ).

α,και κατι αλλο, τα ηχεια κλειστου τυπου εχουν συνηθως το πιο ευκολο στησιμο στον χωρο.

Καλημέρα Dr Pan K,

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Δεν έχω ακούσει κανένα κλειστού τύπου. Ξέρεις κάποιο σε αυτή την κατηγορία που ψάχνω?

Καλημέρα σε όλους,

μιας και ξεκίνησα το thread και μου αρέσει που έχετε βοηθήσει πολύ, θα αναφέρω τις εξελίξεις.

Άκουσα κάποια ηχεία και με βοήθησε πολύ. Ξεκινάω. Υπενθυμίζω ότι δεν είμαι ειδικός, και δεν έχω ακούσει πολλά συστήματα, αλλά απλά έχω ακούσει αρκετή μουσική. Επίσης έχουν να κάνουν με το προσωπικό μου γούστο. Το κομμάτι που άκουγα κάθε φορά ήταν το Let's get lost από τον Chet Baker (και άκουσα και σε όσα μου άρεσαν περισσότερο και το Fantasy από Miles Davis που έχει και ηλεκτρονικά στοιχεία).

Αρχικά άκουσα τα Magnat Monitor Supreme 1000 (370 ευρώ) και τα Mission M35i (590 ευρώ) τα οποία είναι σε ανώτερη κατηγορία τουλάχιστον τιμής. Απέρριψα τα Mission επειδή δεν μου άρεσαν προσωπικά τα μπάσα τους και τα χαμηλά. Από τα δύο δηλαδή προτίμησα τα αρκετά πιο φθηνά Magnat Monitor Supreme 1000.

Στη συνέχεια άκουσα τα Magnat Vector 205 (489 ευρώ) τα οποία σε σχέση με τα 1000 δεν μου έκαναν και την τεράστια διαφορά. Ίσως έφταιγε και η τοποθέτηση καθώς ήταν ψηλά.

Μετά άκουσα τα Magnat Quantum 605 (689 ευρώ) τα οποία είχαν μεγάλη διαφορά στα αυτιά μου. Όλα (χαμηλά, μεσαία, ψηλά...) ήταν πολύ πιο ξεκάθαρα.

Από περιέργεια άκουσα μετά τα Β&W 684 (980 ευρώ). Περίμενα να πάθω σοκ, αλλά μου ακούστηκαν χειρότερα από τα προηγούμενα. Δεν είχαν κάποιο στοιχείο που να με εντυπωσίασε.

Άκουσα ηχεία πάνω από το budget από περιέργεια και από την προτροπή κάποιων ότι στα ηχεία πρέπει να δώσω κάτι παραπάνω.

Αυτά,....

υγ. Κάποιος που έχει εμπειρία από τα Magnat???

Last edited:
Άκουσα ηχεία πάνω από το budget από περιέργεια και από την προτροπή κάποιων ότι στα ηχεία πρέπει να δώσω κάτι παραπάνω.

Άριστα έπραξες και άρχισες τις ακροάσεις. Αυτό που γράφεις περί budget δεν είναι απόλυτο, για δυο λόγους:

1) Ο παράγοντας "προσωπικό γούστο" είναι πολύ σημαντικός

2) Υπάρχουν ηχεία φθηνότερα που είναι "αντικειμενικά" καλύτερα από άλλα ακριβότερα (και μιλάω για ίδιας σχεδίασης και σύστασης, για να μην ξεφύγουμε με την επίδραση των χώρων, της οδήγησης απ' τον ενισχυτή κ.λπ.). Λόγοι: χώρα κατασκευής (υπάρχουν ηχεία σχεδιασμένα στη Δύση και κατασκευασμένα στην Κίνα, αυτά αυτομάτως είναι φθηνότερα από άλλα και όχι απαραιτήτως χειρότερα), χώρα προέλευσης (γενικά τις ΗΠΑ τις χρυσοπληρώνουμε), πολιτική αντιπροσώπου (συνδέεται και με το προηγούμενο), υλικά, φινίρισμα, "πρεστίζ" της μάρκας, και πολλά άλλα.

Τούτων λεχθέντων βέβαια, είναι απίθανο ένα ηχείο του πεντακοσάρικου να παίζει καλύτερα από ένα του διχίλιαρου (είναι όμως εξαιρετικά πιθανό να παίζει καλύτερα από ένα των 800 ευρώ, και ακόμα πιο πιθανό να αρέσει σε σένα περισσότερο).

πριν απο δυο χρονια αγορασα κατι Magnat για ενα φίλο. Δυστυχως δεν θυμαμαι το μοντελο ακριβως (ισως το 605?-505?)
Τα επελεξα μετα απο αρκετες ακροασεις, πολυ σωστος ηχος εαν στηθουν σωστα που μπορει να καλυψει καποιον που δεν το ψαχνει για παντα.
Προσωπικα επειδη μεσα σε 3 χρονια αγορασα 3 ηχεια βασεις για φιλους και συγγενεις (γαμοι κτλπ) σε αυτα τα λεφτα, η τριαδα μου ηταν τα roister 8.2, monitor audio silver κατι δεν θυμαμαι (αυτα που λατρευει το stereophile) και το magnat.
καλες ακροασεις και παιδεψε το πριν καταληξεις

Να ειμαι ειλικρινης, δεν γνωριζω καλα τα ηχεια στην εισαγωγικη κατηγορια. εκτιμω τα ATC αλλα ακομα και μεταχειρησμενα ειναι λιγο τσουχτερα σε τιμη.

ριξε μια ματια σε ενα περασμενο συγκρητικο του Σταματακου

Κλειστού τύπου, με 350 ευρώ, που θα καλύψει και 35τμ, είναι σοβαρός γρίφος (αν όχι άλυτος).
Εμένα πάντως μια χαρά "ειδικός" μου φαίνεται ο φίλος (δεν θα γράψω γιατί. Σχετίζεται όμως με ηχείο που δεν του άρεσε...)
Σε ό,τι αφορά τις...τρύπες, γενικώς προτιμάμε τις...μπροστά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ηχεία με πρόσθια οπή που μπουμάρουν του θανατά.
Κάποιος μισοανέφερε ήδη ένα (κάπου πήρε το μάτι μου τη λέξη "silver". Αν παίζει κι ο αριθμός "6", τότε...bingo!).
Τέλος, σχετικά με την προτροπή για ακριβότερο, don't get me wrong... διότι αναφερόμουν συγκεκριμένα στο Zensor.
Γενικά στον ήχο δεν ισχύει το "ακριβότερο=καλύτερο" σε όλες τις περιπτώσεις, και χαίρομαι που το ανακάλυψες ο ίδιος.

Λευτέρη συνέχισε τις ακροάσεις... Μας αρέσει που μοιράζεσαι τις εντυπώσεις σου, και φυσικά όσα περισσότερα ακούσεις, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να βρεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Καλημέρα σε όλους!

eyebee και leo1964 συμφωνώ στα περί budget και ποιότητας/απόδοσης. Άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.

tsip ευχαριστώ. Τα Roister τα ήξερα και θα ήθελα πολύ να τα ακούσω. Δεν ξέρω αν θα τα βρω κάπου για ακρόαση.

Dr Pan K διάβασα το συγκριτικό. Ενδιαφέρον. Αν ήταν και για ηχεία δαπέδου θα βοηθούσε περισσότερο εμένα προσωπικά. Σε ευχαριστώ όπως και να χει.

Sanvean θα προσπαθήσω να ακούσω και κλειστού τύπου. Για την προτροπή εννοούσα αρκετούς που μου το είπαν και εκτός forum. Η αλήθεια είναι ότι στην ίδια εταιρία, το ηχείο της ακριβής σειράς ήταν πολύ πιο 'ξεκάθαρο'. Τα άξιζε δηλαδή πιστεύω (από το λίγο που άκουσα).

Θα συνεχίσω παιδιά της ακροάσεις. Ήθελα να τα αγοράσω σχετικά γρήγορα αλλά νομίζω ότι πρέπει να κάνω υπομονή. Άλλωστε πραγματικά τα έχω μαζέψει δύσκολα τα χρήματα. Εκτός αν ακούσω κανένα ηχείο που θα πάθω πλάκα και η τιμή θα είναι δίκαιη. (Σκέφτηκα και να πάρω κανένα σετ με 200 ευρώ για να βολευτώ τώρα, και να μαζέψω χρήματα για να κάνω την υπέρβαση αργότερα με κάποιο ζευγάρι καλύτερο που θα το κρατήσω αρκετά.)

Θέλω να ακούσω σίγουρα και τα Q Acoustics 2050i που τα έχουν βγάλει αρκετά συγκριτικά, ως το καλύτερο ηχείο στην κατηγορία. Θα το ακούσω τις επόμενες μέρες μαζί με κάποια άλλα και θα ενημερώσω.

Θα συνεχίσω παιδιά της ακροάσεις. Ήθελα να τα αγοράσω σχετικά γρήγορα αλλά νομίζω ότι πρέπει να κάνω υπομονή.
Να το κάνεις, γιατί και η όλη διαδικασία έχει τη δική της απόλαυση! Και όταν τα πάρεις σπίτι, θα ξέρεις ότι πήρες αυτό που πραγματικά σου άρεσε περισσότερο.
Και εν τω μεταξύ θα έχεις και χρόνο να βλέπει τις αγγελίες για μεταχειρισμένα.

Re: Απάντηση: Αναζήτηση ηχείων δαπέδου

Τα epos έχουν ονομαστική αντίσταση 4ωμ, που ενδεχομένως στην πράξη πεφτει ακόμα πιο κάτω , πράγμα που θα δυσκόλευε πολλούς ενισχυτές.
(Ξέρω ότι σε μπλέκω με τεχνικά θέματα και για να το απλοποιήσω σου λέω ότι είναι μάλλον δύσκολα ηχεία για μικρούς ενισχυτές. Μκρή αντίσταση σημαίνει ότι το ηχείο ζητάει πολύ ρεύμα από τον ενισχυτή και ίσως τον γονατίσει).
http://www.flickr.com/photos/45235821@N05/8262920991/

Εμένα πάντως μια χαρά "ειδικός" μου φαίνεται ο φίλος (δεν θα γράψω γιατί. Σχετίζεται όμως με ηχείο που δεν του άρεσε...)
χαχα, είναι σα να το 'γραψες.

Κι αφού το 'φερε η κουβέντα για τους Harman, τους βρίσκω πιο σίγουρη λύση απότην άποψη ότι δεν είναι "bass heavy".
Μπάσο έχουν -και μάλιστα σωστό- μόνο αν τους το ζητήσεις εσύ από το menu. Με ένα ηχείο που σε δεδομένο χώρο έχει προδιάθεση να μπουμάρει, με Harman μπορεί και να τη γλυτώσεις, ενώ π.χ. με NAD όχι.
Αν το σύστημα ηχεία/χώρος δεν έχει τέτοιο θέμα, ο NAD στα φλατ του θα ακουστεί πιο γεμάτος.
Φέρε πρώτα τα ηχεία στο χώρο σου, δες πώς δουλεύει το πράγμα και ανάλογα κινείσαι για ενισχυτή.

Last edited:
To τελευταίο μοντέλο ήταν το epos m5i και σύμφωνα με τις μετρήσεις του stereophile δεν πέφτει κάτω απο τα 5 Ohm.
211Epofig1.jpg

http://www.stereophile.com/content/epos-m5i-loudspeaker-measurements

επίσης το έχω δοκιμάσει με 3 ενισχυτές της μικρομεσαίας κατηγορίας (όσον αφορά το τροφοδοτικό και ικανότητα οδήγησης) και δεν παρατήρησα κάποια δυσκολία.
αλλά, έτσι κι αλλιώς, το ηχείο είναι μικρό βάσεως! Πως μπαίνει στη βάσανο σύγκρισης με ηχεία δαπέδου???

Καλημέρα In(), ναι παράλληλα κοιτάω και αγγελίες/μεταχειρισμένα κτλ.

asvestos1157 δεν ξέρω αν εννοεί τα Mission ή τα B&W... Πάντως ένα από τα δύο :)

Nad δεν θα πάρω καθώς θέλω phono και δεν έχουν σε αυτή την κατηγορία που ψάχνω, οπότε ανεβάζω το κόστος με την απαίτηση προ-ενίσχυσης.
Από ότι φαίνεται πάω προς τον Marantz PM6004...

Re: Απάντηση: Αναζήτηση ηχείων δαπέδου

To τελευταίο μοντέλο ήταν το epos m5i και σύμφωνα με τις μετρήσεις του stereophile δεν πέφτει κάτω απο τα 5 Ohm.
211Epofig1.jpg

http://www.stereophile.com/content/epos-m5i-loudspeaker-measurements

επίσης το έχω δοκιμάσει με 3 ενισχυτές της μικρομεσαίας κατηγορίας (όσον αφορά το τροφοδοτικό και ικανότητα οδήγησης) και δεν παρατήρησα κάποια δυσκολία.
αλλά, έτσι κι αλλιώς, το ηχείο είναι μικρό βάσεως! Πως μπαίνει στη βάσανο σύγκρισης με ηχεία δαπέδου???
Ωραίος για το γράφημα.
Όσο για την ερώτησή σου σε... παραπέμπω στο νήμα περί μεγέθους ηχείων.:lehrer::laugh:

lol

Ναι μωρέ φίλε, στο νήμα που λές έχουν μπει πολλά πράγματα στη σωστή τους βάση...
άνοιξαν μάτια για την ακρίβεια (όσων βέβαια θέλουν να τα ανοίξουν) αλλά έχω παρακολουθήσει το νήμα του φίλου (δεν έκανα παρέμβαση μιας και του τα λέτε και βαδίζει μια χαρά) και σε 35τμ δε νομίζω να είναι λύση το m5i.
Δεν κατάλαβα και την λογική που το έβαλε στο τραπέζι ο ίδιος...

Μήπως εννοούσε το Μ15?
γιατί και η τιμή στα 450 δεν μου κάθησε καλά.
Το σκέφτομαι το m5ι και εγώ, αλλά δεν το βρίσκω πουθενά διαθέσιμο.
Ας μας πει φίλος Λεφτέρης λίγες λεπτομέρειες παραπάνω (ποιο ακριβώς είναι το ηχείο και απο πού?)

:ernaehrung004:

Last edited:
Ηχεία δαπέδου ψάχνω παιδιά. Αναφερόμουν στα Epos Epic 5 που είδα ότι κοστίζουν 450 ευρώ. Δεν τα έχω ακούσει όμως.

Απάντηση: Re: Αναζήτηση ηχείων δαπέδου

(Σκέφτηκα και να πάρω κανένα σετ με 200 ευρώ για να βολευτώ τώρα, και να μαζέψω χρήματα για να κάνω την υπέρβαση αργότερα με κάποιο ζευγάρι καλύτερο που θα το κρατήσω αρκετά.)

Θέλω να ακούσω σίγουρα και τα Q Acoustics 2050i που τα έχουν βγάλει αρκετά συγκριτικά, ως το καλύτερο ηχείο στην κατηγορία. Θα το ακούσω τις επόμενες μέρες μαζί με κάποια άλλα και θα ενημερώσω.

Θα σε συμβούλευα να μην *πετάξεις* 200 ευρά,υπομονή χρειάζεται και θα το βρείς το ηχείο που θα σ'αρέσει
Πολύ καλά και τα Q Acoustics,πρέπει να τ'ακούσεις!