Αναζήτηση και πάλι!
Εισαγωγή. Ήλθε φαίνεται ο καιρός, να προστεθεί στη συλλογή μου ένα ακόμα ζευγάρι ακουστικών. Μάλλον είναι αδύνατον να παραμείνω για πολύ καιρό στην ησυχία μου!
Το βασικό κριτήριο για τις έως τώρα επιλογές μου ήταν, είναι και θα παραμείνει
η υψηλή πιστότητα. Η όσο το δυνατόν πιο πιστή και με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια αναπαραγωγή μιας ηχογράφησης. Η μικρότερη δυνατή επέμβαση των κρίκων της ηχητικής αλυσσίδας στο ηχογραφημένο υλικό. Ουδετερότητα, φυσικότητα και προπαντός
διαφάνεια. Άν είναι καλή η αρχική ηχογράφηση, τόσο το καλύτερο. Αν δεν είναι, τόσο το χειρότερο για την ηχογράφηση. Τα μέσα αναπαραγωγής πρέπει να αποκαλύπτουν το περιεχόμενό της, χωρίς να την ωραιοποιούν, αλλά και δίχως να την υποβαθμίζουν. Να την αναδεικνύουν, όπως είναι ακριβώς. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Να μην έχουν, ούτε στο ελάχιστο, δικό τους χαρακτήρα.
Αλλά τούτη τη φορά
κατ' εξαιρεση θα ήθελα κάτι διαφορετικό.
Αλλαγή πλεύσης.
Να βρω ακουστικά με συγκεκριμένο χαρακτήρα. Το εντελώς αντίθετο από ότι έκανα μέχρι τώρα!
Προδιαγραφές. Ακουστικά μόνο για απόλαυση, με "
μουσικότητα," αν έχει κάποιο νόημα αυτός ο όρος. Με τις παρακάτω "προδιαγραφές".
Over Ear. Ανοικτού ή κλειστού τύπου, είναι αδιάφορο.
Με μεγάλη ευαισθησία. Να μπορούν να παίξουν πολύ καλά είτε από απλές και φορητές πηγές, είτε από καλά DAC's, DAP's και ενισχυτές ακουστικών. Επίσης η μεγάλη ευαισθησία διευκολύνει την απόδοση των δυναμικών και μικροδυναμικών.
Να έχουν πλούσιο ήχο!
Τι εννοώ;
All around. Να είναι κατάλληλα για όλα τα είδη της μουσικής και να μην είναι επιλεκτικά μόνο για ορισμένα.
Όχι με καμπύλη V ή U. Να μην έχουν απόκριση συχνότητας με τονισμένα άκρα, με καμπύλη σε σχήμα
V, ή
U, όπως σε πάρα πολλά ακουστικά που με αυτό τον τρόπο εντυπωσιάζουν.
Μπάσα. Να έχουν πλούσιο χαμηλό και να κατεβαίνουν αρκετά, χωρίς όμως να σκεπάζουν (bleeding) την υπόλοιπη ακουστική περιοχή. Προς διευκρίνηση: Δεν είμαι Basshead!
Μεσαία. Να έχουν πλούσια μεσαία. Μία μικρή έμφαση στη μεσαία περιοχή είναι επιθυμητή.
Να μην έχουν τη γνωστή "τρύπα στα μεσοϋψηλά!" Είναι γνωστό ότι πολλοί κατασκευαστές φτιάχνουν τα ακουστικά τους, πολλά από τα οποία θεωρούνται κορυφαία και είναι πανάκριβα με ένα βύθισμα μερικών dB στην περιοχή 3-5 Khz. Η καμπύλη απόκρισης συχνότητας παρουσιάζει ένα σχήμα τύπου `````````v``````` σε αυτή την περιοχή. Αυτό εξυπηρετεί, διότι δίνει στα ακουστικά ένα χαρακτήρα laid back, τα όργανα να ακούγονται με μεγαλύτερη ευκρίνεια και καλύτερο διαχωρισμό οι ανθρώπινες φωνές όμως ακούγονται ως ένα βαθμό υποτονικές και συχνά "ψόφιες". Και αυτό δεν το θέλουμε.
Υψηλές συχνότητες. Να έχουν εκτεταμένα και αέρινα πρίμα αλλά όχι αιχμηρά. Να μην "ξύνουν".
Στερεοφωνική Εικόνα. Εκτεταμένη σε πλάτος και βάθος, αλλά προπαντός με καλό διαχωρισμό ανάμεσα στις φωνές και στα όργανα, δηλαδή με καλό imaging. Αν χρειαζόταν να διαλέξω ανάμεσα σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, την εκτεταμένη στερεοφωνική εικόνα και το καλό imaging, θα προτιμούσα το καλύτερο imaging.
Τελικά...
Ζητάω πολλά; Μεταξύ μας κάτι έχω σκεφτεί, κάτι έχω κατά νού, αλλά θέλω να ακούσω προτάσεις. Μπορεί να προκύψουν εκπλήξεις.
Οικονομικός περιορισμός; Υπάρχει, αλλά καλύτερα ας μη θέσω όριο. Άσε να δούμε πρώτα που θα οδηγήσει η αναζήτηση!