Αναζήτηση οικονομικού πικαπ για αναβίωση παλιάς συλλογής δίσκων

wynn

AVClub Enthusiast
20 September 2011
753
Καλησπερίζω το forum! Μιας και είμαι σε φάση αξιοποίησης της συλλογής δίσκων του πατέρα μου (γύρω στους 400-500), ψάχνω για την αγορά ενός εισαγωγικού αξιοπρεπούς πικαπ. Το budget είναι γύρω στα 250 για κάτι μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση. Αν βρεθεί κάτι πολύ καλό μπορεί να ανέβει ακόμα λίγο.
Επειδή είμαι παντελώς άσχετος με το χώρο του βινυλίου, θα ήθελα να με κατευθύνετε σε μοντέλα κατά κανόνα αξιόπιστα και σχετικά απλά στις ρυθμίσεις τους για να παίξουν σωστά. Αρχικά προσανατολίζομαι στις 3 μεγάλες εταιρείες Project, Dual και Rega.
Κάποια μοντέλα που έχω βρει είναι τα Dual 455-1, 505-3, 505-4, Rega P3. Από project το 1.2 ενώ σε καινούριο είναι προσιτό και όμορφο και το Project Debut Carbon. Μία αδρή εκτίμηση ως προς την ηχητική απόδοση των παραπάνω αλλά και κάποια άλλη πρόταση είναι ευπρόσδεκτες.
Το υπόλοιπο σύστημα είναι ενισχυτικά Nad c165bee, Nad c275bee και ηχεία Chario Delphinus. Δε θέλω πικαπ με ενσωματωμένο phono μιας και θέλω να αξιοποιήσω το αρκετά καλό phono του 165. Άλλες ευκολίες τύπου usb δε με ενδιαφέρουν.

Επίσης ένα άλλο θέμα που σκέφτομαι είναι ο καθαρισμός των παλιών δίσκων. Από το λίγο ψάξιμο που είδα κυκλοφορούν πλυντήρια δίσκων, αλλά σε αυτή τη φάση δεν είμαι για επένδυση σε κάτι τέτοιο. Υπάρχει κάποιος απλός τρόπος για ένα πρώτο πρόχειρο καθάρισμα ώστε να μη χοροπηδάει η βελόνα τουλάχιστον?

Για ένα Rega P3 με μία απλή κεφαλή Audio Technica πάνω (λογικά αυτή http://www.hifi-phono-house.com/product_info.php?language=en&products_id=9946 ) στα 250 Ευρώ ποια είναι η άποψή σας? Με προοπτική για καλύτερη κεφαλή στο μέλλον.

Τέλος αν υπάρχουν βασικά σημεία που πρέπει να κοιτάξω στην αγορά ενός μεταχειρισμένου πικαπ εκτός από το βασικό τεστάρισμα στο να παίζει απροβλημάτιστα, θα μου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα!
Ευχαριστώ για την υπομονή στο νήμα σεντόνι :ernaehrung004:

Last edited:
Κι απο μενα rega p3 η planar 3, μεταχειρισμένο.
Ακολουθείς την πεπατημενη και με ενα σφικτο budget κανεις μια καλη είσοδο στο βινύλιο!
Βασικο να προσέξεις να φοραει τον rb 300 βραχιονα που θεωρείται εξαιρετικός
Δε σου προτεινω project.

Τωρα για καθαρισμο, υπαρχει ειδικο νημα στο φορουμ. Για αρχη καθαρισμα με βουρτσακι. Αν ειναι πολυ χαλια, υπάρχουν βινυλιαδικα που καθαριζουν σε πλυντήριο με 1 ευρω.

Δες εδώ έχει κάτι προσφορές καλές κοιτούσα λίγο πιο πριν για μένα...και τα Project μην τα αμελήσεις!Κατά την ταπεινή μου γνώμη να πας σε καινούργιο να γουστάρεις καλύτερα!

Για πικαπ μεταχειρισμένο, να πας με άνθρωπο γνώστη να το δεις από κοντά πριν το πάρεις και κατόπιν δοκιμής πάντα. Αλλιώς να πας σε καινούργιο.
Δε θα προτείνω rega, εξαιτίας του snobισμού της εταιρείας αυτής. Αν όμως σου αρέσει και σου κάνει πάρτο.

@Totsipaki και @Pelopis85 ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Το rega όντως είναι διαχρονικό budget πικαπ από αυτά που διαβάζω. Θα ψάξω να βρω κάποιο σε καλή κατάσταση.
Θα διαβάσω και το νήμα για τον καθαρισμό να αποκτήσω μία ιδέα σιγά σιγά.
@inviter29 ενδιαφέρον το Link σου. Αυτό το site στέλνει άραγε Ελλάδα? Πολύ καλές τιμές για καινούριο. Πολύ ενδιαφέρουσα και η τιμή του rega dac.
@quevedo δοκιμή σίγουρα θα γίνει. Δυστυχώς για περαιτέρω τεχνικό έλεγχο δεν έχω τις γνώσεις, αλλά από το να πάρω κάτι στην τύχη μπορεί να πάω σε τεχνικό εμπιστοσύνης για έλεγχο κατά τη συναλλαγή όταν καταλήξω κάπου. Σνομπισμό ε? Η αλήθεια είναι το ότι δεν έχει ακόμα κάποια αντιπροσωπεία στην Ελλάδα με προβληματίζει κάπως. Αλλά για το συγκεκριμένο στην τιμή του ακούω μόνο καλά λόγια.

@quevedo δοκιμή σίγουρα θα γίνει. Δυστυχώς για περαιτέρω τεχνικό έλεγχο δεν έχω τις γνώσεις, αλλά από το να πάρω κάτι στην τύχη μπορεί να πάω σε τεχνικό εμπιστοσύνης για έλεγχο κατά τη συναλλαγή όταν καταλήξω κάπου. Σνομπισμό ε? Η αλήθεια είναι το ότι δεν έχει ακόμα κάποια αντιπροσωπεία στην Ελλάδα με προβληματίζει κάπως. Αλλά για το συγκεκριμένο στην τιμή του ακούω μόνο καλά λόγια.

Αντιπροσωπεία υπήρχε αλλά μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη της, δε βρέθηκε άλλος να πάρει την rega γιατί αυτοί οι άγγλοι ζητάνε πολύ μεγάλη πρώτη παραγγελία (100.000 ) και λόγω κρίσης αλλά και μικρής αγοράς στην Ελλάδα, αυτό δεν είναι εφικτό.

Τελικά αποκτήθηκε ενα p3-24 σε κατασταση σχεδόν καινούριου. Φοράει μια audio technica 95 την πράσινη. Θα επανελθω με αναλυτικές εντυπώσεις. Προς το παρόν πήρα καθαριστικά για τα βινυλια για να αναστησω τη συλλογή σιγά σιγά.
Σας ευχαριστώ πολύ ολους για το ενδιαφέρον και τις συμβουλες!

Τελικά αποκτήθηκε ενα p3-24 σε κατασταση σχεδόν καινούριου. Φοράει μια audio technica 95 την πράσινη. Θα επανελθω με αναλυτικές εντυπώσεις. Προς το παρόν πήρα καθαριστικά για τα βινυλια για να αναστησω τη συλλογή σιγά σιγά.
Σας ευχαριστώ πολύ ολους για το ενδιαφέρον και τις συμβουλες!

Πως παει το νεο πικαπ ?
Ετοιμαζω ενα μικρο συστημα με το 3-24 , NOS cyrus straightline ,και κατι παλια focal που εχω και οι πρωτες εντυπωσεις για το συστημα ειναι πολυ καλες.

Last edited:
Πως παει το νεο πικαπ ?
Ετοιμαζω ενα μικρο συστημα με το 3-24 , NOS cyrus straightline ,και κατι παλια focal που εχω και οι πρωτες εντυπωσεις για το συστημα ειναι πολυ καλες.
Δεν έχω προλάβει ακόμα να κάνω πολύωρες ακροασεις. Απο λίγους παλιούς δίσκους που άκουσα μετα απο καθάρισμα είχα πολύ θετικές εντυπώσεις. Μου άρεσαν πολύ τα σώματα, η μουσικότητα και η σωστη τοποθέτηση της μουσικής σκηνής. Επίσης ο βραχίονας μέχρι τώρα δεν έχει μασήσει κάπου τα διαβάζει όλα μια χαρά. Ως μέτρο σύγκρισης βέβαια έχω μονο το squeezebox+teac ud-h01 αυτή τη στιγμη. Θα βάλω και κάποιον πιο audiophile δισκο πανω για καλυτερα συμπεράσματα. Γενικά για κάποιο καλό ταίριασμα με κεφαλή έχουμε κάποια άποψη? Για κλασικα ροκ και blues και όλα τα συναφή. Σίγουρα σηκώνει πολύ καλύτερη απο την audio technica 95 που έχω πανω.

Μην ανησυχεις για τον βραχιωνα, δεν "μασαει" ευκολα :-)
Ναι η ΑΤ-95Ε θα ελεγα ειναι το ελαχιστο που θα μπορουσες να βαλεις στο πικαπ.
Σε τι τιμες θα σκεφτοσουν να ειναι μια πιθανη αγορα κεφαλης?

Μην ανησυχεις για τον βραχιωνα, δεν "μασαει" ευκολα :-)
Ναι η ΑΤ-95Ε θα ελεγα ειναι το ελαχιστο που θα μπορουσες να βαλεις στο πικαπ.
Σε τι τιμες θα σκεφτοσουν να ειναι μια πιθανη αγορα κεφαλης?

Εφόσον αξίζει τον κόπο σε ηχητική διαφορα ενα πρόχειρο ταβάνι είναι τα 120-150 ευρώ. 2 ερωτήσεις :
1)αξίζει η αγορά μεταχειρισμενης κεφαλής?
2)σε περιπτωση αγοράς καινούριας είναι εύκολη η ακρόαση-δοκιμη σε καταστημα και κάποια σύγκριση μεταξύ μοντέλων?

Οποιαδηποτε δοκιμασμένη αξιολογη λυση για τα rega ευπρόσδεκτη.

Δεν έχω προλάβει ακόμα να κάνω πολύωρες ακροασεις. Απο λίγους παλιούς δίσκους που άκουσα μετα απο καθάρισμα είχα πολύ θετικές εντυπώσεις. Μου άρεσαν πολύ τα σώματα, η μουσικότητα και η σωστη τοποθέτηση της μουσικής σκηνής. Επίσης ο βραχίονας μέχρι τώρα δεν έχει μασήσει κάπου τα διαβάζει όλα μια χαρά. Ως μέτρο σύγκρισης βέβαια έχω μονο το squeezebox+teac ud-h01 αυτή τη στιγμη. Θα βάλω και κάποιον πιο audiophile δισκο πανω για καλυτερα συμπεράσματα. Γενικά για κάποιο καλό ταίριασμα με κεφαλή έχουμε κάποια άποψη? Για κλασικα ροκ και blues και όλα τα συναφή. Σίγουρα σηκώνει πολύ καλύτερη απο την audio technica 95 που έχω πανω.
Δε χρειάζεται audiophile δίσκους για να καταλαβεις αν παιζει καλα! Δωσε κι αλλο χρονο στην κεφαλη να την ακουσεις καλα και να μάθεις το σύστημα.
Γνώμη μου ειναι να αραξεις για ενα διαστημα στο παρόν συστημα και βλεπεις για μελλοντικα αν χρειάζεται ή οχι αναβάθμιση!
Καλες ακροάσεις

Δε χρειάζεται audiophile δίσκους για να καταλαβεις αν παιζει καλα! Δωσε κι αλλο χρονο στην κεφαλη να την ακουσεις καλα και να μάθεις το σύστημα.
Γνώμη μου ειναι να αραξεις για ενα διαστημα στο παρόν συστημα και βλεπεις για μελλοντικα αν χρειάζεται ή οχι αναβάθμιση!
Καλες ακροάσεις

Ακριβώς. Τι πα να πει audiophile δίσκος? Μαρκετινίστικα κόλπα. Πόσοι δίσκοι με τέτοιο χαρακτηρισμό έχουν αποδειχτεί μετριότατοι.

Θα συμφωνήσω και με την άποψη να δοθεί χρόνος στο παρόν σύστημα. Οι αλλαγή κεφαλής να γίνει μετά από κάποιο διάστημα, ώστε να έχουμε πλήρη γνώση τι μας λείπει από την υπάρχουσα για να το βρούμε σε άλλη.

Εννοείται οτι το πικ απ δεν το ξέρω ακόμα σχεδόν καθόλου, θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι την οποία αναβάθμιση αν γίνει τελικα.
Απλα ήθελα καποιες πρωτες συμβουλες για το συνδυασμό κεφαλών για το συγκεκριμένο βραχίονα να έχω μια κατευθυνση στο γενικό χαζεμα στο internet. Ποια είναι τα best buys ας πούμε κεφαλών της κατηγοριας.

Ο όρος audiophile που χρησιμοποιησα είναι λάθος. Εννοουσα κάποιον δισκο σε κατασταση καινούριου που να είναι καλη ηχογράφηση ώστε να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα όταν στρώσει η κεφαλή.
Και εννοείται οτι ψωνιζω με μονο κριτήριο τον καλλιτέχνη και όχι τα παχιά γραμμάρια που ευαγγελίζονται οι δισκογραφικές!!!

Σας ευχαριστώ ολους για τα φώτα σας. Ο αναλογικός κοσμος μοιάζει ωκεανός, μονο τους πιθανούς συνδυασμούς κεφαλών βραχίονα να εξετάσει κανεις χάνεται η μπάλα!

Δεν αρκεί μόνο η καλή ηχογράφηση αλλά και η καλή παραγωγή και κατασκευή ενός δίσκου. Α, και δεν είναι ο κόσμος του βινυλίου αναλογικός όπως μας λένε. Πολλά βινύλια είναι φτιαγμένα από ψηφιακά masters.

ήθελα καποιες πρωτες συμβουλες για το συνδυασμό κεφαλών για το συγκεκριμένο βραχίονα να έχω μια κατευθυνση στο γενικό χαζεμα στο internet. Ποια είναι τα best buys ας πούμε κεφαλών της κατηγοριας.

Μερικες κεφαλες που θα σκεφτομουν ειναι nagaoka MP110 και να εξηγησω γιατι.Ειναι περιπου στα λεφτα που σκεφτεσαι (πιο κατω μαλλον ) και ενω δεν φαινεται αρχικα ως καλη αναβαθμιση απο την ΑΤ-95Ε , βλεποντας τα σχολια για τον προενισχυτη σου, ο πιο μαλακος ηχος της ΜΡ-110 θα ειναι κατα την γνωμη μου προτιμοτερος.

Περα απο την ΜΡ-110 θα σκεφτομουν πιο ψηλα σε τιμες αλλα εξαιρετικες κεφαλες την ΜΡ-150 και ΜΡ-200 της ιδιας εταιρειας.

Θα βαλω και την γνωστη πλεον (γεννητρια) sumiko pearl και A&R series 77 με βελονα Jico SAS.

Ολες τις πιο πανω τις εχω δοκιμασει τοσο στο Ρ3-24 αλλα και σε Ρ2 και πανε μια χαρα.

Απο την audio-technica δες και την ΑΤ-120Ε.