Αναζήτηση router+switch για Gbps δίκτυο

Φίλε Afam,

Δεν αμφιβάλλω ότι κάνεις copy τεράστια αρχεία. Αυτό που ενδιαφέρει πολλούς (σε ορισμένες φορές κι εμένα) είναι ο χρόνος που απαιτείται για ένα μεγάλο copy αρχείου. Το οποίο μάλιστα διαφέρει σε ένα αρχείο Χ GB και εκατοντάδες/χιλιάδες αρχεία αθροίσματος πάλι Χ GB.
Λέω δηλαδή ότι τα NAS συνήθως πέφτουν πολύ έξω σχετικά με τις επιδόσεις που θα περίμενε να έχεις κάποιος χρήστης π.χ. NAS με 1 δίσκο και Gigabit θα έπρεπε να έχει διαμεταγωγή >70 MB/sec. Την έχει;

Φίλε SLionB,

Η μέγιστη επίδοση που περιμένεις από Gigabit σύνδεση δεν απέχει πολύ από 110MB ανά δλ. (ειδικά αν συνδέεσαι μέσω Samba/CIFS, δηλαδή Windows λόγω του overhead).
To θέμα με τα NAS δεν είναι ακριβώς ότι δεν υποστηρίζουν συνδέσεις Gigabit. Αυτά τα 2 που ανέφερα μάλιστα έχουν 2 Gigabit Ethernet (ακόμα και για Balancing - δηλαδή διπλασιασμό της Gigabit σύνδεσης). Το θέμα τους είναι ότι κατά 95% κάνουν κάποιο RAID οπότε ο επεξεργαστής που διαθέτουν και η RAM τους δεν επαρκούν για μεγαλύτερες διαμεταγωγές. Για παράδειγμα τα περισσότερα καλά NAS έχουν πάνω ATOM 1.6GHz ή σχετικών επιδόσεων CPU και περίπου 1GB RAM, το οποίο πολλού παιδεύονται να αναβαθμίσουν στα 2GB.

Είσαι απόλυτος γνώστης του αντικειμένου.
Όταν διαφημίζεις κάτι ως 1GB πρέπει να είναι 1GB.
Αλλιώς μην βάζεις θύρα 1GB, βάλε 100Mb.
Δεν με ενδιαφέρει αν ο λόγος που δεν φθάνει την σωστή ταχύτητα είναι ο αργός επεξεργαστής του.
Γιατί διαφορετικά θεωρείται εξαπάτηση του αγοραστή για να πληρώσει κάτι ακριβότερα από αυτό που πραγματικά αξίζει.

Τι δεν μου αρέσει:

• Χαμηλή ταχύτητα διαμεταγωγής ( = μούφα 1GB interface) δεν θα το έλεγα....
  • Πιθανή απώλεια δεδομένων σε διακοπή ρεύματος ακόμα και αν ο δίσκος είναι πάνω σε UPS καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα το UPS να σβήνει τον δίσκο για να τον προστατεύσει. Σε αυτό θα σε γελάσω, μου έχει κλείσει αρκετές φορές αλλά ποτέ δεν έχω χάσει δεδομένα...
  • O ΤwonkyMedia DLNA Server δεν σου επιτρέπει να δεις τα αρχεία του δίσκου απομακρυσμένα μέσω internet αλλά μόνο μέσω του εσωτερικού δικτύου. Δεν έχω Twonky, δεν είμαι και σπίτι και να το δω τώρα, κανονικά βλέπω τον δίσκο μέσω internet, το χρησιμοποιώ όταν είμαι στο χωριό για να τραβάω αρχεία από αυτό τον δίσκο...
Τι μου αρέσει:

• O downloader με τον οποίο κατεβάζεις ότι θες με τον δίσκο σε sleep mode.
  • O copier με τον οποίο κάνεις αυτόματα backup σε δίσκο USB που συνδέεις πάνω του.Έτσι εξαλείφεις ότι ο δίσκος δεν είναι RAID αν συνδέσεις USB disk ίσης χωρητικότητας.

Μήπως δεν έχουμε την ίδια έκδοση ????? ο δικός μου είναι ο λευκός με το στρογγυλό κουμπάκι που γίνεται μπλε όταν ανάβει.....

Μήπως δεν έχουμε την ίδια έκδοση ????? ο δικός μου είναι ο λευκός με το στρογγυλό κουμπάκι που γίνεται μπλε όταν ανάβει.....
Φαντάσου εγώ έχω τον νεότερο με το λευκό λαμπάκι αλλά κιτ.
Πάντως είσαι τυχερός που δεν έχεις χάσει ακόμα δεδομένα.
Εγώ ήδη έχω αντικαταστήσει έναν δίσκο που ευτυχώς ήταν εντός εγγυήσεως και ευτυχώς είχα και backup.
Τα δεδομένα πρέπει να είναι ασφαλή και όχι στην τύχη τους.

Last edited:
Φίλε Afam,

Δεν αμφιβάλλω ότι κάνεις copy τεράστια αρχεία. Αυτό που ενδιαφέρει πολλούς (σε ορισμένες φορές κι εμένα) είναι ο χρόνος που απαιτείται για ένα μεγάλο copy αρχείου. Το οποίο μάλιστα διαφέρει σε ένα αρχείο Χ GB και εκατοντάδες/χιλιάδες αρχεία αθροίσματος πάλι Χ GB.
Λέω δηλαδή ότι τα NAS συνήθως πέφτουν πολύ έξω σχετικά με τις επιδόσεις που θα περίμενε να έχεις κάποιος χρήστης π.χ. NAS με 1 δίσκο και Gigabit θα έπρεπε να έχει διαμεταγωγή >70 MB/sec. Την έχει;

Αν θυμάμαι καλά γιατί δεν το ψάχνω και πολύ (είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις ταχύτητες που έχω στο σπίτι με αυτά που κάνω) είναι πάνω από 55ΜΒ....

Φίλε SLionB,

Κατ' αρχάς ΔΕΝ είμαι απόλυτος γνώστης! :D

Όταν διαφημίζεις κάτι ως 1GB πρέπει να είναι 1GB.
Αλλιώς μην βάζεις θύρα 1GB, βάλε 100Mb.
Δεν με ενδιαφέρει αν ο λόγος που δεν φθάνει την σωστή ταχύτητα είναι ο αργός επεξεργαστής του.
Γιατί διαφορετικά θεωρείται εξαπάτηση του αγοραστή για να πληρώσει κάτι ακριβότερα από αυτό που πραγματικά αξίζει.

Συμφωνώ απόλυτα!
Το κακό είναι ότι το ίδιο σενάριο ακολουθούν όλες οι εταιρίες οπότε το θέμα είναι ποια εταιρία και ποιό προϊόν είναι πιο κοντά στις επιδόσεις που "διαφημίζει" η εταιρία. Και η αλήθεια είναι πως για να πάρεις κάποιος ταχύτητα (πραγματική) από NAS πολύ κοντά στο Gigabit (δηλαδή >110MB/sec) πρέπει να δώσει πολύ πάνω από χιλιάρικο... Δυστυχώς...

Φίλε Afam,

Αν θυμάμαι καλά γιατί δεν το ψάχνω και πολύ (είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις ταχύτητες που έχω στο σπίτι με αυτά που κάνω) είναι πάνω από 55ΜΒ....

Είσαι πολύ τυχερός! Έχεις σχετικά πολύ καλό NAS. Κι εγώ έχω κάποια χρόνια να κάνω καλή έρευνα για NAS. 55MB/sec είναι κορυφαία ταχύτητα για NAS με 1 σκληρό δίσκο ειδικά συγκριτικά με τα όσα είχα διαβάσει.

Φίλε SLionB,

Κατ' αρχάς ΔΕΝ είμαι απόλυτος γνώστης! :D

Συμφωνώ απόλυτα!
Το κακό είναι ότι το ίδιο σενάριο ακολουθούν όλες οι εταιρίες οπότε το θέμα είναι ποια εταιρία και ποιό προϊόν είναι πιο κοντά στις επιδόσεις που "διαφημίζει" η εταιρία. Και η αλήθεια είναι πως για να πάρεις κάποιος ταχύτητα (πραγματική) από NAS πολύ κοντά στο Gigabit (δηλαδή >110MB/sec) πρέπει να δώσει πολύ πάνω από χιλιάρικο... Δυστυχώς...

Αυτό όμως δεν μπορείς να το ξέρεις πριν αγοράσεις εκτός και αν έχει αγοράσει πρώτος κάποιος άλλος.
Εγώ το έμαθα πολύ αργότερα από site που τους χακεύει τους δίσκους αυτούς και τους δίνει περισσότερες δυνατότητες:

http://mybookworld.wikidot.com/forum-summary

Why is my MBWE so slow? I only get file transfers of XX MB/sec"

The MBWE is consumer grade hardware with very limited resources. Even though it is advertised as 'Gigabit Ethernet' this is not a true representation of the possible real-world speed.

Φίλε SLionB,

Αυτό όμως δεν μπορείς να το ξέρεις πριν αγοράσεις εκτός και αν έχει αγοράσει πρώτος κάποιος άλλος.
Εγώ το έμαθα πολύ αργότερα από site που τους χακεύει τους δίσκους αυτούς και τους δίνει περισσότερες δυνατότητες

Εννοείται πως για να πάρεις NAS, πρέπει να το ψάξεις πολύ ως πάρα πολύ πριν. Ειδικά αν θέλεις να δώσεις ένα σεβαστό ποσό χρημάτων.
Βέβαια δεν πρέπει ν' ανησυχείς καθόλου για το δικό σου γιατί η αλήθεια είναι πως όλες οι εταιρίες τα ίδια κάνουν αναφορικά με τις NAS συσκευές, οπότε πρέπει να το αντιμετωπίσεις ως "αναγκαίο κακό".

Φίλε Afam,

Είσαι πολύ τυχερός! Έχεις σχετικά πολύ καλό NAS. Κι εγώ έχω κάποια χρόνια να κάνω καλή έρευνα για NAS. 55MB/sec είναι κορυφαία ταχύτητα για NAS με 1 σκληρό δίσκο ειδικά συγκριτικά με τα όσα είχα διαβάσει.

Σε κάποια πράγματα είμαι ολίγον τυχερός. Π.χ. δεν μου έχει βαρέσει ποτέ (στα 26 χρόνια που ασχολούμαι με υπολογιστές) σκληρός δίσκος....

Και επίσης δεν ξέρω τι πάει να πει virus στους υπολογιστές μου !!!!!!:D

Απάντηση: Re: Αναζήτηση router+switch για Gbps δίκτυο

Σε κάποια πράγματα είμαι ολίγον τυχερός. Π.χ. δεν μου έχει βαρέσει ποτέ (στα 26 χρόνια που ασχολούμαι με υπολογιστές) σκληρός δίσκος....

Και επίσης δεν ξέρω τι πάει να πει virus στους υπολογιστές μου !!!!!!:D
Επέτρεψέ μου να σε ζηλέψω, όπως επίσης να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο δεν ονομάζεται απλά τύχη...

:ears::ears::ears:

Φίλε Afam,

Μόλις είδα το μήνυμά σου.
Μου ακούγεται πολύ ενδιαφέρον!
Ως τώρα δεν είχα συναντήσει άτομο που να εκφέρει τέτοια λόγια... τόσο ευχάριστα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι θέμα τύχης και μόνο.
Το σημαντικότερο απ' όλα είναι θέμα γνώσεων και λίγης τύχης.
Κι εγώ είχα την "τύχη" (αν το πούμε έτσι) να μη μου χτυπήσει σκληρός δίσκος, αν κι έχω κατά μια δεκαετία λιγότερη εμπειρία από εσένα. Η αλήθεια είναι πως οι "απλοί" (εννοώντας IDE) δίσκοι μου κάπου στις 20000 ώρες και κάτι αρχίζουν να ...κάνουν νερά. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται με απαιτητικό τρόπο. Οπότε τους αλλάζω με άλλους (εξ' ίσου φθηνούς) για ν' αποφύγω τα χειρότερα.
Όσον αφορά τους ιούς, επίσης είχα την "τύχη" να μην κολλήσω ποτέ! Λόγω mixed περιβάλλοντος (ψηφιδωτό λειτουργικών συστημάτων) στο χώρο μου, δεν έχω εγκαταστήσει ποτέ αντιβιοτικό. Η λύση που έχω δώσει είναι ένας Anti-virus Daemon (ClamD) στην Gateway o οποίος συνεργάζεται άψογα με το φίλτρο DansGuardian. Έτσι έχω το κεφάλι μου ήσυχο, χωρίς να στερούμε ανήχυχο υλικό (:D) και χωρίς να επιβαρύνω κανέναν Η/Υ.

Φίλε Dachtus,

Δεν χρειάζεται να ζηλέψεις! Λίγο μόνο ισως...
Ο λόγος είναι ότι αποκτώντας κι εσύ πολλές και κυρίως αντικειμενικές γνώσεις θα καταφέρεις να μην κολλάς με τίποτα ιούς (όσο κι αν τους προκαλείς :D) και οι σκληροί σου δίσκοι να κρατώνται σε "φόρμα" για πολύ-πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Θα δεις που όλ' αυτά θα πραγαματοποιηθούν κάποια στιγμή και θα με θυμηθείς τότε...

Φίλε Dachtus,

Δεν χρειάζεται να ζηλέψεις! Λίγο μόνο ισως...
Ο λόγος είναι ότι αποκτώντας κι εσύ πολλές και κυρίως αντικειμενικές γνώσεις θα καταφέρεις να μην κολλάς με τίποτα ιούς (όσο κι αν τους προκαλείς :D) και οι σκληροί σου δίσκοι να κρατώνται σε "φόρμα" για πολύ-πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Θα δεις που όλ' αυτά θα πραγαματοποιηθούν κάποια στιγμή και θα με θυμηθείς τότε...

Η αλήθεια είναι ότι έχω αποκτήσει εγώ ο ίδιος περισσότερο ανοχή από τους ιούς σε σχέση με το λειτουργικό του υπολογιστή μου...
Mε τη διαδικασία του format επαπειλώ τον ίδιο μου τον H/Y!!!!

Με το χέρι στη σκανδάλη που λέμε!

:ADFADF1::ADFADF1::ADFADF1:

Φίλε Afam,

Μόλις είδα το μήνυμά σου.
Μου ακούγεται πολύ ενδιαφέρον!
Ως τώρα δεν είχα συναντήσει άτομο που να εκφέρει τέτοια λόγια... τόσο ευχάριστα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι θέμα τύχης και μόνο.
Το σημαντικότερο απ' όλα είναι θέμα γνώσεων και λίγης τύχης.
Κι εγώ είχα την "τύχη" (αν το πούμε έτσι) να μη μου χτυπήσει σκληρός δίσκος, αν κι έχω κατά μια δεκαετία λιγότερη εμπειρία από εσένα. Η αλήθεια είναι πως οι "απλοί" (εννοώντας IDE) δίσκοι μου κάπου στις 20000 ώρες και κάτι αρχίζουν να ...κάνουν νερά. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται με απαιτητικό τρόπο. Οπότε τους αλλάζω με άλλους (εξ' ίσου φθηνούς) για ν' αποφύγω τα χειρότερα.
Όσον αφορά τους ιούς, επίσης είχα την "τύχη" να μην κολλήσω ποτέ! Λόγω mixed περιβάλλοντος (ψηφιδωτό λειτουργικών συστημάτων) στο χώρο μου, δεν έχω εγκαταστήσει ποτέ αντιβιοτικό. Η λύση που έχω δώσει είναι ένας Anti-virus Daemon (ClamD) στην Gateway o οποίος συνεργάζεται άψογα με το φίλτρο DansGuardian. Έτσι έχω το κεφάλι μου ήσυχο, χωρίς να στερούμε ανήχυχο υλικό (:D) και χωρίς να επιβαρύνω κανέναν Η/Υ.

Ωραίο configuration!
Κάνε μας και ένα σχηματικό διάγραμμα της τοπολογίας σου...

Φίλε SLionB,

η τοπολογία μου είναι κάπως έτσι:
Γράφοντας Firewall στα Modem/Routers εννοώ τις υποδοχές που μπορούν να διαχωριστούν από τις υπόλοιπες μέσω Firewall, NAT κτλ.

Α. Modem Linksys
Switch Belkin
Firewall: Internet

B. Switch Belkin
Gateway
Router Cisco ii
Router Netfaster IAD2
Modem Linksys

C. Router Cisco i
Router Airport
Switch Asus
iMac G4
Router Cisco ii
Firewall: Switch D-Link

D. Router Cisco ii
Gateway
HP DV3
PS3
Router Cisco i
Firewall: Switch Belkin

E. Router Cisco iii
Router Gigabyte
Gateway
Router Ubiquiti

F. Modem Cisco
Switch D-Link
Firewall: Cable Internet (unused)

G. Router Gigabyte
Router Cisco iii
WiFi

H. Switch D-Link
Router Cisco i
Router Cisco iii
Router Gigabyte
Modem Cisco

I. Router Netfaster IAD2
Switch Belkin
Acer One
HP DV6600
Acer 7720G
WiFi
Firewall: Internet (unused)

J. Router Airport
iMac Intel
Powermac MDD
SGI Octane
WiFi
Firewall: Router Cisco i

K. Switch Asus
Router Cisco i
Switch Farallon
PC Core-i5
Cube G4
Mac Mini
HP 1518ni
iBook G3

L. Farallon Switch
Switch Asus
Router GatorStar GX-R
Color Laserwriter
Phaser 440
Mac Color Classic

M. Router GatorStar GX-R
Powerbook 2300c i
Powerbook 2300c ii
Mac Color Classic
Color Laserwriter
Phaser 440

N. Gateway (PC)
Belkin Switch
Router Cisco ii
Router Cisco iii

Ελπίζω να είναι καλά δομημένα αυτά που έγραψα.

Φίλε Dachtus,

Τα format είναι μία σίγουρη λύση σε όλα τα προβλήματα λογισμικού που εμφανίζονται. Για να μην κουράζεσαι όμως, ίσως πρέπει να βάλεις κάποιο ελαφρύ αντιβιοτικό. Έτσι θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και θα σπαταλάς τους ελάχιστους δυνατούς πόρους του συστήματος.
Για να μην απογοητεύεσαι, θυμάμαι τον εαυτό μου κάθε τόσο να κάνω format στα Windows 9x. Όχι για λόγους ιών αλλά λόγω του άθλια προγραμματισμένου μονολιθικού λειτουργικού. Αν ήθελες να παίζεις κανένα παιχνιδάκι της προκοπής έπρεπε αναγκαστικά να τρέχεις Windows 9x τότε. Βέβαια για δουλειά υπήρχαν σοβαρές εναλλακτικές όπως UNIX, Linux, Windows NT, Mac OS. Κάνοντας format, η αλήθεια είναι ότι μαθαίνεις αρκετά πράγματα (ειδικά αν όλα πάνε στραβά :D) και εξοικιώνεσαι καλά με το λειτουργικό.

Φίλε Dachtus,

Τα format είναι μία σίγουρη λύση σε όλα τα προβλήματα λογισμικού που εμφανίζονται. Για να μην κουράζεσαι όμως, ίσως πρέπει να βάλεις κάποιο ελαφρύ αντιβιοτικό. Έτσι θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και θα σπαταλάς τους ελάχιστους δυνατούς πόρους του συστήματος.
Για να μην απογοητεύεσαι, θυμάμαι τον εαυτό μου κάθε τόσο να κάνω format στα Windows 9x. Όχι για λόγους ιών αλλά λόγω του άθλια προγραμματισμένου μονολιθικού λειτουργικού. Αν ήθελες να παίζεις κανένα παιχνιδάκι της προκοπής έπρεπε αναγκαστικά να τρέχεις Windows 9x τότε. Βέβαια για δουλειά υπήρχαν σοβαρές εναλλακτικές όπως UNIX, Linux, Windows NT, Mac OS. Κάνοντας format, η αλήθεια είναι ότι μαθαίνεις αρκετά πράγματα (ειδικά αν όλα πάνε στραβά :D) και εξοικιώνεσαι καλά με το λειτουργικό.
Ασφαλώς και έχω antivirus, όπως ασφαλώς και συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενά σου περί εμπειρίας που αποκτάς με τα προβλήματα!
Η αλήθεια είναι ότι αστειευόμουν παραπάνω, μιας και δεν φορμάρω πια τόσο συχνά όσο στο παρελθόν τους δίσκους μου...
Όπως σπάνια, πλέον, αντιμετωπίζω προβλήματα με το λειτουργικό αλλά και με ιούς...Βλέπεις, η παθογένεια που χαρακτηρίζει τον χρήστη στα πρώτα του βήματα, ξεπερνιέται με την εμπειρία αλλά και τα μικρά ''εγκεφαλικά'' που λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει με τα μηχανήματα του διαβόλου που καθόμαστε μπροστά!

Φίλε Dachtus,

η παθογένεια που χαρακτηρίζει τον χρήστη στα πρώτα του βήματα, ξεπερνιέται με την εμπειρία αλλά και τα μικρά ''εγκεφαλικά'' που λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει με τα μηχανήματα του διαβόλου που καθόμαστε μπροστά!

Πολύ σωστή άποψη από κάθε άποψη!!