Αναζήτηση σχεδίου Ραδιοφώνου ERRES KY5953

Μια χαρά παίζει. (μην το πεις ούτε του παπά).Άσε τους πυκνωτές που έβαλες, δεν είναι για πολλές επεμβάσεις, η πλακέτα είναι πολύ ευαίσθητη και κάθε φορά που την βγάζεις παίζεις κορώνα γράμματα.
Για μετά από 50+ χρόνια παίζει πολύ καλά.
Μην περιμένεις να κάνεις πάρτι με αυτό. Οι σταθμοί που έχουν μείνει στα μεσαία είναι πολύ λίγοι. Μόνο ένας κρατικός και μερικοί ρομαντικοί ραδιοερασιτέχνες!!
Αν θες βαλε μια εξωτερική κεραία και θα φτάσεις πολύ μακριά.
Συγχαρητήρια για το κουράγιο σου. Και πάλι μπράβο!!!!!

Για να πάρεις κουράγιο και γω αυτή τη στιγμή με κάτι από τα παλιά ασχολούμαι. Το είχα επισκευάσει-ανακαινίσει πριν μερικά χρόνια, αλλά μου παρουσίασε ένα πρόβλημα το ένα κανάλι και το ξαναελυσα σήμερα.

Attachments

• P7120131.jpg
    P7120131.jpg
    167.2 KB · Views: 73
  • P9110002.jpg
    P9110002.jpg
    128.7 KB · Views: 74
  • P9110003.jpg
    P9110003.jpg
    121 KB · Views: 75
  • P9110004.jpg
    P9110004.jpg
    149.4 KB · Views: 74
Στέλιο τι μου θύμισες, το telefunken του πατέρα μου (μισό μπαράκι, μισό πικάπ και μάλιστα με δυνατότητα για πολύδισκο) και τη γκρίνια της μάνας μου που για χρόνια τον έλουζε για το πόσο είχε κοστίσει και με τα ίδια χρήματα αγόραζαν αγροτεμάχιο...τι χρόνια και αυτά!
Έχω ένα από δαύτα στο χωριό (κελεπούρι από τους γονείς του πεθερού μου) και όλο λέω να το κατεβάσω, να βγάλω τα ποντίκια και να το σενιάρω σαν τα δικά σας, αλλά όλο και αναβάλω.
Χαρά στο κουράγιο σας και για άλλη μια φορά τα συγχαρητήρια μου.

Re: Απάντηση: Αναζήτηση σχεδίου Ραδιοφώνου ERRES KY5953

Μια χαρά παίζει. (μην το πεις ούτε του παπά).Άσε τους πυκνωτές που έβαλες, δεν είναι για πολλές επεμβάσεις, η πλακέτα είναι πολύ ευαίσθητη και κάθε φορά που την βγάζεις παίζεις κορώνα γράμματα.
Για μετά από 50+ χρόνια παίζει πολύ καλά.
Μην περιμένεις να κάνεις πάρτι με αυτό. Οι σταθμοί που έχουν μείνει στα μεσαία είναι πολύ λίγοι. Μόνο ένας κρατικός και μερικοί ρομαντικοί ραδιοερασιτέχνες!!
Αν θες βαλε μια εξωτερική κεραία και θα φτάσεις πολύ μακριά.
Συγχαρητήρια για το κουράγιο σου. Και πάλι μπράβο!!!!!

Ευχαριστώ! Πραγματικά μου πήρε σχεδόν 1 ώρα να απομακρύνω την πλακέττα από την βάση της, καθώς είχε αυτά τα 15 καλωδιάκια τα οποία έπρεπε
να ξεκολληθούν πολύ προσεκτικά και μάλιστα να καταγράψω και την ακριβή θέση τους. Μετά μου πήρε άλλη 1 ώρα σχεδόν να
αντικαταστήσω τους πυκνωτές και μετά να ξαναμπούν όλα στη βάση τους.

Για χάρην της πληροφορίας σε περίπτωση που χρειαστεί και από άλλον 'χειρούργο', παραθέτω παρακάτω τους πυκνωτές που άλλαξα:
C104, C105, C112, C113, C108, C122 και C123.

Η εναλλασσόμενη τάση που τροφοδοτεί το λαμπάκι και το filament (?) των λυχνιών
την μέτρησα 7.1Vac, που από ότι καταλαβαίνω είναι ανεκτή καθώς το λαμπάκι έχει εκτυπωμένη την τιμή 6.3V (αυτό διασταυρώνεται
και από τον πρόχειρο υπολογισμό με τον λόγο των turns του μετασχ/στη: (S7+S8+S9)/S10=Vprimary/Vsecondary=220V/Vsec,
με βάση το Service Manual: (S7+S8+S9)=916turns, και S10=31 turns, οπότε προκύπτει Vsec=7.33Vac. ).
Δεν αποπειράθηκα να μετρήσω τις υψηλές τάσεις για να μην έχω κανένα απρόβλεπτο με σπινθήρες!

Επίσης, για το ενδιαφέρον της υπόθεσης μέτρησα και τις τιμές των παλιών ηλεκτρ/κων (το πολύμετρό μου δείχνει το λιγότερο 0.01uF) πυκνωτών.
C104=C105=39uF (αντί για 47uF), C108=7uf (αντί για 8uF) και C122=35uF(αντί για 25uF!).

Παρόλο που για πρώτη φορά έβαλα χέρι σε κύκλωμα με λυχνίες, πρέπει να πω ότι εμπνέουν μία ωραία.. μελαγχολία!

υ.γ.: σου εύχομαι καλή συνέχεια με το project σου. Είναι τόσο καθαρή η πλακέττα και τα εξαρτήματα, πως το κατάφερες;!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναζήτηση σχεδίου Ραδιοφώνου ERRES KY5953

Ευχαριστώ! Πραγματικά μου πήρε σχεδόν 1 ώρα να απομακρύνω την πλακέττα από την βάση της, καθώς είχε αυτά τα 15 καλωδιάκια τα οποία έπρεπε
να ξεκολληθούν πολύ προσεκτικά και μάλιστα να καταγράψω και την ακριβή θέση τους. Μετά μου πήρε άλλη 1 ώρα σχεδόν να
αντικαταστήσω τους πυκνωτές και μετά να ξαναμπούν όλα στη βάση τους.

Για χάρην της πληροφορίας σε περίπτωση που χρειαστεί και από άλλον 'χειρούργο', παραθέτω παρακάτω τους πυκνωτές που άλλαξα:
C104, C105, C112, C113, C108, C122 και C123.

Η εναλλασσόμενη τάση που τροφοδοτεί το λαμπάκι και το filament (?) των λυχνιών
την μέτρησα 7.1Vac, που από ότι καταλαβαίνω είναι ανεκτή καθώς το λαμπάκι έχει εκτυπωμένη την τιμή 6.3V (αυτό διασταυρώνεται
και από τον πρόχειρο υπολογισμό με τον λόγο των turns του μετασχ/στη: (S7+S8+S9)/S10=Vprimary/Vsecondary=220V/Vsec,
με βάση το Service Manual: (S7+S8+S9)=916turns, και S10=31 turns, οπότε προκύπτει Vsec=7.33Vac. ).
Δεν αποπειράθηκα να μετρήσω τις υψηλές τάσεις για να μην έχω κανένα απρόβλεπτο με σπινθήρες!

Επίσης, για το ενδιαφέρον της υπόθεσης μέτρησα και τις τιμές των παλιών ηλεκτρ/κων (το πολύμετρό μου δείχνει το λιγότερο 0.01uF) πυκνωτών.
C104=C105=39uF (αντί για 47uF), C108=7uf (αντί για 8uF) και C122=35uF(αντί για 25uF!).

Παρόλο που για πρώτη φορά έβαλα χέρι σε κύκλωμα με λυχνίες, πρέπει να πω ότι εμπνέουν μία ωραία.. μελαγχολία!

υ.γ.: σου εύχομαι καλή συνέχεια με το project σου. Είναι τόσο καθαρή η πλακέττα και τα εξαρτήματα, πως το κατάφερες;!
Αυτά που γράφεις για τους πυκνωτές τα εχω διαπιστώσει και γω, δηλαδή ότι μετα από τόσα πολλά χρονια διατηρούν την χωρητικότητα του σε πείσμα οσων λένε ότι χαλάνε ευκολα. Οι φωτογραφίες που έβαλα είναι από παλια ανακαινηση. Το καθαρισμα εγινε με αερα, πινέλο και πολύ υπομονη.