Ανήθικη κι αντισυνταγματική...Ημαρτον...

Ε δεν γίνεται,η πατρίδα νάναι καταχρεωμένη κι οι έλληνες να είναι ξεβράκωτοι κι οι παπάδες νάναι πλούσιοι και μάλιστα να εκμεταλέυονται δημόσιο πλούτο με την σφραγίδα των Τούρκων και να τους πληρώνουμε και τους μισθούς απο πάνω.

Πολύ πάει,πάρα πολύ...Κάποτε πρέπει να τελείώσει αυτό το αίσχος...
 
Last edited:
Οι παππάδες κάνουν φορολογική δήλωση κανονικά.
Το θέμα δεν αφορά τους ίδιους σαν πρόσωπα αλλά ολόκληρο τον εκκλησιαστικό φορέα που έχει υπό την ιδιοκτησία του σχεδόν τη μισή ελληνική ακίνητη περιουσία. Να τα βρει ο Κύριος μόλις επιστρέψει...:BDGBGDB55:
 
%CE%95%CE%9A%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%A3%CE%99%CE%91-%CE%9C%CE%91%CE%9C%CE%A9%CE%9D%CE%91.jpg
 
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ
Μια «φάμπρικα» λεηλασίας της περιουσίας του ελληνικού λαού
Ο νόμος 1198 του 1981 που έφερε η ΝΔ και δεν κατάργησε το ΠΑΣΟΚ, πάνω στον οποίο στηρίχτηκαν οι «ανταλλαγές» με τη Μονή Βατοπεδίου και η αποκαλυπτική συζήτηση που έγινε στη Βουλή τον Αύγουστο του 1981, όπου βγαίνουν στην επιφάνεια σειρά σκανδάλων που αφορούν το ξεπούλημα μοναστηριακής περιουσίας που φθάνουν μέχρι τις μέρες μας

getImage.do
Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η υπόθεση του Βατοπεδίου έχει μεγάλο βάθος στο χρόνο και είναι μόνο ένα τμήμα του μεγάλου, του διαχρονικού σκανδάλου που αφορά τη μοναστηριακή και γενικότερα την εκκλησιαστική περιουσία. Το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίχτηκαν οι «ανταλλαγές» ακινήτων μεταξύ ελληνικού κράτους και Μονής Βατοπεδίου, η βάση της εμπορευματοποίησης, καθορίστηκε με τον Νόμο 1198 (ΦΕΚ 238 1/9/1981) «Περί ρυθμίσεων θεμάτων αναγομένων εις την εκτός του Αθω ακίνητον περιουσίαν των Ι. Μονών του Αγίου Ορους».
Αποκαλυπτική είναι η συζήτηση που έγινε το διάστημα 18-25 Αυγούστου 1981 στη Βουλή, πάνω στο σχετικό νομοσχέδιο που έφερε σε θερινό τμήμα η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, μόλις δύο μήνες πριν τις εκλογές της 18ης Οκτώβρη του 1981. Οι ρυθμίσεις αυτού του νόμου όχι μόνο δεν καταργήθηκαν από την κυβέρνηση της «αλλαγής» του ΠΑΣΟΚ αλλά και έγιναν οδηγός για τις μετέπειτα εξελίξεις που δρομολόγησαν και τη σημερινή πραγματικότητα. Την υπόθεση υπενθύμισε κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, στη συζήτηση για τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν ενέχονται απλά και μόνο για τη νομιμοποίηση της ιδιοκτησίας της Μονής Βατοπεδίου στη λίμνη Βιστονίδα και τις ανταλλαγές που έγιναν ακολούθως, αλλά κυρίως γιατί νομιμοποιούν την Εκκλησία και τα μοναστήρια να κατέχουν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, οικοδομήσιμων εκτάσεων, ελεύθερων χώρων με επίκληση τα διάφορα βυζαντινά «χρυσόβουλα» και τα οθωμανικά «φιρμάνια». Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται μια μεγάλη «φάμπρικα» λεηλασίας δημόσιας, στην ουσία λαϊκής περιουσίας. Το θέμα αυτό έπρεπε να έχει λυθεί από τα χρόνια της Ελληνική Επανάστασης και με τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους.
Ο νόμος της εκποίησης
Τον Αύγουστο λοιπόν του 1981 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο, που προέβλεπε με ποιο τρόπο και ποιες διαδικασίες θα γίνεται η εκποίηση και η ανταλλαγή περιουσίας που ανήκει στο Αγιο Ορος και ήταν έξω από την περιοχή του Αγίου Ορους. Το ΚΚΕ βέβαια καταψήφισε και αποκάλυψε τη μεθόδευση, το δε ΠΑΣΟΚ καταψήφισε μεν και αυτό αλλά με διαφορετικό σκεπτικό, προδιαγράφοντας έτσι τα όσα ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες.
Ο εν λόγω Νόμος στο άρθρο 1 αναφέρει χαρακτηριστικά: «... αι Ιεραί Μοναί του Αγίου Ορους δύνανται κατόπιν αποφάσεως της Γεροντικής αυτών Συνάξεως, λαμβανομένης κατά πλειοψηφίαν των δύο τρίτων των μελών αυτής, να εκποιούν ή ανταλλάσσουν ίδια αυτών ακίνητα κείμενα εκτός της εδαφικής περιοχής του Αθω, μόνον διά λόγους προφανούς ωφελείας των, ως επί ακινήτων άνευ προσόδου ή όταν διά του τιμήματος της πωλήσεως αντιμετωπίζεται η θεραπεία σοβαρής ανάγκης της Ι. Μονής...». Παρακάτω, στο άρθρο 8, τα μοναστήρια εξισώνονται με το Ελληνικό Δημόσιο: «Αι Ι. Μοναί του Αγίου Ορους εις τας πάσης φύσεως δίκας αυτών (εμπραγμάτους, ενοχικάς, ασφαλιστικών μέτρων κλπ.) τας προκύπτουσας εκ της εφαρμογής του παρόντος, απολαύουν των προνομίων του Ελληνικού Δημοσίου των προβλεπομένων υπό του Κώδικος των νόμων περί δικών του Δημοσίου και των ετέρων ειδικών νόμων».
Ομως, ο νόμος αυτός δεν απέβλεπε μόνο στη νομιμοποίηση της λεηλασίας που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια αλλά και στη νομιμοποίηση των σκανδαλωδών εκποιήσεων μοναστηριακής περιουσίας που προηγήθηκαν, ακόμα και την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974). Ετσι όπως καταγγέλθηκε τότε στη Βουλή (περιέχεται στα πρακτικά της 18/8/81) το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήρθε να νομιμοποιήσει όλες τις εκποιήσεις μοναστηριακών κτημάτων που είχαν προηγηθεί, χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το παράδειγμα των 50.000 στρεμμάτων στον Αγ. Νικόλαο Σιθωνίας που δόθηκαν στον Ομιλο Βαρδινογιάννη. Να σημειωθεί ότι υπήρχαν παλαιότερες αποφάσεις, τόσο του Αρείου Πάγου όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι εκποιήσιμη η μοναστηριακή περιουσία που βρίσκεται εκτός από τη χερσόνησο του Αθω. Τα εμπόδια αυτά ήρθε να άρει με έμμεσο τρόπο σχετική αναφορά που περιλαμβάνεται στην Εισηγητική Εκθεση του νομοσχεδίου όπου αναφερόταν: «Οπωσδήποτε όμως κατά τα τελευταία έτη η εκποίησις των εκτός Αθω τοιούτων ακινήτων, ήτις και συνεχίζεται, κατέστη πραγματική κατάστασις». Δηλαδή ό,τι έγινε καλώς έγινε!
Είναι λαϊκή περιουσία
Στη συζήτηση εκείνη οι βουλευτές του ΚΚΕ Κ. Λουλές και Κ. Βασάλος ζήτησαν ξεκάθαρα η περιουσία αυτή να δοθεί στους αγρότες για να την καλλιεργήσουν, ενώ οι ενστάσεις από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ ήταν εάν απλώς εγείρεται νομικό θέμα με το καταστατικό του Αγίου Ορους ή μήπως αυτά πουληθούν σε ξένους.
Συγκεκριμένα, ο Κ. Λουλές είχε επισημάνει: «Το νομοσχέδιο πάει να καθορίσει αν τα μοναστήρια μπορούν να διαθέτουν τη γη που κατέχουν και πώς θα γίνει αυτό το πράγμα. Πώς θα γίνει, δηλαδή, η εκποίηση αυτής της περιουσίας. Το κομμάτι αυτό της γης που ανήκει στα μοναστήρια του Αγίου Ορους, είναι ένα μικρό κομμάτι απ' το σύνολο της γης που ανήκει στα μοναστήρια και γενικά στην Εκκλησία (...). Από τα 1.300.000 στρέμματα οι 800.000 είναι δασικές εκτάσεις, οι 400.000 βοσκοτόπια και οι 100.000 είναι καλλιεργούμενη ή καλλιεργήσιμη γη».
Αποκάλυψε ακόμα μελέτη ενός διευθυντή του τότε υπουργείου Συντονισμού που έγινε μετά από προφορική εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, με θέμα την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σε αυτή τη μελέτη γίνεται αναφορά στη Στροφυλιά της Πελοποννήσου και σε έκταση 20.000 στρεμμάτων με παραλία 15 χιλιομέτρων που, όπως κατήγγειλε ο Κ. Λουλές, «αυτήν προσπαθούν να την παζαρέψουν και να τη δώσουν για εκμετάλλευση (...) Αυτή η μελέτη μιλάει για την παραχώρηση 20.000 στρεμμάτων σε ξένους επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε δύο ξένες τράπεζες. Η μια είναι η CHASE MANHATTAN BANK και άλλη η FIRST NATIONAL CITY BANK». Φαίνεται από τότε υπήρχε το «επενδυτικό ενδιαφέρον» για τις περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2007. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατά την ψηφοφορία στις 25/8/81, ο Κ. Βασάλος είχε επισημάνει ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι «να περάσει ένα μέρος της κτηματικής περιουσίας του Αγίου Ορους στα χέρια των μονοπωλίων».
Από την πλευρά της κυβέρνησης απάντησε ο Δ. Βουδούρης, υφυπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «κατόπιν συνεννοήσεων με τις αρχές του Ορους καταλήξαμε στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου ώστε οι εκποιήσεις οι οποίες επιτρέπονται (τα εκτός Αγ. Ορους ακίνητα) να τεθούν υπό τέτοιες προϋποθέσεις ώστε να διασφαλίζεται απόλυτα το συμφέρον των Ιερών Μονών της Ιεράς Κοινότητος του Ορους...». Δηλαδή, πάνω απ' όλα το συμφέρον των Μονών...
Από το ΠΑΣΟΚ, ο τότε βουλευτής Γ. Αλευράς, ανάμεσα στα άλλα ζήτησε μεν να δοθούν οι εκτάσεις στους ακτήμονες αλλά πάντα με προϋπόθεση να υπηρετηθεί το συμφέρον του Αγίου Ορους... Ουσιαστικά, δηλαδή, οι αγρότες να δουλεύουν στα φέουδα των μοναστηριών... Είπε χαρακτηριστικά: «Να εκχωρηθούν αυτές οι εκτάσεις στους ακτήμονες καλλιεργητές αφ' ενός και αφ' ετέρου διά της καλλιέργειας και της μαζικής αποδόσεως να υπηρετηθεί γενικότερα και το εθνικό οικονομικό συμφέρον και αυτού του Αθω».
Πολλά Βατοπέδια
Στη διάρκεια της ίδιας συζήτησης στη Βουλή τον Αύγουστο του 1981, μέσα από τις τοποθετήσεις βουλευτών βγήκαν στην επιφάνεια διάφορες υποθέσεις σκανδαλώδους εκποίησης μοναστηριακής περιουσίας. Παραθέτουμε τα σχετικά στοιχεία από τα πρακτικά της Βουλής, μέσα από τα οποία αποκαλύπτεται το τεράστιο μέγεθος της όλης υπόθεσης που φθάνει μέχρι τις μέρες μας.
Χαρακτηριστική η φράση βουλευτή ότι στη Χαλκιδική «τα κτήματα αυτά κατά κανόνα δόθηκαν σε ακτήμονες εφοπλιστές». Αναφέρθηκαν οι περιπτώσεις Καρρά, Βαρδινογιάννη, ΝΑΛΙΚΟ και άλλες μικρότερες. Συγκεκριμένα, η ΝΑΛΙΚΟ, μια ξένη εταιρεία βρέθηκε να κατέχει 18.000 στρέμματα στη Σιθωνία. Δίπλα στην έκταση αυτή είναι ο Παναγάκης που αγόρασε 12.000 στρέμματα με 6 εκατ. δραχμές το 1966, δηλαδή 500 δραχμές το στρέμμα από τη Μονή Εσφυγμένου, παρ' όλο που υπήρχε προσφορά 18 εκατ. δραχμών, ο ηγούμενες όμως προτίμησε συγγενικό του πρόσωπο. Ο Βαρδινογιάννης το 1973 αγόρασε 53.800 στρέμματα προς 1.000 δραχμές το στρέμμα από τη Μονή Ξενοφώντος. Η Μονή Ζωγράφου στη Σιθωνία έκανε διαγωνισμό για 18.000 στρέμματα δάσους. Από τη Μονή Αγίου Παύλου ο συνεταιρισμός μηχανικών Πτολεμαΐδας και Κοζάνης πήρε 13.000 στρέμματα. Στην Κρήτη, στη Σητεία, την περίοδο της δικτατορίας συνάφθηκε σύμβαση διάρκειας 49 χρόνων ανάμεσα στη Μονή Τοπλού και στην εταιρεία ΧΥΜΟΦΙΞ ΑΕ και παραχωρήθηκε στην εταιρεία αυτή έκταση 30.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνει και το μοναδικό φοινικόδασος της Ελλάδας, το Βάι για καλλιέργεια αμπελιών, τα οποία ποτέ δεν καλλιεργήθηκαν και όλη η συναλλαγή έγινε γιατί τότε δινόταν επιδότηση στα αμπέλια.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ
 
Όλα πια αρχίζουν και βγαίνουν "πάλι" προς τα έξω...

Μόνο που τώρα και ο χρόνος είναι ο πλέον κατάλληλος, ο κόσμος βράζει, δεν πιστεύω ότι υπάρχει καλύτερη ώρα απο αυτή που πλησιάζει...

Ο κόσμος παραμιλάει....
Δεν κυκλοφορεί...
Το κέντρο της Αθήνας είναι σαν βομβαρδισμένο μετά τις 23:00-24:00...
Ο κόσμος είναι στο αμήν...

Καλά θα κάνει η εκκλησία και ο κάθε ανθρωπάκος της να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων αυτή την φορά, γιατί αν δεν γίνει θα την πάρει και αυτήν η μπάλα...

Τουλάχιστον ας δώσει και αυτή μια φορά, που πλήν ελαχίστων εξαιρεσεων, μόνο έπαιρνε.
Γιατί μάλλον θα έχουμε "άλλη" ανάσταση φέτος....
 
το πολύ να απεργήσουν στην Ανάσταση..:BDGBGDB55:
χέστηκε η φοράδα στο αλώνι

εδώ η εκκλησία είναι ανακατεμένη στις πιο χοντρές οικονομικές παρανομίες(Βατοπέδι τουλάχιστον), περίμενε κανείς άλλη αντίδραση?
το θράσσος περισσεύει στη ρημαδοχώρα

ΑΣΕ!!! ΤΟΣΟ ΕΥΡΩΦΟΝΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ!!!!!
 
ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ. Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΙΣΟΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΙΟ ΘΡΑΣΟΣ. ΚΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ (ΠΟΛΛΩΝ) ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ "ΟΥΔΕΙΣ ΠΙΟ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ (ΠΟΛΛΑΚΙΣ) ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΑ".
 
Καλά ρέ παιδιά.. κι όλα τά ακόλουθα είναι ψέματα ??




«ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ». Έκδοση του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου δαπάναις του περιοδικού «ΕΚΚΛΗΣΙΑ».(Απρίλιος 1999, τεύχος 23)

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ


Η Εκκλησία μιλάει στα παιδιά της


με τη γλώσσα της Ευθύνης, της Αλήθειας και της Αγάπης.


Απρίλιος 1999, τεύχος 23


Οι προκαταλήψεις - Οι μύθοι - Η αλήθεια


Το θέμα της λεγόμενης «εκκλησιαστικής περιουσίας» απετέλεσε για πολλές δεκαετίες αφορμή να απασχοληθεί επί μακρόν η Κοινή Γνώμη, να γίνουν έντονες συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων Εκκλησίας και Πολιτείας, να ψηφισθούν νόμοι, να εξαφθεί η φαντασία των πολλών για δήθεν «αμύθητης αξίας» εκτάσεις Μονών και ευκαίρως-ακαίρως να ψέγεται η Εκκλησία πότε για «κατασπατάληση» και πότε για μη αξιοποίηση της περιουσίας της.


1) Ταιριάζει στην Εκκλησία να έχει περιουσία; Από την ίδρυση της η Εκκλησία οργανώθηκε σε ένα σύνολο φυσικών προσώπων, τα όποια κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα είχαν το ότι ήταν βαπτισμένοι στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και πίστευαν στον Χριστό. Ως τέτοιο σύνολο, ήταν ικανή να αποκτήσει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Να οργανώσει το φιλανθρωπικό της έργο. Να μεριμνά για τους έχοντες ποικίλες πνευματικές αλλά και υλικές ανάγκες. Να ανεγείρει ναούς για την τέλεση της θείας λατρείας, κτίρια για τη στέγαση των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της, με μια λέξη να αποκτά περιουσία. Άλλοτε από δωρεές των μελών της, άλλοτε από αγορές. Έτσι σιγά σιγά η Εκκλησία (ναοί, μονές, επισκοπές, και μητροπόλεις, πανάγια προσκυνήματα κ.λπ.) απέκτησε την λεγόμενη «εκκλησιαστική περιουσία».


2) Νομική προστασία της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η κινητή και η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας ανέκαθεν απελάμβανε ένα καθεστώς πού είχε το στοιχείο του αναπαλλοτρίωτου. Οι Αποστολικές Διαταγές (Β' 24), οι Αποστολικοί κανόνες (ΛΗ', ΟΗ'), πολλοί κανόνες ιερών Συνόδων (ΙΕ' Άγκυρας, ΚΔ', ΚΕ' Αντιοχείας, ΚΣΤ', ΛΓ' Καρθαγένης, ΚΔ' Χαλκηδόνος, ΜΘ' Τρούλλου, Γ Πρωτοδευτέρας κ.ά.) θεμελιώνουν το αναπαλλοτρίωτο της εκκλησιαστικής περιουσίας «εις το διηνεκές», διότι την χαρακτηρίζουν πράγμα ιερό πού ανήκει στον Θεό. Καθόλη τη διάρκεια της ένδοξης Βυζαντινής αυτοκρατορίας, ήδη από τους χρόνους του Ιουστινιανού (6ος αιώνας), απαγορευόταν η εκποίηση ακινήτων της Εκκλησίας, ιδίως των ευαγών ιδρυμάτων και των μονών της, καθώς και κάθε πράξη πού θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αξία της ιδιοκτησίας αυτής, εκτός αν γινόταν για προφανές όφελος της, η από αδήριτη ανάγκη. Τα ανήκοντα στην Εκκλησία κινητά και ακίνητα χαρακτηρίζονταν «πράγματα αφιερωθέντα τω Θεώ», άρα «αναπόσπαστα», «α*ναφαίρετα», «αμείωτα». Αρχή πού, εκτός σπανίων εξαιρέσεων, έγινε σεβαστή και στη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας.


3) Μετά την απελευθέρωση και τη δημιουργία του ελληνικού Κράτους (1828), ενώ διατηρείται στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας η πίστη στο ιερό και αναπαλλοτρίωτο της εκκλησιαστικής περιουσίας, με διάφορα νομοθετήματα επι*βάλλεται κατά καιρούς η αναγκαστική απαλ*λοτρίωση τμημάτων της:


α. Η Αντιβασιλεία του Οθωνος (αλλοεθνής και προτεσταντική), πιστεύοντας ότι η περιουσία της Εκκλησίας αποτελεί θησαυρό πού κληροδοτήθηκε από τους προγόνους στο ελληνικό Έθνος και λησμονώντας (?) την ανεκτίμητη προσφορά των ορθόδοξων Μοναστηριών στους παλαιότερους και τους ακόμα νωπούς τότε αγώνες της εθνικής Παλιγγενεσίας, με τα βασιλικά διατάγματα του 1833 και 1834 απεφάσισε τη διάλυση 416 Μοναστηριών και τη διάθεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, με το πρόσχημα να συσταθεί το «Εκκλησιαστικό Ταμείο». Ήταν όμως τόσο κακή η σύσταση και οργάνωση του Ταμείου αυτού, ώστε το μόνο πού συνέβη ήταν η διαρπαγή της εκκλησιαστικής περιουσίας και η πώληση -εκ μέρους επιτηδείων— ιερών σκευών και κειμηλίων στα παζάρια... Το 1836 η απαλλοτριωτική διάθεση της Αντιβασιλείας επεκτάθηκε και στην περιουσία των Μοναστηριών πού διατηρήθηκαν σε λειτουργία, «χάριν θεαρέστων έρ*γων και προς οικοδομήν ιερών και αγαθοερ*γών καταστημάτων». Έτσι απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά και άλλες μοναστηριακές εκτάσεις, ενώ σε όσες απέμειναν επιβλήθηκε βαρύτατη έμμεση φορολογία.


β. Στη διάρκεια της β' και γ' δεκαετίας του 20οϋ αιώνος, μετά τους βαλκανικούς και τον α' παγκόσμιο πόλεμο, κυρίως δε έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), το ελληνικό Κράτος επέτεινε την απαλλοτριωτική του επιβολή σε βάρος της εκκλησιαστικής περιουσίας. Με τους νόμους 1072/1917 και 2050/1920 («αγροτικός νόμος») και άλλους μεταγενέστερους, απαλλοτριώ*θηκαν αναγκαστικά πολλές μοναστηριακές εκτάσεις για την αποκατάσταση προσφύγων και ακτημόνων και για λόγους «προφανούς ανάγκης και δημοσίας ασφαλείας». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίοδο 1917 μέχρι 1930 απαλλοτριώθηκαν εκκλησιαστικές εκτάσεις αξίας άνω του 1.000.000.000 προπολεμικών δραχμών, και το Κράτος κατέβαλε στο Γενικό Εκκλησιαστικό Ταμείο μόνο 40.000.000 δρχ. Τα υπόλοιπα 960.000.000 οφείλονται ακόμα! Τα περισσότερα Μοναστήρια καταδικάστηκαν με τον τρόπο αυτό σε μαρασμό και λειψανδρία!


γ. Με τον κωδ. νόμο 4684/1931 «περί Οργανισμού Διοικήσεως Εκκλησιαστικής και Μοναστηριακής περιουσίας», αποφασίστηκε από την Πολιτεία η ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Μονών, παρά τις επιφυλάξεις της Εκκλησίας. Ό,τι εισπράχθηκε από τη ρευστοποίηση, σχεδόν στό σύνολο του, εξανεμίσθηκε, όταν η εθνική μας οικονομία καταποντίστηκε εξαιτίας του β' παγκόσμιου πολέμου και της ξενικής κατοχής (1940-44).


δ. Με την από 18.9.1952 «Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της ...Εκκλησίας... προς αποκατάστασιν ακτημόνων καλλιεργητών και ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων», η Εκκλησία της Ελλάδος υ*ποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος τα 4/5 (80%) της καλλιεργούμενης ή καλλιεργήσιμης αγροτικής περιουσίας της, με αντάλλαγμα να λάβει κάποια αστικά ακίνητα και 45.000.000 δρχ. νέας (τότε) εκδόσεως. Στη Σύμβαση του 1952 περιέχεται η διακήρυξη του Κράτους, ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη ατό μέλλον, ενώ υπάρχει και η δέσμευση ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη (υλική και τεχνική), ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνασα περιουσία της.


4) Άλλα, με σειρά διοικητικών μέτρων, το ελληνικό Κράτος δεν επέτρεψε στην Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία της,


ώστε να αναπτύξει ανάλογα το πνευματικό και φιλανθρωπικό της έργο: Άλλοτε αμφισβητώντας την κυριότητα, άλλοτε χαρακτηρίζοντας ως δασικές ή διακατεχόμενες τις μοναστηριακές εκτάσεις, στην ουσία οι κρατικές Υπηρεσίες εμπόδισαν και εμποδίζουν την Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία της, με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να στερείται της δυνατότητας να δεχθεί την ευεργετική στοργή της πνευματικής Μητέρας του, η οποία, παρά ταύτα, λειτουργεί περισσότερα από 400 πάσης φύσεως φιλανθρωπικά Ιδρύματα! Από την άλλη μεριά καλλιεργείται συστηματικά η εντύπωση, ότι η Εκκλησία έχει στην κατοχή της αμύθητη περιουσία, την οποία δήθεν δεν αξιοποιεί για το καλό του λαού!


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;


Όταν το 1987 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος 1700/87 (νόμος Τρίτση), πού αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια για την οριστική αποψίλωση της εκκλησιαστικής περιουσίας, δόθηκε η αφορμή να δημοσιευθούν σημαντικά κείμενα. Μεταξύ αυτών και ένα υπό τον τίτλο «Ιδιοκτησιακό καθεστώς και αξιοποίηση της αγροτικής γης στην Ελλάδα» (περιοδικό «Εκκλησία», 1-15.4.1987, σσ. 254-55). Με αναμφισβήτητα στοιχεία, στηριγμένα σε μελέτη των Θ. Τσούμα και Δ. Τασιούλα, πού εκδόθηκε από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (το 1986), αποδεικνύεται ότι στο σύνολο της αγροτικής γης της Ελλάδος ανήκουν:


στο Δημόσιο 43.598.000 στρέμμ.


στην Τοπ. Αυτοδιοίκηση 15.553.200 »


στην Εκκλησία 1.292.300 »


στους Συνεταιρισμούς 1.098.400 »


Από αυτά τα 1.292.300 στρέμματα ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, τα 367.000 είναι δασικής εκτάσεις, τα 735.300 βοσκότοποι και μόνο τα 189.900 γεωργική (καλλιεργήσιμη) γη. Δηλαδή, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της αντιστοιχούν μόλις στο 0,48% του συνόλου της γεωργικής γης της χώρας μας!


Και να ληφθεί υπόψη ότι κατά τη δεκαετία 1974-83 «εγκαταλείπονται κάθε χρόνο από τους αγρότες και κτηνοτρόφους κατά μέσο όρο 162.400 στρέμ. αγροτικής γης» ακαλλιέργητα και ανεκμετάλλευτα. Το 1983 υπολογίστηκαν σε 4.380.000 στρέμματα οι εγκαταλειμμένες εκτάσεις αγροτικής γης (σχεδόν 3,5 φορές μεγαλύτερες από το σύνολο της γης πού ανήκει στην Εκκλησία, ενώ σήμερα θα είναι ασφαλώς μεγαλύτερο το ποσοστό).


Παρά ταύτα, στα μάτια κάποιων και η εναπομείνασα περιουσία φαντάζει μεγάλη. Δεν λαμβάνεται, όμως, υπόψη ότι αυτή δεν ανήκει στην Κεντρική Διοίκηση (Ιερά Σύνοδο), αλλά σε περισσότερα από 10.000 εκ*κλησιαστικά νομικά πρόσωπα (Μητροπόλεις, Ναούς, Μονές, Προσκυνήματα, Ιδρύματα, Κληροδοτήματα κ.λπ.), το καθένα από τα οποία αγωνίζεται —μέσα από τον κυκεώνα των νομικών και διοικητικών δεσμεύσεων— να διαφυλάξει την κυριότητα και να αξιοποιήσει τα όσα του ανήκουν περιουσιακά στοιχεία, για το καλό του πληρώματος της Εκκλησίας.


Δηλαδή κάθε Μονή και κάθε ιερός Ναός, πού είναι ν.π.δ.δ., μεριμνούν για τη συνήθως μικρή περιουσία πού έχουν, φροντίζοντας για την έντιμη διαχείριση της και τηρώντας τις αυστηρές διατάξεις πού ισχύουν για τα νομικά πρόσωπα. Η διαχείριση αυτή υπόκειται σε τακτικό έλεγχο τόσον από την Εκκλησία, όσο και από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς, όχι και το μοναδικό, αποτελεί η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη (Αθήνα). Έχοντας στην κατοχή της σημαντική περιουσία πού την απέκτησε κατά τον 17ο και 18ο αιώνα με αγορές των ηγουμένων της (σώζονται στο αρχείο της τα σχετικά έγγραφα), αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος κοινωνικός ευεργέτης των Αθηνών.
Σε δωρηθέντα ακίνητα της έχουν ανεγερθεί:
η Ριζάρειος Σχολή,
η Ακαδημία Αθηνών,
το Αιγινήτειο Νοσοκομείο,
το Μετσόβιο Πολυτεχνείο,
το Σκοπευτήριο,
το Πτωχοκομείο,
η Μαράσλειος Ακαδημία,
το Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός»,
το Αρεταίειο Νοσοκομείο,
η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή,
οι Αστυνομικές Σχολές στην οδό Μεσογείων,
το Νοσοκομείο Παίδων,
το Νοσοκομείο Συγγρού,
το Λαϊκό Νοσοκομείο,
η «Σωτηρία»,
το Ασκληπιείο Βούλας,
η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη,
το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης,
το ΠΙΚΠΑ Βούλας
και πολλά άλλα...


Το δε Δημόσιο έχει γίνει πολλές φορές αποδέκτης εκτάσεων μεγάλης αξίας, τις οποίες παρεχώρησε η Εκκλησία, προκειμένου να λειτουργήσουν κατασκηνώσεις, να ανεγερθούν σχολεία, ιδρύματα, γυμναστήρια, στρατόπεδα, ή να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι για την αναψυχή του λαού.


Αυτή, εν συντομία, είναι η αλήθεια. Η Εκκλησία δικαιούται να έχει περιουσία, όπως δέχθηκαν με πληθώρα αποφάσεων τους όχι μόνο ελληνικά Δικαστήρια, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία προσέφυγαν ορθόδοξες Μονές κατά του νόμου 1700/87. Και είναι σε θέση να την αξιοποιήσει επωφελώς για τον ελληνικό λαό, αρκεί να αφαιρεθούν τα νομικά και διοικητικά δεσμά πού της έχουν κατά καιρούς επιβληθεί.
 
H αλήθεια είναι,ότι αρνούνται να φορολογηθούν γι´ότι τους ανήκει(έστω και κατά παραχώρηση των Τούρκων) κι ότι τους πληρώνουμε κι απο πάνω 200.000.000 τον χρόνο σε μισθούς(πρός το παρόν)...

Αυτό το θέμα συζητάμε...
 
Last edited:
ΕΑΝ ΔΕ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΠΛΕΟΝ "ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΕΙΟ ΔΙΛΗΜΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ Η ΝΟΜΙΜΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΕΘΝΙΚΗ) ΚΑΘΟΤΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΟΝΟ ΗΘΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ.
 
H αλήθεια είναι,ότι αρνούνται να φορολογηθούν γι´ότι τους ανήκει(έστω και κατά παραχώρηση των Τούρκων) κι ότι τους πληρώνουμε κι απο πάνω...

Αυτό το θέμα συζητάμε...

α) Υπάρχει περιουσία στήν Ελλάδα πού οί τίτλοι της νά μήν φτάνουν ώς καί τόν Αγά ?
β) Ειλικρινά δέν ξέρεις γιά ποιό λόγο τό Κράτος (μετά τό 1952) πληρώνει τούς μισθούς τών κληρικών ?
 
Re: Απάντηση: Ανήθικη κι αντισυνταγματική...Ημαρτον...

β) Ειλικρινά δέν ξέρεις γιά ποιό λόγο τό Κράτος (μετά τό 1952) πληρώνει τούς μισθούς τών κληρικών ?


Εγω δεν γνωριζω.
 
α) Υπάρχει περιουσία στήν Ελλάδα πού οί τίτλοι της νά μήν φτάνουν ώς καί τόν Αγά ?
β) Ειλικρινά δέν ξέρεις γιά ποιό λόγο τό Κράτος (μετά τό 1952) πληρώνει τούς μισθούς τών κληρικών ?

α.Ναί οι δικοί μου και των άλλων ταπεινών ελλήνων που φορολογούνται σκληρά.
β.Δεν μ' απασχολεί το "γιατί" του κράτους...Ας τους πληρώνετε όσοι τους κρίνετε σαν άπορους...Δεν είμαστε Ιράν εδώ.
 
δεν θελω να πω τιποτα για την εκλησια γιατι εχουν δει τα ματια μου απιστευτα πραγματα και αν μιλησω θα μιλησω σκληρα απαξιοτηκα προσβλητικα και μονο με μισος για αυτους και ξερω οτι πολλοι μπορει να αντιδρασουν νευριασουν ακομα και να με διαγραψουν απο το φορουμ οποτε δεν θα το κανω.

απλα θα πω σαν ανθρωπος και ελληνας πολιτης οτι ναι
πρεπει να πληρωνουν τους φορους τους οπως ολοι εμεις
δεν καταλαβαινω γιατι να ειναι εξαιρεση αυτοι θα επρεπε να ειναι ο κανονας και οχι η εξαιρεση.
αυτο δεν τους ειπε ο θεος?
να δινεις στον διπλανο σου δεν τους ειπε?
αγαπα τον πλεισιων σου ισως?

αυτοι δεν δινουν στον κοσμο παιρνουν απο αυτον και με το προσχημα της θρησκειας δεν μπορει να τους κανει κανεις τιποτα, γιατι?
γιατι ειναι "αγιος ανθρωπος" παναθεμα τους
και οταν καπιος δικος μου χρειαστικε την εκλησια
η εκλησια του εκλεισε της πορτες της εμφατικα

αγαπα τον πλησιων σου σου λεει μετα
οοοοοοοοοοοοχι αγαπα των πλουσιων τα παιδια ειναι πλεων
μαλλον ξεχασανε τα παντα απο την ιδεολογια του χριστιανισμου και βρηκαν αλλη ιδεολογια αυτη του χρηματος.

τωρα δεν λενε σωσον κυριε τον λαο σου
φωναζουν δως μου ανθρωπε τον οβολο σου
 
"Μετά την απελευθέρωση και τη δημιουργία του ελληνικού Κράτους (1828), ενώ διατηρείται στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας η πίστη στο ιερό και αναπαλλοτρίωτο της εκκλησιαστικής περιουσίας, με διάφορα νομοθετήματα επιβάλλεται κατά καιρούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση τμημάτων της"

καλά δεν έχουν τσίπα επάνω τους ούτε για δείγμα . Προφανώς αυτό θα ήθελαν να συνεχίσει να ισχύει ακόμα και σήμερα . Το αναπαλλοτρίωτο της εκκλησιαστικής περιουσίας , διότι - άκουσον , άκουσον - είναι πραγμα ιερό που ανήκει στον Θεό. Σαν δεν ντρέπονται να υποστηρίζουν τέτοιες μπαρούφες . Αμεση δήμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων της εκκλησίας τώρα .