Αντάπτορες φακών & Speed Boosters

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Metabones Speed Booster and clones για Micro Four Thi

Για αυτό και ο LLoyd Chambers θεωρεί ότι η Z7 είναι η καλύτερη πλατφόρμα για φακούς Leica διότι έχει το μικρότερο stack.

Ρε σεις λατρευω την επιστημονοτεχνολογικη σας κουβεντα αλλα καντε μια ΠΕΡΙΛΗΨΗ να καταλαβουμε και εμεις ποιον speedbooster χρησιμοποιουμε και που.

Απάντηση: Re: Metabones Speed Booster and clones για Micro Four Thirds

Αν πάρεις metabones ψωνίζεις αυτόν που η εταιρία προτείνει για τη μηχανή σου, για τους υπόλοιπους booster κανεις ευχέλαιο

H εταιρεια μπορει να προτεινει για την μηχανη σου καποιον speedbooster. Αντε ομως να τον ματσαρεις με τους διαφορετικους φακους.

Μεγαλο τρυπακι......δεν υπαρχει περιπτωση να ασχοληθω , χιλιες φορες να παω σε φακους MFT.

Ας πούμε οτι αγοράζεις ένα metanones booster m43 mount για ΕF φακοϋς, ο metabones είναι σχεδιασμένος (ματσαρισμενος) από τον κατασκευαστή για το stack του αισθητήρα m43 που είναι περίπου 4mm. Aν λοιπόν βάλεις φακό EF που είναι για DSLR (δηλαδή μια Canon FF με αισθητήρα που έχει stack περίπου στα 2mm) δεν θα εχεις πρόβλημα αφού αυτόν έχει πάρει ως βάση σχεδίασης για να τον προσαρμόσει ο κατασκευαστής και να του δώσει και ένα στοπ ταυτόχρονα με καλή απόδοση. Αν όμως πάρεις ένα παλιό φακό για φιλματη μηχανή που δεν είχε ποτέ σχεδιαστεί για αισθητήρα με stack είναι λογικό οτι η απόδοση του φακού δεν θα είναι αυτή που πρέπει.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Metabones Speed Booster and clones για Micro Four Thi

Σωστά τα λες, βλέπω Ηλία ότι η παλιά Blackmagic έχει σημαντική διαφορά στο stack περίπου 2mm απο τις υπολοιπες m43 μηχανές (γιαυτο αλλωστε η metabones εχει και αλλους ανταπτορες ειδικους γιααυτη) , τι γινεται λοιπον όταν φοράς ενα m43 φακό που ειναι σχεδιασμένος για 4mm stack και ειδικά ευρυγώνιο?

ε βεβαια τα πραγματα είναι λίγο καλυτερα για την BM σε σχέση με τις m43 όταν φοράς παλιούς φακούς σχεδιασμένους για φιλμ (η διαφορά παιζει στα 2mm σε αντιθεση με τις m43 που ειναι 4mm)

Oπως θα είδες στο λενσρένταλ .. παίζει ρόλλο και η σχεδίαση του φακού ("τηλεκεντρικότητα" ή exit pupil distance όπως το αναφέρει στο άρθρο) και το χρησιμοποιούμενο διάφραγμα .. το πρόβλημα μείωνεται για πάνω απο f/2.0 ή για τηλεκεντρικές σχεδιάσεις ..
Πάντως το Speedbooster αυξάνει και την τηλεκεντρικότητα .. ;)

Για αυτό και ο LLoyd Chambers θεωρεί ότι η Z7 είναι η καλύτερη πλατφόρμα για φακούς Leica διότι έχει το μικρότερο stack.

Αν έχει όντως μικρότερο stack θα βελτιώνει την συμβατότητα με Biogon .. αλλά πως το μέτρησαν ?? .. μέτρησαν απλά το πάχος ??

Διότι ουσιαστικά αυτό που παίζει ρόλλο δεν είναι το φυσικό πάχος αλλά αυτό που λένε "optical thickness" το οποίο είναι το πάχος σε χιλιοστά επί το δείκτη διάθλασης .. ενα "optical stack" με μισό πάχος αλλά διπλάσιο δείκτη διάθλασης έχει ίδιο optical thickness και άρα ίδιες ιδιότητες ως προς αυτό το θέμα ..

Ρε σεις λατρευω την επιστημονοτεχνολογικη σας κουβεντα αλλα καντε μια ΠΕΡΙΛΗΨΗ να καταλαβουμε και εμεις ποιον speedbooster χρησιμοποιουμε και που.

+1 σε αυτο που είπε ο Κωστας .. με την επιπλέον δικια μου διευκρίνηση οτι αν χρησιμοποιείς φακούς με "long exit pupil" μειώνονται οι ασυμβατότητες ανεξαρτήτως "optical stack thickness" ..
.. και νομίζω οτι όλοι οι ART έχουν "long exit pupil" ;) https://wordpress.lensrentals.com/blog/2014/06/sensor-stack-thickness-when-does-it-matter/

Τώρα .. να χρησιμοποιείς 3-4 και βάλε ART με 3000-5000 κόστος .. και να τσιγκουνεύεσαι το τετρακοσάρι-πεντακοσάρι που κοστίζει παραπάνω ο Metabones speedbooster .. το βρίσκω λίγο οξύμορο ..

Εχουμε νομίζω καναδυό συνφορουμίτες που δούλεψαν metabones speedbooster .. αλλά δεν είναι τακτικοί στο avclub :(

Αν έχει όντως μικρότερο stack θα βελτιώνει την συμβατότητα με Biogon .. αλλά πως το μέτρησαν ?? .. μέτρησαν απλά το πάχος ??

Διότι ουσιαστικά αυτό που παίζει ρόλλο δεν είναι το φυσικό πάχος αλλά αυτό που λένε "optical thickness" το οποίο είναι το πάχος σε χιλιοστά επί το δείκτη διάθλασης .. ενα "optical stack" με μισό πάχος αλλά διπλάσιο δείκτη διάθλασης έχει ίδιο optical thickness και άρα ίδιες ιδιότητες ως προς αυτό το θέμα ..
https://diglloyd.com/blog/2018/20181207_2055-NikonZ7-ZeissZM35f1_4-arrived.html

Τώρα .. να χρησιμοποιείς 3-4 και βάλε ART με 3000-5000 κόστος .. και να τσιγκουνεύεσαι το τετρακοσάρι-πεντακοσάρι που κοστίζει παραπάνω ο Metabones speedbooster .. το βρίσκω λίγο οξύμορο ..

800 εχει ο speedbooster. Αν το δεις αναλογικα το 65% της αξιας της καμερας :singer: ?(ΒΜPCC4K)

Προσωπικα δεν ειναι το 800αρι το προβλημα. Μην σου πω οτι θα ξενοιαζα οριστικα.

Ειναι οτι θα το βαλω σε μια μικρη σχετικα και ευκολοδουλευτη μηχανη βιντεο και θα της αλλαξω τον χαρακτηρα χρησης. Ασε την χρηση στο Ronin S που γινεται πολυ δυσκολη....

Το καλυτερο ειναι να τα εχεις ολα . Οπως εχω MC11 για χρηση σε Sony, οπως θα παρω ΕF->L adapter για χρηση στις Panasonic,Sigma,Leica και οπως θα εχω οποιονδηποτε ανταπτορα για να χρησιμοποιω τους νεωτερους φακους μου .

Ομως στους speedboosters που παρεμβαλεται οπτικο στοιχειο εχω ενα θεμα γενικα(ή λοξα οπως θες πεστο :D )....μπορει να ειναι οκ η χρηση μπορει και οχι θελει τρομερα τεστ για να βεβαιωθεις για την χρηση του (που μπορει και να ενδιαφερουν λιγους ακομα και επαγγελματιες τελικα...)

Τους Fotodiox τους εχουμε βαλει ποτε εδω ? Φαινονται αρκετα ποιοτικοι. Αν εχουν και καλη συνεργασια με τα ηλεκτρικα τους......ισως να αξιζουν ειδικα αυτος χωρις το κρυσταλλο.

fotodiox_eos_mft_fusion_redux_pro_fusion_redux_adapter_1542824598000_1445265.jpg
1542824598000_1445264.jpg

https://www.bhphotovideo.com/c/prod...ft_fusion_redux_pro_fusion_redux_adapter.html
https://www.bhphotovideo.com/c/prod...m_medium=social&utm_source=facebook+instagram

Φυσικά και τους έχουμε αναφέρει παλιότερα σε διαφορα νήματα ως απλούς ανταπτορες προσαρμογείς , είναι ποιοτική και σχετικά ακριβή λύση αλλά αν φοράς ένα βαρύ και ακριβό φακό σε ένα μικρό σώμα που έχει κατασκευαστεί να δέχεται μικρότερους φακούς (όπως εν γένη είναι τα consumer m43 σωματα) θες και ποιότητα από τον ανταπτορα , όχι να ξεχαρβαλώσει ή να πετσικάρει απο την τάνυση. Ως booster δεν έχω βρει αναφορές και reviews για να βάλω σε αυτό το νήμα.

Ο δικός μου ο RJ (χωρίς επαφές) που είχα αγορασει παλιά δόθηκε γιατί ενώ με τους νορμαλ και τελε ΟΜ που είχα ήταν πολύ καλός, με τους ευρυγωνιους δεν εδινε σωστά άκρα , έχω ένα ΟΜ shift 35/2.8 που θέλω να χρησιμοποιήσω και ψάχνω να βρω μια πιο φρέσκια σχεδίαση που να συνδιάζει καλά αποτελέσματα και στα άκρα σε καλή τιμή.

Λογικό μιας και οι νέες BM έχουν άλλο πάχος στο filter stack του αισθητήρα , ο παλιός για τη μικρή δεν είναι συμβατός αφού η νέα ΒΜ έχει μεγαλύτερο αισθητήρα 4/3. Κρίμα για όσους έχουν επενδύσει σε τόσο ακριβούς ανταπτορες.

Λογικά με το νέο firmware 3.1 θα είναι και θα εστιάζει η μηχανή σε SAF αλλά την Max οπτική απόδοση θα την έχει ο νέος ανταπτορας που θα βγεί και εξηγούν γιατί :

There will be new Pocket 4k Speed Boosters® with new optics specifically optimized for the unique characteristics of the new Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K. We will disclose details in a separate announcement. Each Speed Booster® is designed specifically for the filter stack of the sensor. The existing Speed Booster® XL 0.64x and Speed Booster® ULTRA 0.71x have excellent optical properties on JVC, Olympus and Panasonic cameras but the forthcoming Pocket 4K Speed Boosters will work only on Blackmagic cameras.

Για τον ανταπτορα της παλιάς BM πάλι δεν είναι σίγουρα συμβατός γιατί δεν καλύπτει όλο τον αισθητήρα:

Our existing EF-BMPCC Speed Booster®, designed specifically for the smaller image circle of the original (FHD) Blackmagic Pocket Cinema Camera, will continued to be sold, albeit under a new name, EF-MFT Speed Booster® SUPER16 0.58x, in order to avoid confusion with the new Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K which has a much larger full-size Micro Four Thirds sensor. A rubber gasket is added to protect the connection between the adapter and the camera from dust and moisture. EF-MFT Speed Booster® SUPER16 0.58x works with all Blackmagic Design cameras with Super 16mm sensor size. (Product Details: http://www.metabones.com/products/details/MB_SPEF-m43-BT7)