Αντάπτορες φακών & Speed Boosters

Απάντηση: Metabones Speed Booster για Micro Four Thirds

Κώστα, για να είναι πιο σωστό το συγκριτικό θα πρέπει να έχω κι έναν απλό αντάπτορα από Nikon -> M43, τον οποίο δυστυχώς δεν έχω. Αυτό που θα κάνω κάποια στιγμή είναι να τραβήξω στα 72mm περίπου με τον κιτ φακό και μετά να βάλω τον αντάπτορα με τον Nikon 50mm και να τραβήξω το ιδιο κάδρο, ώστε να δούμε διαφορές και να συγκρίνουμε. Αλλά πάλι έτσι η σύγκριση δεν θα είναι απόλυτη, αφού ναι μεν θα συγκρίνουμε στην ίδια εστιακή απόσταση, αλλά θα είναι 2 διαφορετικοί φακοί. Σωστά δεν σκέφτομαι;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν κάποιος δεν έχει φακούς από άλλα συστήματα, Nikon, Canon, κλπ, αλλά μόνο mft αξίζει τον κόπο και το κόστος να επενδύσει σε συγκεκριμένους συνδυασμούς τέτοιων φακών μαζί με τον Zhongyi, ή έχει νόημα μόνο στην περίπτωση που έχεις ήδη τέτοιους φακούς; Φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση παντως!

Σωτήρη, είναι ακριβώς η δικιά μου περίπτωση που περιγράφεις!! Προσωπικά δεν έχω Nikon μηχανή, αλλά επένδυσα σε αντάπτορα και σε φακό Nikon. Το σκεπτικό μου μακροπρόθεσμα είναι όταν αγοράσω καποια στιγμή μία Full Frame Nikon Camera, να έχω ήδη τότε 2-3 καλούς φακούς να μπορώ να χρησιμοποιήσω. Έτσι και τωρα θα κάνω τη δουλειά μου αλλα και οι φακοι δεν θα πανε χαμενοι για μελλοντικα :grinning-smiley-043

Δεν ξέρω εάν είναι ενδεικτικό το παράδειγμα που θα δώσω, αλλά μια εικόνα μπορείτε να την πάρετε.

Αρχικά να τονίσω ότι όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν πάνω σε ένα μικρό τριποδάκι και με χρονοκαθυστέρηση 2 δευτερολέπτων, ώστε να μην κουνάω την κάμερα καθόλου κατά το τράβηγμα της φωτογραφίας. Επίσης όλες οι φωτογραφίες είναι σε Silent Mode (κοιμούνται όλοι βλέπετε...) δηλαδή σε Electronic Shutter. H Μηχανή είναι η Panasonic G7, ο αντάπτορας ο Zhongyi Lens Turbo II (Nikon to M43) και ο φακός είναι ο Nikon 50mm F1.8D. Picture Profile στην κάμερα "Standard" χωρίς κανένα πείραγμα σε υπόλοιπες ρυθμίσεις. Επίσης για λόγους UPLOADING και γρηγοράδας οι φωτογραφίες κατέβηκαν με την βοήθεια του Photoshop σε ανάλυση 800x600px η καθεμία. Δεν πείραξα απολύτως τίποτα άλλο στις φωτογραφίες. Τα χρώματα και οι φωτεινότητες/αντιθέσεις είναι ακριβώς όπως τραβήχτηκαν. Μια ιδεα πάντως θα την πάρετε.

Πείραμα 1ο
- Ίδιο κάδρο
- ISO 1000
- Shutter Speed 1/50 sec
- Αλλαγή μόνο του F, manual από το φακό, ξεκινώντας από F/1.8 μέχρι F/5.6

4602d89a92.jpg

Πείραμα 2ο
- Ίδιο κάδρο
- ISO 1000
- Shutter Speed ξεκινώντας από 1/50 sec και κατέβαζα κάθε φορά που ανέβαζα το F, για να κρατήσω τα Stops σε αναλογία (δεν ξέρω εάν το έκανα σωστά εδώ, δεν έπαιζα καλά με τα νούμερα, μπορεί να μου ξέφυγε κάτι, sorry). Έχω την εντύπωση ότι από F/2.8 σε F/4.0 δεν πρέπει να ανέβηκα 1 στοπ αντίστοιχα στο shutter speed, για αυτό και φαίνεται πιο φωτεινή η φωτογραφία στο F/4.0...
- Αλλαγή μόνο του F, manual από το φακό, ξεκινώντας από F/1.8 μέχρι F/5.6

460314d36f.jpg

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παρατήρηση για το φακό: Ο συγκεκριμένος μπορεί να έχει καλό bokeh στα 1.8, αλλά το αντικείμενό μας δεν είναι τόσο ευκρινές. Νομίζω ότι με aperture στο φακό 2.8 και κυρίως 4.0 δείχνει τα δόντια του κι έχουμε και ωραίο bokeh πάλι. Αυτό σαν δική μου παρατήρηση για τον Nikon 50mm F/1.8D. :grinning-smiley-043

Last edited:

Κι ένα βιντεάκι σε παρόμοιες συνθήκες φωτισμού.

Picture Profile CineD. Όλα κατεβασμένα στο -5. Τραβηγμενο σε 4K/25p, κατεβασμένο με τη βοηθεια του Apple Compressor σε 720p.
Η φωτεινότητα γενικά που φαίνεται στο βίντεο είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτό που βλέπω εγώ στην πραγματικότητα, ίσως και περισσότερο. :music-smiley-005:

Τραβηγμένο με ISO 1600, F/2.8 (στο φακό, επομένως ουσιαστικά με τον αντάπτορα-booster πήγε στο F/2.0) και Shutter Speed 1/50.

[video]https://dl.dropboxusercontent.com/u/88356738/AVCLUB/Zhongyi_Lens_Turbo_ii_Panasonic_G7/P1010762_HD_720p.mov[/video]

Last edited:

Ας τα παρουμε απο την αρχή , καταρχην ο τροπος που πρεπει να κανεις τα τεστ θα πρεπει να έχει την ιδια φωτομετρηση απο καδρο σε καδρο, σταθερη η μηχανη σε τριποδο με χρονοκαθυστερηση ή ελεγχο απο κινητο ταμπλετ και μηχανικο κλειστρο ειδικα σε εσωτερικο χωρο με περιεργο φωτισμο , σε ειδικη ανάγκη βεβαια βαζεις και το ηλεκτρονικό.

Αρχικα βαλε την μηχανη σε Α mode, προτεραιότητα διαφραγματος , διάλεξε σταθερο π.χ. ISO = 1000 και με το δαχτυλο σου αλλαξε τις τιμες του F , η μηχανη θα διαλέξει το αντιστοιχο S για να εχει ιδια φωτομετρηση , δεν σε νοιάζει να παει σε χαμηλες τιμες αφου εισαι σε τριποδι ...

Μετα ξεκινας να δεις τι θα μετρησεις , οξυτητα ή μποκε? αν θελεις οξυτητα πρεπει να διαλέξεις επιπεδο στοχο με αρκετη λεπτομερεια τοσο σε κέντρο ακρη ωστε να δεις πως μεταβάλλεται καθε περιοχή σε οξυτητα αναλογα με το f του δαχτυλιδιού

Αν θελεις μποκε διαλεγεις κατι αναλογο με αυτο που εκανες αλλα έχεις το πισω θεμα σου σε σχετικα κοντινή αποσταση, πρεπει να ειναι πιο άναρχο π.χ. κλαδιά κλπ. και ιδανικά και με καποια φωτα για να δεις πως διαμορφώνονται οι κύκλοι απο τις φωτεινές πηγές στο κέντρο και στα ακρα , αυτο λιγο πολύ το πέτυχες ...

Αυτα τα δοκιμαζεις σε κοντινή και σε λιγο πιο μακρινή αποσταση ιδανικά ...

Απο τα δειγματα που εβαλες δεν μπορω να βγαλω κατι με σαφήνεια, πρεπει να ειναι σε μεγαλυτερη αναλυση και ενα ενα ή κροπ σε περιοχές, εσυ όμως που τα βλεπεις σε φουλ αναλυση και αυτο που μας περιεγραψες ειναι λιγο πολυ αυτο που ξερω ηδη, ότι με τα κινεζικά booster οι περισσοτεροι φακοι θελουν 1-2 στοπ κλεισιμο για να αποδώσουν αλλα για να το πουμε με σιγουριά για τον συγκεκριμενο φακο πρεπει να έκανες και τεστ χωρις το booster, δηλ. με απλο ανταπτορα που δεν εχεις και σε συνθηκες ημέρας όπου το φώς θάναι περισσοτερο γιατί συνήθως η μεγαλύτερη ποσότητα φωτός που χτυπάει τον αισθητήρα απο περίεργες γωνιες με ανοιχτό διαφραγμα ειναι αυτή που οδηγεί σε hase, χρωματικές εκτροπές κλπ. που είναι υπότρπες για την απώλεια οξύτητας και την θαμπαδα που πιθανον να βλεπεις , μολις κλεισει το διαφραγμα λιγο εξαφανίζονται ολα αυτα γιατι οι ακτίνες περιορίζονται σε τροχιά και φωτίζουν τον αισθητήρα πιο ομοιόμορφα και χωρίς αντανακλάσεις στον θάλαμο.

Για αυτους που δεν εχουν χειροκινητους φακους ή προίκα απο αλλα συστήματα σε καμια περιπτωση δεν συμφερει να ξεκινήσουν να αγοράζουν σε σχεση με την αγορά ενος native φακου,
Για οσους εχουν εστω φθηνους και καλους χειροκινητους π.χ. 50αρηδες αξιζει η επενδυση σε ενα φθηνο κινεζικο booster αν εχουν ορεξη να ασχοληθούν με χειροκινητη εστίαση
Για όσους θελουν βιντεο με διαχείρηση βαθους πεδιου και ετσι κιαλλιως κανουν χειροκινητη εστίαση ειναι μονόδρομος

Last edited:

Η metabones εδωσε νεο firmware v2.4 (για τον ανταπτορα EF) με τις εξης βελτιώσεις :

Added C-AF support for OM-D E-M1 (εδω δειχνει ποσο διαφορετική ειναι η συγκεκριμένη μηχανή απο τις υπόλοιπες m43 μιας και δίνει και PDAF εστίαση),
Fixed f/8 AF regression since 2.2,
Fixed stability issue with EF 100-400/4.5-5.6L (Mark I) on Panasonic.

Περισσότερα : http://www.metabones.com/article/of/EF-M43_Firmware_Win

Re: Metabones Speed Booster για Micro Four Thirds

καλησπερα εχω προβλημα με την panasonic g7 και το speedbooster της metabones canon ef m43 mount S , δεν ξερω αν φταιει το οτι το σετ μου πηρε νερα στην υποβρυχια φωτογραφηση που εκανα πριν μερες αλλα εν μερη ειχα το προβλημα απο πριν και εξηγω , μου εκανε κολπα η χρηση manual lenses M42 to canon , ενω στην panasonic ειχα επιλεξει την επιλογη ""χωρις φακο ""ON , παρολα αυτα οταν εβαζα απλους ανταπτορες Μ42 σε canon δεν τους εβλεπε και εβγαζε μυνημα οτι δεν υπαρχει φακος και ελεγξτε τις επαφες πραγμα που δεν μου εκανε με την επιλογη adapter contax to canon & leica R ,οταν παλι εβαζα τον ανταπτορα m42 με τσιπακι στο speedbooster τις πιο πολλες φορες ολα ηταν καλα αλες μου κολλαγε παλι και ξεβιδωνα λιγο τον ανταπτορα m42 . απο χθες που εκανα κα παλι αναβαθμιση στον metabones βλεπει χωρις προβλημα τον τσιπαρισμενο m42 to canon ( καλυτερ απο πριν ) αλλα μολις πλησιαζω πχ ανταπτορα contax τοτε κολαει η φαση σκοτεινιαζει η οθονη και βγαζει το μηνυμα ακομα και οταν ξαναβαζω το τσιπαρισμενο μ42 , μολις την κλεισω και ξανανοιξω με τον τσιπαρισμενο μ42 παλι ολα καλα , δυστυχως δεν εχω και τον γνησιο cano 14-40 γιατι λογω νερου ειναι στο service .... εχει να προτεινει κατι κανεις απο εμπειρια ?

Απάντηση: Re: Metabones Speed Booster για Micro Four Thirds

Aν έχεις προσβαση σε αλλη μηχανη δοκιμασε τα ίδια να δεις αν ειναι θεμα σώματος και όχι ανταπτορα.

δεν εχω προσβαση αλλα θα το δοκιμασω γιατι διαπιστωνω οτι το κανει και με σκετο το sppedbooster πανω καποιες φορες !
μηπως φταιει οτι εχει παρει λιγο θαλασσινο ωερο και αυτο , παρολα αυτα οταν βαζω τον M42 se canon τσιπαρισμενο ειναι ολα καλα .....
θα ψαξω να βρω τετοια μηχανη να το τσεκαρω παντως , ευχαριστω και παλι φιλε εισαι απο τους λιγους που μπορουν και θελουν να βοηθησουν γενικα σε ολες τις συζητησεις σε διαφορα φορα απο τι εχω διαπιστωσει :a0210:

αν δεν βρεις σωμα G7 μπορεις να κανεις δοκιμη στην GX80 μου (δεν ειναι το ιδιο σωμα βεβαια και ισως συμπεριφερεται διαφορετικά), οτιδήποτε ανταπτορα - αξεσουαρ δεν τον εχεις βουτήξει σε θαλασσινό νερό μπορεις να τον δοκιμάσεις αρκει να κανεις τον κόπο να κατεβεις Πειραιά.

ευχαριστω τον κωστα που με βοηθησε στο να ανακαλυψω τι φταιει με τον ανταπτορα και τελικα ενημερωνω οτι ολα ειναι οκ !
φιλε κωστα αφου δοκιμασα και canon ef φακους σημερα ειδα οτι δουλευουν αψογα με το σετ (μηχανη & metabones) και μολις γυρισα σπιτι αφου δοκιμασα και ενα αλλο ανταπτορακι contaχ to canon κατι εγινε και δουλευουν ολα ρολοι ακομα και ο ανταπτορας που ειχε προβλημα το πρωι , οποτε απο το μετωπο metabones ειμαστε μια χαρα ! να σαι καλα!

Χαιρομαι που βοηθησα, αν βαρεθείς τον metabones εδώ ειμαστε ! :flipout: καποια στιγμη θα στον δανειστώ για ενα συγκριτικό με τον κινέζικο RJ πού εχω.... ή και το ανάποδο :grandpa:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.