Αντάπτορες φακών & Speed Boosters

Re: Metabones Speed Booster για Micro Four Thirds

επειδη ειχα πολλους φακους nikon primes, ειναι πολυ καλοι και οικονομικοι, διαχρονικη αξια, εκει θα πηγαινα.

Σε canon μονο metabones...

Απάντηση: Re: Metabones Speed Booster για Micro Four Thirds

επειδη ειχα πολλους φακους nikon primes, ειναι πολυ καλοι και οικονομικοι, διαχρονικη αξια, εκει θα πηγαινα.

Σε canon μονο metabones...

Επομένως σωστά το πήγαινα κι εγώ προς τα εκεί :operator:

Άντε να έρθει η κάμερα να ξεκινήσουμε να παίζουμε :BDGBGDB55:

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Να κάνω μία ερώτηση, ίσως και να φανεί χαζή...

Γιατί κάποιος να αγοράσει έναν κανονικό φακό της ίδιας μοντουρας κι όχι ένα speedbooster μαζί με ένα φακό που να ταιριάζει στην υποδοχή του speedbooster? Θα χάσει φυσικά κατά πάσα πιθανότητα το autofocus και πιθανόν το stabilization που μπορεί να έχει ο φακός, αλλά θα κερδίσει σε εύρος του φακού και σε ταχύτητα, αφού θα ανέβει 1 στοπ σε φωτεινότητα! Κι επειδή θα ανεβεί σε φωτεινότητα επομένως και σε ταχύτητα, κάπου εδώ, κυρίως εάν μιλάμε για φωτογραφία, δεν απαλείφεται και ο παράγοντας σταθεροποίηση;; Αφού θα μπορεί να τραβήξει πιο γρήγορα, η σταθεροποίηση δεν θα παίξει και τόσο μεγάλο ρόλο.

Σωστά σκέφτομαι ή κάπου το έχω χάσει; :FSGSFGS4:

Δεν ειναι καθολου χαζή η ερώτηση σου αλλα ξεκινά απο λάθος βάση μιας και η φιλοσοφία του μικρού συστήματος ειναι να παραμείνει όσο το δυνατόν μικρό σε μεγεθος και βάρος παρέχοντας στα ανοιχτα διαφραγματα την καλύτερη δυνατή απόδοση τόσο στο κέντρο όσο και στα άκρα (μιας και δίνει διπλάσιο βάθος πεδίου λόγω 2Χ crop) και χωρις φυσικα να χανει την ευχρηστία της αυτόματης εστίασης και της σταθεροποίησης που του παρέχει το σώμα ή ο φακός. Είναι τελείως διαφορετικη η φιλοσοφία απο ενα φακό FF που οι τιμες f=11-22 ειναι σύνηθες, εκει στο m43 η διάθλαση ριχνει στα τάρταρα την αποδοση και σχεδόν ποτε δεν γινεται χρήση αφου με f=8 εχεις βαθος πεδίου για f=16, το κρισιμο στο m43 ειναι ο φακός να αποδίδει τα μέγιστα απο τιμες f=1.8-4.5.

Το δευτερο λαθος που κανεις είναι ότι ο φακός με speedbooster σε σωμα OLYMPUS δεν χανει σταθεροποιηση μιας και το σωμα την παρέχει δηλώνοντας την εστιακή που προκύπτει μετα τον πολ/σμό Χ0.72 (ή 0.64 ανάλογα την έκδοση του speedbooster) .

Σχεδον ολες οι υλοποιησεις συνδιασμοί τρίτων φακών με φθηνά speedbooster θα είναι μεγαλύτερες σε ογκο βαρος και τις περισσότερες φορές η απόδοσή τους συνολικά θα είναι κατώτερη απο αυτή ενος native φακου m43 και θα έχεις απώλεια του AF, χωρις αμφιβολία τετοιες υλοποιησεις προτείνονται για περιορισμό κόστους π.χ. Ενας φθηνος χειροκινητος 50/1.4 αξιας 50 με ενα κινεζικο booster των 100 θα σου δώσει ένα φθηνό πορτρετοφακό περιπου 70mm/1.0 (που για να πιασει καλη συνολικη αποδοση για φωτογραφία θα πρέπει να τον κλείσεις τουλάχιστον 1stop), ή κυρίως όπου θέλεις να πιάσεις πιο ρηχό βαθος πεδίου αγνοώντας την συνολική αποδοση.

Στους ευρυγωνιους ειδικά τα πραγματα ειναι ακομη πιο δυσκολα (λογω οπτικής) και απαιτειται booster πολύ καλής ποιοτητας για να εχεις ακρα της προκοπής. Γιαυτο και τετοιες λύσης προτείνονται κυρίως για βίντεο όπου το AF είναι πολυτέλεια , τα άκρα πολλές φορες αγνοούνται ή ο χρηστης θελει να δώσει ένα πιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αγνοώντας οξυτητα, λεπτομερεια, flare κλπ. Ίσα ίσα μπορεί να θέλει να τα αναδείξει....

ΥΣ
νομίζω πως η ερώτηση σου όσο και η απάντηση μου είναι πιο καταλληλη να μπει στο σχετικό νημα για τους speedbooster σε m43

Last edited:

Δεν ειναι καθολου χαζή η ερώτηση σου αλλα ξεκινά απο λάθος βάση μιας και η φιλοσοφία του μικρού συστήματος ειναι να παραμείνει όσο το δυνατόν μικρό σε μεγεθος και βάρος παρέχοντας στα ανοιχτα διαφραγματα την καλύτερη δυνατή απόδοση τόσο στο κέντρο όσο και στα άκρα (μιας και δίνει διπλάσιο βάθος πεδίου λόγω 2Χ crop) και χωρις φυσικα να χανει την ευχρηστία της αυτόματης εστίασης και της σταθεροποίησης που του παρέχει το σώμα ή ο φακός. Είναι τελείως διαφορετικη η φιλοσοφία απο ενα φακό FF που οι τιμες f=11-22 ειναι σύνηθες, εκει στο m43 η διάθλαση ριχνει στα τάρταρα την αποδοση και σχεδόν ποτε δεν γινεται χρήση αφου με f=8 εχεις βαθος πεδίου για f=16, το κρισιμο στο m43 ειναι ο φακός να αποδίδει τα μέγιστα απο τιμες f=1.8-4.5.

Το δευτερο λαθος που κανεις είναι ότι ο φακός με speedbooster σε σωμα OLYMPUS δεν χανει σταθεροποιηση μιας και το σωμα την παρέχει δηλώνοντας την εστιακή που προκύπτει μετα τον πολ/σμό Χ0.72 (ή 0.64 ανάλογα την έκδοση του speedbooster) .

Σχεδον ολες οι υλοποιησεις συνδιασμοί τρίτων φακών με φθηνά speedbooster θα είναι μεγαλύτερες σε ογκο βαρος και τις περισσότερες φορές η απόδοσή τους συνολικά θα είναι κατώτερη απο αυτή ενος native φακου m43 και θα έχεις απώλεια του AF, χωρις αμφιβολία τετοιες υλοποιησεις προτείνονται για περιορισμό κόστους π.χ. Ενας φθηνος χειροκινητος 50/1.4 αξιας 50 με ενα κινεζικο booster των 100 θα σου δώσει ένα φθηνό πορτρετοφακό περιπου 70mm/1.0 (που για να πιασει καλη συνολικη αποδοση για φωτογραφία θα πρέπει να τον κλείσεις τουλάχιστον 1stop), ή κυρίως όπου θέλεις να πιάσεις πιο ρηχό βαθος πεδίου αγνοώντας την συνολική αποδοση.

Στους ευρυγωνιους ειδικά τα πραγματα ειναι ακομη πιο δυσκολα (λογω οπτικής) και απαιτειται booster πολύ καλής ποιοτητας για να εχεις ακρα της προκοπής. Γιαυτο και τετοιες λύσης προτείνονται κυρίως για βίντεο όπου το AF είναι πολυτέλεια , τα άκρα πολλές φορες αγνοούνται ή ο χρηστης θελει να δώσει ένα πιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αγνοώντας οξυτητα, λεπτομερεια, flare κλπ. Ίσα ίσα μπορεί να θέλει να τα αναδείξει....

ΥΣ
νομίζω πως η ερώτηση σου όσο και η απάντηση μου είναι πιο καταλληλη να μπει στο σχετικό νημα για τους speedbooster σε m43

Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες για άλλη μια φορά :grinning-smiley-043

Όπως είπες κι εσύ σωστά καλό θα είναι κάποιος διαχειριστής να μεταφερεί τα posts μας στο σχετικό νήμα με τα speedboosters για να μην χαλάει εδώ το νήμα και συγνώμη που το έβαλα εδώ :ernaehrung004:

με ποιον φακο θα τον συνδιασεις ?

Έχει πολύ καλός φίλος φωτογράφος πολλούς Nikon φακούς και πριν τον παραγγείλω τον ρώτησα αν μπορεί να μου δανείσει μερικούς ώστε να τεστάρω.Τώρα ποιους ακριβώς έχει δεν ξέρω ακριβώς, αλλά ξέρω ότι έχει πολλούς!!! Επομένως καλυτερα να τεστάρω πρώτα, αφού θα έχω αυτή τη δυνατότητα, πριν αγοράσω στα τυφλά μόνος μου.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Έχει πολύ καλός φίλος φωτογράφος πολλούς Nikon φακούς και πριν τον παραγγείλω τον ρώτησα αν μπορεί να μου δανείσει μερικούς ώστε να τεστάρω.Τώρα ποιους ακριβώς έχει δεν ξέρω ακριβώς, αλλά ξέρω ότι έχει πολλούς!!! Επομένως καλυτερα να τεστάρω πρώτα, αφού θα έχω αυτή τη δυνατότητα, πριν αγοράσω στα τυφλά μόνος μου.

Κι ένας κολλητός έχει το Sigma 18-35 ART F1.8 που έχει κι αυτός Nikon μηχανή. Αυτόν σίγουρα θέλω να τον τεστάρω κι αν μου αρέσει μπορεί να του τον τσιμπήσω κιόλας, αφού σκέφτεται να πουλήσει τη μηχανή και το φακό γιατί θέλει να πάει προς Sony καταστάσεις :)

ειδικα αυτον αξιζει να τον δοκιμασεις.
Το μονο του αρνητικο ειναι οτι δεν εχει σταθεροποιηση....

ειδικα αυτον αξιζει να τον δοκιμασεις.
Το μονο του αρνητικο ειναι οτι δεν εχει σταθεροποιηση....

Κοίτα, τον έχω δοκιμάσει με τη φωτογραφικη που έχει, Nikon 5200, που ούτε αυτή έχει σταθεροποίηση στο σώμα ούτε και ο φακός ο συγκεκριμένος, όπως πολύ σωστά λές :a0210:

Όμως ήμασταν σε κλειστό χώρο, είχα βάλει μια γνωστή μας απέναντι και την τραβούσαμε φωτογραφίες και το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό, σε πορτραίτο τουλάχιστον που δοκιμάζαμε και χωρίς φλας εννοείται. Μπορούσα και τραβούσα αν θυμάμαι καλά με ταχύτητα 1/100, ISO 200 με F1.8-2.0 και το αποτέλεσμα ήταν 'ένα πολύ καθαρό πρόσωπο με ωραίο bokeh από πίσω.

δε μιλαω για φωτο... για βιντεο κυριως.
Εκει τη χρειαζεσαι τη σταθεροποιηση σιγουρα, εκτος αν δουλευεις με τριποδο.

δε μιλαω για φωτο... για βιντεο κυριως.
Εκει τη χρειαζεσαι τη σταθεροποιηση σιγουρα, εκτος αν δουλευεις με τριποδο.
Στο σπιτι και γενικα τα παιδια προσπαθω να τα τραβαω με τριποδο. Μονο στις διακοπες δεν το κουβαλαω, δεν πειραζει, ετσι κι αλλιως μεχρι να ξαναπαω μπορει να εχω παρει καινουρια παλι μηχανη

Στάλθηκε από το LG-H815 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Metabones Speed Booster για Micro Four Thirds

Μία πιο σύνθετη ερώτηση: σκέφτομαι να αγοράσω κάποιο flash για την Panasonic G7. Έχω βρει το Meike MK320, το οποίο υποστηρίζει και TTL με τις Panasonic και τις Olympus. Η ερώτησή μου είναι: επειδή έχω παραγγείλει αντάπτορα για φακούς Nikon (Zhongyi Lens Turbo ii) που δεν υποστηρίζει τα ηλεκτρονικά μέρη του φακού κι επομένως δεν θα διαβάζει και το φακό, το flash θα λειτουργεί σε TTL mode ή μόνο σε Manual mode; Γιατί αν κατάλαβα σωστά, για να λειτουργεί σε TTL θα πρέπει να φωτογραφική να αναγνωρίζει το φακό ώστε να στέλνει με τη σειρά της τα δεδομένα στο flash μέσω πρωτοκόλλου TTL κι εκείνο να ανταποκρίνεται ανάλογα. Σωστά;

Re: Απάντηση: Metabones Speed Booster για Micro Four Thirds

Το TTL δουλεύει και με χειροκίνητους φακούς με αντάπτορα.
To ζουμ του φλας είναι αυτό που δεν θα δουλεύει, αφού το εστιακό μήκος του φακού δεν αναγνωρίζεται.
Από κει και πέρα αν η φωτομέτρηση είναι η σωστή όπως θα ήταν με native φακό είναι άλλο κεφάλαιο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Metabones Speed Booster για Micro Four Thirds

Το TTL δουλεύει και με χειροκίνητους φακούς με αντάπτορα.
To ζουμ του φλας είναι αυτό που δεν θα δουλεύει, αφού το εστιακό μήκος του φακού δεν αναγνωρίζεται.
Από κει και πέρα αν η φωτομέτρηση είναι η σωστή όπως θα ήταν με native φακό είναι άλλο κεφάλαιο.

Γιατί το F θα το διαβάζει ο αντάπτορας, άσχετα εάν το αλλάζουμε χειροκίνητα;;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Metabones Speed Booster για Micro Four Thirds

Η φωτομέτρηση γίνεται Through The Lens, δεν στηρίζεται στην αναγνώριση του επιλεγμένου διαφράγματος.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Metabones Speed Booster για Micro Four Thirds

Η φωτομέτρηση γίνεται Through The Lens, δεν στηρίζεται στην αναγνώριση του επιλεγμένου διαφράγματος.

Α, δεν το ήξερα. Thanks :grinning-smiley-043

Επομένως θα πρέπει να αλλάζουμε χειροκίνητα σε αυτή την περίπτωση την εστιακή απόσταση ώστε να είναι ίδια με αυτή που έχουμε στο φακό μας εκείνη τη στιγμή; Αν κατάλαβα καλά πάλι....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Metabones Speed Booster για Micro Four Thir

Ναι, κι επειδή και η φωτομέτρηση με τον adapted φακό δεν θα είναι και η πλέον αξιόπιστη, παρόλο που υποτίθεται θα δουλεύει το TTL, καλύτερα οι ρυθμίσεις του φλας να γίνονται χειροκίνητα.
Θα το δεις στην πορεία αφού πειραματιστείς.

Απάντηση: Metabones Speed Booster για Micro Four Thirds

Εάν είχαμε όμως ένα Metabones Adapter τότε θα διάβαζε κανονικά τα δεδομένα του φακού και θα είχε τέλειο συγχρονισμό... Μάλιστα...

Re: Απάντηση: Metabones Speed Booster για Micro Four Thirds

Πορώθηκες τόσο με τους αντάπτορες που ξεχνάς ότι η πιο αξιόπιστη λύση είναι όλα native, φακός και φλας. :p

Από κει και πέρα, πειραματίζεσαι αφού έχεις τη διάθεση.