Απαγορεύσεις Φωτογράφησης σε Δημόσιους χώρους

Re: Απάντηση: Απαγορεύεται η φωτογράφιση???

Μουσείο και εκκλησίες με ειδικές τοιχογραφίες υπάρχει θέμα , το τρίποδο εννοείται οτι απαγορεύεται και σωστά όπως και τα φλας. Πλέον υπάρχουν μηχανές με φοβερή σταθεροποίηση , όποιος θέλει να κάνει τέτοιο είδος φωτογράφησης καλό είναι να πάρει κατάλληλο εξοπλισμό.

+1000

Ειδικά για το φλας, είναι μάστιγα πια όπου και να πας. Άσε που είμαι σίγουρος ότι 9 στους 10 που το χρησιμοποιούν το κάνουν χωρίς να ξέρουν τι κάνουν έτσι κι αλλιώς (οπότε ούτε καν αυτούς δεν εξυπηρετεί τελικά).

Απάντηση: Αξιοθέατα

Αυτό με τον πύργο του Άιφελ έχει το εξής περίεργο. Στην Γαλλία και σε κάποιες άλλες χώρες ισχύει ένα νόμος που απαγορεύει τη φωτογράφιση κάποιων έργων (με τη γενικότερη έννοια) μέχρι να περάσουν κάποια χρόνια.
Για το πύργο αυτά χρόνια πέρασαν και επιτρέπεται η φωτογράφισή του την ημέρα, για τον φωτισμό του όμως που τοποθετήθηκε αργότερα δεν έχει παρέλθει αυτό το διάστημα οπότε απαγορεύεται η φωτογράφισή του την νύκτα.
Διαβάστε εδώ

Re: Απαγορεύεται η φωτογράφιση???

Κανεις δεν μπορεί να σου απαγορευσει να βγάζεις φωτογραφια εξωτερικά κανέναν κτίριο οταν εισαι σε πεζοδρομια κλπ οτι και να επικαλεστει. Εξαιρουνται στρατιωτικες βάσεις κλπ.

Απάντηση: Απαγορεύεται η φωτογράφιση???

και στην μαρίνα Φλοίσβου έχουν πινακίδες με απόφαση σε ΦΕΚ ( ! ) για απαγόρευση φωτογραφιών κα ιλήψης βίντεο , μη τυχόν κι εκτεθεί κανενας σκαφάτος ... με τις βίζιτες να μπαινοβγαίνουν από τα βανάκια :)

Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Υπάρχουν κι άλλες παράμετροι...και μια απ αυτές την αντιμετώπισα σήμερα
Και μάλιστα με έκανε να ξανά σκεφτώ κάποιες αποφάσεις μου....εξηγούμαι.

Σε διπλανό νήμα, θα δείτε ότι πήρα μόλις έναν φακό 35mm , πολύ μικρό κι ελαφρύ, για την Sony a7r ii , τη βασική μου μηχανή.

Ο σκοπός ήταν ακριβώς αυτός...να έχω παντα δηλ. μαζι μου μια καλή φωτογραφική.
Επισκέφτηκα 2 3 χωρους, για διάφορους λόγους...ψώνια, δοκιμή του φακού και του κινητού, βόλτα κλπ.

Ο ένας χώρος ήταν το mall στο Μαρουσι, ο άλλος το Ολυμπιακό στάδιο και το Νιάρχος.
Σας πληροφορώ ότι μου έκαναν παρατήρηση σε όλους τους χώρους όταν έβγαλα την Sony, που όλοι ξέρετε πόσο μικρή είναι και με τον πιο μικρό φακό που μπορεί κάποιος να έχει πάνω του.

Τσακωθηκα αρκετά με τους σεκιουριταδες, σε σημείο που κόντεψα να με πετάξουν έξω!

Ήμουν όσο διακριτικός γινόταν, χωρίς να προκαλώ, δεν είχα φυσικά φλας , τρίποδα κλπ, και μόνο ελάχιστες φορές έφερα τη μηχανή στο μάτι για να καδραρω καλύτερα μέσω evf.

Δυστυχώς έχουν αγριέψει πολυ τα πράγματα,σε σημειο που με κάνει να μη θέλω να ξαναπάρω τη μηχανή μαζί μου.
Γύρισα σπίτι πολύ στεναχωρημένος, χωρίς πολλές φωτο από τη μηχανή, και με διάθεση να μη την ξανακουβαλησω μαζί μου.

Με το κινητό δεν είχα κανένα θέμα, κανείς δεν με ενόχλησε, καμία στιγμή. Ακόμα και μέσα σε εκκλησία που πήγα στο κέντρο, στο mall και στο Νιάρχος!

Και μονο γι αυτό λοιπόν, σκέφτομαι να "επενδυσω" σε κινητό με καλή φωτογραφική, που να καλύπτει έστω και οριακα τις απαιτήσεις μου.

Ποιος ο λόγος να έχω μηχανή και φακούς , αν δε μπορώ να τους χρησιμοποιήσω? Και μιλάω για πολύ μικρή για FF σώμα και φακό.

Πουν να έβγαζα κανένα μπαούλα του παρελθοντος δηλ....

Παρόμοια αντιμετώπιση είχα και πριν λίγες μέρες σε άλλο πολυχώρο, αλλά και σε βόλτα στο κέντρο στο Μοναστηράκι!

Στους ίδιους χώρους με κινητό, κανένα θέμα.

Δεν ξέρω, προσωπικά είμαι πολυ προβληματισμενος Μετά απ'αυτό....

ΥΓ.... τραβάω κυρίως φωτο δρόμου, αστική φωτο κλπ. Αν κάποιος τραβάει φύση, τοπία, κλπ προφανώς δεν έχει τέτοια θέματα. Αλλά εγώ τις mirrorless τις απέκτησα κυρίως για το μέγεθος και βάρος, και τη δυνατότητα να περνάνε απαρατήρητες σε αστικό τοπίο (πέρα από το βίντεο φυσικα).
Έτσι όμως όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, με βλέπω να τις δίνω Τελικά κι αυτές.

Αυτός ήταν ο λόγος που πούλησα τα πάντα και τώρα "παίζω" με την 200D με τον κιτ φακό.
Σε μια παιδική χαρά πέρυσι το καλοκαίρι, μου έριξαν κάποιοι περίεργοι γονείς τη "χαριστική βολή ":
Με κατηγόρησαν μπροστά σχεδόν στο παιδί και τη γυναίκα μου, σαν παιδοφιλο επειδή είχα μηχανή στο λαιμό και τραβουσα φωτο δίπλα από ένα παιδικό πάρτυ.
Το τι σουρεαλ σκηνικο παίχτηκε δεν μπορώ να το περιγράψω, αλλά από τότε κάτι "έσπασε " μέσα μου και κατά 99% τα παράτησα.

Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Αυτός ήταν ο λόγος που πούλησα τα πάντα και τώρα "παίζω" με την 200D με τον κιτ φακό.
..

Για αυτό άλλαξες και το avatar σου.. σε θυμωμένη κότα?

Απάντηση: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Εγώ παιδιά δε μασάω ούτε από σεκιουριτάδες, ούτε από ψυχωτικούς γονείς που γύρω τους βλέπουν φαντάσματα.
Αν κάτι το αγαπάς πραγματικά δεν στο αλλάζουν οι άλλοι.
Με το κινητό μου, ένα ταπεινό Nubia M2, δεν μου λείπει πια η Rx100iii που ήταν για χρήση καθημερινή και για social media.
Όταν θέλω κάτι πιο σοβαρό βουτάω τη fuji και είμαι οκ.
Τον τελευταίο χρόνο δε φωτογραφίζω πολύ, κάνει και αυτό τον κύκλο του, αλλά δεν έχω σταματήσει να απολαμβάνω τη φωτογραφία.

Το ότι έχουμε παραφρονήσει δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, σήμερα σταμάτησε μια κυρία μες την μέση του δρόμου ενώ τράβαγα μια πόρτα... Νόμιζα ότι ήθελε οδηγίες να βγεί από τον λαβύρινθο του προαστίου που μένω...

- Κύριε αυτό που κάνετε είναι παράνομο!

Τα είδα αχρωμάτιστα βέβαια, της λέω με χαμόγελο:

- Mήπως θυμόσαστε το ΦΕΚ?

Άλλαξε 2-3 χρώματα... :bigcry::flipout: Μετά από ευγένεια και επειδή μπορεί να ήταν και γειτόνισσα, της εξήγησα ότι είμαι ερασιτέχνης "ζαβός", της είπα και που μένω - ηρέμησε κι έφυγε.

Έχουμε χάσει κάθε μέτρο σε αυτήν την χώρα, την ώρα που βγάζουμε τις φάτσες μας και τις σκέψεις μας φάτσα - κάρτα στο FB, instagram κ.λ.π. αηδίες, μας ενοχλεί αν κάποιος φωτογραφίσει με ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ (ω Θεέ μου!) τα ντουβάρια! Θα φανούν οι ατέλειες στους σοβάδες ρε μαμώτο...

edit: Στο Νιάρχος ΔΕΝ με ενόχλησε κανείς, ούτε εμένα που τράβαγα με την ΤΖ100 έξω και μέσα - ούτε άλλους με DSLR, έξω αυτοί - μέσα δεν είδα κανέναν. Τα κινητά βέβαια τον χαβά τους , τραβάγανε και μέσα στην αίθουσα την ώρα της παράστασης (διακριτικά).

Είναι τελείως παράλογο αλλά όταν βγαίνω με έναν τρελαμένο φίλο, αφήνουμε τις βαλίτσες μπροστά μας και βγάζουμε φωτόμετρο, το τρίποδο με τη φωτογραφική-μαούνα επάνω και αρχίζουμε να συζητάμε λίγο το θέμα πριν την φωτογραφία, μαζεύονται οι περαστικοί και μας ρωτούν που και πότε θα δημοσιεύσουμε το υλικό ! Εαν πάμε μόνο με μιά DSLR με "μακρύ" φακό .. γκρινιάζουν ότι απαγορεύεται και άλλες τέτοιες εξυπνάδες

Πράγματι υπάρχει πρόβλημα μερικές φορές όταν έχουν άγνοια γιά τό τί επιτρέπεται
Πολλές φορές βρέθηκα στό mediterranian cosmos καί φωτογράφισα μέ διάφορες μηχανές dslr crop καί ff αλλά καί μιά canon g11 ποτέ δέν μού είπαν τίποτε ίσως γιατί είχα παρέα καί φωτογράφιζα φίλους καί συγγενείς αλλά μιά φορά πού καδράρισα τά παιδιά φίλου μέ φόντο ένα κοσμηματοπωλείο μού πέσανε όλοι οί σεκιουριτάδες καί ό ύπευθυνος τους μού εξήγησε ότι μπορώ νά τραβάω τούς φίλους μου καί μόνο αλλά όχι περαστικούς καί βιτρίνες.Φυσικά μού είπε ότι μπορώ νά φωτογραφίζω σέ όλους τούς χώρους διαδρόμους σκάλες πόρτες αλλά από μία απόσταση χωρίς νά εστιάζω πάνω σέ ανθρώπους...πάλι καλά.

Απάντηση: Re: Απαγορεύεται η φωτογράφιση???

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχα στο Νιαρχος τελευταία που τεσταρα την ΕΜ1Χ. Το τρίποδο απαγορεύεται ρητώς , το ηξερα από παλιά. Με την μηχανή και μικρό ζουμ φακό (που ήταν σαν κανονική DSLR) δεν είχα θέμα αν και με λοξoκοίταγαν οι σεκιουριτάδες. Τόσο σε εξωτερικό χώρο όσο και σε εσωτερικό. Το μεγάλο πρόβλημα το είχα όταν της φόρεσα τον μεγάλο ζουμ 50-200 και ήθελα να τεσταρω κίνηση στο παγοδρόμιο και από διερχόμενους ποδηλάτες, αθλητές. Δεν ήθελαν να βγάζω κόσμο. Και παρότι τήρησα σε γενικές γραμμές τις συστάσεις τους απομακρύνθηκα από τον πολύ κόσμο και έκανα τη δουλειά μου εκεί που οι σεκιουριτάδες δεν με προλάβαιναν.
Όταν κρίνω ένα μέτρο ως υπερβολικό δεν κάτσω να τσακωθώ (εκτός και αν με φτάσουν στα όρια μου) θα προσπαθησω όσο πιο έξυπνα μπορώ να κινηθώ και να βγάλω αυτό που θέλω. Με μέτρο πάντα ώστε να μην γίνομαι ενοχλητικός στον κόσμο γύρω μου.

Γενικος κανόνας πάντως είναι οτι οι απαγορεύσεις σε πολλούς χώρους είναι ο κανόνας ακόμη και στο εξωτερικό. Και στο τεστ της S1, G9 στο πάρκο στο Γουδί που τραβούσαμε με τρίποδο χωρίς κανενα άνθρωπο ένα παλιό κτίριο ήρθαν και μας είπαν να τα μαζέψουμε. Εκεί έπεσα από τα σύννεφα, δεν το περίμενα. Εκείνη την ημέρα λόγω τριημέρου είχε πάρα πολύ κόσμο σε όλο το πάρκο, η μηχανή είναι FF και αρκετά μεγάλη και της φόρεσα τον 50/1.4 που είναι κανόνι. Παρόλα αυτά μπηκα μέσα στον κόσμο και τραβηξα με τρόπο, παρότι μαμάδες μπαμπάδες θελαν να με λιθοβολησουν. Ο φωτογράφος δρόμου πρέπει να έχει πάνω από ολα θράσος αλλά και διακριτικότητα, να έχει τρόπους ώστε να γίνεται αποδεκτός στους γύρω χωρίς να προκαλεί (μερικες φορές δεν μπορεί να το αποφύγει).

Τον τρόπο αυτό ακολούθησα όταν τεσταρα στο πάρκο την S1 σε CAF με τον 24-105. Ένα κοριτσάκι έκανε πατίνι και ήταν μαζί με την μαμά του και μια φίλη της. Επιμελώς τραβούσα τα πάντα γύρω εκτός από την μικρή. Σε λίγο ήρθε κοντά μου ο σκύλος τους, αφού έπαιξα 2-3 λεπτά με άφησαν να τον φωτογραφίσω και μετά οι ιδιες μου ζήτησαν να τραβήξω την μικρή. Τους τόνισα οτι τεσταρω την μηχανή και μόνο αν μου επιτρέψουν θα το κάνω. Και αν ήθελαν τα δείγματα να τους τα στείλω κάπου χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση. Αρνήθηκαν ευγενικά στο δεύτερο. Τα δείγματα τα ανέβασα σε link για τις ανάγκες του τεστ αλλά φρόντισα και αλλιωσα το πρόσωπο της μικρής παρότι πήρα την άδεια τους να τραβήξω. Είμαι σίγουρος οτι η συγκατάθεση τους δεν επεκτείνονταν σε δημόσια προβολή.

Last edited:

Κώστα σέ μιά εκδήλωση τού φόρουμ πρίν χρόνια είχα δείξη στόν Τάσο(send) τήν καινούργια τότε nikon d7000 καί φωτογραφίες από τό Αγιον Ορος από εσωτερικούς χώρους μέ πολλά πρόσωπα μοναχών καί κοσμικών αλλά καί από εσωτερικούς χώρους καί θυμάμαι πού μέ ρώτησε πώς τά κατάφερα αφού στίς περισσότερες τών περιπτώσεων απαγορεύεται,τού εξήγησα ότι είχα τήν συγκατάθεση τών μοναχών αλλά καί ότι δέν είχα άδεια συγκατάθεση γιά δημόσια προβολή οπως πολύ σωστά επισημαίνεις στό τέλος τού παραπάνω ποστ.Πρόσφατα φίλος επαγγελματίας καί δάσκαλος σέ σχολή εξέδωσε βιβλίο από τό Αγιον Ορος στίς εκδόσεις Μαλλιάρη κατόπιν αδείας από τήν Ιερά Κοινότητα.Πάντως θαυμάζω τούς φωτογράφους δρόμου πού έχουν τό θάρρος αλλά καί τήν διάκριση νά μήν εκθέτουν τά πρόσωπα πού φωτογραφίζουν, υπάρχει ένας εξαιρετικός στό dpgr.gr από τήν θεσσαλονίκη καί λιγοστοί στήν Ελλάδα γενικά.Πάντως οί καλύτερες φώτος δρόμου συνήθως είναι οί μή στημένες.

Διαβάζω με ζήλο τα μηνύματα εδώ και κάποια λεπτά και απορώ... (Φυσικά όχι με τα γραφόμενα των φίλων αλλά με αυτά που αντιμετωπίζουν)

Έχω έναν πολύ καλό μου φίλο φωτογράφο με τον οποίο εδώ και ένα χρόνο πάμε μαζί για φωτογράφιση σε διάφορα μέρη, όπως το λιμάνι του Πειραιά, τα δύο πάρκα στη Δραπετσώνα, το ΚΠΣΝ, στο Πέραμα και σε πολλά άλλα μέρη. Ο φίλος μου έχει αντιμετωπίσει άπειρες φορές πρόβλημα με Λιμεναρχείο, σεκιουριτάδες κλπ αλλά έχει ένα μοναδικό τρόπο να τους αποστομώνει.

Απαγορεύεται η φωτογράφιση;

Κατ αρχήν πρέπει να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να το ορίζει.
Πρέπει να υπάρχει σήμανση.
Πρέπει να οριστεί επιτέλους τι εστί ιδιωτικότητα σε δημόσιους χώρους
Και τέλος πρέπει να υπάρχει και λίγο λογική.

Επιτρέπεται η φωτογράφιση με κινητό των 40mp και απαγορεύεται με mirror-less των 16mp..... Επειδή είναι μεγάλη και έχει χειρολαβή;;;;;;;;

Πραγματικά δεν υπάρχει λογική.
Οκ, σίγουρα δεν επιτρέπεται να τραβάμε άλλους ανθρώπους και πρόσωπα χωρίς συγκατάθεση και είναι αναφέρετο δικαίωμα του κάθε ενός....
Αλλά πως γίνεται να επιτρέπεται η λήψη με κινητό την στιγμή που έχεις άμεση πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα με δυνατότητα άμεσης κοινοποίησης και δημόσιας προβολής την στιγμή που δεν μπορείς να το κάνεις τόσο εύκολα με DSLR;

Ο φίλος μου κάθε φορά που έχει πρόβλημα, που έχει τύχει να αντιμετωπίσουμε και μαζί περιστατικό, φωνάζει την αστυνομία ή ζητάει να την φωνάξουν. Τις περισσότερες φορές διστάζουν και όσες φορές έρχεται η αστυνομία απλά τον αφήνουν να κάνει την δουλειά του. Ερασιτεχνικά μιλώντας πάντα. Έχει τύχει μάλιστα να προχωρήσει και σε καταγγελία λιμενικού υπαλλήλου που τον ενόχλησε καθώς δεν είχε το δικαίωμα και βρήκε και τον μπελά του επειδή επέβαινε σε όχημα το οποίο είχε καμμένα φώτα κλπ πιέζοντας τους ίδιους τους αστυνομικούς να προχωρήσουν σε καταγγελία. Κάτι που είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν αν υποβάλεις και γραπτώς την καταγγελία. Ο νόμος ορίζει ότι αν ο πολίτης δεν πάρει απάντηση εντός 60 ημερών τους καταγγέλλει ( ο πολίτης) για παράβαση καθήκοντος με οριστική αργία.

Επικαλείται δε κάθε φορά ότι σαν ελεύθερος πολίτης της Ελληνικής επικράτειας να του υποδείξουν με ποιο νόμο οριοθετείται δημόσιος χώρος και επιβάλει την απαγόρευση φωτογράφισης οπουδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο. Εννοείται βέβαια σε χώρους όπου απαιτείται ειδική άδεια φωτογράφισης, καταθέτει τα στοιχεία του και βγάζει άδεια, όπως π.χ. στο ελαιουργείο Ελευσίνας κλπ....

Στο ΚΠΣΝ πηγαίνω σχεδόν κάθε εβδομάδα ζωσμένος με μηχανές και τρίποδο μαζί με τον γιο μου. Ποτέ δεν μου έχει πει κανείς τίποτα και έχω δει πάμπολλες φορές άλλους πολίτες με μηχανές και τρίποδα να τραβούν φωτογραφίες ανενόχλητοι. Τραβάω φωτογραφίες παντού. Στην λίμνη μπροστά από τα κτίρια, στο 8ο στην ταράτσα στο ασανσέρ, στον εσωτερικό χώρο, παντού παντού, παντού. Άλλωστε πρόσφατα είδαμε και έκθεση στον εξωτερικό χώρο από φωτογραφίες του ΚΠΣΝ από απλούς πολίτες με θέμα το κτίριο αλλά και με ανθρώπους. Λοιπόν εδώ έχουμε αντίφαση. Δεν γίνεται να απαγορεύεται από την μία και από την άλλη να επιτρέπεται και να αναρτώνται φωτογραφίες περιμετρικά του κτιρίου χωρίς την συγκατάθεση των υποκειμένων στις φωτογραφίες.

Κάπου όλα πρέπει να αρχίζουν και να τελειώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις τίθεται και θέμα κατάχρησης εξουσίας.
Κάθε φορά που κάτι απαγορεύεται πρέπει να απαγορεύεται εντός ενός νομοθετικού πλαισίου το οποίο πρέπει να κατ' αρχή κάπως να ορίζεται και κατά δεύτερον κάπως να εφαρμόζεται.
Στο παρελθόν σε επαγγελματικό ταξίδι στο Ντουμπάι είχα επισκεφθεί τα παρακάτω μέρη.
Burj Al Arab, Oceanis Palm Royal, Madinat Jumeiraah, Ritz Karlton, Jebel Ali κλπ κλπ κλπ. Παντού μας έλεγαν ευγενικά ότι μπορούμε να φωτογραφίσουμε οπουδήποτε και οτιδήποτε με προσοχή όμως να μην τραβούμε ανθρώπους χωρίς την συγκατάθεσή τους για ευνόητους λόγους....

Για τα λιμάνια δε υπάρχει νόμος ο οποίος χρονολογείται από το 1930 - 1940 αν δεν κάνω λάθος. (Ας με διορθώσει κάποιος που γνωρίζει καλύτερα)
Τέλος πάντων.
Ας σκεφθούν λόγο όλοι οι σεκιουριτάδες ότι δεν μπορούμε να τραβήξουμε μέσα στο εκάστοτε Goden Hall αλλά μπορούμε από μερικές δεκάδες μέτρα μακριά που επιτρέπεται με ένα απλό 55-200 σε τρίποδο και μεγέθυνση... Ποια η λογική;
Η αστυνομία είναι η καλύτερη λύση σε όλες τις περιπτώσεις. Και πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να την καλούμε όταν μας ενοχλούν.

Να συμπληρώσω ότι. Έχω αντιμετωπίσει κι εγώ παρατηρήσεις στην Μαρίνα Φλοίσβου. Τους αγνοώ. Επίσης από πολίτη, ενώ φωτογράφιζα την θάλασσα στο Πάρκο λιπασμάτων, τον οποίο τον έδιωξα άμεσα με ανάλογες παρατηρήσεις. Επίσης μας έχουν πλησιάσει αρκετές φορές με τον φίλο μου σε μαρίνες σεκιουριτάδες οι οποίοι μας έχουν ρωτήσει αν είμαστε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες και μας έχουν αφήσει να φωτογραφίσουμε ανενόχλητοι με τρίποδα και DSLR. Όλο αυτό βέβαια προϋποθέτει και κανένα καλής συμπεριφοράς και από τις δύο πλευρές. Γιατί ενίοτε εμφανίζονται και οι λεγόμενοι τσαμπουκάδες τύποι.

Σε αυτήν την φωτογραφία ερωτηθήκαμε μαζί με τον φίλο μου, στις 25 Αυγούστου του 2018 αν είμαστε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες από λιμενικό φύλακα που φρουρούσε το λιμάνι, μαζί με άλλους συναδέλφους στην πύλη E9, ακτή Μιαούλη, ο οποίος ήταν ευγενέστατος. Απαντήσαμε ευγενικά και εμείς από πλευράς μας ότι είμαστε ερασιτέχνες και τραβάμε για το χόμπι μας φωτογραφίες. Είχαμε στήσει και οι δύο τρίποδα, ο ένας με D7500 κι εγώ με D7200 συν την a6000 που είχα περασμένη στον λαιμό. Μας άφησε και συνεχίσαμε να τραβάμε για καμιά ώρα μέχρι να πέσει ο ήλιος.

Θέλει γενικά καλή επικοινωνία. Όχι προκλητικές συμπεριφορές από αμφότερους και όταν υπάρχει μη διαχειρίσιμο πρόβλημα επέμβαση από αστυνομία. Πάντα σε πολιτισμένο κλίμα.

Ζητώ συγνώμη για τα 3 συνεχόμενα post. Είναι συμπληρωματικές σκέψεις. :smile:

Evening Colours by Panagiotis Adamopoulos, on Flickr

Έτυχε να κάνω την πρώτη φωτογράφιση που έγινε στο Γκάζι, όταν έκλεισε και αποφασίστηκε να γίνει πολιτιστικός χώρος το 1989.
Επρόκειτο για το δίσκο του Σταύρου Λογαρίδη "Μανούλα Ελλάς" της εταιρίας Μίνος.*
Με τον συνεργάτη μου Γ.Λιζάρδο, αντιμετωπίσαμε το εξής θέμα: Οι υπάλληλοι δεν ήξεραν που να κατατάξουν το αίτημα μας για φωτογράφιση (!!! ), ενώ δεν είχαν αντίρρηση μας πήρε περίπου 2 ώρες ώστε να καταλήξουμε κάπου.
Πληρώσαμε και 500 δρχ αν θυμάμαι καλά.
Αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που είχα πρόβλημα....Φωτογράφιση για λογαριασμό μεγάλης αλυσίδας super market στη Κηφισίας αρχές δεκαετίας του 90..
Όλα καλά, φώτα, τρίποδα, μηχανές (Mamiya RB97) και ένα νεαρό ζευγάρι ( μοντέλα) που υποτίθεται πως έκαναν τα ψώνια τους. Παρών και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του S/M.
Ξαφνικά μπαίνει στη μέση μια κυράτσα ( μέγαιρα προφανώς) και με θρασύτατο ύφος γυρνά και μου λέει: Είσαι με τα καλά σου; Αυτό που κάνεις λέγεται κλοπή φυσιογνωμίας!!! (wow!)
Αφού συνήλθαμε από τα γέλια μας απείλησε με αγωγές, νεότερος κι εγώ τότε της απάντησα κατάλληλα...τέλος πάντων το θέμα έκλεισε και ηρεμήσαμε..
Δεν έχω συναντήσει άλλη φορά θέμα με φωτογράφιση σε δημόσιο χώρο παρόλο που πάντα εμφανίζομαι ως επαγγελματίας. Ίσως να ήταν και άλλες οι εποχές εκείνες..

*Δεν έχω πρόχειρη άλλη φωτό του εξώφυλλου, πρέπει να σκανάρω το κανονικό.
Λήψη με Nikon F3, Nikkor 300mm και φιλμ Kodacolor VR1000!

8psYEXm.jpg

Last edited: