Χθες βράδυ βρέθηκα στο Golden Hall, όπου έκανα το "λάθος" να βγάλω την φωτογραφική μου μηχανή και να τραβήξω μερικές φωτογραφίες. Ο πρώτος σεκουριτάς που με είδε (στον ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ(!) χώρο του κέντρου), ήρθε και μου είπε, με ευγενικό ύφος, ότι "απαγορεύεται η φωτογράφιση με επαγγελματική μηχανή και ότι χρειάζεται "ειδική άδεια από την διοίκηση", αλλά ότι με το κινητό μου μπορώ να βγάλω όσες φωτογραφίες θέλω".
Του εξήγησα ότι ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας και ότι οι φωτογραφίες δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν με επαγγελματικό σκοπό κλπ, αλλά επέμενε ότι έπρεπε να σταματήσω, όπως και έκανα. ...:furious3:
Μετά πήγα στον εσωτερικό χώρο και ρώτησα στις πληροφορίες, όπου μου επιβεβαίωσαν την "απαγόρευση" και η αιτιολογία εκεί ήταν "για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών". Όταν βέβαια ρώτησα, "πως ακριβώς εκτίθενται τα προσωπικά δεδομένα όταν είναι αποτυπωμένα σε μια ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ DSLR, αλλά "προστατεύονται" όταν αποτυπώνονται σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο ??", δεν πήρα καμιά σαφή απάντηση, αλλά μου υπέδειξαν να κάνω "αίτηση για ειδική άδεια, που θα πάρει μέρες να συζητηθεί...".
Όταν, αργότερα, αποφάσισα να φύγω, βγήκα στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Κηφισίας, και από εκεί, όπου θεώρησα ότι πλέον βρίσκομαι σε δημόσιο ή ουδέτερο έδαφος, όταν ξαναέβγαλα τη μηχανή, ξαναδέχτηκα παρατήρηση από άλλον σεκουριτά, αυτή τη φορά όχι ιδιαιτέρως ευγενική, λέγοντάς μου ότι "απαγορεύεται να σημαδεύω τον χώρο με την μηχανή μου κλπ"... Το τι ακολούθησε, παρουσία 4 αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ, που έτυχε να βρίσκονται εκεί δίπλα, ήταν απλά απολαυστικό...
Ωστόσο... έχοντας τραβήξει χιλιάδες φωτογραφίες, όλα αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό, σε παρόμοιους χώρους όπου δεν μου είχε συμβεί ΠΟΤΕ κάτι παρόμοιο, αναρωτιέμαι, κατά πόσο όλο αυτό είναι θεμιτό ή ακόμα και νόμιμο να απαγορεύεις στους πολίτες μιας ελεύθερης χώρας να φωτογραφίζουν "χριστουγεννιάτικα δέντρα" με DSLR, αλλά να τους επιτρέπεις την χρήση κινητών για φωτογράφιση...?:guitarist: