Απαγορεύσεις Φωτογράφησης σε Δημόσιους χώρους

Re: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους

Πηγα στο φαρο Αγγελοχωριου, αλλα αν και η πυλη ηταν ανοιχτη
η περιοχη ηταν περιφραγμενη με 5μετρο συρματοπλεγμα και
υπηρχαν πινακιδες του πολεμικου ναυτικου και απαγορευσης φωτογραφησης.

Δευτερη σκεψη δεν έκανα και εφυγα.

Ειχα παντως την εντυπωση οτι φαρος εγινε επισκεψιμο πολιτιστικο μνημειο.
Γνωριζετε κατι για αυτο?

Re: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους

νομιζω απο το 1999 ειναι πλεον διατηρητεο μνημειο

το πν δεν εχει πλεον καμια αρμοδιοτητα

Απαγορεύεται η φωτογράφιση???

Χθες βράδυ βρέθηκα στο Golden Hall, όπου έκανα το "λάθος" να βγάλω την φωτογραφική μου μηχανή και να τραβήξω μερικές φωτογραφίες. Ο πρώτος σεκουριτάς που με είδε (στον ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ(!) χώρο του κέντρου), ήρθε και μου είπε, με ευγενικό ύφος, ότι "απαγορεύεται η φωτογράφιση με επαγγελματική μηχανή και ότι χρειάζεται "ειδική άδεια από την διοίκηση", αλλά ότι με το κινητό μου μπορώ να βγάλω όσες φωτογραφίες θέλω".
Του εξήγησα ότι ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας και ότι οι φωτογραφίες δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν με επαγγελματικό σκοπό κλπ, αλλά επέμενε ότι έπρεπε να σταματήσω, όπως και έκανα. ...:furious3:

Μετά πήγα στον εσωτερικό χώρο και ρώτησα στις πληροφορίες, όπου μου επιβεβαίωσαν την "απαγόρευση" και η αιτιολογία εκεί ήταν "για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών". Όταν βέβαια ρώτησα, "πως ακριβώς εκτίθενται τα προσωπικά δεδομένα όταν είναι αποτυπωμένα σε μια ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ DSLR, αλλά "προστατεύονται" όταν αποτυπώνονται σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο ??", δεν πήρα καμιά σαφή απάντηση, αλλά μου υπέδειξαν να κάνω "αίτηση για ειδική άδεια, που θα πάρει μέρες να συζητηθεί...".

Όταν, αργότερα, αποφάσισα να φύγω, βγήκα στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Κηφισίας, και από εκεί, όπου θεώρησα ότι πλέον βρίσκομαι σε δημόσιο ή ουδέτερο έδαφος, όταν ξαναέβγαλα τη μηχανή, ξαναδέχτηκα παρατήρηση από άλλον σεκουριτά, αυτή τη φορά όχι ιδιαιτέρως ευγενική, λέγοντάς μου ότι "απαγορεύεται να σημαδεύω τον χώρο με την μηχανή μου κλπ"... Το τι ακολούθησε, παρουσία 4 αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ, που έτυχε να βρίσκονται εκεί δίπλα, ήταν απλά απολαυστικό...

Ωστόσο... έχοντας τραβήξει χιλιάδες φωτογραφίες, όλα αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό, σε παρόμοιους χώρους όπου δεν μου είχε συμβεί ΠΟΤΕ κάτι παρόμοιο, αναρωτιέμαι, κατά πόσο όλο αυτό είναι θεμιτό ή ακόμα και νόμιμο να απαγορεύεις στους πολίτες μιας ελεύθερης χώρας να φωτογραφίζουν "χριστουγεννιάτικα δέντρα" με DSLR, αλλά να τους επιτρέπεις την χρήση κινητών για φωτογράφιση...?:guitarist:

Re: Απαγορεύεται η φωτογράφιση???

Χθες βράδυ βρέθηκα στο Golden Hall, όπου έκανα το "λάθος" να βγάλω την φωτογραφική μου μηχανή και να τραβήξω μερικές φωτογραφίες. Ο πρώτος σεκουριτάς που με είδε (στον ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ(!) χώρο του κέντρου), ήρθε και μου είπε, με ευγενικό ύφος, ότι "απαγορεύεται η φωτογράφιση με επαγγελματική μηχανή και ότι χρειάζεται "ειδική άδεια από την διοίκηση", αλλά ότι με το κινητό μου μπορώ να βγάλω όσες φωτογραφίες θέλω".
Του εξήγησα ότι ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας και ότι οι φωτογραφίες δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν με επαγγελματικό σκοπό κλπ, αλλά επέμενε ότι έπρεπε να σταματήσω, όπως και έκανα. ...:furious3:

Μετά πήγα στον εσωτερικό χώρο και ρώτησα στις πληροφορίες, όπου μου επιβεβαίωσαν την "απαγόρευση" και η αιτιολογία εκεί ήταν "για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών". Όταν βέβαια ρώτησα, "πως ακριβώς εκτίθενται τα προσωπικά δεδομένα όταν είναι αποτυπωμένα σε μια ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ DSLR, αλλά "προστατεύονται" όταν αποτυπώνονται σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο ??", δεν πήρα καμιά σαφή απάντηση, αλλά μου υπέδειξαν να κάνω "αίτηση για ειδική άδεια, που θα πάρει μέρες να συζητηθεί...".

Όταν, αργότερα, αποφάσισα να φύγω, βγήκα στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Κηφισίας, και από εκεί, όπου θεώρησα ότι πλέον βρίσκομαι σε δημόσιο ή ουδέτερο έδαφος, όταν ξαναέβγαλα τη μηχανή, ξαναδέχτηκα παρατήρηση από άλλον σεκουριτά, αυτή τη φορά όχι ιδιαιτέρως ευγενική, λέγοντάς μου ότι "απαγορεύεται να σημαδεύω τον χώρο με την μηχανή μου κλπ"... Το τι ακολούθησε, παρουσία 4 αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ, που έτυχε να βρίσκονται εκεί δίπλα, ήταν απλά απολαυστικό...

Ωστόσο... έχοντας τραβήξει χιλιάδες φωτογραφίες, όλα αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό, σε παρόμοιους χώρους όπου δεν μου είχε συμβεί ΠΟΤΕ κάτι παρόμοιο, αναρωτιέμαι, κατά πόσο όλο αυτό είναι θεμιτό ή ακόμα και νόμιμο να απαγορεύεις στους πολίτες μιας ελεύθερης χώρας να φωτογραφίζουν "χριστουγεννιάτικα δέντρα" με DSLR, αλλά να τους επιτρέπεις την χρήση κινητών για φωτογράφιση...?:guitarist:

τα κινητά δεν βγάζουν καθαρές φωτογραφίες, γι αυτό επιτρέπονται-bye-

Το τι ακολούθησε, παρουσία 4 αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ, που έτυχε να βρίσκονται εκεί δίπλα, ήταν απλά απολαυστικό...

Μπορείς να το αναλύσεις περισσότερο αυτό;

Διότι έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία το τι άποψη είχαν οι κανονικοί αστυνομικοί (αυτοί δηλαδη που μπορεί να σου δημιουργήσουν πραγματικά προβλήματα και να τρέχεις) από το τι είπε ένας σεκιουριτάς που απλά μεταφέρει μια "επιθυμία" (την οποία ως παράλογη μπορείς απλά και ευγενικά να αγνοήσεις).

Εμένα το μεγαλύτερη "πρόβλημα" που μου έτυχε ήταν στο ΚΠΙΣΝ όπου απλά ο σεκιουριτάς με ρώτησε αν σκοπεύω να δημοσιεύσω επαγγελματικά τις φωτογραφίες που έβγαζα.

Απάντηση: Απαγορεύεται η φωτογράφιση???

την περασμενη εβδομαδα ο Βασιλης Λεκκας τραγουδουσε στο μεγαρο
οποιος εβγαζε κινιτο οι ταξιθετριες ετρεχαν να τα κλεισουν
οποιος ειχε DSLR τιποτε
οταν ανεβηκε στη σκηνη η Μαρω Κοντου και τραγουδησε με τον Βασιλακη
σηκωθηκα πηγα πολυ κοντα και με το κινιτο τραβηξα ενα βιντεακι δεν μου ειπαν τιποτε
μαλλον δεν με προσεξαν χαχαχα ..η ισως με περασαν για επαγγελματια

Μπορείς να το αναλύσεις περισσότερο αυτό;

Διότι έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία το τι άποψη είχαν οι κανονικοί αστυνομικοί (αυτοί δηλαδη που μπορεί να σου δημιουργήσουν πραγματικά προβλήματα και να τρέχεις) από το τι είπε ένας σεκιουριτάς που απλά μεταφέρει μια "επιθυμία" (την οποία ως παράλογη μπορείς απλά και ευγενικά να αγνοήσεις).

Εμένα το μεγαλύτερη "πρόβλημα" που μου έτυχε ήταν στο ΚΠΙΣΝ όπου απλά ο σεκιουριτάς με ρώτησε αν σκοπεύω να δημοσιεύσω επαγγελματικά τις φωτογραφίες που έβγαζα.

Το "απολαυστικό" στην υπόθεση το βρήκα στο γεγονός ότι έδειξαν εξαιρετικά αιφνιδιασμένοι και ανενημέρωτοι, όταν ευγενικά μεν, αλλά όχι "αμυντικά", τους ζήτησα να μου διευκρινίσουν, πως και ποιόν νόμο "παραβιάζω", όταν φωτογραφίζω από το πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Κηφισίας κάτι που βρίσκεται σε κοινή θέα... Ο σεκιουριτάς φυσικά δεν έλαβε μέρος στην "συζήτηση", απλά απομακρύνθηκε διακριτικά, μόλις με είδε να ζητώ τη "βοήθεια" των αστυνομικών... Οι αστυνομικοί, αφού μου εξήγησαν (με πόνο ψυχής... χαχαχα!) ότι δεν γνωρίζουν να μου απαντήσουν αν "παρανομώ", αλλά και ότι δεν γνωρίζουν τέτοια "απαγόρευση", μου ζήτησαν πολύ ευγενικά να μην δώσω συνέχεια στο περιστατικό.

παιδες μην μασατε, ολα ειναι ...προβοκατσια για να πουλησουν τα κινητα τους:flipout:

...ηδη σε αλλο ποστ στο φορουμ γινετε συνωστισμος:smash:

Ούτε σε στρατιωτική βάση να βρισκόσουν!!

Σχεδόν το ίδιο πράγμα τους είπα κάποια στιγμή: "Βρίσκομαι σε κανά στρατόπεδο και δεν το έχω συνηδειτοποιήσει?" :hmmmm2:

Εγώ παλιά πρόβλημα είχα μόνο σε συναυλίες όπου δεν άφηνα τις DSLR μέσα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πιο κοινές και μπαίνω μέσα άνετα με τη DSLR.

Πριν από χρόνια δούλευα σε μουσείο. Και εκεί σχεδόν τα ίδια. Όχι τρίποδο και όχι πόζες. Είχα κάνει μια κουβέντα με τον υπεύθυνο της φύλαξης για τη χαζομάρα της όλης κατάστασης σε συνάρτηση με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το τι είπε για τους ανθρώπους του ΥΠΠΟ δεν περιγράφεται. Απλά κάποιοι βρίσκονται σε άλλη διάσταση.

Μουσείο και εκκλησίες με ειδικές τοιχογραφίες υπάρχει θέμα , το τρίποδο εννοείται οτι απαγορεύεται και σωστά όπως και τα φλας. Πλέον υπάρχουν μηχανές με φοβερή σταθεροποίηση , όποιος θέλει να κάνει τέτοιο είδος φωτογράφησης καλό είναι να πάρει κατάλληλο εξοπλισμό.

Re: Αξιοθέατα

Προσωπικά έχω άλλη απορία .Πώς γίνεται σε ορισμένα μουσεία να είναι τόσο αυστηροί για τις φωτογραφίες ,αλλά ταυτόχρονα τα διάσημα έργα σημαντικών καλλιτεχνών πχ Dali,Picasso,Θεοτοκόπουλος κ.α. να είναι σε κοινή θέα χωρίς κάποιο είδος προστασίας; Μόνο η Μόνα Λίζα είναι σε γυαλί,η Πιετά (έπειτα από προσπάθεια καταστροφής) και μερικά άλλα που μου ξεφεύγουν.Με τόσους τρελούς που κυκλοφορούνε και έχουν καταστρέψει από πίνακες ως αγάλματα. Για το φλας το καταλαβαίνω και συμφωνώ.

Re: Αξιοθέατα

Σχετικα με τις απαγορευσεις φωτογραφισης, διαβαζα πριν λιγες μερες, οτι ο πυργος του αιφελ (και πιθανως και αλλα παρομοιας εμβελειας μνημεια/αξιοθεατα) προστατευεται απο πνευματικα δικαιωματα "μονο το βραδυ φωταγωγημενος" και απαγορευονται ληψεις με "επαγγελματικες μηχανες, τριποδα κτλ" αλλα και η δημοσιευση φωτογραφιων ακομα και απο τουριστες σε ιντερνετ κτλ.

Κωστα, σχετικα με τη χρηση εναλλακτικης μικροτερης μηχανης, προσωπικα, μονο σε καμμια ricoh GR θα πηγαινα η οποιαδηποτε αλλη ιδιου μεγεθους (φουτζι ΧΤ ?) με αισθητηρα τουλαχιστον APC και χωρις εναλλαξιμους φακους (αν ειναι και πτυσομενος ο φακος ακομα καλυτερα) αλλα ουτε και πολλες εξωτερικες ρυθμισεις. Για τουριστικη χρηση, οπως στην περιπτωση του Λονδινου και τα 50mm ειναι αρκετα νομιζω.

Βασικα, θελω μια απο τις δυο παραπανω εδω και καιρο (και κρυφοκοιταω και τις σιγμα μεριλ) αλλα... δεν καταφερνω ποτε να μαζεψω τα απαραιτητα χρηματα που ζητανε. !!!