ilias
Supreme Member
Re: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους
Απλα στο χωρο αυτο στεγαζεται και το Αμερικανικο Προξενειο...
Απλα στο χωρο αυτο στεγαζεται και το Αμερικανικο Προξενειο...
Είχα κι εγώ ένα περιστατικό προχθές. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τετάρτης είχε ωραία σύννεφα και βγήκα για φωτογράφηση προς τις Πρέσπες. Περνώντας από το Πισοδέρι (ένα χωριό 20 κατοίκων σε υψόμετρο 1300 μέτρα) είπα να βγάλω μια φωτογραφία γενική το χωριό. Τραβώντας ακούω μια φωνή
"έ, τι τραβάς;"
Κοιτάζω, δεν βλέπω κανέναν. Ξανατραβώ και ακούω
" για έλα εδώ να σε δούμε, τί είναι αυτά που κάνεις;"
Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά είδα ότι πρέπει σε απόσταση περίπου 50 μέτρα από μένα να υπήρχε μια γιαγιά κάτω από ένα δένδρο καθισμένη σε αυλή σπιτιού, η οποία όμως δεν φαινόταν καθόλου. Λέω ότι απλώς τραβω μια φωτογραφία το χωριό γιατί έτσι μου αρέσει. Φυσικά απαξίωσα πλήρως για να πάω προς την αυλή της γιαγιάς, άλλωστε για να φθάσω εκεί θα ήθελα σχεδόν ένα δεκάλεπτο με τα πόδια.
Όμως το καλό συνέβη μετά. Η γιαγιά πήρε τηλέφωνο τους συνοριοφύλακες κι εκείνοι με σταμάτησαν στο επόμενο χωριό (Ανταρτικό). Με αυστηρό ύφος " τί έχουμε εδώ; Τί κάναμε στο προηγούμενο χωριό; Γιατί το σκάμε όταν μας φωνάζουν; Για να πάμε στην Αστυνομική Διεύθυνση στη Φλώρινα;
Όμως δεν έπεσα αμαχητί.
Ωραία φωτογράφησα το χωριό γιατί έτσι μου άρεσε. Δεν έκανα τίποτε άλλο. Και για να ακούσω από πότε και με ποιό νόμο απαγορεύεται κάποιος να φωτογραφίζει σε δημόσιο χώρο;
Ρελάνς... "Και ποιός είσαι εσύ που ... τσακουμπά;"
"Είαι δημόσιος υπάλληλος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φλώρινας, εδώ και 8 χρόνια. Εσύ ποιός είσαι που δεν γνωρίζεις τη νομοθεσία;"
Κάπου εκεί άρχισαν να κάμπτονται.
"Για να πάμε στη γιαγιά να δούμε τί θέλει" η τελευταί αγραμμή άμυνας.
"Ωραία, να πάμε αλλά αν αποδειχθεί μπροστά της ότι δεν είχε δίκαιο, τότε θα υποβάλλω μήνυση στη γιαγιά για ψευδή καταμήνυση"
"Φυσικά και δεν θα το κάνεις. Η γιαγιά δεν γνωρίζει από αυτά"
"Λάθος κάνεις. Η γιαγιά όχι απλώς γνώριζε -λανθασμένα- ότι δεν επιτρέπεται να τη φωτογραφίζω, αλλά πήρε τηλέφωνο και την αστυνομία. Κι έχω μάρτυρες. Άρα αυτός που ξεκινά μια διαδικασία γνωρίζει ότι μπορεί να αποβεί εις βάρος του."
"Και ποιούς μάρτυρες έχεις;" χαμογελαστά.
"Μα φυσικά εσένα."
"Οχι δεν έχεις."
"Θέλεις να πεις ότι αρνείσαι να πιστοποιήσεις περιστατικό την ώρα που είσαι μάρτυρας, είσαι σε υπηρεσία και σε έχει καλέσει πολίτης;"
Φεύγω, είπα. Κι έφυγα
τα πράγματα είναι απλά...
εάν δεν υπαρχει πινακίδα περί απαγόρευσης φωτογραφίας (η οποία όμως θα πρέπει να είναι νόμιμη) τότε δεν απαγορεύεται τίποτα....τέλος.
Δεν το καταλαβα δηλαδη σου κανανε σκηνικο γιατι εβγαζες το χωριο ? και η γιαγια τι ζορι τραβαη και σου την ειπε .
Ο τυπος τα ηθελε και εδω που τα λεμε δεν γνωριζουμε ολοι την ιστορια.
Αν ειταν δικο σου παιδι και ξαφνικα καποιος αγνωστος 50αρης με ευρυγωνιο φακο και απο πολυ μα παρα πολυ κοντα εβγαζε φωτογραφιες την κορη σου θα σου αρεσε? .
Πρωσοπικα αυτο που εκανε ειναι σκετη ανεδεια.
Επρεπε να ρωτησει την αδεια τον γονεων αυτο που εκανε δεν τον δικαιολογει σαν πολυ ταξιδεμενο ατομο και λατρη της φωτογραφιας που ειναι οπως προφανος δηλωνει.
Εγω μεχρι στιγμης τραβαω αβερτα οποιο κοριτσακι βρω με την ΑΔΕΙΑ παντα γονεων πρωτιστος.
Εγω αν ημουν στη θεση του πατερα θα του εσπαζα την μηχανη στο κεφαλι γιατι δεν ρωτησε και ειχε την ανεδεια να φωτογραφιζει τοσο κοντα χωρις αδεια.
Σε μακρινη αποσταση και να σου πει καποιος κατι του λες βγαζω το τοπιο και βασικα εσυ η το παιδι σου ειναι μπροστα ετσι εχεις δικαιολογια αλλα απο ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ?????
Η γιαγιά νόμιζε ότι φωτογράφιζα αυτήν κι όχι το χωριό. Εντελώς παλαβό. Στα 50 και πλέον μέτρα και και κρυμμένη κάτω από το δένδρο. Θα σηκώσω τη φωτο για να δεις πού ήταν.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.