Απαγορεύσεις Φωτογράφησης σε Δημόσιους χώρους

Re: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους

Απλα στο χωρο αυτο στεγαζεται και το Αμερικανικο Προξενειο...

Είχα κι εγώ ένα περιστατικό προχθές. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τετάρτης είχε ωραία σύννεφα και βγήκα για φωτογράφηση προς τις Πρέσπες. Περνώντας από το Πισοδέρι (ένα χωριό 20 κατοίκων σε υψόμετρο 1300 μέτρα) είπα να βγάλω μια φωτογραφία γενική το χωριό. Τραβώντας ακούω μια φωνή
"έ, τι τραβάς;"
Κοιτάζω, δεν βλέπω κανέναν. Ξανατραβώ και ακούω
" για έλα εδώ να σε δούμε, τί είναι αυτά που κάνεις;"
Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά είδα ότι πρέπει σε απόσταση περίπου 50 μέτρα από μένα να υπήρχε μια γιαγιά κάτω από ένα δένδρο καθισμένη σε αυλή σπιτιού, η οποία όμως δεν φαινόταν καθόλου. Λέω ότι απλώς τραβω μια φωτογραφία το χωριό γιατί έτσι μου αρέσει. Φυσικά απαξίωσα πλήρως για να πάω προς την αυλή της γιαγιάς, άλλωστε για να φθάσω εκεί θα ήθελα σχεδόν ένα δεκάλεπτο με τα πόδια.
Όμως το καλό συνέβη μετά. Η γιαγιά πήρε τηλέφωνο τους συνοριοφύλακες κι εκείνοι με σταμάτησαν στο επόμενο χωριό (Ανταρτικό). Με αυστηρό ύφος " τί έχουμε εδώ; Τί κάναμε στο προηγούμενο χωριό; Γιατί το σκάμε όταν μας φωνάζουν; Για να πάμε στην Αστυνομική Διεύθυνση στη Φλώρινα;
Όμως δεν έπεσα αμαχητί.
Ωραία φωτογράφησα το χωριό γιατί έτσι μου άρεσε. Δεν έκανα τίποτε άλλο. Και για να ακούσω από πότε και με ποιό νόμο απαγορεύεται κάποιος να φωτογραφίζει σε δημόσιο χώρο;
Ρελάνς... "Και ποιός είσαι εσύ που ... τσακουμπά;"
"Είαι δημόσιος υπάλληλος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φλώρινας, εδώ και 8 χρόνια. Εσύ ποιός είσαι που δεν γνωρίζεις τη νομοθεσία;"
Κάπου εκεί άρχισαν να κάμπτονται.
"Για να πάμε στη γιαγιά να δούμε τί θέλει" η τελευταί αγραμμή άμυνας.
"Ωραία, να πάμε αλλά αν αποδειχθεί μπροστά της ότι δεν είχε δίκαιο, τότε θα υποβάλλω μήνυση στη γιαγιά για ψευδή καταμήνυση"
"Φυσικά και δεν θα το κάνεις. Η γιαγιά δεν γνωρίζει από αυτά"
"Λάθος κάνεις. Η γιαγιά όχι απλώς γνώριζε -λανθασμένα- ότι δεν επιτρέπεται να τη φωτογραφίζω, αλλά πήρε τηλέφωνο και την αστυνομία. Κι έχω μάρτυρες. Άρα αυτός που ξεκινά μια διαδικασία γνωρίζει ότι μπορεί να αποβεί εις βάρος του."
"Και ποιούς μάρτυρες έχεις;" χαμογελαστά.
"Μα φυσικά εσένα."
"Οχι δεν έχεις."
"Θέλεις να πεις ότι αρνείσαι να πιστοποιήσεις περιστατικό την ώρα που είσαι μάρτυρας, είσαι σε υπηρεσία και σε έχει καλέσει πολίτης;"

Φεύγω, είπα. Κι έφυγα

Ετσι οπως βλεπω τα πραγματα αναμεσα στην αστυνομια και στους πασης φυσεως παρανομους (τουλαχιστον στο κεντρο της Θεσ/νικης, στην πλ. Αριστοτελους), μια καλη λυση για να ΜΗΝ εχεις προβληματα, ειναι μαζι με τον φωτογραφικο εξοπλισμο, να εχεις και 5-10 cd η dvd και να το παιζεις πωλητης.... ΔΕΝ σε ενοχλει κανεις...

ειχα παει στη μαρινα φαληρου.Εκει που ειναι τα ολυμπιακα ακινητα(που ειναι και το γηπεδο της ξιφασκιας κλπ) το θεμα ειναι οτι ημουν με το ποδηλατο.Παω σε ενα γεφυρακι.Ο ηλιος επεφτε βγαζω τη μηχανη και αρχιζω και βγαζω φωτογραφιες τη δυση του ηλιου.Ξαφνικα βγαινει ενας τυπας πακιστανος μαυρος δε ξερω τι και μου κανει απαγορευεται.
Οκ του λεω και συνεχιζα ακαθεκτος να βγαζω φωτογραφιες.
no no απαγκορεμπεται
ποιος το λεει αυτο ;
εντο ειναι ολυμπιακα ακινητα
βρε ανθρωπε τον ηλιο βγαζω οχι τα κτηρια.
αυτος το χαβα του.απαγκορεμπεται και απαγκορεμπεται.
Του ειπα οτι μας τα εχουν κανει τοσα και εφυγα.Τον λυπθηκα τον ανθρωπο γιατι λεω ενταξει.Αυτος δε φταιει σε τπτ.Σε ενα οικισμα μονο του και χωρις παρεα , μη του τη χαλασω και τσακωνομαι.απλως του λενε οι απο πανω του να τα λεει στους τουριστες και αυτο κανει.
Ε πηρα το ποδηλατακι και πηγα 100μετρα πιο κατω και συνεχιζα και εβγαζα.
Σε αυτη τη περιπτωση τι μπορω να κανω ; Πινακιδες δεν ειχαν.
αλλα βεβαια...ξεχναμε και τις αλλες περιπτωσεις που κανουμε τα στραβα ματια.Περναμε απο στρατιωτικη περιοχη , κινητο να βγαλεις σε πανε μεσα.ΑΛΛΑ οταν υπαρχει ορκομοσια η να παρουσιαστουν οι φανταροι , τοτε και καμερες βγαζουμε και κινητα βγαζουμε και φωτογραφικες βγαζουμε και φωτογραφοι εντος στρατοπεδου υπαρχουν που σε χρεωνουν οικογενειακες φωτογραφιες 10Ε εκαστος..Και ολα αυτα κατω απο τεραστιες πινακιδες απαγορευσης φωτοφραφισης
Δε μας παρατανε λεω εγω...
αν δεν εχουν αυτοι την καλλιτεχνικη φλεβα δε τους φταιμε εμεις :p

Υ.Γ ετσι ειχα πει σε εναν.Πως θα εξασκισω τη καλλιτεχνικη μου αποψη πανω στους δημοσιους χωρους ;αχαχχαχαχα.Βεβαια και σε εναν αλλον που ειχα παλι μπλεξιματα τον αρχισα στην ειρωνια του στυλ "φερε προτζεκτορα να κανουμε προβολη να σου δειξω τις φωτος να δεις αν εισαι μεσα"
ε μα.......

τα πράγματα είναι απλά...

εάν δεν υπαρχει πινακίδα περί απαγόρευσης φωτογραφίας (η οποία όμως θα πρέπει να είναι νόμιμη) τότε δεν απαγορεύεται τίποτα....τέλος.

μπερδεμα η κατασταση...

η πτωση των τιμων στις dSLR εφερε χιλιαδες ανθρωπους με μια μηχανη στα χερια να προσπαθουν να βγαλουν χιλιαδες ανθρωπους στις πιο αδυνατες και περιεργες στιγμες τους...

τελευταια με αυτα που διαβαζω, ομολογω οτι με εκπλησει η αυστηροτητα με την οποια αντιμετωπιζεται οποισδηποτε κρατα στα χερια του απο κινητο και πανω...

εχοντας στο μυαλο μου την ευκολια με την οποια ο οποιοσδηποτε μπορουσε να μπει στο πληθος και να βγαλει φωτογραφιες στην εξεγερση του Δεκεμβρη, νομιζω οτι μεγαλοποιουμε την εξαιρεση του κανονα...

καλοκαιρι ερχεται... θα συνεχισουμε να τραβαμε... και μερικοι και περισσοτερο απ´οτι μεχρι σημερα...

απο την στιγμη μαλιστα που δεν ενοχλεις και σεβεσαι τα ορια της ελευθεριας του αλλου, νομιζω οτι καλο θα ειναι να επικεντρωθουμε στον κανονα...

φωτογράφισες παιδί;

στη φυλακή, στη φυλακή,

και η δίκη στις 17 Μαίου...

http://www.tvxs.gr/v10918

Ο τυπος τα ηθελε και εδω που τα λεμε δεν γνωριζουμε ολοι την ιστορια.
Αν ειταν δικο σου παιδι και ξαφνικα καποιος αγνωστος 50αρης με ευρυγωνιο φακο και απο πολυ μα παρα πολυ κοντα εβγαζε φωτογραφιες την κορη σου θα σου αρεσε? .
Πρωσοπικα αυτο που εκανε ειναι σκετη ανεδεια.

Επρεπε να ρωτησει την αδεια τον γονεων αυτο που εκανε δεν τον δικαιολογει σαν πολυ ταξιδεμενο ατομο και λατρη της φωτογραφιας που ειναι οπως προφανος δηλωνει.

Εγω μεχρι στιγμης τραβαω αβερτα οποιο κοριτσακι βρω με την ΑΔΕΙΑ παντα γονεων πρωτιστος.
Εγω αν ημουν στη θεση του πατερα θα του εσπαζα την μηχανη στο κεφαλι γιατι δεν ρωτησε και ειχε την ανεδεια να φωτογραφιζει τοσο κοντα χωρις αδεια.

Σε μακρινη αποσταση και να σου πει καποιος κατι του λες βγαζω το τοπιο και βασικα εσυ η το παιδι σου ειναι μπροστα ετσι εχεις δικαιολογια αλλα απο ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ?????

Last edited:

Είχα κι εγώ ένα περιστατικό προχθές. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τετάρτης είχε ωραία σύννεφα και βγήκα για φωτογράφηση προς τις Πρέσπες. Περνώντας από το Πισοδέρι (ένα χωριό 20 κατοίκων σε υψόμετρο 1300 μέτρα) είπα να βγάλω μια φωτογραφία γενική το χωριό. Τραβώντας ακούω μια φωνή
"έ, τι τραβάς;"
Κοιτάζω, δεν βλέπω κανέναν. Ξανατραβώ και ακούω
" για έλα εδώ να σε δούμε, τί είναι αυτά που κάνεις;"
Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά είδα ότι πρέπει σε απόσταση περίπου 50 μέτρα από μένα να υπήρχε μια γιαγιά κάτω από ένα δένδρο καθισμένη σε αυλή σπιτιού, η οποία όμως δεν φαινόταν καθόλου. Λέω ότι απλώς τραβω μια φωτογραφία το χωριό γιατί έτσι μου αρέσει. Φυσικά απαξίωσα πλήρως για να πάω προς την αυλή της γιαγιάς, άλλωστε για να φθάσω εκεί θα ήθελα σχεδόν ένα δεκάλεπτο με τα πόδια.
Όμως το καλό συνέβη μετά. Η γιαγιά πήρε τηλέφωνο τους συνοριοφύλακες κι εκείνοι με σταμάτησαν στο επόμενο χωριό (Ανταρτικό). Με αυστηρό ύφος " τί έχουμε εδώ; Τί κάναμε στο προηγούμενο χωριό; Γιατί το σκάμε όταν μας φωνάζουν; Για να πάμε στην Αστυνομική Διεύθυνση στη Φλώρινα;
Όμως δεν έπεσα αμαχητί.
Ωραία φωτογράφησα το χωριό γιατί έτσι μου άρεσε. Δεν έκανα τίποτε άλλο. Και για να ακούσω από πότε και με ποιό νόμο απαγορεύεται κάποιος να φωτογραφίζει σε δημόσιο χώρο;
Ρελάνς... "Και ποιός είσαι εσύ που ... τσακουμπά;"
"Είαι δημόσιος υπάλληλος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φλώρινας, εδώ και 8 χρόνια. Εσύ ποιός είσαι που δεν γνωρίζεις τη νομοθεσία;"
Κάπου εκεί άρχισαν να κάμπτονται.
"Για να πάμε στη γιαγιά να δούμε τί θέλει" η τελευταί αγραμμή άμυνας.
"Ωραία, να πάμε αλλά αν αποδειχθεί μπροστά της ότι δεν είχε δίκαιο, τότε θα υποβάλλω μήνυση στη γιαγιά για ψευδή καταμήνυση"
"Φυσικά και δεν θα το κάνεις. Η γιαγιά δεν γνωρίζει από αυτά"
"Λάθος κάνεις. Η γιαγιά όχι απλώς γνώριζε -λανθασμένα- ότι δεν επιτρέπεται να τη φωτογραφίζω, αλλά πήρε τηλέφωνο και την αστυνομία. Κι έχω μάρτυρες. Άρα αυτός που ξεκινά μια διαδικασία γνωρίζει ότι μπορεί να αποβεί εις βάρος του."
"Και ποιούς μάρτυρες έχεις;" χαμογελαστά.
"Μα φυσικά εσένα."
"Οχι δεν έχεις."
"Θέλεις να πεις ότι αρνείσαι να πιστοποιήσεις περιστατικό την ώρα που είσαι μάρτυρας, είσαι σε υπηρεσία και σε έχει καλέσει πολίτης;"

Φεύγω, είπα. Κι έφυγα

Δεν το καταλαβα δηλαδη σου κανανε σκηνικο γιατι εβγαζες το χωριο ? και η γιαγια τι ζορι τραβαη και σου την ειπε .

τα πράγματα είναι απλά...

εάν δεν υπαρχει πινακίδα περί απαγόρευσης φωτογραφίας (η οποία όμως θα πρέπει να είναι νόμιμη) τότε δεν απαγορεύεται τίποτα....τέλος.

Δηλαδη αν εγω πινω φραπε στη καφετερια και ειμαι αγκαλια με την γυναικα μου και ερθεις στο ενα μετρο και τραβας φωτογραφιες επι μια ωρα επιτρεπεται ? .
Αν ειμαι στην πισινα του σπιτιου μου με μαγιο με παρεα και καποιος φωτογραφιζει με ενα μεγαλο τελεφωτο μεσα στο σπιτι μου επιτρεπεται γιατι δεν εβαλα πινακιδα ? .

Ο καθε ιδιωτικος χωρος ο καθενας εχει το δικαιωμα να σου πει οτι θελει.
Θα σου αναφερω ενα παραδειγμα.

Μεσα στην αυλη μου μπορω να σου πω να μην βγαλεις φωτογραφιες και εχω και παραεχω το δικαιωμα.

Επισης μεσα σε ενα κουρειο η μια πιτσαρια ο πιτσατζης εχει καθε δικαιωμα να σου πει να παρεις δρομο και δεν χρειαζεται αδεια ουτε τιποτα .
Σε εκθεση φωτογραφιας σε νοικιαζομενο χωρο επισης εχω το δικαιωμα να μην επιτρεψω σε κανενα να βγαλει φωτογραφιες και εδω παλι δεν χρειαζεται αδεια.

Γενικα καθε ιδιωτικος και κρατικος χωρος εχουνε καθε δικαιωμα να σου πουνε στριβε χωρις αδεια και νομους.
Σε εκδηλωσεις οπως παρελαση , γαμο , βαφτισεια εκει τραβα οσο θες ειναι ΟΚ .

Last edited:

Δεν το καταλαβα δηλαδη σου κανανε σκηνικο γιατι εβγαζες το χωριο ? και η γιαγια τι ζορι τραβαη και σου την ειπε .

Η γιαγιά νόμιζε ότι φωτογράφιζα αυτήν κι όχι το χωριό. Εντελώς παλαβό. Στα 50 και πλέον μέτρα και και κρυμμένη κάτω από το δένδρο. Θα σηκώσω τη φωτο για να δεις πού ήταν.

Last edited:

Ο τυπος τα ηθελε και εδω που τα λεμε δεν γνωριζουμε ολοι την ιστορια.
Αν ειταν δικο σου παιδι και ξαφνικα καποιος αγνωστος 50αρης με ευρυγωνιο φακο και απο πολυ μα παρα πολυ κοντα εβγαζε φωτογραφιες την κορη σου θα σου αρεσε? .
Πρωσοπικα αυτο που εκανε ειναι σκετη ανεδεια.

Επρεπε να ρωτησει την αδεια τον γονεων αυτο που εκανε δεν τον δικαιολογει σαν πολυ ταξιδεμενο ατομο και λατρη της φωτογραφιας που ειναι οπως προφανος δηλωνει.

Εγω μεχρι στιγμης τραβαω αβερτα οποιο κοριτσακι βρω με την ΑΔΕΙΑ παντα γονεων πρωτιστος.
Εγω αν ημουν στη θεση του πατερα θα του εσπαζα την μηχανη στο κεφαλι γιατι δεν ρωτησε και ειχε την ανεδεια να φωτογραφιζει τοσο κοντα χωρις αδεια.

Σε μακρινη αποσταση και να σου πει καποιος κατι του λες βγαζω το τοπιο και βασικα εσυ η το παιδι σου ειναι μπροστα ετσι εχεις δικαιολογια αλλα απο ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ?????

προσωπικα την ιστορία την γνωρίζω πολύ καλά. Η φωτογραφία που υπάρχει στο tvxs δεν είναι από την επίμαχη φάση στο μετρό του Λονδίνου, αλλά από άλλη δράση του στην Αθήνα. Επομένως καμιά σχέση.

Και στο δικαστήριο ο υπάλληλος της ασφάλειας του μετρό που τον συνέλαβε, κατέθεσε ότι όταν είδε τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο Αντωνίου, δεν βρήκε σε πρώτη φάση σε καμιά λήψη το κοριτσάκι για το οποίο έγινε και η αγωγή.

Απάντηση: Re: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους

Η γιαγιά νόμιζε ότι φωτογράφιζα αυτήν κι όχι το χωριό. Εντελώς παλαβό. Στα 50 και πλέον μέτρα και και κρυμμένη κάτω από το δένδρο. Θα σηκώσω τη φωτο για να δεις πού ήταν.

Eμένα έχει τύχει να με ρωτήσουν σε κανα δυο χωριά όταν με είδαν να φωτογραφίζω:
-Απο το MEGA είσαι?
-Όχι, τους λέω
-Ααα!! απο τον ΑΝΤ1.....:flipout::flipout::flipout:

Πέρσι σταθμός Θησείο, λίγο πριν μου την πέσει η security....

attachment.php

Attachments

• DSC_0357.jpg
    DSC_0357.jpg
    97.8 KB · Views: 178
Απάντηση: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους

attachment.php

Attachments

• ΓŽβ„’ΓŽΒΓŽβ€˜3.jpg
    ΓŽβ„’ΓŽΒΓŽβ€˜3.jpg
    177.7 KB · Views: 152
Απάντηση: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους

Πολύ καλές παιδιά, ειδικά αυτή του σταθμού στο Θησείο μου θυμίζει τις πρώτες μου φωτογραφικές εξορμήσεις.....τότε :smile:

Υ.Γ Θερμή παράκληση, εάν θέλετε να γράφετε και δυό λόγια που να συνοδεύουν τη φωτογραφία, πχ τόπος, εξοπλισμός ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, για να μην είναι έτσι "ορφανές" :smile:

leonkoum που την τράβηξες? μου θυμίζει μια πλατεία κοντά στο σπίτι που έμενα στο Rotterdam.

Μια παρομια με τον Λεονκουμ, κατω απο την ακροπολη, και αυτη με τον πεντακον 135/φ2.8

3947358931_ed005cff7b_o.jpg