Απαγορεύσεις Φωτογράφησης σε Δημόσιους χώρους

Re: Απάντηση: Re: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους

Αλήθεια, μια και το έφερε η κουβέντα, υπάρχει φωτογραφικό μουσείο στην Ελλάδα;

Επιτρέπονται άραγε οι φωτογραφίες εκεί;

Κάτι σχετικό υπάρχει...
http://11dim-evosm.thess.sch.gr/visitinfo10.htm

και αυτό:
http://www.thmphoto.gr/

Αλλά δεν ξέρω τι επιτρέπεται.

Απάντηση: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.Κρίμα που είναι στη Θεσσαλονίκη (μακριά).

Re: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και το φωτογραφικό μουσείο Χρήστος Καλεμκερής (άστεγο μέχρι στιγμής) στην Καλαμαριά.

Eπειδή ταξιδεύουμε εντός και εκτός Ελλάδος και μπορεί να αντιμετωπίσουμε χοντρά προβλήματα, γι αυτό έψαξα και βρήκα αυτό το φόρουμ με πολλά παραδείγματα και συμβουλές. Ρίξτε μια ματιά, αξίζει.

http://www.photopermit.org/forum/

Το 1998 εξέδωσα ένα φωτογραφικό λεύκωμα με θέμα τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας. Η ενέργεια μου λοιπόν αυτή εξόργισε την αρχαιολογική υπηρεσία (εφορία προϊστορικών αρχαιοτήτων) η οποία και με αναζητούσε. Με το θράσος πού είχα τότε-10 χρόνια νεώτερος:smile:- πήγα ο ίδιος και τους βρήκα. Μετά την ολιγόλεπτη παγωμάρα, τους εξέθεσα τους λόγους που με ώθησαν να κάνω αυτή την έκδοση πχ. πρόκειται για καλλιτεχνική αποτύπωση των προϊστορικών μνημείων και ουδεμία σχέση έχει με την μελέτη & έρευνα επ αυτών. Εξ άλλου οι όποιες πηγές μου αναφέρονται ονομαστικά.
Μαλάκωσαν έτσι πολύ (γι αυτό λέω πιο πάνω ότι η ευγένεια και η ειλικρίνεια δεν βλάπτουν) και ακολούθησε μακροχρόνια συνεργασία η οποία κρατά ακόμα.
Βλέπετε ο ρομαντικός και φυσιολάτρης παλαβός που παίρνει συνέχεια τα βουνά τους είναι χρήσιμος:flipout::flipout:

Last edited:

Καλο φαινεται αυτο, αλλα ειναι πολλα για να τα διαβασει καποιος ολα και δευτερον, αναφερονται σε περιπτωσεις στην Αμερικη που τα πραγματα ειναι αρκετα διαφορετικα.

Γενικως, και αυτοι τονιζουν τα εξης:

- plain view - κοινη θεα
- εμπορικη εκμεταλλευση, πνευματικα δικαιωματα

Re: Απάντηση: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους

Δικαιώματα και απαγορεύσεις στις ΗΠΑ

http://www.krages.com/ThePhotographersRight.pdf

Ωραίο κείμενο Βλάση, απλό και κατανοητό.

Ορισμένα ισχύουν και στη χώρα μας εννοείται. Πχ δεν μπορεί κανείς να σου ζητήσει να του παραδώσεις τη μηχανή σου ή να σβήσεις την κάρτα μνήμης, μόνο εάν ακολουθηθεί η νόμιμη οδός (πχ σε συλλάβει η αρχή για αυτόφωρο έγκλημα και κάνει πράξη κατάσχεσης, κλπ)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους

Ωραίο κείμενο Βλάση, απλό και κατανοητό.

Ορισμένα ισχύουν και στη χώρα μας εννοείται. Πχ δεν μπορεί κανείς να σου ζητήσει να του παραδώσεις τη μηχανή σου ή να σβήσεις την κάρτα μνήμης, μόνο εάν ακολουθηθεί η νόμιμη οδός (πχ σε συλλάβει η αρχή για αυτόφωρο έγκλημα και κάνει πράξη κατάσχεσης, κλπ)

Φυσικά. Βέβαια πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έχεις κάποιο τέτοιο περιστατικό.
http://www.bjp-online.com/public/showPage.html?page=805134

Οι ομορφιές των Ελληνικών Αρχών. Εάν δεν φάνε 2-3 δυνατά χαστούκια δικαστικώς, ακόμη καλύτερα από Ευρωπαϊκά δικαστήρια με ψηλές αποζημιώσεις, δεν θα βάλουν μυαλό.

Έχουμε μια πολύ θετική εξέλιξη στο θέμα της άρσης απαγόρευσης φωτογράφησης σε χώρους του ΟΣΕ. Όπως δημοσιεύει το http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=6900.msg469723;topicseen#new ο ΟΣΕ παραδέχεται ότι στο εξής δεν επιτρέπει τη φωτογράφηση ΜΟΝΟ σε χώρους, όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό.

Εδώ http://www.sendspace.com/file/x3fu3k είναι και το σχετικό κείμενο. Τυπώστε το, βάλτε το στην τσάντα σας μαζί με εκείνο για τους αρχαιολογικούς χώρους και πάμε για φωτογράφηση.

Μολις γυρισα απο το σταθμο του Προαστιακου στην Κορινθο, οπου για δευτερη φορα σημερα ο σεκιουριτι, δεν με αφησε να βγαλω φωτογραφιες, γιατι απαγορευεται.

Σημερα μαλιστα με πετυχε στα σκαλια, την προηγουμενη φορα ειχα βγαλει και μερικες...
Του ειπα για το εγγραφο του ΟΣΕ, ακολουθησε ενας διαλογος απειρου καλους, που δεν χρειαζεται να τον αναφερω. Προσπαθησα να ειμαι ευγενικος και ηρεμος αλλα δεν τα καταφερα καλα.

Δεν βγηκε ακρη και εφυγα.

Φυσικα επρεπε να ειχα το χαρτι τυπωμενο αλλα δεν το ειχα μαζι μου. Εχω σκοπο να παω αυριο να τους το δειξω αλλα πιστευω οτι δε θα με αφησουν παλι.

Τι κανουμε σε αυτη την περιπτωση?

Αν θέλεις να το τραβήξεις, πάρε μαζί σου έναν μάρτυρα. Πες τους ότι θα τους αγνοήσεις. Στην πρώτη απειλή, πηγαίνεις στην Αστυνομία και υποβάλης μήνυση για παράνομη βία (ΠΚ 330) ή και άλλο αδίκημα, αναλόγως. Πριν το κάνεις βέβαια, και εφόσον έχεις μαζί σου το χαρτί, μπορείς να τους προειδοποιήσεις ότι θα το κάνεις και να συμβουλευτούν τον προϊστάμενό τους. Υπάγεται στον ΟΣΕ ο χώρος, σωστά?

Μολις γυρισα απο το σταθμο του Προαστιακου στην Κορινθο, οπου για δευτερη φορα σημερα ο σεκιουριτι, δεν με αφησε να βγαλω φωτογραφιες, γιατι απαγορευεται.

Σημερα μαλιστα με πετυχε στα σκαλια, την προηγουμενη φορα ειχα βγαλει και μερικες...
Του ειπα για το εγγραφο του ΟΣΕ, ακολουθησε ενας διαλογος απειρου καλους, που δεν χρειαζεται να τον αναφερω. Προσπαθησα να ειμαι ευγενικος και ηρεμος αλλα δεν τα καταφερα καλα.

Δεν βγηκε ακρη και εφυγα.

Φυσικα επρεπε να ειχα το χαρτι τυπωμενο αλλα δεν το ειχα μαζι μου. Εχω σκοπο να παω αυριο να τους το δειξω αλλα πιστευω οτι δε θα με αφησουν παλι.

Τι κανουμε σε αυτη την περιπτωση?

Φυσικά και ζητάς το σταθμάρχη. Του δείχνεις το έγγραφο και ζητάς να μάθεις αν αναγνωρίζει το έγγραφο της διοίκησης ότι ισχύει. Αν ναι, έχει καλώς. Αν όχι, τότε του κάνεις αναφορά στη διοίκηση του ΟΣΕ (και φυσικά του λες ότι θα κάνεις χρήση του δικαιώματός σου να προσφύγεις σε ανώτερη αρχή εναντίον του για μη συμμόρφωση προς τις εντολές και τις αποφάσεις της διοίκησης του ΟΣΕ.

Σταθμαρχης δεν υπαρχει. Ενας υπαλληλος ειναι που κοβει και εισητηρια.

Τελος παντων την Παρασκευη παω με το χαρτι και το τριποδο το μεγαλο και στηνομαι.

Θα γινει χαμος.

Απάντηση: Re: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους

Σταθμαρχης δεν υπαρχει. Ενας υπαλληλος ειναι που κοβει και εισητηρια.

Τελος παντων την Παρασκευη παω με το χαρτι και το τριποδο το μεγαλο και στηνομαι.

Θα γινει χαμος.

Έχε μαζί σου και ένα μικρό δημοσιογραφικό κασσετόφωνο και να καταγράψεις τη συνομιλία.

[FONT=&quot]Λοιπόν έχω νεότερα.[/FONT]
[FONT=&quot]Πήρα σήμερα πρωί στο ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ του ΟΣΕ και ζητησα να μιλήσω με τον κύριο Ανδριοπουλο, που το όνομα του αναφέρεται πάνω πάνω στην απάντηση του ΟΣΕ προς τον Συνηγορο του Πολιτη. Τόσο αυτός όσο και ένας άλλος κύριος που μίλησα, δεν είχαν ιδέα και στο τέλος μου είπαν ότι πρέπει να στείλω αίτηση στην οποία να εξηγω τι θέλω να φωτογραφησω, και για ποιο λόγο.[/FONT]

[FONT=&quot]Τα έχω πάρει στο κρανιο και θα τους πάρει ο διαολος ολους. Θα πάρω τώρα στο Συνηγορο του Πολιτη.[/FONT]

[FONT=&quot]Έχω κι άλλα νεότερα.[/FONT]
[FONT=&quot]Μίλησα μόλις με τον κύριο Γιώργο Ανδριοπουλο, στο γραφείο Δημοσίων σχέσεων του ΟΣΕ. [/FONT]
[FONT=&quot]Μου είπε λοιπόν ότι θα το εξετάσει με τον προιστάμενό του και θα έχω απάντηση, σε περίπου μια εβδομάδα. [/FONT]
[FONT=&quot]Σε ερώτησή μου, εάν εντωμεταξύ μπορώ να χρησιμοποιώ το έγγραφο του ΟΣΕ και να φωτογραφίζω ελεύθερα στους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση του κοινού, μου είπε ότι φυσικά και μπορώ μόνο να έχω μαζί μου το χαρτί, γιατί οι σταθμοί δεν έχουν ενημερωθεί.[/FONT]
[FONT=&quot]Αυτό είναι και το σημαντικό της υπόθεσης.[/FONT]
[FONT=&quot]Βέβαια, το ότι πρέπει να κρατάς το χαρτί μαζί σου, δηλαδή να πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελεφας, επειδή αυτοί είναι ανεπαρκείς, για μένα είναι απαράδεκτο. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν ταμπέλες και να είναι σε θέση να μου επιδείξουν έγγραφο που να αποδεικνύει ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση από νόμο, και όχι έγγραφο που να λέει ότι ο ΟΣΕ δεν επιτρέπει τη φωτογράφηση (που ούτε αυτό δεν έχουν φυσικά).[/FONT]