Απαγορεύσεις Φωτογράφησης σε Δημόσιους χώρους

Re: Φωτογραφηση σε δημοσιους χωρους

Είπαμε πώς μπορείς να το λύσεις. Εάν όμως έχεις διάθεση και να τραβιέσαι στην Αστυνομία ή να μαλώσεις.

Τους δείχνεις το αντίγραφο της εγκυκλίου (ή ό,τι είναι τελοσπάντων αυτό) και συνεχίζεις αυτό που κάνεις. Πώς θα σε σταματήσουν? Εάν απειλήσουν να μεταχειριστούν βία, τους προειδοποιείς ότι σε τέτοια περίπτωση θα υποβάλεις μήνυση και ότι μια και έχουν άδικο, θα περάσουν τουλάχιστον τη νύχτα στο κρατητήριο (αυτόφωρο).

Υπόψιν ότι στηρίζεσαι στην κατανόηση της θέσης σου από τους Αστυνομικούς. Εάν αρχίσουν τα μουρμουρητά, να επιμείνεις να ενημερώσουν και να ζητήσουν οδηγίες από τον Εισαγγελέα.

Θα πρέπει όμως να έχεις την "τρέλα" να ασχοληθείς και να "λερώσεις" τα χέρια σου.

Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με το θέμα του ΟΣΕ.

Πιθανόν το θέμα να μην είναι τόσο σημαντικό, και να είναι υπερβολικό που ασχολούμαστε τόσο επίμονα. Προσωπικά, δεν θα στερηθώ, αν δεν έχω φωτογραφίες από το Σταθμό του Προαστιακού της Κορίνθου. Δεν μπορώ να ανεχτώ όμως να μου επιβάλουν απαγορεύσεις, που δεν φαίνονται σύμφωνες με την κοινή λογική και που αποδεδειγμένα είναι παράνομες. Επίσης, δεν μπορώ να ανεχτώ ότι ένας δημόσιος οργανισμός είναι τόσο δυσκίνητος και κοντόφθαλμος, και κυρίως δεν μπορώ να ανεχτώ το ότι όλοι το θεωρούν δεδομένο.

Και τέλος δεν ανέχομαι να με κοιτάζουν σαν εξωγήινο, όταν κρατάω την SLR.

Διαβάζοντας λοιπόν την περίφημη απάντηση του ΟΣΕ, υπήρχαν κάποια σημεία που μου έκαναν εντύπωση.

Ξεκινώντας από την αρχή, αναφέρει ότι ζητήθηκε γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ίδιου του ΟΣΕ.
«…αναφέρουμε ότι είναι γνωστό και αποδεκτό από όλους ότι δεν κινδύνευε από ερασιτέχνες φωτογράφους που είχαν τη διάθεση να φωτογραφήσουν … σε προσπελάσιμους χώρους. Για το λόγο αυτό ο ΟΣΕ δεν έχει απαγορεύσει τέτοιου είδους φωτογραφήσεις.»

Δηλαδή δεν υπήρχε καμία απαγόρευση, ποτέ? Και γιατί οι υπάλληλοι του ΟΣΕ είναι κατηγορηματικοί ότι απαγορεύεται και μάλιστα το γνωρίζουν όλοι, πράγμα που σημαίνει ότι τους το έχουν πει επανειλημμένως ? Απ’ ότι έχω καταλάβει είναι από τα λίγα πράγματα που γνωρίζουν όλοι καλά. Και δεν κάνουν ‛τα στραβά μάτια’.
Μάλιστα στην Υπηρεσία Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, γνώριζαν ότι ισχύει απαγόρευση και δεν γνώριζαν το χαρτί που έχει βγει από το γραφείο τους πριν 1 μήνα. Μάλιστα με προέτρεψαν να τους στείλω αίτηση, για να μου δώσουν άδεια.

Σημείωση: Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρεται στο περιεχόμενο σειράς εγγράφων του ΟΣΕ από το 2004, 2005 και 2007, (πολύ πρόσφατα δηλαδή και όχι κάποια ξεχασμένα από δεκαετίες). Τα έγγραφα αυτά αναφέρουν αδειοδοτήσεις και διαδικασίες καθώς και ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών.

Παρόλα αυτά ο ΟΣΕ στις 08.08.2008 με το έγγραφο του, υποστηρίζει ότι δεν έχει απαγορεύσει φωτογραφήσεις από ερασιτέχνες. Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ προσωπικά είναι ότι εδώ έχουμε ένα αποδεδειγμένο ψέμα. Ο ΟΣΕ λέει ψέματα.

Επίσης, στο ίδιο έγγραφο διαβάζω:
«…δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο που να απαγορεύει τη φωτογράφηση του τροχαίου υλικού, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζεται ή τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια ….»
Ποιος το κρίνει αυτό? Μήπως είναι ένα παραθυράκι που κρατάει ο ίδιος ο ΟΣΕ για παν ενδεχόμενο? Πως θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια, αν πάρω τη μηχανή μου και το τρίποδο ακόμα και στηθώ στο σταθμό? Αν κάποιος θεωρήσει την φάτσα μου ύποπτη, και τρομάξει από την «επαγγελματική μηχανή» και το τρίποδο μπορεί να μου απαγορεύσει να φωτογραφήσω και να καλέσει την αστυνομία?

Τέλος πάντων, εγώ καταλαβαίνω ότι ως ΟΣΕ θέλαμε να λέμε ότι απαγορεύονται οι φωτογραφήσεις στους χώρους μας. Δεν ξέρω αν υπήρχε λόγος ή αν ο λόγος είναι «γιατί έτσι». Και πολύ απλά τώρα που μας την είπανε, κάνουμε τους κινέζους και λέμε «ποιος εγώ? Έχω εγώ απαγορεύσει να βγάζει ο κόσμος φωτογραφίες στους σταθμούς μου? Αφού να, και οι δικηγόροι μου λένε ότι δεν το λέει κανένας νόμος. Μάλλον με μπερδεύετε με άλλον.»

Και φυσικά οι σταθμοί δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα, και ποιος ξέρει αν και πότε θα ενημερωθούν. Θα λέμε ότι απαγορεύεται και αν πότε κάποιος μας δείξει το χαρτί, θα τον αφήσουμε και στους άλλους θα λέμε ότι έχει ειδική άδεια. Μικρό το κακό.

Για το καθεστώς που ισχύει κανείς δεν θα δώσει λόγο, από κανέναν δεν θα ζητηθούν ευθύνες, που τόσο καιρό παράνομα (αφού δεν υπάρχει νομική βάση) οι υπεύθυνοι στους σταθμούς παρεμπόδιζαν και δεν επέτρεπαν τις φωτογραφήσεις, γιατί στα χέρια τους είχαν σχετικό χαρτί από τη Διοίκηση του ΟΣΕ. Ο συντάκτης του εγγράφου αυτού δεν θα ρωτηθεί πότε, γιατί συνέταξε, υπέγραψε και διένειμε έγγραφο που προτρέπει υπάλληλους να προβούν σε παράνομες ενέργειες?

Η απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη, γράφει: «…προκειμένου να επανεξετάσει η πρακτική υπαγωγής της φωτογράφησης… σε καθεστώς προηγούμενης δανειοδότησης». Δηλαδή παρατηρεί ότι υπήρχε πρακτική προς επανεξέταση, δηλαδή απαγορευόταν οι φωτογραφήσεις χωρίς άδεια ακόμα και από τους προσβάσιμους στο κοινό χώρους.

Επίσης, βλέπω ότι κρατάει επιφυλάξεις: «Στο βαθμό που αυτή η δέσμευση τερματίσει την πρακτική…»

Δεν είμαι νομικός, αλλά βλέπω ότι από τα δυο αυτά έγγραφα και από τις παραπομπές σε κάποια άλλα, προκύπτουν διάφορα ερωτήματα. Φαίνεται ότι ο ΟΣΕ επισήμως επέβαλε μια παράνομη πρακτική, ώστε να ελέγχει τις φωτογραφήσεις. Για ποιο λόγο δεν μπορώ να σκεφτώ. Το θέμα είναι αν οι διαχειριστές οποιοδήποτε οργανισμού, δημόσιου ή ιδιωτικού, έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν παράνομες πρακτικές. Και αν το κάνουν, το θέμα είναι αν έχουν ευθύνες και υφίστανται κυρώσεις.

Αλλά ποιος ασχολείται…

Σε συνεχεια του θεματος.

Επειδη δεν ηθελα να τσακωθω με τους ανθρωπους στο σταθμο του Προαστιακου, εστειλα αυτη την επιστολη στα κεντρικα γραφεια.

http://rapidshare.com/files/145940793/__927___931___917__16092008.pdf

Σημερα εχουν απεργια, αυριο θα εχω νεα. Εχθες παντως με παρακαλεσαν να μην ξαναπαω αμεσως αλλα να περιμενω λιγες μερες.

Ένα μεγάλο μπράβο για την (σωστή) υπομονή και επιμονή σου Βασίλη!!!

Πάντως, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί χρησιμιποιούνται ενίοτε και για απόρρητες μεταφορές στρατιωτικού υλικού και όχι μόνο, δικού μας ή και άλλων συνεργαζόμενων χωρών -κινήσεων όχι πάντα πολιτικά ορθών.
Ισως αυτό να είναι μια δικαιολογία... πάντως καλά κάνεις και το ψάχνεις -μάλλον θα πρέπει να σε ευχαριστήσουμε!

Πάντως, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί χρησιμιποιούνται ενίοτε και για απόρρητες μεταφορές στρατιωτικού υλικού και όχι μόνο, δικού μας ή και άλλων συνεργαζόμενων χωρών -κινήσεων όχι πάντα πολιτικά ορθών.
Ισως αυτό να είναι μια δικαιολογία...

Ναι μπορεί. Τα πράγματα όμως είναι ξεκάθαρα. Την περίπτωση αυτή δεν την καλύπτει κανένας νομος.

Ας μου πουν όταν μεταφέρουν τα απόρρητα ότι μια δυο μέρες ή μια εβδομάδα ΔΕΝ μπορώ να φωτογραφήσω και θα το δεχτώ.

Όχι ότι απαγορεύεται παντού και πάντα.

Ένα μεγάλο μπράβο για την (σωστή) υπομονή και επιμονή σου Βασίλη!!!

Ευχαριστω, αλλα θα προτιμουσα να ξοδευω το χρονο μου με καποιο πιο χρησιμο τροπο...:AFADF0:

Προσέγγισέ το από τη σκοπιά του ανθρώπου που ανοίγει το δρόμο...

Με παρόμοιο τρόπο, "συμμαζεύτηκαν" άσχημες συμπεριφορές σε δημ'οσιες υπηρεσίες της Κορίνθου στο παρελθόν...

Γνωστοποιείται ότι έχουν να κάνουν με πολίτες και όχι υπηκόους...

Προσέγγισέ το από τη σκοπιά του ανθρώπου που ανοίγει το δρόμο...

Με παρόμοιο τρόπο, "συμμαζεύτηκαν" άσχημες συμπεριφορές σε δημ'οσιες υπηρεσίες της Κορίνθου στο παρελθόν...

Γνωστοποιείται ότι έχουν να κάνουν με πολίτες και όχι υπηκόους...

Συμμαζευτηκαν σε δημοσιες υπηρεσιες?
Της Κορινθου?

χεχε

Νεοτερα και πιθανον τελευταια νεα απο το θεμα.

Μιλησα μολις με την κυρια Κατοποδη στον Προαστιακο.

Μου ειπε οτι ο Σταθμος της Κορινθου θα ενημερωθει τηλεφωνικως σημερα και οι αλλοι σταθμοι με εγγραφο προσεχως.

Για καντε καμια δοκιμη, να δουμε.

Λοιπον παιδια.

Οι ανθρωποι ειναι για το γαιδαρο καβαλα...

Πηραν τηλεφωνο στο σταθμο της Κορινθου και ΔΕΝ τους ειπαν οτι παιδια ξερετε τα πραγματα αλλαξαν και δεν απαγορευονται οι φωτογραφησεις ουτε χρειαζεται αδεια...

Τους ειπαν οτι θα ερθει ο κυριος Αδαμοπουλος το απογευμα και να τον αφησετε.

Δηλαδη κατι σαν αδεια, προφορικη ομως και ατυπη.

Φταιω εγω που θα τους ξεχεσω παλι αυριο?
Και που φυσικα θα παω τωρα με τη μηχανη και θα πω οτι λεγομαι Johnson?

Μετα τα χθεσινα, εστειλα αυτη την επιστολη.

Για να δουμε τι θα γινει.

Ας περασει ομως καποιος απο καποιο σταθμο να δουμε τι θα του πουν.

@ncups:

Δεν περνας καμια βολτα απο εκει?

Last edited:

Να ρωτήσω: έχει τίποτα αξιόλογο για φωτογράφηση ο συγκεκριμένος σταθμός ή φιλολογικό μόνο το ενδιαφέρον?

Να ρωτήσω: έχει τίποτα αξιόλογο για φωτογράφηση ο συγκεκριμένος σταθμός ή φιλολογικό μόνο το ενδιαφέρον?

Δεν ειναι αυτο το θεμα μας. Το θεμα μας ειναι οτι απαγορευουν κατι που ειναι ελευθερο, γιατι ετσι γουσταρουν.

Θα ανεβασω τις χθεσινες να δεις.

Εξαλλου ολοι οι σταθμοι του Προαστιακου ειναι φασον.

Μετα τα χθεσινα, εστειλα αυτη την επιστολη.

Για να δουμε τι θα γινει.

Ας περασει ομως καποιος απο καποιο σταθμο να δουμε τι θα του πουν.

@ncups:

Δεν περνας καμια βολτα απο εκει?

Η σημερινη επιστολη ειναι εδω:

http://rapidshare.com/files/146517401/__927___931___917__19092008_public.pdf

Στο προηγουμενο λινκ ειναι η παλια.