απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

Απάντηση: Re: απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

Σπύρος Σούρλας said:
Βρέ άνθρωπε αποφάσισε πρώτα τι πιστευεις γιατί τα μηνυματά σου αλληλοσυγκρουονται μονίμως και στα περισσότερα thread.Απο την μία σε ενοχλεί ο Ψωμιάδης που βρίζει τούς μετανάστες ,γιατί τότε θυμάσαι οτι εισαι και εσύ μετανάστης,απο την άλλη σκούζεις για τα λεφτά των δασκάλων,γιατί θα σου τά ´φάνε απο την τσέπη´,απο την άλλη σκούζεις για διάφορα άλλα θέματα και ζητάς βαρειές τιμωρίες..Επειδή αν σου γράψω σαν τον Ντοκατζή θα σκουζεις πάλι προσβεβλημένος,προτιμώ να σού πώ οτι καλά θά κανεις να σκεφτεσαι πριν μιλήσεις γιατί στο forum συμφωνείς σχεδόν με τον καθένα.Αν πιστευεις οτι με το να αγαπιόμαστε λυνεις ολα τα προβλήματα και μπορείς να φασκεις και να αντιφάσκεις διαρκώς,πιστευοντας ετσι οτι γινεσαι σε ολους συμπαθής δικαίωμά σου.
Αλλά ...άραξε και λιγάκι..
Τελευταία φορά που σου απαντάω σοβαρά.Αλλως τε δεν ασπάζομαι και το να αγαπιόμαστε γενικώς.Δεν έχω ουτε ειχα ποτέ τέτοια ανάγκη.Πάντα διεχώριζα την ήρα απο το στάρι.Αντε γιατί παραγνωριστήκαμε με ορισμένους.



οχι δεν συμφωνω με τον καθενα !

απλα λεω τα πραγματα οπως ειναι ..
αν τυνχανει μια αποψη να συμπιπτει με μια δικη μου τοτε γιατι να διαφωνησω ;;;

τελος παντων ευχομαι το καλυτερο να βγει απο ολη την υποθεση γιατι καποτε πρεπει να κερδισουν και οι απεργοι και ας μην ειναι και τοσο μη προνομιουχοι ....

δεν τους ζηλευω με την κακη ενοια ...... απλα δεν πιστευω πως ολη η φαση γινεται γιατι τους επιασε ενδιαφερον ξαφνικα για την Παιδεια .

πρεπει να πω απο τα μαθητικα μου χρονια στο Λυκειο ειδικα ειχαμε κατι χαραμοφαηδες καθηγητες ..... με πρωτον τον Γυμναστη μας !!!!





ευτυχως δεν ειναι ολοι τους τετοιοι !!! θυμαμαι ακομα κατι Δασκαλους στο Δημοτικο που αγαπουσαν τη Δουλεια τους ......

πιστευω πως οταν καποιος επιτελεσει το στοχο του θα εχει και πιο πολυ ορεξη για δουλεια ! Ελπιζω αν κερδισουν την αυξηση τους . να αναβαθμισουν και τον τροπο που διδασκουν και βγαινουν μαθητες με μελον σαν το δικο μου..... :flipout:
 
Βαγγέλης Νικολουδάκος said:
Αγωνιζόμαστε για:

• Τη μείωση του εργάσιμου χρόνου.

τωρα καταλαβα, αυτο ειναι το προβλημα. (μας) δουλευουν πολυ.
 
Larry said:
Πετρο η λυση βρεθηκε
με ενα-δυο F16 λιγοτερα κερδιζουμε
της αυξησεις στου δασκαλους καθηγητες και διπλα λεφτα για τους υπολοιπους πιλοτους

και μας μενουν και ενα δυο σετακια πιλοτοι δωρο


τωρα ο Σουρλας θα Θυμωσει που συμφωνω παλι...........


και ομως θα συμφωνησω μαζι σου αφου τοσα λεφτα πανε πεταμενα !!.... χωρια των προμηθευταδων και των μεσαζοντων.....

σιγουρα αν αγοραζαμε 35 Φ16 και οχι 40 και ΔΕΝ πεταγαμε λεφτα σε διπλοθεσιτες υπουργος και Διευθηντες τοτε θα περισευαν και για τους Δασκαλους ......



αυτο που μου κανει εντυπωση το διαβασα σημερα σε Εφημεριδα ....

ειναι πως η Κυβερνηση εχει χρημα να διορισει 10.000 αγροφυλακες αλλα για την Παιδεια οχι .......
αναρωτιεμαι που θα το εβρισκε το χρημα για το μισθο των αγροφυλακων τη στιγμη που αρνειται και το επιδομα πετρελαιου ;;;;;
 
Σπύρος Σούρλας said:
Για σένα το πιστεύω.Τοτε τί λύσσαξες με τα 1400 ευρώ??:ernaehrung004:

υπολογισε το ημερομισθιο ή το ωρομισθιο του καθηγητη λυκειου και θα καταλαβεις το γιατι. χωρια τα ιδιαιτερα. καφεδακι και τοστακι απο τη μαμα του μαθητη, μια ωριτσα μαθημα και 20-60(μεχρι τοσα εχω ακουσει) ΜΑΥΡΑ ευρουλακια. δε λεω, μαγκια τους αλλα οχι και κλαψες!!! αυτες ειναι που δεν αντεχω. Τωρα αν υπαρχουν και εξαιρεσεις, τους ζηταω συγνωμη αν και δεν αναφερομαι σε αυτες.
 
Πέτρος Μακρής said:
υπολογισε το ημερομισθιο ή το ωρομισθιο του καθηγητη λυκειου και θα καταλαβεις το γιατι. χωρια τα ιδιαιτερα. καφεδακι και τοστακι απο τη μαμα του μαθητη, μια ωριτσα μαθημα και 20-60(μεχρι τοσα εχω ακουσει) ΜΑΥΡΑ ευρουλακια. δε λεω, μαγκια τους αλλα οχι και κλαψες!!! αυτες ειναι που δεν αντεχω. Τωρα αν υπαρχουν και εξαιρεσεις, τους ζηταω συγνωμη αν και δεν αναφερομαι σε αυτες.


Πασο.Εσύ έχεις κολλήσει στα δεκαδικά.Βρε σύ ,αλλού είναι το θέμα.Τρωγονται οι εργαζόμενοι μεταξύ τους ,καταργούνται βασικά εργασιακά κεκτημένα στο όνομα τής δήθεν´σύγχρονης εποχής´.Ποιοί ωφελούνται απ´όλα αυτά???
 
Κύριε Σούρλα, ο Ελληνικός λαός, εξέλεξε την Κα Γιαννάκου και τους λοιπούς της Ν.Δ. να κυβερνήσουν και όχι τους δασκάλους, είτε μας αρέσει είτε όχι. Και δεν εξέλεξε ο λαός κυβέρνηση για να εκτελεί τις επιθυμίες μιας επαγγελματικής συντεχνίας. Και δεν θα ψήφιζα ποτε´μία κυβέρνηση για να εκπληρώσει τις συντεχνιακές μου επιθυμίες, αλλά για συγκεκριμένους στόχους στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας, της περίθαλψης, της άμυνας κλπ, γιατί μόνο όταν πάει όλο το κράτος θα πάω και γώ καλά, βασική αρχή του κράτους.
Ποια κεκτημένα του δάσκαλου θίγονται; Αυτονών που θίγονται δυστυχώς δεν είναι στους δρόμους αν και θα έπρεπε.
Σαφώς και οι δάσκαλοι δεν είναι πλουτοκράτορες με τους μισθούς που παίρνουν, απλά αυτό που δεν καταλάβατε είναι ότι προηγούνται άλλες επαγγελματικές τάξεις που παίρνουν λογότερα.
Δεν άκουσα κανέναν όμως να λέει ότι μην βάζετε άλλους στις παιδαγωγικές ακαδημίες γιατί δεν ξέρουμε τι να τους κάνουμε. Δεν είδα πουθενα κανένα νόμο που να λέει ότι επιτυγχάνοντας κάποιος σε σχολή παιδαγωγική έχει υπογραμμένο και συμβόλαιο πρόσληψης με το δημόσιο, παρόλα αυτά υπάρχουν σύλλογοι αδιόριστων δασκάλων!!! σήμερα είχε συνέντευξη απο συμμετέχουσες στην απεργία οι οποίες ήταν φοιτήτριες σε σχολή παιδαγωγική.
Σας συμπαραστάθηκαν κάποιοι σύλλογοι δημοσίων υπαλλήλων, εμ γιατί να μην σας συμπαρασταθούν ποιός δεν θέλει την άυξηση, αμα την πάρετε εσείς θα πάρουν και αυτοί.
Σήμερα άκουσα σε τοπικό κανάλι ταγό της εκπαίδευσης να λέει στον εκφωνητή ότι αφού κάναμε απεργία να μην πάρουμε τίποτα; τι να λήξει έτσι άδοξα; Μήπως είδατε ότι το 62% του προυπολογισμού πάει στους δημόσιους;
Αν στο δημόσιο εργάζονταν μόνο όσοι ήταν αναγκαίοι τότε και οι μισθοί θα ήταν καλλίτεροι και οι συνθήκες καλλίτερες. Και ίσως ένα απο τα βασικά σας αιτήματα έπρεπε να είναι η εξυγίανση του δημοσίου και η παραγωγικότητά του.
Αμ αυτό ο νεοδιοριζόμενος με 4-5 παιδιά πόσο χρονών είναι; τι μπήκε να κάνει; τι να προσφέρει ή μήπως μπήκε να αράξει; και πόσοι νεοδιοριζόμενοι είναι με 4-5 παιδιά που ζητήσατε την αύξηση; Για όποιον ξέρει απλή αριθμητική που την έμαθε απο δασκάλους που ήταν δάσκαλοι ξέρει ότι η αύξηση του νεοδιοριζόμενου απο 950 στα 1400 είναι 47,3%,.
Γιατί δεν βάλατε μέσα στα αιτήματά σας αυτά που λέτε εδώ , για τις τράπεζες για τις υπερκερδοφόρες επιχειρήσεις;
Προτείνατε πρακτικές λύσεις που θα εξευρεθούν τα χρήματα; να μην θιχθούν πόροι που θα πληρωθούν απο τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, των εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών;
Εγώ δεν καταλαβαίνω με ποιό τρόπο πιέζετε αυτή την στιγμή την κυβέρνηση να σας δώσει αύξηση παίρνοντάς τα απο τους μεγαλοβιομήχανους; που είδαμε τι γίνεται μόλις ζοριστούν τα μαζεύουν και φεύγουν.
Μήπως ξέρετε ότι ένα μεγάλο μέρος των τόκων που πληρώνουμε προέρχεται απο τον δανεισμό που έγινε εναγωνίως το 2003 για το Δώρο Πάσχα και το Δώρο Χριστουγέννων των δημοσίων υπαλλήλων; τα ξεχάσατε αυτά που μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2003 δεν ήταν σίγουρο ότι θα παίρνατε μισθό και δώρο;
Ο κος Παπανδρέου σας έταξε τίποτα σήμερα; δεσμεύτηκε για κάτι αν θα βγεί; μόνο για αξιοπρέπεια μίλησε, μία έννοια δηλαδή πολύ ελαστική.
Είστε επιστημονικός κλάδος και μάλιστα εκπαιδευτικοί, δεν ξέρετε ότι θα έπρεπε να προτείνετε και πρακτικές λύσεις, αφού η κυβέρνηση που έχει και την εξουσιοδότηση και ετυμηγορία απο το λαό έκρινε ότι ο κλάδος σας δεν θα πάρει γιατι δεν έχει, βγείτε εσείς και πείτε ότι έχει αν κάνετε αυτό και αυτό.
Παρεπιπτόντως σήμερα η TV έδειξε και τον πρόεδρό σας κολητά με τον Παπανδρέου, άντε και βουλευτής τώρα. Εκτός και αν δεν πέρασε τις εξετάσεις γιαυτό και παρατείνει την απεργία, για να μην χάνουμε και την ουσία. ¨Ετσι ξεκίνησαν και οι πρόεδροι της ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ και έγιναν μέχρι και υπουργοί.
 
Last edited:

XΡIΣTIANIKH ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ




Για την απεργία μας…



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Βρισκόμαστε στην κορύφωση του μεγάλου απεργιακού αγώνα, ο οποίος διέψευσε την εικόνα του «μίζερου» δάσκαλου που πολλοί καλλιεργούσαν και καλλιεργούν στην ελληνική κοινωνία.

Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μην αντέχοντας πλέον την κοροϊδία σε όλους τους τομείς του λειτουργήματός τους, όρθωσαν το ανάστημά τους στην εξουσία διεκδικώντας το αυτονόητο:

Δάσκαλος σωστά αμειβόμενος σε σχολείο που λειτουργεί σωστά.

Αντ’ αυτών βλέπουμε από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη να βαφτίζονται:

· τα «ταχύρυθμα» επιμορφωτικά σεμινάρια στα νέα βιβλία, ως από μήνες «σωστά σχεδιασμένα». Φαίνεται όμως ότι είχαν τόσο γρήγορο… ρυθμό, που εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν μπορέσαμε να τα …εμπεδώσουμε. Να μιλήσουμε για «επιμορφωτικά κέντρα» που στερούνταν στοιχειωδών μέσων ώστε να παρουσιαστούν όσο γινόταν καλύτερα τα βιβλία και οι επιμορφωτές - όσοι ήταν ενημερωμένοι – κουβαλούσαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό (από laptop και βιντεοπροβολείς μέχρι και καλώδια)! Να μιλήσουμε για σχεδιασμούς σεμιναρίων από 4 έως 14 Σεπτεμβρίου που έγιναν 2ήμερα και 3ήμερα, κυριολεκτικά στο πόδι στημένα. Και το σπουδαιότερο: Επιμορφωτικό σεμινάριο στα νέα βιβλία σημαίνει βιωματικό εργαστήρι αφού προηγουμένως έχω στα χέρια μου τα βιβλία και τα έχω μελετήσει. Μπορεί κάποιος να μελετήσει ουσιαστικά και σε βάθος ένα βιβλίο σε CD ή από το διαδίκτυο, όπως ισχυρίζονται; Aυτό όμως που έγινε ήταν στην καλύτερη περίπτωση γενική παρουσίαση των βιβλίων και σχεδιασμάτων μαθημάτων.

· ως «αυξήσεις» ύψους μάλιστα 10%, τα ψιχία των 17,5ε ανά εξάμηνο με ορίζοντα τριετίας για να ολοκληρωθεί το υπόλοιπο των 103ε . Δηλαδή θα πρέπει να τους χρωστούμε χάρη που θα μας δώσουν μετά από τόσα χρόνια (από το 2002), εξανεμισμένο μεν αλλά ολοκληρωμένο … το 2009(!), το επίδομα που έχει δοθεί σε άλλους δημόσιους υπαλλήλους! Παρουσιάζουν δε ως νούμερα κόστους σε ευρώ των «αυξήσεων», λες και πρόκειται για τη μεγάλη ανατροπή της οικονομίας ενώ αυτά τα ίδια νούμερα που επικαλούνται αποτελούν το μηδέν κόμμα κάτι του ΑΕΠ και φυσικά γίνονται καταγέλαστοι όχι μόνο στα μάτια των εκπαιδευτικών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Και ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος. Λένε, οι εκπαιδευτικοί είναι πολλοί και «δεν αντέχει η οικονομία μας». Βέβαια θέλουν και «την πίτα γεμάτη και το σκύλο χορτάτο». Και διορισμούς εκπαιδευτικών να κάνουν για να έχουν να το ισχυρίζονται προεκλογικά αλλά και με τους μισθούς τους καθηλωμένους. Εφόσον λοιπόν η πίτα για τους εκπαιδευτικούς είναι δεδομένη θα πρέπει το συνδικαλιστικό μας κίνημα να θέσει ένα νέο στόχο: Όχι άλλους διορισμούς. Εμείς εδώ όσοι είμαστε θα τα καταφέρουμε περίφημα με τα παιδιά του ελληνικού λαού. Μ’ αυτόν τον τρόπο μάλλον θα αυξηθεί το μερίδιό μας στην πίτα και θα σταματήσουμε να γκρινιάζουμε για αυξήσεις!!! Όσο για την ποιότητα της εκπαίδευσης, αυτά είναι ψιλά γράμματα για ν’ ασχοληθούμε.

Για να σοβαρευτούμε όμως, το επιχείρημα της «μη αντοχής» έχει και μια άλλη οδυνηρή όψη. Την αδυναμία του ελληνικού κράτους να αμείβει ΙΣΟΤΙΜΑ όλους τους υπαλλήλους του. Και το τραγικότερο. Δεν μπορούν να επισείουν το επιχείρημα αυτό όταν η παραοικονομία υπολογίζεται σε 35% του ΑΕΠ, την υψηλότερη στην Ε.Ε.(πηγή: εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ 1/10/06). Μπλεγμένοι στους «κουμπάρους» και στα «ξαδέρφια», ζαλισμένοι από την αλαζονία της εξουσίας δείχνουν να μην έχουν αίσθηση σε τι απόγνωση έχουν φθάσει όχι μόνον οι εκπαιδευτικοί αλλά και πολλά χαμηλόμισθα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Και σα να μην έφθαναν όλ’ αυτά είχαμε κι άλλη μια εξέλιξη. Τη συνάντηση πρωθυπουργού – αρχιεπισκόπου. Η Εκκλησία, ως το Σώμα που έχει κεφαλή το Χριστό και μέλη του τον πιστό λαό, δίνει μεγάλη σημασία στην Παιδεία μας, τους προσανατολισμούς και τις ανάγκες της. Τη χρονική αυτή στιγμή που οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στους δρόμους και απαιτούν καλύτερη Παιδεία, ήταν τουλάχιστον άτοπο ο εκπρόσωπος της Διοικούσας Εκκλησίας να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, από τη στιγμή μάλιστα που αυτός αρνείται συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους απωθεί με βία και δακρυγόνα στην προσπάθειά τους ν’ ακουστεί η φωνή τους στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ο αγώνας που ξεκινήσαμε είναι δύσκολος αλλά ωραίος. Ότι και να γίνει από δω και πέρα δε θα γυρίσουμε με σκυμμένο κεφάλι στα σχολεία γιατί έχουμε μάθει να κοιτάμε πάντοτε στα μάτια τους μαθητές μας, να παίρνουμε απ’ αυτούς και να δίνουμε σ’ αυτούς. Γιατί έχουμε καταφέρει να δείξουμε ότι υπάρχουν εστίες αντίστασης στην κοινωνία μας. Αντίστασης ενάντια στη χαύνωση της τηλεόρασης και των reality,ενάντια στην καθημερινή υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, ενάντια σ’ όλα εκείνα που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς.

Να διατηρήσουμε λοιπόν ως κόρη οφθαλμού την ενότητα που σφυρηλατήσαμε τούτες τις μέρες.

Απεργοσπάστες σε καμιά περίπτωση δεν είναι εκείνοι που με πόνο ψυχής πηγαίνουν στο σχολείο πιεσμένοι από τα οικογενειακά βάρη. Παρόλ’ αυτά κάνουν όσες μέρες μπορούν απεργία μέσα στη βδομάδα.

Απεργοσπάστες είναι όσοι συνειδητά πηγαίνουν στο σχολείο και λοιδορούν τους απεργούντες συναδέλφους τους, κυνικά και ειρωνικά φερόμενοι σ’ αυτούς.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να ζητήσει άμεσα συναντήσεις ώστε να τοποθετηθούν ανάλογα και υπεύθυνα απέναντι στην απεργιακή μας κινητοποίηση όλοι οι συλλογικοί κοινωνικοί και θεσμικοί φορείς της χώρας (κόμματα, συνδικαλιστικές ενώσεις, ενώσεις γονέων, επιμελητήρια κ.ά.) καθώς και η Διοικούσα Εκκλησία.

Καλούμε τους συναδέλφους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να έρθουν κι αυτοί μαζί μας στην απεργία αφού για τα ίδια αιτήματα αγωνιζόμαστε.

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ



XΡIΣTIANIKH ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



www.edra.gr
 
Βαγγέλης Νικολουδάκος said:
ασχολίαστο.

καλα, μη σχολιασεις. πες μας μονο ποσες ημερες το χρονο δεν πηγαινει καν ενας δασκαλος στο σχολειο του. ή μαλλον, θα πω εγω.

λοιπον,

52 σ/κ= 104 ημερες.
περιπου 10 εβδομαδες το καλοκαιρι=50 ημερες
4 εβδομαδες τα χριστουγεννα και το πασχα=20 ημερες
και καμια 10αρια ακομα αργιες...

συνολο 184 ημερες ειναι στα σπιτια τους ή αλλιως, τις μισες ημερες του χρονου. "δε μεταδιδω αλλο" (Χελακης :grinning-smiley-043 )
 
Last edited:
[COLOR=#00000]Μαζικό μήνυμα για την Παιδεία

Για τη μαζικότητα ξεχώρισε το πανεργατικό και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την κρίση στην Παιδεία.
Δάσκαλοι και καθηγητές έχοντας τη στήριξη και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ν καθηγητών της ανώτατης εκπαίδευσης, φοιτητών αλλά και εργαζομένων έκαναν πορεία και συναυλία στο Σύνταγμα και απάντησαν στον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας πως θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούν.
Στο συλλαλητήριο, φώναξαν, έκαναν πορεία και τραγούδησαν στην πλατεία Συντάγματος οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Χωρίς δακρυγόνα, χωρίς επεισόδια και χωρίς έκτροπα, τουλάχιστον, διεξήχθη η κινητοποίηση, με εξαίρεση την πυρπόληση ενός προεκλογικού περιπτέρου του ΛΑΟΣ από τους γνωστούς αγνώστους.
Με 24ωρη απεργία εξεδήλωσε τη συμπαράστασή της και συμμετείχε στο συλλαλητήριο η ΑΔΕΔΥ, ενώ 4ωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ τράβηξαν χειρόφρενο από 11:00 μέχρι 15:00 και το ΕΚΑΒ λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, σε μια κίνηση επικοινωνιακής τακτικής, και οι συνδικαλιστές της αστυνομίας.
Όπως όλα δείχνουν, πάντως, οι δάσκαλοι δε θα ξαναμπούν στις σχολικές αίθουσες για να διδάξουν, αλλά για να ψηφίσουν. Η πρόταση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας είναι για νέα τετραήμερη απεργία έως την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς την Παρασκευή τα σχολεία κλείνουν εν όψει εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.
Οι καθηγητές από την πλευρά τους αποφασίζουν την Πέμπτη και την Παρασκευή για το αν θα προβούν σε 48ωρη απεργία από τη Δευτέρα, κάτι που ήδη εισηγήθηκε η ΟΛΜΕ.
Στην αντίπερα όχθη, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη και το μόνο που συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να κάνει τρεις τις έξι δόσεις του επιδόματος.
"Κανείς πολίτης ποτέ δε διανοήθηκε να ζητήσει αύξηση 47,3%", επανέλαβε ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος αναρωτήθηκε ποιος πρωτοδιοριζόμενος δάσκαλος έχει τετραμελή οικογένεια να ζήσει.
"Η κρίση στην παιδεία είναι συνέπεια της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαβουλευτεί. Οι δάσκαλοι πάνω κι απ τα χρήματα ζητούν αξιοπρέπεια", τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου.

πηγή: ant1 (από www.edra.gr)

[/COLOR]
[SIZE=-2]Πηγή: Antenna[/SIZE]
 
αν τελικα δεν πει ΝΑΙ και αυτη τη βδομαδα ο Κωτσος ....

τι θα κανουν οι εκπαιδευτικοι ;;;; γιατι οσο περναει ο χρονος τοσο μερικοι αποθαρυνονται και το σκεφτονται.....

μια απορια ......
 
Πέτρος Μακρής said:
καλα, μη σχολιασεις. πες μας μονο ποσες ημερες το χρονο δεν πηγαινει καν ενας δασκαλος στο σχολειο του. ή μαλλον θα πω εγω.

λοιπον,

52 σ/κ= 104 ημερες.
περιπου 10 εβδομαδες το καλοκαιρι=50 ημερες
4 εβδομαδες τα χριστουγεννα και το πασχα=20 ημερες
και καμια 10αρια ακομα αργιες...

συνολο 184 ημερες ειναι στα σπιτια τους ή αλλιως, τις μισες ημερες του χρονου. "δε μεταδιδω αλλο" (Χελακης :grinning-smiley-043 )


πάλεψε κι εσύ - και όλοι - να γίνουν οι συνθήκες της δουλειάς σου ίδιες με της δικιάς μου (αν υποθέσω ότι ζηλεύεις). το να ειρωνεύεσαι όμως τον αγώνα όσων ζητούν το καλύτερο για τις συνθήκες εργασίας τους δε θεωρώ ότι χρειάζεται σχολιασμό από μέρους μου. δείχνει απλά ότι στην Ελλάδα δεν είναι σημαντικό το αν θα είμαστε εμείς νικητές, αλλά το αν θα χάσουν οι άλλοι. αδυνατώ - λόγω χαρακτήρα, επαναλαμβάνω - να μπω σε τέτοιου είδους "διάλογο".
 
Μπελλος Ευαγγελος said:
αν τελικα δεν πει ΝΑΙ και αυτη τη βδομαδα ο Κωτσος ....

τι θα κανουν οι εκπαιδευτικοι ;;;; γιατι οσο περναει ο χρονος τοσο μερικοι αποθαρυνονται και το σκεφτονται.....

μια απορια ......

αύριο είναι οι γενικές συνελεύσεις των συλλόγων και μεθαύριο η ολομέλεια προέδρων. η απόφαση αναμένεται μεθαύριο το απόγευμα. μάλλον συνεχίζουμε ...
 
[COLOR=#00000]Η απεργία της αξιοπρέπειας

Νέα πενθήμερη αποφασίζουν οι δάσκαλοι * Νέα 48ωρη οι καθηγητές, Δευτέρα και Τρίτη * Συλλαλητήριο σήμερα
Ατσάλινο το μέτωπο

Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ

Με το «όχι» της κυβέρνησης στο μισθολογικό τους αίτημα και τον πρωθυπουργό να μην παραχωρεί περιθώρια διαβούλευσης, δάσκαλοι και καθηγητές -που διαδηλώνουν και σήμερα στο κέντρο της Αθήνας- παραμένουν αμετακίνητοι, συνεχίζοντας και την ερχόμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους.


Οι καθηγητές αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Οκτωβρίου. Οι δάσκαλοι εκτιμάται ότι θα παραμείνουν εκτός σχολικών αιθουσών τουλάχιστον μέχρι τις δημοτικές εκλογές - σήμερα το Δ.Σ. της ΔΟΕ θα εισηγηθεί στη συνεδρίασή του μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τη διεξαγωγή νέας πενθήμερης απεργίας. Αμέσως μετά το τέλος των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων της ερχόμενης εβδομάδας, τα αρμόδια όργανα των Ομοσπονδιών θα συνεδριάσουν εκ νέου, στην κατεύθυνση ανανέωσης των σχετικών αποφάσεων.
Με το σημερινό συλλαλητήριο, το οποίο οργανώθηκε με τη συμμετοχή, εκτός των δασκάλων και των καθηγητών της δευτεροβάθμιας, των καθηγητών των ιδιωτικών σχολείων, των πανεπιστημιακών δασκάλων, των φοιτητών, των καθηγητών ΤΕΙ, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, οι εκπαιδευτικοί φιλοδοξούν να απαντήσουν στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ο οποίος και έκλεισε οριστικά το θέμα από πλευράς κυβέρνησης.
Ορμώμενος από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και τις χθεσινές της υπουργού Παιδείας, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Δημήτρης Μπράτης, υποστήριξε στην «Ε» ότι «λαϊκισμός δεν είναι να διεκδικείς με τους αγώνες σου αυτά που σου έχουν υποσχεθεί. Λαϊκισμός είναι να μην τηρείς τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχεις αναλάβει προς τους εκπαιδευτικούς παρουσιάζοντας αυτά που χαρακτήριζες χθες ως δίκαια αιτήματα ως μαξιμαλιστικές απαιτήσεις σήμερα».
«Ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τον Μάρτιο του 2004, είπε στη Βουλή ότι οι δαπάνες για την Παιδεία στο τέλος της τετρατίας θα φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ», εξήγησε ο κ. Μπράτης. «Με τον προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε προχθές οι δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί την οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, τη βελτίωση του ολοήμερου Δημοτικού σχολείου, το οποίο και είχε χαρακτηρίσει "πάρκινγκ" παιδιών, την κατάργηση της διπλοβάρδιας, την επιστημονική στήριξη των εκπαιδευτικών (επιμόρφωση).
Σήμερα δίνει ουσιαστικά στους εκπαιδευτικούς δύο ευρώ για την επόμενη τριετία. Σήμερα χρωστούν ακόμη τα χρήματα, 1.000 ευρώ ανά σχολείο, για τη λειτουργία του θεσμού του ολοήμερου, της προπέρσινης χρονιάς. Σήμερα μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις στον ΟΣΚ και στις νομαρχίες κατά 20% (για το φαινόμενο της διπλοβάρδιας). Σήμερα δεν υλοποιείται κανένα πρόγραμμα επιμόρφωσης».
«Ο πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά ότι η οικονομία έχει αντοχές», δήλωσε εξάλλου, μετά τη χθεσινή συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. «Σε άλλους κλάδους, όπως στις επιχειρήσεις, χαρίζονται τα δύο τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια ευρώ. Ελάχιστα από αυτά θα ήταν αρκετά για να ικανοποιήσουν τα δικά μας αιτήματα».
Η υπουργός Παιδείας σε χθεσινές της δηλώσεις αναφέρθηκε στην «πλεονεκτική θέση των δασκάλων έναντι άλλων εργαζομένων αφού διορίζονται αμέσως μόλις τελειώνουν το Πανεπιστήμιο», επανέλαβε ότι το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεν μπορεί να τον παραβιάσει κανείς και τέλος, για πρώτη φορά, κάλεσε τους δασκάλους να επιστρέψουν στα σχολεία, λέγοντας ότι «το ίδιο τούς καλούν και οι γονείς».

--------------------------------------------------------------------------------
Συνομοσπονδία Γονέων: Η κυβέρνηση δεν θέλει να μορφωθούν τα παιδιά

Υποστηρικτές των εκπαιδευτικών εμφανίζονται οι γονείς των μαθητών, στο επίπεδο τουλάχιστον της εκπροσώπησής τους από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), αφού στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας στο Internet αναρτήθηκε κείμενο συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις τους και επικριτικό για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να μορφωθούν τα παιδιά! Το βλέπουμε όλοι, το ζούμε καθημερινά», αναφέρεται στο κείμενο.
- «Για δύο χρόνια η αύξηση στους εργαζόμενους γονείς είναι 0,77 λεπτά την ημέρα και οι μισθοί μας δεν φτάνουν να θρέψουν οικογένειες.
- Κάνει την εκπαίδευση πανάκριβη, αυξάνει τους εξεταστικούς φραγμούς, κάνει αποκρουστική τη διαδικασία της μάθησης.
- Λιγοστεύει τη χρηματοδότηση της Παιδείας στο νέο προϋπολογισμό, αρνείται την αύξηση στους δασκάλους.
Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η εκπαίδευση θα πάψει να είναι δημόσια λειτουργία. Αυτά καταλαβαίνουν οι γονείς και κατανοούν τον αγώνα των δασκάλων».
Στο τέλος του κειμένου η ΑΣΓΜΕ καλεί τους γονείς των μαθητών να συμμετάσχουν στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

--------------------------------------------------------------------------------
«Ο αγώνας τους μας αφορά όλους»

Αξιοπρέπεια κατά τη μάχη της αντικειμενικής ενημέρωση «για όλα τα ζητήματα που θέτει στην επικαιρότητα ο μεγάλος απεργιακός αγώνας» των δασκάλων ζητεί από τους δημοσιογράφους η συνδικαλιστική παράταξη «Συσπείρωση δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» με ανακοίνωσή της.

«Κάθε απόπειρα συκοφάντησής του, κάθε ροπή σε φαινόμενα "κοινωνικού αυτοματισμού", κάθε πίεση που στόχο έχει να υποσκάψει το κύρος των απεργών μέσα στην κοινωνία, θα πρέπει να απορριφθεί από τους ίδιους τους δημοσιογράφους», τονίζεται με έμφαση στην ανακοίνωση της παράταξης, η οποία καλεί, παράλληλα, τους εργαζομένους στα ΜΜΕ να συμμετάσχουν στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται, σήμερα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Οπως υπογραμμίζεται, «ο αγώνας τους μας αφορά όλους. Η νίκη τους θα είναι νίκη του καθενός εργαζομένου».

--------------------------------------------------------------------------------
Διανοούμενοι, καλλιτέχνες, στο πλευρό των απεργών

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών τάσσονται διανοούμενοι και καλλιτέχνες διακινώντας, μάλιστα «Κείμενο συμπαράστασης στην απεργία», το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει δεκάδες υπογραφές συγγραφέων, ζωγράφων, πανεπιστημιακών, ηθοποιών κ.ά.

«Οι δάσκαλοι έχουν δίκιο», δηλώνουν σαφώς οι συγγραφείς και υποστηρικτές του κειμένου και εξηγούν: «Τους συμπαραστεκόμαστε γιατί παλεύουν για το απαραίτητο: να γίνει το σχολείο χώρος άσκησης του καθολικού μορφωτικού δικαιώματος, να μη μετατραπεί η γνώση σε εμπόρευμα». Αλλά και διότι «οι δάσκαλοι πρέπει να δουλεύουν ελεύθερα για τη μόρφωση όλων των μαθητών τους και σε χώρους και με μέσα που να σέβονται αυτούς και τους μαθητές τους».
Τον αγώνα των δασκάλων που είναι «όχι μόνο δίκαιος αλλά και αναγκαίος» στηρίζουν με την υπογραφή τους ανάμεσα σε άλλους οι συγγραφείς, Μάρω Δούκα, Αλκη Ζέη, Μάνος Κοντολέων, Ζωρζ Σαρρή, Ξένια Καλογεροπούλου, πλήθος πανεπιστημιακών από όλα σχεδόν τα Ιδρύματα της χώρας κ.ά.

--------------------------------------------------------------------------------
Αλέκα: Στηρίζουμε τους αγώνες

Το αποτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά φαίνεται ακόμα πιο καθαρά στα νυχτερινά σχολεία όπου έρχονται τα παιδιά των φτωχών, λαϊκών στρωμάτων, παιδιά που αναγκάζονται να δουλεύουν, παιδιά με ειδικά κοινωνικά και προσωπικά προβλήματα, διαπίστωσε η Αλέκα Παπαρήγα επισκεπτόμενη χθες το βράδυ εσπερινά σχολεία στη Νίκαια.
«Η κατάσταση -τόνισε- είναι απαράδεκτη. Κυριολεκτικά θα λέγαμε ότι δεν παίρνεται υπόψη ούτε στοιχειωδώς η ευαισθησία απέναντι στα παιδιά οικογενειών με σοβαρά προβλήματα. Λείπουν εκπαιδευτικοί και εν πάση περιπτώσει απ' ό,τι φαίνεται, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θεωρεί ότι με τη βία και με τη συκοφαντία μπορεί να κλείσει στόματα. Συνευθύνη έχει βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ, αλλά πέρα από τη συνευθύνη εμείς είμαστε αποφασισμένοι συνολικά να στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων και προτεραιότητά μας θα είναι τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων».
* Επίκαιρη επερώτηση προς τη Μαριέττα Γιαννάκου για την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας υπέβαλε χθες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα. Το ΚΚΕ επερωτά γιατί η κυβέρνηση με την πολιτική της, που είναι συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, υποχρεώνει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες των σχολείων και των ΑΕΙ-ΤΕΙ στις επιχειρήσεις, ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και υποβαθμίζει ραγδαία το περιεχόμενό της, ενοχοποιώντας όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και αντιμετωπίζοντας τους αγώνες τους με βία και αυταρχισμό.

--------------------------------------------------------------------------------
Βαφτίζουν τώρα κρίκο τη σιδηρογροθιά

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

Το δόγμα του για τη «φροντίδα ή υποδοχή» των διαδηλώσεων ανέπτυξε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας και διευκρίνισε πως άλλο σιδηρογροθιά και άλλο ορειβατικός κρίκος. «Δεν ευλογούμε το επεισόδιο, αλλά να μην το αδικούμε».

Οι οδηγίες, λοιπόν, του Βύρωνα Πολύδωρα για τη «φροντίδα» των διαδηλώσεων είναι «ποτέ μάχη σώμα με σώμα, μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, όσο μεγαλύτερη ακινησία επιτρέπεται και αν επιχειρηθεί να σπάσει ο φραγμός, τότε να γίνει χρήση χημικών».
Αυτή είναι η θεωρία των ακούνητων και αμίλητων στρατιωτών που όταν πιεστούν, ψεκάζουν, σκουπίζουν και τελειώνουν, σύμφωνα με το δόγμα του υπουργού Δημόσιας Τάξης και ορισμένων επιτελών του.
Είναι πολύ σαφείς οι οδηγίες, επέμεινε ο κ. Πολύδωρας, «τις οποίες τηρούμε, γίνονται και οι εξαιρέσεις και έτσι όσον αφορά το επεισόδιο, η έρευνα περιορίζεται στον εάν εγένετο χρήση αυτού του κρίκου και γιατί βρέθηκε στο χέρι του».

Ερευνα...
Λοιπόν, η έρευνα έδειξε ότι κρίκος δεν χρησιμοποιήθηκε, βρέθηκε στο χέρι του νεαρού (22 ετών) αστυφύλακα επειδή του έπεσε κάτω και τον κράτησε για να μην τον χάσει, έγινε και μια προσωρινή μετακίνηση στο Τμήμα Παγκρατίου και τέλος. Θα ακολουθήσει ένα τυπικό χαρτομάνι μέχρις ενός σημείου, μία επίπληξη ή ένα πρόστιμο και τέλος.
Η έρευνα ουσίας που πρέπει να γίνει είναι ποιοι και με ποια κριτήρια τοποθετούνται στηνΥΜΕΤ και στα ΜΑΤ και εάν μπορούν να αντεπεξέλθουν. «Θέλουμε ψύχραιμους ανθρώπους εκεί, δυνάμενους να αντιληφθούν την κατάσταση και το περιβάλλον όπως διαμορφώνεται και φυσικά με σθένος αντιστάσεως», είπε ο κ. Πολύδωρας.
Δεν είπε όμως εάν θέλει αστυνομικούς σαν τον Στ. Μπαλάσκα, να πυροδοτούν εντάσεις, να δημιουργούν όξυνση και να θέτουν τις προϋποθέσεις νέων επεισοδίων σε βάρος διαδηλωτών και συναδέλφων του, τους οποίους, υποτίθεται, εκπροσωπεί.
«Δεν θέλουμε ούτε κανιβαλισμούς ούτε υπερβολές ούτε αγκιτάτσιες του να λέμε τον κρίκο σιδηρογροθιά», πρόσθεσε ο κ. Πολύδωρας, αλλά για τις εμπρηστικές δηλώσεις του συνδικαλιστή αστυνομικού ουδέν σχόλιον.
Γέφυρες
Συνάντηση απορρόφησης της έντασης, εν όψει του σημερινού συλλαλητήριου, είχαν χθες αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).
Οι καθηγητές εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο «στοχοποίησης» συγκεκριμένων συνδικαλιστών και ζήτησαν από την ΠΟΑΣΥ να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτραπούν ακραία φαινόμενα και κρούσματα όξυνσης.
Και οι δύο πλευρές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ, εξέφρασαν προβληματισμό για πιθανή εκδήλωση νέων αυθαίρετων ενεργειών από μεμονωμένα πρόσωπα, με στόχο την υπονόμευση των κινητοποιήσεων.
Για να αμβλύνει τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών, το προεδρείο της ΠΟΑΣΥ υποσχέθηκε να μετάσχει στη σημερινή διαδήλωση κλιμάκιο συνδικαλιστών αστυνομικών.

--------------------------------------------------------------------------------
Εκπαιδευτικοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

«Πάν' τα νιάτα, πάν' τα κάλλη, μας τα φάγαν' οι δασκάλοι», τραγουδούσαν παλαιότερα οι μαθητές. Αργότερα καθιερώθηκε το σουξέ της Βίσση «Τους μαθητές τούς τρώει το στρες» και το άγχος για τα πανεπιστήμια. Στις μέρες μας, το στρες τρώει και τους δασκάλους, οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης λόγω της γενικευμένης απαξίωσης του ρόλου και της προσφοράς τους στην κοινωνία.

Εννιά στους δέκα εκπαιδευτικούς με παράπονο κάνουν λόγο για «έλλειψη» συνεργασίας, υλικοτεχνικής υποδομής, ουσιαστικών κέντρων επιμόρφωσης, αναγνώρισης και αποδοχής από τους αρμόδιους φορείς. Εξι στους δέκα αποδίδουν το καθημερινό στρες στην κακή οργάνωση και λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος. Εξι στους δέκα αισθάνονται εξάντληση στη διάρκεια της εργασίας, ενώ το 62% θα ήθελε να αλλάξει εάν μπορούσε επάγγελμα.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Παντείου, οι εκπαιδευτικοί κατέχουν την πρώτη θέση στον κατάλογο επικινδυνότητας για επιρρέπεια στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης με χαρακτηριστικά το έντονο στρες, που σταδιακά τους οδηγεί σε ψυχοσωματική φθορά.
Πρόσφατη έρευνα την οποία διενήργησαν η Αλεξάνδρα Κορωναίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο, και η Αννα Τικταπανίδου, ψυχολόγος Υγείας και υποψήφια διδάκτωρ, σε 28 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, με ερωτηματολόγιο και συνεντεύξεις που απάντησαν πάνω από 350 εκπαιδευτικοί, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κυριαρχούν γενική επαγγελματική «κόπωση», ψυχική φθορά και βαθιά κοινωνική απαξίωση των εκπαιδευτικών οι οποίες εκδηλώνονται, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, κυρίως με προβλήματα στο επίπεδο της συμπεριφοράς.
Προεξάρχοντα συμπτώματα είναι: ο εκνευρισμός και οι καβγάδες με τους μαθητές, το κλείσιμο στον εαυτό, η έλλειψη επαφής με τους μαθητές αλλά και η απώλεια ενδιαφέροντος -απάθεια, οι σωματικές ενοχλήσεις (ημικρανίες, πονοκέφαλοι και δερματικά προβλήματα) (ποσοστό 35,9%).
«Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το πλαίσιο μέσα στο οποίο βιώνεται και συζητιέται η "κόπωση" ζητήσαμε από τους εκπαιδευτικούς να καταγράψουν τις σημαντικότερες πηγές άγχους», λέει η Αλεξάνδρα Κορωναίου.
«Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, παρατηρήσαμε ότι:
Πέρα από τις όποιες αναφορές σε ζητήματα που σχετίζονται με την οργάνωση, τις απαιτήσεις και τον τρόπο λειτουργίας της εργασίας (π.χ. ασάφεια και σύγχυση ως προς τον εργασιακό ρόλο, γραφειοκρατική οργάνωση, φόρτος εργασίας πολυπληθή τμήματα διδασκαλίας κ.τ.λ.) οι εκπαιδευτικοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (89%) εκφράζουν ένα "παράπονο" και κάνουν λόγο για κάποιου είδους "έλλειψη". Ελλειψη στήριξης, έλλειψη συνεργασίας, έλλειψη θετικής ανατροφοδότησης, έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, έλλειψη ουσιαστικών κέντρων επιμόρφωσης, έλλειψη αναγνώρισης και αποδοχής από τους αρμόδιους φορείς αλλά και την κοινωνία. Φαίνεται, δηλαδή, να έχει μεγάλη σημασία η έλλειψη κοινωνικών και ψυχολογικών πόρων βάσει των οποίων "αποτιμάται" η αξία των εκπαιδευτικών από τους ίδιους και από την κοινή γνώμη. Για παράδειγμα, το επίπεδο αμοιβής θεωρείται συχνά δείκτης κοινωνικού κύρους αλλά και μέτρο μέσω του οποίου μια ομάδα μπορεί να συγκρίνει την οικονομική της κατάσταση με εκείνη άλλων ομάδων. Το ύψος της αμοιβής αποτελεί, επομένως, μια ρητή έκφραση της αξίας ενός επαγγέλματος και με τον τρόπο αυτό επηρεάζει σημαντικά το βαθμό της αξίας που αποδίδει ο κάθε εργαζόμενος στον εαυτό του. Η σύνδεση μεταξύ αμοιβής και κύρους εκτείνεται και στα κίνητρα, τη διάθεση αλλά και στην ικανοποίηση από την εργασία».
Εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ιδιαίτερα για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού θεωρούνται και οι «αμοιβές» που ικανοποιούν τις ανώτερες ψυχολογικές ανάγκες (π.χ. αίσθημα συμβολής ως επαγγελματίες, αίσθημα αναγνώρισης της προσφοράς τους). Οι αμοιβές αυτές δεν πηγάζουν μόνον από το ίδιο το άτομο, αλλά αντανακλούν και κοινωνικές πεποιθήσεις.
Ομως στο κοινωνικό επίπεδο οι εκπαιδευτικοί επωμίζονται με το βαρύ έργο της συνέχειάς της μέσω της μετάδοσης γνώσεων και αξιών από τη μεγαλύτερη στη νεότερη γενιά, βιώνοντας συγχρόνως την απαξίωση του επαγγέλματός τους. Ετσι, λοιπόν, το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στο πλαίσιο της σύγχρονης πραγματικότητας χαρακτηρίζεται από μια σημαντική πτώση της κοινωνικο-οικονομικής θέσης του και με μια παράλληλη διεύρυνση ευθυνών και καθηκόντων τα οποία υπερβαίνουν τις τυπικές υποχρεώσεις του.
Τα στοιχεία αυτά οδηγούν σε μια απαξίωση του επαγγέλματος που είναι δυνατό να προκαλούν μια κατάσταση ψυχικής και σωματικής έντασης επηρεάζοντας αναπόφευκτα την υγεία τους.
«Η μη αναγνώριση της γενικότερης προσφοράς των εκπαιδευτικών είναι αυτονόητο ότι πλήττει την ίδια την ταυτότητα του επαγγέλματος», προσθέτει η Αννα Τικταπανίδου. «Σήμερα δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο ρόλος και η αξία του επαγγέλματος αμφισβητήθηκαν από τα ΜΜΕ, αλλά συνολικά η κοινωνία μοιάζει να αμφισβητεί τη χρησιμότητα του ρόλου του σχολείου στο βαθμό που αυτό αποτυγχάνει να ικανοποιήσει τις στοιχειώδης απαιτήσεις και τα οράματα τόσο των ίδιων των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Η "κόπωση" που εμφανίζουν οι εκπαιδευτικοί συνδέεται άμεσα όχι μόνο με τις αντιφάσεις μέσα στο σχολείο, αλλά με το σύνολο των κοινωνικών αντιφάσεων και με την επικρατούσα πολιτική στο χώρο της Παιδείας.
Η Παγκόσμια Οργάνωση της Εργασίας δήλωσε ότι είναι άδικο να περιμένουμε από τους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν στις προκλήσεις των ραγδαίων αλλαγών αν δεν τους τροφοδοτήσουμε με τα κατάλληλα εφόδια».





ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Εκλεισε κάθε πόρτα στους δασκάλους, επιμένει για τις αλλαγές στα ΑΕΙ
Επίδειξη αυταρχισμού
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ
Εκλεισε και την τελευταία πόρτα στους δασκάλους ο Κ. Καραμανλής. Είπε ένα απόλυτο «όχι» στα οικονομικά τους αιτήματα.


«Ηταν μια πολιτική απόφαση», σχολίασε σε «πηγαδάκι» ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. «Το θέμα δεν είναι αν οι έξι δόσεις για την αύξηση των 105 ευρώ γίνουν τέσσερις, αλλά τι μήνυμα περνάς στις υπόλοιπες τάξεις των εργαζομένων ή των συνταξιούχων. Κι εγώ εκπαιδευτικός είμαι, θέλω να παίρνουν περισσότερα χρήματα. Αλλά οι αντοχές της οικονομίας είναι δυστυχώς συγκεκριμένες».
Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «συνταγή αυτοκαταστροφής» και «έγκλημα» την άρνηση στις αλλαγές στα ΑΕΙ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει. «Με σύνεση, μετριοπάθεια, αλλά και τόλμη, είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε το στόχο των αλλαγών στα ΑΕΙ, απαρέγκλιτα» τόνισε.
Η υπουργός Παιδείας κάθησε στην πρώτη σειρά στα δεξιά έδρανα της αίθουσας της γερουσίας όπου θα συνεδρίαζε η Κ.Ο. της Ν.Δ. Είναι το πρόσωπο των ημερών, λόγω της απεργίας των δασκάλων, και συγκέντρωσε τα φλας των φωτορεπόρτερ. «Σταματάτε για να προλάβουμε να κάνουμε ένα τσιγάρο;» τους είπε. Είχε αμηχανία, γνώριζε ότι πολλοί από τους συναδέλφους της βουλευτές και υπουργοί που ήταν γύρω της έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς της. «Νομοσχέδιο με Γιαννάκου δεν θα περάσει», σχολίασε υπουργός. «Αν μιλούσε όπως ο Καραμανλής, με επιχειρήματα και όχι με αυταρχισμό, το μέτωπο θα ήταν πολύ μικρότερο».
Ο Κ. Καραμανλής, όμως, την κάλυψε για ακόμη μία φορά. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος», είπε. «Καμία κυβέρνηση δεν επιθυμεί να είναι δυσάρεστη προς οποιοδήποτε κλάδο.
Ιδίως, μάλιστα, όταν πρόκειται για ένα κλάδο όπως οι εκπαιδευτικοί, που ο ρόλος τους συνδέεται με την απόκτηση γνώσης, με το μέλλον των παιδιών μας. Οι κυβερνήσεις όμως κρίνονται από την απόφαση που καλούνται να πάρουν, όταν η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο οικονομικό σταυροδρόμι. Μπορούν να υποκύψουν στη σαγήνη του λαϊκισμού.
Να προβούν σε παροχές που δεν αντέχει η οικονομία. Να δώσουν με το ένα χέρι παροχές πριν από τις εκλογές, για να τις πάρουν πίσω με το άλλο μετά τις εκλογές. Ετσι, όμως, οδηγούν την οικονομία σε νέα αδιέξοδα. Αυτό το δρόμο δεν προτίθεμαι να τον ακολουθήσω. Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω το μέλλον του τόπου, τις θυσίες όλων των πολιτών, τα σταθερά βήματα της Οικονομίας μας, για να γίνουμε πρόσκαιρα αρεστοί. Ο δρόμος της ευθύνης δεν έχει παρακαμπτήριες οδούς. Είναι ευθύς. Και αυτόν ακολουθούμε με συνέπεια».
Για τις αλλαγές στα ΑΕΙ που προτείνει η κυβέρνηση είπε ότι είναι το «στοιχειώδες μίνιμουμ» που πρέπει να γίνει. «Πρέπει -ναι ή όχι;- να γίνουν ανταγωνιστικά προς τα Πανεπιστήμια των άλλων χωρών της Ε.Ε.;» αναρωτήθηκε. «Είναι ανάγκη -ναι ή όχι;- να ισχύουν και στη χώρα μας εκείνα που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης; Κανένα από αυτά τα αυτονόητα δεν πετυχαίνεται με τη στασιμότητα. Για κάποιους το ζητούμενο είναι να μη διαταράξουμε το τέλμα, την ακινησία, το συντηρητισμό. Ομως σ' έναν έντονα ανταγωνιστικό κόσμο, αυτό αποτελεί συνταγή αυτοκαταστροφής».
Επίσης:
1 Επιχείρησε να ανοίξει γέφυρες συνεννόησης: «Εχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κατευθύνσεων για αλλαγές στα ΑΕΙ από αξιόλογους τεχνοκράτες, από όλους τους πολιτικούς χώρους, που εργάστηκαν μήνες», είπε. «Είμαστε ανοιχτοί, και σε νέες προτάσεις, σε νέες σκέψεις. Από όπου και αν προέρχονται. Είμαστε ανοιχτοί γιατί δεν έχουμε ιδεοληψίες. Δεν μας κατευθύνουν πείσματα, ούτε η αίσθηση του αλάθητου. Κάθε πρόταση που αφορά τις αλλαγές στα ΑΕΙ είναι καλοδεχούμενη».
2 Χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα φωτογραφίζοντας τις συντεχνίες και την αντιπολίτευση, που αρνούνται να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
«Η άρνηση του διαλόγου αποτελεί άρνηση των δημοκρατικών διαδικασιών. Απαιτούν να ξεκινήσουν όλα από "μηδενική βάση". Απαιτούν να ξεκινήσουν όλα από την αρχή. Στην πραγματικότητα, ζητούν να μην ξεκινήσει τίποτα. Αυτή είναι η αλήθεια. Να μη γίνει καμία αλλαγή. Ομως, η άρνηση αλλαγών στα ΑΕΙ δεν είναι κάτι που διαπραγματευόμαστε».
[email protected]


ΠΥΡ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ:
«Αντί να δώσει λύσεις, συκοφαντεί, διαιρεί, στρέφει γονείς κατά δασκάλων...»
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Το αυταρχικό και αδιάλλακτο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή γνωρίζουν οι δάσκαλοι και οι μαθητές, υποστήριξε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τον οποίο κατηγόρησε ότι υβρίζει τους απεργούς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά απέδωσε στον κ. Καραμανλή όλη την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία και με αφορμή την απεργία των δασκάλων γενίκευσε την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης.
Γ. Παπανδρέου: Η ευθύνη ανήκει στον Κ. Καραμανλή
Τόσο στις δημόσιες δηλώσεις του όσο και στη σύσκεψη των συντονιστών του κόμματος υποστήριξε, αναφερόμενος στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, ότι «οι αντοχές της οικονομίας είναι απεριόριστες για τους λίγους και ισχυρούς αλλά μηδενικές για τους εργαζόμενους».
«Κάθε μέρα που ο πρωθυπουργός αρνείται να δει τους δασκάλους, κάθε μέρα που οι δάσκαλοι αντιμετωπίζουν τη σιδηρογροθιά μιας κομματικά πια ελεγχόμενης Αστυνομίας, αλλά και της κυβέρνησης, είναι μια μέρα χαμένη για την κοινωνία, χαμένη για τα παιδιά. Γιατί τα παιδιά επέλεξε ο κ. Καραμανλής για να αναδείξει την αδιαλλαξία του. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Οι μαθητές πρέπει να γυρίσουν στα θρανία τους και η ευθύνη ανήκει στον κ. Καραμανλή», είπε ο κ. Παπανδρέου. Τόνισε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός προεκλογικά επέλεξε τον κατήφορο του λαϊκισμού, μετεκλογικά πήρε τον δρόμο της αδιαλλαξίας και του αυταρχισμού, εμπαίζει τους δασκάλους, εμπεδώνει συστηματικά την αδικία, βολεύει και προστατεύει τους «ημετέρους» και τους ισχυρούς.
«Αντί να δώσει λύσεις, συκοφαντεί, διαιρεί, στρέφει γονείς κατά δασκάλων, διασπά την κοινωνία, τη θέλει διχασμένη γιατί έτσι ευκολότερα περνούν αντιλαϊκά μέτρα υπέρ των ολίγων και ισχυρών», είπε και τόνισε:
«Να ξέρει ο κ. Καραμανλής ότι σε μια δίκαιη κοινωνία, δεν λύνονται προβλήματα με ύβρεις, με άδικη οικονομική πολιτική, με τον κατακερματισμό της κοινωνικής συνοχής. Η πολιτική τους πολώνει και έχει θύματα. Εχει θύματα τους δασκάλους που είναι το κλειδί για την κοινωνία της γνώσης. Εχει θύματα όμως και τα παιδιά, που είναι μακριά από τα θρανία τους. Εχει θύματα και τις οικογένειες».
Αναφερόμενος στο πώς βλέπει το ΠΑΣΟΚ την απεργία, ζήτησε διάλογο με αξίες που ενώνουν, με κοινούς στόχους γιατί, όπως είπε, οι λύσεις προκύπτουν μέσα από σοβαρό διάλογο με κοινούς στόχους και κοινές αρχές.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
[/COLOR]
[SIZE=-2]Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ [/SIZE]
 
Βαγγέλης Νικολουδάκος said:
Αγωνιζόμαστε για:

• Τη μείωση του εργάσιμου χρόνου.

Βαγγέλης Νικολουδάκος said:
πάλεψε κι εσύ - και όλοι - να γίνουν οι συνθήκες της δουλειάς σου ίδιες με της δικιάς μου (αν υποθέσω ότι ζηλεύεις). το να ειρωνεύεσαι όμως τον αγώνα όσων ζητούν το καλύτερο για τις συνθήκες εργασίας τους δε θεωρώ ότι χρειάζεται σχολιασμό από μέρους μου. δείχνει απλά ότι στην Ελλάδα δεν είναι σημαντικό το αν θα είμαστε εμείς νικητές, αλλά το αν θα χάσουν οι άλλοι. αδυνατώ - λόγω χαρακτήρα, επαναλαμβάνω - να μπω σε τέτοιου είδους "διάλογο".

οι αριθμοι δεν ειρωνευονται. ζητατε ή οχι “μείωση του εργάσιμου χρόνου”?

φυσικα και ζηλευω και οταν ειμαι στις μαυρες μου μουτζωνομαι που δεν εγινα φυσικος σε λυκειο για να τα κονομαω και απο τα ιδιαιτερα, ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ και μαυρα. Και αν δε θελω να τα κονομισω να μπορω να ειμαι σπιτακι μου από νωρις το μεσημερι.
 
Last edited:
Πέτρος Μακρής said:
οι αριθμοι δεν ειρωνευονται. ζητατε ή οχι “μείωση του εργάσιμου χρόνου”?

φυσικα και ζηλευω και οταν ειμαι στις μαυρες μου μουτζωνομαι που δεν εγινα φυσικος σε λυκειο για να τα κονομαω και απο τα ιδιαιτερα, ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ και μαυρα. Και αν δε θελω να τα κονομισω να μπορω να ειμαι σπιτακι μου από νωρις το μεσημερι.


με τη ζηλια θα μεινεις .....:flipout: :flipout: :flipout: :flipout:

εγω παντως ζηλευα τοτε τον Γυμναστη μας ..... :award: :award:

μιλαμε για ΠΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΥ δουλεια !!!! :ernaehrung004:


Παντως παιδια δυσκολα τα βλεπω τα πραγματα με τον Κωστα και την Γιανακου να εχουν μουλαρωσει .... :damnyou:
 
Last edited:
Κυριε Κυρίτση,δέν είμαι δάσκαλος,αλλά θά μού άρεσε πολύ να είμαι,και όχι λόγω των διακοπών .
Οι κυβερνήσεις ασφαλώς και εκλέγονται,και κυβερνούν ,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πολίτες αποδέχονται χωρία καμιά αντίδραση όλες τίς κυβερνητικές πράξεις και αποφάσεις.
Συμφωνώ ,ότι η κυβέρνηση εκλέγεται για να μήν εκτελεί τίς επιθυμίες μιάς επαγγελματικής συντεχνίας.Μόνον που οι κυβερνήσεις απο τόν Κοσκωτά και μετά και κυρίως απο το 1996 μέχρι και σήμερα μιά συντεχνία εξυπηρετούν.Τον Σ.Ε.Β.
Οι ελευθεροι επαγγελματίες -ανήκω και εγώ σε αυτούς-είναι στο απυρόβλητο.???Oι έμποροι και οι βιοτέχνες ομοίως??
To ότι πιστεύω σε ενα δημόσιο διαφορετικό,και σε μιά παιδεία αποδεσμευμένη απο την παραγωγή,δεν σημαίνει ότι θα λοιδωρήσω μία μερίδα εργαζομένων που ακόμα μπορεί και αντιστέκεται και μάλιστα όταν
 
Βαγγέλης Νικολουδάκος said:
δείχνει απλά ότι στην Ελλάδα δεν είναι σημαντικό το αν θα είμαστε εμείς νικητές, αλλά το αν θα χάσουν οι άλλοι.

αυτο δεν εχει καμια σχεση με εμενα. αν με ηξερες δε θα το ελεγες. εγραψα και νωριτερα πως δε μου αρεσει το υφος σας. κανετε σαν να ειστε οι πιο αδικημενοι του κοσμου οταν διπλα σας υπαρχει φτωχια.

γιατι δε ζητάτε να δουλεύετε περισσοτερο (ενισχυτικη διδασκαλια τα απογευματα και τα σ/κ) με παραλληλη αυξηση των αποδοχων? αλλα ξεχασα, ζητατε μειωση του χρονου εργασιας...
 
Last edited: