Απεξάρτηση από την ΔΕΗ

Νίκος Σχ.

Supreme Member
12 July 2006
4,221
Θεσσαλονίκη
Περίπου 5 λεπτά παιδεύομαι να βρω τον σωστό τίτλο για μερικές σκέψεις που κάνω τους τελευταίους μήνες ... Τώρα θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας και να μου πείτε εαν κάτι πάει στραβά με τις σκέψεις μου ...

Υδρογόνο + Οξυγόνο με καύση = Νερό
Νερό με 2 ηλεκτρόδια παράγουν υδρογόνο και οξυγόνο

Το σύστημα που σκέφτομαι έχει ως εξής ...
Μιας και κάθομαι σε μονοκατοικία μπορώ να "χάσω" λίγο χώρο προκειμένου να χτίσω ένα πολλαπλό σύστημα απεξάρτησης από την ΔΕΗ και μελλοντικά και από τα καύσιμα.

Με ανεμογεννήτρια -> παράγω υδρογόνο + οξυγόνο
Δεξαμενή υπό πίεση για το υδρογόνο .
Ηλεκτρογεννήτρια υδρογόνου για να παράγω 220volt εναλλασσόμενου ρεύματος
Υβριδικό σύστημα με ΔΕΗ αφού θα χρειαστεί λίγος καιρός να γεμίσει η δεξαμενή και δεύτερον μία ανεμογεννήτρια δύσκολα θα καλύψει τις ανάγκες ενός σπιτιού - οπότε υπολογίζω για μελλοντικές προσθήκες ανεμογεννήτριων.

Μελλοντικά σύστημα εφοδιασμού υδρογόνου στο υδροκίνητο αυτοκίνητο ...

Τα χρήματα που εξοικονομώ σε σχέση με αυτά που δίνω είναι 20ετία ...

Σημείωση : θέλω να αποφύγω τις μπαταρίες , αφού είναι ένα έξοδο που προκύπτει ανα τακτά σύντομα διαστήματα και ταυτόχρονα είναι βαριά , καθόλου πράσινα και ακριβά.

Ομως όταν η ΔΕΗ μία φορά το μήνα με αφήνει χωρίς ρεύμα , όταν το ρεύμα δεν είναι εντός ορίων για τις ευπαθείς κατασκευές , όταν ο καιρός παίζει με το ρεύμα, όταν το ρεύμα αυξάνεται κάθε χρόνο 15% , όταν για τις μετακινήσεις μου προς την πόλη και πίσω σε καθημερινή βάση ζητάει 250 ευρώ το μήνα ( πχ σπίτι - εργασία πάνε έλα 50 χλμ ) πιστεύω πως θα είμαι πιο χαρούμενος και με περισσότερα χρήματα στην τσέπη.

Είμαι νέος άνθρωπος και θέλω να απεξαρτηθώ από κακές υπηρεσίες , όπως νοθεία καυσίμων και κακής ποιότητας ρεύμα ...

Ωραίο όνειρο, αλλά ασύμφορο και καθόλου πρακτικό... Ειδικά χωρίς μπαταρίες...

φιλος που δουλευει σε εταιρεια που κατασκευαζει συστηματα δημιουργιας ενεργειας κ επαρκειας για ιδιωτες-δλδ αν εισαι ιδιωτης και θελεις ενα σπιτι ολοκληρωτικα αυτονομο απο τον υπολοιπο κοσμο μου ανεφερε οτι για να πραγματοποιησεις μια τετοια ιδεα(μιας και χτιζουμε και μεις) θες κεφαλαιο και χωρο.Κεφαλαιο σχεδον οσο μια γκαρσονιερα-δυαρι αναλογα το ποσοστο αυτονομιας και χωρο για να μπουν τα συστηματα,αλλα συμφωνα με τις μελετες που κανουν ενα τετοιο συστημα ναι μεν ειναι οικονομικα αποτρεπτικο,αλλα επειδη η Δεη ειναι υποχρεωμενη να αγοραζει ρευμα απο ιδιωτες το συστημα μετα απο παροδο ετων εχει αποσβεση+την ανεση οτι δεν εξαρτασαι απο κανενα.Η εταιρεια του εχει ιδιαιτερη εμπειρια σε νησια και σε περιοχες απομερες,με πελατες φυσικα αρκετα ματσωμενους.Σαν ιδεα μου αρεσε,αλλα οχι για το δικο μου οικονομικο επιπεδο...Κ δεν ασχολειται μονο με ανεμογεννητριες,αλλα με οποιαδηποτε ανανεωσιμη πηγη ενεργειας...

Παντως και να μην πουλάς ρεύμα στην ΔΕΗ, αν καταφέρεις να μην έχεις σύνδεση γλυτώνεις και το νταβατζιλίκι της ΕΡΤ και διάφορους δημοτικούς φόρους (για να εισαι καλυμμένος πάντως δηλώνεις το ακίνητο στον δήμο ως μη ηλεκτροδοτούμενο και πληρώνεις καποιο μικρό ποσο ετήσιου δημοτικού φόρου). Κι εμένα αυτή η ιδέα με γοητεύει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά μένω σε πολυκατοικία μέσα σε πόλη και είναι πρακτικά ανέφικτη.

Απάντηση: Re: Απεξάρτηση από την ΔΕΗ

Ωραίο όνειρο, αλλά ασύμφορο και καθόλου πρακτικό... Ειδικά χωρίς μπαταρίες...

Νομίζω πως αντί για μπαταρίες αναφέρω άλλο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε υδρογόνο ... Μήπως εννοείς κάτι άλλο;

@Jkouli ο χώρος εαν είναι υπόγειος πειράζει; 2 στρέμματα είναι ο χώρος μου

Επίσης δεν είμαι ματσωμένος , αλλά όταν έχω μόνιμα έξοδα 600 ευρώ το μήνα ( ως μέσος έλληνας που έχει αυτοκίνητο , τρώει φαγητό , έχει adsl , πληρώνει ΔΕΗ 200 ευρώ το 2μήνο , καίει περίπου 3 φορές γέμισμα 750 λίτρα το έτος για θέρμανση κλπ κλπ κλπ ) και έχω ένα xx.xxx ποσό για να χαλάσω ( σε λίγο θα με πείσετε να πάρω Porsche Boxster ) προτιμώ να το επενδύσω έτσι ώστε να απαλλαγώ από κακές υπηρεσίες ...

ΥΓ εαν υπάρχει δυνατότητα θέλω να αποφύγω και το πετρέλαιο θέρμασης

και τώρα λίγα μαθηματικά από το wikipedia

2 H2(g) + O2(g) → 2 H2O(l) + 572 kJ/mol

1 Joul = 2.7778 ×10−4 watt-hour ή αλλιώς 0,00027778

άρα έχουμε 572000 x 2.7778 ×10−4 = 158,89016

Κάπου είχα διαβάσει ότι η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα υδρογόνου είναι 80%
σε σύγκριση ενός βενζινοκινητήρα που είναι στα 35 % και ενός πετρελαιοκινητήρα στα 45%

Αρα έχουμε σε τελική φάση 127,112128 , για λόγους ευκολίας 128 Watts ανά ώρα ...

Εστω ότι θέλουμε να παράγουμε σταθερή ενέργεια 5000watts ανά ώρα , θέλουμε δλδ κάθε 1 ώρα να τρέχει από την βρύση 39 λίτρα H2O , θα χρειαστώ αντίστοιχα 19,5 g υδρογόνου

Πάλι από το wikipedia έχουμε Density (0 °C, 101.325 kPa) 0.08988 g/L
δλδ την αντιστοιχία σε λίτρα που είναι 217 περίπου λίτρα ... Εστω τώρα δεξαμενή υπό πίεση και θερμοκρασία τέτοια που κρατάει το υδρογόνο σε υγρή μορφή ( εδώ λείπει το καμμάτι αυτό του πάζλ , παρακαλώ συμπληρώστε εαν γίνεται ή δεν γίνεται , και εαν υπάρχει κάποια πάγια κατανάλωση ρεύματος ) δεξαμενή 3000 λίτρων ( το μέγεθος μία τέτοιας δεξαμενής είναι 1μ x 1μ x 3μ δεν θεωρείται μεγάλο κατά τα δικά μου πρότυπα ) κρατάει 13 ώρες χωρίς να υπολογίζουμε ότι δεξαμενή συνεχίζει να γεμίζει από τις πηγές παραγωγής ενέργειας ( φωτοβ./ ανεμογεν. )

Εαν έχω κάνει κάποιο λάθος , παρακαλώ διορθώστε με , και μην μένετε σε λίγες και αρνητικές απόψεις περί οικονομικού , διότι σε βάθος χρόνου τα πάγια έξοδα από 600 ευρώ σε 10 χρόνια θα είναι 1200 ευρώ με την ίδια χρήση ρεύματος και καυσίμων ...

Το συγκεκριμενο παληκαρι το συστημα που μου ανεφερε οτι εβαλαν σε μια βιλα στο Κορωπι-απο κει πλευρα,αφορουσε χρηση γωεθερμιας(της ζεστης που μαζευει η γη απο τον ηλιο)και μου ειχε πει οτι σχεδον ολο το οικοπεδο -με εξαιρεση το χωρο που εχτισαν,ειχε σκαφτει και ειχαν περαστει ειδικες σωληνωσεις οι οποιες απορροφουσαν τη ζεστη.Το ζεστο βαση καποιων αρχων φυσικης κινιοταν στους σωληνες και κατεληγε σε ενα ειδος γεννητριας το οποιο παρηγαγε ρευμα.Ετσι ο τυπος ειχε ρευμα,θερμανση και ζεστο νερο σε ενα.Μου ειπε ομως οτι η ολη εγκατασταση ειχε καποιους περιορισμους,πχ δεν μπορουσες να φορτωσεις πολυ το δικτυο του σπιτιου και για να μην εχει προβλημα το συνδεσαν τελικα με Δεη,σαν backup και μετα τους πουλαγε ρευμα.Αλλος περιορισμος ηταν οτι η θερμανση δεν μπορουσε να φτασει πολυ υψηλα επιπεδα,οποτε χρησιμοποιησαν χρωματα υλικα που περιοριζαν τις θερμικες απωλειες.Κ επειδη το ολο σκηνικο μου εκανε εξωφρενικο ρωτησα για χαβαλε ποσο του πηραν.Η απαντηση ηταν για μελετη και κατασκευη το κοστος εφτασε στα 150.000.Δε με σοκαρε,γιατι το εναλλακτικο το πληρωνεις ακριβα στην αρχη και το χαιρεσαι μετα,αυτο που με σοκαρε ηταν οτι η αποσβεση του ολου συστηματος που πραγματοποιηθηκε σε 7 μολις χρονια.Ισως τα γραφομενα μου δεν ειναι πολυ κατατοπιστικα γιατι ειναι προιον μιας προχειρης συζητησης,αλλα αν ενδιαφερεσαι μπορω να σου δωσω τα στοιχεια της εταιρειας και να κανετε μια συζητηση.
Παντως Νικο αυτο που αντιληφθηκα απο τη συζητηση,ειναι οτι η μελετη προτου κατασκευαστει το οικημα ειναι τοσο απαραιτητη,γιατι αν αποφασισεις μετα η οποιαδηποτε λυση θα πληρωθει πολυ παραπανω.
Δεν ξερω παντως αν ειναι εφικτο για ενα μεσο Ελληνα να μπορει να διαθεσει 300000-400000 για ενα αυτονομο σπιτι.Γιατι ρολο παιζει και ο χωρος.Αντε εχεις τα λεφτα,χωρο που θα βρεις για να ξεδιπλωσεις τα ονειρα σου για αυτονομια?Οι περισσοτεροι θελουν ενα σπιτι κοντα στη δουλεια,στα ψωνια,στους φιλους στους συγγενεις...Δεν ξερω αν για την περιπτωση σσου υπαρχει λυση,αλλα μου αρεσει ο τροπος σκεψης σου...

Το γεωθερμικό είναι καλή περίπτωση σε ηφαιστειογενείς περιοχές ... Ακόμα και έτσι όμως ( ήλιος ) ακούγεται πολύ καλή λύση ... Δυστυχώς το σπίτι είναι ήδη χτισμένο , αλλά βρίσκομαι σε κορυφή λόφου , όπου ευνοείται ο αέρας ...

Δυστυχώς είμαι σε φάση αναζήτησης εργασίας ... όπως είπες και εσύ τα χχ.χχχ λεφτά δεν φτάνουν και πρέπει να πάω σε xxx.xxx χρήματα ... Ομως εαν η εγκατάσταση σε πληρώνει κι όλας , δεν με χαλάει καθόλου ... περισσότερα λεφτά για προβολικό ...

Σίγουρα ο μέσος έλληνας δεν μπορεί να διαθέσει τεράστια ποσά , όπως και στην δική μου περίπτωση ήταν συνδυασμός πώλησης - δάνειου - εφάπαξ και δάνειο ο (αρκετά) μεγαλύτερος αδελφός ... Απλά τότε δεν σκέφτηκαν τέτοιες λύσεις ( και εμένα το μυαλό μου ήταν θολό από τα 14 μαθήματα στις πανελλαδικές ) σήμερα θα είχε αποσβεστεί το κόστος ...

Υδρογόνο + Οξυγόνο με καύση = Νερό
Νερό με 2 ηλεκτρόδια παράγουν υδρογόνο και οξυγόνο

Το ηλ.ρεύμα που χρειάζεσαι από την ανεμογεννήτρια είναι στην πράξη περισσότερο από αυτό που θα πάρεις από την καύση του υδρογόνου...Η ηλεκτρ'ολυση είναι ενεργοβόρα διαδικασία...
Το σύστημα που σκέφτομαι έχει ως εξής ...
Με ανεμογεννήτρια -> παράγω υδρογόνο + οξυγόνο
Δεξαμενή υπό πίεση για το υδρογόνο .
Ηλεκτρογεννήτρια υδρογόνου για να παράγω 220volt εναλλασσόμενου ρεύματος
Υβριδικό σύστημα με ΔΕΗ αφού θα χρειαστεί λίγος καιρός να γεμίσει η δεξαμενή και δεύτερον μία ανεμογεννήτρια δύσκολα θα καλύψει τις ανάγκες ενός σπιτιού - οπότε υπολογίζω για μελλοντικές προσθήκες ανεμογεννήτριων.

Μελλοντικά σύστημα εφοδιασμού υδρογόνου στο υδροκίνητο αυτοκίνητο ...

Τα χρήματα που εξοικονομώ σε σχέση με αυτά που δίνω είναι 20ετία ...

Σημείωση : θέλω να αποφύγω τις μπαταρίες , αφού είναι ένα έξοδο που προκύπτει ανα τακτά σύντομα διαστήματα και ταυτόχρονα είναι βαριά , καθόλου πράσινα και ακριβά.

Οι μπαταρίες μπορούν να σου δώσουν ρεύμα όταν θα χρειαστείς ΠΟΛΥ ρεύμα ΑΜΕΣΑ

Ομως όταν η ΔΕΗ μία φορά το μήνα με αφήνει χωρίς ρεύμα , όταν το ρεύμα δεν είναι εντός ορίων για τις ευπαθείς κατασκευές , όταν ο καιρός παίζει με το ρεύμα, όταν το ρεύμα αυξάνεται κάθε χρόνο 15% , όταν για τις μετακινήσεις μου προς την πόλη και πίσω σε καθημερινή βάση ζητάει 250 ευρώ το μήνα ( πχ σπίτι - εργασία πάνε έλα 50 χλμ ) πιστεύω πως θα είμαι πιο χαρούμενος και με περισσότερα χρήματα στην τσέπη.

Είμαι νέος άνθρωπος και θέλω να απεξαρτηθώ από κακές υπηρεσίες , όπως νοθεία καυσίμων και κακής ποιότητας ρεύμα ...

Γιά να έχεις καλύτερης ποιότητας ρεύμα πρέπει να ρίξεις πολύ χρήμα σε σταθεροποιητές κλπ που είναι και ενεργοβόροι, αλλά κοστίζουν κααι αρκετά

Re: Απάντηση: Re: Απεξάρτηση από την ΔΕΗ

2 H2(g) + O2(g) → 2 H2O(l) + 572 kJ/mol

1 Joul = 2.7778 ×10−4 watt-hour ή αλλιώς 0,00027778

άρα έχουμε 572000 x 2.7778 ×10−4 = 158,89016 Από αυτά αφαίρεσε τα watt που χάλασες γιά την διαδικασία της ηλεκτρόλυσης

Είναι κι άλλα πολλά...πχ η διαδικασία υγροποίησης του υδρογόνου...

Εννοείται BIOS ότι δεν γνωρίζω τι και πως , και ψάχνω πληροφορίες πάνω σε αυτά ... η ηλεκτρόλυση φαίνεται απλή όταν είχαμε κάνει το γνωστό πείραμα στο σχολείο ... Μου κάνει εντύπωση ...

Οσον για τους σταθεροποιητές , τι θα τους κάνω , εφόσον θα έχω ηλεκτροκινητήρα υδρογόνου που θα μου δίνει σταθερή τάση 220volts; είπα ότι θέλω να κόψω τους δεσμούς με την ΔΕΗ , εκτός από αυτόν ( συμφέρει ) για πώληση προς την ΔΕΗ ... Οι σκέψεις που κάνω είναι αρκετά απλόικες , ενώ το ποσό xxx.xxx μάλλον θα γίνει διαθέσιμο σε μερικά χρόνια ( πάμε στοίχημα , χρηματηστήριο , Καζίνο ) Στο κάτω κάτω όσο ακριβό και να είναι , με τις ραγδαίες αυξήσεις τιμών η απόσβεση θα γίνει πάνω στην 10ετία ...