Και βάθος πεδίου κάτι χιλιοστά !!.
Γι αυτό και περιμένω πότε θα κυκλοφορήσει κανονικά ο SAMYANG 35 1.4 .
Όχι στη συγκεκριμένη περίπτωση διότι π.χ. το ψηφιδωτό μπορεί να είναι ψηλά στον τοίχο, και να φωτίζεται από παράθυρο με κίτρινο γυαλί. Εκεί που στέκομαι εγώ όμως μπορεί να έχω άλλο φωτισμό. Άρα η κάρτα δεν βοηθά. Είναι ουσιαστικά μόνο για στούντιο.
Όχι Ηλία δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικοί οι 50 1.8 και 50 1.4. Συγκρίνοντας πάνω στη δική μου μηχανή σε μισοσκόταδο τους φακούς (ο ένας 50 1.8 δικός μου) είδα ότι με διάφραγμα 2.2 στη μηχανή η προτεινόμενη ταχύτητα με τον 50 1.4 ήταν υψηλότερη σχεδόν ένα στοπ κάποιες φορές, το λιγότερο μισό στις περισσότερες από τις μισές φωτογραφίες που τράβηξα. Άρα η μηχανή δουλεύει κι αξιοποιεί το 1.4 σε δύσκολες φωτιστικά συνθήκες σε διαφράγματα όχι ακραία (άρα μπορείς να έχεις και ποιότητα από το φακό) και η υψηλότερη ταχύτητα που σου δίνει στο κλείστρο συντελεί σε πιο σταθερές λήψεις (με MLU).
Γι αυτό και περιμένω πότε θα κυκλοφορήσει κανονικά ο SAMYANG 35 1.4 .
** Η εξήγηση του φαινομένου.
Εστω ενας αισθητήρας με αποσταση απο πίξελ σε πίξελ 6 μικρά.
Τα πίξελ του αισθητήρα έχουν ενεργή φωτοευαίσθητη περιοχή ενα ποσοστό αυτής της περιοχής 6Χ6 (το λεγόμενο fill factor). To υπόλοιπο είναι σκιασμένο. Εχουμε λοιπον εκεί ενα σταθερό διάφραγμα με ανοιγμα ας πουμε 4Χ4.
Μπροστά απο τα πιξελ υπάρχουν οι μικροφακοί με ρόλο να εκτρέπουν το φώς απο την ακραία ανενεργή περιοχή προς το ενεργό κέντρο. Αυτοί οι μικροφακοί εχουν μια κάποια (σταθερή) εστιακή απόσταση.
Εχουμε λοιπόν σε κάθε πίξελ ενα οπτικό σύστημα φακού-διαφράγματος που έχει κάποιο σταθερό f/N έστω f/2.0.
Τελικά στη συνεργασία με τον φακό της μηχανής υπάρχει για κάθε πιξελ μια σύζευξη δύο οπτικών συστημάτων (φακός μηχανής + μικροφακοί) και η θεωρία λέει οτι οταν έχεις 2 συζευγμένα οπτικά συστήματα το τελικό F/N είναι αυτό του ασθενέστερου. Δηλ αν ο φακός είναι f/4.0 και οι μικροφακός f/2.0 παίρνεις f/4.0. Αν ο φακός είναι f/1.4 παίρνεις f/2.0.
Αυτό είναι η επιστημονική εξήγηση, το "έστω f/2";
Γνωρίζεις το εστιακό μήκος και το σχετικό διάφραγμα των μικροφακών; Και εάν σου έλεγα ότι οι μικροφακοί έχουν σχετικό διάφραγμα κάτω του f/1,0 (πρακτικώς, διάμετρο μεγαλύτερη από το εστιακό τους μήκος); Πάει τότε η εξήγηση;
Έχουν φτιαχτεί και μικροφακοί για αισθητήρες, με σχετικό διάφραγμα κάτω του 0,60. Γκούγκλαρε εάν θέλεις το microlens numerical aperture
Βλαση , εχεις παρατηρησει σε high iso και οταν εχεις ορισει εσυ δικο σου WB
(κοντα στο 2500) να σου βγαζει οριζοντιες γραμμες σε ολο το καδρο ;
ετσι με ελαφρυ "opacity" θα το λεγα..
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.