Αγαπητοί φίλοι,
να κάνω ξεκάθαρο πάλι κάτι από την αρχή, και ίσως έτσι αλλάξει το επιθετικό ύφος κάποιων, αλλά και για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται.
Κανένα μα κανένα απολύτως πρόβλημα δεν έχω με τη τεχνολογία πλάσμα, ίσα ίσα που συμβίωσα μαζί της ( Panasonic 42PZ85E ) για 1,5 χρόνο και έμεινα πολύ ευχαριστημένος, όχι στο βαθμό που επιθυμούσα αλλά σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό. Για το φίλο που ρώτησε , μου έλειπε το πολύ καλό τηλεοπτικό, αν και έχω πολύ καλό σήμα, ακόμα και με το ψηφιακό, στα dvd έχανε λίγο στην ευκρίνεια, μια μικρή μουντάδα, και στα hd σήματα μια χαρά ήταν, αλλά λόγου μεγέθους , στην απόσταση που έβλεπα - βλέπω 2,8 μ. δε μπορούσα να πάρω ότι έδινε, και κάτι άλλα ψιλούτσικα πραγματάκια όχι σπουδαία.
Ο πρώτος λόγος που την άλλαξα ήταν για περισσότερες ίντσες. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν θα ήταν ικανό για την αλλαγή, αν δεν είχα ταυτόχρονα και σημαντική βελτίωση στην εικόνα.
Ο χώρος τοποθέτησή της όμως με περιόριζε, κυρίως στο πλάτος της και μπορούσα να φτάσω έως τις 46 ίντσες. Έτσι αναγκάστηκα να ψάξω πολύ για να βρω το μέγεθος εκείνο αλλά και τη βελτίωση της εικόνας που ζητούσα.
Αν είχα τη δυνατότητα για 50αρα θα πήγαινα σίγουρα στη 50vt20,γιατί για εμένα σε αυτές τις ίντσες δεν υπήρχε κάτι καλύτερο για αγορά. Η LCD Samsung ue46c8000 όμως μου έδινε όλη τη βελτίωση που ήθελα σε ίντσες αλλά και με το παραπάνω σε εικόνα, από αυτό που είχα.
Βέβαια έκανα τις συγκρίσεις μου πριν αποφασίσω ανάμεσα και στις 2 , άσχετα αν δε μπορούσα να πάρω τη 50άρα. Ήθελα να είμαι πολύ σίγουρος, και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να αξιολογήσω και τη τεχνολογία LCD και να τη γνωρίσω καλύτερα.
Έτσι σαφώς και βρήκα διαφορές ανάμεσα στις δύο, όπως πιο φυσική και πιο κοντά στη κινηματογραφική άποψη τη vt20, αλλά με απίστευτη ευκρίνεια και ζωηράδα τη c8000. Γενικά τα γνωστά , κάτι παραπάνω έδινε η μία από την άλλη ή σε άλλα πράγματα κάτι λιγότερο. Τίποτα όμως από αυτά που είχε η μία και δεν είχε η άλλη δεν ήταν σε τέτοιο σημείο που να με προβληματίσει. Στο σύνολο αυτών που προσέφεραν, ήταν ασυναγώνιστες, για τα δικά μου γούστα πάντα, αλλά και όχι μόνο. Καλός φίλος που ήταν μαζί μου τις περισσότερες φορές, ιδιοκτήτης Pioneer 5090H, ήταν απόλυτα σύμφωνος και έκπληκτος με αυτά που έβλεπε και από τις δύο. Χαρακτηριστικά όταν του πρωτοείπα για τη c8000, μου απάντησε : έλα ρε Λέων, εσύ με τις Lcd θα ασχοληθείς τώρα; Ήρθε μαζί από περιέργεια και άλλαξε γνώμη 100% για αυτό το μοντέλο, γιατί για τις άλλες κρατούσε την ίδια στάση. Από τότε όμως πολύ συχνά έρχεται στο σπίτι μου για χαλβάδιασμα και παιχνίδι γενικώς. Ειδικά μετά τη ρύθμισή της από το Μανώλη, να με καλεί για να ψάξουμε τις ρυθμίσεις της 5090 για να αποκτήσει και κάποια στοιχεία από αυτά που έχει η c8000….Μη παρεξηγηθώ, δε λέω ότι είναι καλύτερη η μια από την άλλη, λέω πως μιλάμε για 2 πολύ όμορφες εικόνες, διαφορετικές ναι μεν στα σημεία, αλλά πολύ όμορφες.
Στο τελικό ζύγισμα όμως ,που για τα προσωπικά μου γούστα πάντα, τα οποία πιστεύω είναι αυστηρά και επιλεκτικά, ίσως όχι στο έπακρο, με πολύ ευχαρίστηση έσκασα το σεβαστό ποσό που ζητούσε η c8000, και 3 μήνες τώρα όχι μόνο δε το μετάνιωσα, αλλά τη θεωρώ από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει.
Με όλα τα παραπάνω λοιπόν λέω πάλι τα εξής :
1) Εξαιρετική η τεχνολογία πλάσμα και πιστεύω πως το 80% ( ίσως και παραπάνω ) των μοντέλων που κυκλοφορούν έχουν από καλή έως και σχεδόν άριστη εικόνα.
2) Ελάχιστες οι τηλεοράσεις της τεχνολογίας LCD ίσως το 2% με 3% ( μπορεί και λιγότερο ) από αυτές που κυκλοφορούν έχουν αντίστοιχα καλή εικόνα. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι αυτές μπορούν να συγκριθούν άνετα και σε κάποια σημεία να είναι πίσω και σε άλλα μπροστά μόνο με τις καλύτερες πλάσμα.
Πιστεύω πως τώρα έγινε πιο ξεκάθαρο το τι γνώμη έχω και για τις 2 τεχνολογίες.
Αυτό που προσωπικά λοιπόν με ενοχλεί είναι το να κρίνει κάποιος τη μια η την άλλη πλευρά με λόγια φανατισμού και προσβλητικά, προς τα μοντέλα που κυκλοφορούν, ανεξάρτητα τεχνολογίας. Έτσι δυστυχώς είναι σαν να τα λέει και να χαρακτηρίζει αυτούς που τα αγόρασαν και για τους δικούς τους λόγους τα προτίμησαν.
Είναι σίγουρο πως σήμερα σχεδόν κανένας δε δίνει χρήματα έτσι στον αέρα, για ότι ποσό και να μιλάμε, δεν έχει σημασία. Ο καθένας τις περισσότερες φορές , ότι και αν του πει ο κάθε πωλητής, έχει δει κάτι , του αρέσει και απλά και μόνο ρωτάει να πάρει περισσότερες πληροφορίες και να επιβεβαιώσει το αρχικό του γούστο. Αλλάζει γνώμη μόνο όταν του προταθεί και δει κάτι αντίστοιχο που του αρέσει περισσότερο και δε το είχε προσέξει. Αλλά σχεδόν πάντα μόνο κάτι αντίστοιχο. Αν του απορρίψει ο πωλητής την αρχική του επιλογή τότε σχεδόν σίγουρα θα τον χάσει από πελάτη, και θα πάει σε κάποιον άλλο που ξέρει να << ακούει >> καλύτερα.
Καθόλου παράξενο δεν είναι που πάρα πολλοί άνθρωποι, επιλέγουν προϊόντα εικόνας και ήχου, που το αποτέλεσμά τους δεν είναι πολύ κοντά στη πραγματικότητα. Συνειδητά τις περισσότερες φορές τα επιλέγουν γιατί τους προσφέρουν το κάτι διαφορετικό από το καθημερινό και συνηθισμένο, και αυτό τους αρέσει. Άλλες φορές πάλι μπορεί να μη γνωρίζουν το ποιο είναι πιο κοντά στο αληθινό, αλλά και πάλι αποφασίζουν με το τι τους αρέσει , σύμφωνα με το ποσό που θέλουν να διαθέσουν. Άλλες φορές πάλι ξέρουν, αλλά δε μπορούν. Μπορεί λοιπόν κάποιος να τους κατακρίνει για αυτό; Είναι ανάλογα τη κάθε περίπτωση, το προσωπικό τους γούστο, που το προσβάλεις αν προσβάλεις το αντικείμενο που διάλεξαν. Πολλοί θέλουν λιγότερη αληθοφάνεια στη ψυχαγωγία τους στην εικόνα και στον ήχο. Αυτούς λοιπόν θα τους καταδικάσουμε; Έτσι τους αρέσει. Κανένας δε μπορεί εύκολα να τους κοροϊδέψει, είναι επιλογή τους.
Εξάλλου και οι εταιρείες που τα προσφέρουν, δεν αναγκάζουν κανένα να τα πάρει, δίνουν επιλογές μόνο, γιατί ξέρουν ότι οι επιθυμίες και οι ανάγκες του καθενός διαφέρουν. Απλά και μόνο τις καλύπτουν άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο.
Σαφώς και υπάρχουν δυστυχώς και οι εξαιρέσεις, αυτών που δε γνωρίζουν τίποτα και σε συνδυασμό του ότι δε ξέρουν και τι θέλουν, να τους οδηγούν σε λάθος επιλογές που μετανιώνουν μετά. Δε ζούμε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο. Όμως για αυτό δε φταίει η όποια τεχνολογία, που δίνει μόνο τις δικές της επιλογές, αλλά εκείνοι που πρότειναν στον αδαή, και είτε γιατί και εκείνοι δε γνώριζαν ή είχαν το δικό τους συμφέρον, τους οδήγησαν σε λάθος επιλογή και δεν ικανοποίησε το γούστο του. Σίγουρα όμως δε φταίει η όποια τεχνολογία και οι προτάσεις που κάνει προς το αγοραστικό κοινό. Τη σημερινή εποχή όμως όλο και λιγότερο αυτό συμβαίνει. Ο σημερινός καταναλωτής γνωρίζει περισσότερα και πολύ καλά κάνει.
Τώρα αυτοί που ξέρουν καλά τι θέλουν, έχουν ψαχτεί πολύ, και δεν έχουν ανάγκη από κατηγόριες , αλλά συγκεκριμένα στοιχεία που τα ονομάζουν για να τα πληροφορηθούν.
Επίσης πόσες δεν είναι οι φορές που κόσμος αγόρασε γιατί πείστηκε ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι πάρα πολύ καλό από διάφορα τεστ και απόψεις, και ναι ήταν πράγματι έτσι, αλλά μετά από την αγορά του να διαπίστωσαν ότι για εκείνους δεν ήταν καλό, δε τους κάλυπτε τα γούστα τους, και ας ήταν κορυφαίο. Εγώ προσωπικά το έχω βιώσει. Τι έπρεπε λοιπόν να πω , ότι αφού είναι κοινώς αποδεκτά καλό, να το κάνω να μου αρέσει με το ζόρι; Ποιος θα με κρίνει γι’αυτό;
Τελειώνοντας λοιπόν θέλω να πω , ότι με το να κατακρίνουμε σε κάθε ευκαιρία τη μία ή την άλλη τεχνολογία και δημιουργώντας κλίμα μεροληψίας δε βοηθάμε κανένα. Αντίθετα με το να απαντάμε με ειλικρίνεια και χωρίς καταφανεί φανατισμό, και να λύνουμε τις απορίες όποιου ρωτάει και ενδιαφέρεται , έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε για να κρίνει κάποιος σύμφωνα με τα δικά του γούστα και προτιμήσεις. Εξάλλου αυτός δεν είναι και ο σκοπός του φόρουμ αυτού που όλοι επικοινωνούμε;
Ελπίζω να μη κούρασα πολύ με όλα όσα έγραψα, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος που είχα για να εκφράσω τις απόψεις μου με σεβασμό και εκτίμηση προς όλους χωρίς καμία εξαίρεση.
Φιλικότατα Λεωνίδας.