Απόβαση στη Νορμανδία

Τα σημερινα τουλάχιστον δεν μασάνε λάσπες , ας είναι και 1 μέτρο βούρκος , το θέμα είναι ότι κολλάνε όλα τα άλλα , προσωπικό φορτηγά κανονια λοιπα άρματα κτλ κτλ ..

Ολα κολλάνε Βασίλη,άν έχουν να κάνουν με τον ρώσικο χειμώνα.

Βλέπεις εκέι η άφθονη λάσπη απο τις πολικές θερμοκρασίες,γινόταν μπετόν μαζί με πέτρες και διέλυε-σταμάταγε τα πάντα...
Ειδικά τα γερμανικά που ήταν γύρω στους 55 τόννους,σχεδόν το μισό βάρος των πολύ πιό ευέλικτων κι απλών σε κατασκευή ρώσικων.

Last edited:
Εχω την εντυπωση οτι οι ερπυστριες ΔΕΝ κολλανε μεσα στην λασπη
(αφου τα τανκς μπορουν να διασχισουν ποταμια, που εξ'ορισμου εχουν λασπωδη πυθμενα).

Δεν ειμαι και εντελως σιγουρος ... το συζηταμε !

Όχι όμως στην Ρωσική λάσπη, οι Γερμανοί μάλιστα την περίοδο των βροχών την αποκαλούσαν "Schlammperiode".

Απάντηση: Re: Απόβαση στη Νορμανδία

Τα σημερινα τουλάχιστον δεν μασάνε λάσπες , ας είναι και 1 μέτρο βούρκος , το θέμα είναι ότι κολλάνε όλα τα άλλα , προσωπικό φορτηγά κανονια λοιπα άρματα κτλ κτλ ..

Maybe, maybe not... :Banane0:

http://www.youtube.com/watch?v=jMwdQN-2f2w

Συμφωνώ με το τελευταίο. Η παχιά λάσπη ήταν αυτή που φρέναρε κατά πολύ τα γερμανικά άρματα στο ρωσικό έδαφος.

Eχω δει video του συγκεκριμενου αρματος να κινειται με μεγαλη ταχυτητα πανω σε 2 παραλληλους φραχτες πανω απο το εδαφος. Μιλαμε για ασυλληπτη ικανοτητα αναρριχησης οπως και στα παγωμενα τερεν.

Tώρα μπήκα στο τριπάκι να σκαλίζω φώτο και μου έχετε κάνει μεγάλο κακό, θέλω να φύγω τώρα για road trip...:bigcry:
Nα λοιπόν και άλλες φώτο.

Χερβούργο καθεδρικός
tumblr_lqcmazG0mx1qhk04bo1_500.gif

15_cherbourg_1944_bataille_normandie.jpg

cher1.jpg

Χερβούργο, ο Ναπολέων δείχνει το πάλιο λιμάνι που το χτίζαν χρόοοοοοονια για τους κακούς άγγλους. Στο βάθος το νεότερο μισογκρεμισμένο.
la-ville-prepare-le-70e-anniversaire-du-d-day.jpg

IMG_1833b.jpg

Χερβούργο, εορτασμοί στο δημαρχείο (τέρμα αριστερά). Η εξέδρα φιλοξενούσε μουσικές και ήταν εκεί σίγουρα και πριν τον Α παγκόσμιο. Η στήλη εμπρός (οβελίσκος) είναι αν θυμάμαι καλά μνημείο για τους πεσόντες στον Α παγκόσμιο. Στο βάθος ο Ναπολέων (άντε παλι).
Στη σύγχρονη εικόνα στο ίδιο σημείο μια καρτ-ποσταλ περί τον Α παγκόσμιο.
10_cherbourg_1944_bataille_normandie.jpg

IMG_1672.JPG

Χερβούργο, αυτό το κτίριο δεν θυμάμαι τι ήταν...στις μέρες μας ήταν και πολυκατάστημα (μάλλον όχι πιά).
Στη νέα φώτο φαίνεται ο τρούλος του στο βάθος εμπρός από μπαρμπάδες με παραδοσιακές στολές σε ώρα χάπενινγκ...
01_cherbourg_1944_bataille_normandie.jpg

IMG_1820.JPG

Χερβούργο. Εορτασμοί στα σκαλιά του θεάτρου. "Φυσικά" έφεραν ιταλό να το σχεδιάσει. Το κτίριο στο βάθος στην πρώτη φώτο είναι μικρή φυλακή (η κάτι τέτοιο) και εμπρός του ποιό δεξιά που δεν φαίνεται εδώ είναι το δικαστήριο.
92_cherbourg_1944_bataille_normandie.jpg

181_cherbourg_1944_bataille_normandie.jpg

Στην ίδια πλατεία. Η τράπεζες από τότε έως σήμερα προτιμούσαν το κτίριο εμπρος... Αριστερά το δικαστήριο.
229_cherbourg_1944_bataille_normandie.jpg

cherthe.JPG

Χερβούργο, αεροφωτογραφία του μισογκρεμισμένου λιμανιού. Εδώ σταμάτησε και ο Τιτανικός αλλά αυτά τα κτίρια είναι λίγο μεταγενέστερα.
battle_normandy103.jpg

Και από μέσα
337_cherbourg_1944_bataille_normandie.jpg

Και από κάτω, με τον γκρεμισμένο πύργο του ρολογιού που δεν τον ξαναέφτιαξαν μετά
183_cherbourg_1944_bataille_normandie.jpg

Και όλα στη θέση τους
titanic.jpg

Σήμερα ως μουσείο, ενυδρείο κτλ. Έχει εξω και το μεγαλύτερο επισκέψημο πυρηνικό υποβρύχειο στον κόσμο (ή έτσι μας λεν, δεν το έψαξα)
STA_0428.JPG

cher4.JPG

To εσωτερικό μικρό λιμάνι για μικρά πλοία και ψαράδικα. Στο βάθος το προηγούμενο
105_cherbourg_1944_bataille_normandie.jpg

Από απέναντι σήμερα
cherbass.JPG

Στο βάθος το φρούρειο-οχυρό και το τελευταίο οχυρό των γερμανών
188_cherbourg_1944_bataille_normandie.jpg

Σήμερα από το ίδιο σχεδόν σημείο. Δείτε την άμπωτη. Με τα μάτια μου είδα έως και 4.2m
Eνδιαφέροντα και τα μπουκετάκια με αγριολούλουδα ανάμεσα από τις πέτρες!
IMG_1850.jpg

Στο φρούρειο που σήμερα είναι μουσείο είχα βρεί την παρακάτω φώτο
cherkom.JPG

Μόλις σήμερα παρατήρησα τι έγραφε. "Διοίκηση λιμένα" (να είναι καλά το Bing). Kαι μετά πρόσεξα το κτήριο, και κάτι θυμήθηκα...
Τη γάτα που έβγαινε από ένα διπλανό παράθυρο και καθώς την φωτογράφιζα να περάσει η ώρα, από πίσω συνέλαβα μαζί το άλλωτε κτίριο της γερμανικής διοίκησης (λίγο παραπάνω από το δημαρχείο) και στο βάθος το οχυρό.
IMG_1817.JPG

Και πανοραμική επάνω από το οχυρό
cherpan.jpg

....σε λίγο συνέχεια με άλλα χωριά και πόλεις...

Last edited by a moderator:
Βayeux, με την ονομαστή ταπισερί που περιγράφει πως την έπεσαν στους άγγλους. Η πρώτη πόλη που ελευθερώθηκε με την απόβαση χωρίς ουσιαστικά να πέσει ούτε μια σφαίρα. Στο βάθος ο καθεδρικός.
British_troops_marching_through_Bayeux_in_Normandy,_27_June_1944._B6058.jpg

View attachment 104600

Barfleur, στο βάθος η εκκλησία. Και εκεί νομίζω δεν συνέβει τίποτα. Πολύ κοντά και ο φάρος (όχι στην καρτ ποστάλ) του Gateville (κάτω φώτο).
BARFLEUR.JPG

View attachment 104602

View attachment 104603

View attachment 104604

To επίσης ψαροχώρι Port-en- Bessin, το κατέλαβαν άγγλοι κομάντο.Εκεί αμέσως μετά έφεραν υποθαλάσσιο αγωγό από την αγγλία για ανεφοδιασμό των επιχειρήσεων σε καύσιμα.
Port-en-Bessin-Huppain

View attachment 104605

Το Ηοnfleur ήταν από παλιά αγαπημένο μέρος για πολλούς καλλιτέχνες. Το απελευθέρωσαν Βέλγοι νομίζω και είναι πολύ κοντά στο παραθεριστικό, νεοπλουτίστικο, κοσμοπολίτικο Deauville (τζετ σετ εκ Παρισίων κτλ, μπλιαχ!) Αν έχετε δει και το A man and a woman εκεί έτρεχε πάνω κάτω ο προταγωνιστής (Deauville).
leutenance.jpg

View attachment 104606

Στην Caen, τα πράγματα μου φάνηκαν όσο πρόλαβα να δω πολύ απρόσωπα. Μια πόλη για business σήμερα πλέον. Πάντως έχει ένα πολύ ενδιαφέρον και μεγάλο μουσείο για την απόβαση και όχι μόνο. Η μάχη της Caen που κράτησε 2 μήνες (!) ήταν άλλος ένας πραγματικός χαμός, και η παλιά πόλη καταστράφηκε κατά πολύ μεγάλο μέρος. Κτίρια και άμαχοι πλήρωσαν με τρομερές απώλειες. (Πάντως πήραν μετά αποζημιώσεις...)
Στην κάτω φώτο το αβαείο των ανδρών, (έχει και γυναικών) που αρχικά προσπάθησαν να βρουν και εκεί καταφύγειο πολίτες.
Caen_in_ruins.jpg

View attachment 104611

Πίσω στη Βρετάνη η Ρεν. Είχε μερικούς βομβαρδισμούς μετά την απόβαση. Εκεί τα πράγματα σήμερα μου φάνηκαν πολύ διαφορετικά από την Καν. Μικρή σχετικά και με πολλούς φοιτητές, εκδηλώσεις, φαγητό και καφεδάκια. Easy going που λέμε και στο χωρίο μου, ένα πράγμα... Πέρνεις τις λιχουδιές από τον φούρνο και πας και τις τρως χωρίς να σε κοιτάν περίεργα στο δίπλα καφέ για παράδειγμα, παραγκέλνοντας τον καφέ σου. Παιδιά σκυλιά μωρά καρότσια φοιτητές όλοι είναι με όλους παντού μαζί.
View attachment 104612

View attachment 104613

Τέρμα επάνω και δυτικά στη Νορμανδία, απέναντι από τα αγγλικά off shore νησάκια είναι και το μικρό Αuderville που λίγο παρακάτω έχει και το ακρωτήρι με τον φάρο Goury. Kαι αυτό καθώς φαίνεται από την παρακάτω φώτο δεν την γλύτωσε εντελώς.
View attachment 104614
Φάρος, αγελάδες και τα σχετικά
View attachment 104615

Οδηγίες προς ναυτιλομένους:
-Mην αγχώνεστε να δείτε όλα τα μουσεία και τα παραμουσεία, είναι τεχνικώς αδύνατον. Δείτε μέχρι να βαρεθείτε και μετά απολαύστε βόλτες στην εξοχή, και υπέροχο σπιτικό φαγητό και θαλασσινά σε εστιατόρια και ταβερνάκια.

-Μην αφήσετε τυχόν ξυνούς γάλλους να σας χαλάσουν την διάθεση! Είναι σχεδόν αδύνατον να μην την ακούσετε. Από λεπτή (μέχρι που μπορεί να μην την πιάσεις ειρωνεία) έως κατάμουτρες προσβολές. Ειδικά αν τριγυρνάτε στο άσχετο και ΔΕΝ γνωρίζετε γαλλικά όπως εγώ...Δείτε τους σαν περίεργους ηλικιωμένους. Στο κάτω κάτω ποιός σας είπε να πάτε στην χώρα τους χωρις να μιλάτε την γλώσσα τους???:flipout::flipout::flipout:
Φυσικά υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις. Μια κυρία άφησε το τουριστικό της μαγαζί μόνο, και με πήγε ένα τετράγωνο παραπάνω να μου δείξει που θα στρίψω. Κάτι άλλα παιδιά όταν δεν μπορούσαν να μου εξηγείσουν στα αγγλικά πως να πάω εκεί που ήθελα, με έβαλαν στο αυτοκίνητό τους και με πήγαν!

-Μπορείτε να έχετε σαν βάση το Χερβούργο αν και είναι κάπως ψηλά. Ωστόσο είναι μικρό και όμορφο και θα βρείτε εύκολα κατάλυμα. Για καλύτερη εμπλοκή στην καθημερινή ζωή, δοκιμάστε σε κάποιο ξενοδοχείο στο κέντρο. Σε κάποιο από τα παλιά κτίρια.Μπορεί να μην είναι πρώτης γραμμής αλλά έχουν χαρακτήρα. Το αυτοκίνητο θα βρείτε να το αφήσετε ακόμη και δωρεάν αν ψαξετε λίγο στο κέντρο. Υπάρχουν φυσικά και απρόσωπα από αλυσίδες της σειράς μέχρι Α+.
Πάντως κατά περίεργο τρόπο κατά περιόδους, όλα κατακλείζονται από κόσμο. Και δεν μιλάω για τουρίστες, γενικά δεν υπάρχουν. Μια κάτι αγώνες, μια κάτι συνέδρεια, μια έργα στην περιοχή και στα πυρηνικά εργοστάσια, μπορεί να γεμίσουν όλα τα ξενοδοχεία...

-Αν προλάβετε να βαρεθείτε δώστε λίγο χρώμα στη ζωή σας περνόντας το φανάρι όταν αυτό γίνεται κόκκινο. Η αστυνομία που μάλλον δεν έχει και πολύ δράση κατά πως φαίνεται, αν είναι παρακάτω θα σας σταματήσει και όσο καλά και αν τους κάνετε σαφές πως δεν καταλαβαίνεται τι σας λένε, θα σας πλησιάσει ο αξιωματικος και θα σας ραίνει στα γαλλικά για τουλάχιστον 15 λεπτά επαναλαμβάνοντας κάθε 2 λέξεις τη λέξη "Rouge!" Kαθήστε αναπαυτικά και αρχίστε να μετράτε πόσες φορές θα το πεί. Αν είστε τυχεροί σαν εμένα (επιτέλους μιά φορά!), μετά τον εξάψαλμο :furious3:θα σας αφήσουν να φύγετε χωρίς πρόστιμο αλλά με ένα κεφάλι καζάνι...:frusty:

-Κυρίες-δεσποινίδες με κόμμωση κάγκελο δεν ταιρίαζουν στο τοπίο! Όταν δεν βρέχει φυσσάει, και όταν δεν φυσσάει, φυσσαέι και βρέχει. Άλλα λέμε φυσσάει και βρέχει. Ξεχάστε ότι ξέρατε για Λονδίνα κτλ. αυτά είναι απλές οδοντόκρεμες. Ούτε και να σας περάσει από το μυαλό να πάρετε την καλή σας σπαστή ομπρέλα... Δεν θα γυρίσει πίσω. Ίσως να το σκεφτείτε να πληρώσετε κάτι παραπάνω αλλά να αγοράσετε μια αυθεντική ομπρέλα του Χερβούργου. Δεν σπάει, δεν χαλάει και θα την χαίρονται στην κυριολεξία και τα εγγόνια σας. Πάρτε και ένα αδιάβροχο να έχετε καλού-κακού. Μπορεί να τα χρησιμοποιείται ταυτόχρονα...

Παρόλα αυτά, πού και που υπάρχουν και υπέροχες ώρες (η λεπτά) με καταγάλανους ουρανούς και υπέροχα άσπρα συνεφάκια. Την ίδια ώρα το γρασίδι ξαναπαποκτά χρώμα και οι χαρούμενες (και πολλές φορές περίεργες) αγελάδες συνεχίζουν να βόσκουν αμέριμνα ενώ εσείς περιδιαβαίνετε στας εξοχάς...

Καλό δρόμο

Δεν είμουν τυχερός με τον καιρό. Χονδρικά το περιέγραψα παραπάνω. Είναι πραγματικά παροιμιώδης η κατάσταση. Θέλει χρόνο. Η χρόνο, τύχη και ετοιμότητα.
Το μόνο που σώζει είναι ο συνεχόμενος ουσιαστικά αέρας, που όταν φύγουν τα μαύρα σύνεφα αφήνει πάντα γαλανό ουρανό με άσπρα μικρά και χαριτωμένα σύννεφα.

Η χαρά του ασπρόμαυρου φιλμ με κόκκινο φίλτρο αλλά τώρα ποιός...

Πολύ ωραία παρουσίαση, ευχαριστούμε πραγματικά!!! Αλήθεια βρέθηκες εκεί επί τούτοις ή έτυχε;

Αν έχεις το ίδιο ενδιαφέρον για τον Α' ΠΠ, τότε έλα να σε ξεναγήσω μια φορά είτε στην Καλλίπολη, είτε στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Βλάσης

Παρακαλώ. Και ευχαριστώ και για την πρόσκληση. Να παραδεχθώ πως πολύ λίγα γνωρίζω για τον Α πόλεμο αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον να το δω, οπότε οψόμεθα!

Βρέθηκα επί τούτου, αλλά όχι σώνει και καλά για την απόβαση και , απλά ήθελα να κάνω μια μεγάλη βόλτα.
(Κύριε διαχειριστά δεν μπορώ να ανοίξω τα επισηναπτόμενα -που δεν ξέρω γιατί να είναι και επισυναπτόμενα στο 2ο ποστ. Τώρα αν οι άλλοι μπορούν να τα βλέπουν όλα καλά.)

Να και μερικά πολύ πετυχημένα μαγνητάκια ψυγείου που σατυρίζουν τον καιρό εκεί...:flipout::flipout::flipout:
heula-nomandie-vert-saisons-normandes-big.png

heula-nomandie-vert-i-have-dream-big.png

67214544.jpg
274P1.jpg

*Α! Βλάσση άμα πάμε στην Καλλίπολη θα οδηγείς εσύ εμένα με γράψανε για 2 χιλιόμετρα παραπάνω...:music-smiley-005: μια φορά που πέρασα απέξω.

Χρήστο, η απάντηση που πήρα από τους τεχνικούς έχει ως εξής:

Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες είναι αρκετά μεγάλες σε ανάλυση, πράγμα το οποίο καθιστά δυσλειτουργικό το άνοιγμά τους (ειδικά λόγω γραμμής..κάποιος που θα ήθελε να τις δει μη χρησιμοποιώντας DSL, VDSL, πρέπει να περιμένει αρκετή ώρα μέχρι να φορτώσουν). Η αποδεκτή ανάλυση είναι μάξ 1280χ1024, εκτός, αν θέλεις να τις φορτώσεις αλλού (photobucket π.χ.) και να παραθέτεις απλώς τα λινκ. Επομένως, αν θέλεις, κάνε τις resize, στείλε μου ένα π.μ. για να σου δώσω το mail μου ώστε να τις επισυνάψω εκ νέου. Εκτός, αν επιθυμείς να τις φορτώσεις αλλού.

Καλό μεσημέρι.

Re: Απάντηση: Απόβαση στη Νορμανδία

Χρήστο, η απάντηση που πήρα από τους τεχνικούς έχει ως εξής:

Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες είναι αρκετά μεγάλες σε ανάλυση, πράγμα το οποίο καθιστά δυσλειτουργικό το άνοιγμά τους (ειδικά λόγω γραμμής..κάποιος που θα ήθελε να τις δει μη χρησιμοποιώντας DSL, VDSL, πρέπει να περιμένει αρκετή ώρα μέχρι να φορτώσουν). Η αποδεκτή ανάλυση είναι μάξ 1280χ1024, εκτός, αν θέλεις να τις φορτώσεις αλλού (photobucket π.χ.) και να παραθέτεις απλώς τα λινκ. Επομένως, αν θέλεις, κάνε τις resize, στείλε μου ένα π.μ. για να σου δώσω το mail μου ώστε να τις επισυνάψω εκ νέου. Εκτός, αν επιθυμείς να τις φορτώσεις αλλού.

Καλό μεσημέρι.

Όντως παίδες καλοκαίρι έρχεται πολλοί διαβάζουμε από 3G/4G Κινητά ταμπλέτες
Καλό είναι σε λογικά πλαίσια να αποφεύγονται οι μεγάλες εικόνες

Για γρήγορο resize υπάρχουν μέχρι και Online tools λ.χ. το http://www.resizr.com/
Μπορεί να μην έχουν τις επιλογές του photoshop αλλά μια χαρά βολεύουν

Βάλτε και link στις μεγάλες εικόνες για όποιον θέλει :-)
Στα διαστημικά-αστρονομικά λ.χ. εάν βάζαμε full ανάλυση θα μας καταπλάκωνε ο όγκος τους.

My2c

Ωχ! συγνώμη, ναι κάποιες που είναι από λινκ είναι μεγάλες, αλλά τις δικές μου νόμιζα τις είχα κάνει resize...
Θα τις ξαναδώ μία μία και ενημερώνω. Ευχαριστώ.