Βayeux, με την ονομαστή ταπισερί που περιγράφει πως την έπεσαν στους άγγλους. Η πρώτη πόλη που ελευθερώθηκε με την απόβαση χωρίς ουσιαστικά να πέσει ούτε μια σφαίρα. Στο βάθος ο καθεδρικός.
View attachment 104600
Barfleur, στο βάθος η εκκλησία. Και εκεί νομίζω δεν συνέβει τίποτα. Πολύ κοντά και ο φάρος (όχι στην καρτ ποστάλ) του Gateville (κάτω φώτο).
View attachment 104602
View attachment 104603
View attachment 104604
To επίσης ψαροχώρι Port-en- Bessin, το κατέλαβαν άγγλοι κομάντο.Εκεί αμέσως μετά έφεραν υποθαλάσσιο αγωγό από την αγγλία για ανεφοδιασμό των επιχειρήσεων σε καύσιμα.
View attachment 104605
Το Ηοnfleur ήταν από παλιά αγαπημένο μέρος για πολλούς καλλιτέχνες. Το απελευθέρωσαν Βέλγοι νομίζω και είναι πολύ κοντά στο παραθεριστικό, νεοπλουτίστικο, κοσμοπολίτικο Deauville (τζετ σετ εκ Παρισίων κτλ, μπλιαχ!) Αν έχετε δει και το A man and a woman εκεί έτρεχε πάνω κάτω ο προταγωνιστής (Deauville).
View attachment 104606
Στην Caen, τα πράγματα μου φάνηκαν όσο πρόλαβα να δω πολύ απρόσωπα. Μια πόλη για business σήμερα πλέον. Πάντως έχει ένα πολύ ενδιαφέρον και μεγάλο μουσείο για την απόβαση και όχι μόνο. Η μάχη της Caen που κράτησε 2 μήνες (!) ήταν άλλος ένας πραγματικός χαμός, και η παλιά πόλη καταστράφηκε κατά πολύ μεγάλο μέρος. Κτίρια και άμαχοι πλήρωσαν με τρομερές απώλειες. (Πάντως πήραν μετά αποζημιώσεις...)
Στην κάτω φώτο το αβαείο των ανδρών, (έχει και γυναικών) που αρχικά προσπάθησαν να βρουν και εκεί καταφύγειο πολίτες.
View attachment 104611
Πίσω στη Βρετάνη η Ρεν. Είχε μερικούς βομβαρδισμούς μετά την απόβαση. Εκεί τα πράγματα σήμερα μου φάνηκαν πολύ διαφορετικά από την Καν. Μικρή σχετικά και με πολλούς φοιτητές, εκδηλώσεις, φαγητό και καφεδάκια. Easy going που λέμε και στο χωρίο μου, ένα πράγμα... Πέρνεις τις λιχουδιές από τον φούρνο και πας και τις τρως χωρίς να σε κοιτάν περίεργα στο δίπλα καφέ για παράδειγμα, παραγκέλνοντας τον καφέ σου. Παιδιά σκυλιά μωρά καρότσια φοιτητές όλοι είναι με όλους παντού μαζί.
View attachment 104612
View attachment 104613
Τέρμα επάνω και δυτικά στη Νορμανδία, απέναντι από τα αγγλικά off shore νησάκια είναι και το μικρό Αuderville που λίγο παρακάτω έχει και το ακρωτήρι με τον φάρο Goury. Kαι αυτό καθώς φαίνεται από την παρακάτω φώτο δεν την γλύτωσε εντελώς.
View attachment 104614
Φάρος, αγελάδες και τα σχετικά
View attachment 104615
Οδηγίες προς ναυτιλομένους:
-Mην αγχώνεστε να δείτε όλα τα μουσεία και τα παραμουσεία, είναι τεχνικώς αδύνατον. Δείτε μέχρι να βαρεθείτε και μετά απολαύστε βόλτες στην εξοχή, και υπέροχο σπιτικό φαγητό και θαλασσινά σε εστιατόρια και ταβερνάκια.
-Μην αφήσετε τυχόν ξυνούς γάλλους να σας χαλάσουν την διάθεση! Είναι σχεδόν αδύνατον να μην την ακούσετε. Από λεπτή (μέχρι που μπορεί να μην την πιάσεις ειρωνεία) έως κατάμουτρες προσβολές. Ειδικά αν τριγυρνάτε στο άσχετο και ΔΕΝ γνωρίζετε γαλλικά όπως εγώ...Δείτε τους σαν περίεργους ηλικιωμένους. Στο κάτω κάτω ποιός σας είπε να πάτε στην χώρα τους χωρις να μιλάτε την γλώσσα τους???

Φυσικά υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις. Μια κυρία άφησε το τουριστικό της μαγαζί μόνο, και με πήγε ένα τετράγωνο παραπάνω να μου δείξει που θα στρίψω. Κάτι άλλα παιδιά όταν δεν μπορούσαν να μου εξηγείσουν στα αγγλικά πως να πάω εκεί που ήθελα, με έβαλαν στο αυτοκίνητό τους και με πήγαν!
-Μπορείτε να έχετε σαν βάση το Χερβούργο αν και είναι κάπως ψηλά. Ωστόσο είναι μικρό και όμορφο και θα βρείτε εύκολα κατάλυμα. Για καλύτερη εμπλοκή στην καθημερινή ζωή, δοκιμάστε σε κάποιο ξενοδοχείο στο κέντρο. Σε κάποιο από τα παλιά κτίρια.Μπορεί να μην είναι πρώτης γραμμής αλλά έχουν χαρακτήρα. Το αυτοκίνητο θα βρείτε να το αφήσετε ακόμη και δωρεάν αν ψαξετε λίγο στο κέντρο. Υπάρχουν φυσικά και απρόσωπα από αλυσίδες της σειράς μέχρι Α+.
Πάντως κατά περίεργο τρόπο κατά περιόδους, όλα κατακλείζονται από κόσμο. Και δεν μιλάω για τουρίστες, γενικά δεν υπάρχουν. Μια κάτι αγώνες, μια κάτι συνέδρεια, μια έργα στην περιοχή και στα πυρηνικά εργοστάσια, μπορεί να γεμίσουν όλα τα ξενοδοχεία...
-Αν προλάβετε να βαρεθείτε δώστε λίγο χρώμα στη ζωή σας περνόντας το φανάρι όταν αυτό γίνεται κόκκινο. Η αστυνομία που μάλλον δεν έχει και πολύ δράση κατά πως φαίνεται, αν είναι παρακάτω θα σας σταματήσει και όσο καλά και αν τους κάνετε σαφές πως δεν καταλαβαίνεται τι σας λένε, θα σας πλησιάσει ο αξιωματικος και θα σας ραίνει στα γαλλικά για τουλάχιστον 15 λεπτά επαναλαμβάνοντας κάθε 2 λέξεις τη λέξη "Rouge!" Kαθήστε αναπαυτικά και αρχίστε να μετράτε πόσες φορές θα το πεί. Αν είστε τυχεροί σαν εμένα (επιτέλους μιά φορά!), μετά τον εξάψαλμο :furious3:θα σας αφήσουν να φύγετε χωρίς πρόστιμο αλλά με ένα κεφάλι καζάνι...:frusty:
-Κυρίες-δεσποινίδες με κόμμωση κάγκελο δεν ταιρίαζουν στο τοπίο! Όταν δεν βρέχει φυσσάει, και όταν δεν φυσσάει, φυσσαέι και βρέχει. Άλλα λέμε φυσσάει και βρέχει. Ξεχάστε ότι ξέρατε για Λονδίνα κτλ. αυτά είναι απλές οδοντόκρεμες. Ούτε και να σας περάσει από το μυαλό να πάρετε την καλή σας σπαστή ομπρέλα... Δεν θα γυρίσει πίσω. Ίσως να το σκεφτείτε να πληρώσετε κάτι παραπάνω αλλά να αγοράσετε μια αυθεντική ομπρέλα του Χερβούργου. Δεν σπάει, δεν χαλάει και θα την χαίρονται στην κυριολεξία και τα εγγόνια σας. Πάρτε και ένα αδιάβροχο να έχετε καλού-κακού. Μπορεί να τα χρησιμοποιείται ταυτόχρονα...
Παρόλα αυτά, πού και που υπάρχουν και υπέροχες ώρες (η λεπτά) με καταγάλανους ουρανούς και υπέροχα άσπρα συνεφάκια. Την ίδια ώρα το γρασίδι ξαναπαποκτά χρώμα και οι χαρούμενες (και πολλές φορές περίεργες) αγελάδες συνεχίζουν να βόσκουν αμέριμνα ενώ εσείς περιδιαβαίνετε στας εξοχάς...
Καλό δρόμο