Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Φυσικά μπορεί να κάνει και αυτό, αντί να απέχει, αλλά αφού τους θεωρεί ΟΛΟΥΣ κλέφτες ή εν δυνάμει κλέφτες θα τους μαυρίσει όλους, οπότε στην πράξη δεν θα έχει κάνει και κάτι σπουδαίο...

Έγραψα σε άλλα ποστ ότι θεωρώ τη λευκή ψήφο ως ψήφο διαμαρτυρίας και απόρριψης, η οποία φανερώνεται και ανακοινώνεται προς όλους μέσω της κάλπης. Τώρα, αν κάποιος ρίχνει λευκό γιατί τους θεωρεί όλους κλέφτες, λαμόγια, ανεπαρκείς ή ότι δεν τον εκφράζουν, είναι αδιάφορο. Αν πρέπει να αναλύουμε και τη ψυχολογική κατάσταση του κάθε ψηφοφόρου θα φτάσουμε σε συμπεράσματα μεσημεριανάδικου (δεν τον ψήφισα γιατί δεν μου άρεσε η γραβάτα του).

Φυσικά, αν ειναι τόσο απόλυτα σίγουρος ότι ΟΛΟΙ ειναι κλέφτες ή ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ κλέφτες!
Αλλιώς εισαι συνένοχος, ακόμη και με βάση το νομικό σύστημα της χώρας (όταν ξέρεις ότι κάποιος κλέβει ή έκλεψε και δεν τον καταγγέλεις στην αστυνομία θεωρείσαι συνένοχος, ασχέτως που τέτοιοι Νόμοι δεν εφαρμόζονται....)

Συγχωρεσε με αλλα δεν βρισκω λογικη σε αυτο που λες .
Σχετικα δε με το τι ειναι οι 300 η κατασταση της χωρας ειναι η πιο τρανη αποδειξη .Ουδεις ενδιαφερεται για τον τοπο και τους ανθρωπους ,ανθρωποι χωρις ντροπη ,χωρις συνειδηση ,χρονια τωρα οι ιδιοι και οι ιδιοι ,το ιδιον οφελος και ο πλουτισμος τα μοναδικα τους κινητρα ,την αδιαφορια τους για εμενα τους την επιστρεφω

Απάντηση: Re: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Φυσικά, αν ειναι τόσο απόλυτα σίγουρος ότι ΟΛΟΙ ειναι κλέφτες ή ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ κλέφτες!
Αλλιώς εισαι συνένοχος, ακόμη και με βάση το νομικό σύστημα της χώρας (όταν ξέρεις ότι κάποιος κλέβει ή έκλεψε και δεν τον καταγγέλεις στην αστυνομία θεωρείσαι συνένοχος, ασχέτως που τέτοιοι Νόμοι δεν εφαρμόζονται....)

Φίλιππα αυτό ακριβώς αποδεικνύει ότι ακόμα και αν δεν είναι όλοι κλέφτες, όπως λέει ο hasp, είναι συνένοχοι αφού τους καλύπτουν... ή δεν ισχύει και αυτό? Υπάρχει υποψήφιος που δεν γνωρίζει?

υπάρχει υποψήφιος της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ που δεν γνωρίζει για το Βατοπέδιο ή τη Siemens??? και αναφέρω δύο μόνο παραδείγματα από τον μακρύ κατάλογο με τις ανομίες τους (υπάρχουν λίστες με αυτές στο δίκτυο... όταν βρώ χρόνο θα τις ξαναψάξω και θα τις ποστάρω εδώ για να μην υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ΟΛΟΙ είναι παράνομοι, με τον όρισμό που δίνεις εσύ και εγώ τουλάχιστον...

Πήγαινε να ψηφίσεις Λευκό Ψηφοδέλτιο.

Μόνο έτσι εκφράζεις αυτό που αναφέρεις παραπάνω με καθαρό τρόπο

Διαφορετικά ΑΥΤΟ-ομαδοποιείσαι KAI με αυτούς που προτίμησαν να πιούν φραπέ / βαρέθηκαν / κλπ.

ΥΓ και δεν πολυδιαφωνώ μαζί σου για τη θεωρία «κλέφτες» . Όπως θεωρώ απαράδεκτο σήμερα να υπάρχουν / γράφονται νέοι στις κομματικές νεολαίες (απλώς για να αρχίζουν από νωρίς «καριέρες»).

Παρερμήνευσες φίλε Ηλία...

Ο άνθρωπος γράφει ρητώς..., επίσης, ότι "δεν συμφωνώ με την διαδικασία"
Την ομαδοποίηση δε που αναφέρεις, όσοι απείχαμε και ξέρουμε γιατί το κάναμε (και δεν το κάναμε από οκνηρία... σε διαβεβαιώ!) δεν την λαμβάνουμε καθόλου υπόψιν...

Ήταν γνωστό από πριν τι ερμηνείες θα έδιναν τα (κωλο)κάναλα, οι επιχειρηματίες δλδ που μας κυβερνούν και τα φερέφωνά τους (οι πολιτικοί των δύο - τουλάχιστον- κομμάτων)...

Σε λίγο, με τη λογική αυτή που εκφράζεις, θα πρέπει να το σκεφτόμαστε πριν βγούμε στους δρόμους, μήπως και μας ομαδοποιήσουν με τους χουλιγκάνους που τα σπάνε...

Τέλος ξεχνάς κάτι... Πλέον είμαστε πολλοί... περισσότεροι από αυτούς που μας ομαδοποιούν με αυτούς που απλά βαριούνται...

Δεν ξέρω γιατί όλοι παίρνετε τόσο σαν αστείο την ιδέα του να κατέβει κάποιος μόνος του στις εκλογές.

Δλδ πιστεύεις αδερφέ ότι ένας πολίτης έχει τους πόρους να ανταγωνιστεί τη διαφήμιση και γενικότερα το κόστος της συμμετοχής...
Επίσης προϋποθέτεις ότι είμαστε τόσο αραχτοί και με εξασφαλισμένο μέλλον που μπορούμε να δώσουμε μέρος του χρόνου που μας περισσεύει στην ίδρυση κόμματος... Σε πληροφορώ και θέλω να με πιστέψεις ότι, πολλοί από εμάς, με το ζόρι καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας μέσα στην ημέρα...

και με δεδομένο ότι απλά απέχοντας δεν κάνει κάτι, τουλάχιστον στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος που την αποχή τη γράφει εκεί που ξέρει.

Θα είσαι φανταράκι όταν σπάσει ο δικομματισμός (πολύ σύντομα) αλλά θα το γιορτάσουμε μαζί ρε φίλε, με την πρώτη ευκαιρία...
Και όλα αυτά χάριν και της αποχής...

Ένα λάθος επιχείρημα που ακούω συχνά επίσης, είναι το ότι "δεν ψηφίζω λευκό αφού πάει υπέρ του πρώτου"...

... θυμίζω απλά ότι και η αποχή υπέρ των δύο πρώτων πάει.

Δεν ισχύει... η απόδειξη σε λίγο καιρό... τα πράγματα μπήκαν στο αυλάκι...
-bye-

Last edited:
[...] Το ποσοστό των διεφθαρμένων πολιτικών είναι ίσο με το ποσοστό διεφθαρμένων πολιτών, άντε λίγο μεγαλύτερο. [...]

Αυτό το συμπέρασμα Νίκο μού ακούγεται το ίδιο αυθαίρετο με ακριβώς αντίστροφο. Δηλαδή αν κάνουμε μια στατιστική μεταξύ των επαγγλεματικών ομάδων γενικά, μεταξύ υπαλλήλων, γιατρών, δικηγόρων, εφοπλιστών, βιομηχάνων, διαιτητών ποδοσφαίρου, πολιτικών θα βγάλουμε τα ίδια ποσοστά διαφθοράς; Δεν νομίζω. Ούτε νομίζω ότι είναι κακό να λέμε ότι οι πολιτικοί στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι διεφθαρμένοι και μάλιστα πολύ πριν καταλήξουν σε βουλευτικό έδρανο. Αλλιώς δεν φτάνεις καν σε αυτό το σημείο. Αν δεν είσαι έτοιμος για εξυπηρετήσεις και διευκολύνσεις, τι να σε κάνουν και γιατί να σε προωθήσει ο κομματικός μηχανισμός;

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Έγραψα σε άλλα ποστ ότι θεωρώ τη λευκή ψήφο ως ψήφο διαμαρτυρίας και απόρριψης, η οποία φανερώνεται και ανακοινώνεται προς όλους μέσω της κάλπης. Τώρα, αν κάποιος ρίχνει λευκό γιατί τους θεωρεί όλους κλέφτες, λαμόγια, ανεπαρκείς ή ότι δεν τον εκφράζουν, είναι αδιάφορο. Αν πρέπει να αναλύουμε και τη ψυχολογική κατάσταση του κάθε ψηφοφόρου θα φτάσουμε σε συμπεράσματα μεσημεριανάδικου (δεν τον ψήφισα γιατί δεν μου άρεσε η γραβάτα του).

Ετσι όπως τα λες είναι απο την μεριά του συνειδητοποιημένου ψηφοφόρου, αλλά εγω κάθε φορά γράφω για το τελικό αποτέλεσμα ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, που είναι η μη αλλαγή και συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης, αφού και τα λευκά δεν έχουν καμία επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα (εκτός του ότι ευνοούν λίγο τον πρώτο...). Εχω ψηφίσει και κόμμα που πήρε 0.3% αλλά λευκό/ακυρο έχω ρίξει ελάχιστες φορές (συγκεκριμένα μία μόνο φορά άκυρο, έβαλα όλα τα ψηφοδέλτια μέσα και μάλλον με κατάλαβαν γιατι...είχε χοντρύνει πολύ ο φάκελλος!)

Ήταν γνωστό από πριν τι ερμηνείες θα έδιναν τα (κωλο)κάναλα, οι επιχειρηματίες δλδ που μας κυβερνούν και τα φερέφωνά τους (οι πολιτικοί των δύο - τουλάχιστον- κομμάτων)...

Αφού ήταν και είναι γνωστό τι ερμηνείες έδωσαν ή δίνουν τα διαπλοκοκάναλα, γιατί θ' αλλάξει κάτι αν το 40% της αποχής γίνει 70%??? Τότε θα νιώσουν ηθικό χρέος να ενημερώσουν τους πολίτες ότι δεν έχουν τη νομιμοποίηση από το εκλογικό σώμα οι πολιτικοί μας???

Σου φέρνω ένα απλό παράδειγμα:

Ο Κακλαμάνης που πάει στο β' γύρο, πηγαίνει με το 13,7% των εχόντων δικαίωμα ψήφου!!!!!!!

Δηλαδή, 86 στους 100 Αθηναίοι δεν τον θέλουν για Δήμαρχο.

Re: Απάντηση: Re: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

...

Παρερμήνευσες φίλε Ηλία...

Ο άνθρωπος γράφει ρητώς..., επίσης, ότι "δεν συμφωνώ με την διαδικασία"
...

-bye-

Χωρίς να θέλω να πολιτικολογήσω η εκλογική διαδικασία ΔΕΝ έχει πρόβλημα , ούτε υπάρχει νοθεία/βία ώστε να την καθιστά αναξιόπιστη. (Εννοώ αυτή καθαυτή η εκτέλεση των εκλογών.)

Το δεν συμφωνώ με τη διαδικασία το εκλαμβάνω ως «δεν δουλεύει καλά το εν γένει πολιτικό σύστημα». (κόμματα - διαφάνεια - ενημέρωση - ΜΜΕ κλπ) Για τον λόγο αυτό και επιμένω στην απάντηση μου.

Αν κάποιος πιστεύει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ψηφίζουν , ή πρέπει να ψηφίζουν λίγοι και πεφωτισμένοι τότε μπαίνουμε σε άλλα μονοπάτια που δεν οδηγούν πουθενά.

Φίλιππα ο Γιάννης αναφέρεται σε ισχυρό ποσοστό του λευκού... έτσι αλλάζουν όλα...
Μπορεί "λογιστικά" να συνεχίζουν τις ανομίες τους αλλά ουσιαστικά ακυρώνονται από τον λαό...

Και πίστεψέ με το λαό τον φοβούνται όταν είναι συσπειρωμένος...

-bye-

edit Γιάννη αν δεν είναι σαφές το παραπάνω πες μου να το εξηγήσω... δε πρόλαβα το ποστ σου...

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Εχω ψηφίσει και κόμμα που πήρε 0.3% αλλά λευκό/ακυρο έχω ρίξει ελάχιστες φορές (συγκεκριμένα μία μόνο φορά άκυρο, έβαλα όλα τα ψηφοδέλτια μέσα και μάλλον με κατάλαβαν γιατι...είχε χοντρύνει πολύ ο φάκελλος!)

:flipout::flipout:

Φίλιππα ο Γιάννης αναφέρεται σε ισχυρό ποσοστό του λευκού... έτσι αλλάζουν όλα...
Μπορεί "λογιστικά" να συνεχίζουν τις ανομίες τους αλλά ουσιαστικά ακυρώνονται από τον λαό...

Και πίστεψέ με το λαό τον φοβούνται όταν είναι συσπειρωμένος...

-bye-

edit Γιάννη αν δεν είναι σαφές το παραπάνω πες μου να το εξηγήσω... δε πρόλαβα το ποστ σου...

Σαφές είναι, αυτό ακριβώς γράφω.

Συγχωρεσε με αλλα δεν βρισκω λογικη σε αυτο που λες .
Σχετικα δε με το τι ειναι οι 300 η κατασταση της χωρας ειναι η πιο τρανη αποδειξη .Ουδεις ενδιαφερεται για τον τοπο και τους ανθρωπους ,ανθρωποι χωρις ντροπη ,χωρις συνειδηση ,χρονια τωρα οι ιδιοι και οι ιδιοι ,το ιδιον οφελος και ο πλουτισμος τα μοναδικα τους κινητρα ,την αδιαφορια τους για εμενα τους την επιστρεφω

Και όμως υπήρξαν και ορισμένοι που ενδιαφέρθηκαν για τόπο, καθώς και κάποιοι ανιδιοτελείς, ήταν όμως μικρή μειοψηφία. Αντίστοιχα και σε μερικές τοπικές κοινωνίες υπήρξαν και υπάρχουν άξιοι δήμαρχοι που κατάφεραν και με το έργο και με το ήθος τους να πάρουν ψήφους απο όλες τις πλευρές και να εκλέγονται επι σειρά ετών. Στην πράξη οι λίγοι άξιοι που εμφανίζονται δεν μπορούν να επιπλεύσουν και να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον άχρηστων, ανάξιων, κλεφτών κλπ, αλλά το ίδιο ισχύει όχι μόνο στην πολιτική αλλά και σε πολλούς άλλους επαγγελματικούς τομείς στην χώρα καθώς και στην καθημερινή ζωή (σήμερα στον πρωινό καφέ ρωτούσα τους άλλους για μαγαζί με μουσική και φαγητό στην πόλη μου, ώστε να κανονίσω για 80-100 άτομα που θα έρθουν για ένα βράδυ στην πόλη μου τον Δεκέμβριο απο την σχολή του υιού μου, και...αυτό που μου είπαν μεταξύ σοβαρού και αστείου οι άλλοι ήταν: μπορείς να διαπραγματευτείς με τον μαγαζάτορα και θα σου δώσει 2-3 ευρώ το κεφάλι για να τους πας στο μαγαζί του, αντί σ αυτό του ανταγωνιστή!)
Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι πολιτικοί διαβρωμένοι σ αυτή την χώρα!

Χωρίς να θέλω να πολιτικολογήσω η εκλογική διαδικασία ΔΕΝ έχει πρόβλημα , ούτε υπάρχει νοθεία/βία ώστε να την καθιστά αναξιόπιστη. (Εννοώ αυτή καθαυτή η εκτέλεση των εκλογών.)

Το δεν συμφωνώ με τη διαδικασία το εκλαμβάνω ως «δεν δουλεύει καλά το εν γένει πολιτικό σύστημα». (κόμματα - διαφάνεια - ενημέρωση - ΜΜΕ κλπ) Για τον λόγο αυτό και επιμένω στην απάντηση μου.

Αν κάποιος πιστεύει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ψηφίζουν , ή πρέπει να ψηφίζουν λίγοι και πεφωτισμένοι τότε μπαίνουμε σε άλλα μονοπάτια που δεν οδηγούν πουθενά.

Η γνώμη μου είναι ότι με τον τρόπο που έχουν στήσει την όλη εκλογική διαδικασία, δεν υπάρχει εφικτός τρόπος συσπείρωσης... και αντίδρασης...
Η πόλωση που επιβάλλουν με κάθε τρόπο και ψευτοδιλήμματα αλλά και το βόλεμα που έχουν αναγάγει σε επιστήμη κρατώντας δέσμιους του πολιτες για να κάνουν "νομίμως" και με τη συμμετοχή του λαού τις ανομίες τους, είναι δεδομένα και πέραν κάθε αμφισβήτησης...

Συνυπολογίζοντας και την ενισχυμένη (ψευτο)αναλογική μπορείς να κρίνεις το σύστημα και κατά πόσον είναι δίκαιο... ή "ΔΕΝ έχει πρόβλημα" όπως λες...

Last edited:

Αφού ήταν και είναι γνωστό τι ερμηνείες έδωσαν ή δίνουν τα διαπλοκοκάναλα, γιατί θ' αλλάξει κάτι αν το 40% της αποχής γίνει 70%??? Τότε θα νιώσουν ηθικό χρέος να ενημερώσουν τους πολίτες ότι δεν έχουν τη νομιμοποίηση από το εκλογικό σώμα οι πολιτικοί μας???

Σου φέρνω ένα απλό παράδειγμα:

Ο Κακλαμάνης που πάει στο β' γύρο, πηγαίνει με το 13,7% των εχόντων δικαίωμα ψήφου!!!!!!!

Δηλαδή, 86 στους 100 Αθηναίοι δεν τον θέλουν για Δήμαρχο.

Εδω η ερμηνεία γίνεται ανάλογα με το πως θέλει να τα βλέπει ο καθένας.
Ο Κακλαμάνης μπορεί να πει ότι οι υπόλοιποι, εκτός απο όσους ψήφισαν τους αντιπάλους του....δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα απο το αν θα βγει Δήμαρχος!
Αν ενοχλούνταν θα πήγαιναν να τον καταψηφίσουν....
Νομίζω ότι και αυτό το σκεπτικό στέκει μια χαρά και θα φέρω το παράδειγμα των προηγούμενων προεδρικών της Γαλλίας, όπου στον β γύρο οι επιλογές ήταν μεταξύ του δεξιού Σιράκ και του ακροδεξιού Λεπέν, με αποτέλεσμα ....όλοι οι υπόλοιποι να πάνε να καταψηφίσουν τον Λεπέν (ο Σιράκ κέρδισε με ...80%!)

Εδω η ερμηνεία γίνεται ανάλογα με το πως θέλει να τα βλέπει ο καθένας.
Ο Κακλαμάνης μπορεί να πει ότι οι υπόλοιποι, εκτός απο όσους ψήφισαν τους αντιπάλους του....δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα απο το αν θα βγει Δήμαρχος!
Αν ενοχλούνταν θα πήγαιναν να τον καταψηφίσουν....
Νομίζω ότι και αυτό το σκεπτικό στέκει μια χαρά και θα φέρω το παράδειγμα των προηγούμενων προεδρικών της Γαλλίας, όπου στον β γύρο οι επιλογές ήταν μεταξύ του δεξιού Σιράκ και του ακροδεξιού Λεπέν, με αποτέλεσμα ....όλοι οι υπόλοιποι να πάνε να καταψηφίσουν τον Λεπέν (ο Σιράκ κέρδισε με ...80%!)

Καλά, μπορεί και να πει ότι το 13% του αρέσει γιατί ταιριάζει με τη θύρα 13....;)

από 'κει και πέρα ο καθένας κρίνει αυτά που ακούει.

Όσον αφορά το δεύτερο που γράφεις, με βρίσκει σύμφωνο η επιλογή της ψήφου σε αυτή την περίπτωση, όταν δηλαδή ο ψηφοφόρος πιστεύει ότι ο ένας από τον άλλο ψηφοφόρο απέχει ''στάδια'' ολόκληρα και είναι αναγκαία η καταψήφισή του. Μοιάζει λίγο με το παράδειγμα που έφερε ο Μαέστρο περί συμμαχιών, μόνο που στη δική μας περίπτωση οι 2 επιλογές αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος οπότε δεν θα είχε νόημα η επιλογή του ενός ή του άλλου.

Αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω ένα σχόλιο γενικότερης φύσεως με αφορμή αυτό που συζητάμε και πιθανά να φωτίσει μια λίγο διαφορετική πλευρά.
Το έκανε ο Σπύρος αλλά θα προσπαθήσω να γίνω λίγο πιο σαφής και πιο ευθύς μιας και αναφέρθηκε και το όνομά μου.

Φυσικά συμφωνώ ότι το να τσουβαλιάσει κανείς την προέλευση και την πολιτική ταυτότητα αυτών που απέχουν είναι εντελώς λάθος, ως και επικίνδυνα λάθος. Ταυτόχρονα η ταμπέλα της "αντιμνημονιακής" στάσης ουδεμία σχέση έχει ή δεν θα έπρεπε να έχει με το ζήτημα της αποχής. Άλλωστε πολλά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές είναι κατά τη μνημονίου (π.χ. ΚΚΕ) και φαντάζομαι άλλα τόσα που δεν συμμετέχουν είναι υπέρ.
Άρα αναγκαστικά επαναφέρω την αρχική μου ανάλυση και αναρωτιέμαι ποια είναι η στάση ορισμένων που δηλώνουν ότι απείχαν, όχι απέναντι στα στενά πολιτικά δρώμενα αυτής της συγκεκριμένης περιόδου αλλά γενικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Διότι προσωπικά η συγκυριακή στάση άρνησης η οποία μεθαύριο μπορεί ωραιότατα να μετατραπεί σε εξίσου συγκυριακή στάση αποδοχής, δεν μου λέει τίποτα πολιτικά.
Δηλαδή σέβομαι περισσότερο αυτούς που με πάθος υπερασπίζονται την πάγια στάση τους υπέρ των εκλογών και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας παρά τους καιροσκόπους που σήμερα δηλώνουν αναφανδόν ενάντια στο σύστημα και "έξω οι κλέφτες" που έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος αλλα σε άλλη φάση ρίχνουν και κανένα ψηφουλάκι...

Εδώ θα κάνω και μια άλλη "στάση" για να διαχωρίσουμε και κάτι ακόμα. Κατά καιρούς (θα μιλήσω για Ελλάδα) διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις και διάφορα μεμονωμένα φασιστόμουτρα έχουν εκδηλώσει την αγανάκτησή τους για το σύστημα, το μίσος τους για τους ξεπουλημένους πολιτικούς (με άλλες αφετηρίες βέβαια) και συνολικά μια αντι-εξουσιαστική στάση. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι και το "βολικό" σύνθημα περί εμπρησμού της Βουλής (ωραία το είπα έτσι?) και η ύποπτη υιοθέτησή του από αυτόν τον χώρο ο οποίος όμως κατά τα άλλα εκπροσωπείται νομιμότατα πλέον και στον Δήμο Αθηναίων αλλά και πολύ θα ήθελε να εκπροσωπείται και στη Βουλή.
Δεν πιστεύω ότι κάνει εντύπωση σε κανένα η διπροσωπία και ο καιροσκοπισμός αυτός μιας και είναι εγγενές στοιχείο της ακροδεξιάς (και όχι μόνο) αλλά ωφείλω να το εντοπίσω.
Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα πως η επιφανειακή συμφωνία ορισμένων χώρων και ατόμων επάνω στην "αντιεξουσιαστική" στάση είναι αυτό ακριβώς, επιφανειακή. Για άλλους είναι μέρος μια συνολικής, συνεπούς στάσης και ιδεολογικής τοποθέτησης, για άλλους είναι ένα απλό, τυχοδιωκτικό εργαλείο επίτευξης άλλων στόχων.
Χρήσιμο είναι θεωρώ να ξεκαθαρίζει κανείς εν συνόλω τα πιστεύω του ώστε να μην παρεξηγείται αλλά και να μην τσουβαλιάζεται η άποψή του. Αλλιώς δεν έχουν οι άλλοι την ευθύνη αλλά ο ίδιος.

Επειδη το θεμα ειναι η αποκωδικοποιηση της μη ψηφου, ειναι προφανες οτι η ερμηνεια δεν ειναι μονοσημαντη.

Δινεται κατα βουληση, οπως και ο τοπικος ή πολιτικος χαρακτηρας των εκλογων απο τους υποψηφιους που θα διαγωνιστουν και στον επομενο γυρο. Αναλογα με το που βρισκεται ο καθενας.

Στη συζητηση μας, ειναι κατανοητη η αιτιολογηση της μη συμμετοχης. Αυτο που απουσιαζει ειναι καποια αποδειξη ή εστω ενδειξη οτι η αποχη εχει αποτελεσμα.

Προσωπικα οντας αρκετα απογοητευμενος, αφου το ψηφοδελτιο που θεωρουσα πολυ ικανο και ελπιδοφορο, απετυχε να παρει το αναμενομενο ποσοστο, πιστευω οτι το επιθυμητο αποτελεσμα ειναι πολυ δυσκολο να υπαρξει (ψηφιζοντας ή οχι).

Ο λογος ειναι οτι μια σταθερη κρισιμη μαζα πληθυσμου ψηφιζει με διαφορετικα κριτηρια. Οποτε ο ανταγωνισμος κατεβαινει επιπεδο. Τοσο ωστε να εχεις να ανταγωνιστεις υποψηφιους που στελνουν ταξι στο σπιτι ή συνοδευουν οι ιδιοι μεχρι το παραβαν ηλικιωμενους, ή κανουν περιοδιες σε καταυλισμους τσιγγανων μοιραζοντας δεκαευρα.

Αλλη μεγαλη μεριδα πληθυσμου τσιμπησε στα καθρεφτακια που μοιραζε ο Δημαρχος στους ιθαγενεις, με ασφαλτοστρωσεις και αλλα εργα που εγιναν κατα συμπτωση το τελευταιο εξαμηνο. Με αυτη την εννοια ειναι πολυ δυσκολο να αλλαξει οτιδηποτε. Ειτε με την αποχη, ειτε με την συμμετοχη.

Θεωρω ομως οτι το 40% που δεν ψηφισε ειναι ενα ποσοστο που θα μπορουσε να αλλαξει τις ισορροπιες. Γιατι αν συμμετειχε, θα ψηφιζε με διαφορετικα κριτηρια.

Ενα μεγαλο ποσοστο των απεχοντων ειναι νεοι απογοητευμενοι και αρα αδιαφοροι, που πιστευουν οτι ετσι κι αλλιως ενας απο τους κακους θα βγει. Και γι'αυτο δεν συμμετεχουν.

Καλως ή κακως μια ψηφος αναλογει στον καθενα. Οχι παραπανω. Και καποιος απο ολους τους υποψηφιους θα βγει. Ενας. Ουτε παραπανω, ουτε λιγοτεροι. Δεν βλεπω το λογο γιατι μια ψηφος να μην παει στον "λιγοτερο χειροτερο". Γιατι αποκλειεται να ειναι ολοι ιδιοι, καποιος θα ειναι λιγοτερο χειροτερος, αρα προτιμητεος.

Εσυ μπορει να θελεις να δωσεις ενα αλλο μηνυμα με την αποχη, τι γινεται ομως αν το μηνυμα αλλοιωνεται στην πορεια? Δεν πρεπει να πας στην επομενη επιλογη?

Ποιο είναι το χειροπιαστο αποτελεσμα μιας αποχης, που ερμηνευεται κατά το δοκουν και γίνεται προιον εκμετάλλευσης από όλους?
Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ λέει δεν μας καταψηφισαν αρα συμφωνούν.

Χεστηκε η φοραδα στ'αλωνι, αν ψηφισουμε οι μισοι, το 1/3 ή λιγοτεροι. Απλως δινουμε χωρο στην γνωστη σταθερη κρισιμη μαζα, που ψηφιζει με τα γνωστα κριτηρια. Τιποτα παραπανω.

Last edited:
Συνονόματε, αναλύεις τη θέση σου με όρους ιδεολογικούς και τοποθετείσαι απέναντι σε ακροδεξιούς (φαντάζομαι θεωρείς εαυτόν ακροαριστερό, όσο δόκιμη μπορεί να είναι μια τέτοια τοποθέτηση). Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά την ανάλυσή σου, πρεσβεύεις ότι ακόμα και αν ο αντιμνημονιακός χαρακτήρας των δύο άκρων έχει κοινά χαρακτηριστικά, πρέπει να θεωρείται περιστασιακή η σύμπτωση των απόψεων. Σ' αυτό δεν υπάρχει καμμία διαφωνία, είναι ηλίου φαεινότερο στον καθένα ότι ιδεολογικά τους χωρίζει μια ''θάλασσα''.

Από την άλλη, δεν δέχεσαι επουδενί να ''συμπορεύεσαι'', ούτε καν κατά διάνοια, με τους όψιμους πανηγυρτζίδες και υποστηρικτές της αντιμνημονιακής δράσης. Αν μου επιτρέπεις......προσωπικά, προτιμώ πρώτα να σβήσω τη φωτιά στο σπίτι μου παρέα με δεκάδες πυροσβέστες και μετά να πλακωθώ με το γαύρο πυροσβέστη που μου τη σπάει γιατί είμαι βάζελος.

Θέλω να πω, ότι η προτεραιότητα στην ανάγκη για δράση ή τρόπο δράσης κρίνεται ανάλογα με τον κίνδυνο. Επανερχόμενος, λοιπόν, στο παραπάνω παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να μην δεχτώ την εθελοντική βοήθεια του γαύρου πυροσβέστη και να τον αποκλείσω από την κοινή προσπάθεια για τη διάσωση της οικίας μου, επειδή έβρισε κάποτε τη θύρα 13. Όποιος προσέλθει σε βοήθεια για να σώσω το σπίτι μου είναι ευπρόσδεκτος και ας με χωρίζει μαζί του μια ιδεολογική θάλασσα (που δεν είναι ούτε καν ποταμάκι, αλλά, αυτό είναι άλλο θέμα και τελείως καραοφτόπικ).

Για μένα οι ιδεολογικοί διαχωρισμοί, τοποθετήσεις και ταμπέλες είναι μία αυταπάτη και ένας τρόπος για να εφαρμόζεται στην πράξη το ''διαίρει και βασίλευε'' από αυτούς που κατέχουν τα γένια και τα χτένια. Αλλά, ας μείνουμε εδώ γιατί ήδη είμαι off topic....

Ο λογος ειναι οτι μια σταθερη κρισιμη μαζα πληθυσμου ψηφιζει με διαφορετικα κριτηρια. Οποτε ο ανταγωνισμος κατεβαινει επιπεδο. Τοσο ωστε να εχεις να ανταγωνιστεις υποψηφιους που στελνουν ταξι στο σπιτι ή συνοδευουν οι ιδιοι μεχρι το παραβαν ηλικιωμενους, ή κανουν περιοδιες σε καταυλισμους τσιγγανων μοιραζοντας δεκαευρα.

Αλλη μεγαλη μεριδα πληθυσμου τσιμπησε στα καθρεφτακια που μοιραζε ο Δημαρχος στους ιθαγενεις, με ασφαλτοστρωσεις και αλλα εργα που εγιναν κατα συμπτωση το τελευταιο εξαμηνο. Με αυτη την εννοια ειναι πολυ δυσκολο να αλλαξει οτιδηποτε. Ειτε με την αποχη, ειτε με την συμμετοχη.

Η σταθερή κρίσιμη μάζα δεν είναι πια και τόσο κρίσιμη (ρίξε μια ματιά στα ποσοστά και πως σταθερά μειώνονται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Μιλάω για τα ποσοστά συμμετεχόντων και όχι αυτά που δίνει στα κόμματα η ενισχυμένη αναλογική). Θα μου πεις τώρα, και τι σημασία έχει που μειώνονται... αφού αρκούν, βάσει του εκλογικού συστήματος, επαρκούν και περισσεύουν. Νομίζω, σ' αυτό το σημείο κολλάει η αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής ώστε να διατρανωθεί η λαϊκή βούληση του ''άει σιχτίρ''....

Η σταθερή κρίσιμη μάζα δεν είναι πια και τόσο κρίσιμη (ρίξε μια ματιά στα ποσοστά και πως σταθερά μειώνονται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Μιλάω για τα ποσοστά συμμετεχόντων και όχι αυτά που δίνει στα κόμματα η ενισχυμένη αναλογική). Θα μου πεις τώρα, και τι σημασία έχει που μειώνονται... αφού αρκούν, βάσει του εκλογικού συστήματος, επαρκούν και περισσεύουν. Νομίζω, σ' αυτό το σημείο κολλάει η αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής ώστε να διατρανωθεί η λαϊκή βούληση του ''άει σιχτίρ''....

Υπό αυτή την εννοια, μπορεί να αποδοθει ευθεως η ευθύνη για την επανεκλογη των ιδιων και των ιδιων, σε αυτούς που απειχαν. Όχι αποκλειστικά, αλλα σαφως και σε μεγάλο βαθμό.