Απώλεια εισοδήματος πόση έχετε απο την αρχη της κρίσης?

Ναι αλλά αν είχαμε παει κατευθείαν στην δραχμή δεν θα μας είχαν σώσει ο gap ο μπενι ο παπαδημιος, ο σαμαρας, ο Κυριάκος ....

Και φυσικα δεν θα είχε ριζώσει το πόδι της στην Ευρώπη το ΔΝΤ , δεν θα είχαν σωθεί τα ελλείμματα των γερμανικών τραπεζών , δεν θα ειχαν ανακεφαλοιηθει οι τραπεζες 2-3 φορες για να μοιρασουν χρημα να κινηθει η αγορα, δεν θα είχε χωθει τόσο βαθειά η γερμανική μπότα στον ευρωπαικο νότο....

Πέρσι περίπου τέτοια εποχή είμουν στο -100%, άνεργος και για παρατεταμένο διάστημα περιπου 2 χρόνων. Είμουν από τα πρώτα σχετικά θύματα της κρίσης. Πρίν από 1 χρόνο βρήκα δουλειά και μετακόμισα στην Γερμανία. Τώρα είμαι στο +230% από αυτά που έπαιρνα προ κρίσης στην Ελλάδα και αναφέρομαι στα καθαρά μηνιαία έσοδα, χωρίς να συνυπολογίζω μπόνους, κουπόνια για βενζίνη και άλλα έξτρα. Αν μάλιστα κάνω την σύγκριση στα αντίστοιχα μεικτά έσοδα τότε το ώφελος ξεπερνάει το +270%, καθώς οι κρατήσεις εδώ για φόρους και ασφαλιστικά ταμεία είναι αρκετά μεγαλύτερες σε σχέση με την Ελλάδα (προσωπικά και αυτά τα χρήματα των κρατήσεων τα θεωρώ ώφελος καθώς έχουν πραγματικό αντίκτηπο στα κοινωνικά προνόμια και τα επιδόματα).

Αλλά το ώφελος δεν είναι μόνο στα έσοδα. Τα καθημερινά μου έξοδα έχουν μειωθεί δραστικά. Μόνο για σουπερμάρκτετ ξοδεύω περίπου 40% λιγότερα σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ πολύ χαμηλότερα είναι τα έξοδα θέρμανσης, βενζίνης, τηλεφωνίας-ίντερνετ κλπ.

Σε γενικές γραμμές αυτό που έχω να πω για την κρίση, είναι πως αν κάποιος δεν βλέπει πλέον το επαγγελματικό μέλλον στην Ελλάδα, ενώ βλέπει προοπτικές για το μέλλον του έξω, να μην το σκέφτεται πολύ. Λίγο ανοιχτόμιαλος να είναι και δεν θα το μετανιώσει.

Last edited:
Re: Απάντηση: Απώλεια εισοδήματος πόση έχετε απο την αρχη της κρίσης?

Δε θέλω να σκεφτώ τον ευφημισμό που θα εφεύρουν για τις αυτοκτονίες......

Εκούσια οριστική αποχώρηση από την αγορά εργασίας.

α δεν εχει εκει στο Deutschland αποπληθωριστικο mood?:Banane0:

Έχει πώς δεν έχει...

Και στην Γερμανία ο μέσος μισθός συμπιέζεται συνεχώς. Το κόστος ζωής ανεβαίνει συνεχώς και τα τρέχοντα έξοδα είναι πολλά. Επίσης σε αντίθεση με την Ελλάδα δεν υπάρχει η φτηνή λύση. Δεν υπάρχει το χωριο, η λαϊκή, ο μπαξές κλπ που μπορεί να βρεί κάποιος πρώτη ύλη φθηνά.
Ακόμα τα πράγματα δεν είναι άσχημα, αλλά όσο περνάει ο καιρός ο μέσος Γερμανός φτωχαίνει και αυτός και η ποιότητα ζωής που απολάμβανε (με τις διακοπές/ταξίδια του, αυτοκίνητο, σπίτι κλπ) γίνεται ολοένα και πιο ακριβή, όταν ο μισθός του παραμένει σταθερός.

Έχει πώς δεν έχει...

Και στην Γερμανία ο μέσος μισθός συμπιέζεται συνεχώς. Το κόστος ζωής ανεβαίνει συνεχώς και τα τρέχοντα έξοδα είναι πολλά. Επίσης σε αντίθεση με την Ελλάδα δεν υπάρχει η φτηνή λύση. Δεν υπάρχει το χωριο, η λαϊκή, ο μπαξές κλπ που μπορεί να βρεί κάποιος πρώτη ύλη φθηνά.
Ακόμα τα πράγματα δεν είναι άσχημα, αλλά όσο περνάει ο καιρός ο μέσος Γερμανός φτωχαίνει και αυτός και η ποιότητα ζωής που απολάμβανε (με τις διακοπές/ταξίδια του, αυτοκίνητο, σπίτι κλπ) γίνεται ολοένα και πιο ακριβή, όταν ο μισθός του παραμένει σταθερός.

Στην Γερμανία δεν υπάρχει η φτηνή λύση τύπου λαϊκής γιατί το εργατικό κόστος είναι πολύ πιο υψηλό σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν οι αλλοδαποί και μη ανασφάλιστοι να δουλεύουν στα χωράφια για έκα κομμάτι ψωμί και επιπλέον ο βασικός μισθός εδώ είναι πολύ πιο υψηλός σε σχέση με την Ελλάδα. Υπάρχει η λαϊκή με την έννοια της αγοράς κατευθείαν από τον παραγωγό αλλά δεν έχει τον χαρακτήρα τόσο του φτηνού προϊόντος όσο του πιο ποιοτικού/βιολογικού.

Πάντως αν με ρωτήσει κανείς τι είναι αυτό που μου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα θα έλεγα αυτή η ελληνική λαϊκή, μαζί με τον Έλληνα χασάπη και τον Έλληνα ψαρά, και αυτό όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά για την ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων. Ακόμα και στις πιο γκουρμέ βιολογικές αγορές της Γερμανίας τα φρέσκα προϊόντα δεν συγκρίνονται με αυτά των ελληνικών παραγωγών.

Κατά τα άλλα συμφωνώ πως το βιωτικό επίπεδο του μέσου Γερμανού χειροτερεύει συνεχώς ελέω του καπιταλισμού των πολυεθνικών, όμως από την άλλη έχει ένα αρκετά πιο ισχυρό κράτος πρόνοιας να τον προστατεύει ποικιλοτρόπως. Το επίπεδο ζωής του μέσου Γερμανού δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό επίπεδο του μέσου Έλληνα.

αποπληθωρισμος παντως ειναι η πτωση του γενικου δεικτη τιμων,δηλαδη πληθωρισμος με αρνητικο προσημο,με μια σειρα πολλαπλων αλληλεπιδρασεων που οδηγει σε βαθια υφεση,αυτην την στιγμη στην Ευρωπη μονο η Ελλαδα (για πρωτη φορα απο το 1968),η Βουλγαρια και η Λετονια εχουν αποπληθωρισμο και δεν πιστευω η Γερμανια να φτασει ποτε σε τετοια νουμερα..

Έχει πώς δεν έχει...

Ασε ρε τώρα τα μυθευματα. Αφου το 'πε ο ανθρωπος 230% πάνω. και φθηνια. και καλά αφεντικά. Δεν σε πρήζουν. Και οι Γερμανίδες ε, βλέπουν μελαχρινό και του κάθονται αμεσως. Και γράφεις και στο προφίλ σου πως μενεις σε πόλη με λατινικη ονομασία. Τι να γραψουμε εμείς εδώ τώρα; Αγ. Ανάργυροι; γράφεις ένα κατιμπουργκ ή κατιγκεν και γινεσαι μουράτος. Τι μας λες εσύ τώρα;

Και το επίπεδο του μέσου Γερμανού δεν μπορεί να συγκριθεί με το επίπεδο ζωής στην Orange Country ή στις ακριβές συνοικιες της Ανατολικής Ακτής.

Γενικά μου τη σπάει το να βγαίνουν οικονομικοί μεταναστες και δη "λαζογερμανοί" (τι να κανουμε ρε παιδιά από τον Εβρο μεχρι την Κρήτη έτσι τους λένε) και να τη λένε σε ολους εμάς που αποφασισαμε να την παλεψουμε εδώ πέρα και ό,τι βγει. Ο καθε ενας περηφανευεται στα φορουμ σα μικρό παιδί.

Προσωπικά είχα μείωση εσόδων 52%. Η σύζυγος έχει μείωση εσόδων 44%. Όμως η φορολογία μας (εκκαθαριστικό εφορίας αυξήθηκε 11 φορές. Από 734 εκκαθάριση ανέβηκε στα 8779 ευρώ. Και είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Πληρωνόμαστε όμως κανονικά.

Ασε ρε τώρα τα μυθευματα. Αφου το 'πε ο ανθρωπος 230% πάνω. και φθηνια. και καλά αφεντικά. Δεν σε πρήζουν. Και οι Γερμανίδες ε, βλέπουν μελαχρινό και του κάθονται αμεσως. Και γράφεις και στο προφίλ σου πως μενεις σε πόλη με λατινικη ονομασία. Τι να γραψουμε εμείς εδώ τώρα; Αγ. Ανάργυροι; γράφεις ένα κατιμπουργκ ή κατιγκεν και γινεσαι μουράτος. Τι μας λες εσύ τώρα;

Και το επίπεδο του μέσου Γερμανού δεν μπορεί να συγκριθεί με το επίπεδο ζωής στην Orange Country ή στις ακριβές συνοικιες της Ανατολικής Ακτής.

Γενικά μου τη σπάει το να βγαίνουν οικονομικοί μεταναστες και δη "λαζογερμανοί" (τι να κανουμε ρε παιδιά από τον Εβρο μεχρι την Κρήτη έτσι τους λένε) και να τη λένε σε ολους εμάς που αποφασισαμε να την παλεψουμε εδώ πέρα και ό,τι βγει. Ο καθε ενας περηφανευεται στα φορουμ σα μικρό παιδί.

Όταν έρθετε στα πράγματα (λέμε τώρα), θα αφήσετε κανά μετανάστη να επιστρέψει ή θα θεωρηθούν και αυτοί "προδότες";

Koυκλε

Εσυ την παλευεις ΕΔΩ .... επειδη εισαι ελληναρας η επειδη δεν ξερεις καν γερμανικα ? ...

(με το συμπαθειο .... )

Πολύ υποτιμητικό να μην ξέρεις γερμανικά. Ξεφτίλα. με τι μουτρα θα βγω αύριο στο δρόμο. Τσκ τσκ.

Όταν έρθετε στα πράγματα (λέμε τώρα), θα αφήσετε κανά μετανάστη να επιστρέψει ή θα θεωρηθούν και αυτοί "προδότες";

Θα τους παρουμε με τη βία τις γυναικες και τις κορες και θα τις δωσουμε σε στελέχη του ΠΑΜΕ. Τα περιουσιακά τους στοιχεία θα δημευθούν και θα μένουν σε αυτά τα μέλη του ΠΓ.

Απάντηση: Re: Απώλεια εισοδήματος πόση έχετε απο την αρχη της κρίσης?

Θα τους παρουμε με τη βία τις γυναικες και τις κορες και θα τις δωσουμε σε στελέχη του ΠΑΜΕ. Τα περιουσιακά τους στοιχεία θα δημευθούν και θα μένουν σε αυτά τα μέλη του ΠΓ.

Για τα περιουσιακα τους στοιχεια ενταξει!
Τις γυναικες τους ομως γιατι με τη βια?
Αφου ειστε κουκλοι (και δεν το λεω μονο εγω
το λετε κι εσεις:p
)
προς τι η βια?

Μα πόσο κόμπλεξ... Δεν έχω κανένα λόγο να περιφανεύομαι που άφησα την χώρα μου για να επιβιώσω. Μπορώ όμως να υπεριφανεύομαι γιατί δεν διάλεξα ούτε να γλύψω κατουρημένες ποδιές, ούτε να πατήσω πάνω σε πτώματα αλλων για να ανέβω επαγγελματικά, έναν δρόμο που δυστυχώς πολλοί αλλοι συμπατριώτες μου επιλέγουν και επέλεγαν τόσο σε περιόδους κρίσης όσο αι εκτός κρίσης.

Από εκει και πέρα εγώ μια κατάσταση περιέγραψα όπως την έζησα, ούτε υποτίμησα κανένα ούτε τον έξυπνο κάνω. Δυστυχώς όσο ακόμη υπάρχουν Έλληνες που σκέφτονται όπως εσύ τόσο λιγότερο ελπίζω πως πρόκειτε ποτέ κάτι να αλλάξει σε αυτή την χώρα.

Last edited:
Ευχομαι ο "κουκλος" να μην ειναι ο μεσος ορος του ελληνα.

Λυπαμαι που μπαν(ι)αρησθηκε αλλα αυτο που εγραψα για γερμανικη γλωσσα
αφορουσε την περιπτωση που καποιος ηθελε να δουλεψει Γερμανια (ΟΧΙ εδω !).
Τι θα μιλαει στην Γερμανια ? Αγγλικα ? ....

Ειναι δυνατον να μην το καταλαβε ? (και ομως ... ΕΙΝΑΙ !)

18 χρόνια στην Γαλλία δημόσιοι υπάλληλοι και οι 2 εγώ είμαι λίγο ειδική περιπτώσει δεν με άγγιξαν λόγο αναπηρίας με προστατεύει ο νόμος,είχαμε πολλές μετατάξεις,
πολλές θέσεις αναγκαίες που έφυγαν στην σύνταξη κτλ και δεν πήραν προσωπικό αποτέλεσμα δουλεύουμε πολύ περισσότερο σε ώρες και ευθύνες για τα ίδια λεφτά,
φόροι πάντα τσουχτεροί και ποτέ χωρίς έξτρα μισθούς δώρα χριστούγεννα πάσχα άδειες κτλ, δεν υπήρχαν ποτέ εδώ τέτοια πράγματα!

Τοπογράφος στο επάγγελμα δημοτικός υπάλληλος (τεχνικές υπηρεσίες)εδώ και 10 χρόνια (Dijon)μισθός καθαρός 1340euro...

H γυναικα μου φιλόλογος σε κολέγιο (γυμνάσιο)μόνιμη από το 1995...

1680euro καθαρά, από 23 ώρες μάθημα την βδομάδα πέρασε στης 30 ώρες με τα ίδια λεφτά πάντα!

Δηλαδή δεν χάσαμε λεφτά απλά δουλεύουμε παραπάνω και καλά έως να "περάσει" η κρίση...

Και είμαστε και από τους τυχερούς με ότι βλέπουμε διπλα μας...

Last edited: