Απορία αρχαρίου: Μα πόσο μεγάλες είναι τέλος πάντων αυτές οι διαφορές;

πολυ γενικο θεμα οντως.ισως ο φιλος που το ξεκινησε ειναι επηρεασμενος και απο καποια τετοια
 
Last edited by a moderator:
Η διαφορα εγκειται στο τί ........."χρήστης" εισαι.
Δηλαδη για να στο πω διαφορετικα και να το καταλαβεις..........
Αν εγω π.χ. που δεν ξερω απο γκολφ, μου δωσουν δυο μπαστουνια που το ενα εχει κεφαλη τιτανιου και το
αλλο ειναι απλο........................... την μπαλα θα τη στειλω για "βοσκη" και με τα δυο.
Αν ομως το "κατεχω" το πραμα..........ε, δεν ειναι το ιδιο.

Το ποσο μεγαλη δηλαδη ειναι η διαφορα............... ειναι υποκειμενικη υποθεση.




να πω και εγω την κοτσανα μου σαν νεος στον χορο του ηχου
ποτε δεν καταλαβα τι μπορει να κανει παραπανω (εκτος απο το ντιζαιν) στον μεσο χρηστη ενα ηχειο των 2000-3000- 5000+ ευρο απο ενα των 400 ευρο με παρομοια τεχνικα χαρακτιριστικα.....
δηλαδη σε ενα χωρο 40 τμ κουζινο-σαλονι που ειναι τα περισσοτερα σπιτια σε εναν ενισχυτη των 800-1000 ευρο ο μεσος χρηστης θα καταλαβεται διαφορα οταν παιζει ενα cd των Scorpions ας πουμε ????
 
Το θέμα μας είναι: Απορίες αρχαρίου.
Άλλο θέμα οι απορίες αρχαρίου και αν χρειάζεται ειδική εκπαίδευση για ν' ακούσει διαφορές και άλλο η σύγκριση του ζωντανού με το ηχογραφημένο αποτέλεσμα. Είναι δύο διαφορετικά θέματα, μην τα μπερδεύουμε...
 
Γιά να μην υπάρχουν απορίες, μολονότι δεν υφίσταται τέτοια υποχρέωση, διευκρινίζω ότι κάποια off-topic μηνύματα μεταξύ των οποίων ορισμένα μπορούσαν να προκαλέσουν flame, διαγράφτηκαν σύμφωνα με τον Κανονισμό.
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Απορία αρχαρίου: Μα πόσο μεγάλες είναι τέλος πάντων αυτές οι διαφορές;

Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας, που δεν έχει να κάνει ούτε με την τιμή, ούτε με την ποιότητα, όταν μιλάμε για αρχάριο.
Πώς ακούει;
Με άλλα κριτήρια ακούει ένας έμπειρος χαϊφαντελίστας και με άλλα ένας άπειρος (και αυτά κυμαινόμενα).
Ένας άπειρος μπορεί να εντυπωσιαστεί από πρίμα, που οι υπόλοιποι θα χαρακτηρίζαμε ξυριστικές μηχανές. Επίσης μπορεί να εντυπωσιαστεί
από έναν συνδυασμό μπάσων-πρίμων και να μη δώσει προσοχή στην τόσο κρίσιμη μεσαία περιοχή.
Εκτός της απειρίας, παίζει ρόλο και η ηλικία. Το νιάτο ενθουσιάζεται εύκολα με οτιδήποτε μοιάζει better than reality.
(Γενικεύω, ξέροντας βέβαια πως υπάρχουν διαφορές από άτομο σε άτομο).

Ύστερα πώς θα κρίνει ένας άπειρος της δημιουργία ή μη ηχητικής σκηνής μεγάλων διαστάσεων; Με ποια κομμάτια θα καταλάβει
αν οι μεγάλες ορχήστρες ακούγονται σαν να μπήκανε σε μίξερ (κουζίνας);

Αν πάλι ακούει μουσική παραγόμενη εντελώς ηλεκτρονικά, ή απλά λαϊκά τραγούδια, τι θα μπορέσει να εκτιμήσει από ηχεία, που φτιάχτηκαν για
να αναδείξουν π.χ τις πιο λεπτες νότες του βιολιού;

Η περίπτωση να μπορεί να κρίνει καλύτερα από τον καθένα ένας εντελώς άπειρος δεν αποκλείεται, αλλά νομίζω πως θα είναι ποσοστιαία μικρή.
Οπότε υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία ή και αδυναμία να αποδείξεις σε κάποιον ότι ένα "καλό" ηχείο είναι όντως καλό. Μια αντικειμενική δυσκολία,
που εξαρτάται από εντελώς υποκειμενικούς παράγοντες. (προσωπικότητα, γνώση, παιδεία, ευρύτερη παιδεία, γούστο, ηλικία)

Συνυπογράφω!
 
Απάντηση: Re: Απορία αρχαρίου: Μα πόσο μεγάλες είναι τέλος πάντων αυτές οι διαφορές;

Μακάρι να ήταν τόσο απλό όσο στα αμάξια.
Σε αυτά το κάθε τι είναι μετρήσιμο και οι διαφορές στην τιμή αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό που αγοράζεις.
Το R'n'D είναι αδιαμφισβήτητο,τα υλικά πολύ διαφορετικά,κλπ...Άσε δε η τεχνολογία,η εξέλιξη του κομματιού της αναπαραγωγής μάλλον είναι το πιο αργό κομμάτι της εποχής μας τα τελευταία 50 χρόνια.
Δεν συγκρίνεται καν.
Την αγορά του ήχου μάλλον πρέπει να την ομοιάσουμε όχι με κάτι τόσο χειροπιαστό.

Θα έλεγα πως μοιάζει πιο πολύ με την αγορά τέχνης.
Τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό,ένα αντικείμενο του οποίου τα υλικά και οι εργατοώρες δεν δικαιολογούν την τιμή με τίποτα (σε σχέση με την αγορά),μόνο εκεί μπορεί να ενταχθεί.
Φυσικά η αγορά τέχνης είναι και το καταφύγιο πάρα πολλών απατεώνων,αντιγραφέων,λογοκλόπων,κλπ..
Κι είναι δύσκολο ακόμα και για κάποιον πεπειραμένο,να διακρίνει την αξία απ' την απάτη.

Ας μην είμαστε λοιπόν τόσο αυστηροί κι ας αναλογιστούμε τι σκεφτόμαστε εμείς για κάποιον που δίνει 500.000 ευρώ για να αγοράσει μια ζωγραφιά μιας παχουλής νεαρής.
Στα μάτια κάποιου που δεν έχει ασχοληθεί,κάπως έτσι φαινόμαστε.

Ακριβώς! Υπάρχουν λοιπόν δύο τουλάχιστον διαφορετικοί τρόποι για να δει κανείς το θέμα. Από οπτική γωνία εντός και εκτός των τειχών. Ο εντός των τειχών έχει τα κριτήριά του, υποκειμενικά -εφόσον πρόκειται για τέχνη και αυτί- πλην (ίσως γι' αυτό κιόλας) απολύτως δικαιολογημένα. Ο εκτός των τειχών πάλι, έχει μόνο θεωρητική αντίληψη, επομένως πρέπει καταρχήν να διαβεί την πύλη, προκειμένου να έχει την πιθανότητα και τη δυνατότητα να κατανοήσει, να συναισθανθεί και να συγκρίνει.
Κι ένα άσχετο παράδειγμα: Όταν άνοιξα με τη γυναίκα μου τον οικογενειακό μας οίκο και άρχισα να κρεμάω μεταεξπρεσσιονιστικούς πίνακες στους τοίχους, συγκλονίστηκε αρνητικά και υπέφερε. Μετά από ικανό χρονικό διάστημα συμβίωσης και συν-αναζητήσεων μου δήλωσε αίφνης ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί το σπίτι μας χωρίς αυτούς τους πίνακες, αναρτήσαμε δε και άλλους.
 
Re: Denon DA 300 USB DAC

Παιδια ενα ντακ των 400 θα παζει οπως ενα ντακ των 700 προπερσυνο μην περιμενετε μαγικα και giant killers αυτα δεν υπαρχουν,
 
Re: Denon DA 300 USB DAC

Παιδια ενα ντακ των 400 θα παζει οπως ενα ντακ των 700 προπερσυνο μην περιμενετε μαγικα και giant killers αυτα δεν υπαρχουν,

γενικά οι διαφορές στα dac εκτός του ότι είναι τρίχες, σίγουρα δεν καλουπώνονται σε διαφορές τιμής των 300 ευρώ.
 
Re: Denon DA 300 USB DAC

γενικά οι διαφορές στα dac εκτός του ότι είναι τρίχες, σίγουρα δεν καλουπώνονται σε διαφορές τιμής των 300 ευρώ.

δεν καταλαβαινω τι εννοεις με το οτι οι διαφορες ειναι τριχες,εχεις ακουσει καποιο πραγματικα καλο ντακ ανωτερης κατηγοριας τιμης?
αλλα τα ποσα τα εβαλα για να πω π.χ. οτι το denon που κανει 400 τωρα θα ακουγετε στο περιπου οπως το mdac που εκανε 700 πριν 2 χρονια για να εχουμε ενα μπουσουλα.
οκ ακουγεται λιγο μπακαλιστικο οποιος θελει το προσπερνα.
 
Re: Denon DA 300 USB DAC

εγώ θα ήθελα να πω το εξής, ιδιαίτερα αν διαβάζει κανένας ο οποίος δεν έχει κάνει τις δοκιμές του και προσπαθεί να βγάλει τα συμπεράσματά του από αυτά που γράφουν οι άλλοι:
οι διαφορές στα ντακ είναι (πολύ) μικρές. και όπου υπάρχουν δεν γίνονται αντιληπτές με όλα τα μουσικά θέματα. θα πρέπει κάποιος να στήσει το αυτί του σε σημεία και να κάνει ΑΒ σύκριση για να το αντιληφθεί. και δεν πιστεύω ότι κάποιος που πληρώνει 200-300 ευρώ παραπάνω στο ντακ να λέει μετά βεβαιότητας ότι παίζει καλύτερα, αλλά ότι του κάθεται καλύτερα στο σύστημα του.
κάλλιστα μπορεί να υπάρξει ένα φτηνό ντακ σε ένα πολύ ακριβό σύστημα αλλά όχι το αντίθετο.
 
Re: Denon DA 300 USB DAC

Tώρα εγώ που έχω ακούσει αρκετά ντάκ και κάποια απο αυτά στο σπίτι μου, που έχω δύο γιατί έχω ακριβώς την αντίθετη άποψη;.. :nounder:
 
Re: Denon DA 300 USB DAC

και γω έχω ακούσει 4 ντακ και 1 cd μόνο σπίτι μου (300-1000), γιαυτό τα γράφω.
την αντίθετη γνώμη σε όλα ?
δηλαδή 200 ευρώ παραπάνω ντακ θα τα ακούσεις?
να ρωτήσω και κάτι άλλο?
πώς γίνεται να συνυπάρχει αυτό http://athensproaudio.gr/index.php?dispatch=attachments.getfile&attachment_id=90
και αυτό http://www.whathifi.com/review/v90-dac?
μάλιστα αν καθίσει κάποιος και τα διαβάσει, ο ένας γράφει καλό timing και ο άλλος το εντελώς αντίθετο.
 
Re: Denon DA 300 USB DAC

άλλο παραδειγματάκι από καταξιωμένα περιοδικά του χώρου για το arcam d33:

HIFICRITIC Conclusions
I find it difficult to conceal my disappointment with this £2000 ($3100) DAC. Arcam has high aspirations for its FMJ series, but simply hasn’t managed to catapult this product into the higher echelons of audio Nirvana. The D33 doesn’t score well on the all-important rhythm, timing and fluidity factors, and with the possible exceptions of texture and tonal solidity, it isn’t that easy to find an area where the unit excels at its not inconsiderable price.

Stereophile conclusions
enjoyed my time with Arcam's FMJ D33. Its high-speed USB2.0 input was a boon to musical enjoyment, and its three choices of digital filter make it possible to vary its sound to suit the needs of the system in which it is used and the tastes of its owner.
Assuming that that slight channel imbalance is sample specific, I can confidently recommend the Arcam FMJ D33. It offers a taste of what is possible from cost-no-object D/A processors at a competitive price.

:ADFADF1:
 
Re: Denon DA 300 USB DAC

Aκριβώς φίλε Bower apo ta Reviews δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. Μόνο αν αξίζει κάτι παραπάνω ψάξιμο μπορείς να δείς και αυτό άν έχεις "διαβάσει" πρώτα τα χομπιστικά γούστα και έχεις μια έστω και νοερή εικόνα για το σύστημα του Reviewer. Τα 200 ευρώ που αναφέρεις σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κριτήριο ποιότητας αφού αποτα 500 μέχρι τα 1000 ευρώ ποlλά ντάκ δεν διαφέρουν και πολύ στην ποιότητα (αν και μπορούν να διαφέρουν αρκετά εώς πολύ στον ήχο τους) .

Η γνώμη μου είναι οτι αν και στα 1000 ευρώ υπάρχει κάποιο ρίσκο αγοράς κάποιου υπερκοστολογημένου μηχανήματος μέχρι εκεί υπάρχουν πολλές "ασφαλείς" επιλογές με διαφορετικές "γεύσεις". Επίσης πολλά (όχι όμως όλα) ντάκ στο πεντκοσάρικο σωστά στημένα παίζουν σαφώς καλύτερα απο CD player πενταετίας των δύο και βάλε χιλιάδων, ακόμα και ονομαστά. Ένα τέτοιο παράδειγμα έτυχε να βιώσω και εγώ με μεγάλη μου έκπληξη πρόσφατα σε σπίτι φίλου. Αυτό σημαίνει πρόοδος και είναι πολύ θετικό και φυσικά δίνει νόημα και μάλιστα ουσιαστικό το να ψάχνεται κάποιος σε αυτήν την κατηγορία.
 
Re: Denon DA 300 USB DAC

Οι διαφορες στα dac των 300-400 Ε ακουγονται πολυ καλα σε μια προσεκτικη ακροαση.Ακομα ετυχε ενα dac των 300Ε να παιζει καλυτερα απο ενα αλλο των 700Ε.
 
Re: Denon DA 300 USB DAC

Κι' εγώ έχω εντοπίσει διαφορές στης μικρής κατηγορίας ντακς.
Άλλοτε δυσδιάκριτα και άλλοτε πιο εμφανή...
Επίσης άκουσα ντακάκι των 250 να "εξαφανίζει" ντακ του 1000ρικου, που όμως ομολογουμένως ήταν παλαιότερης κοπής.
Εν ολίγοις, υπάρχουν διαφορές που κατά την γνώμη μου αξίζει κάποιος ΑΝ έχει χρόνο και όρεξη δικαιολογούν το ψάξιμο.
Μόνο και για την εμπειρία δλδ...

Τέλος, είναι μια αγορά που δεν έχει ωριμάσει ακόμα.
Ψάχνεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο μεταξύ υλοποιήσεων, μαρκετινγκ και features.
Μόνο το "παιχνίδι" των αναλύσεων και των φορμά τους να δεί κανείς, φτάνει.
Όταν "καταλαγιάσει" το πράμα νομίζω θα αρχίσουμε να έχουμε "σταθερές" και "σημεία αναφοράς".

:ernaehrung004:
 
Re: Denon DA 300 USB DAC

Άλλο απο τα 500 στα 700 και άλλο απο τα 300 στα 500, άν και πάλι έχω ακούσει πρόσφατα ντάκ στα 400 σε σπίτι μέλους που ήταν εξαιρετικό και πολύ καλύτερο απο τα κόστος του. Φυσικά στα 300 ευρώ υπάρχουν και αρκετές μπουρούχες αλλα σε λίγο έτσι όπως πάμε θα αρχίσουμε τις στατιστικές. Επίσης καλό θα ήταν να είμαστε λίγο σταθεροί στην συζήτηση και να μήν αλλάζουμε συγκρίσεις απο την μία κατηγορία τιμής στην άλλη κατα πώς μας βολεύει.

Και επειδή ρέπουμε τραγικά προς το off topic πιστεύω οτι το Denon έχει σίγουρα πολλά να πεί και οτι θα είναι καλό, επίσης πιστεύω οτι στα 500 με 700 ευρώ υπάρχουν αυτήν την στιγμή διαμάντια στην αγορά. Είναι πολύ πιθανόν συσκευές σαν το Denon να κατεβάσουν κιάλλο τον πήχη του εξαιρετικού (μερικές φορές και εξωπραγματικού με τα δεδομένα του πρόσφατου περελθόντος) λόγου τιμής πρός απόδοση. Φυσικά αυτό μένει να αποδειχτεί και στην πράξη..
 
Re: Denon DA 300 USB DAC

Ενταξει ολοι τα ιδια λεμε πανω κατω με αλλα λογια ή με τον τροπο του εστω ο καθενας,το ζητημα και η ενσταση μου που πεταχτηκα σφηνα μεσα σε αυτο το νημα ειναι,
πως απ την στιγμη που δεν εχουμε ακουσει ενα ντακακι ουτε εχουμε διαβασει κατι γιαυτο,μονο απ τα σπεκς και το ονομα βγαζουμε συμπερασμα οτι ειναι de facto καλο.
Εμενα π.χ ποτε καμια κονσουμεραδικη συσκευη της Denon δεν με συναρπασε,γνωμη μου παντα αλλος θα πει το αντιθετο.

Τωρα για τις κατηγοριες τιμης,ναι μεν μπορει να βρεις τωρα ή και στο μελλον καποιο διαμαντακι στα 400 που μπορει να παιζει καλυτερα απο κατι αλλο,αυτο το κατι αλλο σιγουρα θα ειναι παλαιωτερης γενιας και λογικο ειναι,

σε αυτη την κατηγορια τιμης τα πραματα ειναι λιγο πολυ τα ιδια,ιδια τσιπακια ιδια τροφοδοσια ποιοτητα κατασκευης κλπ.αυτο εννοουσα με το μαγικα δεν γινονται.

Το μονο που επαναλαμβανω ξανα για να γινω κατανοητος, να παιζουν καλυτερα απο κατι αντιστοιχο του παρελθοντος,
τωρα αν καποιος εχει περιορισμενο budget που πολλοι εχουν, ας αγορασει κατι τετοιο αλλα μην περιμενει να παιζει παπαδες επειδη παιζει και dsd.
 
Re: Denon DA 300 USB DAC

κα για να επεκτεινω την συζητηση δεν ειναι ανοητοι αυτοι οι κινεζοι που κοστολογουν αυτο στην οκταπλασια τιμη του Denon και του οποιου αλλου.
http://www.6moons.com/audioreviews/auralic5/1.html
και για οσους ξερουν και εχουν εμπειρια απο καλα ντακ ολη την δουλεια την κανουν τα φιλτρα,δηλαδη το λογισμικο,καποιοι εχουν καψει απειρες εργατοωρες να κατσουν να γραψουν κωδικες,εκει ειναι ολο το ψωμι.
Τα τσιπακια ειναι ολα αρκουντως δυνατα την σημερον ημερα και κανουν ολα καλα την δουλεια τους.
Τωρα αν θα παιζει dsd Χ64 Χ128 ή Χ256 νεο φρουτο ποσως με ενδιαφερει.
 
Last edited:
Re: Denon DA 300 USB DAC

κα για να επεκτεινω την συζητηση δεν ειναι ανοητοι αυτοι οι κινεζοι που κοστολογουν αυτο στην οκταπλασια τιμη του Denon και του οποιου αλλου.
http://www.6moons.com/audioreviews/auralic5/1.html
και για οσους ξερουν και εχουν εμπειρια απο καλα ντακ ολη την δουλεια την κανουν τα φιλτρα,δηλαδη το λογισμικο,καποιοι εχουν καψει απειρες εργατοωρες να κατσουν να γραψουν κωδικες,εκει ειναι ολο το ψωμι.
Τα τσιπακια ειναι ολα αρκουντως δυνατα την σημερον ημερα και κανουν ολα καλα την δουλεια τους.
Τωρα αν θα παιζει dsd Χ64 Χ128 ή Χ256 νεο φρουτο ποσως με ενδιαφερει.
Ομολογουμένως αυτός είναι ένας εξαιρετικός DAC!!!
Οσο άκουσα στην έκθεση με ακουστικά και τον συνοδό εν/τη της εταιρίας το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό!!!
Υπάρχει βέβαια το ψυχολογικό "3000 για Κινέζικο" ... ε σιγά σιγά θα το ξεπεράσουε!!
Αν κάποιος έχει σκοπό να κινηθεί στην κατηγορία πρέπει να τον ακούσει!!!!

Οι διαφορές ανάμεσα στους DACs σαφώς και δεν είναι αμελητέες (οι διαφορές ξαναλέω)!!

Το Denon δείχνει καλή περίπτωση... ελπίζω να μπορέσουμε να το ακούσουμε σύντομα!!