Απορία για πικάπ

Ti φονο εχεις; Αυτο που περιγραφεις (αν τελικα δεν ωφειλρται σε σκονη- λεω αν διοτι λες οτι το ακους και με καινουργιους δισκους) ισως ωφειλεται σε HF peak resonance της ΟΜ-10 λογω ψηλης ενδοτικοτητας/χαμηλης αποσβεσης αναρτησης,που θα μπορει να βελτιωθει με ρυθμιση ψηλοτερης χωρητικοτητας στο φονο σου αν εχει αυτη την δυνατοτητα.
Αν οχι,μπορεις να πειραματιστεις με πυκνωτες μεσα στα βυσματα RCA του βραχιωνα.
Πες μας λιγα πραγματα για το φονο και τον ενισχυτη σου αν εχει ενσωματομενο φονο κλπ...

το παιζω απ το phono mm του harman kardon 990. δε καταλαβαινω ακριβως τι λες αλλα μηπως εννοεις να ρυθμισω το gain απ τον ενισχυτη; το χω στο 0 και νομιζω οτι παει απο -6 σε +6.

το παιζω απ το phono mm του harman kardon 990. δε καταλαβαινω ακριβως τι λες αλλα μηπως εννοεις να ρυθμισω το gain απ τον ενισχυτη; το χω στο 0 και νομιζω οτι παει απο -6 σε +6.

Εννοω αν πισω ο ενισχυτης εχει κανενα διακοπτη που αφπρα την εισοδο ΜΜ και αλλαζει την χωρητικοτητα ( pf ) ?
Απ οτι ειδα προχειρα,η εισοδος του ΜΜ ειναι με 330 pf οποτε μαλλον δεν θα εχει ρυθμιση.

Παντως λεγεται οτι εχει πολυ καλο φονο και θα ελεγα οτι καλο θα ηταν να σκεφτεις μια καλυτερη κεφαλη.Θα την αξιοποιησει καλα ο ενισχυτης σου.Οχι ιδιαιτερα πολυ ακριβη,μαλλον μια καλη γνωστη ΜΜ με πιο ομαλη αποκριση στα ψηλα απο την ΟΜ10

αν δεν ερθει καποιος γνωστης δεν αλλαζω τιποτα,γιατι μπορει απλα να ναι κατι φυσιολογικο και εγω στ αυτια μου να το διογκωνω επειδη εχω συνηθισει να ακοuω cd .... η απλα να ναι θορυβος απο σκονες στουε δισκους η στην βελονα επανω , τι να πω... θα ψαξω να βρω καναν γνωστη αλλιως οποιος θελει ας προσελθει για ακροασεις

επίσης ήθελα να ρωτήσω μήπως το οτι όταν αυξάνω την ένταση αυξάνει και ο θόρυβος μήπως τελικά έχει πρόβλημα το phono stage του harman? ή δεν σχετίζονται μεταξύ τους;

για βαλε καμμια φωτο απο τις συνδεσεις ,πικαπ ενισχυτη και της κεφαλης ,βραχιονα

για τις συνδέσεις είμαι σίγουρος, είπαμε! :P

στο phono mm του ενισχυτή πίσω, κόκκινο άσπρο rca και γείωση, τα ίδια πικάπ.

ανέβασα ένα βιντεακι youtube να δείτε εαν πατάει καλά η βελόνα και κανα δυο φωτό του βραχίονα αλλα πραγματικά δε ξέρω τι να τραβήξω, εγώ μόνο το αντίβαρο σέταρα, τα άλλα ήταν έτοιμα.

http://www.youtube.com/watch?v=JTyudw5Rwyw

View attachment 96581View attachment 96579View attachment 96580

Last edited:
επίσης ήθελα να ρωτήσω μήπως το οτι όταν αυξάνω την ένταση αυξάνει και ο θόρυβος μήπως τελικά έχει πρόβλημα το phono stage του harman? ή δεν σχετίζονται μεταξύ τους;

Aν ο θορυβος που περιγραφεις υπαρχει και δυναμωνει με το volume χωρις την βελονα πανω σε δισκο,τοτε ισως να φταιει και το φονο.

Αν ομως ο θορυβος ξεκινα μολις βαλεις την βελονα πανω σε δισκο,τοτε μαλλον δεν φταιει το φονο.

Βινύλιο χωρίς τσικ τσικ δεν υπάρχει. Κρατάω μια πισινή μήπως είναι κάτι άλλο μιας και το έστησες χωρίς να έχεις εμπειρία, αλλά αν θέλεις να ασχοληθείς, ο θόρυβος είναι μέρος του παιχνιδιού....

Τη βελόνα την έστησες με προτράκτορα ή με το μάτι στο περίπου?

Βάλε αν μπορείς κανένα μεγαλύτερο βίντεο και πές μας σε ποιό δευτερόλεπτο ακούγεται αυτό που λες.

Πριμαριστό μπορεί να είναι για χίλιους δυο λόγους. Δυστυχώς το πικάπ δεν είναι plug and play μηχάνημα. Θέλει αγάπη, παίδεμα, στοργή και προδέρμ για να παίξει.

Last edited:
Aν ο θορυβος που περιγραφεις υπαρχει και δυναμωνει με το volume χωρις την βελονα πανω σε δισκο,τοτε ισως να φταιει και το φονο.

Αν ομως ο θορυβος ξεκινα μολις βαλεις την βελονα πανω σε δισκο,τοτε μαλλον δεν φταιει το φονο.

ο θόρυβος ξεκινάει με το που βάλω την βελόνα, ευτυχώς... απλα αυτό το χρςςς χριτς χρατς είναι αρκετά εκνευριστικό θεωρώ και απλά θέλω να σιγουρευτώ οτι δεν κάνω κάτι λάθος και οτι όλα δουλεύουν σωστά.
και αν όντως είναι έτσι θα το αποδεχτώ, άλλωστε βινύλιο είναι, αναλογικό μέσο, κάποιο θόρυβο θα χει...

Βινύλιο χωρίς τσικ τσικ δεν υπάρχει. Κρατάω μια πισινή μήπως είναι κάτι άλλο μιας και το έστησες χωρίς να έχεις εμπειρία, αλλά αν θέλεις να ασχοληθείς, ο θόρυβος είναι μέρος του παιχνιδιού....

Τη βελόνα την έστησες με προτράκτορα ή με το μάτι στο περίπου?

Βάλε αν μπορείς κανένα μεγαλύτερο βίντεο και πές μας σε ποιό δευτερόλεπτο ακούγεται αυτό που λες.

Πριμαριστό μπορεί να είναι για χίλιους δυο λόγους. Δυστυχώς το πικάπ δεν είναι plug and play μηχάνημα. Θέλει αγάπη, παίδεμα, στοργή και προδέρμ για να παίξει.

αν καταλαβαίνω καλά προτράκτορα εννοείς ένα μικρό χαρτί όπου το βάζεις στο πλατώ και αλφαδιάζεις την βελόνα με κάτι παράλληλες γραμμές; είχε ένα τέτοιο το κουτί και σύμφωνα με κάτι βιντεάκια το έκανα και δεν ήθελε ρύθμισμα η κεφαλή/βελόνα.
το μόνο που έκανα εγώ ήταν το στήσιμο του βραχίονα.

Πάντως και εγώ πρίν βάλω στην black pearl την νέα βελόνα την sas είχα αρκετό ίσυχο πικάπ και αναπαραγωγή αλλά χάλια ήχο. Με το που έβαλα την sas ακούγονται τα πάντα. Σε διαλυμένους δίσκους που πριν νόμιζα ότι ήταν μια χαρά ακούω και την παραμικρή ανομοιομορφία αλλά έχω απίστευτα όμορφο ήχο. Υπάρχουν φυσικά και δίσκοι που δεν είχα παίξει αρκετά και που πάιζουν άψογα. Αυτο σε μένα μου έδειξε ότι γενικά χρειάζεται και μια προσοχή στους δίσκους βινύλιου. Πάντως για όσους δεν το έχουν το πικάπ τους για έπιπλο και ακούνε αρκετά μουσική σε βινύλιο η φθορές των δίσκων και τα χρατς είναι αναπόφευκτα.

αν καταλαβαίνω καλά προτράκτορα εννοείς ένα μικρό χαρτί όπου το βάζεις στο πλατώ και αλφαδιάζεις την βελόνα με κάτι παράλληλες γραμμές; είχε ένα τέτοιο το κουτί και σύμφωνα με κάτι βιντεάκια το έκανα και δεν ήθελε ρύθμισμα η κεφαλή/βελόνα.
το μόνο που έκανα εγώ ήταν το στήσιμο του βραχίονα.
Αυτό ακριβώς. Είναι απαραίτητο. Κάν'το οπωσδήποτε. Αλλιώς θα ακούς παραμορφώσεις. Και πολύ πιθανόν κι' αυτά που αναφέρεις.

Πάντως και εγώ πρίν βάλω στην black pearl την νέα βελόνα την sas είχα αρκετό ίσυχο πικάπ και αναπαραγωγή αλλά χάλια ήχο. Με το που έβαλα την sas ακούγονται τα πάντα. Σε διαλυμένους δίσκους που πριν νόμιζα ότι ήταν μια χαρά ακούω και την παραμικρή ανομοιομορφία αλλά έχω απίστευτα όμορφο ήχο.

Αυτο ειναι ενα θεμα που δεν ισχυει παντα.
Ειναι σχεδον κοινα αποδεκτο οτι με μια τοσο καλη ακιδα η παρομοια, η "αναγνωση" της πληροφοριας γινεται σε αλλα σημεια του αυλακιου απο αυτα μιας υποδεεστερης ακιδας (λογω σχηματος της ακιδας) με αποτελεσμα λιγοτερο θορυβο απο πριν.

Για το μεγεθος των θορυβων εμπλεκονται τοσο μηχανικοι οσο και ηλεκτρικοι λογοι.

Το ειπαμε αρκετες φορες οτι δεν ειναι τοσο απλο οσο φαινεται να δουλεψει καλα μια ΜΜ. Αναγκαζομαστε μαλλον να δεκτουμε ως τετελεσμενα, καποια προβληματα,διοτι οι ρυθμισεις ενος phono stage MM ειναι ως επι το πλειστον περιορισμενες στα 47Κ και μερικα pF συνηθως 100-200.

Οταν μια ΜΜ στηθει σωστα (τονιζω το σωστα) τοτε ανοιγονται νεοι οριζοντες σε πολλα ζητηματα.

Χρειαζεται λιγη προσπαθεια για να επιτευχθει αυτο,αλλα αξιζει τον κοπο.

Αυτό ακριβώς. Είναι απαραίτητο. Κάν'το οπωσδήποτε. Αλλιώς θα ακούς παραμορφώσεις. Και πολύ πιθανόν κι' αυτά που αναφέρεις.

Ναι, και θορυβο , και πιο εντονα στο ενα καναλι και διαφορα αλλα περιεργα.

η βελόνα είναι αλφαδιασμένη με τον προτράκτορα το ξανατσέκαρα.

από όλα όσα έχουν ειπωθεί μάλλον καταλαβαίνω οτι όλα αυτά come with the territory :P , δηλαδή είναι ψιλολογικά και αποδίδω το γεγονός στον στατικό ηλεκτρισμό προς στιγμήν. από δευτέρα θα πάρω ένα αντιστατικό υγρό μαζί με πανάκι + ένα καθαριστικό για βελόνα και θα ξαναπροσπαθήσω. πάντως τα βινυλια μου έχουν πολύ στατικό ηλεκτρισμό επάνω τους και τώρα δεν έχω τρόπο να τον εξαφανίσω...με το που πάω να βάλω βγάλω νιώθω τον ηλεκτρισμό στο χέρι μου, οπότε ίσως όλα οφείλονται εκεί και η βελόνα να είναι αρκετά ευαίσθητη ώστε να "διαβάζει" αυτόν την ηλεκτρισμό και να περνάει στα ηχεία.

Προσεχε τα φτηνα υγρα καθαρισμου.Αφηνουν καταλοιπα και μπορει να αυξησουν η και να προσθεσουν θορυβους.

Nagaoka Stat-10 |Antistatic Spray & Discs Guard Set |Αντιστατική προστασία βινυλίων

Audio-Technica AT607 // Stylus Cleaner| Καθαριστικό βελόνας πικάπ

αυτά τα δυο παρήγγειλα! ήταν από τα πιο ακριβά από ένα ελληνικό site! αξίζουν ή να τα ακυρώσω;;