Απορίες για σκύλους και διαμερισματα.

Eχω ζησει μια φορα σε διαμερισμα με εναν Γκρενενταλ (βελγικο λυκοσκυλο).

Δεν ξανασκλαβωνω σκυλο ποτε μου ξανα μεσα σε κλουβακι. Τα ζωα αυτα θελουν χωρο, απεριοριστη ελευθερια και χρονο απο εσας.

Αν δεν πληρειτε αυτα τα τρια, παρτε καλυτερα καμια γατα που προσαρμοζονται ευκολοτερα και δεν θελουν και πολυ απο τον χρονο σας.

Θέλουν πολύ χρόνο, χρήμα και υποστήριξη από όλους, αλλιώς θα καταλήξουν αδέσποτα.

Οταν λεμε ... "τ'αφηνω μονο του για δεκαπεντε μερες, στο μπαλκονι"
εννοειται οτι εχουμε σκλαβωσει καποιον γνωστο η γειτονα ... για τα βασικα.

Γιατι, οπως καθε ζωντανο, εχει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ αναγκες ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ.
Χρειαζεται να τις απαριθμησω ? .....

στα γρήγορα (τα κακά/δύσκολα, γιατί τα καλά είναι γνωστά):
αν έχεις Ν παιδιά, υπολόγισε με το σκύλο ότι θα έχεις Ν+1. Το οποίο μάλιστα θα παραμείνει πάντα "παιδί". Απλά μετά τον πρώτο χρόνο (και μετά την πιθανή -υποχρεωτική θα έπρεπε να είναι για μένα- στείρωση) θα ηρεμήσει - "σοβαρέψει".
Σκέψου λοιπόν τι ευθύνη έχεις ήδη για τα παιδιά σου. Αρρώστιες, πιθανά ατυχήματα, κλπ. Ετσι λοιπόν θα είσαι πλήρως υπεύθυνος και για το σκυλί και για την διαβίωση του, την υγεία του, για ότι αυτό προκαλεί κλπ. Εχε υπόψη τις τρίχες. ΠΟΛΥ τρίχα. Σκέψου αν μπορείς τώρα (αλλά και αύριο, και μεθαύριο, και πάντα ανεξαρτήτως καιρού ή δικής σου όρεξης-υγείας-ηλικίας-κατάστασης κλπ) να τον πηγαίνεις βόλτα ~3 φορές την μέρα. ΚΑΘΕ μερα. Είτε βρέχει, είτε χιονίζει, είτε είσαι άρρωστος, είτε... λείπεις, ο σκύλος πρέπει να βγει. Σκέψου αν μέχρι να μάθει (αν δεν είναι ήδη μαθημένος), ότι θα βρίσκεις την ανάγκη του στο χαλί, στο σαλόνι, οπουδήποτε, και δεν μπορείς να τον μαλώσεις ή να τον τιμωρήσεις, γιατί ο σκύλος δεν μπορεί να "καταλάβει" τι συμβαίνει, αφού αυτό του καθορίζει η φύση του (μπορεί όμως να μάθει να κάνει υπομονή για την βόλτα του, αλλά θέλει καιρό και προσπάθεια). Που θα τον αφήσεις αν θα πάς κάπου ταξίδι - διακοπές, ή πως θα τον πάρεις μαζί.

Θα σου πρότεινα σε κάθε περίπτωση πρώην αδέσποτο (ποιο υγιή συνήθως, και ποιο ευγνώμων σκυλιά προς εσένα που τα φιλοξενείς). Δοκίμασε fazoo.gr, KAZ και τόσα άλλα. Τους λες τις δυνατότητες σου - ιδιαιτερότητες σου -κλπ, και σου προτείνουν ποιο θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για σένα.

Για την εκπαίδευση θα πρότεινα επίσης να ζητήσεις βοήθεια από Θετικό εκπαιδευτή. Εγώ είχα μεγάλη βοήθεια από εδώ: https://www.facebook.com/rockyourdog.gr

προσωπικά δοκίμασα και απέτυχα. Το κράτησα έναν μήνα για την δοκιμή, αλλά βρήκα προβλήματα μπροστά μου που δεν τα είχα καν φανταστεί. Και το κλουβάκι που ειπώθηκε παραπάνω και χρησιμοποίησα, πραγματικά μου τσάκιζε την ψυχολογία (τον λυπόμουν). Και μιλάμε ότι ο σκύλος ήταν φανταστικός... (και τρίχες βρίσκουμε ακόμα, σχεδόν ένα χρόνο μετά).

Εαν όμως έχεις λύση για όλα τα παραπάνω... :-)

επίσης, κάτι που ξέχασα. Αρχίζουν πλέον οι νόμοι και σοβαρεύουν. Αν στην πορεία το εγκαταλείψεις, θα είσαι αντιμέτωπος με αρκετά σοβαρές ποινές.

Re: Απάντηση: Απορίες για σκύλους και διαμερισματα.

επίσης, κάτι που ξέχασα. Αρχίζουν πλέον οι νόμοι και σοβαρεύουν. Αν στην πορεία το εγκαταλείψεις, θα είσαι αντιμέτωπος με αρκετά σοβαρές ποινές.

Και πολύ καλά κάνει -επιτέλους- ο νόμος!
Είναι τρομερά αφόρητο για το ζωάκι που εγκαταλείπεται από την οικογένειά του στο δρόμο.
Γιατί πιστεύει 100% ότι είναι οικογένειά του οι άνθρωποι που το εγκαταλείπουν.
Είναι ένα ζωντανό πλάσμα με αισθήματα σαν τα δικά μας και όχι ένα παιχνίδι που αν βαρεθούμε το πετάμε.

Η ανταμοιβή όμως που έχεις όταν υιοθετήσεις ένα ζωάκι δεν συγκρίνεται με κανένα κόπο/πρόβλημα.

vadergr προσπερνάω ότι έχουν πει τα υπόλοιπα μέλη (και να με συμπαθάτε) για μεγάλα ζώα σε διαμέρισμα κλπ... το σκυλί θέλει να είναι δίπλα σου και ας είσαι πάνω σε δεντρόσπιτο.

σου στέλνω το τηλ μου σε pm, πάρε με αύριο να σε ενημερώσω περί λαμπραντόρ (συνήθειες, εκπαίδευση,τα ζόρια που θα τραβήξεις γενικώς με ένα σκυλί για παρέα) μιας και αυτό θέλει η κυρία σου.

Ο κύριος που έχω για avatar είναι λαμπραντορ 12 ετών και έχει μεγαλώσει μέσα σε διαμέρισμα.

Η ευθύνη δεν είναι να έχεις ένα σκύλο σε διαμέρισμα, η ευθύνη ΣΟΥ είναι να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή σου θα αλλάξει και ότι το όποιο σκυλί πάρεις θα είναι μέλος της οικογένειας με δικαιώματα...

Το γαλλικό μπουλντογκ είναι ένα σκυλί που θα αγαπήσει τους καναπέδες σας και ενδεχομένως θα ακούτε παρέα μουσική... Σίγουρα δεν θα έχει κανένα θέμα για να ζήσει σε διαμέρισμα και οι γείτονες σας εαν δεν τον δουν μιας και αποκλείεται να τον ακούσουν δε θα σας κάνουν παράπονα ποτέ... Για άσκηση και τρέξιμο δε νομίζω να στο ζητήσει ποτέ αν και τη βασική του βόλτα θα την κάνει, δεν γνωρίζω εάν σε κρίσιμες συνθήκες θα παιξει και το ρόλο του φύλακα... Καλό θα ήταν να δεις μερικά πριν πάρεις τις αποφάσεις σου... Γενικώς είναι σχετικά ήσυχο και βολικό...

Α .... και που σαι ....
ενας φρονιμος σκυλος ειναι φρονιμος μεχρι να κλεισεις την εξωπορτα .... :p

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

πραγματι το μεγεθος δεν εχει να κανει με το διαμερισμα. ο σκυλος οταν ειναι μονος του δεν τρεχει. παιζει ρολο ομως οπως ειπε καποιος φιλος παραπανω στις διακοπες κλπ αναλογα με το ποσο χωρο εχεις στο αυτοκινητο, παιδια κλπ. κατα τα αλλα μπορεις να παρεις golden που να ειναι μια χαρα, η να παρεις πχ jack russel και να θες ηρεμιστικα.

τα σκυλια μιας γεννας δεν ειναι ολα ιδια. καποια ειναι πιο κυριαρχικα, πιο ζορικα κλπ. ο εκτροφεας θα σε κατατοπισει σ' αυτα τα θεματα.

μιλα και στον φιλο με το lab. παρομοιου χαρακτηρα ειναι απ οσο γνωριζω...

Θα ήθελα να σημειώσω κάτι που ίσως "στεναχωρήσει" κάποιους. Είμαι της άποψης ότι ζώα σαν την γάτα και τον σκύλο δεν είναι καλό να τα έχεις μέσα στο σπίτι για πολλούς λόγους. Κατά την γνώμη μου του περιορίζεις την ζωή σε έναν χώρο που δεν έχει επιλέξει και που προφανώς δεν φτιαγμένος για αυτά τα ζώα.

Κατά την γνώμη μου τα ζώα που ζούνε σε κήπους ελέυθερα είναι πιο ευτυχισμένα και πιο ελεύθερα.

Υ.Γ Είχα γάτες όταν ήμουν μικρός αλλά ποτέ μέσα στο σπίτι. Στην αυλή να μπορούνε να κόβουνε βόλτες σε όλη την γειτονιά να κάνουν παρέα και με άλλες γάτες!! Τώρα πλέον δεν έχω. Άλλα θα ήθελα να πάρω γάτα ή σκύλο μόνο αν κάποια στιγμή αποκτήσω κάποιον εξωτερικό χώρο που να μπορούν να παίζουν ελεύθερα στην φύση.

Υ.Γ2 Συμφωνώ με όσους γράψανε ότι αν υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλώσει σε αυλή είναι η καλύτερη επιλογή.

Last edited:
Θα ήθελα να σημειώσω κάτι που ίσως "στεναχωρήσει" κάποιους. Είμαι της άποψης ότι ζώα σαν την γάτα και τον σκύλο δεν είναι καλό να τα έχεις μέσα στο σπίτι για πολλούς λόγους. Κατά την γνώμη μου του περιορίζεις την ζωή σε έναν χώρο που δεν έχει επιλέξει και που προφανώς δεν φτιαγμένος για αυτά τα ζώα.

Κατά την γνώμη μου τα ζώα που ζούνε σε κήπους ελέυθερα είναι πιο ευτυχισμένα και πιο ελεύθερα.

Υ.Γ Είχα γάτες όταν ήμουν μικρός αλλά ποτέ μέσα στο σπίτι. Στην αυλή να μπορούνε να κόβουνε βόλτες σε όλη την γειτονιά να κάνουν παρέα και με άλλες γάτες!! Τώρα πλέον δεν έχω. Άλλα θα ήθελα να πάρω γάτα ή σκύλο μόνο αν κάποια στιγμή αποκτήσω κάποιον εξωτερικό χώρο που να μπορούν να παίζουν ελεύθερα στην φύση.

Υ.Γ2 Συμφωνώ με όσους γράψανε ότι αν υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλώσει σε αυλή είναι η καλύτερη επιλογή.

Καθόλου στενάχωρα δεν είναι αυτά που λες. Ίσα ίσα που δείχνουν ευαισθησία!
Η ύπαρξη κήπου σαφώς και είναι επιθυμητή. Προσφέρει πάρα πολλά στο ζωάκι.
Ευτυχώς έχω κήπο και η γάτα μου βγαίνει κάποιες ώρες (αν έχει καλό καιρό, αλλιώς δεν το κουνάει γρι από το σπίτι) και το διασκεδάζει ιδιαίτερα.
Η ίδια πάντως επιλέγει να είναι μέσα τις περισσότερες ώρες του 24ωρου.
Όμως, δεν την βλέπω να χαίρεται και πολύ με την παρουσία άλλων γάτων... μάλλον ανησυχεί και αγριεύει.
Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι αγελαία ζώα, αλλά έχουν δική τους μια περιοχή και δεν θέλουν άλλη γάτα μέσα σε αυτή. Εκτός από τις εποχές ζευγαρώματος.
Η δικιά μου είναι στειρωμένη.
Επίσης ακόμη και αν δεν έχεις κήπο, σκέψου ότι ακόμη και μέσα στο διαμέρισμα το ζωάκι σου θα ζήσει ζωή χαρισάμενη σε σχέση με αυτή που θα ζούσε σαν αδέσποτο.
Θα σου πρότεινα, αν σου αρέσουν οι γάτες να υιοθετήσεις μια από κάποιο καταφύγιο.
Και την παρέα της θα χαίρεσαι και θα έχεις σώσει και ένα ζωάκι.

Απάντηση: Re: Απορίες για σκύλους και διαμερισματα.

Ουσιαστικά δεν είχες κατοικίδιο αλλά αδεσποτάκια.Αυτές που είχες-γι´αυτό ήταν και πολλές-είναι σαν κι αυτές που έχω κι εγω τα 3 τελευταια χρόνια στον κήπο μου και τις ταίζω καθημερινά,αλλά δυστυχώς,πάνω από 12 μήνες δεν κατάφερα να έχω καμία.Δύο τις βρήκα δηλητηριασμένες,μία μικρούλα 8 μηνών που έχω τώρα μαζί με άλλες 4,την είχα χάσει για 2 ημέρες και ευτυχώς την βρήκα πάνω σε ένα δένδρο,και άλλες 2 τις έχασα χωρίς να καταφέρω να μάθω ποτέ τι έγιναν.
Εδώ την πρώτη ημέρα που την βρήκα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απορίες για σκύλους και διαμερισματα.

Ουσιαστικά δεν είχες κατοικίδιο αλλά αδεσποτάκια.Αυτές που είχες-γι´αυτό ήταν και πολλές-είναι σαν κι αυτές που έχω κι εγω τα 3 τελευταια χρόνια στον κήπο μου και τις ταίζω καθημερινά,αλλά δυστυχώς,πάνω από 12 μήνες δεν κατάφερα να έχω καμία.Δύο τις βρήκα δηλητηριασμένες,μία μικρούλα 8 μηνών που έχω τώρα μαζί με άλλες 4,την είχα χάσει για 2 ημέρες και ευτυχώς την βρήκα πάνω σε ένα δένδρο,και άλλες 2 τις έχασα χωρίς να καταφέρω να μάθω ποτέ τι έγιναν.

Δεν τις είχα όλες μαζί. Κάθε φορά είχα μόνο μια και συνήθως κοιμόταν μέσα στην αποθήκη στην αυλή ή στο χώρο που είχαμε το καλοριφέρ που είχε ζέστη το χειμώνα. Εδώ έτρωγε εδώ κοιμόταν εδώ έπαιζε. Απλά όταν ήθελε πήγαινε και καμία βόλτα. Από μικρά τα έπαιρνα(λίγων ημερών) και τα μεγάλωνα με γαλατάκι. Και γω μικρό ήμουν τότε. Και γω γαλατάκι έπινα..:flipout:

Απλώς πήραμε 3-4 φορές γιατί οι περισσότερες δεν πηγαιναν ούτε 1 χρόνο. Μετά από χρόνια και αφού μεγάλωσα οι γονείς μου, μου είπαν ότι ο γείτονας έβαζε ποντικοφάρμακο γιατί είχε μαρούλια και οι χαζές πήγαιναν και το έτρωγαν..

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απορίες για σκύλους και διαμερισματα.

Αυτό ακριβώς!
Αν δεν έχεις το ζωάκι μέσα στο σπίτι ή σε χώρο που να μην μπορεί να βγεί έξω,είναι σίγουρο ότι θα το χάσεις.

Εγώ επειδή μένω σε διαμέρισμα υιοθέτησα ένα γατάκι, και λέω υιοθέτησα γιατί υπέγραψα ιδιωτικό συμφωνητικό με τη φιλοζωική.

Να σας πως τη γνώμη μου, είναι καλύτερα για τα ζωάκια μέσα στο σπίτι, αν έχετε και κήπο ακόμα καλύτερα. Αλλά για το αν ζουν καλύτερα έξω... χμμμμ το γατάκι που υιοθέτησα το είχαν πετάξει στα σκουπίδια, έπαθε ρινοτραχίτιδα που είναι πολύ σοβαρή ασθένεια για τις γάτες, αλλά ανέκαμψε με φροντίδα και αγάπη και σήμερα χαίρει άκρας υγείας. Εκτός ότι ζουν περισσότερα χρόνια μέσα στο σπίτι δηλαδή. Και επειδή είναι πολύ ανεξάρτητες και τους αρέσει να ψάχνουν, να σκαρφαλώνουν παντού, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να αποφύγουν π.χ. ένα διερχόμενο αυτοκίνητο όταν είναι σε ημιελεύθερη κατάσταση.
Έχω διαμπερές διαμέρισμα και στα δύο μπαλκόνια καλαμωτή στα κάγκελα και φροντίδα να μην μπορεί να πηδήξει εκτός.

Οι νόμοι γίνονται πιο αυστηροί αλλά ορισμένες φορές μου ακούγονται έως και γελοίοι. 300 ευρώ πρόστιμο για εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου από τροχαίο. Χμμμμ.... .