στα γρήγορα (τα κακά/δύσκολα, γιατί τα καλά είναι γνωστά):
αν έχεις Ν παιδιά, υπολόγισε με το σκύλο ότι θα έχεις Ν+1. Το οποίο μάλιστα θα παραμείνει πάντα "παιδί". Απλά μετά τον πρώτο χρόνο (και μετά την πιθανή -υποχρεωτική θα έπρεπε να είναι για μένα- στείρωση) θα ηρεμήσει - "σοβαρέψει".
Σκέψου λοιπόν τι ευθύνη έχεις ήδη για τα παιδιά σου. Αρρώστιες, πιθανά ατυχήματα, κλπ. Ετσι λοιπόν θα είσαι πλήρως υπεύθυνος και για το σκυλί και για την διαβίωση του, την υγεία του, για ότι αυτό προκαλεί κλπ. Εχε υπόψη τις τρίχες. ΠΟΛΥ τρίχα. Σκέψου αν μπορείς τώρα (αλλά και αύριο, και μεθαύριο, και πάντα ανεξαρτήτως καιρού ή δικής σου όρεξης-υγείας-ηλικίας-κατάστασης κλπ) να τον πηγαίνεις βόλτα ~3 φορές την μέρα. ΚΑΘΕ μερα. Είτε βρέχει, είτε χιονίζει, είτε είσαι άρρωστος, είτε... λείπεις, ο σκύλος πρέπει να βγει. Σκέψου αν μέχρι να μάθει (αν δεν είναι ήδη μαθημένος), ότι θα βρίσκεις την ανάγκη του στο χαλί, στο σαλόνι, οπουδήποτε, και δεν μπορείς να τον μαλώσεις ή να τον τιμωρήσεις, γιατί ο σκύλος δεν μπορεί να "καταλάβει" τι συμβαίνει, αφού αυτό του καθορίζει η φύση του (μπορεί όμως να μάθει να κάνει υπομονή για την βόλτα του, αλλά θέλει καιρό και προσπάθεια). Που θα τον αφήσεις αν θα πάς κάπου ταξίδι - διακοπές, ή πως θα τον πάρεις μαζί.
Θα σου πρότεινα σε κάθε περίπτωση πρώην αδέσποτο (ποιο υγιή συνήθως, και ποιο ευγνώμων σκυλιά προς εσένα που τα φιλοξενείς). Δοκίμασε fazoo.gr, KAZ και τόσα άλλα. Τους λες τις δυνατότητες σου - ιδιαιτερότητες σου -κλπ, και σου προτείνουν ποιο θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για σένα.
Για την εκπαίδευση θα πρότεινα επίσης να ζητήσεις βοήθεια από Θετικό εκπαιδευτή. Εγώ είχα μεγάλη βοήθεια από εδώ:
https://www.facebook.com/rockyourdog.gr
προσωπικά δοκίμασα και απέτυχα. Το κράτησα έναν μήνα για την δοκιμή, αλλά βρήκα προβλήματα μπροστά μου που δεν τα είχα καν φανταστεί. Και το κλουβάκι που ειπώθηκε παραπάνω και χρησιμοποίησα, πραγματικά μου τσάκιζε την ψυχολογία (τον λυπόμουν). Και μιλάμε ότι ο σκύλος ήταν φανταστικός... (και τρίχες βρίσκουμε ακόμα, σχεδόν ένα χρόνο μετά).
Εαν όμως έχεις λύση για όλα τα παραπάνω...