Απορρόφηση αύξησης ΦΠΑ

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Απορρόφηση αύξησης ΦΠΑ

Είναι προφανές. Όταν σε ένα θέμα από τους 10 που συμμετέχουν οι 5 είναι αντιπρόσωποι τίθεται θέμα πολυφωνίας και συμφερόντων.

Πλάκα κάνεις?...Ποιός περιμένεις να σου απαντήσει
στα ερωτήματα σου καλύτερα από αυτούς που το παλεύουν καθημερινά?
Τι περίμενες δηλαδή? Να ανοίξει ένα νήμα λιθοβολισμού
χωρίς απαντήσεις?

Re: Απάντηση: Απορρόφηση αύξησης ΦΠΑ

Συγγνωμη, να σε ρωτησω κατι?

Εισαι σε θεση να γνωριζεις ποσο "πουλαει" ο κατασκευαστης το Χ προϊον, ποσο κοστιζει η μεταφορα του στον εδω εισαγωγεα, ποσο κοστιζει ο εκτελωνισμος (αν προκειται για εκτος ΕΕ), ποσο κοστιζουν διαφοροι φοροι, ποιο ειναι το ποσό που ο αντιπροσωπος, ζητα απο τον ντηλερ, και ποιο το κερδος του ντηλερ ?
Ακόμη, εξοδα διαφορα τοσο του αντιπροσωπου, οσο και του εμπορου, δεν θα πρεπει να συνυπολογιστουν ?

Φαντάζομαι, οτι κατι που κοστιζει στην αμερικη (πχ) 2.οοο, με βαση τα παραπανω, ευκολα εδω (στον αγοραστη) θα φτασει στα 4.οοο.
Θα πουμε οτι δουλευουν με 100% κερδος ?

Υγ. Δεν ξερω απο εμποριο, μια απορια εκφραζω

Edit: Φυσικα, δεν λεω οτι σε καποιες περιπτωσεις δεν υπαρχει τεραστιο κερδος, απλα μου δινεις την εντυπωση απο τις τοποθετησεις σου (αν κανω λαθος ζητω συγγνωμη), οτι ολες οι περιπτωσεις ειναι τετοιες.

Πως γίνεται γιαπωνέζικο cdp 500 να πωλήται 3000 δολλάρια στην Αμερική
και 8000 ευρά στην Ελλάδα
λές τα εκτελωνιστικά και τα μεταφορικά να ανεβάζουν τόσο την τιμή????

Δεν εχω ιδεα.
Φανταζομαι πως οχι. Ειναι απο τις περιπτωσεις οπου καποιοι βγαζουν πολλα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Απορρόφηση αύξησης ΦΠΑ

Ντροπή είναι κάποιος να έχει μεγάλα περιθώρια κέρδους και να προσποείται ότι με το ζόρι τα βγάζει πέρα, ειδικά τέτοιες εποχές.

Μιχάλη τα εξοδα εκτελωνισμού και μεταφοράς CIF-FOB ΚΛΠ είναι τεράστια!????
απλά στο καθε μηχάνημα χρεώνουν τα εξοδα μεταφοράς και εκτελωνισμού ολόκληρου του container και οχι της συσκευής

ΛΆΘΟΣ???
δεν νομιζω!!!!

Αγαπητε ξημερωσε, μην μενετε νυχτωμενος εκτιθεστε!!! Οπως θα φανταζεστε και εγω και ο Κοψ και ο Θεμης και ο Αντωνης, καθε βραδυ βγαζουμε τις ferrari μας κρυφα και παμε και τα πινουμε. Αλλες φορες βρισκομαστε ποτε στο καταστρωμα του δικου μου κοτερου, ποτε στων αλλων, και γελαμε με το πως βγαζουμε τοσο ευκολα χρηματα αφου εχουμε 300% το λιγοτερο, κερδος. Λεμε συνεχεια οτι καναμε την τυχη μας με αυτο το απιστευτα κερδοφορο επαγγελμα χωρις αγχος και κουραση απλα κοροιδευοντας τον κοσμακη. -bye-
Ξεχασες το αγωνιστικο(formula 1)Γιαννη μου!!!!!!

Δεν εχω ιδεα.
Φανταζομαι πως οχι. Ειναι απο τις περιπτωσεις οπου καποιοι βγαζουν πολλα.

Εγώ δυστυχώς φαντάζομαι τα πάντα
και μιάς και υποτίθεται οτι είμαστε ελευθερο forum
δεν δέχομαι απειλές ουτε χάρες απο τον κάθε κύριο-φίλο απλά με την πρόφαση οτι γράφω κάτι κακό που δεν αρμόζει στο forum

Δεν μπορεί να δέχομαι προσβλητικές απαντήσεις απο τον κάθε κύριο αντιπρόσωπο απλά γιατί μετά απο 30 και βάλε χρόνια στον χώρο απλά τους χαλάω την σούπα

και βέβαια θεωρώ απαράδεκτη την στάση του av club σε οσους διαφωνούν
με οποια γραμμή θέλουν να περάσουν....

ΥΓ...Το μήλο της εριδος δεν ήταν η τζούλια αλλά ολα τα άλλα
ευχαριστώ για την χάρη της φιλοξενίας που μου δίνουν οι moderators

Τώρα οσο αφορα το κλάψιμο των αντιπροσώπων
τα μεταφορικά -εξοδα εκτελωνισμού κλπ κλπ
το μονο που μπορώ να πω απο πρώτο χερι είναι οτι
μηχανάκι απο 3η χώρα κόστους με μεταφορικά..εκτελωνιστικά κλπ
που κόστισε συνολικά 1000 ευρά στον εδώ αντιπρόσωπο
εχει τιμή πώλησης 2500 ευρά και βάλε
και με χάσιμο απο οτι λέει σε αυτό το βιοποριστικο επάγγελμα

ΛΑΘΟΣ????
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!!!

ΥΓ
Ευχαριστώ γιά την φιλοξενία στον χώρο

Εγώ δυστυχώς φαντάζομαι τα πάντα
και μιάς και υποτίθεται οτι είμαστε ελευθερο forum
δεν δέχομαι απειλές ουτε χάρες απο τον κάθε κύριο-φίλο απλά με την πρόφαση οτι γράφω κάτι κακό που δεν αρμόζει στο forum

Είμαστε ελεύθερο φόρουμ, αλλά η ελευθερία του ενός
δεν σημαίνει παράλληλα την απαξίωση του άλλου..

Δεν μπορεί να δέχομαι προσβλητικές απαντήσεις απο τον κάθε κύριο αντιπρόσωπο απλά γιατί μετά απο 30 και βάλε χρόνια στον χώρο απλά τους χαλάω την σούπα

Ποιός σε προσέβαλε?...Ολοι οι αντιπρόσωποι που είναι και μέλη προσπαθούν να απαντήσουν με αποδείξεις σε γενικόλογες κατηγορίες...

και βέβαια θεωρώ απαράδεκτη την στάση του av club σε οσους διαφωνούν
με οποια γραμμή θέλουν να περάσουν....

Κατάλαβες ότι το φόρουμ προσπαθεί να περάσει γραμμή?
Δεν μας εξηγείς τι είδους γραμμή εννοείς?

Last edited:
Hi end αγορά

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μία νηφάλια χαρτογράφηση του χώρου των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το hi end στην Ελλάδα, με σκοπό κυρίως την κατανόηση από όλους μας των ιδιαιτεροτήτων τόσο του χώρου διεθνώς όσο και των ειδικών συνθηκών της Ελληνικής αγοράς.

Ο στόχος δεν είναι να βρούμε αν τα ποσοστά κέρδους κάθε επιχείρησης είναι ή όχι υπερβολικά, αλλά περισσότερο να κατανοήσουμε το όλο κύκλωμα σχεδίασης, παραγωγής, αντιπροσώπευσης και εμπορίας μηχανημάτων υψηλής πιστότητας.

Να ξεκαθαρίσουμε πάντως ότι το ποσοστό κέρδους υπολογίζεται ως ακολούθως –
Τιμή Πώλησης - Κόστος συσκευής (όλα υπολογισμένα μέσα δηλ. κόστος από παραγωγό, μεταφορικά, τελωνεία, έξοδα επιχείρησης που έχουν αναχθεί στο τελικό προϊόν) / Κόστος συσκευής

Δηλ. έστω κόστος 60, τιμή πώλησης 100, κέρδος 40, ποσοστό κέρδους 40/60= 66,7%

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την προσπάθεια χαρτογράφησης και θα παρακαλέσω προκαταβολικά τους φίλους επαγγελματίες του φόρουμ να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και διορθώσεις σε τυχόν λάθη και ανακρίβειες που μπορεί να έχει η παρουσίαση ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινό σημείο για αφετηρία συζήτησης και να ζητήσω εκ των προτέρων συγγνώμη για οποιαδήποτε λάθη ή παραλείψεις που θα γίνουν ακούσια.

Στην αλυσίδα λοιπόν εμπλέκονται αρχικά ο κατασκευαστής και στην συνέχεια ο αντιπρόσωπος της χώρας (δεν γνωρίζω αν στα hi end προϊόντα υπάρχουν και άλλοι ενδιάμεσοι πχ κεντρικός αντιπρόσωπος Ευρώπης) και τελικά ο dealer λιανικής.
Κάθε ένας από τους εμπλεκόμενους έχει διαφορετικό ρόλο, διαφορετικά κόστη και (πιστεύω) διαφορετικά ποσοστά κέρδους.
Η αγορά των hi end μηχανημάτων είναι μία μικρή αγορά παγκοσμίως και η Ελλάδα αντιπροσωπεύει ένα μικρό κομμάτι αυτής της αγοράς. Αρα μιλάμε για μικρούς τζίρους (συγκριτικά με άλλα retail προϊόντα).

Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι στην Ελλάδα λειτουργούν επιχειρήσεις στο χώρο με διάφορα μοντέλα
1. Αντιπροσωπεία που δεν πουλάει λιανική, παρά μόνο από τους εξουσιοδοτημένους dealers της.
2. Αντιπροσωπεία που πουλάει λιανική και ταυτόχρονα έχει και εξουσιοδοτημένους dealers
3. Αντιπροσωπεία που πουλάει λιανική χωρίς να έχει dealers με δύο υποκατηγορίες
- 3α Με Κατάστημα λιανικής και πιθανόν έναν ή λίγους υπαλλήλους
- 3β Χωρίς κατάστημα, συνήθως σε διαμέρισμα (χομπίστες που με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν σιγά σιγά στο χώρο του εμπορίου)
4. Dealer που πουλάει τα μηχανήματα ενός ή περισσοτέρων αντιπροσώπων
5. Dealer που εκτός από τα μηχανήματα αντιπροσώπων έχει και δικές του αντιπροσωπεύσεις.

Βλέπουμε δηλαδή ότι υπάρχει πληθώρα setups με πολύ διαφορετικά κόστη και περιθώρια κέρδους το καθένα, και ταυτόχρονα αρκετές έως πολλές αντιπροσωπείες και καταστήματα λιανικής για ένα τόσο περιορισμένο αντικείμενο.

Επίσης άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι, από την εμπειρία μου από το 1987 που ξεκίνησα να ασχολούμαι, ελάχιστες αντιπροσωπείες έχουν εσωτερικό εξειδικευμένο σέρβις και οι περισσότερες συνεργάζονται με εξωτερικούς συνεργάτες.

Οσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα της διαθεσιμότητας μοντέλων και εδώ έχω δεί διαφορετικές αντιμετωπίσεις
1. Demo σε πολλά από τα μοντέλα, αλλά ελάχιστα ετοιμοπαράδοτα
2. Demo σε λίγα χωρίς ετοιμοπαράδοτα
3. Demo μόνο σε φθηνά μοντέλα και βέβαια λίγα ετοιμοπαράδοτα όχι τα ακριβά
4. Demo σε πολλά μοντέλα και πολλά (έστω και ακριβά) ετοιμοπαράδοτα
Βέβαια σε μία τόσο μικρή και ρηχή αγορά είναι παράλογο να ζητάμε να υπάρχουν σε demo και ετοιμοπαράδοτα μηχανήματα πενταψήφιας τιμής.

Επίσης λόγω του μεγέθους της Ελληνικής αγοράς φαντάζομαι ότι είναι δύσκολο για τους Ελληνες αντιπροσώπους να παίρνουν μία προνομιακή τιμή από τον κατασκευαστή λόγω μικρού αναλογικά όγκου παραγγελιών σε σχέση με αντιπροσώπους σε μεγάλες χώρες – αγορές.

Από την άλλη λόγω ακριβώς του μικρού μεγέθους είναι πιο μικροί σαν επιχειρήσεις και πιο ευέλικτοι ως προς τον κρίσιμο παράγοντα του περιορισμό τους κόστους.

Last edited by a moderator:
Re: Hi end αγορά

Το μικρό μέγεθος της αγοράς έχει βέβαια και αρνητικές προεκτάσεις αφού σε μία αγορά με μικρούς τζίρους και μικρή κινητικότητα είναι δύσκολο να δουλέψει κανείς με μικρά περιθώρια κέρδους και να βασίσει την πολιτική του σε χαμηλές τιμές. Μην ξεχνάμε ότι οι επιχειρήσεις διανομής μηχανημάτων δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα (και αυτό δεν είναι αρνητικό, αλλά ο τρόπος εργσίας όλων των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο).

Ενα άλλο σημείο που είναι λίγο tricky στην Ελληνική αγορά λόγω της ρηχότητάς της είναι ότι λόγω των λίγων κομματιών (σε ακριβά μηχανήματα) που διακινούνται, οι αντιπρόσωποι έχουν το ρίσκο να χάσουν, σχετικά πιό εύκολα από ότι σε άλλες χώρες, την αντιπροσώπευση από έναν ανταγωνιστή που βρίσκοντας ένα δύο μεγάλους πελάτες μπορεί με μία (μικρή για άλλες χώρες) παραγγελία στον κατασκευαστή να κάνει κάποιο deal.

Επίσης νομίζω ότι είναι άδικο να συγκρίνουμε ιντερνετικές τιμές με τιμές κανονικών καταστημάτων τα οποία προσφέρουν ακρόαση του προϊόντος πριν την αγορά, σέρβις (με τους περιορισμούς και τις ιδαιτερότητες που είπαμε πιό πάνω) και γενικά after sales support.

Ενα θέμα που με έχει απασχολήσει σε όλες τις μεγάλες αγορές μου και λόγω του γεγονότος ότι πολλές αντιπροσωπείες αφενός είναι μονοπρόσωπες εταιρείες και αφετέρου λόγω του γεγονότος ότι ακριβά μηχανήματα συνήθως παραγγέλνονται με προκαταβολή, είναι τι γίνεται σε περίπτωση που κάτι κακό συμβεί στον αντιπρόσωπο πριν την παραλαβή του μηχανήματος. (μακριά από εμάς, αλλά 20 χρόνια τραπεζικός, συνηθιζεις η διαχείριση του ρίσκου να είναι προτεραιότητά σου).
Η πρακτική που εφαρμόζω είναι να έρχομαι σε επαφή διακριτικά με τον κατασκευαστή και να γνωρίζει ότι το μηχάνημα που φτιάχνει για παράδοση στην Ελλάδα είναι δικό μου.

Πάντως χωρίς να θέλω να βρεθώ off topic κάποια στιγμή καλό θα είναι να ανοίξει κι ένα νήμα αναφορικά με μια από τις παραμέτρους που θέτεις στην προαναφερθείσα ανάλυση σου. Αυτής η οποία σχετίζεται με το πραγματικό κόστος κατασκευής (εργοστασιακό κόστος) ενός hi-end μηχανήματος και εν τέλει της τιμής με την οποία το τιμολογεί ο κατασκευαστής στον αντιπρόσωπο - εισαγωγέα.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ειδικά συγκεκριμένοι, επώνυμοι κυρίως κατασκευαστές hi-end, καθορίζουν ανεξέλεγκτα υψηλά τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Βεβαίως θα πει κάποιος ότι οι συγκεκριμένοι κατασκευαστές αυτό που πουλάνε είναι τελικά ο ήχος τους.
Κατά συνέπεια, σε συνάρτηση με μια σειρά από άλλες παραμέτρους όπως για παράδειγμα ο αριθμός των τεμαχίων που πουλάνε ετησίως, το δίκτυο διανομής τους, το κόστος προβολής - προώθησης, η ποιότητα κατασκευής και φυσικά ο ... ήχος τους τους οδηγούν και στον καθορισμό μιας συγκεκριμένης, έστω και ανεξήγητης για πολλούς από εμάς, τιμολογιακής πολιτικής.
Παρόλα αυτά, μήπως κάποια στιγμή πρέπει να προσγειωθούμε και στο ... έδαφος. Είναι λογικό ένα κουτί το οποίο όταν το ανοίξεις να έχει μια απλή πλακέτα με τα λοιπά υλικά (με πραγματικό κόστος υλικών 500 ) να φεύγει με τιμή εργοστασίου 6.000 - 7.000  και να φτάνει στο ράφι 12.000 .

Τώρα θα μου πείτε πληρώνεις τη σχεδίαση, την πατέντα, το όνομα του κατασκευαστή που είναι βαρύ σαν ιστορία και εν τέλει ικανοποιείς και ενδεχόμενη προσωπική σου ματαιοδοξία ξέροντας ότι έχεις αγοράσει και μηχάνημα καρα ... επώνυμο, έχεις δώσει και 12.000  και άρα είσαι και ο βασιλιάς της πίστας.

Και μη μου πείτε ότι στην ελέυθερη αγορά ισχύουν οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης έτσι ώστε αν σου φαίνεται ακριβό μην το πάρεις. Ξέρουμε ότι στο hi-end δεν ισχύει απολύτως αυτό. Κάποιος για να πάρει το κάτι παραπάνω στον ήχο είναι διατεθειμένος να δώσει ένα σκασμό λεφτά. Το θέμα είναι πόσος μπορεί να είναι αυτός ο σκασμός.

Συγνώμη αν σας κούρασα. Δεν θέλω να αποπροσανατολίσω το topic του φίλου economides. Σε κάποιο μεταγενέστερο χρονικό σημείο ίσως ανοιχθεί ξεχωριστό topic.

Ευχαριστώ.

Last edited by a moderator:

Κύριε Οικονομίδη, η εμπειρία σας στα οικονομικά βοηθάει πολύ (άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας)
Αν έχω κάνει λάθος, παρακαλώ να με διορθώσετε.
Οι τιμές είναι βάση του «προβλήματος» που έθεσε το μέλος SHERPA.

Export price από ΕΕ (για να αποφύγουμε τελωνείο, τιμές σε ) : 1000, 00 Πώληση 2500, 00
2500/1.23% = 2032,52
4.92 κόστος για το ρεύμα ημέρας (σε λογαριασμό πχ 300,00 ),
2,32 κόστος για τις κλήσεις ημέρας (σε λογαριασμό ΟΤΕ πχ 150,00 ,
43,00 κόστος ενοικίου ημέρας,
22,00 κόστος ασφάλισης ημέρας,
40,00 κόστος μεταφορικών? (όχι ηχείο φυσικά),
31,50 κόστος υπαλλήλου με ΙΚΑ την ημέρα?
33,30 μισθός ιδιοκτήτη την ημέρα,
Υπόλοιπο: 1854,96 - 1000 (κόστος αγοράς) = 855,48
Απόσβεση demo? 20% το χρόνο (αν «αντέξει» το μοντέλο 5 χρόνια) = 0,69 την ημέρα
Υπόλοιπο: 854,79

Διαφήμιση σε περιοδικό: 700,00 * 6 μήνες /10 είδη στη γκάμα / 12 πωλήσεις (ένα μηχάνημα το μήνα) = 35,00
Υπόλοιπο: 819,41
Αγγελιόσημο: 700 * 20% * 6 μήνες /10 είδη στη γκάμα / 12 πωλήσεις= 7,00
Υπόλοιπο: 812,79
Τέλος χρόνου: Έσοδα – έξοδα = καθαρά και ανάλογα του ποσοστού κέρδους, η χρέωση μπορεί να φτάσει και το 45%... εμείς παίρνουμε ένα 20% άρα 162,56 .
Υπόλοιπο: 650,23 .

Άρα από μία πώληση ενός αντιπρόσωπου στα 2.500,00 , με αυτό το ποσοστό, του μένουν πραγματικά 650,23 , δηλαδή πρέπει να προσθέσει άλλα 389,77 για να φέρει το επόμενο μηχάνημα για στοκ στην αποθήκη του.
Ποσοστό κέρδους 32% (αν το δούμε σα μαρκαπ 65%) το οποίο μειώνεται με την κάθε ημέρα που περνάει, προσθέτει στα έξοδα και αφαιρεί από τα έσοδα ; -|

Προσθέστε (ή κάνετε αφαίρεση) τώρα την περίπτωση ανταλλαγής, μίας έκπτωσης, κάποιο ποσοστό κέρδους για μεταπωλητή (αν το πούλησε άλλος), ίσως κάποιο χρονικό διάστημα διακανονισμού - άτοκο και πείτε μου αν το τελικό 32% είναι μεγάλο ποσοστό ή όχι.
Δεν αναφέρω πουθενά επιπλέον κόστος για ασφάλιση καταστήματος, λειτουργικά έξοδα τύπου χαρτούρα λειτουργίας καταστήματος, λογιστής κλπ.

Το αναφέρω και πιο πάνω, αν κάπου κάνω λάθος διορθώστε με.
Ψυχροί αριθμοί είναι, απλή αριθμητική…

Last edited:

Να κάνω ένα σχόλιο????
φιλικό προς όλους????
οσους έγραψαν πρίν?????
και θα το πω με παραδειγματα και οποιοος κατάλαβε
κατάλαβε
Ο κάθε κατασκευαστής πχ ο Σταύρος κατασκευάζει το μηχάνημα ΧΧΧ
του κοστίζει 500 ευρώ πχ σαν υλικά
και τα πουλά στην 2πλάσια τιμή export price 1000 ευρά γιά να έχει κέρδος
γιά να αντιμετωπισει και τις ανάγκες του εργοστασίου τηλεφωνα-ρεύμα-υπάλληλοι κλπ.κλπ.κλπ
Το οτι θα το πουλήσει στην Ελλάδα στα 1000 ευρά σε σχέση με την Αμερική που θα το πουλήσει στα 700???πχ ευρά και αυτό το φαντάζομαι
και είναι αποδεκτό γιά εμένα

Αλήθεια τα δώ καταστήματα που πουλάν μηχανήματα πόσους υπαλλήλους έχουν κλπ.κλπ.κλπ???

Αυτό που δε ξέρω και δεν μπορώ να δεχθώ είναι το οτι
cd player των 2500 εως 3000 δολλαρίων ο κάθε κύριος αντιπρόσωπος έχει το δικαίωμα να το πουλά στην Ελάδα 8000 ευρά χωρίς αυτό να είναι απάτη

Συσκευή που μου κόστισε σαν εισαγώγή κατ'ευθείαν απο το εργοστάσιο 1200 ευρά ο εδώ αντιπρόσωπος να την πουλά 2700 ευρά

Βελόνα ανακατασκευασμένη να μου την πουλάν για καινουργια γιατί είμαι έσχετος

Ενισχυτή που είχα σπίτι 2 χρόνια και τον έσπρωξα λόγω βλάβης να τον ξαναδώ μπροστά μου πέρισυ στην έκθεση να πωλείται ως demo με διαφορά τιμης -50 ευρά απο την τιμή που τον αγόρασα

Δεν θέλω να βάζω ολους τους αντιπροσώπους στο ιδιο καλάθι
δυστυχώς ομως μαζι με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά

οσοι είναι εντάξει πρέπει να το αποδέιξουν με πράξεις
δεν υπάρχουν δικαιολογίες απο κανέναν περί τηλεφώνων - ΔΕΗ-κλπ.κλπ.κλπ
που να μπορώ να πιστέψω
ας μου αποδείξουν το αντίθετο όσοι κύροι διαφωνούν μαζίμου

Last edited:

Καταρχήν οι υπερβολές στις τιμές πώλησης είναι κατακριτέες όπου κι άν αυτές εμφανίζονται. Παρόλα αυτά η ανάλυση του isiviths είναι πέρα για πέρα λογική!!!
Είμαι κι εγώ ιδιοκτήτης εταιρείας, όχι στον συγκεκριμένο χώρο, η οποία απασχολέι προσωπικό και άρα είμαι εξοικειωμένος με τα παραπάνω κόστη καθώς και λοιπά overheads. Όποιος λοιπόν ασχολέιται επαγγελματικά με το χώρο του hi-end, πέραν των όποιων συναισθηματισμών και της αγάπης για το αντικέιμενο την οποία θεωρώ δεδομένη, δεν μπορεί να παραβλέψει το σκέλος του επιχειρείν (αγγλιστί...business).

Η δυνατότητα την οποία παρέχουν πολλές αντιπροσωπείες για επιτόπου ακρόαση ή / και ακρόαση στον χώρο του πελάτη βεβαίως και αποτιμάται σε όρους χρήματος. Ειδικότερα στην περίπτωση πανάκριβων μηχανημάτων που ορισμένοι αντιπρόσωποι έχουν ως demo παρέχοντας τη δυνατότητα στον πελάτη να τα ακούσει, να τα δει και να τα αγγίξει.
Προ 2 μηνών ήμουν σε σχετική αντιπροσωπεία, δεν θα αναφερθώ στο όνομα της, όπου βλέποντας τις demo συσκευές επώνυμων και πανάκριβων κατασκευαστών που είχε, με έναν πρόχειρο υπολογισμό εκτιμώ ότι είχε διαθέσει >300.000 - 350.000 € για να παρέχει αυτήν ακριβώς της δυνατότητα. Παράλληλα, είχε διαθέσιμο υπάλληλο ώστε να σετάρει διάφορα configuration κατ´ απαίτηση του πελάτη, να τα μεταφέρει στο χώρο του πελάτη, ξεχωριστό χώρο και εξοπλισμό για service κ.ο.κ.
Εάν λάβουμε υπόψη και ξεχωριστό χώρο ακρόασης που διέθετε με σχετικές προδιαγραφές πλέον όλων του υπολοίπων άμεσων ή έμμεσων κοστών που ανέφερε ο isoviths εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος την απόκλιση που παρατηρείται μερικές φορές από την τιμή εργοστασίου.

Τα παραπάνω βέβαια δεν νομιμοποιούν τον οποιοδήποτε αντιπρόσωπο να λειτουργεί με ποσοστά κέρδους που ξεπερνούν πολλές φορές το 200%.
Δεν σημαίνει δηλαδή ότι εάν πουλήσω μόνο ένα μηχάνημα μηνιαίως το οποίο αγόρασα από το εργοστάσιο 4.000 ευρώ επειδή τα μηνιαία κόστη μου είναι 8.000 ευρώ, θα τα βάλω πάνω στην τιμή και θα πουλήσω το μηχάνημα 12.000 ευρώ στον πελάτη.

Από την άλλη οπωσδήποτε και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που θα μας αποστείλει ένα μηχάνημα αντικαταβολή όπου όλα τα παραπάνω κόστη είναι πρακτικά μηδενικά. Εκτός αν θέλουμε να ακούσουμε το μηχάνημα στο χώρο μας από τον εδώ αντιπρόσωπο, να το αγοράσουμε από eshop του εξωτερικού και αν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα να πάμε στον εδώ αντιπρόσωπο για service αφού θα πρέπει να είναι και υποχρεωμένος.

Πέραν των όποιων ακροτήτων και στρεβλώσεν παρουσιάζονται στο χώρο, νομίζω ότι η ίδια η αγορά αποκαθιστά τις ισορροπίες και εν τέλει απομονώνει αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν βάσει των κανόνων του ανταγωνισμού. Το βάρος πέφτει και στον ίδιο τον πελάτη ο οποίος πολλές φορές στερείται ωριμότητας επιτρέποντας σε ορισμένους να κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα.

Δευτέρα πρωί και όπως είχαμε υποσχεθεί, ανοίξαμε και σας
περιμένουμε!
Επίσης οι ενδιαφέρουσες απόψεις του economides ενσωματώθηκαν
εδώ, καθώς τα δύο θέματα είναι παρεμφερή...

Ας συνεχίσουμε με νηφαλιότητα, και καλή διάθεση την κουβέντα μας
σε ένα θέμα που όλους (χομπίστες, καταναλωτές, εμπόρους) μας αφορά..

Οι καιροί είναι δύσκολοι και μόνο μέσα από συνενόηση μεταξύ μας
θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις...

Αγαπητέ saitisgr τα παραδείγματα που αναφέρεις σαφώς και αποτελούν καταδικαστέες πρακτικές. Το ζήτημα είναι να δούμε αν αυτές οι πρακτικές αφορούν μεγάλο μέρος των επαγγελματιών της συγκεκριμένης αγοράς, οπότε μιλάμε για μία προβληματική αγορά, ή αφορούν λίγους επαγγελματίες τους οποίους η αγορά σιγά σιγά θα διώξει.

Προσωπική μου γνώμη κα εμπειρία είναι ότι είναι ελάχιστοι οι επαγγελματίες στην Ελλάδα που εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές.

Βελόνα ανακατασκευασμένη να μου την πουλάν για καινουργια γιατί είμαι έσχετος

Ενισχυτή που είχα σπίτι 2 χρόνια και τον έσπρωξα λόγω βλάβης να τον ξαναδώ μπροστά μου πέρισυ στην έκθεση να πωλείται ως demo με διαφορά τιμης -50 ευρά απο την τιμή που τον αγόρασα

Αυτές είναι σίγουρα απαράδεκτες τακτικές, που αγγίζουν τα όρια της απάτης!!

Είναι φυσικό να μην έχεις την καλύτερη άποψη μετά από τέτοιες εμπειρίες
από τους εμπόρους, αλλά και το τσουβάλιασμα όλων των αντιπροσώπων στην ίδια συνωμοταξία του ευκαιριακού απατεωνίσκου δεν αποδίδει την αλήθεια..

Last edited:

4.92 κόστος για το ρεύμα ημέρας (σε λογαριασμό πχ 300,00 ),
2,32 κόστος για τις κλήσεις ημέρας (σε λογαριασμό ΟΤΕ πχ 150,00 ,
43,00 κόστος ενοικίου ημέρας,
22,00 κόστος ασφάλισης ημέρας,
40,00 κόστος μεταφορικών? (όχι ηχείο φυσικά),
31,50 κόστος υπαλλήλου με ΙΚΑ την ημέρα?
33,30 μισθός ιδιοκτήτη την ημέρα,
Υπόλοιπο: 1854,96 - 1000 (κόστος αγοράς) = 855,48
Απόσβεση demo? 20% το χρόνο (αν «αντέξει» το μοντέλο 5 χρόνια) = 0,69 την ημέρα
Υπόλοιπο: 854,79

Διαφήμιση σε περιοδικό: 700,00 * 6 μήνες /10 είδη στη γκάμα / 12 πωλήσεις (ένα μηχάνημα το μήνα) = 35,00
Υπόλοιπο: 819,41
Αγγελιόσημο: 700 * 20% * 6 μήνες /10 είδη στη γκάμα / 12 πωλήσεις= 7,00
Υπόλοιπο: 812,79
Τέλος χρόνου: Έσοδα – έξοδα = καθαρά και ανάλογα του ποσοστού κέρδους, η χρέωση μπορεί να φτάσει και το 45%... εμείς παίρνουμε ένα 20% άρα 162,56 .
Υπόλοιπο: 650,23 .

μήπως όλα τα παραπάνω έξοδα πρέπει να επιμεριστούν με τον αριθμό των εισαγωγών ή μηχανημάτων που είναι διαθέσιμα προς πώληση και ενδεχομένως θα πουληθούν ?

Δεν νομίζω κύριοι οτι χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις επί του θέματος.
Αυτό που χρειάζεται είναι συγκεκριμένα παραδείγματα τιμών διαφόρων αντιπροσώπων και οι αντίστοιχες στη Ευρώπη και δή σε καταστήματα των χωρών παραγωγής. Δεν είναι δυνατόν σήμερα με την ευκολία πληροφόρησης που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο,
να σταθούν έμποροι με μεγάλα (>60%) περιθώρια κέρδους (μικτού). Αν το κάνετε θα διαπιστώσετε οτι οι αισχροκερδούντες είναι περίεργες εξαιρέσεις και είναι σίγουρα με ημ/νία λήξεως.
Αναμένουμε λοιπόν ΕΠΩΝΥΜΑ παραδείγματα, ειδικά από τους "οργισμένους" κατήγορους.

Last edited: