Αποσταση θεασης

Θυμαμαι ποσο τεραστια μου φαινοταν η 40αρα που αγορασα το 2007 (αποσταση 2.8 μετρα).

Τωρα στην ιδια θεση εχω 50" και μου φαινεται και μικρη για θεαση HD.

Για τηλεοπτικο καλη ειναι.

viewing.jpg

http://myhometheater.homestead.com/viewingdistancemetric.html

Για 32".....

Recommended THX viewing distance -> 0.4 m
Maximum THX viewing distance -> 0.6 m

Επιστημονικα υπολογισμενα με σωστες γωνιες θεασης και οχι οτι του κατεβει καθενος στο κεφαλι.

Δηλαδη πιανεις και διαβαζεις καπου οτι υπαρχει ανθρωπος που παρακολουθει ταινιες απο το μισο μετρο σε 32" και οτι αυτο ειναι και πιστοποιημενο κατα THX?

Δηλαδη θελεις να πεις πως ακους αυτα που λενε και καταργεις το τηλεχειριστηριο, μιας και σε τετοια αποσταση ειναι αχρηστο, και καταργεις και τον πολυκαναλο ηχο;
Που θα ακουσεις 5.1, στο μισο μετρο;

Αυτα διαβαζεις;
Αυτα πιστευεις;

Και στο μισο μετρο τι να δεις; Μονο 1080p και ακομα και σ`αυτο θα βλεπεις ατελειες;

Δηλαδη αυτοι δεν λενε οτι τους κατεβει το κεφαλι...

Διαφωνώ κάθετα.Υλικό που έχει την εγγενή ανάλυση του panel,δεν έχει ατέλειες.Η THX σου λέει ότι πρέπει να γεμίσει ένα μέρος του οπτικού σου πεδίου,να κάτσεις σε συγκεκριμένη θέση και να αυξομειώσεις την απόσταση ώστε να καταλάβεις διαφορά σε HD υλικό...από τα 2 μέτρα είτε Ultra HD βάλεις στην 32'' είτε την μενεγάκη,το ίδιο και αυτό!

Ακριβως οπως τα λεει ο Ανδρεας ειναι. Στα 0.5 μετρα μπορεις να δεις ανετα σε 32" γιατι τοτε γεμιζει ακριβως το οπτικο σου πεδιο.

Δεν σημαινει ομως οτι με το ζορι πρεπει να παρεις 32" και να το κανεις! Υπαρχουν μεγαλυτερες τηλεορασεις να αγορασεις και τοτε θα καθησεις πιο πισω.

Στην εποχη μας 32" ειναι μεγεθος που παραπεμπει σε υπνοδωματιο και σιγουρα οχι σε home cinema.

Tα έχω ξαναπεί και τα ξαναλέω...
Το τηλεοπτικό SD από το ΗD σε 32" tv το ξεχωρίζει μικρό παιδί στα 3 μέτρα...

Η γυναίκα μου είχε 100% επιτυχία σε tv 42", θέαση DVD/BD στα 4-5 μέτρα...

Όποιος θέλει να βλέπει σε 32" στα 2 μέτρα μπορεί να το κάνει άνετα και ευχάριστα!

Ναι, ... η προβολή θα καλύπτει μικρότερο οπτικό πεδίο,
ναι, ...μπορεί να μην ξεχωρίζει 720p από 1080p και η "απόλαυση" θα είναι πιθανότατα μικρότερη όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε...,

...αλλά πέραν αυτών...
- θα μπορεί και πάλι να απολαμβάνει μια ταινία ΗD,
- Δεν θα κουράζεται να δει τις λεπτομέρειες,
- δεν θα του σπάνε τα νεύρα στη θέαση τηλεοπτικού προγράμματος SD και
- θα έχει και δυο φράγκα παραπάνω στη τσέπη του για πιο σοβαρά πράγματα...

Μη νοιώθουμε και τύψεις δηλαδή ή αυθυποβαλλόμαστε όσοι δεν πήραμε 50άρα στα δύο μέτρα! Μια χαρά είναι και η 32"!!!

Για τα δικά μου γούστα:
Στα 2 μέτρα: 32 και πάνω
Στα 2,5 μέτρα από 42 και πάνω
Στα 3 μέτρα 55 και πάνω
Πιο πολλά μέτρα = προβολέας... δεν αξίζει να δώσεις τα ίδια λεφτά για τηλεόραση (με τις τιμές που υπάρχουν σήμερα βέβαια...)

:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Αποσταση θεασης

Tα έχω ξαναπεί και τα ξαναλέω...
Το τηλεοπτικό SD από το ΗD σε 32" tv το ξεχωρίζει μικρό παιδί στα 3 μέτρα...

Όποιος θέλει να βλέπει σε 32" στα 2 μέτρα μπορεί να το κάνει άνετα και ευχάριστα!

Ναι, ... η προβολή θα καλύπτει μικρότερο οπτικό πεδίο,
ναι, ...μπορεί να μην ξεχωρίζει 720p από 1080p και η "απόλαυση" θα είναι πιθανότατα μικρότερη όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε...,

...αλλά πέραν αυτών...
- θα μπορεί και πάλι να απολαμβάνει μια ταινία ΗD,
- Δεν θα κουράζεται να δει τις λεπτομέρειες,
- δεν θα του σπάνε τα νεύρα στη θέαση τηλεοπτικού προγράμματος SD και
- θα έχει και δυο φράγκα παραπάνω στη τσέπη του για πιο σοβαρά πράγματα...

Μη νοιώθουμε και τύψεις δηλαδή ή αυθυποβαλλόμαστε όσοι δεν πήραμε 50άρα στα δύο μέτρα! Μια χαρά είναι και η 32"!!!

Για τα δικά μου γούστα:
Στα 2 μέτρα: 32 και πάνω
Στα 2,5 μέτρα από 42 και πάνω
Στα 3 μέτρα 55 και πάνω
Πιο πολλά μέτρα = προβολέας... δεν αξίζει να δώσεις τα ίδια λεφτά για τηλεόραση (με τις τιμές που υπάρχουν σήμερα βέβαια...)

συμφωνω γενικα με τον φιλο απλως τα τελευταια χρονια εχουν μειωσει
τα πλαισια στις τηλεορασεις με αποτελεσμα η 32' να φαινεται οπτικα
πολυ μικρη.
εχω μια παλια lcd 32' που εχει υψος οσο μια 40' σημερινη

Τότε που άρχισα να διαβάζω αυτό το φόρουν είχα στο σαλόνι μια 29" και στην κρεβατοκάμαρα μια 14" και οι δύο CRT και ήμουνα ικανοποιημένος.
Διάβαζα εδώ τους συμφορουμίτες να λένε για μεγέθη και απόσταση θέασης και στο μυαλό μου ερχόταν το γνωστό ρητό περί μεγάλου αυτοκινήτου και μικρού πέους ή αυτό που λένε οι γυναίκες ότι το σωστό μέγεθος είναι θέμα προσωπικό αλλά συνήθως όσο μεγαλύτερο τόσο και καλύτερο :Banane0:
Στην συνέχεια έβαλα στην κρεβατοκάμαρα μια 22" LCD αφού θεώρησα τις 32" υπερβολή και τις 26" ασύμφορες απόσταση 2,4μ. Τώρα έβαλα και στο σαλόνι μια 40" διότι μεγαλύτερη δεν χωρούσε ο τοίχος και το θεωρούσε και η γυναίκα μου υπερβολή, απόσταση 2,5 -3μ.
Συμπέρασμα: ακόμη και η γυναίκα μου συμφώνησε ότι του σαλονιύ είναι μικρή και της κρεβατοκάμαρας μονιτορ υπολογιστή :smash:
Αν μπορούσα να τις αλλάξω θα έβαζα στην κρεβατοκάμαρα την 40" και στο σαλόνι 55".
Μερικές φορές βάζω full HD ταινίες και πάω στο 1 μέτρο για να θαυμάσω την εικόνα, αλλά και στα ψηφιακά από το 1,5μ καλά βλέπω. Όσοι σου λένε ότι βλέπουν καλά σε 32" μόνο από 3μ. μακριά, τότε έχουν μάπα τηλεοράσεις.
Μη παραμυθιάζεσαι... ακόμη και αν βολευτείς με το μικρότερο, τελικά το μέγεθος μετράει.

πάντως εγώ που έβαλα τελικά 42αρα στο υπνοδωμάτιο, δείχνει εντυπωσιακή. Αν θέλεις να βλέπεις παίρνεις μεγάλη. αν τη θέλεις για φωτάκι, δεν παίρνεις tv, παίρνεις λαμπατέρ....ό,τι κ να μου λένε οι άλλοι, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Το θεμα ξεκινησε για προταση αγορας τηλεορασης για το 1.5 με 2 μετρα.
Τωρα το πως εφτασε το νημα να μιλαει για 50" και για 3 μετρα αποστασης θεασης ειναι αλλο θεμα.
Το ζητουμενο ομως ειναι οτι ετσι που κατεληξε το νημα μονο ασφαλη συμπερασμα δεν μπορει να βγαλει καποιος ενδιαφερομενος.

Οποτε αν επικεντρωθουμε στο αρχικο σκοπο δημιουργιας του νηματος εχουμε:

Για μεχρι 2 μετρα αποστασης μια 32" καλυπτει. Μια 40" δεν θα πεσει μεγαλη ωστε να ενοχλει. Και μια 37" θα ηταν η καλυτερη λυση αν τα πανελ των 37" δεν ηταν υποδεεστερα απο αυτα των καλων 32 και 40.

Με αυτα τα δεδομενα ξεκιναει καποιος την αναζητηση και σε σχεση με το πορτοφολι του.
Αν ειναι λεπτο τοτε πηγαινει κατευθειαν στην 32" οτι και να λεει ο καθενας μας.
Αν δεν εχει προβλημα παει στην 40".
Την 37" την επιλεγει αν η τιμη της ειναι τοσο καλη που να την θετει κοντα στις φθηνες 32αρες και ετσι και αλλιως θα πηγαινε σε φθηνη (ισον οχι και τοσο καλη) 32αρα.

Εγω παντως για 2 μετρα δεν προτεινω πανω απο 40". Ακομα και 1080p να βλεπει μονο.

Τωρα το πως εφτασε το νημα να μιλαει για 50" και για 3 μετρα αποστασης θεασης ειναι αλλο θεμα.
Το ζητουμενο ομως ειναι οτι ετσι που κατεληξε το νημα μονο ασφαλη συμπερασμα δεν μπορει να βγαλει καποιος ενδιαφερομενος.

Οποτε αν επικεντρωθουμε στο αρχικο σκοπο δημιουργιας του νηματος εχουμε:

Για μεχρι 2 μετρα αποστασης μια 32" καλυπτει. Μια 40" δεν θα πεσει μεγαλη ωστε να ενοχλει. Και μια 37" θα ηταν η καλυτερη λυση αν τα πανελ των 37" δεν ηταν υποδεεστερα απο αυτα των καλων 32 και 40.

Με αυτα τα δεδομενα ξεκιναει καποιος την αναζητηση και σε σχεση με το πορτοφολι του.
Αν ειναι λεπτο τοτε πηγαινει κατευθειαν στην 32" οτι και να λεει ο καθενας μας.
Αν δεν εχει προβλημα παει στην 40".
Την 37" την επιλεγει αν η τιμη της ειναι τοσο καλη που να την θετει κοντα στις φθηνες 32αρες και ετσι και αλλιως θα πηγαινε σε φθηνη (ισον οχι και τοσο καλη) 32αρα.

Εγω παντως για 2 μετρα δεν προτεινω πανω απο 40". Ακομα και 1080p να βλεπει μονο.

Φιλε audiov τι τηλεοραση εχεις και απο ποσα μετρα βλεπεις;

Μια Samsung LE40F86BD 40".
Στο νεο σπιτι η αποσταση ειναι στα 2.7 μετρα.
Και αν και μια 46" θα ηταν μια καλη επιλογη δεν με προβληματιζει το γεγονος.
Πολυ απλα δεν υπαρχουν λεφτα για πεταμα και αλλαγη τηλεορασης μονο και μονο επειδη ανεβηκα μισο μετρο...

ΥΓ. Τωρα γραφω εχοντας σαν monitor την samsung.

Φυσικά, Nίκο, δεν καταλάβαινε τη διαφορά ανάλυσης, αλλά διέκρινε άλλες διαφορές, άρα το συγκριτικό σου δεν ήταν σωστά σταθμισμένο... :p

Το μάτι του Homo Sapiens, στην απολύτως καλύτερη των περιπτώσεων, σε μία 42άρα οθόνη, μπορεί να διακρίνει 444 pixels στην κατακόρυφο από 4 μέτρα και 356 pixels στην κατακόρυφο από 5 μέτρα απόσταση... -bye-

Εγώ χρησιμοποιώ μία 42άρα στα 1,5 με 2 μέτρα και προτείνω για αυτή την απόσταση 50άρα για όποιον θέλει να βλέπει ταινίες και του το επιτρέπουν τα οικονομικά του ή 14άρα για όποιον θέλει να βλέπει τηλεοπτικό... :D

Ποιές είναι οι άλλες διαφορές βρε Γιάννη?

Αυτό που έχει συμβεί σπίτι μου είναι ότι σε μια δοκιμή που έκανα παλαιότερα, η απάντηση που έπαιρνα είναι ότι "αυτό είναι θολό - αυτό είναι το BD"... Σε τρείς ταινίες και 2 ματρόσκες... απάντηση άμεση σε 2-3 δευτερόλεπτα...

Ο δε μικρός (5 ετών) πρόσφατα ζήτησε τον... "άλλον Σιντ" από τη Γιαγιά του... (του έβαλε Ιce Age σε DVD αντί ΒD...)........ στα 2,7 κάθεται συνήθως...

Kαι εν πάσι περιπτώσει... εφόσον υπάρχουν κι άλλες διαφορές, πέραν της ανάλυσης, δεν κάνουν και αυτές τη διαφορά?
Τι είμαστε όλοι στο σπίτι που αντιλαμβανόμαστε το SD από μεγάλες αποστάσεις... εξωγήινοι?

Και κάτι ακόμα βρε Γιάννη...
Πόσους γνωρίζεις με 50" να παρακολουθούν στα 1,5 μέτρα? άντε πες μου κάποιον άλλον με 42"... που κάθεται στο 1,5 μέτρο με την παρέα του να δεί ένα έργο...

Μόνο με προβολέα μπορεί να επιτευχθεί το ιδανικό για τις συνήθεις αποστάσεις (2,5-4 μέτρα)... και λόγο απειρίας αμφιβάλλω για τον αν θα είναι "άνετο" ή εντέλει κουραστικό για τα μάτια, ένας προβολέας 80" στα 2,5 μέτρα...

Οι άλλες διαφορές μπορεί να είναι πάρα πολλές, όπως: διαφορετικό μάστερ στην έκδοση DVD απ' ό,τι στην έκδοση BD, μη σωστό deinterlacing/upscalling στην αναπαραγωγή του DVD, διαφορετικές ρυθμίσεις στην είσοδο SD απ' ό,τι στην είσοδο HD, κτλ.

Όποτε θες, σου φτιάχνω μία σειρά από κλιπάκια ταινιών και σε προκαλώ να καταλάβεις από τα 4 και 5 μέτρα σε 42", πότε παίζει SD και πότε HD... -bye-

Άρα πρέπει να υποθέσω ότι σε όλα τις δοκιμές που έκανα η κόπια του DVD ήταν για τα σκουπίδια και του ΒD καλή... γιατί οι ρυθμίσεις ήταν ίδιες και στις δύο ΗDMI...

κλιπακια ευχαρίστως να κάνεις αλλά θα τα δούμε μαζί...:p;)

Kαι απευθυνόμενος προς όλους...
Πόσους γνωρίζετε με tv 50" να παρακολουθούν στα 1,5 μέτρα? άντε πείτε μου πόσους ξέρετε να παρακολουθούν ταινία με την παρέα τους σε 42" από την ίδια απόσταση... αν δεν ξέρετε κάποιον ή ακόμα χειρότερα δεν προχωρήσατε οι ίδιοι σε μια τέτοια αγορά (γιατί αυτό συμβαίνει, τουλάχιστον όσο παρακολουθώ) γιατί το προτείνουμε (και εγώ μαζί!) στα παιδιά που μας ζητούν την γνώμη τους???

Πολύ HiEnd έχουμε γίνει τελευταία...;):D

Επίσης να πω ότι προτείνοντας 50 ίντσες στο ενάμιση μέτρο δεν λαμβάνουμε υπόψιν μας την άποψη, ότι οι πολλές ίντσες μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη αίσθηση σε συνεχή 2-3ωρη θέαση, ναυτίες ακόμα και πονοκεφάλους σε ευαίσθητα άτομα... η οποία δεν είναι παραφιλολογία βέβαια...

Προσωπικά είμαι υπέρ των πολλών ιντσών (όσοι μιλάμε και ιδιωτικώς το γνωρίζετε...) Η επόμενη τηλεόραση που θα πάρω θα είναι όσο μεγαλύτερη γίνετε και αντέχει το πορτοφόλι, ίσως και προβολέας αν λυθούν κάποια χωροταξικά προβλήματα...

Αλλά αυτό απέχει πολύ, από το να λέμε σε ένα άνθρωπο ότι στα 2μέτρα δεν θα ευχαριστιέται τις ταινίες του ή δεν θα βλέπει αρκετές λεπτομέρειες με μια 32"... τεράστια απόσταση...

Μήπως κάθε φορά που προτείνουμε κάτι να γράφαμε και τι θα αγοράζαμε εμείς τώρα... σε πραγματικές καταστάσεις (οικογένεια, πορτοφόλι, χωροταξία, συνθήκες διαβίωσης κτλ) αν ψάχναμε τηλεόραση?

Ή να το πω ακόμα καλύτερα... γιατί προτείνετε τηλεοράσεις???
Απο εδώ και εμπρός στο AV Club να προτείνουμε μόνο προβολείς... αυτό είναι το σωστότερο... άκου 50"-60" στα 2,5 μέτρα... από εδώ και εμπρός 90"... έτσι λέει το ΤΗΧ...

+++
Αγαπητέ BEO1 εδώ υπάρχει ένα calculator for optimum viewing distance που χρησιμοποιώ εγώ τουλάχιστον... λαμβάνει αρκετούς παράγοντες υπόψιν και μπορείς να μάθεις και δυό πράγματα παραπάνω όπως ότι η κατάλληλη απόσταση είναι διαφορετική για σένα, για μένα, την γυναίκα σου ή τους φίλους σου αν υπολογίσεις και το διαφορετικό visual acuity (οξύτητα όρασης) του καθενός...

Βάλε κάτω το πορτοφόλι σου, τις λοιπές ανάγκες σου και τις απαιτήσεις σου κατά την διάρκεια θέασης και αποφάσισε ανάλογα... (κατά τη γνώμη μου απο τα δύο μέτρα όχι λιγότερο από 32" και όχι περισσότερο από 46"...

Last edited:
διαφωνώ, εμείς προτείνουμε στα συγκεκριμένα λεφτά, περισσότερες ίντσες.. ο κόσμος δεν μπορεί να ξέρει, αν δεν έχει δει και ακούσει πολλές ίντσες τρομοκρατείται. Οι δικοί μου όταν άκουσαν ότι σκέφτομαι να πάρω 50αρα (απόσταση θέασης 2,3m, μου είπαν είσαι τρελλός? Όταν πήρα , δεν κατάλαβαν..με ρώτησαν πόσο είναι; Αλλά δεν τους χάλασε καθόλου, απλά τώρα δεν μπορούν να βλέπουν σε μικρές. Όταν πριν από μια εβδομάδα χρειάστηκε να αγοράσω αντί να δώσω 400 ευρώ για μια 32αρα, έδωσα τα ίδια για την lg 42pj550... και πάλι δεν το μετάνιωσα..αν ήταν να δώσω 800 όμως γι αυτήν, θα έπαιρνα 32αρα. Στο τέλος το μεγεθος μετράει :)

Last edited:
Γιατί πήρες 50" τότε? Το σωστό είναι περίπου 60-70? πάλι μικρή πήρες φίλε μου...

edit: και δεν κατάλαβα που διαφωνείς με τα παραπάνω... ποιός είπε στο φίλο μας ότι πρέπει να φοβάται τις πολλές ίντσες? Σε ποιό ακριβώς σημείο? Μπορείς να το quotάρεις???
Φιλικά, εννοείται...

Last edited:
"Πόσους γνωρίζετε με tv 50" να παρακολουθούν στα 1,5 μέτρα?γιατί το προτείνουμε (και εγώ μαζί!) στα παιδιά που μας ζητούν την γνώμη τους??? " καταρχήν διαφωνώ ότι πρότεινε κάποιος για 1,5μ απόσταση 50αρα.
"Αλλά αυτό απέχει πολύ, από το να λέμε σε ένα άνθρωπο ότι στα 2μέτρα δεν θα ευχαριστιέται τις ταινίες του ή δεν θα βλέπει αρκετές λεπτομέρειες με μια 32"... τεράστια απόσταση..." Αν είναι μέσα στο budget του και με τα ίδια χρήματα παίρνει μια 40αρα, σε θέαση ταινιών, δεν νομίζεις ότι έχει μεγάλη διαφορά

Re: Απάντηση: Αποσταση θεασης

Άρα πρέπει να υποθέσω ότι σε όλα τις δοκιμές που έκανα η κόπια του DVD ήταν για τα σκουπίδια και του ΒD καλή... γιατί οι ρυθμίσεις ήταν ίδιες και στις δύο ΗDMI...

Kάποιος παράγοντας ή κάποιοι παράγοντες πλέον της ανάλυσης, επηρεάζουν τις συγκρίσεις σου. Αν όχι, τότε διάβασε παρακάτω... :flipout:

κλιπακια ευχαρίστως να κάνεις αλλά θα τα δούμε μαζί...:p;)

Aυτό εννοείται... Αν πετύχεις στο τεστ, θα γίνεις διάσημος... Τουλάχιστον σε οφθαλμολογικά συνέδρια... :D

Kαι απευθυνόμενος προς όλους...
Πόσους γνωρίζετε με tv 50" να παρακολουθούν στα 1,5 μέτρα? άντε πείτε μου πόσους ξέρετε να παρακολουθούν ταινία με την παρέα τους σε 42" από την ίδια απόσταση... αν δεν ξέρετε κάποιον ή ακόμα χειρότερα δεν προχωρήσατε οι ίδιοι σε μια τέτοια αγορά (γιατί αυτό συμβαίνει, τουλάχιστον όσο παρακολουθώ) γιατί το προτείνουμε (και εγώ μαζί!) στα παιδιά που μας ζητούν την γνώμη τους???

Πολύ HiEnd έχουμε γίνει τελευταία...;):D

Επίσης να πω ότι προτείνοντας 50 ίντσες στο ενάμιση μέτρο δεν λαμβάνουμε υπόψιν μας την άποψη, ότι οι πολλές ίντσες μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη αίσθηση σε συνεχή 2-3ωρη θέαση, ναυτίες ακόμα και πονοκεφάλους σε ευαίσθητα άτομα... η οποία δεν είναι παραφιλολογία βέβαια...

Προσωπικά είμαι υπέρ των πολλών ιντσών (όσοι μιλάμε και ιδιωτικώς το γνωρίζετε...) Η επόμενη τηλεόραση που θα πάρω θα είναι όσο μεγαλύτερη γίνετε και αντέχει το πορτοφόλι, ίσως και προβολέας αν λυθούν κάποια χωροταξικά προβλήματα...

Αλλά αυτό απέχει πολύ, από το να λέμε σε ένα άνθρωπο ότι στα 2μέτρα δεν θα ευχαριστιέται τις ταινίες του ή δεν θα βλέπει αρκετές λεπτομέρειες με μια 32"... τεράστια απόσταση...

Μήπως κάθε φορά που προτείνουμε κάτι να γράφαμε και τι θα αγοράζαμε εμείς τώρα... σε πραγματικές καταστάσεις (οικογένεια, πορτοφόλι, χωροταξία, συνθήκες διαβίωσης κτλ) αν ψάχναμε τηλεόραση?

Ή να το πω ακόμα καλύτερα... γιατί προτείνετε τηλεοράσεις???
Απο εδώ και εμπρός στο AV Club να προτείνουμε μόνο προβολείς... αυτό είναι το σωστότερο... άκου 50"-60" στα 2,5 μέτρα... από εδώ και εμπρός 90"... έτσι λέει το ΤΗΧ...

+++
Αγαπητέ BEO1 εδώ υπάρχει ένα calculator for optimum viewing distance που χρησιμοποιώ εγώ τουλάχιστον... λαμβάνει αρκετούς παράγοντες υπόψιν και μπορείς να μάθεις και δυό πράγματα παραπάνω όπως ότι η κατάλληλη απόσταση είναι διαφορετική για σένα, για μένα, την γυναίκα σου ή τους φίλους σου αν υπολογίσεις και το διαφορετικό visual acuity (οξύτητα όρασης) του καθενός...

Βάλε κάτω το πορτοφόλι σου, τις λοιπές ανάγκες σου και τις απαιτήσεις σου κατά την διάρκεια θέασης και αποφάσισε ανάλογα... (κατά τη γνώμη μου απο τα δύο μέτρα όχι λιγότερο από 32" και όχι περισσότερο από 46"...

Nα σου πω για εμένα... Συνήθως παρακολουθώ στα 2μέτρα από την 42άρα, γιατί αυτή είναι η διαμόρφωση του χώρου στο υπνοδωμάτιο που την χρησιμοποιώ, αλλά άμα θέλω να απολαύσω λίγο παραπάνω την ευκρίνεια σε υλικό 1080p, πλησιάζω και στο 1,5 μέτρο. Σε αυτή την απόσταση, η 42άρα κάθεται μια χαρά στο οπτικό μου πεδίο, απέχοντας από το να το εξαντλήσει και χωρίς να με ζαλίζει ή να με ενοχλεί το μέγεθός της. Αν λοιπόν είχα πάρει μια 50άρα, θα μπορούσα να έχω το ίδιο αποτέλεσμα από 1,8 μέτρα και φυσικά πιο ξεκούραστα (ανήκω σε αυτούς, που στην κινηματογραφική αίθουσα, κάθονται στις μεσαίες σειρές).

Στα 2 μέτρα από τις 32", φυσικά και θα απολαύσεις και πάλι την ταινία σου (βέβαια, από αυτήν την απόσταση, από τις 1080 γραμμές, θα δεις κάτι λιγότερο από 680), όπως θα την απολαύσεις και από ένα φορητό DVD-Player με οθόνη 7". Αυτό όμως δεν είναι λόγος για να μην προτιμήσεις το μέγιστο που υποστηρίζει το οπτικό πεδίο και η τσέπη σου...

ΥΓ: Καλό το calculator που έβαλες, αλλά διακριτική ικανότητα στα 30" της μοίρας για το σύνολο του οπτικού πεδίου, απλώς δεν υπάρχει. Στην συντριπτική πλειονότητα του ανθρώπινου είδους και εφόσον δεν συντρέχουν οφθαλμολογικά προβλήματα, για τις πρώτες 3 μοίρες του οπτικού πεδίου (η περιοχή που καλύπτεται από το κεντρικό βοθρίο) η οξύτητα αντιστοιχεί σε 45" της μοίρας κι έπειτα μειώνεται. Δεχόμαστε ως μέσο όρο το ένα λεπτό της μοίρας, βάσει του οποίου είναι κατασκευασμένα και τα οπτότυπα του Snellen και οι άλλοι σχετικοί πίνακες...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αποσταση θεασης

Nα σου πω για εμένα...κτλ.
Συμφωνώ μαζί σου αν κ δεν τα καταλαβα όσα είπες στο υ.γ. :ernaehrung004: