Αρχαριος, κατασκευη ηχειων 8-15watt

Εξαρτάται τι θέλεις. Οι επιλογές είναι πάααααρα πολλές.
  1. Για "οικονομία" ένα 4780 και για τα δύο κανάλια ή ένα 3886 για κάθε κανάλι με κοινό τροφοδοτικό και για τα δύο κανάλια.
  2. Για πιο εύκολη οδήγηση δύσκολων φορτίων δύο 4780, ένα ανά κανάλι με τους δύο ενισχυτές που περιέχονται σε κάθε IC παράλληλα συνδεδεμένους ώστε να μη πολυζορίζονται σε δύσκολα φορτία (βλέπε datasheet του 4780, σχήμα 3).
  3. Όπως το (2) με ξεχωριστή τροφοδοσία ανά κανάλι (dual mono).
  4. Όπως το (2) με ξεχωριστή τροφοδοσία και κουτί ανά κανάλι (monoblock).
  5. Δύο 4780 ανά κανάλι σε συνδεσμολογία παράλληλα-γεφυρωμένα (bridged parallel) για περισσότερη ισχύ σε εύκολο φορτίο (8Ω δηλαδή χωρίς έντονες αυξομοιώσεις). Πολύ χρήσιμο αυτό.
  6. Όπως το (5) dual mono.
  7. Όπως το (5) monoblock.
  8. Παράλληλα συνδεδεμένοι περισσότεροι από 2 ενισχυτές (πχ 2 4780 δηλαδή 4 ενισχυτές παράλληλα συνδεδεμένοι) κοκ. :ADFADF1:

Οι πιο πρακτικές περιπτώσεις είναι οι δύο πρώτες (θα προτιμούσα τη δεύτερη μεταξύ των δύο). Αν σκέφτεσαι να παραλληλίσεις δύο ενισχυτές τότε προτίμησε το 4780 για τεχνικούς λόγους (οι δύο ενισχυτές εμπεριέχονται στο ίδιο πακέτο οπότε είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν μικρή διαφορά στη τάση εκτροπής - dc offset - και λόγω κατασκευής η τάση εκτροπής του κάθε ενισχυτή θα ακολουθεί τις ίδιες αυξομοιώσεις λόγω διακυμάνσεων της θερμοκρασίας).

Προσοχή θα πρέπει να δώσεις στην τροφοδοσία και στις επιλογές που θα κάνεις σε ό,τι αφορά την τάση του τροφοδοτικού που θα καθορίσει και τη μέγιστη ισχύ σε φορτίο 8Ω καθώς και το μέγιστο ρεύμα που θα μπορεί να δώσει συνεχόμενα πράγμα που θα καθορίσει και την ισχύ που θα είναι διαθέσιμη για 4Ω (ή και λιγότερα). Ίσως είναι προτιμότερο να έχεις ένα τροφοδοτικό κοινό για τα δύο κανάλια με μετασχηματιστή Χ VA με Υ μF πυκνωτές εξομάλυνσης παρά δύο ξεχωριστούς μετασχηματιστές Χ/2 VA με εξομάλυνση τροφοδοσίας Υ/2 μF.

Ρόλο στις επιλογές σου παίζει και το φορτίο που θα κληθούν να οδηγήσουν οι ενισχυτές. Πχ δεν έχει νόημα να φτάξεις ένα ενισχυτή bridged-paralleled μεγάλης ισχύος αν πρόκειται να οδηγήσεις ηχεία που με 50W συνεχόμενης μέσης ισχύος θα παραδώσουν το πνεύμα τους.

Στο διαδίκτυο σίγουρα θα βρεις πολλές πληροφορίες για τέτοιες κατασκευές (chipamps & gainclones) και ίσως βρεις και έτοιμες πλακέτες για την κατασκευή σου (εκτός αν το φτιάξεις στον "αέρα" χωρίς καθόλου πλακέτα - εδώ το 4780 ίσως σε δυσκολέψει σε σχέση με το 3886)
 
Και επειδή οι αριθμοί λένε τη σκληρή αλήθεια έστω ό,τι θες 50W στα 8Ω ανά κανάλι.
PL = V^2/(2*RL) =>
V = sqrt(2*RL*PL) =>
V=28V περίπου για τα δεδομένα μας.
V εδώ είναι η τάση που μπορεί να εφαρμοστεί στο φορτίο χωρίς να κλιπάρει ο ενισχυτής. Αν υποθέσουμε πως θέλουμε ένα περιθώριο 4V σχετικά με την DC τάση της τροφοδοσίας καταλήγουμε σε μια τάση
Vdc = V+4 =>
Vdc = 32V

Τώρα για να υπολογίσεις τη τάση Vs του ΜΣ τροφοδοσίας:
Vs*1.414 - 2 = Vdc =>
Vs = 24V

Άρα ένας ΜΣ 2x24V είναι αυτό που χρειάζεσαι.

Τώρα για να υπολογίσεις το ελάχιστο ρεύμα που χρειάζεσαι για να οδηγήσεις καθαρά ωμικά φορτία 8Ω υπολογίζεις το ρεύμα από το τύπο
PL = Ι^2*RL/2 =>
Ι = 3,5Α περίπου ρεύμα κορυφής ή 2.5Α RMS.
Η μέση ισχύς που καταναλώνεται σε φορτίο και ενισχυτή σε αυτή τη περίπτωση
είναι 80W και έχοντας υποθέσει καθαρά ωμικό φορτίο 8Ω καταλλήγουμε σε 80VA μετασχηματιστή σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο.

Επειδή όμως κανένα φορτίο δεν πρόκειται να είναι ωμικό και κανένας ΜΣ δεν πρόκειται να έχει ονομαστική τάση σε πλήρες φορτίο και επειδή θέλεις να έχεις και τη δυνατότητα να οδηγήσεις φορτία με ονομαστική τιμή 4Ω (άρα διπλάσια ρεύματα) τα οποία με τη σειρά τους υπάρχει περίπτωση να πέφτουν και κάτω από 3Ω καταλήγουμε με συνοπτικές διαδικασίες σε ένα μετασχηματιστή οπωσδήποτε πάνω από 200VA στα 2x24V. Μια σφαλής τιμή θα έλεγα πως είναι τα 300 ή ίσως και τα 400VA ανα κανάλι.
 
Last edited:
Αν υποθέσουμε πως θα οδηγήσει 4Ω τα οποία για ένα 4780 συνδεδεμένο παράλληλα θα αντιστοιχούν σε φορτίο 8Ω για κάθε έναν από τους δύο ενισχυτές που εμπεριέχονται στο ολοκληρωμένο, άρα εύκολα θα διπλασιάζει στα 4Ω οπότε καταλλήγω(ουμε;) σε μίνιμουμ 200VA. Αν θέλουμε και μία "καβάτζα" για δύστροπο φορτίο (λιγότερα δηλαδή από 4Ω) εύκολα φτάνουμε στα 300VA.

Από την άλλη θα μου πεις 100W@4Ω είναι αρκετά και ίσως δε χρειαστούν ποτέ (δε μιλάμε για κορυφές αλλά για συνεχή ζήτηση ισχύος), όμως κάλιο να προβλέψεις μελλοντικό πιθανό πρόβλημα από την αρχή (να μη μπορεί ο ΜΣ να παρέχει το απαραίτητο ρεύμα όταν αυξάνονται οι εντάσεις) παρά να διαπιστώσεις όταν θα είναι αργά πως ο ΜΣ είναι λίγος.
Σίγουρα το κόστος διαμορφώνει τις επιλογές μας αλλά το σίγουρο είναι πως ένα τροφοδοτικό οριακά υπολογισμένο μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα ενώ ένα πιο "πλούσιο" (δεν είπαμε να φτάσουμε και σε ΚVA :Banane0:) τροφοδοτικό θα πονέσει λίγο στην αρχή λόγω αυξημένου κόστους (δε μιλάμε για τραγικές διαφορές) κι αυτό είναι όλο.
Μπορεί ο φίλος να πάρει και ένα τηλέφωνο στο Γιατρά ή σε όποιον άλλο κατασκευαστή ΜΣ ξέρει να ρωτήσει τιμή και να αποφασίσει.
 
1)Αν χρησιμοποιησω το σχηματικο που δινει η national semiconductors θα εχω καποιο προβλημα?Γιατι σε οσα projects εχω δει πειραζουν τις τιμες και ο καθενας βαζει τις δικες του.

2)Επισης θα εχω προβλημα αν φτιαξω το κυκλωμα πρωτα σε μια πλακετα απο αυτες τις πλαστικες με τις τελιτσες και συνδεσω τους ακροδεκτες με συρματα? ΓΙατι με τις συγκολισεις θα δυσκολευτω λιγακι..Τα συρματα που εχουν μικρη resistance και industance εχουν καποιο συκγεκιρμενο ονομα να τα ζητησω?

3)Και τελος, σχετικα με το σχηματικο της national, περνω πυκνωτες και αντιστασεις οποιουδηποτε τυπου, ή υπαρχου συγκεκριμενοι τυποι που ειναι καλυτεροι για ηχο?(οπως πχ τα XO θελουν Polypropylene)
 
Μπορει καποιος να ξεκαθαρισει τι γινεται με το matching της ισχυος του ενισχυτη με την ισχυς των ηχειων?Με δεδομενο οτι υπαρχει impedance match.

1-Οι μισοι λενε οτι αν ο ενισχυτης ειναι X watt, τοτε τα ηχειο πρεπει να ειναι μεταξυ X/2 μεχρι X/1.5 watt. Πχ αν εχω 50watt ενισχυτη, αυτο μεταφραζεται σε rms ισχυς ηχειων 15 ως 25 watt. Αυτο ειχε γραψει και ο sifis πιο πανω.

2-Οι αλλοι μισοι λενε οτι οι κατασκευαστες φτιαχνουν ηχεια με μεγαλο αριθμο watt RMS για να υποστηριζονται απο μεγαλη γκαμα ενισχυτων που δινουν λιγοτερα watts. Κ θεωρουν οτι ενας ενισχυτης με 50 watt μπορει να σηκωσει ηχεια 100watt rms, απλα δεν θα τα εκμεταλευεται πληρως. Επισης, ειδικα στην περιπτωση των subwoofers/woofers προτινουν για καποιο λογο να γινεται underdrive των ηχειων,δηλαδει για woofer στα 45watt, ειναι καλο να βαζουμε πχ 30watt ενισχυτη. Οι της ομαδας (1) λενε οτι σαυτη την περιπτωση αν ζοριστει πολυ ο ενισχυτης θα οδηγηθει σε clipping και τα ηχεια θα καουν.

Παραγγειλα τον lm3886 και με 18v μετασχηματιστη δινει 50 watt/4ω ανα καναλι. Να παρω 2χ20 watt ηχεια ανα καναλι, δηλαδη συνολο 40 watt/καναλι, η να παω σε 2χ35 watt ανα καναλι δλδ 60-70 watt/καναλι? Δυστυχως tweeter 8ohm 15 watt δεν βρισκω ευκολα(madisound,parts-express) και η δευτερη επιλογη μου ειναι πιο ευκολη.. Θα ειμαι οκ?
 
Last edited:
οι κατασκευαστές δεν νοιάζονται και τόσο για τους ενισχυτές των πελατών τους. Αν ίσχυε αυτό θα έφτιαχναν ηχεία με ομαλή καμπυλη εμπέδησης πάνω απο τα 150Ηz. Στα @@ τους. Τα watt οπως και τα dB είναι ενα καλό δελεαρ διπλα σε μια καλή τιμή αγοράς. Και τηρώντας καποιες ισορροπιες φροντιζουν τα ηχεια τους να στεκονται καλα σε αυτους τους δυο τομεις απεναντι στον ανταγωνισμο.

Το σιγουρο ειναι οτι δεν πρέπει να υπεροδηγείται ούτε ο ενισχυτής (στην προσπαθειά του να βγαλει ενταση από ενα αναισθητο ηχείο ή να καλύψει εναν μεγαλο χώρο) ούτε και το ηχείο πρεπει να πλησιαζει για πολλη ώρα τα όρια της ηλεκτρικής του αντοχής. Για μένα πιο βασικός παραγοντας από το ματσάρισμα, είναι η εφαρμογή του κανόνα: δεν ανεβάζουμε ποτε την ένταση περισσότερο απο το σημείο οπου αρχιζουμε να ακουμε παραμόρφωση.