Αρχαριος, κατασκευη ηχειων 8-15watt

malista...kana eshop peran twn www.parts-express.com kai www.madisound.com iparxei?rwtaw giati ta metaforika apo afta ta katastimata einai to 70% twn proiontwn pou pernw!Dld thelw na parw 4 drivers,1 toroidi metasximatisti kai 2 crossover kai enw kanoun 110e, me ta metaforika kanoun 180e!!
 
Last edited:
Φιλε υπαρχει και το http://www.europe-audio.com/intro.asp? απο Ολλανδια... Απλα δεν υπαρχει λογος να παρεις τορροειδη και κροσσοβερ απο κει..βρισκεις ανετα κ εδω ελλαδα. Ειδικα για τον Τορροειδη που ναι και βαριουτσικος γιατι να πληρωνεις τζαμπα μεταφορικα ..
 
Ο LM4780 με 18v μετασχηματιστη δινει περιπου 30+30watt@8Ω. Αυτο φανταζομαι ειναι RMS σωστα? Και εστω οτι εχω 30watt rms ανα καναλι,και θελω να συνδεσω ενα tweeter και ενα woofer στο καθενα.

Ποσα watt rms πρεπει να ειναι το tweeter και το woofer?

Διαβασα οτι καλο ειναι, αν τα ηχεια ειναι Χ watt rms τοτε ο ενισχυτης θα πρεπει να ειναι 2*Χ watt rms..Αρα αν ειχα ενα ηχειο/καναλι θα επρεπε να εχω ηχειο 15watt rms@8. Με μπερδευει ομως οτι εχω 2μεγαφωνα/καναλι συνδεδεμενα παραλληλα, και αρα η αντισταση ειναι 4Ω. Ο ενισχυτης δινει 60watt στα 4Ω.

Οποτε 30watt rms woofer@8+30watt rms tweeter@8 θα ειναι οκ?

Ρωταω επειδη τα woofer που ψαχω(5-6'') εχουν απαιτησεις 30watt rms..
 
Ναι αν τα συνδεες παραληλα τα μεγαφωνα ΧΩΡΙΣ κροσσοβερ ναι θα ταν 4ωμ, Ομως επειδη μπαινει κροσοβερ η περιοχη που ουσιαστικα λειτουργει το τουιτερ ειναι διαφορετικη απο την περιοχη του γουφερ οποτε ηλεκτρικως, θεωρητικα δεν εχεις προβλημα. Κοιτα γενικος κακνονας για το τι ενυσχητη και τι βατ ακριβως θελει ενα ηχειο δεν υπαρχει..
Θα σου εξηγησω απλοικα.
Σχεδον παντα ισχυει οτι καλο ειναι ο ενυσχητης να ναι δυνατοτερος απο τα σπεκς των ηχειων. Και αυτο οχι για να το βαλεις τσιτα και να καψεις τα ηχεια, αλλα για να χει αποθεμα ισχυος ωστε τα ηχεια να οδηγουνται ποιο σωστα.Ετσι ο ενυσχητης θα κανει οτι θελει τα ηχεια και οχι τα ηχεια τον ενυσχητη.
Ετσι λοιπον για να καταλαβεις, τα Overnight sensations Μου εχουν γουφερ 25βατ και τουιτερ 20βατ. Τα οδηγω με εναν Gainclone LM3886 που ειναι περιπου 50 βατ.. απλα το ψιλοπροσεχω και δε τα βαζω τερμα, γιατι παραμορφωνουν και καταλαβαινω ποτε ειναι στα ορια τους.

Κατι αλλο.Μη κολας σε αυστηρα νουμερα. Αν προσεξες τα μεγαφωνα εχουν τιμη watt RMS και watt MAX..Ας πουμε ενα γουφερ 30wrms/60wmax Αυτο σημαινει οτι πχ αντεχουν μεν 30watt Rms δηλαδη συνεχομενα, αλλα στιγμιαια αντεχουν και 60! τωρα το ποσο στιγμιαια κανεις δε ξερει..
Ειχα κατι 6ιντσα Signat στο αμαξι, 70wrms, Τρωγανε καπου 220wrms, τσιτα ολη μερα, και καηκανε μετα απο 3 χρονια...ενω κατι αλλα Ciarre 200wrms φαγανε 200wrms και καηκανε σε χρονο dt..
 
ευχαριστω σηφη.

Απλα επειδη με ενισχυτη και ηχεια θα φτασω καπου 200ε,θα θελα να καταλαβω τι ακριβως παιζει,κριμα ειναι να μην ορισω τα watt του ενισχυτη συμφωνα με τις απαιτησεις των μεγαφωνων.

Πιο μαθηματικα, αν εχω 2 μεγαφωνα παραλληλα, το ενα με w1 watt/z1Ω και το αλλο w2 watt/z2Ω, η συνολικη αντισταση ειναι z1*z2/(z1+z2). Ποσα watt χρειαζονται συνολικα στο καναλι για να φτανουν στο καθε μεγαφωνο ακριβως τα watt που συτο χρειαζεται?Θα ειναι w1+w2 watt, η καποιο αλλο νουμερο?

Επισης το γεγονος οτι τα 2 μεγαφωνα δεν εχουν κοντινες τιμες στην εμπεδηση και τα watt τους, σημαινει οτι το ενα θα παιζει πιο δυνατα απτο αλλο? Γιατι το l-pad νομιζω εχω νοημα οταν τα watt που φτανουν στο καθε μεγαφωνο ειναι τα ιδια..

Εχω μπερδευτει..
 
αυτο που ζητας δε μπορει να οριστει φιλε μου...δε μπορεις να υπολογισεις πως θα παιξει η ποσο δυνατα θα παιξει γιατι καπου εδω μπαινει και κανει παιχνιδι και η ευαισθησια των μεγαφωνων...
Τωρα θεωρητικα καλυτερα να απαντησει καποιος ποιο ειδημονας απο μενα..
Αλλα στο ξανατονιζω, ειναι λαθος να ορισεις βατ ενυσχητη. Θα σου λεγα βαλε ενα μινιμουμ 20-25 βατ κ κει κινησου..
 
α ξεχασα..αν φιλε θες πραγματικα κατι οικονομικο και αρκετα καλουτσικο περιπου στα 10βατ, θα σου προτεινα ανεπιφυλακτα αυτo:
http://cgi.ebay.com/2-15-watt-4ohm-...ultDomain_0&hash=item563cb7c6ce#ht_2168wt_957
βγαινει με τα μεταφορικα 12-13ευρω! 2χ10βατακια καθαρα και εισαι οκ για desctop χρηση με μηδενικο κοστος..Θα χρειαστεις εναν ΜΣ 12V-3A μια γεφυρα, και κανα δυο πυκνωτες. Ολα ολα μαζι με τον ενυσχητη δε θα φτασεις τα 40ευρω..
Η ακομα καλυτερα αυτο: http://cgi.ebay.com/Tripath-TA2020-...ultDomain_0&hash=item4cef9a8ac9#ht_3790wt_907
Να παρεις 2χ20 βατακια καθαρα , + βαζεις εναν ΜΣ 12v/4Α, με ολικο κοστος 50ε max..

Aπο ηχεια να μια παρα πολυ καλη προταση!
http://homepage.mac.com/tlinespeakers/FAL/box-plans/microFonken-0v9-map.pdf
quartet-mFonken.jpg

Fullrange σχεδιαση, καταπληκτικη για desctop χρηση σε pc και για ακροαση σε χαμηλη ενταση, χωρις κροσσοβερ, και πολυ ευκολοδηγητο!με 10 βατακια θα κελαηδησει πραγματικα!Καμια απολυτως σχεση με οτι εχεις ακουσει απο ηχοσυστημα για pc. (αυτο θα ναι το επομενο προτζεκτ)
 
θα το κοιταξω για τον TA2024 φαινεται τιμια λυση. Το τ2020 δεν νμζω οτι αξιζει γιατι με τα ιδια λευτα παιρνεις τον lepai!

thnx!
 
Aν σε ενα καναλι που ο ενισχυτης δινει 30watt@8ω συνδεσω ενα woofer στα 40watt@8ω και ενα tweeter στα 15watt@4ω θα εχω προβλημα?

Θεωρητικα ο ενισχυτης θα δινει 30*(8*4/(8+4))=80watt γιατι βλεπει 2,67ω φορτιο..Οποτε θα ειναι ολα οκ?

Στο Madisound δεν μπορω να βρω tweeter στα watt που θελω(καπου στα 30watt)..εχει 7watt,15 και μετα παει στα 50watt tweeter..

Αν μπορουσε καποιος να βοηθησει θα το εκτιμουσα!θελω woofer και tweeter, με το πρωτο να εχει fs κοντα στο 60. Ο ενισχυτης μου ειναι 30watt@8 ανα καναλι. Θελω μονο απο madisound γιατι τα μεταφορικα ειναι λιγοτερα απο το parts express.
 
Last edited:
Απ'ότι έχω καταλάβει θες να φτιάξεις ένα ηχείο με μιντμπας και τουίτερ παράλληλα συνδεδεμένα χωρίς κρος.

Αν όντως είναι έτσι καλύτερα ξέχνα το και φτιάξε ένα ηχείο με μία μόνο μονάδα (πλήρους φάσματος ή fullrange που λεν και στο χωριό μου) σαν κι αυτό που σου προτείνει ο sifis_samos παραπάνω, γιατί μόνο προβλήματα θα μπορούσες να έχεις από μια τέτοια κατασκευή με πρώτο και καλύτερο το κάψιμο του τουίτερ σε χρόνο dt.

Αν πάλι χρησιμοποιήσεις δύο μονάδες με κρος, τότε δεν θα έχεις πρόβλημα αρκεί να βασιστείς σε ένα σχέδιο/κατασκευή που είναι μελετημένο (πχ έτοιμα κιτ ή κατασκευές που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο) και φαίνεται εφικτή η κατασκευή του (κυρίως η ξυλουργική εργασία) και δε θα σου στοιχίσει ακριβά.

Και επειδή υπάρχει ένα θέμα με την εύρεση των υλικών δοκίμασε και το
http://www.europe-audio.com/intro.asp?
που έχει δώσει πιο πάνω και ο sifis. Απ´ό,τι είδα έχει σχεδόν όλα τα υλικά για να φτιάξεις τα overnight sensations.
Αν σκεφτόμουν τώρα να φτιάξω ηχεία θα ήταν από τις πρώτες μου επιλογές τα συγκεκριμένα.
 
Mπορει καποιος να μου εξηγησει για ποιον λογο στο datasheet του lm3886 λεει οτι αν χρησιμοποιησω 4ω φορτιο, η ταση τροφοδοσιας δεν θα πρεπει να ξεπερνα τα 30βολτ? Και επισης,αν σκοπευω να βαλω παραλληλα 2μεγαφωνα με συνδιασμενη αντισταση 3ω, ποια θα ειναι η μεγιστη ασφαλη ταση τροφοδοσιας?
 
Last edited:
Mπορει καποιος να μου εξηγησει για ποιον λογο στο datasheet του lm3886 λεει οτι αν χρησιμοποιησω 4ω φορτιο, η ταση τροφοδοσιας δεν θα πρεπει να ξεπερνα τα 30βολτ? Και επισης,αν σκοπευω να βαλω παραλληλα 2μεγαφωνα με συνδιασμενη αντισταση 3ω, ποια θα ειναι η μεγιστη ασφαλη ταση τροφοδοσιας?

Η ισχύς που καταναλώνει (και φυσικά είναι πεπερασμένη αυτή η ισχύς ) το ολοκληρωμένο είναι ανάλογη της τάσης και αντιστρόφως ανάλογη του φορτίου. Έτσι λοιπόν εαν μειωθεί η τιμή του θα πρέπει αντίστοιχα να μειωθεί και η τροφοδοσία, διαφορετικά θα καταναλώνεται περισσότερη ισχύς.
(προφανώς θα ενεργοποιηθούν τα κυκλώματα προστασίας).

To Datasheet είναι πολύ κατατοπιστικό. (Σελίδα 14)

Για 40W@4Ωμ με +,-30 Βολτ τάση καταναλώνεται 46 ισχύς ενώ για 8Ωμ φορτίο, η μισή (Δες τα 2 επάνω διαγράμματα στο συνημμένο)

Αντίστοιχα στο κάτω αριστερό, φαίνεται η ισχύς σε σχέση με την τάση του τροφοδοτικού. Έτσι λοιπόν για 40W στα 4Ω χρειάζονται 22, στα 6Ω 25 και στα 8Ω 28. Για 3Ω μπορείς απο το διάγραμμα αυτό, προσεγγιστικά να βρείς πόσο συν - πλην τροφοδοτικό πρέπει να έχεις για δεδομένη ισχύ στην έξοδο.

Για καλύτερους υπολογισμούς, η ισχύς που καταναλώνεται στο τσιπ είναι P(d) = {Vcc^2}{2π^2R(λ)}
Μπορείς να υπολογίσεις λοιπόν τι γίνεται με 3Ω φορτίο.
(Το Vcc εννοείται είναι το διπλάσιο του συν-πλήν)
 

Attachments

  • LM388614.jpg
    LM388614.jpg
    91.9 KB · Views: 11
Ok file psilokatalava. Nomiza oti an exeis enisxyti 60watt sta 8ohm kai sindeseis 2ohm tote tha perneis 240watt..apo ton typo p=v^2/r.

O typos pou mou dineis einai sigoura swstos?gt vazontas r=8,v=20 dinei poli megalo noumero an ennoeis pollaplasiasmo k poli mikro noumero an einai diaresi. Pou tn vrikes thelw n diavasw perissotera sxetika m afto!
 
Ok file psilokatalava. Nomiza oti an exeis enisxyti 60watt sta 8ohm kai sindeseis 2ohm tote tha perneis 240watt..apo ton typo p=v^2/r.

O typos pou mou dineis einai sigoura swstos?gt vazontas r=8,v=20 dinei poli megalo noumero an ennoeis pollaplasiasmo k poli mikro noumero an einai diaresi. Pou tn vrikes thelw n diavasw perissotera sxetika m afto!

Είναι διαίρεση - έχεις δίκιο -λείπει ένα "/" και αναλυτικά, είναι τάση στο τετράγωνο δια 2*π τετράγωνο*R

Δες ξανά το συνημμένο απο το προηγούμενο πόστ.
Λοιπόν για τροφοδοτικό, ας πούμε, +/ - 30 Βολτ και φορτίο 4 Ωμ η κατανάλωση του ολοκληρωμένου θα έιναι 60*60/2*π*π*4 = 3600/78,8 = ~45,6 Watt - τόσο δέιχνει και το σχέδιο (Πάνω αριστερά).

Ενώ για 8Ω , ~ η μισή (Πάνω δεξιά).
 
Aυτο δλδ σημαινει οτι αν βαλω τροφοδοσια 15βολτ(μετα την ανορθωση 20) θα μπορω να οδηγησω μικροτερη χωρητικοτητα αποτι αν βαλω 18(25βολτ μετα την ανορθωση)?πχ αν μπορω με τα 25 να οδηγησω 4ω,με τα 20βολτ θα μπορω να οδηγησω καπου 3 κ πανω?
 
Και κατι αλλο.επειδη θα κανω την παραγγελια αυριο,να παρω 2 lm3886 η ενα 4780?κατι ακουσα οτι ο 4780 βλεπει διπλασια χωρητικοτητα εξοδου επειδη ειναι 2 3886 παραλληλα.αρα αν βαλω 4ω ηχεια θα τα βλεπει σν 8ω.ισχυει αυτο?
 
Οτι προσπαθείς να υπολογίσεις αφορά ωμικά φορτία τα οποία πολύ μικρή σχέση έχουν με τα πραγματικά ηχεία.

Και γενικά οι κλώνοι, δεν θεωρούνται οτι καλύτερο για τα "δύσκολα" ηχεία.

Ακολούθα καλύτερα την πεπατημένη δηλαδή οτι κάνουν όλοι με τους μετασχηματιστές και τις τάσεις.

Έτσι λοιπόν για το 3886, μια "καλή" κατασκευή θέλει 250-300VA για κάθε κανάλι υπολογίζοντας +,- 28-29 Βολτ ανορθωμένα (εξαρτάται απο την ποιότητα του Μ/Σ)

Θα πρότεινα επίσεις να κάνεις και ένα ψάξιμο στα ξένα φόρα υπάρχει πάρα πολύ υλικό σχετικά με τους κλώνους.

ΕΔΙΤ
Χωρητικότητα εξόδου?
 
Last edited:
Επίσης θα πρότεινα να διαβάσεις τα λινκ που είχα βάλει παλιότερα στις απορίες σου. Δεν έχει νόημα μια κατασκευή αν δεν μάθεις και τίποτα! Χωρητικότητα εξόδου και άλλοι (αντίστοιχοι) όροι μόνο να μπερδέψουν τους υπόλοιπους καταφέρνουν. Εμείς μπορεί να καταλαβαίνουμε τι γράφεις, αλλά κάποιος που προσπαθεί τώρα να μάθει, θα μπερδευτεί ακόμα περισσότερο!
 
Θα μαθω που θα παει! :2thumb22sup:
Και οσο αφορα το διαβασμα εχω ριξει το διαβασμα της αρκουδας!
Απλα κοιταζα για crossover, αλλα επειδη δεν εβρισκα τα ηχεια που ηθελα
ειπα να φτιαξω πρωτα τον ενισχυτη.

Σχετικα με το lm3886 vs lm4780 καμια προταση?