Αρχαριος, κατασκευη ηχειων 8-15watt

ειναι αυτος που χω στη φωτογραφια φιλε..δε τον χρειαζομαι..αμα τον θες στο στελνω..απλα δε θυμαμαι αν παιζει ε...ισως χρειαστει να αλλαξεις τα ολοκληρωμενα...ασε που κ ισως να χω κ καινουρια ολοκληρωμενα...σαβατοκυριακο θα κανω μια βουτια στην αποθηκα...

Ναι εννοω ποιο μοντελο ειναι!

Απο οτι εχω καταλαβει η συνδεση του μετασχηματιστη με καποιον amplifier ειναι αμεση ετσι? οπως αμεση ειναι και η συνδεση των μεγαφωνων με τον ενισχυτη. Εννοω δεν χρειαζεται να φτιαξω κανα επιπλεον κυκλωμα απο μονος μου?

Ναι εννοω ποιο μοντελο ειναι!

Απο οτι εχω καταλαβει η συνδεση του μετασχηματιστη με καποιον amplifier ειναι αμεση ετσι? οπως αμεση ειναι και η συνδεση των μεγαφωνων με τον ενισχυτη. Εννοω δεν χρειαζεται να φτιαξω κανα επιπλεον κυκλωμα απο μονος μου?

ο ΜΣ δινει εναλασομενο ρευμα ωρε...αρε θες κ τροφοδοτικο, δηλαδη ανορθωση κ καποιο power bank, δηλαδη συνηθως πυκνωτες μεγαλουτσικους..στον συγκεκριμενο θες μια γεφυρα ανορθωσης 4Α, και εναν πυκνωτη τουλαχιστον 4700μF/25V ....ετσι θα του δωσεις συνεχες ρευμα,περιπου 12v..
Το λινκ που σου βαλε ο φιλος Αρης ειναι πολυ καλο! μη το παραβλεψεις, διαβασε το λιγακι πριν προχωρησεις...γιατι ο κυνδυνος να σκασει κανας ηλεκτρολυτικος στη μουρη ειναι πολυυυ πιθανος αμα κανεις καποια λαθος συνδεση!...:ernaehrung004:

Βρηκα αυτο και καταλαβα πως δουλευει

http://diyaudioprojects.com/Chip/LM3886_CA/LM3886_CA.htm

Ενα τετοιο σχηματικο ζηταγα! 2 καπως αναποδοι ανορθωτες ειναι οταν ο ενας περναει το + ο αλλος περναει το - και το αναποδο.

Ενισχυτης που ζητα μονη τροφοδοσια υπαρχει? Δηλαδη να θελει 12v και GND μονο.

αυτος που σου λεω ο smartkit ειναι 12v ...υπαρχουν φυσικα κ αλλα σχεδιακια..αλλα αφου δε εχεις ΜΣ κ θα παρεις τι σε νοιαζει...τα VA κοστιζουν οχι τα volt...

A ξεχασα..για να υπολογησεις χονδρικα ποσα περιπου VA χρειαζεσαι, να σκεφτεσαι το εξης απλο.Ποσα watt max βγαζει ο ενισχητης που θες να φτιαξεις + 40%...Δηλαδη ενας ενυσχητης που ειναι πχ 2χ20watt θελει οποσδηποτε μινιμουμ, 40+16= 56va... φυσικα σχεδον παντα ειναι καλο να βαζεις λιγακι παραπανω, πχ στο συγκεκριμενο 80va..

εχω μπερδευτει...

Πως υπολογιζω πχ για τον LM4780:

α)ποσα ειναι τα min volt και va που χρειαζεται για να δουλεψει σωστα?
αναφερει 'Wide supply range: 20V - 84V'. Τα 20v σημαινουν οτι μπορει να δουλεψει και με 2 μετασχηματιστες των 10v?

β)Απο το supply range, πως μπορω να υπολογιζω χονδρικα ποσα watt θα μου δωσει με μετασχηματιστη X-τασης. Πχ για τα +-18 πως υπολογισατε 36watt ανα καναλι?

απο οσα μου ειπε ο σιφης, εχουμε 60+60watt, και επειδη 60+40%=84, Θελει τουλαχιστον 84va μετασχηματιστη. Οποτε δυο των 100va θα ηταν οκ σωστα?

Γινεται αυτος να πεσει σε 20+20watt, απαιτοντας ετσι μονο 20+40%=28va? Δηλαδη μπορω να βγαλω οσα watt θελω, ή εχει και καποια ελαχιστα watt που μπορει να δουλεψει?Και πως υπολογιζονται ελαχιστα τα watt?

Επισης τα 60watt, ειναι να υποθεσω για την μεγιστη ταση των 84v?

Last edited:
Το διαβασα και ειναι οτι εχω μαθει στην σχολη μου σχεδον. Δηλαδη δεν ξερουμε τα λιγοτερα watt που μπορει να δωσει ο 4780 και ποσα VA απαιτουνται?

ξεκίνα από το λινκ του ελιοτ για αρχή.. Πάντως: χονδροειδείς υπολογισμοί:

έστω lmxxxx με συμμετρική τροφοδοσία +/-15v.. εμπειρικά η από το datasheet βλέπεις ότι το μέγιστο πλάτος στην έξοδο είναι +/-(15-3)V, άρα 12/sqrt2 Vrms. Επομένως η μέση ισχύς σε ημιτονικό σήμα (αυτό που λανθασμένα αποκαλείται Wrms) θα είναι Vrms^2 /R... Στα 8Ω στο παράδειγμα συνεπώς έχεις 144/16 = 9W @ 8Ω / 18W @ 4Ω.. Αντίστοιχα υπολογίζεις προσεγγιστικά!! την ισχύ που αναμένεις και σε άλλες τάσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, και το ελάχιστο φορτίο σε Ω που θα οδηγήσεις, υπολογίζεις τα VA ως εξής: έστω για το παράδειγμα 18W@4Ω x 2ch. H απόδοση ρεαλιστικού ενισχυτή σε τάξη Β λαμβάνεται συμβατικά 50 %, άρα η κατανάλωση σου για ημίτονο πλήρους ισχύος στην έξοδο και στα δύο κανάλια είναι 2x18/0.5=72W για φορτίο 4Ω.. Με συμβατικό λόγο W/VA=1,5 , καταλήγεις σε μετασχηματιστή και για τα δύο κανάλια:

100VA για λειτουργία σε 4Ω, δύο κανάλια
50VA για λειτουργία σε 8Ω, δύο κανάλια

βέβαια, καθώς τα νούμερα που βγαίνουν είναι μεγάλα, κλασική πρακτική σε ενισχυτές audio, που τα μεταβατικά πλήρους ισχύος είναι μικρής διάρκειας, είναι το underspecing στο απαράδεκτο ισχύς x κανάλια...

Υπολογισμών συνέχεια:
Έχοντας δεδομένη την συμμετρική τροφοδότηση με +/-15V, υπολογίζουμε πόσα volt θέλουμε τα δευτερεύοντα να είναι ώστε ανορθωμένα να μας δώσουν +/-15v.. Vac=(Vdc*0,707)+1,4V άρα vac=12V. Θέλουμε δύο δευτερεύοντα, από 12V.

Last edited:
εισαι θεος κατι τετοιο εψαχνα!

οποτε αν καταλαβα σωστα για μετασχηματιστες 18volt, μετα την ανορθωση ο lm4780 θα περνει τασεις |+V|=|-V|=18*1,414-1,4 =24v.

Απο το datasheet λεει οτι αν η για |+V|=|-V|=55watt τοτε η τυπικη rms ισχυς ειναι 55watt@4Ω, αρα εγω με τα 8Ω θα εχω 27.5watt. Αλλα επειδη εγω εχω 24v αντι για 25v, περιμενω καπου 26watt ανα καναλι.

Επειδη η αποδοση ειναι περιπου 50%, πρεπει να οδηγησω τον ενισχυτη με περιπου 2*26/0.5=104watt.

Ο λογος Watt/Va τελος δινει οτι χρειαζονται 104*1.5=156va. Αρα θα μπορουσα να χρησιμοποιησω 2 ενισχυτες με 18v στα 80va ο καθενας.

Και ρωτω! Τα HiVi B3S με Power handling: 15 watts RMS/30 watts max προφανως δεν κανουν ετσι? γιατι εχω εξοδο 26watt, και αυτα εχουν 15watt rms. Οποτε παιζει να καουν.

Τελος, ο lm4780 αφου εχει min supply range στα 20v, δεν θα μπορουσε να δουλεψει και με μετασχηματιστη +-9v δηλαδη 2*11.3=23v μετα την ανορθωση? Ετσι για την ιστορια ρωταω, να δω αν καταλαβα σωστα το power supply range. Απλα μετα δεν θα ξεραμε ποσα watt θα εβγαζε, επειδη δεν το γραφει στο datasheet.

Last edited:
εισαι θεος κατι τετοιο εψαχνα!

οποτε αν καταλαβα σωστα για μετασχηματιστες 18volt, μετα την ανορθωση ο lm4780 θα περνει τασεις |+V|=|-V|=18*1,414-1,4 =24v.

Απο το datasheet λεει οτι αν η για |+V|=|-V|=55watt τοτε η τυπικη rms ισχυς ειναι 55watt@4Ω, αρα εγω με τα 8Ω θα εχω 27.5watt. Αλλα επειδη εγω εχω 24v αντι για 25v, περιμενω καπου 26watt ανα καναλι.

Επειδη η αποδοση ειναι περιπου 50%, πρεπει να οδηγησω τον ενισχυτη με περιπου 2*26/0.5=104watt.

Ο λογος Watt/Va τελος δινει οτι χρειαζονται 104*1.5=156va. Αρα θα μπορουσα να χρησιμοποιησω 2 ενισχυτες με 18v στα 80va ο καθενας.

Και ρωτω! Τα HiVi B3S με Power handling: 15 watts RMS/30 watts max προφανως δεν κανουν ετσι? γιατι εχω εξοδο 26watt, και αυτα εχουν 15watt rms. Οποτε παιζει να καουν.

Τελος, ο lm4780 αφου εχει min supply range στα 20v, δεν θα μπορουσε να δουλεψει και με μετασχηματιστη +-9v δηλαδη 2*11.3=23v μετα την ανορθωση? Ετσι για την ιστορια ρωταω, να δω αν καταλαβα σωστα το power supply range. Απλα μετα δεν θα ξεραμε ποσα watt θα εβγαζε, επειδη δεν το γραφει στο datasheet.

μπορείς να το υπολογίσεις περίπου με την διαδικασία που σου είπα. όχι δεν έχεις πρόβλημα που θα έχεις πχ 26W max, αν δεν το πιέσεις ποτέ τόσο. Ούτως η άλλως, short term αντέχουν παραπάνω.
Εκεί που λες 2 ενισχυτές εννοείς δυο μετασχηματιστές μάλλον. όχι απαραίτητα, κ καλύτερα έναν 160va με δύο τυλίγματα 18V (αυτό εννοούμε με το 2x18V)..

παιδια ο lm1875 τι ειδους ταση θελει? DC απο 16v και ανω?

το datasheet ειναι εδω http://www.national.com/ds/LM/LM1875.pdf

ρωταω επειδη στο datasheet στο 'Power Output vs Supply
Voltage' διαγραμμα ξεκιναει απο τα 8v, ενω για supply range αναφερει 'Wide supply range 16V-60V'.

Για το lepai t2020 τι γνωμη εχετε? αξιζει με ενα ζευγαρακι καλων ηχειων?

Αν συνδεσω στην εξοδο του ενισχυτη 1 tweeter και ενα woofer χωρις crossover μπορει να χαλασουν τα ηχεια? Η απλα δεν θα εχω τν καλυτερο δυνατο ηχο?

Τα τουιτερ αν φανε 2-3 watt χωρις κροσσοβερ τοτε θα καουν για πλακα.. Τα γουφερ δε εχουν κανενα προβλημα