Αρχεία ήχου. Διατηρείται η ποιότητα μετά από διαδοχικές μετατροπές format;

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,351
Αθήνα
Πιο συγκεκριμένα:
έστω ότι έχουμε κάποια αρχεία loseless, ας πούμε flac.
Αν ακολουθήσουμε την παρακάτω διαδοχή ενεργειών, θα έχουμε, στο τέλος της, την ίδια ποιότητα με τα αρχικά αρχεία;
Το ένα τελικό flac θα έχει την ίδια ποιότητα με τα αρχικά πολλά flac;
Υπάρχει περίπτωση σε κάποιον κρίκο της αλυσίδας να έχουμε απώλεια;
Ισχύει το ίδιο αν αντί για flac έχουμε ape;
Οι (στοιχειώδεις) γνώσεις μου λένε ότι ουσιαστικά θα έχουμε την ίδια ποιότητα.
Είναι έτσι;
Δεν έβαλα ως παράμετρο το software και δεν ξέρω πόσο ρόλο παίζουν τα διάφορα προγράμματα (εγγραφής, μετατροπής κλπ).

Α)
Πολλά αρχεία flac- - - (με Nero Burning ROM)- - -> Audio CD- - - (με Audiograbber)- - ->Ένα Αρχείο WAV- - - (με xrecode)- - ->Ένα αρχείο flac.

Β)
Πολλά αρχεία flac- - - (με xrecode)- - -> WAV- - - (με Nero Burning ROM)- - -> Audio CD- - - (με Audiograbber)- - ->Ένα Αρχείο WAV- - - (με xrecode)- - ->Ένα αρχείο flac.

από όσο ξέρουμε από και προς wav-flac δεν υπάρχει απώλεια.
Συνεπώς ναι.

Παιδιά, αν το flac γινει mp3 στα 320, τότε δεν θα υπάρχει απώλεια;

Θα υπάρχει. οποιαδήποτε μετατροπή από μη απωλεστικό φορμά σε απωλεστικό έχει αποτέλεσμα απώλεια δεδομένων που δεν είναι δυνατό να ανακτηθούν.

Αν έλεγες μόνο μετατροπές αρχείων, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις μετατροπές από FLAC σε WAV και αντίστροφα. Αλλά επειδή βάζεις εγγραφή cd και ριπάρισμα μέσα, αυτό προϋποθέτει ότι η εγγραφή και το ριπάρισμα γίνεται σωστά.

Απάντηση: Re: Αρχεία ήχου. Διατηρείται η ποιότητα μετά από διαδοχικές μετατροπές form

Αν έλεγες μόνο μετατροπές αρχείων, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις μετατροπές από FLAC σε WAV και αντίστροφα. Αλλά επειδή βάζεις εγγραφή cd και ριπάρισμα μέσα, αυτό προϋποθέτει ότι η εγγραφή και το ριπάρισμα γίνεται σωστά.

+1
Από κει ξεκινούν όλα.

Πώς ορίζουμε το ''σωστά'';
Ποιές παράμετροι πρέπει να ληφθούν υπόψιν και με ποιό τρόπο;
Πρόγραμμα εγγραφής, μέσο (δισκάκι), πρόγραμμα ριπαρίσματος...;
Τι και πώς;

Παρεβλεψα το cd.
Ομως θεωρώ οτι η οποια απώλεια είναι ασήμαντη. Για μενα

Απάντηση: Re: Αρχεία ήχου. Διατηρείται η ποιότητα μετά από διαδοχικές μετατροπές form

Πώς ορίζουμε το ''σωστά'';

Όσον αφορά το ριπάρισμα,έτσι και μόνο έτσι.

Re: Απάντηση: Re: Αρχεία ήχου. Διατηρείται η ποιότητα μετά από διαδοχικές μετατροπές

Και εννοείται ότι ο πιο σωστός τρόπος να ξαναγράψουμε σε cd το παραπάνω ριπάρισμα είναι με τη χρήση του αρχείου .cue που έχει προκύψει κατά το πρώτο στάδιο!

Ετσί είναι. Και εγώ αυτό κάνω ανάγνωση με το EAC και εγγραφή από cue sheet.
Ευτυχώς που τώρα πια με τις μεγάλες ταχύτητες ανάγνωσης και τις πολλές αναγνώσεις των ίδιων data το ριπάρισμα έχει γίνει αρκετά σίγουρη διαδικασία.
Για την εγγραφή δεν ξέρω. Τα καινούργια drive γράφουν πολύ γρήγορα (εχώ μερικά παλιά σούπερ blank CD-R και είναι πρακτικά άχρηστα αφού τα drive δεν γράφουν με τόσο χαμηλές ταχύτητες). Όσο για τα άγραφα CD-R έχω αμφιβολίες για την αντοχή τους τώρα πια... Έχει μείνει καμμία επώνυμη εταιρία από αυτές που εμπιστευόμασταν παλιά που να φτιάχνει πια CD-R και να μην τα παίρνει φασόν.

Για μενα ισχυει το εξης:
Οταν στην αλυσιδα υπεισερχεται εγγραφη σε cd παει περιπατο η ψηφιακη ακριβεια.
Εξηγουμαι:
Το ιδιο αρχειο στον ιδιο recorder ΑΛΛΑ σε αλλη μαρκα δισκακι ακουγεται διαφορετικα (αυτο καρατσεκαρισμενο...ακομα και στο αυτοκινητο ακουγεται η διαφορα).
Αρα αν ξαναριπαρω αυτα τα δισκακια, δεν θα παρω και διαφορετικο αρχειο ηχου??
Καλα τα λεω?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και εννοείται ότι ο πιο σωστός τρόπος να ξαναγράψουμε σε cd το παραπάνω ριπάρισμα είναι με τη χρήση του αρχείου .cue που έχει προκύψει κατά το πρώτο στάδιο!
Δηλαδη συνονοματε??
Που το βρισκουμε αυτο το αρχειο .cue?
Εγω οταν τα ριπαρω (παντα σε .wav) wav μου βγαζει!

Αν ξαναριπάρεις το αντιγραμμένο CD με ακριβώς την ίδια διαδικασία, μπορείς να τσεκάρεις:

1. Aν το rip είναι ακριβές με accuraterip το οποίο καλεί το EAC κατά τη διαδικασία
2. Μπορείς να τρέξεις πχ md5sum, sha1sum κλπ στο "original" flac και σε αυτό που έχει προκύψει από το δεύτερο ριπάρισμα. Αν τα md5sums συμφωνούν τότε έχεις το ίδιο αρχείο και δε θα έπρεπε να ακούς καμία διαφορά.

Αν ακολουθήσεις τον οδηγό του Τάσου, τότε με κάθε ριπάρισμα CD που θα κάνεις με το EAC, θα εξάγεται και το αντίστοιχο .cue αρχείο!

Για μενα ισχυει το εξης:
Οταν στην αλυσιδα υπεισερχεται εγγραφη σε cd παει περιπατο η ψηφιακη ακριβεια.
Εξηγουμαι:
Το ιδιο αρχειο στον ιδιο recorder ΑΛΛΑ σε αλλη μαρκα δισκακι ακουγεται διαφορετικα (αυτο καρατσεκαρισμενο...ακομα και στο αυτοκινητο ακουγεται η διαφορα).
Αρα αν ξαναριπαρω αυτα τα δισκακια, δεν θα παρω και διαφορετικο αρχειο ηχου??
Καλα τα λεω?

Όχι. Η διαφορά που ακούς δεν οφείλεται υποχρεωτικά σε διαφορές στο ψηφιακό αρχείο (ΑΝ έχει γίνει σωστά η εγγραφή η ψηφιακή πληροφορία πρέπει να είναι η ίδια και στα δυό δισκάκια). Οφείλεται πιθανότατα στο μηχανισμό ανάγνωσης που "διαβάζει" διαφορετικά πράγματα, ανάλογα τα χαρακτηριστικά του δίσκου. my two cents...

Το Α και το Ω στο ripping είναι ο οδηγός ανάγνωσης – εγγραφής. Όσο πιο καλή ανάγνωση γίνεται τόσο λιγότερα λάθη περνούν στο αντίγραφο. Και όσο πιο καλή είναι η ποιότητα του εγγράψιμου δίσκου τόσο πιο σωστή γίνεται η ανάγνωση του. Και φυσικά όσο πιο αργά γίνεται η ανάγνωση και η εγράφη τόσο πιο σωστό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Ότι ισχύει για την διόρθωση λαθών στους οδηγούς ανάγνωσης - αναπαραγωγής ισχύει και για την αντιγραφή, ότι με δυσκολία διαβάζεται προσπερνιέται.

Να διευκρινίσω κάτι για να μου το εξηγήσετε καλύτερα.
Απο το ορίτζιναλ cd ριπάρω με eac και το αποθηκεύω στο κομπιούτερ σε μορφή wav.
Το γράφω με nero στο ίδιο κομπιούτερ σε ενα δισκάκι μάρκας tdk και σε ένα μάρκας verbatim.
Καρατσεκαρισμένο ότι έχουν διαφορετικό ήχο.
Αν αυτά τα δισκάκια τα ξαναριπάρω στο ίδιο κομπιούτερ , τα wav που θα πάρω θα είναι τα ίδια??

Re: Απάντηση: Re: Αρχεία ήχου. Διατηρείται η ποιότητα μετά από διαδοχικές μετατροπές

Eάν έχουμε 2 προγράμματα που χρησιμοποιούν τον ίδιο decoder, γιατί το α ή το β να παράγει καλύτερο αποτέλεσμα αν δεχτούμε ότι χρησιμοποιούν ίδια παραμετροποίηση;

Να διευκρινίσω κάτι για να μου το εξηγήσετε καλύτερα.
Απο το ορίτζιναλ cd ριπάρω με eac και το αποθηκεύω στο κομπιούτερ σε μορφή wav.
Το γράφω με nero στο ίδιο κομπιούτερ σε ενα δισκάκι μάρκας tdk και σε ένα μάρκας verbatim.
Καρατσεκαρισμένο ότι έχουν διαφορετικό ήχο.
Αν αυτά τα δισκάκια τα ξαναριπάρω στο ίδιο κομπιούτερ , τα wav που θα πάρω θα είναι τα ίδια??

Αν είναι καινούρια και σε καλή κατάσταση πιστεύω πως ναι, σε ένα πάντα καλής κατάστασης οδηγό ανάγνωσης – εγγραφής. Αν όχι και είναι ταλαιπωρημένα όπως τα πλείστα μετά από μερικά χρόνια δεν νομίζω.