Re: Απάντηση: Αρχισαν να βγαίνουν οι λίστες....
Το ήξερα ότι θα απαντούσες και ουσιαστικά προσπάθησα και νομίζω ότι τα κατάφερα να έχουμε στο forum μια εμπειριστατομένη άποψη (έστω και χαμηλών τόνων!) για μερικά από τα στραβά της ΕΡΤ (εκτός αν είναι ο γυαλός στραβός...)
Στο μόνο που μπορώ να αναφερθώ, μιας και τα υπόλοιπα τα περίμενα, είναι στο ότι αν αύριο γίνονταν απολύσεις και νέες προσλήψεις δεν θα άλλαζε τίποτα. Κατά τη γνώμη μου όμως θα άλλαζε κάτι πολύ σημαντικό. Με το 1/10 του κόστους θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα! Γιατί παρακάτω δεν μπορεί να πάει...
Σε ευχαριστώ ειλικρινά που απάντησες επί της ουσίας.
ΥΓ αν συναντήσεις κανέναν από τους υψηλόμισθους πές του ότι μετά την δημοσιέυση των λιστών οι υποχρεώσεις του αυξήθηκαν...
δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα είχαμε την ίδια ποιότητα με το 1/10 του κόστους. Πρώτα από όλα, επειδή τυχαίνει να έχω περάσει
δίπλα από την ιδιωτική τηλεόραση και έχω πολλές σχέσεις με ανθρώπους του κυκλώματος, έχω να πω τα εξής:
1. Η τηλεόραση ως μέσο είναι μεγάλο γύρισμα, και αν πάει καλά (είτε ως απλή φούσκα, είτε ως αποδοτικό μέσο με διαφημίσεις) δίνει χρήματα σε πολύ κόσμο, που δεν μπορεί να τα πάρει πουθενά αλλού.
2. Περισσότερα χρήματα από το broadcasting υπάρχει στη διαφήμιση. Εκεί τα χρήματα μπορεί να είναι πραγματικά πολλά.
3. Οι αμοιβές (δηλ. αμοιβές πάνω από 120.000 ευρώ) δεν έχουν διαμορφωθεί (βλ. φουσκωθεί τώρα), αντίθετα θα έλεγα ότι για όλη την τηλεόραση είναι απότοκο της προηγούμενης δεκαετίας. Π.χ. το 1998-1999 δνε υπήρχε κανένας διοικητικός στον Alpha που να έχει λιγότερα από 5.000.000 δρχ. ετήσιες αποδοχές. Διοικητικός... Οι σύμβουλοι που έρχονταν για τη δημιουργία του alphaworld που πήγε άπατο, άρα οι συμβουλές τους ήταν μπούρδες, έπαιρναν 50.000 δρχ. την ώρα (!!!) και δεν τους ζητήθηκαν ευθύνες που πήγε άπατο το εγχείρημα.
4. Οι τεχνικοί και στην περιφέρεια, όχι μόνο στο κέντρο, πάντα παίρνουν περισσότερα χρήματα από τους υπόλοιπους, καθώς το αυτονόητο, δηλ. να υπάρχει σήμα σταθερά εξαρτάται από αυτούς και μόνο κι όχι από τους διευθυντές. Π.χ. στα τοπικά κανάλια της επαρχίας κανένας δεν παίρνει λιγότερα από 1800 ευρώ το μήνα καθαρά, ακόμη και σε συνθήκες απόλυτης ένδειας του καναλιού, ενώ σε περιφερειακά κανάλια εύκολα περνούν τα 3000 ευρώ καθαρά ακόμη κι αν είναι 27-28 χρονών και έχουν εμπειρική γνώση του αντικειμένου, όχι άτομα σαν τον Φώτη που είναι μηχανικοί και έχουν υπευθυνότητα για το broadcasting καόμη και για τα μεγάλα γεγονότα.
5. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι στους ιδιωτικούς σταθμούς αμοίβονται πολύ χαμηλά σε σχέση με αυτό που προσφέρουν, δηλ. παίρνουν γύρω στα 1500 ευρώ το μήνα. Όσοι όμως ασχολούνται με το entertainment κερδίζουν πολύ πολύ περισσότερα. Π.χ. μακιγιέζ δεν μπορείτε να βρείτε σε ιδιωιτκό σταθμό με λιγότερα από 4000 ευρώ το μήνα (καθαρά), κι ενδυματολόγο (ακόμη και 22 ετών) με λιγότερα από 3000 ευρώ (καθαρά). Επίσης δεν είναι καθόλου απίθανο, ακόμηα και στα ιδιωτικά, να έχεις 2 μακιγιέζ στο μισθολόγιο, να πληρώνει δυο και να έρχεται στο κανάλι μόνο η μια και η άλλη να έχει χρόνια ολόκληρα άδεια από τη σημαία.
6. Η τηλεόραση και στο εξωτερικό πληρώνει πολλά χρήματα. Π.χ. στο καταλανικό κανάλι (το κρατικό) δεν μπορείτε να βρείτε άτομο με μικρότερες αποδοχές από αυτές που δημοσιεύτηκαν στα Blogs ακόμα και αυτές των 300.000 + ευρώ. Στο τοπικό κανάλι της Ανδαλουσίας οι σχολιαστές ταυρομαχιών κερδίζουν (φέτος που τους χτύπησε η κρίση, κρισάρα) περίπου 1.000 ευρώ τις πρώτες ταυρομαχίες και 2.000 τις δεύτερες της κάθε μέρας. Άρα με 7 ταύρους τη φορά, ένας σχολιαστής κερδίζει περίπου 8.000 ευρώ τη φορά και δεν είναι ποτέ μόνο του, συνήθως είναι 3-4 στο πλατώ (κι όλοι πληρώνονται).
Μπορώ να συνεχίσω....
για μένα το πρόβλημα δεν είναι οι προκλητικές αμοιβές, που ναι, πολλές δείχνουν έτσι (και είναι).
για μένα το πρόβλημα είναι να δοθεί το ελεύθερο στην ΕΡΤ να δείξει τί μπορεί να κάνει πραγματικά απελευθερωμένη από τις όποιες δεσμεύσεις. και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτή να έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν επαγγελματικά σε ένα σφιχτό καθεστώς...
Κι αν αναρωτιέστε για τις αμοιβές μου, που είμαι σητν ίδια κατηγορία με τον πατέρα του Τάσου, αλλά σε πολλές βαθμίδες πιο κάτω... τις έχω γράψει πολλές φορές και είναι σκάλες πιο κάτω από αυτές που βλέπετε στα μπλογκς, αλλά έχω συμβιβαστεί με την ιδέα.