Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Eδω ειναι η αρχικη χωρις κανενα ισιωμα και ισως ειναι ευκολοτερο να γινει κατανοητο τι με παραξενευει...

LR-2634.jpg by 1L1as, on Flickr

Ευθυγραμμισα τη μηχανη με βαση το παραθυρο αριστερα, που ειναι πιο κοντα μου... τι αποτελεσμα θα ειχα πχ., αν καδραριζα με βαση το κτιριο με την υδροροη?

Συμφέρει να ευθυγραμίζεσαι με μια κάθετο που είναι κοντα στον κεντρικό άξονα του καδρου διότι έτσι θα χρειαστείς λιγότερη περιστροφή και οι όποιες παραμορφώσεις θα είναι συμμετρικές. Καταλαβαίνεις και καλύτερα το καδράρισμα και πόσον "αέρα" χρειάζεσαι για διορθώσεις.
Ετσι που πηρες καθετο κοντα στο αριστερό άκρο έχεις μεγάλη σύγκλιση στο δεξί αλλα και αρκετή στο κεντρικό μερος. Κανονικά στην διορθωμένη θα πρέπει να συνδύασες περιστροφή δεξια + διόρθωση σύγκλισης. Αν είχες πάρει καθετο απο το κέντρο θα χρειαζόσουν μόνο διόρθωση σύγκλισης.

Οπως λέει και ο Λεων οσο γίνεται πιο μακρυα (και αν γίνεται και ψηλά). Αντικειμενικός στόχος ειναι η αναλογία των αποστάσεων που έχεις απο το χαμηλό και απο το ψηλό μερος του κτιρίου να μικρύνει.

Αν ενα κτιριο με υψος 10m το τραβήξεις απο πολύ χαμηλά απο αποσταση 10m απέχεις 10m απο την βάση και 14m απο την κορυφή δηλ. αναλογία 1,4.
Αν το τραβήξεις όρθιος (1,80m) απέχεις απο την κορυφή 13m αναλογία 1,3 .. αν ανεβείς και μερικά σκαλιά πας π.χ. σε 3,20m την μηχανή, η αναλογία γίνεται 1,2

Αν το τραβήξεις ξαπλωτός και απο 15m απέχεις 15m απο την βάση και 22m απο την κορυφή ... αναλογία 1,2. Ορθιος 1,14 ... + τα σκαλάκια 1,10 ...

Θελει λιγη πρακτικη για να το εμπεδωσω...

...αυτο με το υψος της μηχανης σε σχεση με το κτιριο το ξερω, δηλαδη να στρεφεις τη μηχανη οσο το δυνατον λιγοτερο προς τα πανω ή κατω και να κρατας οσο το δυνατον παραλληλο τον αισθητηρα με την προσοψη του κτιριου...

...για την κλιση της μηχανης δεξια - αριστερα, και εσυ και ο Λεωνιδας λετε να κεντραρω με βαση το κεντρικο θεμα, ωστε να εχω συμμετρικη συγκλιση δεξια και αριστερα και να μη χρειαζεται περιστροφη και να αφηνεις περιθωριο για να κροπαρεις αν χρειαστει... σωστο ακουγεται...

Εκεινο που με μπερδευει ακομα ειναι η στροφη δεξια αριστερα σε σχεση με την προσοψη και τι κανουμε αν δεν εχουμε τη δυνατοτητα να μετακινηθουμε επισης δεξιοτερα ή πιο αριστερα... αλλα αυτο παλι, δεν μπορεις να το αλλαξεις απο τη στιγμη που το θεμα σου ειναι σε συγκεκριμενη θεση και -λεμε οτι- δεν μπορεις να μετακινηθεις και εσυ...

Δεν εχω και τριποδο για καμμια σωστη δοκιμη γμτ. Θα το δω και θα επανελθω με δειγματα...

Παντως Λιακο, με βαση αυτο περι αποστασης που λετε, δηλαδη πανε πιο μακρια για λιγοτερες συγκλισεις, στη συγκεκριμενη περιπτωση που η μια ακρη ειναι πιο μακρια απο την αλλη, θα επρεπε η μακρινη, να εχει και μικροτερη συγκλιση, αρα σωστα καδραρισα με βαση την πιο κοντινη... αν καδραριζα με βαση την μακρινη η αριστερη θα ειχε πολυ μεγαλυτερη συγκλιση, αρα περισσοτερες απωλειες στη διορθωση και αν καδραριζα στο κεντρο θα ειχα να διορθωνω και τις δυο πλευρες...

οπως λεει μια παλια κινεζικη παροιμια ' Η καλη η μηχανη στο HDR φαινεται':Banane0:
επιτελους καταφερα να κανω μια βολτα να δοκιμασω την mark3 (παρεα με τον 70-200 2.8 IS II και τον 17-40)

_N4A0609_10_11f_tonemapped.jpg

new (9).jpg

Καλες φαινονται...

...θα θελει ρυθμιση το μονιτορ :flipout:

... και ισιες... εκανες κροπ ή ρυθμισες στο φωτοσοπ?

@ Ηλία...ήμουν και εγώ το Σ/Κ που μας πέρασε στη Βιέννη και συγκεκριμένα στο σημείο που τράβηξες τη φωτογραφία
δυστυχώς ο καιρός δεν μας έκανε τη χάρη, παρά μόνο μια μέρα για λίγο καλύτερο ουρανό

@ Beavis....ωραίες οι φωτογραφίες σου

Αυτα τα λεει ο κοσμος απο πριν για να βρεθουμε κιολας... δεν πιστευω να ησουν με το σχολειο που αναστατωσε την πολη...??? :fahne90:

Περιμενουμε να δουμε και φωτογραφιες λοιπον....

Αναστάσιεεε, πάλι ξέχασες τα χάπια σου? (κατά της "HDRίτιδας") :flipout: Ωραίες είναι, "γράφουν" τα εργαλεία σου...

Ηλία εάν το γνώριζα οτι ήσουν/ είσαι εκεί θα επικοινωνούσα...όχι δεν ήμουν με το σχολείο...αλλά μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο...χαχαχα

εδώ και μερικά δείγματα φωτογραφιών...τα περισσότερα βράδυ....καθώς όπως προανέφερα ο ουρανός δεν ήταν και ο καλύτερος

IMG_3557_zpsdc485791.jpg

IMG_3553_zpsc7ce2aa2.jpg

IMG_3377_zps6aaaeebf.jpg

IMG_3245_zpsfd1b4af3.jpg

IMG_3187-1_zpsf07f4211.jpg

IMG_3183-1_zpsfc588545.jpg

IMG_3181-1_zps16a9c4ce.jpg

IMG_3174_zps852cb24b.jpg

IMG_3138_zps356e4589.jpg

IMG_3135ok_zps6d343834.jpg

Εν ειδη τεστ...

Μια εγχρωμη απο τον δρομο...

_MG_3245 by 1L1as, on Flickr

Και μια Α/Μ απο τον πρωτο οροφο...

_MG_3263 by 1L1as, on Flickr

δεν ξερω ποια προοπτικη αποτυπωνει καλυτερα την εκκλησια... πιθανοτατα επρεπε να παω πιο κοντα, αλλα -τι παραξενο- εβρεχε και που να τρεχεις... :violent-smiley-030:

Ωραιο μερος, ποιο ειναι...?

Τα μαυρα τα κρασσαρεις εκ πεποιθησεως ή σου ξεφευγουν (ή φταιει η οθονη μου παλι)?

Το καδρο ομοιως, τυχαινει ή το επιλεγεις? 2,35/1 ειναι...?

Ουαου! Μ' αρέσει! Λονδίνο και νομίζω το αυγό είναι το Δημαρχείο.

Επιτιδες τα μαυριζω τοσο,το καδρο δεν ξερω γτ αλλα μου αρεσει ετσι,δινει πιο ωραια οπτικη κατα προσωπικη μου αποψη,
Ναι στο λονδινο ειναι απο τ london bridge τραβηγμενη

Εβλεπα σε διαφορα σαιτς φωτογραφιες με ανακλασεις κτιριων και πολυ μου αρεσαν... δοκιμασα και εγω και... καθολου δεν μου αρεσε...

_MG_3423 by 1L1as, on Flickr

...ισως επρεπε να φαινεται περισσοτερο το κτιριο...