Αρχιτεκτονική φωτογραφία

DSC_1247_1-002_zps46ffa558.jpg

Καλημερα σε ολους,

διαβασα σχεδον ολο το θεμα απο την αρχη. Δεν μπορεσα φυσικα να περασω απο ολες τις σελιδες αλλα διαβασα αρκετα πραγματα.

Ηθελα την βοηθεια σας.

Εχω ενα φακο 16-35mm 2.8L II. Προσπαθω να φωτογραφησω χωρις τριποδο και φυσικα δεν ειναι οτι και πιο ευκολο.

Να πω οτι οι φωτογραφιες δεν φαινονται και πολυ καθαρες μαλλον λογω του οτι δεν ειναι σταθερες.

Δεν θελω να τις περασω απο επεξεργασια, απλα θελω οι φωτο να ειναι φυσικες, αληθινες.

Παμε τωρα στις ερωτησεις.

1) για να βγαλω με τον 16-35 χρειαζομαι τριποδο; Λογικα απο οτι καταλαβα η αρχιτεκτονικη θελει τριποδο. Γενικα η φωτογραφια θελει τριποδο. Αν και προσπαθω να εχω σταθερο χερι, μονο με prime lens μπορω να βγαλω κρυσταλινη με το χερι.

Να προσθεσω οτι δεν μου αρεσει καθολου το IS γιατι ειναι ενα κολπο για την CANON να επιβαρυνει χρηματικα τους καταναλωτες. Μονο σε telephoto lens εχει νοημα.

2) πρεπει να κλεισω στα F8 η και περισσοτερο;

3) To ISO δεν θα ηθελα να το πειραξω πολυ, συνηθως σχεδον ολες τις φωτο με primes lens τις βγαζω με ISO100. Εχω την 6D που ακομα και στα μεγαλα ISO εχει αποδειξει οτι τα παει καλα.
Δεν ειναι θεμα εκει γιατι τα prime ειναι πολυ γρηγορα και δεν εχουν προβλημα με την φωτεινοτητα.

Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια εκ των προτερων.

Η φωτο τραβηγμενη με το χερι και ειναι συμπιεσμενη λογω του οτι δεν μπορεσα να ανεβασω την κανονικη σε .raw
  • .raw original file size: 23.0MB
  • Canon 6D
  • ISO speed :1250
  • F-stop: 2.8
  • exposure time : 1/4 sec.

Attachments

• DSO at night.jpg
    DSO at night.jpg
    142.9 KB · Views: 136
Last edited:
Τέτοιες ταχύτητες όντως θέλουν τρίποδο. Πάντως στην παραπάνω θα μπορούσες να ανεβάσεις iso στα 3200 (η 6D δεν θα είχε πρόβλημα) και να έβγαζες με ταχύτητα 1/10, όπου στα 16mm και με λίγη εξάσκηση, μπορείς να βγάλεις σταθερή φωτογραφία, ιδίως εάν χρησιμοποιείς χρονομέτρη 2 δευτερολέπτων και έχεις τα χέρια κολλημένα στον κορμό σου. Μία στις δύο λογικά θα βγει καθαρή.

Re: Απάντηση: Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Τέτοιες ταχύτητες όντως θέλουν τρίποδο. Πάντως στην παραπάνω θα μπορούσες να ανεβάσεις iso στα 3200 (η 6D δεν θα είχε πρόβλημα) και να έβγαζες με ταχύτητα 1/10, όπου στα 16mm και με λίγη εξάσκηση, μπορείς να βγάλεις σταθερή φωτογραφία, ιδίως εάν χρησιμοποιείς χρονομέτρη 2 δευτερολέπτων και έχεις τα χέρια κολλημένα στον κορμό σου. Μία στις δύο λογικά θα βγει καθαρή.

Ακομα μαθαινω το lens, οπως και την 6D επισης. Λογικα θα παω για καινουργιο τριποδο, καλο και σταθερο, γιατι παντα ειχα το αποθημενο για wide angle φωτογραφιες.

Τωρα πρεπει να εξασκηθω και με πολυ διαβασμα να καταφερω να βλαλω το αποτελεσμα που εχω στο μυαλο μου.

Ελπιζω να μην με κατηγορειτε για το οτι δεν θελω να επεμβω και να χρησιμοποιησω PS. Ειμαι ρομαντικος και θελω οι φωτο να ειναι αληθινες.

Φυσικα το Ps χρειαζεται και δινει αλλη χαρη, και η τεχνολογια προοδευει και εμεις πρεπει να πηγαινουμε μαζι της.

Αλλα εγω θελω να μεινω σε αυτο τον τομεα ρομαντικος. Ειτε η φωτογραφια δεν θα ειναι ποτε στα στανταρ των κανονων επαγγελματιων.

Οταν παρω καινουργιο τριποδο θα ανεβασω καινουργιες.

Ευχαριστω και παλι.

Re: Απάντηση: Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Θα πω μερικές συστάσεις από την προσωπική μου εμπειρία.

Πρώτα από όλα έχεις στα χέρια σου ένα πολύ καλό εξοπλισμό που μπορείς να κάνεις ότι θέλεις.

Για να πάρεις μια κρυστάλλινη καταγραφή, είτε είναι βράδυ είτε ημέρα πρέπει να βρείς σε σχετικά review σε ποιά διαφράγματα ο φακός απόδίδει την μέγιστη ευκρίνεια (ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ), ας υποθέσουμε ότι αποδίδει καλά στο f/8 και φυσικά σε μέσο εστιακό μήκος. Θα βάλεις ISO 100, Προτεραιότητα διαφράγματος στο f/8 και το παιχνίδι θα γίνει στην ταχύτητα που εαν είναι βραδυνή θα σου δώσει και όμορφα star lights εαν είναι ημέρα θα έχεις την δυνατότητα να αποφασίσεις εαν θα την έχεις στο χέρι ή αναγκαστικά σε τρίποδο.

Πίστεψέ με θα πάρεις πολύ βελτιωμένο αποτέλεσμα

Να βάλω και μια αντίστοιχη με το δικό σου δείγμα ευρυγώνια λήψη που έκανα χθες βράδυ, με τις παραμέτρους που σχολίασα για να δεις το αποτέλεσμα

City Lights
by Costas S. T., on Flickr

Last edited:
Κωστα ειναι τελεια. Τουλαχιστον φαινεται στα δικα μου ματια.

το αλλο που ηθελα να αναφερω ειναι οτι επισης δεν θα ηθελα να φτιαξω την παραμορφωση των κτηριων οπως φαινεται στην δικη μου και στην δικη σου.

Πολλοι φωτογραφοι το περνανε σαν αποψη, εγω δεν ειμαι φωτογραφος αλλα το περναω παλι ως αληθινο ετσι οπως βγανει απο τον φακο.

Φυσικα και στην πραγματικοτητα η παραμορφωση δεν υφισταται αλλα μου αρεσει οπως το βλεπει ο φακος.

Εαν θέλεις να χρησιμοποιήσεις σωστά έναν ευρυγώνιο φακό θα πρέπει να ελέγχεις πολύ σωστά το κάδρο, την γωνία λήψης και τις παραμορφώσεις. Για παράδειγμα με το ίδιο εστικό μήκος αλλά με μια λήψη από τον 3ο ορόφο αλλάζει τελείως η προοπτική (δες παρακάτω φωτογραφία). Οι παραμορφώσεις του φακού διορθώνονται στο PS και έχεις μια ισορροπημένη εικόνα. Πραπέρα ο ευρυγώνιος φακός έχει και άλλα στοιχεία τα οποία μπορείς να χειριστείς όπως πηγές φωτός & flares κλπ

City lights
by Costas S. T., on Flickr

Το αποτελεσμα απο οτι βλεπω διαφερει πολυ λογω της γωνιας. Επισης ειναι πολυ καθαρη.

Εχεις τον ιδιο φακο 16-35? κατι μου θυμιζει το μερος επισης!

Μου αρεσε παντα ο ευρυγωνιος φακος για πολλους λογους και τον βρηκα σε παρα πολυ καλη τιμη.

Αυτο που εχω να κανω τωρα ειναι να παρω το τριποδο και μετα ΜΠΟΥΜ :twoguns:

Εχω δουλεια και διαβασμα ακομα μπροστα μου. Ο επομενος παντως φακος θα ειναι telephoto medium prime.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Ελπιζω να μην με κατηγορειτε για το οτι δεν θελω να επεμβω και να χρησιμοποιησω PS. Ειμαι ρομαντικος και θελω οι φωτο να ειναι αληθινες.

Φυσικα το Ps χρειαζεται και δινει αλλη χαρη, και η τεχνολογια προοδευει και εμεις πρεπει να πηγαινουμε μαζι της.

Όταν λες PS, δεν φαντάζομαι να εννοείς και την απλή μετατροπή των raw αρχείων; Ή φωτογραφίζεις αποκλειστικά σε jpeg? Εάν ναι, κόβεις πολύ από τις δυνατότητες του εξοπλισμού σου. Το raw είναι κάτι σαν τον σκοτεινό θάλαμο. Δλδ και την φωτογραφία του φιλμ, πώς την καταλαβαίνουμε, όπως μας την τυπώνει το minilab? Τότε η μόνη αυθεντική θα ήταν η πολαρόιντ. Δεν νομίζω πως δίνει τίποτα η δογματικότητα. Εντάξει να μην ξεφεύγουμε στη γραφιστική, αλλά όπως και να έχει, από ένα lightroom ή έναν τελοσπάντων μετατροπέα raw θα περάσουμε. Το λέω βάσει του απολύτως σοβαρού εξοπλισμού στον οποίο βλέπω πως έχεις επενδύσει. Όπως και να το κάνουμε, ένας jpeg shooter μάλλον δεν παίρνει μια 6D.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Όταν λες PS, δεν φαντάζομαι να εννοείς και την απλή μετατροπή των raw αρχείων; Ή φωτογραφίζεις αποκλειστικά σε jpeg? Εάν ναι, κόβεις πολύ από τις δυνατότητες του εξοπλισμού σου. Το raw είναι κάτι σαν τον σκοτεινό θάλαμο. Δλδ και την φωτογραφία του φιλμ, πώς την καταλαβαίνουμε, όπως μας την τυπώνει το minilab? Τότε η μόνη αυθεντική θα ήταν η πολαρόιντ. Δεν νομίζω πως δίνει τίποτα η δογματικότητα. Εντάξει να μην ξεφεύγουμε στη γραφιστική, αλλά όπως και να έχει, από ένα lightroom ή έναν τελοσπάντων μετατροπέα raw θα περάσουμε. Το λέω βάσει του απολύτως σοβαρού εξοπλισμού στον οποίο βλέπω πως έχεις επενδύσει. Όπως και να το κάνουμε, ένας jpeg shooter μάλλον δεν παίρνει μια 6D.

μονο raw. Φυσικα και περναει απο lightroom αλλα οχι για πολλα φτιαξιματα. Απλα πραγματα. Γιατι οπως ειπα δεν μου αρεσει να αλλαξω πολυ την εικονα οπως την βλεπει ο φακος.

Απο την στιγμη που την βγαζω οπως την βλεπει ο φακος, δεν θα ηθελα να πειραζω πολλα. Ισως πολυ λιγο φωτεινοτητα και contrast. Δεν κανω crop σε καμια των περιπτωσεων εκτος και αν ειναι μεγαλη αναγκη.

Jpeg μονο αν θελω να μεταφερω γρηγορα με wifi στο κινητο για να την κανω share. Αυτο ειναι ενα απο τα πλεονεκτηματα της 6D.

αν και εξαρχης η φωτο δεν ειναι καλη λογω του οτι δεν χρησιμοποιηθηκε τριποδο, εκανα ενα μικρο καθαρισμα και διορθωσα καποια πραγματα.

Ομως εδω μπαινει το χερι του υπολογιστη. Δεν θελω παλι να απορριψω την χρηση του υπολογιστη που κανει καλα την δουλεια του, αλλα θελω να φτασω σε ενα σημειο που η φωτογραφια μου να μην χρειαζεται επεξεργασια σε μεγαλο βαθμο.

Attachments

• DSO fixed.jpg
    DSO fixed.jpg
    182.2 KB · Views: 188
Εχεις τον ιδιο φακο 16-35? κατι μου θυμιζει το μερος επισης!
..

Και εμένα μου θυμίζει κάτι το μέρος της φωτογραφίας σου. Ρε μπας και είμαστε δίπλα και δεν το ξέρουμε ? :fahne90: Είσαι στον Αραβικό κόλπο ? Αν και αυτές τις ημέρες δεν είχαμε συννεφιά εδώ ..

Last edited:
ναι Ντουμπαι ειμαι. Εμενα μου θυμιζει η δικη σου φωτο λιγο το Κεντρο του Ντουμπαι η Αμπου Νταμπι.

Εγω είμαι στο Qatar / Doha. Μπορεί να πεταχτώ μια βόλτα στο Dubai αύριο που θα έχω αργία. Εαν είναι θα σου πω να βρεθούμε ..

Εγω είμαι στο Qatar / Doha. Μπορεί να πεταχτώ μια βόλτα στο Dubai αύριο που θα έχω αργία. Εαν είναι θα σου πω να βρεθούμε ..

για μην βγαινουμε εκτος θεματος σου εστειλα μυνημα.

Τωρα οσο αναφορα την φωτο, πρεπει να βγω στους δρομους και να δω τι μπορω να κανω. Σημερα κιολας παω για τριποδο. Δεν αντεχω αλλο.

Εχετε τιποτα να προτεινετε ;

Πρόταση : Προτίμησε για τρίποδο την εταιρεία Manfrotto .. και διάλεξε όποιο μοντέλο θέλεις εσύ.. Μην ξεχνάς ότι θα στηρίξεις επάνω του τον εξοπλισμό σου που στοιχίζει ένα σεβαστό ποσό.

Εαν βγείς σήμερα για φωτογραφίες, προτίμησε 6 μμ που μέχρι 6.30 μμ είναι Blue hour για την περιοχή και ο ουρανός θα γράψει ένα απίστευτο χρώμα στις φωτογραφίες σου. Σου προτείνω να πας στην Marina που είναι εντυπωσιακό μέρος.

Ευχαριστω Κωστα,

ειμαι μακρυα απο το μαρινα (κανα 30 λεπτο) και δεν εχω αυτοκινητο (καποιος τρακαρε το δικο μου απο την εταιρια και δεν πηραν αλλο, αστα) . Θα κανω μια βολτα σε κανενα εμπορικο μηπως παρω Manfrotto, και μετα πισω για φωτογραφιες.

Ηλια,

δεν ειναι κακια, δεν ειναι κακια καθολου. χεχεχεχεχε. εχεις δωσει τον δικο σου τονο, με crop και contrast. Μου αρεσει πολυ το χρωμα που εχει δωσει στην πανσελινο και στα συννεφα. Μου φαινεται εχετε βαλθει να με μυησετε στην επεξεργασια.

Εχθες εβλεπα βιντεο στο you tube απο επεξεργασια σε lighroom και PS. Το αποτελεσμα ειναι οτι μια σκοτεινη αλλα ποιοτικα καλη φωτογραφια μπορεις να την μετατρεψεις σε απιστευτο αποτελεσμα.