Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Χμμ .. το πρόβλημα με την προοπτική που με ταλαιπωρεί και μένα πολλές φορές ... ο Ιωσήφ έκανε τις κατακόρυφες παράλληλες (το μέτρησα ..) αλλά εμένα μου φαίνεται σαν να ανοίγει αφύσικα ο ουρανοξύστης προς τα πάνω ;)

Iωσήφ .. πολύ έντονο contour banding στον ουρανό .. και πολύ μαυρίλα στα σκιερά θα έλεγα .. αλλά μάλλον κάτι θέλει να πεί ο ποιητής

Πολύ όμορφη επεξεργασία που τονίζει τον φωτισμό. Η γεωμετρία είναι λίγο .. κάπως, αλλά δεν με πειράζει καθόλου. Μ αρέσουν τα σκοτεινά και η προοπτική. Μπράβο

Απάντηση: Re: Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Το banding στα σκοτεινά είναι έντονο, ίσως να έπεσε λίγο dehaze παραπάνω ...

Η γεωμετρία σε τέτοιο θέμα είναι λίγο αμφισβητούμενη αν όντως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μιας και οι αρχιτέκτονες κάνουν διάφορα με τους όγκους των κτιρίων ως <άποψη>

Σε γενικές γραμμές μου αρέσει.

Ευχαριστώ για τα σχόλια.
Ηλία, αντιλαμβάνομαι το θέμα με τη γεωμετρία που αναφέρεις και είναι κάτι που με προβληματίζει κι εμένα.
Το έντονα σκοτεινά ήταν επιλογή ... ήθελα να τονίζω τις φόρμες και την αντίθεση με τα κτήρια που φωτίζονται.
Δεν ξέρω κατα πόσο το πέτυχα ή όχι.

Εγώ πάντως τη θεωρώ πολύ καλή! Το πρόβλημα με την προοπτική (σχεδόν) πάντα θα υπάρχει όταν δεν χρησιμοποιούμε tilt/shift φακούς. Όσο για το banding, θεωρώ ότι προέρχεται αφενός από το μπλε χρώμα του ουρανού που είναι το χειρότερο στην α/μ επεξεργασία και αφετέρου στην υπερβολική συμπίεση του αρχείου κατά τη δημιουργία του jpeg. Αν πάντως υπάρχει και στο tiff αρχείο, δοκίμασε να προσθέσεις θόρυβο για να το αφαιρέσεις: Filter > Noise > Add noise > Gaussian-Monochromatic (τιμές 0,1-0,5% κάνουν καλή δουλειά χωρίς να φαίνεται η προσθήκη θορύβου).

Μία hi-key φωτογραφία ΜΕ από τον φάρο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ένα σημείο όπου πλέον πρέπει να πληρώσεις για να μπορείς να φωτογραφήσεις με τρίποδο.

Ευχαριστώ για τα σχόλια.
Βασίλη, είναι από παλιά επίσκεψη.
Θοδωρή, δεν υπάρχει στο tiff αρχείο. Να θεωρήσω πως σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η συμπίεση?
Εξαιρετική η δική σου, όπως μας έχεις συνηθίσει άλλωστε!

Θοδωρή, δεν υπάρχει στο tiff αρχείο. Να θεωρήσω πως σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η συμπίεση?
Πιθανότατα από τη συμπίεση είναι. Αυτό και το ότι το μπλε χρώμα είναι δύσκολο στη διαχείρισή του.

Τεχνική εξέδρα στο φράγμα του Αλιάκμονα. Αδιάφορες καμπύλες που αποκτούν φωτογραφικό ενδιαφέρον μέσω της μακράς έκθεσης.

half parabola

half parabola by Teo Kefalopoulos, on Flickr​

Πολύ ιδιαίτερη! Τί χρόνο έκθεσης είχες; Διάφραγμα; Ώρα φωτογράφησης;

...Μάλλον πρόκειται γιά τη διαμόρφωση στομίου του υπερχειλιστή στα Ασώματα, έτσι;

Πολύ ιδιαίτερη! Τί χρόνο έκθεσης είχες; Διάφραγμα; Ώρα φωτογράφησης;

...Μάλλον πρόκειται γιά τη διαμόρφωση στομίου του υπερχειλιστή στα Ασώματα, έτσι;

24mm, ISO100, f/11, 80". Ήταν μεσημέρι αλλά θεωρώ δεν παίζει ρόλο καθώς έβρεχε την ώρα της φωτογράφησης. Ναι, στο γνωστό φράγμα την έβγαλα (όχι από τη γέφυρα που περνάνε τα αυτοκίνητα).

"mono-no-aware"
Ένας Γιαπωνέζικος όρος που συχνά χρησιμοποιώ ως βάση για την υλοποίηση συγκεκριμένων φωτογραφιών. Εδώ, μια λεπτομέρεια από τον βραχίονα του φάρου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Λήψη με τεχνική μακράς έκθεσης.

Ωραίοι πειραματισμοί, άψογο κάδρο - το σημείο φυγής ακριβώς στην κάτω δεξιά γωνία είναι χαρακτηριστικό...

Re: Απάντηση: Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Σ' ευχαριστώ πολύ Δημήτρη!

"piece of infinity"
Η 2η εκδοχή του ιδίου θέματος. Η λογική είναι να αναδείξω τη μνήμη των 125 πεσόντων που διαπερνά το σκοτάδι (θάνατος).