Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Code:
pacman -Sy samba

Code:
nano /etc/samba/smb.conf

Paste το παρακάτω:

Code:
#======================= Global Settings =======================

[global]

workgroup = ARCHPHILE
   server string = Archphile Player
   dns proxy = no
   log level = 0
   syslog = 0
   security = share
   guest account = root
   map to guest = bad user
   load printers = no
   domain master = no
   local master = no
   preferred master = no

#======================= Share Definitions =======================

directory mask = 0775
   create mask = 0775

[Archphile]
   comment = Archphile usb disk 
   path = /mnt/usb-disk/
   read only = no
   public = yes
   follow symlinks = yes
   wide links = yes

Μετά,

Code:
systemctl enable smbd nmbd
systemctl start smbd nmbd

Υπόψιν ότι δεν το έχω δοκιμάσει το παραπάνω αλλά λογικά θα παίξει. Βέβαια όλο αυτό εμπεριέχει και ένα ρίσκο καθώς η εγκατάσταση της samba μπορεί να φέρει νέες εκδόσεις πακέτων και να σπάσουν dependencies. Μια δοκιμή θα σε πείσει!

Μπορούμε να γράψουμε από web radio σε usb, σε raspberry pi που τρέχει archphile;

Υπάρχει το recorder Output plugin το οποίο όμως δεν το έχω δοκιμάσει:

http://www.musicpd.org/doc/user/output_plugins.html

Έστω ότι έχεις ένα Usb stick με όνομα apothiki:

Code:
audio_output {
type "recorder"
name "My recorder"
encoder "lame" 
path "/mnt/usb-disk/apothiki/recorder.mp3"
bitrate "128" 
format "44100:16:1"
}

Βέβαια έχω κάνει disable τα lame encoder και recorder output στο πακέτο μου και θα χρειαστεί να παίξεις με το πακέτο του Archlinuxarm.

Last edited:

Ένα μικρό update αναφορικά με την υπάρχουσα κατάσταση του Archphile.

Έχω προσπαθήσει 2 φορές στο μεσοδιάστημα αυτό να χτίσω την νέα έκδοση, ξεκινώντας όπως πάντοτε με το Udoo Quad. Οι προσπάθειες μέχρι τώρα ήταν ανεπιτυχείς, καθώς ο MPD (0.19.10) συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, μην σκανάροντας όλη τη library, με υψηλή χρήση CPU κλπ.

Όταν λυθούν τα παραπάνω θα ξεκινήσω τις δοκιμές των images και στη συνέχεια θα βγάλω το επόμενο image.

Μην περιμένετε να δείτε αλλαγές, πέρα από αναβαθμίσεις σε εκδόσεις προγραμμάτων καθώς και κάποια δουλειά στο backend που σχετίζεται με τη σωστότερη διανομή των CPU interrupts σε όλα τα cores των CPU των συσκευών.

Επίσης έχω λάβει δωρεάν έναν ενισχυτή για το RPI από τον Gordon (Iqaudio):

http://iqaudio.com/?page_id=34

Αν όλα πάνε καλά, στο επόμενο image για RPI θα υποστηριχθεί και αυτός.

Τώρα στα γενικότερα νέα, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να μην μπορώ να συντηρήσω το website αλλά και το forum καθώς όλη η online υποδομή μου πληρώνεται με το μήνα και μέσω paypal. Όπως αντιλαμβάνεστε, με τα capital controls αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Έκανα μια έκκληση μέσα από το website μου για donation, καθώς το paypal balance μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά. Ανάμεσα στα donations που έγιναν, ένα σοβαρότατο ποσό κατατέθηκε από το Runeaudio project. Η κίνησή αυτή τους τιμά ιδιαίτερα και τους ευχαριστώ θερμά μαζί με τους υπόλοιπους που είχαν συνεισφορά στην έκκληση αυτή.

Ελπίζω σύντομα να έχω νεότερα αναφορικά με τον προγραμματισμό του επόμενου image.

Υπάρχουν καλά νέα για τους χρήστες SACD ISO.

Επικοινώνησα αυτές τις ημέρες με τον Maxim που έχει γράψει τον κώδικα για την υποστήριξη ISO και τον ρώτησα αν σκοπεύει να συνεχίσει την ανάπτυξη.

Μου απάντησε χτες ότι ενημέρωσε τον κώδικα ώστε να είναι ίδιος με αυτόν του foobar plugin. Τις αλλαγές έχει ανεβάσει στο tree του:

http://git.musicpd.org/cgit/manisiutkin/mpd.git

Με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει δοκιμή και νέο πακέτο το οποίο θα προορίζεται για την επόμενη έκδοση.

Τέλος, απ' ότι διαβάζω έχει πεσει σύρμα και στο volumio για τo tree αυτό, οποτε λογικά όσοι ψάχνετε απλούστερες του Archphile λύσεις και θέλετε αναπαραγωγή SACD ISO, θα έχετε ακόμη μια υλοποίηση που το υποστηρίζει.

Εδώ και λίγο καιρό γλυκοκοιτάω μια νέα arm7 συσκευή:

http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php?g_code=G143703355573

Πρόκειται για Raspberry Pi 2 killer, καθώς μεταξύ άλλων (καλής CPU κλπ) έχει υποστήριξη gigabit δικτύου, δεν έχει usb shared bus και είναι φτηνό (κάπου στα 55 ευρώ με τροφοδοτικό, θήκη και μεταφορικά).

Όταν βρεθούν τα χρήματα και ο χρόνος, ίσως κάνω την αγορά για να δούμε τι ψάρια πιάνει.

Edit:

O βασικός λόγος που δεν υπάρχουν νέα για επόμενο Archphile image είναι η μη κυκλοφορία του mpd 0.19.11 μέχρι στιγμής.

Ενδιαφερουσα πλακετα. Πες κατι Μιχαλη, ειναι ευκολο να προσαρμόσεις το Archphile (και προφανώς τα πακετα) για αυτήν?

Εφόσον υπάρχει Runeaudio για την πλακέτα αυτή, 99.9% θα υπάρξει και Archphile.

Θα έχετε καταλάβει ότι προσωπικά προτιμώ όλες τις υπόλοιπες πλατφόρμες εκτός Rpi για audio, οπότε αν βγει καλό το προορίζω για Udoo (το χρησιμοποιώ αποκλειστικά - το rpi το έχω μόνο για development και το cubox-i για nas) replacement στο σύστημά μου.

Εδώ και λίγο καιρό γλυκοκοιτάω μια νέα arm7 συσκευή:

http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php?g_code=G143703355573

Πρόκειται για Raspberry Pi 2 killer, καθώς μεταξύ άλλων (καλής CPU κλπ) έχει υποστήριξη gigabit δικτύου, δεν έχει usb shared bus και είναι φτηνό (κάπου στα 55 ευρώ με τροφοδοτικό, θήκη και μεταφορικά).

Όταν βρεθούν τα χρήματα και ο χρόνος, ίσως κάνω την αγορά για να δούμε τι ψάρια πιάνει.

Edit:

O βασικός λόγος που δεν υπάρχουν νέα για επόμενο Archphile image είναι η μη κυκλοφορία του mpd 0.19.11 μέχρι στιγμής.

Ναι φαίνεται πολύ καλό, κάπου είχε πέσει και εμένα το μάτι μου,
Εκτός των παραπάνω που αναφέρεις που ΙΜΗΟ το Gbit είναι πολύ σημαντικό,
Έχει και δυνατή κάρτα γραφικών

Τα κλασικά... "This is for 5V power input, with an inner diameter of 0.8mm, and an outer diameter of 2.5mm. The ODROID-C1 consumes less than 0.5A in most cases, but it can climb to 2A if many passive USB peripherals are attached directly to the main board."

http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php?g_code=G143703355573&tab_idx=2

Μου είναι πρόβλημα το shared bus στο Pi2 και γι' αυτό φαίνεται ενδιαφέρον...

Σε γενικές γραμμές το προσφερόμενο bandwidth φτάνει και περισσεύει ακόμα και shared.

Απλώς αν μπορείς να μην έχεις αυτόν τον περιορισμό είναι πάντοτε καλύτερο.

Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι τι επίδραση έχει στην ηχητική ποιότητα αυτός ο περιορισμός.

Πολύ καιρό πριν, με το παλιό rpi είχα παρατηρήσει ακουστές διαφορές, ανάμεσα σε rpi και cubox/udoo. Με το rpi 2 δε συνέβη κάτι ανάλογο οπότε με μια πρώτη ματιά το θέμα "ήχος" είναι πολυπαραγοντικό.

Δεν αναφέρομαι στον ήχο αλλά στο γεγονός ότι όταν καρφώνω 3ο σκληρό στο RPi2 έχω πρόβλημα πρόσβασης αρχείων μετά από reboot! Με 2 σκληρούς, κανένα πρόβλημα.

Εγώ σε κανένα τέτοιο Board δε θα κάρφωνα 3 και 4 σκληρούς και σε καμία περίπτωση δε θα έβαζα τους σκληρούς σε hub κλπ.

Αν έχεις πρόβλημα πρόσβασης στα αρχεία μετά από reboot, δεν θεωρώ ότι το βασικό σου πρόβλημα είναι το shared bus. Με προβληματικό shared bus, θα είχες από απλά ηχητικά "σκουπιδάκια" έως εμφανέστατα drops στην αναπαραγωγή.

Το δικό σου θέμα περισσότερο μοιάζει με κάποιο bug ή εν γένει προβληματική λειτουργία του μηχανισμού automount με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσαρτήσει το δίσκο σου.

Για μένα το ιδανικό σενάριο χρήσης αυτών των boards είναι η μοναδική USB να είναι το DAC και η μουσική να έρχεται δικτυακά από NAS. Προς θεού δε λέω ότι δε θα δουλέψουν τα άλλα setups, απλά το προτεινόμενό μου είναι από τα πλέον "καθαρά" και απλά.

H άλλη λύση είναι dac σε μια usb και (1) σκληρός σε άλλη usb με όλη τη μουσική μέσα...

Σαφώς και αυτό θα δουλέψει μια χαρά, αλλά εδώ μέσα έχετε όλοι κάτι συλλογές γκοντζίλλα και έναν εξωτερικό τον θέλετε μόνο για test files :FSGSFGS4::smash:

Απάντηση: Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

...αλλά εδώ μέσα έχετε όλοι κάτι συλλογές γκοντζίλλα και έναν εξωτερικό τον θέλετε μόνο για test files :FSGSFGS4::smash:

:flipout:

Όχι και όλοι!
Πλάκα-πλάκα έχω δύο τέρα συνολικά,με το ένα από αυτά πλήρες στοιχείων,φώτο,lyrics,album art,κλπ,κλπ
Και δεν έχω ακούσει ούτε το ένα τέταρτο (ακούσει όμως,κανονικά,βάλε και τις ισχυρές προτιμήσεις... )

Και τελευταία προσπαθώ να καταλήξω σε 200 γκίγκα,να τα βάλω σε έναν καλό SSD και να τελειώνω και με αυτό.
Μηχανικό δίσκο πάντως δεν ξαναπαίρνω,όσα χωρέσουν! :flipout: