Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry pi βασισμένη σε Archlinux/MPD

καλημερα,
Δοκιμών συνέχεια :
Έκανα update με τις οδηγίες από τα προηγούμενα post (για να μαθαίνω :cool4:) – βρέθηκε να είναι up to date.

Με το dac στην κατω θύρα εχω :
[ 3.814195] input: C-Media USB Headphone Set as /devices/platform/bcm2708_usb/usb1/1-1/1-1.3/1-1.3:1.2/input/input0

Με το dac στην πανω (όπως ηταν όταν πέρασες το fix), εχω :
[ 3.484662] input: C-Media USB Headphone Set as /devices/platform/bcm2708_usb/usb1/1-1/1-1.2/1-1.2:1.2/input/input0

Επιβεβαιωνω ότι στο αρχείο /usr/bin/archphile-optimize παραμένει η ρυθμιση του fix :
echo -n "1-1.2:1.2" > /sys/bus/usb/drivers/usbhid/unbind

Αφηνω λοιπόν στην «λάθος» θύρα το dac και μετα από 10 λεπτά, παιρνω :
[root@archphile ~]# dmesg | grep FIQ
[ 1.920670] WARN::dwc_otg_hcd_init:1040: FIQ DMA bounce buffers: virt = 0xcd814000 dma = 0x4d814000 len=9024
[ 1.933208] FIQ FSM acceleration enabled for :
[ 1.949921] WARN::hcd_init:473: FIQ at 0xc02fa1b8
[ 1.956003] WARN::hcd_init:474: FIQ ASM at 0xc02fa434 length 36
[ 2.049483] dwc_otg: FIQ enabled
[ 2.049511] dwc_otg: FIQ split-transaction FSM enabled
[ 325.929617] Transfer to device 5 endpoint 0x3 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 328.969629] Transfer to device 5 endpoint 0x3 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[root@archphile ~]#

Αλλάζω και τοποθετώ το dac στην «σωστή» θύρα.

Μετα από μια ωρα παιρνω :
[ 1.920675] WARN::dwc_otg_hcd_init:1040: FIQ DMA bounce buffers: virt = 0xcd814000 dma = 0x4d814000 len=9024
[ 1.933215] FIQ FSM acceleration enabled for :
[ 1.949938] WARN::hcd_init:473: FIQ at 0xc02fa1b8
[ 1.956021] WARN::hcd_init:474: FIQ ASM at 0xc02fa434 length 36
[ 2.049534] dwc_otg: FIQ enabled
[ 2.049563] dwc_otg: FIQ split-transaction FSM enabled
[root@archphile ~]#

Το άφησα να παίζει και θα το ξαναδώ το βράδυ ….

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry pi βασισμένη σε Archlinux/MPD

Για να μην πάρεις error στη μια ώρα, δούλεψε και σε σένα το πιθανότερο.

Για να συνοψίσω και για να καταλάβετε και σεις τι γίνεται με όλα αυτά. Προσπάθησα να δώσω ένα fix υποθέτοντας ότι έχω βρει μοναδικά id των θυρών usb και όχι των συσκευών, κάτι που δεν ισχύει. Είναι πολύ πιθανό αυτές οι γραμμές που έχω προσθέσει στο σκριπτάκι μου να μη δουλέψουν για σας.

Έτσι αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας για να εφαρμόσει το fix είναι:

1. login με ssh
2. να ψάξει να βρει με dmesg πληροφορίες για το dac. συνήθως αυτό θα το βρει με:

Code:
dmesg | grep USB

στο παράδειγμα του Σταύρου θα βρει κανείς την εξής γραμμή:

Code:
[ 3.484662] input: C-Media USB Headphone Set as /devices/platform/bcm2708_usb/usb1/1-1/1-1.2/1-1.2:1.2/input/input0

από αυτή τη γραμμή μας νοιάζει μόνο το 1-1.2:1.2

3. έχοντας το νούμερο παραπάνω, πάμε στο αρχείο /usr/bin/archphile-optimize και προσθέτουμε τη γραμμή (καλό είναι να βγάλουμε και τις 2 άκυρες όμοιες εγγραφές που έχω προσθέσει εγώ εκεί):

Code:
echo -n "1-1.2:1.2" > /sys/bus/usb/drivers/usbhid/unbind

Από την επόμενη εκκίνηση θα είμαστε έτοιμοι και με το fix , όπου πιθανότατα θα μας λύσει όλα τα προβλήματα.

Μακάρι να μπορούσα να το αυτοματοποιήσω, αλλά δυστυχώς μέχρι και αυτή τη στιγμή όποιος θέλει να το κάνει θα πρέπει να το κάνει με το χέρι.

Y.γ. την γραμμή που προτείνω να βάλετε στο /usr/bin/archphile-optimize, μπορείτε να την τρέξετε και ως εντολη στην κονσόλα για να δείτε αν αλλάζει κάτι πριν κάνετε το fix μόνιμο.

Last edited:

Πρόσθεσα μια σελίδα στο website με στόχο να μαζέψω τα fixes που έχουν γίνει. Το νούμερο 2 είναι αυτό που πρότεινα πραπάνω:

http://archphile.tk/troubleshooting.html

Δεν κρατήθηκα τελικά :D

Download 0.19 beta

.zip md5sum: cc3edc813e526a2eae2d5b50afb2f2c1
.img md5sum: afd317769c2ad9d366f84a00065f0d44

Changelog

Code:
28/03/2014 - 0.19 beta 
- moved from netctl to systemd-networkd for network configuration
- the change above fixed the slow shutdown problem
- disabled ipv6 - it can be reenabled through /boot/cmdline.txt
- removed the usbhid fix because it was not universal - you will have to apply it yourself (see fix number 2) 
- fixed governor command in /usr/bin/archphile-optimize

Σε απλά ελληνικά

- άλλαξε ο τρόπος της ρύθμισης δικτύου με πιο καθαρή και σωστή μέθοδο (systemd-networkd)
πλέον το αρχείο που πειράζουμε για το δίκτυο είναι το /etc/systemd/network/archphile.network
- με την παραπάνω αλλαγή έχουμε γρηγορότερη εκκίνηση και επιτέλους σωστό shutdown (μέχρι την 0.17 αργούσε πολύ)
- έκοψα την υποστήριξη για ipv6
- αφαίρεσα το υποτιθέμενο fix που αναφέρω παραπάνω για το usbhid διότι δεν κάλυπτε όλες τις περιπτώσεις. Στο http://archphile.tk/troubleshooting.html και στο βήμα 2 λέω αναλυτικά τι πρέπει να κάνει ο χρήστης.
- διόρθωσα μια προαιρετική εντολή στο /usr/bin/archphile-optimize που δεν εκτελούνταν λόγω τυπογραφικού λάθους

Επιπλέον πρόσθεσα δυο σελίδες στο site για περισσότερες πληροφορίες:

http://archphile.tk/faq.html
http://archphile.tk/troubleshooting.html

Last edited:

Δεδομένου ότι την κάρτα που χρησιμοποιώ για τα τεστς μου την έχω ξεφτυλίσει στα writes και έχει αρχίσει να πεθαίνει, λάβετε υπόψιν σας ότι όποτε παίρνω κάποιο error στο filesystem (φαίνεται και αυτό στο dmesg) το πρόβλημα αυτό ακούγεται στην αναπαραγωγή.

Απόλυτα ελέγξιμο το πρόβλημα αυτό και άσχετο από το λειτουργικό σύστημα και το Rpi, αλλά ο θόρυβος που προκαλεί το παραπάνω είναι ικανός να κάνει τον ακροατή να σαλτάρει! Γι αυτό προσοχή στην κάρτα που χρησιμοποιείτε.

Μετα την παρέμβαση του αγαπητού Tuxx, ο οποίος αναβάθμισε και εφάρμοσε το fix ειδικά για το dac μου, δεν εμφανίζοντε πλέον errors σε οσες δοκιμές εχω κανει.

Επιτρέψτε μου, δυο λογια για την εμπλοκή μου με το Archphile.
Με τον καιρό είχα μαζέψει αρκετο υλικο της μορφης mp3, flac κ.λ.π. για ακρόαση κυρίως στο αυτοκινητο, το οποιο εψαχνα τροπο να αξιοποιω και στο σπιτι.
Ήθελα όμως αυτή η αξιοποίηση να γίνετε με μια stand alone συσκευη, στην λογικη των υπολοίπων (cd, tuner κ.λ.π.), μιας και δεν ειχα/εχω σκοπο να «παντρέψω» το στερεοφωνικό με το pc.

E λοιπον, ο συνδυασμός Raspberry Pi + ArchPhile + Android Remote control, με εχει καλύψει τέλεια.
Δεν κόστισε εξωφρενικά, «κούμπωσε» στο υπάρχον dac αξιοποιώντας το, δεν υστερεί καθόλου ηχητικά σε σχέση με το υπόλοιπο σύστημα μου και το κυριότερο : δουλεύει απροβλημάτιστα.
Ούτε κολλήματα, ούτε restart, ακριβώς σαν μια μηχανική standalone συσκευη.

Εχοντας πετύχει τον αρχικο στοχο, τι θα επιθυμούσα επιπλέον ?
Κάποιου είδους οργάνωσης των μουσικων αρχειων, για την ευκολότερη δημιουργία μιας playlist, αλλά αυτό - όπως είπα - είναι κατι επιπλέον και δεν αφορα στον player.

Μιχάλη σε ευχαριστώ και παλι για τις προσπάθειες που καταβάλεις.
Παραμενω διαθέσιμος για όποιες δοκιμές απαιτηθούν.

Εγώ σ ευχαριστώ που με άφησες να παίξω με το σύστημα σου και να πειραματιστώ και με ένα άλλο DAC πέρα από το δικό μου!

Το θετικό είναι ότι το fix που αναφέρω εδώ και μέρες έπαιξε και στο δικό σου DAC κατι που με κάνει να πιστεύω ότι θα παίξει και για άλλα.
Το αρνητικό είναι ότι χρειάζεται μια μικρή παρέμβαση από τον χρήστη. Βέβαια διατιθεμαι να βοηθήσω με με κάθε τρόπο.

Ως προς την σταθερότητα, ειδικά με την 0.19 που άλλαξα τη ρύθμιση δικτύου νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Αποφάσισα να φτιάξω ένα λιτό δυναμικό website και πλεον είναι στον αέρα σε νέο domain:

http://archphile.org

Το παλιό domain θα μείνει στον αέρα για λίγες ημέρες καθώς η 0.19 βλέπει από εκεί το Archphile repository.

Δοκιμές με το 1,9 σήμερα και το fix δείχνει να δουλεύει:
DAC: Behringer UCA222 αναγνωρισμένο ως:
Burr-Brown from TI USB Audio CODEC

V1.9 (SD swap)
====
[root@archphile ~]# uptime
22:54:42 up 12 min, 1 user, load average: 0.06, 0.14, 0.14

[root@archphile ~]# dmesg | grep NYET
[ 393.959472] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 394.969472] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 395.019466] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 396.029470] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 401.159487] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.

V1.9 + PI f/w update
====================
23:13:47 up 8 min, 1 user, load average: 0.08, 0.13, 0.08
[ 484.969439] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 485.019432] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 485.109431] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 485.159431] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 485.209434] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 485.259431] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 485.309434] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 485.439434] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 486.329438] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
[ 486.939435] Transfer to device 5 endpoint 0x5 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.

V1.9 + fix
==========
23:51:05 up 33 min, 1 user, load average: 0.00, 0.09, 0.13
[root@archphile ~]#

Τελεια!

Από περιέργεια μπορείς να μου δώσεις το id που έβαλες στην εντολή του fix;

Τελεια!

Από περιέργεια μπορείς να μου δώσεις το id που έβαλες στην εντολή του fix;

Όλο το τμήμα του dmesg που αναφέρεται στο συγκεκριμένο USB device:

[ 3.549090] usb 1-1.3: new full-speed USB device number 5 using dwc_otg
[ 3.701758] usb 1-1.3: New USB device found, idVendor=08bb, idProduct=2902
[ 3.714240] usb 1-1.3: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[ 3.725474] usb 1-1.3: Product: USB Audio CODEC
[ 3.731826] usb 1-1.3: Manufacturer: Burr-Brown from TI
[ 3.752602] input: Burr-Brown from TI USB Audio CODEC as /devices/platform/bcm2708_usb/usb1/1-1/1-1.3/1-1.3:1.3/input/input0
[ 3.771266] hid-generic 0003:08BB:2902.0001: input,hidraw0: USB HID v1.00 Device [Burr-Brown from TI USB Audio CODEC ] on usb-bcm2708_usb-1.3/input3

και τα περιεχόμενα του archphile-optimize :

#!/bin/bash
echo -n "1-1.3:1.3" > /sys/bus/usb/drivers/usbhid/unbind
echo -n performance > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
echo 1000000 > /proc/sys/kernel/sched_latency_ns
echo 166666 > /proc/sys/kernel/sched_rt_period_us
echo 158333 > /proc/sys/kernel/sched_rt_runtime_us
exec /usr/bin/ntpd -gq || true

Eτοιμάζω ένα script το οποίο θα το τρέχετε από το terminal μέσω ssh και θα επιλέγετε τη συσκευή ήχου που θέλετε να υποστηρίξει το σύστημα.

Eίμαι εντελώς νέοπας στο scripting αλλά νομίζω ότι αυτό που ήθελα το έχω καταφέρει:

Code:
#!/bin/bash

PS3='Please enter your the sound device you want to use: '
options=("USB DAC" "On Board Card" "Hifiberry" "Quit")
select opt in "${options[@]}"
do
    case $opt in
        "USB DAC")
           rmmod snd_bcm2835 &>/dev/null
           rmmod snd_soc_bcm2708 &>/dev/null
           rmmod snd_soc_bcm2708_i2s &>/dev/null
           rmmod bcm2708_dmaengine &>/dev/null
           rmmod snd_soc_pcm5102a &>/dev/null
           rmmod snd_soc_rpi_pcm5102a &>/dev/null
           echo 'blacklist snd_bcm2835' > /etc/modprobe.d/blacklist.conf
           echo 'blacklist snd_soc_bcm2708' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
           echo 'blacklist snd_soc_bcm2708_i2s' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
           echo 'blacklist bcm2708_dmaengine' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
           echo 'blacklist snd_soc_pcm5102a' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
           echo 'blacklist snd_soc_rpi_pcm5102a' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
           modprobe snd_usb_audio index=0 nrpacks=1
           cp /etc/modprobe.d/alsa-base.conf /etc/modprobe.d/alsa-base.conf.bak
           echo '#default configuration for usb dac' > /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
           echo 'options snd_usb_audio index=0 nrpacks=1' >> /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
           exit
        "On Board Card")
            rmmod snd-usb-audio &>/dev/null
            rmmod snd_soc_bcm2708 &>/dev/null
            rmmod snd_soc_bcm2708_i2s &>/dev/null
            rmmod bcm2708_dmaengine &>/dev/null
            rmmod snd_soc_pcm5102a &>/dev/null
            rmmod snd_soc_rpi_pcm5102a &>/dev/null
            echo 'blacklist snd_usb_audio' > /etc/modprobe.d/blacklist.conf
            echo 'blacklist snd_soc_bcm2708' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
            echo 'blacklist snd_soc_bcm2708_i2s' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
            echo 'blacklist bcm2708_dmaengine' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
            echo 'blacklist snd_soc_pcm5102a' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
            echo 'blacklist snd_soc_rpi_pcm5102a' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
            modprobe snd_bcm2835
            echo '#default configuration for on board card' > /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
            echo 'options  snd_bcm2835 index=0' >> /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
            exit
        "Hifiberry")
            rmmod snd-usb-audio &>/dev/null
            rmmod snd_bcm2835 &>/dev/null
            echo 'blacklist snd_usb_audio' > /etc/modprobe.d/blacklist.conf
            echo 'blacklist snd_bcm2835' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
            modprobe snd_soc_bcm2708
            modprobe snd_soc_bcm2708_i2s
            modprobe bcm2708_dmaengine
            modprobe snd_soc_pcm5102a
            modprobe snd_soc_rpi_pcm5102a
            cho '#default configuration for HifiBerry (i2s)' > /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
            exit     
        "Quit")
            break
            ;;
        *) echo invalid option;;
    esac
done

Δουλεύει πολύ απλά. Τρέχετε μια εντολή, επιλέγετε το νούμερο που θέλετε και τέλος:

Code:
[root@archphile ~]# archphile-select
1) USB DAC
2) On Board Card
3) Hifiberry
4) Quit
Please enter your the sound device you want to use:

To έγραψα μόλις, οπότε αν δείτε κάτι κραυγαλέο παρακαλώ να μου το πείτε! Επισης η υποστήριξη του hifiberry είναι σε θεωρητικό επίπεδο καθώς δεν το έχω στα χέρια μου.

Last edited:

Γενικότερη η τοποθέτηση μου
Βλέποντας και το γ@ματο site
Και το τι δουλειά έχει πέσει που δεν είχα πάρει χαμπάρι
Από πλευράς σου tuxχ

Δε το πιστεύω!

Ξέρεις έχω δεί πολλούς διάττοντες αστέρες τωn τριών ωρών προσπάθειας (μαζί βάζω και εμένα)
Εσύ παλικάρι μου είσαι κουνελάκι της Duracell
Αντίστοιχα projects έχω συνηθίσει να τρέχουν καμία 10αρια άτομα

Είσαι μπροστά,
και ας είσαι ευγενικός με άλλες διανομές, τυπικός και ας δίνεις credit σε πολλούς και τρίτους!
Νομίζω τους προσπέρασες!
Και το σημαντικό δε το κράτησες σα προσωπική χρήση (κάτι που κάνω πολλές φορές και προκρίνω το εργόχειρο) το έδωσες με απλό τρόπο σε όλους!

Keep Up the Good Work!!!

Κατ' αρχάς σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Θέλω να σου πω ότι αν δε με τσιγκλούσες στα νήματα των volumio και runeaudio δεν επρόκειτο ποτέ να ασχοληθώ.

Όσον αφορά στα credits που επιμένω να δίνω στα άλλα δύο projects, αν δεν τα είχα χρησιμοποιήσει δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω ότι έκανα, ειδικά στο κομμάτι του mpd (που διάβασα αρκετά από το site του raspyfi και νυν volumio) και σε διάφορα συστημικά (πχ udevil) που πήρα από το runeaudio με το οποίο έχουμε κοινή βάση (Archlinux).

Με το linux έχω εμπειρία απλού χρήστη από το 2003. Ποτέ δεν έγινα αυτό που εγώ εννοώ power user, δεν ξέρω coding, δεν ξέρω scripting (το παραπάνω script, το οποίο έχει λάθη που ήδη έχω διορθώσει είναι επί της ουσίας το πρώτο μου), απλώς μετά από τόσα χρόνια έχω αποκτήσει μια μεγαλύτερη ευκολία από τον μέσο χρήστη στο να υλοποιώ αυτά που διαβάζω και να ξέρω να λύσω 2-3 βασικά προβλήματα.

Την τελευταία 7ετία περίπου ασχολούμαι με το Archlinux και αν ένα πράγμα έμαθα από αυτή τη διανομή είναι η λογική K.I.S.S.(Keep It Simple Stupid). Το arch ποτέ δεν είχε φρου φρου και αρώματα και πρέπει να λερώσεις έστω και λιγάκι το χέρι σου για να δουλέψουν ένα δυο πράγματα. Δυστυχώς οι αυτοματισμοί στο linux θέλουν πολύ χρόνο για να ωριμάσουν και να είναι bug free και παρότι ο χρήστης που δεν έχει γνώση προτιμά πάντοτε την αυτόματη λύση, τελικά τρώει ώρες παιδέματος ενώ αυτό που θέλει να κάνει λύνεται με μια γραμμή στην κονσόλα.

Την παραπάνω παράγραφο ακριβώς εφάρμοσα σε αυτό που έκανα εγώ. Στο archphile θα χρειαστεί να βάλεις το NAS με το χέρι στο fstab και μπορεί αυτό να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για κάποιους. Επειδή όμως είμαι ενεργό μέλος στην κοινόητα του Volumio, αυτό που βλέπω είναι ότι το 70% των προβλημάτων αφορούν σε αποτυχία του αυτοματισμού να καταχωρίσει το nas στο σύστημα.

Επίσης κάτι άλλο είναι ότι δεν μου αρέσει να ανακαλύπτω ξανά τον τροχό. Αυτό είναι και το φάουλ κατ' εμέ που κάνουν τα παιδιά που ασχολούνται με τα υπόλοιπα projects. Θέλουν σώνει και καλά να φτιάξουν από ένα δικό τους mpd web interface. Μπορεί και γω να το ήθελα αν ήμουν coder και τώρα ότι και να πω να θεωρείται ότι το λέω εκ του ασφαλούς. Απ' την άλλη όμως, βρήκα το ympd το οποίο είναι απίστευτα τίμιο. Σε επίπεδο player κάνει ότι και τα άλλα, δε θέλει κανέναν web server και είναι πανάλαφρο. Γιατί λοιπόν να μη χρησιμοποιήσω αυτό, ή στην τελική να το κάνω fork για να προσθέσω αυτά που θέλω;; Από τότε που χρησιμοποιώ το ympd όλα πηγαίνουν εντελώς αναίμακτα. Δυστυχώς και στα δύο άλλα projects τα κρεμάσματα ήταν συχνά και εκεί αν δεν ήξερες λίγα πράγματα παραπάνω πήγαινες για επανεγκατάσταση(κρεμούσε το web interface και αν δεν έκανες επανεκκίνηση τον mpd δεν ξανασηκωνόταν ποτέ).

Τέλος, για να μην πλατιάζω, το image που μοιράζω, με εξαίρεση το script που προσπαθώ να φτιάξω για να επιλέξει κάποιος πηγή, θα το είχα κάνει ακριβώς έτσι και για την δική μου ανάγκη. Απλά τώρα, το καθαρίζω λίγο και το κάνω zip για να το μοιραστώ με τους υπόλοιπους. Ακόμα και τα πακέτα που έχω φτιάξει θα τα έφτιαχνα για μένα και θα τα είχα σε τοπικό repository. Tώρα απλά τα έχω σηκώσει όλα αυτά σε έναν χώρο που ούτως ή άλλως διαθέτω για άλλο σκοπό με μοναδικό στόχο να δώσω κάτι και γω σε μια κοινότητα που μου δίνει άπειρα εδώ και τόσα χρόνια.

Last edited:

Εδώ και μερικά λεπτά έχουμε update στο firmware.

Το έχω κατεβάσει ήδη και το δοκιμάζω. Έχω μια υποψία ότι πλέον δε θα χρειαζόμαστε να κάνουμε το fix που έχουμε στην 0.19beta.

Θα το τεστάρω αρκετές ώρες και αν δω σημαντική αλλαγή θα βγάλω νέα έκδοση και θα το ενσωματώσω.

´Εχω έτοιμη την 0.21-beta και κάνω δοκιμές.

Την ξανάχτισα από το μηδέν, καθάρισα σαβούρα και έβαλα το τελευταίο firmware. Μέχρι στιγμής δεν έχω ασχοληθεί καν να κάνω unbind το dac από το usbhid, όπως συμβούλευα να κάνετε στην 0.19 και δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα. Όλα πηγαίνουν ρολόι. Θα αφήσω το σύστημα να παίζει μέχρι το πρωι και αν όλα πάνε καλά, αύριο θα κάνω upload.

Μετά από 15 περίπου ώρες ασταμάτητης αναπαραγωγής μηδέν errors:

Code:
 11:42:37 up 14:35,  1 user,  load average: 0.14, 0.13, 0.13
[root@archphile ~]#

Code:
[    1.918364] WARN::dwc_otg_hcd_init:1053: FIQ DMA bounce buffers: virt = 0xcd814000 dma = 0x4d814000 len=9024
[    1.930924] FIQ FSM acceleration enabled for :
[    1.947653] WARN::hcd_init:474: FIQ at 0xc02f225c
[    1.953805] WARN::hcd_init:475: FIQ ASM at 0xc02f24d8 length 36
[    2.047290] dwc_otg: FIQ enabled
[    2.047318] dwc_otg: FIQ split-transaction FSM enabled

Τελικά χρειάστηκα για ακόμα μια φορά το fix 2 της σελίδας αυτής:

http://archphile.org/howto/troubleshooting-pops-and-clicks

Δοκίμασα και αρκετή ώρα χωρίς το fix. Πήρα FIQ errors τα οποία ήταν αισθητά λιγότερα από ότι με το προηγούμενο firmware. Αν βρεθεί χρόνος σήμερα θα κάνω upload την 21.

- Mόλις ανέβηκε η 0.21 Beta:

http://archphile.org/blog/archphile-0-21-beta-is-out

- Download:

http://archphile.org/download

- Changelog

http://archphile.org/changelog

Code:
- recreated using latest ArchlinuxARM image
- cleaned up and freed space - /dev/root is about 600 mb and zipped image is about 200mb
- updated to latest ArchlinuxARM (pacman -Syu)
- updated firmware with SKIP_BACKUP=1 BRANCH=next rpi-update - it includes new USB fixes - you need to apply fix number 2
- added wicd as an alternative network configuration system in order to configure network with wireless usb dongles (experimental)
- changed Archphile repository url in /etc/pacman.conf
- updated ympd-archphile package

Σε απλά ελληνικά:

- ξαναέχτισα τη διανομή από το μηδέν
- καθάρισα γενικά τη διανομή και πλέον και το σύστημα αλλά και το zip που κατεβάζετε είναι μικρά σε μέγεθος
- έγινε update στα τελευταία διαθέσιμα πακέτα από το ArchlinuxARM
- έγινε update στο τελευταίο firmware που λύνει διάφορα προβλήματα με το USB
- προστέθηκε το wicd, εναλλακτικό software για στήσιμο δικτύου και πλέον υποστηρίζεται και wifi
- λόγω αλλαγής του domain έγινε και μια αλλαγή στη ρύθμιση του repository
- αναβάθμισα στο τελευταίο ympd.

Σχετικά με το δίκτυο, όλα είναι όπως πριν. Το wicd είναι απενεργοποιημένο εξ' ορισμού. Όποιος έχει wifi dongle και θέλει να παίξει βλέπει τις οδηγίες εδώ:

http://archphile.org/howto/network-configuration

ή ρωτάει στο νήμα αυτό!