Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry pi βασισμένη σε Archlinux/MPD

Χθες το απόγευμα ανέβηκε η 0.25 Beta:

http://archphile.org/blog/archphile-0-25-beta-is-out

Changelog:

Code:
- updated firmware with SKIP_BACKUP=1 rpi-update
- removed FIQ_FSM options from /boot/cmdline.txt as they are enabled by default
- removed CMA options from /boot/config.txt
- updated to latest ArchlinuxARM
- updated to ympd-archphile to 1.2.1
- changed fstab shares examples to read-only to ensure that music library won’t be modified by Archphile

Σε απλά ελληνικά:

- έχει γίνει update στο τελευταίο διαθέσιμο firmware που περιλαμβάνει τον τελευταίο USB driver
- έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες αλλαγές για το firmware αυτό
- έχει γίνει update στο τελευταίο διαθέσιμο ArchlinuxARM
- αναβαθμίστηκε το ympd στην τελευταία διαθέσιμη 1.2.1
- τα παραδείγτματα προς χρήση για network shares, είναι πλέον read-only

Download:

http://archphile.org/download

Δοκιμάστηκε σε Raspberry Pi συνδεδεμένο με usb hdd και Dacmagic.

Μιχάλη, λειτουργεί άψογα !

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry pi και για Udoo Quad

Να σαι καλά!

Όντως είναι πολύ σταθερή η συγκεκριμένη. Όχι ότι έκανα τίποτα ιδιαίτερο εγώ, απλά το firmware είναι καλό.

Περιμένω λίγο καιρό ακόμα να μπει το τελευταίο firmware του Rpi στον επίσημο kernel του ArchlinuxARM. Θα τη χτίσω από το μηδέν, θα κάνω δοκιμές και αν παίξει καλά, θα είναι η πρώτη Stable και πιθανότατα μετά από αυτήν όλες οι αλλαγές θα γίνονται μόνο με updates και σπάνια θα χρειάζεται νέο image.

Το νέο look στο website σου δουλεύει καλά;; Έκανα αρκετές αλλαγές γιατί με το προηγούμενο theme είχα προβλήματα στο πως παίζει το site σε mobile συσκευές.

Αν εννοείς το archphile.org, το βλέπω πάντα από pc.
Αν εννοείς το archphile.local, δυστυχώς δεν το πολυχρησιμοποιώ.
Προτιμώ το RaspiSSH μαζί με το MPDroid, μέσω του κινητού μου.
Όμως πες μου τι πρέπει να κοιτάξω και θα το κοιτάξω.

Για το website μου λέω! Το archphile.local είναι το web interface που χρησιμοποιώ, το ympd. Aυτό δεν μπορώ να το πειράξω!

Το site σου - βλέποντας το από το pc μου - έχει πολύ “Clean” αίσθηση !
:coool:

Δυστυχώς από κινητό δεν το έχω δει …

Παιδια αυτο παιζει με το dac ifi nano dsd και μεχρι τι αρχεια;

Δεν γνωρίζω, καθώς δεν έχω ούτε εγώ ούτε κάποιος γνωστός μου το dac αυτό.

Γράφω για να μοιραστώ κάτι μαζί σας που με έχει κουφάνει.

Όπως θα ξέρετε όσοι ασχολείστε, τη Δευτέρα που μας πέρασε έδωσα επίσημα την 0.25 Beta για το Udoo. 2 ημέρες μετά, ένας Ιταλός χρήστης του Archphile, αποφάσισε να μου στείλει δώρο ένα dac, μόνο και μόνο για να με ευχαριστήσει που ασχολήθηκα με το Udoo.

Έτσι σήμερα το πρωί μου έστειλε (δεν το έχω λάβει ακόμα) ένα AK4399 της weiliang, έτοιμη υλοποίηση με xmos module. Δε φτάνει που μου το κανε δώρο, πλήρωσε και 35 ευρώ για να μου το στείλει με κουριερ να το λάβω γρήγορα.

Ειλικρινά έμεινα παγωτό με την κίνηση αυτή και δεν ξέρω πως να τον ευχαριστήσω τον άνθρωπο. Ο λόγος που το ανέφερα ήταν γιατί μου έκανε τεράστια εντύπωση αυτή η κίνηση. Δείχνει κουλτούρα πολύ υψηλού επιπέδου!!

Κι' εγώ, σε freeware φάσεις που με έχουν ενθουσιάσει, πάντα γυρνάω να κάνω ένα donate.
Είναι το ελάχιστο για τους ανθρώπους που μας βοηθάνε από κάποια άκρη της γής αφιλοκερδώς.

Το ιταλάκι το πήγε ένα βήμα παραπέρα με το δώρο που σου έστειλε και ΜΠΡΑΒΟ του, πραγματικά.

Gojakla, και γω κάνω donates προς πολλές κατευθύνσεις και θεωρώ ότι όλοι πρέπει να κάνουμε σε σημαντικές αφιλοκερδείς προσπάθειες. Πχ όσα μάζεψα για ένα donation που ζητούσα για να πάρω το udoo, δεδομένου ότι δε μου χρειάστηκαν τα λεφτά τα έκανα donate στο archlinuxARM γιατί χωρίς αυτό δε θα χα κάνει τίποτα.

Από και κει και πέρα, δε θεωρώ ότι αυτό που έχω προσφέρει αναλογεί σε ένα τόσο μεγάλο δώρο όπως αυτό που μου έκανε ο άνθρωπος αυτός.

Τι να πω, μου έφτιαξε την εβδομάδα μου, όχι γιατί θα αποκτήσω ακόμα ένα dac, αλλά γιατί με ενθουσίασε η κίνηση του!!

πως μπορω να ξερω εαν παιζει με το nano dsd;ΕΠισης μπορεις να παιξεις με αυτον τον player και dsd dxd αρχεια;

Αν παίζει σε Linux γενικά θα παίζει και στο archphile.

Το πώς θα παίζει και το αν θα υποστηρίζεται καλά η αν θα έχει προβλήματα με το rpi, δυστυχώς μόνο με μια δοκιμή θα το μάθεις.

Όσον αφορά στο dsd, ο mpd υποστηρίζει , το Rpi δεν ξέρω όμως αν το σηκώνει. Μέχρι τώρα με ένα diy dac που έχω δοκιμάσει να αναπαράγω dsd με το rpi απέτυχα.

Αν παίζει σε Linux γενικά θα παίζει και στο archphile.

Το πώς θα παίζει και το αν θα υποστηρίζεται καλά η αν θα έχει προβλήματα με το rpi, δυστυχώς μόνο με μια δοκιμή θα το μάθεις.

Όσον αφορά στο dsd, ο mpd υποστηρίζει , το Rpi δεν ξέρω όμως αν το σηκώνει. Μέχρι τώρα με ένα diy dac που έχω δοκιμάσει να αναπαράγω dsd με το rpi απέτυχα.

Όντως είχαμε λίγα κλικ και ποπ, αλλά τώρα πια έχεις νεότερες εκδώσεις softwatre, προσωπικά δε το αποκλείω να παίζει απροβλημάτιστα , έστω με λίγο tweaking.

Καλησπέρα,
καταρχήν πολλά συγχαρητήρια στον tuxx για την απίστευτη δουλειά που έχει κάνει.
Διαβάζοντας το συγκεκριμένο thread πραγματικά ενθουσιάστηκα με την προοπτική του raspberry pi ως music player και παρήγγειλα ένα board σήμερα. Δυστυχώς θα αργήσει μάλλον γιατί το παρήγγειλα μέσω ebay. (είναι από κινέζικο μαγαζί το οποίο δηλώνει ότι πουλάει το made in the uk, θα δείξει...)
Ελπίζω να δουλέψει με το usb dac που έχω.
http://www.ebay.com/itm/upgrade-XMO..._Audio_Amplifiers_Preamps&hash=item3a8edf1430

Κρατάω μια επιφυλαξη να μας παιδέψει λόγω xmos γιατί και με το νέο μου xmos DAC μου κάνει κάτι τσαλιμια, αλλά που θα πάει, θα το βρούμε!

Υ. Γ. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Μια που μιλάμε για το rpi, χθες το έβαλα παλι σε λειτουργία για να κάνω κάτι δοκιμές μετά από μέρες ενασχόλησης με το udoo.
Αυτό που διαπίστωσα πέρα από την ηχητική απόδοση όπου χάνει λιγάκι σε σχέση με το udoo είναι το ποσό καλύτερη υποστήριξη έχει στο Linux γενικότερα.

Σε καμία 20ρια μέρες θα φτιάξω την πρώτη stable και νομίζω ότι θα ναι συνολικά μια εξαιρετική λύση από κάθε άποψη με δεδομένο το πραγματικά χαμηλό του κόστος.

Ο νέος usb driver είναι πλέον επίσημος και αν τα dacs των υποψηφίων χρηστών υποστηριζονται καλά νομίζω ότι δε θα έχει να ζηλέψει τίποτα από αρκετά ακριβότερες υλοποιήσεις.

Βέβαια θέλω να τονίσω ξανά ότι μιλάμε για χρήστες που θέλουν να να κάνουν μια νορμάλ χρήση και κυρίως με το νορμάλ αναφέρομαι σε flacs 16/44.1 και 24/96.

Με 16/44.1 υπήρξε βασικός μου σύντροφος για 2 και κάτι μήνες και αν δεν είχα παρει το udoo θα ήταν ακόμα.

Ακριβώς έτσι !
Τόσο καλό, εύχρηστο, και σταθερό, που με κάνει να γλυκοκοιτάζω το HiFiBerry για να ανέβω up to 192kHz/24bit.
Μήπως να το τολμήσω ?

(& τα mp3 τα παιζει μια χαρα ...)

Last edited:

Επίσημα δεν υποστηρίζω i2s dacs καθώς δεν έχω κανένα από αυτά.

Παρόλα αυτά, θεωρητικά ξέρω τα βήματα που χρειάζονται για να υποστηριχθεί. Με λίγα λόγια, πάρτο και θα τη βρούμε την άκρη!

Μέχρι και σήμερα υπήρχε ένα πρόβλημα με αναπαραγωγή των webradios ή άλλων streams.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από το σημείο που αντικατέστησα την libmad με το mpg123 για την αναπαραγωγή mp3.

Έχω ήδη χτίσει τα νέα πακέτα που λύνουν το πρόβλημα για το udoo και αυτή τη στιγμη χτίζω για το raspberry.

Τις επόμενες ώρες λοιπόν (πιστεύω σε κανένα 3 ωρο), θα μπορείτε να αναβαθμίσετε:

Code:
pacman -Sy mpd-archphile

ή

Code:
pacman -Sy mpd-archphile-ffmpeg

για όσους χρησιμοποιούν το εναλλακτικό πακέτο.

Μετά το μόνο που μένει είναι η επανεκκίνηση του mpd

Code:
systemctl restart mpd

αλλά καλού κακού κάντε και ένα reboot :P

Τα πακέτα θα είναι έτοιμα όταν θα δείτε και τη σχετική ανάρτηση στο website.

Τελευταία έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το Udoo Quad, με δεδομένο ότι το image για το raspberry pi είναι σχετικά απροβλημάτιστο.

Εδώ περιγράφω διάφορα σχετικά με την έκδοση για udoo που ετοιμάζω:

http://forum.archphile.org/viewtopic.php?f=16&t=36

Εν ολίγοις, για όσους βαριούνται να διαβάζουν, η λύση στα περισσότερα προβλήματα ήταν (αναμενόμεα) ένας νεότερος kernel. Δεν είναι φτιαγμένος για udoo και διάφορα περιφεριακά (που δε μας ενδιαφέρουν για τους σκοπούς του Archphile), δεν λειτουργούν. Παρόλα αυτά, η απόδοση του Archphile είναι επιτέλους εξαιρετική.

Σύστημα αποκρίσιμο και γρήγορο, boot time κάτω από 10sec και γενικά επιτέλους μια απόδοση εν γένει που αρμόζει σε ένα τέτοιο hardware.

Θα την τεστάρω λίγο ακόμα και θα την ανεβάσω όταν σιγουρευτώ ότι όλα είναι όπως πρέπει.

Σειρά μετά θα έχει η stable για το raspberry pi.