Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Λοιπόν Δημήτρη,

το βρήκα. Μια γραμμή που είναι σχόλιο πρέπει να ενεργοποιηθεί στο asound.conf και θα δουλέψει 100%

Code:
ctl.equal {
    type equal;
}

pcm.plugequal {
    type equal;
    # Modify the line below if you do not
    # want to use sound card 0.
    slave.pcm "plughw:0,0";
    #by default we want to play from more sources at time:
    #slave.pcm "plug:dmix";
}

# pcm.equal {
# If you do not want the equalizer to be your
# default soundcard comment the following
# line and uncomment the above line. (You can
# choose it as the output device by addressing
# it with specific apps,eg mpg123 -a equal 06.Back_In_Black.mp3)
pcm.!default {
    type plug;
    slave.pcm plugequal;
}

Η γραμμή που ενεργοποίησα σε σχέση με πριν είναι:

Code:
slave.pcm "plughw:0,0";

Εdit:

Την ολη διαδικασία την έχω γράψει και εδώ:

http://archphile.org/lab/playground/alsaequal-guide.txt

Μιχάλη μια ερώτηση... Αν τα αρχεία είναι απο απευθείας σύνδεση με σκληρό δίσκο το raspberry σε συνδυασμό με το archphile μπορεί να δουλέψει και ως file server σε αλλη συσκευή που θα είναι στι ίδιο δίκτυό? Η λογική μου είναι αν π.χ. στον ίδιο δισκο βάλω π.χ. και κάποια βιντεακια για τα πιτσιρικια και εφόσον θα δουλεύει το κόλπο 24/7 απο άλλο υπολογιστη να μπορούν να τα δουν εφόσον λογικά ο δίσκος θα είναι shared με το pi και το υπόλοιποι δίκτυο...

Αυτό που λες γίνεται στη θεωρία.

Στην πράξη δεν έχω ιδέα αν θα πετύχει από άποψη απόδοσης. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις θα είναι να εγκαταστήσεις έναν samba server και να δηλώσεις ως share το mount point του δίσκου σου.

Υποθέτουμε ότι έχεις έναν USB δίσκο ο οποίος έχει label NIKOS.

Όταν τον καρφώνεις στο Rpi/Archphile γίνεται αυτόματα mount στο /mnt/usb-disk/NIKOS.

Εσύ το παραπάνω directory θες να το μοιράσεις στο δίκτυο. Ένας καλός τρόπος είναι με SAMBA share. θα πρέπει λοιπόν να εγκαταστήσεις samba (εύκολο και δεν είναι επί του παρόντος) και να φτιάξεις ένα smb.conf που σερβίρει στο δίκτυό σου το παραπάνω.

Ένα πολύ απλό smb.conf για public share είναι το παρακάτω:

Code:
[global]

workgroup = WORKGROUP
   server string = Archphile
   dns proxy = no
   log level = 0
   syslog = 0

security = share
   guest account = root
   map to guest = bad user
   load printers = no
   domain master = no
   local master = no
   preferred master = no

#======================= Share Definitions =======================

directory mask = 0775
   create mask = 0775

[Multimedia]
   comment = My music and my movies
   path = /mnt/usb-disk/NIKOS
   writable = yes
   public = yes
   follow symlinks = yes
   wide links = yes

Με τον τρόπο αυτό δημιούργησες ένα Share με ονομασία Multimedia το οποίο το βλέπει όλο το τοπικό σου δίκτυο και μάλιστα μπορεί να γράψει σε αυτό. Όταν θα κάνεις explore το share Multimedia από το λάπτοπ σου πχ, θα βλέπεις τα περιεχόμενα του δίσκου σου.

Οπως τα λει ο Μιχαλης, δεν ειναι κατι δυσκολο.

Και αν οσο κανεις stream απο το pi δεν τρεχεις και κατι άλλο δεν θα εχεις θεμα.

Οσο για τη διαδικασια του share, piece of cake.

Οριστε ενα mini how to, ειναι γραμμενο για volumio βεβαια (debian based) οποτε ο Μιχαλης μπορει να βαλει τις οποιες Arch διορθωσεις χρειαζεται (μιας και η επαφη μου με το arch εκτος απο το Archphile ειναι ανυπαρκτη.

Ολη η δουλια γινεται απομακρυσμενα με ssh

Εγκαθιστας το samba

Πρωτα απο ολα θα αλλάξεις το default password για τον root

Code:
root@volumio:# passwd root

Θα σου πει να δωσεις καινουριο και αφου το γραψεις και πατησεις enter θα σε βαλει να το ξαναγραψεις.

Επειτα θα προσθεσεις το root σαν χρηστη samba και θα του δωσεις ενα password (αν βαριεσαι μπορεις να βαλεις και το ιδιο με πριν)

Code:
root@volumio:# smbpasswd -a root

Επειτα θα κανεις copy το smb.conf αρχειο

Code:
root@volumio:# cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf.bak

Οποτε και μακακια να κανεις στο share να ειναι στα πιπερια σου, κανεις το αντιθετο και εχεις ξανα το παλιο καλο αρχειο.

Το usb (αν βαλεις ενα τουλαχιστον οπως εβαλα εγω) ειναι στο /mnt/USB

Τελος ανοιγεις το smb.conf

Code:
root@volumio:# nano /etc/samba/smb.conf

Σβηνεις τα παντα απο μεσα και γραφεις μονο τα εξης:

Code:
[<ονομασε το οπως σου αρεσει>]
path = /mnt/USB
available = yes
valid users = root
read only = no
public = no

επειτα πατας ctrl+x
Επιλεγεις yes (για να σωσει το αρχειο οπως το αλλάξαμε)
και μετα enter

Τελος κανεις restart το samba

Code:
root@volumio:# smbd restart

Και για δοκιμη μετα

Code:
root@volumio:# testparm

Αυτο ηταν, τωρα μπορεις να πας σε οποιο άλλο PC θελεις και θα πρεπει να βλεπεις κατω απο το Volumio μονο το φακελο που ονομασες οπως σου αρεσε.
Και οταν θα πας να τον ανοιξεις θα σου ζητησει user name και password
Το username θα ειναι root και το password θα ειναι αυτο που εβαλες με το smbpasswd

That's it.

Υ.Γ. Μιχαληηηηηηηη

Καλά είσαστε φοβεροί όταν με το καλό πάρω το μηχανάκι θα το λυσαξω και θα πρήξω και εσάς εννοείται.

Έστησα και εγώ με την σειρά μου το raspberry pi Β με Archphile. To raspi το έχω συνδέσει με HiFimeDIY με εξωτερική τροφοδοσία μέσω usb. Θέλω να πω και εγώ με την σειρά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μιχάλη για την δουλειά που έκανε!!!!
Αν και άσχετος με linux, κατάφερα και το έστησα σε μερικά λεπτά. Σκάναρε την βιβλιοθήκη σχετικά γρήγορα και πέρασα τους ελληνικούς σταθμούς εύκολα. Με τους σταθμούς μου έκανε κάτι παλαβά, disconnect συνέχεια ο mpd, αλλά με επανεκκίνηση έστρωσε.
Του έβαλα και στατική IP για να μην το ψάχνω συνέχεια, μια και με το όνομα δεν το έβρισκε από win pc η από το κινητό με android. Το μόνο που με δυσκόλεψε ήταν να του περάσω samba, γιατί ενώ έβρισκε τα πακέτα δεν τα κατέβαζε. Αλλά τώρα όλα καλά και το απολαμβάνω!
‛Έχω 2 ερωτήσεις και ελπίζω κάποιος να μπορεί να με βοηθήσει. Τις καθημερινές το μηχάνημα θα είναι ανοιχτό για ράδιο κυρίως και κανένα παιδικό τραγούδι που και που. Υπάρχει τρόπος να βάλω μερικά παιδικά mp3 στην SD για να μην έχω ανοιχτό τον δίσκο όλη μέρα?
Έχω αρκετά παιδικά τραγούδια που τα κατέβασα από youtube και είναι της μορφής m4a και από ότι καταλαβαίνω το Archphile δεν τα βλέπει. Υπάρχει γρήγορος και εύκολος τρόπος να τα μετατρέψω σε mp3 ή κάτι άλλο που να αναγνωρίζεται?

Χαίρομαι που σου άρεσε!

Θα σου δώσω δύο λύσεις για το πρώτο θέμα σου αλλά θα πρέπει να είμαι σε pc! Θα το κάνω το συντομότερο δυνατόν.

Αναφορικά με τη μετατροπή, ξέρω μόνο λύση από Linux και κονσόλα. Είμαι σίγουρος ότι σε Windows θα υπάρχει κάτι πανεύκολο και μακάρι να μας βοηθήσει κάποιος έμπειρος σε αυτό.

Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Νομίζω ότι μπορείς να επιλέξεις από το Youtube να κατεβάσεις μόνο τον ήχο σε μορφή mp3. Χρειάζεται να εγκαταστήσεις στον browser κάποιο plugin βέβαια.

Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Νομίζω ότι μπορείς να επιλέξεις από το Youtube να κατεβάσεις μόνο τον ήχο σε μορφή mp3. Χρειάζεται να εγκαταστήσεις στον browser κάποιο plugin βέβαια.

Αυτή νομίζω ότι θα είναι και η πιο εύκολη λύση.

Μπορείς να βάλεις και τον mpd από το Archlinux όπως περιγράφω εδώ:

http://archphile.org/howto/mpd-configuration

Αλλά δεν στο προτείνω. Καλύτερα να μετατρέψεις τα αρχεία αν είναι λίγα.

Πάμε τώρα στο πως θα παίζεις κάποια αρχεία τοπικά:

1. ανοίγεις κονσόλα με ssh
2. κάνεις τα παρακάτω:

Code:
mkdir /mnt/local-music
cd /var/lib/mpd/music
ln -s /mnt/local-music

3. Ανοίγεις τον filezilla, επιλέγεις σύνδεση με sftp, βάζεις τα στοιχέια σου (ip, username, password) και κάνεις copy τα αρχεία στο /mnt/local-music. Μετά κάνεις update την library σου και είσαι oκ.

Θα μπορούσες να τρέχεις και samba server στο raspberry και να πετάς τα αρχεία δικτυακά, αλλά έιναι overkill. Αν θες παρόλα αυτά σου λέω πως να το κάνεις.

Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Φίλε μου δυστυχώς τα τραγούδια είναι κατεβασμένα οπότε θα τα μετατρέψω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτή νομίζω ότι θα είναι και η πιο εύκολη λύση.

Μπορείς να βάλεις και τον mpd από το Archlinux όπως περιγράφω εδώ:

http://archphile.org/howto/mpd-configuration

Αλλά δεν στο προτείνω. Καλύτερα να μετατρέψεις τα αρχεία αν είναι λίγα.

Πάμε τώρα στο πως θα παίζεις κάποια αρχεία τοπικά:

1. ανοίγεις κονσόλα με ssh
2. κάνεις τα παρακάτω:

Code:
mkdir /mnt/local-music
cd /var/lib/mpd/music
ln -s /mnt/local-music

3. Ανοίγεις τον filezilla, επιλέγεις σύνδεση με sftp, βάζεις τα στοιχέια σου (ip, username, password) και κάνεις copy τα αρχεία στο /mnt/local-music. Μετά κάνεις update την library σου και είσαι oκ.

Θα μπορούσες να τρέχεις και samba server στο raspberry και να πετάς τα αρχεία δικτυακά, αλλά έιναι overkill. Αν θες παρόλα αυτά σου λέω πως να το κάνεις.
Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες. θα το δοκιμάσω και θα ποστάρω.

Έχω ξεκινήσει να φτιάχνω την επόμενη έκδοση 0.99.9 beta για τα udoo και cubox. Ελπίζω πριν το τέλος της χρονιάς να είναι έτοιμη και για τις 3 συσκευές.

Οι αλλαγές θα είναι μικρές και θα εστιάζονται κυρίως σε νεότερες εκδόσεις προγραμμάτων.

Ελπίζω ότι θα είναι η τελευταία beta.

Ήδη αυτή τη στιγμή την χρησιμοποιώ στο udoo quad που είναι και το κύριο μηχάνημα του hifi μου και δείχνει να τα πηγαίνει περίφημα.

Να σημειωθεί ότι το ArchlinuxARM έχει σταματήσει να μπουτάρει εδώ και αρκετές εκδόσεις στο Udoo Quad λόγω της κάκιστής υποστήριξης σε νεότερους kernels από την ομάδα του Udoo και κάνω ολόκληρη διαδικασία εδώ και καιρό ώστε να μπορώ να φτιάχνω τις νέες εκδόσεις.

Last edited:

Φίλε μου δυστυχώς τα τραγούδια είναι κατεβασμένα οπότε θα τα μετατρέψω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες. θα το δοκιμάσω και θα ποστάρω.

Τελικά το δοκίμασα και δουλεύει μια χαρά! Ο χώρος είναι μικρός μια και το image φτιάχνει partition περίπου 2gb και δεν μπορώ να εκμεταλλευτώ τα 8gb της sd, αλλά για μερικά παιδικά τραγούδια καλά είναι. Πόσο χώρο πρέπει να προσέχω να αφήνω ελεύθερο για να αποφύγω τα προβλήματα;

Το image είναι μικρό για να χωράει σε μικρές κάρτες. Μέσα από κάποιο Linux live cd και με το πρόγραμμα gparted μπορείς να κάνεις την κάρτα expand σε όλο το μέγεθος της.

Δεν έχω φτάσει ποτέ κάρτα στα όρια της για να σου πω μέχρι που να φτάσεις δυστυχώς.

Το image είναι μικρό για να χωράει σε μικρές κάρτες. Μέσα από κάποιο Linux live cd και με το πρόγραμμα gparted μπορείς να κάνεις την κάρτα expand σε όλο το μέγεθος της.

Δεν έχω φτάσει ποτέ κάρτα στα όρια της για να σου πω μέχρι που να φτάσεις δυστυχώς.
Ναι το κατάλαβα γιατί είναι 2 gb το image και καλά κάνεις μια και κάποιος που θα θέλει να δοκιμάσει το archphile θα το κάνει με μια μικρή sd, όπως έκανα και εγώ .

Το gparted το ξέρω και θα το δοκιμάσω. Ευχαριστώ και πάλι!

Όταν εγκαθιστώ το archlinuxarn για να φτιάξω το archphile πιάνει πάντοτε το μαξ της κάρτας. Αφού κάνω τα διάφορα μου, βάζω την sdcard στο Linux desktop μου και απλά κάνω resize στο gparted σε μικρότερο μέγεθος που έχω αποφασίσει και μετά τραβάω το image με dd για να το μοιράσω σε εσάς.

Εσύ θα κάνεις το αντίθετο. Έτσι πλέον μια κάρτα 8gb θα χρησιμοποιείται ολόκληρη και θα έχεις αρκετά gb για να βάλεις τα αρχεία σου.

Γενικά δεν συστήνω πολλά writes στην κάρτα ειδικά την ώρα που αναπαράγει το σύστημα. Βέβαια έχω κάρτες που τις έχω πραγματικά πηδηξει με τρελλα writes και ακόμα δεν έχουν πάθει τίποτα. Συνολική τους απόδοση όμως έχει σίγουρα υποβαθμιστει.