Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Με το gparted μεγάλωσα τον χώρο της sd και έβαλα τα παιδικά τραγούδια. Τέλος οι ρυθμίσεις, τώρα είναι η ώρα να απολαύσουμε την μουσική μας!!!!!!

Εύγε!

Ότι χρειαστείς εδώ είμαστε.

Παλεύω εδώ και μέρες με ένα bug του wireless που με έχει τρελάνει στα udoo/cubox και γι αυτό δεν έχω μπορέσει να ανεβάσω τη νέα έκδοση.

Σε γενικές γραμμές έχω διαπιστώσει ότι συνήθης ύποπτος για προβλήματα με wifi είναι το ενεργοποιημένο power management.

Ένας τρόπος να το κλείσουμε είναι η εγκατάσταση ενός πακέτου και στη συνέχεια μια εντολή:

Code:
pacman -Sy wireless_tools
iwconfig wlan0 power off

Η δεύτερη εντολή χρειάζεται να δίνεται μετά από κάθε εκκίνηση, γι αυτό καλό είναι να την βάλουμε στο αρχείο /usr/bin/archphile-optimize το οποίο τρέχει σε κάθε μπουτάρισμα.

Όλα αυτά θα είναι ενσωματωμένα στην επόμενη έκδοση.

Όποιος έχει ενδιαφέρον στη ενδεχόμενη χρήση wifi με το udoo, μπορέι να παρακολουθήσει το νήμα που άνοιξα εδώ και περιγράφει το πρόβλημα που αντιμετωπίζω:

http://archlinuxarm.org/forum/viewtopic.php?f=45&t=8275&p=44361#p44361

Y.γ. To πρόβλημα δεν αφορά μόνο σε udoo, αλλά οπουδήποτε χρησιμοποιούνται wireless adaptors της realtek (πχ rpi με realtek based wifi dongle).

Last edited:

Μια μικρή διόρθωση. Το bug αφορά σε τσιπάκια Ralink.

Μιχάλη τα wifi με ralink έχουν γενικά θέμα στις διανομές Linux που έχω δοκιμάσει (Ubuntu, Linux mint, προφανώς Ubuntu based) έχω δοκιμάσει αρκετά ματζουνια δεν είμαι και ο ποιο σχετικός και δεν δούλευε πότε απόλυτα όπως στα Windows. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν έμεινε στον υπολογιστή. Δούλευε αρκετά καλά στο ρεύμα αλλά στην μπαταρία σέρνοντας. Απενεργοποιησα το power τέτοιο έγιναν λίγο καλύτερα τα πράγματα αλλά όχι ιδανικά απενεργοποιησα και την n συχνότητα που προτεινονταν σε κάποια σαιτ αλλά τίποτα. Η γενική παραδοχή ήταν ότι είναι γενικό θέμα οδηγών. Δεν ξέρω αν βοηθάω...

O λόγος που ασχολούμαι τόσο πολύ είναι γιατί το onboard wireless chipset του udoo είναι ralink. Αν επρόκειτο για κάποιο τυχαίο usb dongle θα το είχα σουτάρει στα σκουπίδια!

Το error που παίρνω είναι πασίγνωστο εδώ και πολλά χρόνια. Έχεις απόλυτο δίκαιο ότι η υποστήριξη της ralink στο linux είναι για κλάμματα. Παρόλα αυτά, η πρόοδος που έκανα σήμερα είναι τεράστια και αυτό το κατάφερα δοκιμάζοντας διαφορετικά firmware (διαφιρετικές εκδοχές του rt2870.bin). Απ' ότι φαίνεται το upstream binary στο kernel.org ηταν απαρχαιωμένο. Έβαλα με το χέρι ένα αρκετά νεότερο και σχεδόν εξάλειψα το error, ενώ όπως είπες και συ έπαιξα και με το power management το οποίο το έχω κλειστό.

Αυτή τη στιγμή σερβίροντας flac 24/96 το error έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Παρόλα αυτά σε σενάριο στο οποίο σερβίρω τα flacs ενώ παράλληλα ζητάω από το udoo να κατεβάσει ένα αρχείο (κάτι που δεν έχει νόημα για μουσική αναπαραγωγή, απλώς δοκιμάζω ακραίες καταστάσεις) μπουκώνει το σύμπαν και η συνδεσιμότητα γίνεται σκατά.

Θα παίξω όσο μπορώ για να το εξαφανίσω, παρόλα αυτα, είναι φανερό ότι αν θέλουμε να έχουμε απροβλημάτιστο σερβίρισμα η λύση είναι μία και λέγεται ethernet.

Στο χωρο που στήνω τώρα το hifi μου, θα μπει gigabit κάρτα στο nas και θα μπει και gigabit switch ώστε το Udoo να πέσει πάνω σε αυτή την υποδομή, μια που και αυτό υποστηρίζει gigabit. Παρόλα αυτά, το να παίξει το wifi 100% σωστά είναι πρόκληση!

Όσοι παρακολουθείτε το νήμα αυτό, θα έχετε καταλάβει την προτίμηση μου στο Udoo Quad. Επειδή όμως θέλω να είμαι όσο πιο αντικειμενικός μπορώ, θα ήθελα να θέσω ένα θέμα (το οποίο βέβαια εκ του αποτελέσματος αφορά ελάχιστους εδώ μέσα).

Το Udoo έχει πολύ κακό support. Τι εννοώ με αυτό. Έχω τη συσκευή από το Μάιο και πραγματικά θεωρώ ότι με την επόμενη έκδοση του Archphile, θα έχω δώσει ότι σταθερότερο μπορώ για τη συσκευή αυτή αναφορικά με την αναπαραγωγή ήχου. Το τεράστιο πρόβλημα που έχω όμως είναι ο πανάρχαιος kernel που συνεχίζουν να δίνουν οι developers του Udoo:

https://github.com/UDOOboard/Kernel_Unico

Η διανομή που χρησιμοποιώ για να φτιάξω το Archphile (το Archlinuxarm δηλαδή) είναι μια cutting edge (και πολλές φορές bleeding edge) διανομή. Αυτό σημαίνει ότι ένας τόσο παλιός kernel με ένα εντελώς ενημερωμένο κατά τα άλλα σύστημα, είναι και ο αδύναμος κρίκος. Αυτό με έχει οδηγήσει στο να χρησιμοποιώ έναν πολύ πιο γενικό kernel για arm7 συσκευές. Με το θέμα του ήχου είμαστε ok, αλλά αν θέλαμε να έχουμε μια πλήρως λειτουργική συσκευή για κάθε χρήση, δε θα μπορούσαμε με το ArchlinuxARM.

Έχω επικοινωνήσει εδώ και μήνες με τους developers και είχαν υποσχεθεί ότι δούλευαν πάνω σε μια αρκετά νεότερη έκδοση kernel (και πάλι παλιά σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα), κάτι που δεν έχει γίνει. Για το λόγο αυτό εξέφρασα και την απογοήτευσή μου εδώ:

http://www.udoo.org/forum/post11623.html#p11623

Από τις τρεις συσκευές που έχω στα χέρια μου, η με διαφορά πλήρως υποστηριζόμενη είναι το raspberry pi. Αυτό είναι και λογικό καθώς έχει εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον ανά τον πλανήτη γι αυτό. Και το cubox όμως δεν πάει πίσω. Η solidrun προσπαθεί και δίνει συχνά ενημερωμένους kernels ενώ από το στρατόπεδο του Udoo τα πράγματα είναι πλήρως απογοητευτικά.

Συνεχίζω να πιστεύω ότι το Udoo είναι μια εξαιρετική και σταθερή πλατφόρμα για το hifi μας, αλλά κάνοντας πραγματικά πλέον μια σειρά από "tricks" για να το κάνω πλήρως λειτουργικό, θεωρώ ότι θα ήταν αδύνατο ένας νέος χρήστης να μπορούσε να το χρησιμοποιήσει με μια σύγχρονη διανομή (εκτός από το Ubuntu που υποστηρίζεται πλήρως).

Για να κλείσω αυτή την αναφορά μου, παρότι θα συνεχίσω να βγάζω εκδόσεις για την πλατφόρμα αυτή, θεωρώ απίθανο να ασχοληθώ στο μέλλον με κάποιο νεότερο προιόν από την ομάδα του Udoo. To δείγμα γραφής που έχουν δώσει είναι κακό και δείχνουν ότι είναι μια ομάδα ανάπτυξης την οποία δεν μπορεί να εμπιστευτεί κάποιος που ψάχνει να ξοδέψει τα πολύτιμα 100 ευρώ του για να αγοράσει ένα embedded board.

Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Συγχαρητήρια Μιχάλη για την υπομονή σου.

Μια ερώτηση και από εμένα. Με το BBB τι γίνεται? Μιλάω πάντα για I2s connection μιας και νομίζω το usb ξεπεράστηκε πλέον.

Ευχαριστώ Χάρη!

Δυστυχώς δεν έχω το BBB στα χέρια μου όλον αυτό τον καιρό και δεν έχω παίξει μαζί του, οπότε δεν το παρακολουθώ. Σε γενικές γραμμές τα Runeaudio/Volumio που το υποστηρίζουν υποτίθεται δεν έχουν εξελίξει τίποτα επάνω του. Πιθανολογώ ότι θα δούμε νεότερα από το Runeaudio καθώς ένας από τους Developers το χρησιμοποιεί (ή το χρησιμοποιούσε τουλάχιστον).

Αναφορικά με τα δικτυακά θέματα που ασχολουμαι πάνω στο Udoo, έχω πήξει στις δοκιμές και έχω προσθέσει καλούδια για την επόμενη έκδοση:

- Διάφορα tweaks που αφορούν στο TCP/IP

https://github.com/archphile/packages/blob/master/archphile-optimize/archphile-network.conf

- Διάφορες ρυθμίσεις για το tweaking του wifi (τελευταίο section στο παρακάτω αρχείο):

https://github.com/archphile/packages/blob/master/archphile-optimize/archphile-optimize (θα είναι απενεργοποιημένα εξ' ορισμού)

- κλείσιμο του ipv6 (το παρακάτω είναι ήδη στα scripts δημιουργίας του Archphile)

Code:
# Disabling ipv6
echo "net.ipv6.conf.all.disable_ipv6=1" > /etc/sysctl.d/disableipv6.conf
echo 'blacklist ipv6' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
sed -i '/::/s%^%#%g' /etc/hosts

Όλα τα παραπάνω θα ισχύουν για όλες τις συσκευές.

Extra tweaking για το wifi του udoo (αποσπάσματα από το script του):

Code:
# updating to latest ralink wireless firmware
echo -e "${red}Updating wireless firmware rt2870usb to version 0.33...${NC}" 
wget http://archphile.org/lab/files/udoo-wireless/RT2870_Firmware_V33/rt2870.bin
mv rt2870.bin /lib/firmware/rt2870.bin

Code:
# turning off wifi power management
echo -e "${red}Turning off wifi power management...${NC}" 
sed -i 's/^#iwconfig wlan0 power off.*/iwconfig wlan0 power off/' /usr/bin/archphile-optimize

Code:
# fix for rt2800usb wireless driver
echo -e "${red}Applying extra options for rt2800usb module...${NC}" 
cat >> /etc/modprobe.d/rt2800usb.conf <<"EOF"
options rt2800usb nohwcrypt=1
EOF

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κάτι που ξέχασα να αναφέρω είναι ότι μάλλον έχω βρεθεί έντονα μπροστά στο bug με το wifi και εξ' αιτίας του NFS share που χρησιμοποιώ. Με πρόχειρη έρευνα που έκανα, το NFS δε θεωρείται η εξυπνότερη επιλογή με χρήση wifi. Αυτή τη στιγμή, έχω εφαρμόσει όλα μου τα fixes και έχω γυρίσει σε SAMBA share.

Ελπίζω το παραπάνω να είναι μέρος της λύσης.

Last edited:
Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Μια ερώτηση και από εμένα. Με το BBB τι γίνεται? Μιλάω πάντα για I2s connection μιας και νομίζω το usb ξεπεράστηκε πλέον.

Δεν ξεπεράστhκε η usb , δεν είναι και ευκολο

Και γω νομίζω ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεπεραστεί. Κάτι τέτοιο θα προυπέθετε να βρίσκουμε διαθέσιμες i2s προς σύνδεση σε κοινές motherboards, να έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα με το μήκος των καλωδίων i2s κλπ.

Θεωρώ ότι θέλει πολύ δρόμο ακόμα αυτή η ιστορία. Σε κάθε περίπτωση όμως, το raspberry pi ειδικά έχει σταθεί η αφορμή για να μπει ακόμα μια ιδέα σε πλήρη εφαρμογή για το πως μπορούμε να συνδέουμε τις συσκευές μας παρακάμπτοντας στάδια και αυτό σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή αρχή.

Όσοι ασχολείστε με windows ή mac os X pc audio, σας έχει απασχολήσει ποτέ το powersaving στο usb? Εϊχατε ποτέ κάποιο πρόβλημα λόγω αυτού;;

Απάντηση: Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Όσοι ασχολείστε με windows ή mac os X pc audio, σας έχει απασχολήσει ποτέ το powersaving στο usb? Εϊχατε ποτέ κάποιο πρόβλημα λόγω αυτού;;

Μιχάλη,προσωπικά δεν είχα ποτέ πρόβλημα μιας και απενεργοποιώ πάντα αυτές τις λειτουργίες.
Έχω όμως διαπιστώσει πολλά προβλήματα σε φίλους,από θόρυβο,κακή λειτουργία,μη λειτουργία,κλπ.

Έγραψα και στην DIY,για τις USB 3.
Πολλά προβλήματα με την λειτουργία διαχείρισης ισχύος.
Ευτυχώς το προγραμματάκι της Renesas που τις συνοδεύει,έχει την επιλογή της κατάργησης.
Βάζω και φώτο για τους φίλους που δεν το έχουν δει.

ΓŽΕ‘ΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ?.GIF

(Χώρια που η χρήση την διαχείρισης προσθέτει μια ακόμα -άχρηστη κατ' εμέ- διεργασία. )

Last edited:

σε διάφορες εκδώσεις linux, και σε win7, δεν είχα ποτέ πρόβλημα.

Έκανα και γω τώρα τη δοκιμή μου για ακόμα μια φορά. Το μόνο που χρειάζεται είναι η παρακάτω εντολή να τρέχει σε κάθε boot:

Code:
echo -1 >/sys/module/usbcore/parameters/autosuspend

O λόγος που το δοκίμασα δεν είναι το audio, αλλά το wifi module το οποίο είναι usb και γενικά το powersaving ευθύνεται για κακή λειτουργία του wifi. Δυστυχώς δε μου άλλαξε κάτι.

Βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο. Tα ελάχιστα (έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια γι' αυτό) errors που παίρνω είναι της μορφής:

Code:
[ 2417.288971] ieee80211 phy0: rt2800usb_txdone: Warning - Data pending for entry 8 in queue 2

Ακούω με προσοχή όσο κάνω τις δοκιμές και όποτε παίρνω το error αυτό, δεν είναι ακουστό. Το οποίο με οδηγεί να σκέφτομαι ότι μήπως τελικά δεν πρόκειται για data loss και παιδεύομαι άδικα.:HTEHETH63:

υ.γ. για να δώσω την τάξη μεγέθους του προβλήματος, σε 12 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής, το warning αυτό εμφανίστηκε 3 φορές. Πριν τα fixes, ήταν πολύ εντονότερο.

Έκανα και γω τώρα τη δοκιμή μου για ακόμα μια φορά. Το μόνο που χρειάζεται είναι η παρακάτω εντολή να τρέχει σε κάθε boot:

Code:
echo -1 >/sys/module/usbcore/parameters/autosuspend

O λόγος που το δοκίμασα δεν είναι το audio, αλλά το wifi module το οποίο είναι usb και γενικά το powersaving ευθύνεται για κακή λειτουργία του wifi. Δυστυχώς δε μου άλλαξε κάτι.

Βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο. Tα ελάχιστα (έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια γι' αυτό) errors που παίρνω είναι της μορφής:

Code:
[ 2417.288971] ieee80211 phy0: rt2800usb_txdone: Warning - Data pending for entry 8 in queue 2

Ακούω με προσοχή όσο κάνω τις δοκιμές και όποτε παίρνω το error αυτό, δεν είναι ακουστό. Το οποίο με οδηγεί να σκέφτομαι ότι μήπως τελικά δεν πρόκειται για data loss και παιδεύομαι άδικα.:HTEHETH63:

υ.γ. για να δώσω την τάξη μεγέθους του προβλήματος, σε 12 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής, το warning αυτό εμφανίστηκε 3 φορές. Πριν τα fixes, ήταν πολύ εντονότερο.

xmmmm Το θέμα σου είναι με το wireless που πέφτει σε ύπνο, όχι γενικότερο, από όσο καταλαβαίνω. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει και σε win, και θα το έλεγα θέμα driver. Λ.χ. θα μπόρεσε να εμφανίζεται στιγμιαία και παροδικά μεγάλη αύξηση dpc latency, που θα πρόεκυπτε από sleep/wake cycles.

Υποτίθεται ότι δεν πέφτει σε ύπνο:

Code:
wlan0     IEEE 802.11bgn  ESSID:"blabla"  
          Mode:Managed  Frequency:2.422 GHz  Access Point: blabla  
          Bit Rate=36 Mb/s   Tx-Power=20 dBm   
          Retry short limit:7   RTS thr=2347 B   Fragment thr=2346 B   
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality=61/70  Signal level=-49 dBm  
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:34   Missed beacon:0

Aν δεις, το power management είναι κλειστό.

Είναι σίγουρα θέμα driver. Έτσι και κανεις google μέρος του log μου, θα δεις άπειρες αναφορές στο bug αυτό.

Μέχρι να ασχολοηθώ σοβαρά μαζί του, η κατάσταση ήταν αφόρητη.

Αν έβαζα πχ να κατεβαίνει ένα μεγάλο αρχείο (με wget) ήθελε περίπου 3 λεπτά μέχρι να μπουκώσει εντελώς και να κλάσει πάνω του.

Αυτή τη στιγμή δουλεύει μια χαρά, η μουσική ακούγεται μια χαρά και ελάχιστες φορές παίρνω αυτό το error που έκανα quote πριν, χωρίς να είμαι σίγουρος ότι χάνονται data ή όχι. Δεν είναι όπως στο raspberry pi που όταν υπήρχε πρόβλημα με το usb, ήταν και ακουστό. Εδώ πλέον δεν ακούγεται τίποτα.

Πριν τα fixes, υπήρχε περίπτωση να μπουκώσει και την ωρα που έπαιζε μουσική, όπου όχι απλά ήταν ακουστό το πρόβλημα, αλλά οι διακοπές ήταν τεράστιες.

Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

To BBB είναι προβληματικό από τη μάνα του όσο αφορά το audio, μιας και κάνει τα πάντα resample στα 48KHz. Θέλει πολλή δουλειά (και έξτρα πλακέτα με ρολόγια) για να παίξει σωστά.

Re: Απάντηση: Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox

Μιχάλη,προσωπικά δεν είχα ποτέ πρόβλημα μιας και απενεργοποιώ πάντα αυτές τις λειτουργίες.
Έχω όμως διαπιστώσει πολλά προβλήματα σε φίλους,από θόρυβο,κακή λειτουργία,μη λειτουργία,κλπ.

Έγραψα και στην DIY,για τις USB 3.
Πολλά προβλήματα με την λειτουργία διαχείρισης ισχύος.
Ευτυχώς το προγραμματάκι της Renesas που τις συνοδεύει,έχει την επιλογή της κατάργησης.
Βάζω και φώτο για τους φίλους που δεν το έχουν δει.

View attachment 111276

(Χώρια που η χρήση την διαχείρισης προσθέτει μια ακόμα -άχρηστη κατ' εμέ- διεργασία. )

που είναι αυτό;; υπάρχει ήδη στον υπολογιστή ή το εγκαθιστάς; δεν μπόρεσα να το βρω....