Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Δεν μου παει καλα το πράγμα με το hifiberry+.

Την επιλογή ρύθμισης στο digital οπως έκανε ο φιλος δεν την εχω, αρα δεν μπορώ να ξέρω με σιγουριά που ειναι το 0. Στο 100 δεν ειναι (το ακούω) αλλα πόσο πιο κατω..Και απ οτι κατάλαβα εχει να κάνει με τον driver του hifiberry και οχι με το OS. Το 81 που εφάρμοσε ο φιλος παλι δεν με πείθει, ο ηχος ειναι λιγο αναιμικός. Και δεν εχω και σημειο αναφοράς για να το ρυθμίσω με το αυτι (γιατι δεν ξερω την σταθμη του κανονικά πως θα έπρεπε να είναι).

IMHO, ότι είχες να πάρεις από το hifiberry το πήρες,
Προχώρα σε usb dacs :-)

Πριν λίγο ανέβασα τα images της 0.99.3 για όλες τις συσκευές:

- Raspberry Pi B, B+
- Raspberry Pi 2
- Udoo Quad
- Cubox-i

Post με την ανακοίνωση και τις πληροφορίες: http://archphile.org/blog/archphile-0-99-3-beta-devices-including-raspberry-pi-2/

Download

Changelog

Στο παραπάνω post, έχω αναλυτικές πληροφορίες για το τι νέο εμπεριέχεται στην 0.99.3 και πως χρησιμοποιείται. Έχω ξεκινήσει και ανανεώνω όλες τις σελίδες του website με όλες τις νέες πληροφορίες αλλά θα πάρει λίγο χρόνο να μπουν όλες οι αλλαγές παντου.

Πολύ συνοπτικά έχουν αλλάξει/προστεθεί τα εξής;

- αναβάθμιση όλου του συστήματος στα νεότερα πακέτα (ArchlinuxARM)
- MPD 0.19.9 αυτή τη φορά με υποστήριξη ffmpeg οπότε με ένα απλό edit στο mpd.conf ακούμε alac και λοιπά εξωτικά αρχεία
- εργαλείο για ρύθμιση i2s dacs (i2select)
- υποστήριξη για cover art από τη library σας στους clients με χρήση mongoose web server

Σχόλια προς νέους χρήστες:

1. Οι οδηγίες στο website είναι αναλυτικές και αφορούν στη ρύθμιση/αλλαγή των πάντων. Παρόλα αυτά:

- χρήστες με usb δίσκο και usb dac απλά καρφώνουν μπουτάρουν και ακούν
- χρήστες με NAS και usb dac ορίζουν το NAS και είναι έτοιμοι
- χρήστες όπως οι παραπάνω αλλά με i2s dac, τρέχουν μια φορά το i2select και ακούν

2. Tο δίκτυο είναι ορισμένο dhcp εξ ορισμου. Παρόλα αυτά, αν θέλετε να μιλάτε με clients όπως Mpdroid/Mpod/Mpad κλπ θα πρέπει να βάλετε static ip όπως εξηγώ στο site. Επίσης υπάρχει και bonjour υποστήριξη, Σε μηχανήματα apple ή σε windows με bonjour αντί να γράψετε την ip για να μπείτε στο web interface, απλά γράφετε:

htpp://archphile.local

3. To Archphile έχει κύριο στόχο την bit perfect αναπαραγωγή. Για το λόγο αυτό ο μίκτης στους clients του mpd είναι απενεργοποιημένος. Συνιστώ να τον αφήσετε έτσι και να αλλάζετε volume από τον ενισχυτή σας. Παρόλα αυτά έχω στο site την πολύ απλή οδηγία για να αλλάξει αυτό.

4. Το εργαλείο για τη ρύθμιση των i2s dacs δουλέυει θεωρητικά σωστά. Παρόλα αυτά επειδή κάποια dacs έχουν ιδιοτροπίες μπορεί να χρειαστεί να λύσουμε κάποια θέματα μαζί. Τα dac που δεν έχω και δεν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα είναι όλα τα hifiberry. Παρόλα αυτά το hifiberry plus πιστεύω ότι θα δουλέψει άψογα.

5. Όσοι έχετε android κινητό ή tablet, καλό είναι να στήσετε και το mpdroid που είναι mpd client αλλά και το Android remote control που περιγράφω και αναλύω στο website

6. upnp/airplay είναι απενεργοποιημένα εξ όρισμού. 'Η θα στήσετε το remote control παραπάνω και θα ανοιγοκλείνετε όποτε θέλετε ή θα μπείτε μια φορά στην κονσόλα και θα τα ενεργοποιήσετε με τον πανεύκολο τυφλοσούρτη που σας δίνω.

Γενικά σχόλια:

- Το Archphile είναι η πιο minimal διανομή αυτή τη στιγμή γι αυτές τις συσκευές. Οι πόροι που χρησιμοποιεί είναι ελάχιστοι και υπάρχει το ελάχιστο δυνατό software. Διάφοροι ζητάνε την προσθήκη του x,y,z, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο παραμένει ένα όσο πιο minimal σύστημα γίνεται με ελάχιστα services, διασφαλίζοντας τη σωστή αναπαραγωγή μουσικής. Ως αποτέλεσμα οι προσθήκες γίνονται με το σταγονόμετρο.

- Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι ότι το web interface είναι ένας πανάλαφρος και γρήγορος mpd client. Δεν έιναι web interface του συστήματος ώστε να ρυθμίσετε πράγματα από εκεί. Οι ρυθμίσεις γίνονται από κονσόλα. Επίσης δεν γίνεται reboot/shutdown από το web interface. Όλα αυτά θα γίνουν ή από το remote σας ή από την κονσόλα σας με μια εντολή.

- Παρότι το παραπάνω web interface (ympd) είναι πάντοτε διαθέσιμο, ο βασικός στόχος είναι η μή χρήση pc. Ξεχάστε τον browser και χρησιμοποιήστε κάποιον client (mpdroid/Mpod/Mpad) από τον κινητό σας όπως θα κάνατε και με μια hifi/hi end εμπορική λύση. Να σημειωθεί ότι το web interface είναι responsive και θα παίξει καλά και στο κινητό σας και στο tablet σας, αλλά θα επιμείνω για ακόμη μια φορά στους παραπάνω clients. Η εμπειρία χρήσης που θα έχετε θα σας ενθουσιάσει.

- Το Archphile απαιτεί από το χρήστη να χρησιμοπιοήσει κονσόλα έστω και για μια φορά. Αυτό δεν αποφεύγεται και ούτε υπάρχει στόχος να αποφευχθεί στο μέλλον. Το website έχει πολλή πληροφορία με λογική τυφλοσούρτη. Αν κάνετε ότι γράφω εκεί δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Υπάρχουν αρκετοί Archphile users που πριν το χρηισμοποιήσουν είχαν μηδενική εξοικείωση με κονσόλες κλπ.

- Ο τελικός σκοπός του Archphile είναι "στήνω μια φορά και το ξεχνάω". Aν ακολουθήσετε τις οδηγίες και στήσετε το σύστημα μια φορά βάσει των αναγκών σας, πιστέψτε με, μετά από το βήμα αυτό, θα ξεχάσετε ότι έχετε αυτή τη συσκευή στο σύστημά σας και θα επικεντρωθείτε στη μουσική.

Φιλικά,

Μιχάλης

Μιχαλη στο download δινει ακομα την 99.2 βετα και οχι 99.3

Μπράβο, πέραν των άλλων, και για το χρόνο που καταναλώνεις για ανακοινώσεις και αναρτήσεις σαν την παραπάνω :grinning-smiley-043

Αλλαξε!

Θα επιστρέψω σε λιγο με εντυπώσεις.. Ευχαριστούμε για αλλη μια φορα για την ενημέρωση και προσπάθεια

Μπράβο, πέραν των άλλων, και για το χρόνο που καταναλώνεις για ανακοινώσεις και αναρτήσεις σαν την παραπάνω :grinning-smiley-043

Tάσο σ' ευχαριστώ! Αυτή τη φορά μου έφυγε το καφάσι πραγματικά από την κούραση :D

Φαντάσου την υπέροχη στιγμή που έχει κάνεις 4 Archphile installations, έχεις παρει το image τους, έχεις ζιπάρει και βλέπεις ότι ένα κωλοαρχείο που υπάρχει στε όλα τα images έχει ένα λάθος :D

Είναι η πρώτη φορά που βγάζω όλα τα images μαζί και επίσης η πρώτη φορά που βγάζω τόσα images.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ξέχασα να αναφέρω ότι υπάρχουν και κάποια κρυμμένα καλούδια στο σύστημα για τα οποία δεν έχω γράψει ακόμα οδηγίες.

- Υπάρχει όλη η ανάλογη λογική των profiles των Volumio/Runeaudio μέσα στο /usr/bin/archphile-optimize.

Δεν την έχω αναλύσει μέχρι στιγμής γιατί θεωρώ ότι δεν υπάρχει νόημα. Έχω τα πάντα εκεί μέσα απλώς έιναι απενεργοποιημένα:

Code:
# commands to change various kernel parameters (Based on Runeaudio default RPI profile)
#echo 1500000 > /proc/sys/kernel/sched_latency_ns
#echo 1000000 > /proc/sys/kernel/sched_rt_period_us
#echo 950000 > /proc/sys/kernel/sched_rt_runtime_us
#echo 1 > /proc/sys/kernel/sched_autogroup_enabled
#echo 10 > /proc/sys/kernel/sched_rr_timeslice_ms
#echo 750000 > /proc/sys/kernel/sched_min_granularity_ns
#echo 1000000 > /proc/sys/kernel/sched_wakeup_granularity_ns

- Υπάρχει υποστήριξη της libsoxr για resampling/upsumpling στον mpd. Προσωπικά δεν ασχολούμαι καν με το θέμα αυτό, αλλά αν κάποιος πχ θέλει να κάνει τα πάντα upsample κλπ με soxr ευχαρίστως να του πω τι πρέπει να κάνει.

Εμπεριέχουν πολύ *μαγεία* τα kernel parameters παραπάνω
Άντε να τα επιβεβαιώσει κανείς …
Πάντως αυτό είναι ένα καλό με τις σταθερές πλατφόρμες όπως το pi, ότι θεωρητικά μπορείς να βρεις τιμές που όντως να κάνουν καλή δουλεία, και να δουλεύουν σε όλους μιας και η πλατφόρμα είναι κοινή.

Τάσο, ακριβώς επειδή εμπεριέχουν μαγεία, τα έχω απενεργοποιημένα!

Υπάρχουν εκεί για να τα δοκιμάσει ο χρήστης ή να βάλει τις δικές του τιμές. Εγώ δεν άκουσα ποτέ καμία διαφορα :D

Ξέχασα να γράψω κάποια σημαντικά πραγματάκια:

- Kαλού κακού, τσεκάρουμε το zip που κατεβάσαμε συγκρίνοντας το md5sum που γράφω στα downloads με κάποιο πρόγραμμα όπως αυτό:

http://www.winmd5.com/

- Σε windows καλό είναι να φορμάρουμε την κάρτα μας με το sd formatter:

https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/index.html

- Καλό είναι να ξεζιπάρουμε με το 7-zip με το οποίο έχω ζιπάρει εγώ αρχικά:

http://www.7-zip.org/

- Για να κάψουμε το image, τρέχουμε το W32Diskmanager ως admin (με δεξί κλικ πάνω στο εκτελέσιμο):

https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/

Ο Παναγιώτης (thanks Pank!) βρήκε ένα bug το οποίο οφείλεται σε ένα μικρό τυπογραφικό λάθος.

Δεν ξέρω πότε θα προλάβω να βγάλω νέο image, οπότε μια εντολή μόνο το λύνει αμέσως.

Πριν τρέξουμε το i2select, κάνουμε copy paste την παρακάτω γραμμή, πατάμε enter και τέλος:

Code:
wget [URL]https://raw.githubusercontent.com/archphile/recipe/master/files/mpd.conf.i2s[/URL] -O /root/.orig/mpd.conf.i2s

Το παραπάνω χρειάζεται να το δωσουμε μια φορά μόνο και όχι κάθε φορά που τρέχουμε το i2select.

Edit:

κόβει τη διεύθυνση το avclub, θα το ποστάρω στο site μου.

H εντολή που πρέπει να γίνει paste είναι εδώ:

http://archphile.org/howto/i2s-dacs-and-the-raspberry-pi/

και εδώ:

http://archphile.org/blog/archphile-0-99-3-beta-devices-including-raspberry-pi-2/

Η εντολη ειναι αυτη?

-O /root/.orig/mpd.conf.i2s

στο github δινει ενα Not found

Την έτρεξα (απο default USB DAC), έγραψε οτι ΟΚ.. αλλα οταν έβαλα i2select>hifiberry + δεν παίζει.

To bug αυτο επηρεαζε Και το iqaudio. Αυτή τη στιγμή το iqaudio έιναι Οκ.
Κάτι παίζει με το hifiberry. Θα ενημερώσω όταν το βρω.

Ευχαριστω Μιχάλη. Περιμενω νεα σου

Eγώ ευχαριστώ.

Το κοιτάω και το ξανακοιτάω, αυτή τη στιγμή δεν έχει λόγο να μην παίζει. Όποιος άλλος έχει hifiberry plus και δοκιμάσει:

1. Καθαρή εγκατάσταση
2. τρέχει την εντολη του fix
3. i2select
4. reboot

To ξαναπερναω απο την αρχη και επιστρέφω.

Δουλευει !!!

Επισης, πολυ σημαντικο βλεπει κανονικα 2ο σκληρο.

Μιχαλη, ποια ειναι η εντολή για τα SACD Iso?

Και τνx και παλι για το support

Την βρηκα στο blog, θα την περασω σε λιγο

Παναγιώτη απ όσο ξέρω δεν παίζει iso.

Αναφορικά με το fix, για να μην κάνει ο χρήστης ματσακωνιές, ετοίμασα ένα πακέτο.

Ο χρήστης θα δώσει:

rm /usr/bin/i2select
pacman -Sy i2select

και θα πάρει αμέσως τα fixes από πακέτο.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι επιβεβαιωση ότι τα levels του hifiberry είναι σωστα και ανεβάζω το πακέτο.

Αυτος με τις "ματσακωνιες" πρεπει να ειμαι εγω..

Οπως και να εχει παει αψογα, screenshot απο Mupeace

Screenshot_2015-03-13-15-27-14.jpg