Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Δημήτρη με usb dac παίζω και με το χαλασμένο psu έπαιζε χάλια. Μόλις αγόρασα καινούριο και πάω να κάνω δοκιμή ξανά.

Κοιτούσα κάποια links σχετικά με SACD ISO και MPD και συνειδητοποίησα ότι o Ρώσος (Maxim) ο οποίος μας έδωσε τη δυνατότητα να ακούμε SACD ISO στον MPD είναι ο ίδιος που έχει γράψει τον SACD Decoder για το Foobar2000:

http://sourceforge.net/projects/sacddecoder/

Εδώ και μια σχετική συζήτηση για τον MPD:

http://sourceforge.net/p/sacddecoder/discussion/1844612/thread/ab5b297b/

Για κάποιο λόγο που δεν έχω αντιληφθεί ακόμη το Archphile έχει γίνει "big in Japan" (αλλά και στη Νότια Κορέα). :afro:

Ψάχνοντας στο google analytics για να δω από που ακριβώς έρχεται το traffic, μεταξύ διαφόρων άλλων ιαπωνικών blogs, έπεσα πάνω σε αυτό:

http://nw-electric.way-nifty.com/blog/2015/04/archphile-3ba4.html (χρειάζεται translate, πχ με την αυτόματη υπηρεσία του chrome)

Σε αυτό το post, ο Ιάπωνας ο οποίος φαίνεται να ξέρει πολύ καλά τι του γίνεται, έχει μερικές ενδιαφέρουσες οδηγίες για χρήση ενός dac το οποίο δε γνώριζα μέχρι σήμερα (irberrydac) και πως ενεργοποιούμε την υποστήριξη ir για χρήση remote control.

Με έχει βάλει στην πρίζα να ψάξω λίγο παραπάνω το τι παίζει με IR και το rpi και όποτε βρω το χρόνο ίσως ψάξω για κάποια universal λύση remote, αν και εδώ που τα λέμε όλο αυτό γίνεται πολύ εύκολα με τη χρήση ενός smartphone/tablet.

Εδώ και λίγη ώρα τρέχω πατσαρισμένο mpd που υποστηρίζει native DSD:

Code:
cat /proc/asound/card0/pcm0p/sub0/hw_params 
access: RW_INTERLEAVED
format: DSD_U32_BE
subformat: STD
channels: 2
rate: 88200 (88200/1)
period_size: 11025
buffer_size: 44100

Προς το παρόν παίζει με συγκεκριμένα USB interfaces. Θα επανέλθω μετά από αρκετές δοκιμές.

Σε συνέχεια της κουβέντας εδω:

http://avclub.gr/forum/showthread.p...player?p=1057358924&viewfull=1#post1057358924

θα δώσω ένα αναλυτικό παράδειγμα για το πως ρυθμίζουμε το Archphile να βλέπει το NAS μας με samba.

To δικό μου setup έχει ως εξης:

- Archphile ip: 10.0.0.10
- NAS ip 10.0.0.11
- το NAS είναι ορατό στο δίκτυό μου ως phileserve (αυτό είναι δλδ το όνομα στο του share που έχω φτιάξει στο NAS μου)
- το directory που θέλω να κάνω share και βρίσκεται στο NAS είναι το Music

Αρχικά θα πρέπει να συνδεθώ μέσω SSH και να πάρω κονσόλα.

Σε linux/mac os x αρκεί να ανοίξω μια κονσόλα και να γράψω:

Code:

Σε windows θα πρέπει να ανοίξω το putty, να ορίσω ως πρωτόκολλο το ssh, να βάλω την ip του Archphile μου (10.0.0.10) και να χρησιμοποιήσω username: root, password: archphile.

Αφού πάρω κονσόλα θα πρέπει να κάνω edit τo αρχείο /etc/fstab. Η εντολή είναι αυτή:

Code:
nano /etc/fstab

Το περιεχόμενο που θα δω αν χρησιμοποιώ Rpi θα είναι το εξής:

Code:
# /etc/fstab: static file system information
#
# <file system>    <dir>    <type>    <options>    <dump>    <pass>
/dev/root     /        ext4    noatime,nouser_xattr,discard     0       0
/dev/mmcblk0p1  /boot vfat    defaults    0       0

#Finetuning for less writes on SD Card - Warning!!! Logs are deleted after each reboot.
tmpfs /var/log tmpfs nodev,nosuid,noatime,mode=1777,size=20m 0 0

#SAMBA Share - Public Share
#//xxx.xxx.xxx.xxx/mymusicdir /mnt/nas-samba cifs guest,ro,iocharset=utf8,nolock,noauto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,sec=ntlm,rsize=8048,wsize=8096

#SAMBA Share - Share using username/password
#//xxx.xxx.xxx.xxx/mymusicdir /mnt/nas-samba cifs username=myusername,password=mypassword,ro,iocharset=utf8,nolock,noauto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,sec=ntlm,rsize=8048,wsize=8096

#NFS Share
#xxx.xxx.xxx.xxx:/mymusicdir   /mnt/nas-nfs  nfs4    ro,noauto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,rsize=8048,wsize=8096

Υποθέτουμε ότι έχω share χωρίς password. Το κομμάτι του αρχέιου που με ενδιαφέρει είναι το εξής:

Code:
#//xxx.xxx.xxx.xxx/mymusicdir /mnt/nas-samba cifs guest,ro,iocharset=utf8,nolock,noauto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,sec=ntlm,rsize=8048,wsize=8096

Βάσει όλων των παραπάνω, για να κάνω share το directory Music που βρίσκεται στο NAS το οποίο στο δίκτυο φαίνεται ως phileserve, θα πρέπει να φτιάξω τη γραμμή ώστε να είναι όπως παρακάτω:

Code:
//10.0.0.11/phileserve/Music /mnt/nas-samba cifs guest,ro,iocharset=utf8,nolock,noauto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,sec=ntlm

Εβγαλα δηλαδή τη δίεση για να ενεργοποιήσω τη γραμμή, έβαλα τα στοιχεία του NAS και επίσης έβγαλα τα rsize και wsize (έχω διαπιστώσει ότι σε αρκετούς δημιουργούν προβλήματα, γενικά αυτα τα Options θελουν ψάξιμο ανά NAS).

αν έχω username/password, κάνω ακριβώς το ίδιο στην παρακάτω γραμμή και βάζω τα στοιχεία μου στα πεδία username= και password=

Για να σώσω το αρχείο μου και να βγω από τον editor, δίνω το συνδυασμό CTRL και X, πατάω Υ, μετά δίνω ένα enter και είμαι έτοιμος.

Στην ειδική περίπτωση που έχω δύο συσκευές NAS

Έστω ότι έχω εκτός από το phileserve NAS (ip 10.0.0.11) και ένα δεύτερο NAS (ip 10.0.0.12). Το δεύτερο NAS ανακοινώνεται στο δίκτυο ως synology και θέλω να ορίσω να βλέπει το Archphile το directory Flacs από αυτό.

πηγαίνω στο directory /mnt/nas-samba

Code:
cd /mnt/nas-samba

και φτιάχνω ένα φάκελο για κάθε ένα από τα NAS μου. Ας πούμε ότι λέω το ένα directory nas1 και το άλλο nas2:

Code:
mkdir nas1
mkdir nas2

ανοίγω λοιπόν πάλι το /etc/fstab όπως και παραπάνω, κάνω copy/paste άλλη μια φορά το block:

Code:

γιατί το χρειάζομαι δύο φορές και καταλήγω με τις εξής γραμμές:

Code:
//10.0.0.11/phileserve/Music /mnt/nas-samba/nas1 cifs guest,ro,iocharset=utf8,nolock,noauto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,sec=ntlm

Code:
//10.0.0.12/synology/Flacs /mnt/nas-samba/nas2 cifs guest,ro,iocharset=utf8,nolock,noauto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,sec=ntlm

Στο επόμενο boot το σύστημα θα δει τα shares μου, θα κάνω update την library και θα είμαι έτοιμος να ακούσω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ξέχασα να αναφέρω ότι μπορεί να μη θέλουμε να δει το archphile ένα directory, αλλά όλο το share (έχουμε τη μουσική μας πχ χύμα σε αυτό). Τότε το πρώτο παράδειγμα θα γίνει:

Code:
//10.0.0.11/phileserve/ /mnt/nas-samba cifs guest,ro,iocharset=utf8,nolock,noauto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,sec=ntlm

Αν έχουμε πρόβλημα με drops κλπ, θα πρέπει να παίξουμε με διάφορες τιμές στα rsize,wsize που αρχικά αφαιρέσαμε (και έχουν πάρει τις default τιμές τους οι οποίες είναι οκ για τις περισσότερες περιπωσεις)

Μιχάλη προσπάθησα να βάλω τους ελληνικούς σταθμούς όπως περιγράφεται στο post 233 αλλά δεν τα κατάφερα. Άλλαξε κάτι?

Έκανα μια εκκαθάριση στο server μου και τα πήρε η μπάλα κατά λάθος. Θα επανέλθω όμως. Αν σε ενδιαφέρουν 2-3 μπορώ να φτιάξω άμεσα τα pls που χρειάζονται.

Δεν θέλω να σε παιδέψω μιας και δεν τα βιάζομαι. Αν έχεις backup την παλιά λίστα σε zip και τα βάλεις πάλι στον σερβερ θα τα πάρω από εκεί. Αν δεν υπάρχει το παλιό αρχείο, όποτε μπορέσεις φτιάξε έναν οδηγό για να τα βάζουμε μόνοι μας χωρίς να σε πρήζουμε.... :award:

Κώστας

Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Όλα δούλεψαν μια χαρά, δύο NAS των 2Τera έκαστος σε λιγότερο από δύο ώρες. Υπέροχες μουσικές. Μιχάλη ευχαριστώ για τις οδηγίες.

Επιβεβαιώνω και την άψογη αναπαραγωγή των 9 συμφωνούν του Μπετόβεν σε SACD και μορφή ISO

Από ήχο Γιώργο?

Εγώ δεν θα πω τίποτα ακόμη γιατί θα φάω καμιά παντόφλα. :)

Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Αγαπητέ Σταύρο. το RPi2/Archphile των 45 , ως ψηφιακό transport, παίζει θαυμάσια και πολύ καλύτερα από το i3 Dell λαπτοπ που χρησιμοποιώ συνήθως για ακρόαση μουσικής από τον Η.Υ.
Από το transport και μετά τα πράγματυα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον πρωταρχικό ρόλο στην αναπαραγωγή της μουσικής τον παίζει το ηχείο μας και μετά ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα ...

Last edited:

Ηχείο + οδήγηση + προσεγμένος χώρος για την ακρίβεια!

Σε μένα όμως - με κορυφαία ακουστικά σε "αυτό το άκρο" - ο πρώτος κρίκος (Pi2 / Archphile) φαντάζει ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!

Δεν θέλω να πω όμως περισσότερα (γιατί έχω λερωμένη τη φωλιά μου). Εξάλλου δεν παίζω ακόμη με σοβαρό dac.

Καλή μας "διαδρομή"... :)

Ηχείο + οδήγηση + προσεγμένος χώρος για την ακρίβεια!

Σε μένα όμως - με κορυφαία ακουστικά σε "αυτό το άκρο" - ο πρώτος κρίκος (Pi2 / Archphile) φαντάζει ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!

Δεν θέλω να πω όμως περισσότερα (γιατί έχω λερωμένη τη φωλιά μου). Εξάλλου δεν παίζω ακόμη με σοβαρό dac.

Καλή μας "διαδρομή"... :)

Σταύρο, όταν καταλήξεις τελικά στο πως ακούγεται το Archphile θα σε βάλω να υπογράψεις δήλωση του 105 για να το θυμάσαι :D

Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω το εξής. Πάντοτε, και στο pc μου αλλά και στο sourceforge κρατάω τις 2 τελευταίες εκδόσεις. Όποιος θεωρεί ότι κάποια συγκεκριμένη version είναι το holy grail του, ας φυλάξει το image γιατί μετά δεν θα το βρίσκει!

Δεν θέλω να σε παιδέψω μιας και δεν τα βιάζομαι. Αν έχεις backup την παλιά λίστα σε zip και τα βάλεις πάλι στον σερβερ θα τα πάρω από εκεί. Αν δεν υπάρχει το παλιό αρχείο, όποτε μπορέσεις φτιάξε έναν οδηγό για να τα βάζουμε μόνοι μας χωρίς να σε πρήζουμε.... :award:

Κώστας

Kώστα σε γενικές γραμμές ίσχύει το εξής.

1. Θα πρέπει να ξέρεις το ακριβές url του stream του σταθμού που θες να ακούσεις.

Αυτό το βρίσκεις με διάφορους τρόπους. Ας πάρουμε παράδειγμα τον Real Fm. Μπαίνουμε στο live24, πατάμε δεξί κλικ με τον chrome και επιλέγουμε να μας δείξει το source. Σε κάποιο σημείο λέει:

Code:
streamsrc: 'http://realfm.live24.gr:80/realfm', stream: this.streamsrc, station_website: 'http://www.realfm.gr/',

Οπότε τσιμπάμε το url που είναι: http://realfm.live24.gr:80/realfm

Υπάρχουν σταθμοί που δίνουν το stream στις πληροφορίες του website τους και υπάρχει και ο lambda που φτιάχνει τα addons για kodi, του οποίου τον κώδικα μπορούμε να συμβουλευτούμε:

https://github.com/lambda81/lambda-xbmc-addons/tree/master/repo/plugin.audio.hellenic.radio

Κατεβάζουμε το zip και βλέπουμε το radios.xml όπου μεσά έχει ένα σκασμό url από σταθμούς της Ελλάδας. (Έχει να ενημερωθεί καιρό και είναι outdated)

Υποθέτουμε ότι έχουμε βρει το stream και συνεχίζουμε.

2. Δημιουργία αρχείου .pls

Ανοιίγουμε το notepd ή όποιον άλλο text editor θέλουμε στο PC μας και χρησιμοποιούμε το παρακάτω ως guide:

Code:
[playlist]
numberofentries=1
File1=http://realfm.live24.gr:80/realfm
Title1=Real FM 
Length1=-1

το σώζουμε ως Realfm.pls

3. Χρησιμοποιούμε το Filezilla για ανέβασμα του αρχείου στο Archphile:

https://filezilla-project.org/download.php?type=client

Στον filezilla θα επιλέξουμε πρωτόκολλο sftp, θα βάλουμε την ip του raspberry, username και password τα γνωστά του archphile και αφού θα συνδεθούμε, θα πλοηγηθούμε στο /mnt/webradio.

Εκέι θα πετάξουμε το νέο μας .pls, θα κάνουμε update την library και θα είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε. Αν θέλουμε, εντός του directory αυτού μπορούμε να φτιάξουμε και ένα δικό μας directory με ότι όνομα επιλέξουμε και να πετάμε εκεί τα δικά μας pls.

To βήμα 1 είναι το πιο δύσκολο και είναι ανεξάρτητο από τη διανομή που ακούμε.

Επίσης όποιος έχει το νέο rpi ή udoo/cubox, μπορεί να βάλει το νεότερο ympd που έχω ετοιμάσει:

http://archphile.org/lab/stuff/ympd.txt

ο οποίος έχει κουμπάκι για να εισάγουμε on the fly stream url, το οποίο το ακούμε αλλά δεν μπορούμε να το σώσουμε. Επίσης διάφοροι άλλοι clients μας δίνουν τη δυνατότητα να βάλουμε προσωρινά κάποιο stream να ακούσουμε χωρίς και πάλι να το σώσουμε.

Last edited:

Μιχάλη, σε κάθε περίπτωση αναβάθμισης, σημαίνει ότι βγάζουμε την κάρτα sd και καίμε το image στον υπολογιστή?

Η αυτό μπορεί να γίνει απευθείας στην κάρτα χωρίς εξαγωγή από το RPi2?

Πρέπει να βγάλεις την κάρτα και να γράψεις το νέο image σε όλες τις διανομές (το volumio πάει κάτι να κάνει με auto update εδώ και κάποιους μήνες).

Το βασικότερο όμως απ όλα που είναι η βάση σου με τη μουσική σου μπορείς να το κουβαλάς από έκδοση σε έκδοση χωρίς να τρως χρόνο στο σκανάρισμα.

Μην αγχώνεσαι όμως, πνίγομαι στη δουλειά τελευταία οπότε θα αργήσω να βγάλω νέο image :D . Μέχρι στιγμής όπως βλέπω τις εξελίξεις στο χώρο, δε νομίζω ότι η επόμενή μου έκδοση θα έχει κάτι παραπάνω από 1-2 bug fixes και νέες εκδόσεις προγραμμάτων.

Μιχάλη, για την αναπαραγωγή ISO, επιβάλλεται η τροποποίηση του pacman.conf?

Γιατί αυτό το αρχείο δεν υπάρχει στο τελευταίο distribution που χρησιμοποιώ.

Στο pacman.conf ορίζεις ποια repositories βλέπει το Archphile. Το mpd-archphile-sacd όπου είναι και ο custom mpd που παίζει ISO, βρίσκεται στο playground repository, αποθετήριο όνομα και πράγμα. Οπότε για να βάλεις τον mpd αυτόν θα πρέπει να βάλεις και το playground στο pacman.conf.

Εναλλακτικά και πιο γρήγορα μπορείς να κάνεις και το εξής (τα δίνω σε pastebin γιατι το forum κόβει τα url):

http://pastebin.com/0n51z7eE

Υπόψιν ότι μιλάμε για ανεπίσημο mpd fork και όχι για τον κλασικό mpd. Δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στο μέλλον,

Κάνεις library update και υπομονή για να τα σκανάρει και μετά τα παίζεις! Μέχρι τώρα δεν είχε σκανάρι ISO ο mpd γιατί δεν τα έβλεπε.