Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

ναι απο οτι καταλαβα με bonjour,
ok, θα το παλεψω λιγο γιατι ειμαι τελειωσ ασχετος με ολα αυτα.
αλλα αυτο ειναι και το νοημα:7SFGSFG:

To mpod κάνει bonjour autodiscovery, αλλά αποκλείεται να έχεις ρυθμίσει έτσι το Archphile, γιατί ο MPD που χτίζω έχει το bonjour disabled. Θα πρέπει να βάλεις ip ή το http://archphile.local στο connections.

τι να πω? στην αρχη δουλευε ΟΚ.
Σορρυ που σε ζαλιζω αλλα δοκιμασα να βαλω στο connections το http://archphile.local αλλα δεν δουλεψε.
το ΙΡ ειναι αυτο που βρισκω στο macbook?
thanks!

Πως το ειχες ρυθμίσει όταν δούλευε;;

Δοκίμασα τώρα το Mpod με to archphile.local και κρασάρει η εφαρμογή.

Δεν ξέρω πως βρήκες το ip στο Macbook, αλλά για να διαπιστώσεις αν είναι η ip που σου κάνει, αν τη βάλεις σε έναν browser θα πρέπει να δεις τον ympd.

Σε κάθε περίπτωση το σωστό είναι να βάλεις στατική ip όπως περιγράφω εδώ:

http://archphile.org/howto/network-configuration

Θα πρέπει βέβαια να ξέρεις τι εύρός ip δίνει το router σου κλπ.

Όλα καλά τελικά με το δίκτυο του Νίκου και μάλιστα με πολύ εύκολο τρόπο γι αυτό και τον αναφέρω για να τον έχετε υπόψιν και οι υπόλοιποι.

Υπάρχει τρόπος να ορίσουμε το Archphile να έχει static ip χωρίς να πειραξουμε τίποτα σε αυτό.

Ορισμένα routers στο section του dhcp, του σερβερ δηλαδή που δίνει αυτόματα ip στα μηχανήματα του δικτύου, έχουν μια έξτρα ρύθμιση όπου τους ορίζουμε να δίνουν πάντοτε την ίδια ip σε συγκεκριμένη mac address.

Αν λοιπόν δούμε πάλι από το ίδιο section ποιες συσκευές είναι συνδεμενες με dhcp, κάπου εκεί θα δούμε και το archphile με την mac address του. Την παιρνουμε από εκεί και ορίζουμε η τάδε mac address να παίρνει πάντοτε την τάδε ip και έτσι ξεμπερδευουμε χωρίς να ασχολούμαστε με κονσόλα κλπ.

Να σημειωθεί ότι αν τελικά αποφασίσουμε να ορίσουμε στατική μέσα από το Archphile, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι αν πάρουμε το rpi να πάμε σε ένα φίλο μας πχ να του το κάνουμε demo, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχουμε πρόσβαση στο archphile, εκτός και αν είμαστε τυχεροί και το router του μπορεί να δώσει την διεύθυνση που έχουμε επιλέξει.

Γι αυτό πρέπει να θυμόμαστε ότι αν το rpi πρέπει να παίξει σε άλλο δίκτυο θα πρέπει πριν γίνει αυτό να έχουμε γυρίσει σε dhcp. Αν έχουμε κάνει όμως αυτό που περιέγραψα στην αρχή του νήματος, δε θα χρειαστεί να πειραξουμε τίποτα.

Ερώτηση τώρα που μου ήρθε και μπορεί να χρησιμεύσει όπως και η παραπάνω. Έστω ότι δεν έχω δίκτυο δεν μπορώ να φτιάξω ένα μέσω pc π.χ είτε ενσύρματο είτε ασύρματο για να ελέγχω το εκάστοτε λειτουργικό μου χωρίς να χρειάζεται να έχω υποχρεωτικά ρουτερ και ίντερνετ. Νομίζω ότι γίνεται πανεύκολα φτιάχνοντας ένα τοπικό δίκτυο π.χ με δεκάρες ip αλλά δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που νομίζω και χρειάζεται υποχρεωτικά Internet.

Σε κάθε περίπτωση το internet δε μας ενδιαφέρει, παρά μόνο για εγκατάσταση εναλλακτικών πακέτων κλπ.

Σίγουρα με ένα τοπικό δίκτυο με ένα router θα παίξει μια χαρά.

Θεωρητικά πάντα μιλώντας, το δίκτυο δεν είναι καθόλου απαραίτητο για να παίξει ο MPD στοιχειωδώς. Αρκεί να χειρίζεσαι τον client από τo ίδιο το rpi. Στο Archphile αυτό είναι κάπως δύσκολο, μια που δεν υπάρχει γραφικό περιβάλλον και θα πρέπει κάποιος να αρκεστεί σε console based client (εννοείται βάζοντας οθόνη και keyboard).

Ορίστε πχ ένας πολύ basic client (ncpmc):

Όλα καλά τελικά με το δίκτυο του Νίκου και μάλιστα με πολύ εύκολο τρόπο γι αυτό και τον αναφέρω για να τον έχετε υπόψιν και οι υπόλοιποι.

Υπάρχει τρόπος να ορίσουμε το Archphile να έχει static ip χωρίς να πειραξουμε τίποτα σε αυτό.

Ορισμένα routers στο section του dhcp, του σερβερ δηλαδή που δίνει αυτόματα ip στα μηχανήματα του δικτύου, έχουν μια έξτρα ρύθμιση όπου τους ορίζουμε να δίνουν πάντοτε την ίδια ip σε συγκεκριμένη mac address.

Αν λοιπόν δούμε πάλι από το ίδιο section ποιες συσκευές είναι συνδεμενες με dhcp, κάπου εκεί θα δούμε και το archphile με την mac address του. Την παιρνουμε από εκεί και ορίζουμε η τάδε mac address να παίρνει πάντοτε την τάδε ip και έτσι ξεμπερδευουμε χωρίς να ασχολούμαστε με κονσόλα κλπ.

Να σημειωθεί ότι αν τελικά αποφασίσουμε να ορίσουμε στατική μέσα από το Archphile, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι αν πάρουμε το rpi να πάμε σε ένα φίλο μας πχ να του το κάνουμε demo, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχουμε πρόσβαση στο archphile, εκτός και αν είμαστε τυχεροί και το router του μπορεί να δώσει την διεύθυνση που έχουμε επιλέξει.

Γι αυτό πρέπει να θυμόμαστε ότι αν το rpi πρέπει να παίξει σε άλλο δίκτυο θα πρέπει πριν γίνει αυτό να έχουμε γυρίσει σε dhcp. Αν έχουμε κάνει όμως αυτό που περιέγραψα στην αρχή του νήματος, δε θα χρειαστεί να πειραξουμε τίποτα.

Και πάλι, σε ευχαριστω πολυ👍

Αποφάσισα να ξεκινήσω ένα μεγαλεπήβολο τεστ project:

https://github.com/archphile/playground/tree/master/drc

Πολύ συνοπτικά, αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω είναι το εξής:

Θα χτίσω έναν custom mpd με ενεργοποιημένο fifo. Στη συνέχεια μέσω του mpd.conf, θα ορίσω output στο brutefir το οποίο θα δώσει και το τελικό output.

Μέσα από το brutefir, θα μπορέσω να εφαρμόσω room correction, χρησιμοποιώντας φίλτρα τα οποία μπορούν να εξαχθούν από τα γνωστά software που χρησιμοποιούνται σε διάφορες drc/dsp λύσεις.

Ο λόγος που αναφέρω το παραπάνω ως μεγαλεπήβολο, είναι διότι το documentation του brutefir είναι χαώδες και εν τέλει ελλειπές ως προς το τι πρέπει να γίνει ακριβώς στην πράξη. Θα προσπαθήσω να έρθω σε επαφή με 1-2 άτομα που έχω βρει στο διαδίκτυο και τα οποία απ' ότι φαίνεται έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με brutefir/mpd.

Ελπίζω σύντομα να έχω μια πρώτη εικόνα για το τι και πως.

Αποφάσισα να ξεκινήσω ένα μεγαλεπήβολο τεστ project:

https://github.com/archphile/playground/tree/master/drc

Πολύ συνοπτικά, αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω είναι το εξής:

Θα χτίσω έναν custom mpd με ενεργοποιημένο fifo. Στη συνέχεια μέσω του mpd.conf, θα ορίσω output στο brutefir το οποίο θα δώσει και το τελικό output.

Μέσα από το brutefir, θα μπορέσω να εφαρμόσω room correction, χρησιμοποιώντας φίλτρα τα οποία μπορούν να εξαχθούν από τα γνωστά software που χρησιμοποιούνται σε διάφορες drc/dsp λύσεις.

Ο λόγος που αναφέρω το παραπάνω ως μεγαλεπήβολο, είναι διότι το documentation του brutefir είναι χαώδες και εν τέλει ελλειπές ως προς το τι πρέπει να γίνει ακριβώς στην πράξη. Θα προσπαθήσω να έρθω σε επαφή με 1-2 άτομα που έχω βρει στο διαδίκτυο και τα οποία απ' ότι φαίνεται έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με brutefir/mpd.

Ελπίζω σύντομα να έχω μια πρώτη εικόνα για το τι και πως.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να ενσωματώσεις το BruteFIR!
Μη μασάς !

Το δύσκολο είναι να πετύχεις τα φίλτρα.

Το θέμα μου Τάσο είναι ένα αρχικό config του brutefir για να ξεκινήσω. Απ ότι είδα έχεις ποσταρει κάποια πράγματα εδώ παλιότερα. Μόλις βρεθεί χρόνος ξεκινήσει το παιχνίδι!

Ξεκινάω να ετοιμάζομαι για την επόμενη beta. Πράγματα που δοκιμάζω/προσθέτω κλπ:

- Χτίσιμο MPD με avahi option ώστε να γίνεται autodiscovery του Archphile σε clients που το υποστηρίζουν (Mpod/Mpad)
- Προσθήκη του irqbalance daemon ο οποίος φροντίζει για καλύτεηρη αναδιανομή των cpu interrupts
- Για νιοστή φορά προσπάθεια disabling διαφόρων ipv6 features που έχω feedback ότι δημιουργούν κολλήματα στον dhcp server
- Θα προστεθεί option για usb disk spin-down. Δε θα είναι ενεργοποιημένο (Δεν υποστηρίζουν όλοι οι usb δίσκοι) και θα δίνονται οδηγίες.

Κάποια που αφορούν περισσότερο τα του ήχου:

- Δεν υπάρχει ακόμη νεότερη έκδοση MPD από την 0.19.9 που έχει η υπάρχουσα beta. Θα περιμένω σίγουρα μέχρι να βγει η 0.20, θα την τεστάρω και θα την ενσωματώσω
- Εφόσον ο developer που υποστηρίζει τα SACD ISO κάνει update στον επόμενο MPD, θα αναβαθμίσω και το δικό του πακέτο. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα κρατήσω το υπάρχον πακέτο
- Εφόσον ο επόμενος επίσημος MPD συνεχίσει να υποστηρίζει ελλειπώς native dsd, θα δώσω έξτρα πατσαρισμένο πακέτο (εφόσον συνεχίζει να υπάρχει external patch)
- Θα δώσω πακέτο για το brutefir (Room Correction) και πιθανότατα και ακόμη ένα custom πακέτο mpd που θα το υποστηρίζει και θα έρχεται με το απαιτούμενο documentation
- Υπάρχει η σκέψη να δώσω custom ympd πακέτο ως πρόσθετο ώστε να υποστηρίζονται youtube links (αν και για να πω την αμαρτία μου έχει χαμηλή προτεραιότητα)

Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα βγει η νέα έκδοση. Μπορεί να φτάσουμε και Σεπτέμβρη.

Αφου ξανα-εστησα ολόκληρο το Archphile μου με NAS, Iso support, ffmpeg διαπίστωσα οτι κατι κάνω λαθος με την στατικη ip. Πριν καποιο καιρό η διαδικασία ηταν μια χαρα, τωρα ακολουθώντας τις οδηγιες κατι πρέπει να κανω λαθος (ή κατι εχει αλλάξει?)

Αυτες εδω ισχυουν? http://archphile.org/howto/network-configuration

Και πως μπορώ να κανω ενα back up του λειτουργικού μου για να μην πρεπει να τα κανω ολα απο την αρχή καθε φορά?

Ισχύουν κανονικά. Αυτό το /24 το βάζεις; πολλοί νομίζουν ότι ρε χρειάζεται αλλά δηλώνει το subnet και είναι πολύ σημαντικό.

Backup παίρνεις όλο το image με w32diskmanager.

Ισχύουν κανονικά. Αυτό το /24 το βάζεις; πολλοί νομίζουν ότι ρε χρειάζεται αλλά δηλώνει το subnet και είναι πολύ σημαντικό.

Backup παίρνεις όλο το image με w32diskmanager.

To /24 ειχε μπει αλλα δεν πηγε καλα, θα ξαναδοκιμασω αποψε. Το win32 disk manager απο που το κατεβάζουμε? αστειο αλλα δεν το βρισκω (βρηκα κανα 2 αναφορες αλλα οχι καποιο λινκ)

Απάντηση: Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

To /24 ειχε μπει αλλα δεν πηγε καλα, θα ξαναδοκιμασω αποψε. Το win32 disk manager απο που το κατεβάζουμε? αστειο αλλα δεν το βρισκω (βρηκα κανα 2 αναφορες αλλα οχι καποιο λινκ)

Παναγιώτη,το imager εννοεί ο Μιχάλης μάλλον,στα win τουλάχιστον με αυτό κάνουμε back-up δίσκους.

Ευχαριστώ Σωκράτη,

αυτό εννοώ!