Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Μουλάρωσε το δικό μου...
Κι όσο δεν μου αρέσει να παιδεύω ανθρώπους...

[root@archphile ~]# wget https://raw.githubusercontent.com/archphile/recipe/master/files/smb.conf -O /etc/samba/smb.conf
--2015-10-31 15:47:19-- https://raw.githubusercontent.com/archphile/recipe/master/files/smb.conf
Resolving raw.githubusercontent.com (raw.githubusercontent.com)... 185.31.17.133
Connecting to raw.githubusercontent.com (raw.githubusercontent.com)|185.31.17.133|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 233 [text/plain]
Saving to: ‛/etc/samba/smb.conf’

/etc/samba/smb.conf 100%[=====================>] 233 --.-KB/s in 0s

2015-10-31 15:47:19 (4.72 MB/s) - ‛/etc/samba/smb.conf’ saved [233/233]

[root@archphile ~]# systemctl enable smbd nmbd
[root@archphile ~]# systemctl start smbd nmbd
Job for smbd.service failed. See "systemctl status smbd.service" and "journalctl -xe" for details.
Job for nmbd.service failed. See "systemctl status nmbd.service" and "journalctl -xe" for details.
[root@archphile ~]#

Σε φρέσκο σύστημα το τελευταίο που σου έδωσα μου παίζει μια χαρά.

Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε σένα λόγω outdated πακέτων γενικά. Κάνε μια τελευταια φορά όλη τη διαδικασία και αν δε σου παίξει είναι αυτό που περιέγραψα μόλις.

Απλά να επιβαιβαιώσω τη διαδικασία ολόκληρη:

- κατεβάζουμε το image 0.99.3 beta και το βάζουμε στην SD

- αφού γίνει boot και μπούμε με ssh τρέχουμε τις 4 εντολές για εφκατάσταση samba κλπ.

πρέπει να κάνω και κάτι update ή κάποιο ενδιάμεσο βήμα που έχω χάσει?

(ευχαριστώ για την υπομονή σου)

Όταν εγώ εννοώ φρέσκο, εννοώ πλήρως updated με νέα πακέτα κλπ λόγω της ετοιμασιας της νέας έκδοσης.

αυτά που λες εσύ είναι μια χαρά αλλά δεν έχουμε το ίδιο σενάριο στα συστήματα μας και μπορείς όντως κάτι να πηγαίνει στραβά ένω εσύ τα κάνεις όλα καλά!

Και εγένετο Squeezphile:music-smiley-005:

Logitechmediaserver + Sqeezelite εγκατεστημένα στο ίδιο μηχάνημα. Ο server βλέπει ως music path το /mnt/nas-samba όπου κάνω mount το nas μου και επίσης παίζει απρόσκοπτα spotify premium με το plugin του Triode.

Το load στo Udoo είναι πολύ μεγαλύτερο απ ότι με χρήση MPD αλλά παρόλα αυτά είναι μια χαρά.

Τα πακέτα αυτά θα είναι στο playground για όποιον θέλει να πειραματιστεί.

Αυτή τη στιγμή τα έχω και τα δύο και έχω φτιάξει δύο έξτρα εντολές που τις τρέχω από το ssh control. Η μια είναι η squeezfy και η άλλη η mpdfy. Όταν τρέχω την πρώτη, σκοτώνεται mpd, ympd και σηκώνεται squeezelite+logitechmediaserver και το αντίθετο.

Αν υπάρξει ενδιαφέρον στο forum, θα φτιάξω και ένα ξεχωριστό image με τη λύση squeezphile για rpi2.

Last edited:

To όλο concept είναι το παιχνίδι με διαφορετικές "τεχνολογίες".

Με αυτό που έχω κάνει αυτή τη στιγμή, θα μπορεί ο χρήστης Archphile να:

- Εγκαθιστά τον squeezelite, να τον ανοίγει όποτε θέλει και να τον χρησιμοποιεί με τον υπάρχοντα LMS του
- Εγκαθιστά τον squeezelite και τον LMS στο ίδιο μηχάνμημα και να μη χρειάζεται διαφορετική υποδομή για το server κομμάτι
- Να εγκαθιστά τον squeezelite σε ένα Archphile box και τον LMS σε δεύτερο Archphile box, ακολουθώντας το παραδοσιακό Logitech setup

Μπορεί να συνυπάρχει με τον MPD αρμονικότατα, μιας που όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μια από τις δύο λύσεις κλείνουμε την άλλη. Επίσης είναι μια καλή λύση χωρίς πολλούς μπελάδες για όσους θέλουν spotify premium (αν και γι αυτό ετοιμάζω λύση και σε καθαρόαιμο archphile), tidal κλπ, των οποίων η υποστήριξη είναι καλή στην πλατφόρμα LMS.

Το να φτιαχτεί ένα image Squeezphile είναι πολύ έυκολο. Εϊναι η ίδια συνταγή του Archphile, μόνο που αντί για MPD/YMPD βάζουμε LMS/Squeezelite. Το μεγάλο πλεονέκτημα που θα έχει το image αυτό θα είναι η μη ανάγκη για μηχάνημα με LMS. Βέβαια εφόσον ο χρήστης διαθέτει LMS σε κάποιον server/nas κλπ, απλά θα κλείνει το service του LMS και θα χρησιμοποιεί το δικό του.

Χθες έκανα μια πρόχειρη Α/Β ακρόαση και σε γενικές γραμμές δεν άκουσα κάτι αν και ομολογώ ότι έχω ξεκάθαρη προκατάληψη υπέρ του MPD και δε νιώθω άνετα να ακούω από squeezelite (πιστεύω αυθαίρετα ότι ο MPD είναι καλύτερος και η ψυχοακουστική με βοηθάει να το ακούω κιόλας :D ). Βέβαια στο κομμάτι του spotify premium/tidal ήταν άψογο και κυρίως πολύ εύκολο στο στήσιμο από τον τελικό χρήστη.

Να ξεκαθαρίσω ότι το Archphile δεν πρόκειται να υποστηρίξει την λύση squeeze. Ο χρήστης κάνει την εγκατάσταση με documentation από εμένα (είναι αστεία εύκολο) και τραβά το δικό του δρόμο. Αν κάνουμε squeezphile, αυτό θα γίνει μόνο για το forum μας, θα ανοίξουμε ένα νήμα και θα υπάρχει κάποια στοιχειώδης υποστήριξη από τη μεριά μου.

Εγώ όταν ακούω squeezelite, σκέφτομαι squeezebox και δεν φοβούμαι :P

Επί της ουσίας γράφουμε σε ένα νήμα software DIY. Σκοπός μου είναι να παρέχω όλα τα διαφορετικά εργαλεία και "γεύσεις" και ας διαλέξει ο καθένα ότι του αρέσει.

Το Archphile είναι και θα παραμείνει MPD project, αλλά το παιχνίδι και τις δοκιμές ουδείς εμίσησε.

Όπως θα διαβάσετε και εδώ:

http://avclub.gr/forum/showthread.php/145223-Odroid-C1?highlight=odroid+c1+

Tο νέο Archphile για Odroid C1+ είναι σχεδόν έτοιμο.

Το έχω αφήσει σπίτι να παίζει πάνω από 15 ώρες για να τσεκάρω logs κλπ. Διαβάζοντας και το ArchlinuxARM forum, είδα ότι ο τελευταίος kernel έχει κάποια θέματα με το USB (θα λυθεί σύντομα απ' ότι φαίνεται), οπότε φρόντισα και βρήκα το πακέτο με τον τελευταίο απροβλημάτιστο για να σιγουρέψω ότι όλα θα είναι σωστά με τα USB dacs μας.

Τέλος, παρακάτω θα βρείτε και μια μικρή ανακοίνωση (αν και τα έχω γράψει σχεδόν όλα εδώ και μέρες εδώ) από το site μου:

http://archphile.org/blog/details-on-upcoming-archphile-version

Εφάρμοσα πιστά τις οδηγίες σας, αλλά είναι αδύνατο να ρυθμίσω το Archphile να βλέπει το NAS μου.
Το NAS φαίνεται στο δίκτυο ως NSA325-V2, η IP του είναι 192.168.178.3. και ο φάκελος που θέλω να κάνω share είναι ο music και είναι public.
nas.jpg

Δίνω στο putty:
#SAMBA Share – Public Share
//192.168.178.5/NSA325-V2/music /mnt/nas-samba cifs guest,ro,iocharset=utf8,nolock,noauto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,sec=ntlm
Κάνω reboot και update DB στον ympd. Κανένα αποτέλεσμα.

Με ενεργοποίηση του Upnp και χρήση του BubbleUPnP μπορώ και χρησιμοποιώ το Archphile ως renderer χωρίς κανένα πρόβλημα.
Υπάρχει κάτι που κάνω λάθος;

Εφάρμοσα πιστά τις οδηγίες σας, αλλά είναι αδύνατο να ρυθμίσω το Archphile να βλέπει το NAS μου.
Το NAS φαίνεται στο δίκτυο ως NSA325-V2, η IP του είναι 192.168.178.3. και ο φάκελος που θέλω να κάνω share είναι ο music και είναι public.
View attachment 121147

Δίνω στο putty:
//192.168.178.5/NSA325-V2/music /mnt/nas-samba cifs guest,ro,iocharset=utf8,nolock,noauto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,sec=ntlm

Με ενεργοποίηση του Upnp και χρήση του BubbleUPnP μπορώ και χρησιμοποιώ το Archphile ως renderer χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δοκιμάστε με την παρακάτω γραμμή:

//192.168.178.5/music /mnt/nas-samba cifs guest,ro,iocharset=utf8,nolock,noauto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,sec=ntlm

View attachment 121147

Δίνω στο putty:

Η σωστή IP του NAS είναι 192.168.178.5. Την έγραψα λάθος προηγουμένως.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δοκιμάστε με την παρακάτω γραμμή:

//192.168.178.5/music /mnt/nas-samba cifs guest,ro,iocharset=utf8,nolock,noauto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,sec=ntlm

Το έχω κάνει ήδη. Κανένα αποτέλεσμα.

Όταν είσαι μέσα στο music μπορείς να κάνεις ένα copy paste εδώ το path από τον file manager των Windows?

Αυτή τη στιγμή παίζω πάνω στο Odroid C1+, προσπαθώντας να κάνω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο optimization (το οποίο θα μεταφερθεί και στις άλλες συσκευές).

Αρχικά έριξα μια ματιά στα CPU interrupts:

Code:
cat /proc/interrupts

35: 34135 0 0 0 GIC am_osd_vsync, vsync
40: 0 100552 0 0 GIC eth0
60: 2 0 0 0 GIC sdio
62: 0 0 0 0 GIC dwc_otg, dwc_otg_hcd:usb2, dwc_otg_pcd
63: 0 0 0 7538817 GIC dwc_otg, dwc_otg_hcd:usb1
89: 0 0 0 0 GIC amhdmitx
92: 34261 0 0 0 GIC MESON TIMER-F
93: 0 13650 0 0 GIC MESON TIMER-G
94: 0 0 18531 0 GIC MESON TIMER-H
95: 0 0 0 11691 GIC MESON TIMER-I
107: 0 0 0 0 GIC uart_b_ttyS2:
110: 2406 0 0 0 GIC sdhc
121: 34133 0 0 0 GIC rdma, osd_rdma
122: 321 0 0 0 GIC uart_ao_ttyS0:
178: 0 0 0 0 GIC audiodsp_mailbox
182: 0 0 0 0 GIC ge2d irq
183: 0 0 0 0 GIC amhdmitx-aocec
192: 0 0 0 0 GIC Mali_GP
193: 0 0 0 0 GIC Mali_GP_MMU
194: 0 0 0 0 GIC Mali_PP_Broadcast
196: 0 0 0 0 GIC Mali_PP0
197: 0 0 0 0 GIC Mali_PP0_MMU
198: 0 0 0 0 GIC Mali_PP1
199: 0 0 0 0 GIC Mali_PP1_MMU
IPI0: 0 0 0 0 CPU wakeup interrupts
IPI1: 0 0 0 0 Timer broadcast interrupts
IPI2: 4033 5874 5448 2831 Rescheduling interrupts
IPI3: 7 8 4 9 Function call interrupts
IPI4: 1701 4 37875 3619 Single function call interrupts
IPI5: 0 0 0 0 CPU stop interrupts
IPI6: 0 0 0 0 CPU backtrace
Err: 0

Αυτά που μας νοιάζουν περισσότερο είναι το USB και το Ethernet. Απ ότι φαίνεται, χωρίς να κάνω κάτι κάθε ένα από αυτά σκάει σε ένα core και μόνο.

Για σιγουριά κλειδώνω το USB συνολικά πάνω στο 4 core και το ethernet στο 2, με το αρχείο /usr/bin/irq-archphile (θα ανοίγει το option μέσα από το archphile-optimize)

# USB bus
echo "8" > /proc/irq/62/smp_affinity
echo "8" > /proc/irq/63/smp_affinity

# Ethernet
echo "2" > /proc/irq/40/smp_affinity

Tα 8 και 2 είναι binary (1,2,3,4 --> 1,2,4,8), οπότε μη σας μπερδεύουν.

Προσπάθησα να τραβήξω και τα MESON-TIMER όλα στο 1 core αλλά φριζάρει αμέσως το σύστημα, οπότε προς το παρόν δεν τα πειράζω.

Επόμενο βήμα, μια που βλέπω ότι το 3 core κοιμάται (αυτό το βλέπω και στo htop αλλά βλέπω ότι τρώει και ελάχιστα interrupts από παραπάνω), είναι να κλειδώσω τον MPD να παίζει στο core αυτό με την εντολή:

Code:
taskset -c -p 2 $(pidof mpd)

τα cores είναι 0,1,2,3 οπότε το 2 αντιστοιχεί στο τρίτο core.

Τα παραπάνω όπως είπα και πριν τα ανοίγουμε αν θέλουμε μέσα από το αρχείο /usr/bin/archphile-optimize:

# IRQ affinity optimization
#/usr/bin/irq-archphile

# set affinity of MPD in one core - choose values from 0-3
# set it to 2 for Odroid C1+
taskset -c -p 2 $(pidof mpd)

Last edited:
Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Μιχάλη,περιττό να σου πω πως έχω ήδη ψηθεί.
Κι ας είναι η μοναδική διανομή αυτή που θα φτιάξεις,δεν έχω ανάγκη από δεύτερη.
Πολλά μπράβο...

Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Tuxx , .config (και δε ξέρω και αν θέλει και patches) από τον υπάρχον kernel για να φτιάξεις δικό σου έχεις?
Πιθανά κάτι να μπορούμε να προσθαφαιρέσουμε ή κάνα χρήσιμο module.

Η δημιουργία Kernel στο Archlinux και μάλιστα σε πακέτο είναι αστεία εύκολη (ξεκινάς με το επίσημο PKGBUILD και κάνεις τις αλλαγές που θες). Όταν πρωτοξεκίνησα την υποστήριξη του Udoo o kernel ήταν custom. O λόγος που δεν κάνω custom kernel είναι ότι υποστηρίζω 4 συσκευές και πραγματικά δεν θέλω να μπλέξω από θέμα χρόνου. Έτσι έχω καταλήξει με του μαμίσιους του Arch οι οποίοι είναι αξιοπρεπέστατοι.

Ο μόνος λόγος να έμπαινα σε διαδικασία δημιουργίας custom θα ήταν αν έβρισκα αξιόπιστα Real Time kernel sources, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Υπάρχουν διάφοροι που προσπαθούν να πατσάρουν για όλα τα boards που υποστηρίζω αλλά όλα έχουν κάποιο κουσούρι ή τελικά είναι umaintained.

Έχω αρχίσει ξανά το παιχνίδι, κάνοντας μια σειρά από αλλαγές για την επόμενη έκδοση.

Χτες βγήκε νέος MPD (0.19.11) και έτσι αποφάσισα να ξαναχτίσω όλα τα πακέτα για να δω που βρισκόμαστε. Μια σύνοψη με τα πιο σημαντικά ακολουθεί παρακάτω:

- MPD 0.19.11 --> έχω ακόμα υψηλό CPU use, αλλά μια που κανείς δεν το αναφέρει θα κάνω μια ψαχτική για το τι φταίει και αν δεν το λύσω μόνος μου θα κάνω bug report για να βρεθεί λύση
- YMPD --> ο τελευταίος ympd έχει υποστήριξη Dirble (πάρα πολλά web radios μέσω web interface), επιλογέας dacs και διάφορα άλλα που ακόμα δεν έχω ανακαλύψει
- shairport-sync --> θα αντικαταστήσω στο shairport με το shairport-sync για υποστήριξη airplay σε ios > 9
- archphile-optimize --> έχω προσθέσει εντολές για backup/restore της MPD database.

Πως παει η αναβαθμιση? Εχεις καποιο Image ετοιμο για δοκιμη?