Αρκεί μόνο η αλλαγή λάμπας ή ;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,083
Αθήνα
Θα θελα να θέσω έναν προβληματισμό. Εχουμε έναν προβολέα που έχει παίξει Χ ώρες και φτάνει η ώρα που θέλει άλλαγμα η λάμπα. Και την αλλάζουμε (εννοείται ότι βάζουμε ακριβώς αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής).

Πιστεύετε ότι ο προβολέας θα παίζει το ίδιο όπως όταν τον βγάλαμε από το κουτί επειδή αλλάξαμε την λάμπα; (εγώ γιατί νομίζω, όχι; )

Θα μου πείτε: "και βέβαια όχι, γιατί υπάρχει και το θέμα σκόνης/καπνού". Οσο και αποστειρωμένο να είναι ο περιβάλλων χώρος, την σκόνη και τα μικροσωματίδια δεν τα γλυτώνουμε.

ΟΚ δεκτόν. Εκτός όμως από αυτό (που κανένας δεν μπορεί να το αποφύγει), μήπως υπάρχει και θέμα με το τροφοδοτικό της λάμπας; το ότι έχει ανοιγκλείσει κάτι δεκάδες φορες ή και εκατοντάδες, δεν έχει καταπονεθεί; θα δίνει το ίδια σταθερή τάση στην λάμπα; Με αλλά λόγια, υα "ταϊζει" το ίδιο την λάμπα;

Μιλώντας τις προάλλες με έναν φίλο που ασχολείται με τα ηλεκτρονικά, μου έβαλε αυτούς τους ανωτέρω προβληματισμούς.

Το αν ισχύουν μόνο ένας πάγκος και ένα όργανο μέτρησης πριν και μετά θα μπορούσαν να πουν την αλήθεια.

Δυστυχώς λόγω πολλών παραγόντων που εμπεριέχονται κατά την διάρκεια χρήσης ενός προβολέα, είναι αδύνατον να πούμε με ασφάλεια στο που οφείλεται η πτώση της απόδοσης.

Μήπως έχει κάνει κάποιος κάποια μέτρηση ποτέ;

Ώχ... Ώχ....
Γιατί ξύνεις πληγές τώρα;
icon10.gif

Πιστεύετε ότι ο προβολέας θα παίζει το ίδιο όπως όταν τον βγάλαμε από το κουτί επειδή αλλάξαμε την λάμπα;

Με την καμία... Και δεν είναι - μόνο - θέμα τροφοδοτικού...
Ανάλογα την τεχνολογία εμφανίζουν και διαφορετικά προβλήματα. Οι DLP γκριζάρουν οι LCD και οι παραλλαγές τους (SXRD & D-ILA) θολόνουν και εμφανίζουν ανομοιομορφία.
Τώρα γιατί γίνεται αυτό ντέν γκνωρίζω καρντιά μου...

Θα είχα πλάκα πάντως να κάναμε ένα συγκρητικό προβολέων με 250 ωρίτσες στο κοντέρ... Θα έπεφτε πολύ γέλιο.
Όταν τους βγάζεις απ´την κούτα ολοκαίνουριους μιά χαρά είναι όλοι. Μετά... :AFADF0:

Last edited:
Η τροφοδοσία της θα ηταν το τελευταίο που θα λάμβανα σοβαρά υπόψη…
Η φθορά που θα εχει υποστεί ο προβολέας στα σημεία του φακου αλλα και στα σημεία από οπου περνά το φως τις λαμπάς μεχρι να καταλήξει στην οθονη είναι τέτοιες που καθιστούν άχρηστη την αλλαγή λαμπας …
Ισως να ακούγεται κάπως βαρύ το άχρηστη, αλλα το θεμα είναι πως η διαφορά στην γενικότερη απόδοση της εικονας και όχι μονο οσον αφορά την ποσότητα του φωτός ( που σημειωτέον πάλι δεν θα είναι ιδια) είναι πολύ κατώτερης από την απόδοση ενός καινούργιου προβολέα.

Θα είχα πλάκα πάντως να κάναμε ένα συγκρητικό προβολέων με 250 ωρίτσες στο κοντέρ... Θα έπεφτε πολύ γέλιο.
Όταν τους βγάζεις απ´την κούτα ολοκαίνουριους μιά χρά είναι όλοι. Μετά... :AFADF0:

Μπα Μπαμπη…
Το μεγάλο γελιο δεν θα ηταν στις 250 ωρες …
Άλλωστε πόσοι αλλάζουν λαμπα σε αυτές τις ώρες …
Το τραγελαφικό θα ηταν μια τέτοια δοκιμη στις 700-800 ωρες …
Εκει να δεις πανηγύρι…

Απάντηση στο ερώτημα δεν έχω.
Είναι αλήθεια όμως οτι με απασχόλησε κι εμένα και περιμένω με αγωνία να δω και τις απαντήσεις των υπολοίπων.
Απο εκεί και πέρα όμως εγώ θα ήθελα να το γενικεύσω περισσότερο και να συγκρίνουμε τον προβολέα με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας στον ίδιο χώρο και τις προσέχουμε σαν τα μάτια μας μην πάθουν κάτι.Μια τηλεόραση για παράδειγμα βρίσκεται στον ίδιο χώρο και χρησιμοποιείται πολύ περισσότερες ώρες απ´ότι ο προβολέας.
Μ´αυτήν τι γίνεται φθείρεται λιγότερο από τον προβολέα;
Αν όντως το θέμα που συζητάμε έχει βάση σε ότι αφορά τον προβολέα τότε έχουμε αγοράσει ένα μηχάνημα πανάκριβο και θα τολμήσω να πω στην περίπτωσή μου ο προβολέας να κοστίζει 10 με 15 φορές περισσότερο από ότι η TV μου.
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά δεν είναι.
5000 έκανε ο προβολέας και ακριβώς τα μισά η TV αν όμως στις 1000 ώρες (και πολύ έβαλα) που θα αλλάξω τη λάμπα έχω ένα προβολέα κατώτερο από αυτόν που αγόρασα και κάθε λίγο δίνω και τα χρήματα της λάμπας το κόστος είναι πολύ μεγάλο.
Στις 1000 ώρες μια τηλεόραση θεωρείται καινούρια και δεν νομίζω να σκέφτηκε κανείς οτι έπεσε η απόδοσή της.

Πάντως βλέπω συμφωνούμε ότι δεν θα έχει την ίδια απόδοση ο προβολέας πριν και μετά.

Υπάρχει κανείς που διαφωνεί;

Οχι, αλλα δεν ειναι και τραγικα τα πραγματα. Η βασικη διαφορα που ειδα οταν αλλαξα λαμπα στον HD-1 στις 400 ωρες ηταν το οτι το gamma ειχε κατρακυλλησει (=πιο φωτεινο) κατι που ευτυχως διορθωθηκε ευκολα με την βοηθεια του Lumagen. Κατα τα αλλα, οπως θυμασαι και εσυ, οταν βαλαμε την νεα λαμπα, ηταν σαν να βλεπαμε νεο προβολεα!
Παντως, σιγουρα η παροδος του χρονου εχει επιπτωσεις, οχι ομως και τοσο ωστε να βγαζει εναν προβολεα εκτος μαχης...

Θεωρώ λίγο υπερβολικά τα παραπάνω.

Ειδικότερα δεν αν μιλάμε για φακούς με γυαλινα και όχι πλαστικα μέρη.

Η απόδοση δεν νομίζω να ειναι η ίδια αλλά δεν κατανοώ τον λόγο τραγικών διαφορών.

Μιας και όμως δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα, αναμένω κάποια τεκμήριωση από άλλους.

ΥΓ Δεν έχω κρατήσει βέβαια ποτέ προβολέα (ή γενικώς ηλεκτρονική συσκευή :p) με πάνω από ~300 ώρες :p

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά δεν είναι.
5000 έκανε ο προβολέας και ακριβώς τα μισά η TV αν όμως στις 1000 ώρες (και πολύ έβαλα) που θα αλλάξω τη λάμπα έχω ένα προβολέα κατώτερο από αυτόν που αγόρασα και κάθε λίγο δίνω και τα χρήματα της λάμπας το κόστος είναι πολύ μεγάλο.
Στις 1000 ώρες μια τηλεόραση θεωρείται καινούρια και δεν νομίζω να σκέφτηκε κανείς οτι έπεσε η απόδοσή της.

Ετσι ειναι δυστυχώς...
Πολλα λεφτά για μεγάλη εικόνα, εικονα όμως που πολυ σύντομα ( ανάλογα με την χρήση) πέφτει ποιοτικά...
Αυτο τελικά ή το αποδέχεσαι και μπαίνεις στο τρυπακι της βιντεοπροβολής η αγοράζεις τη μεγαλύτερη tv που θα μπορούσες...

Παιδες, νομιζω οτι κινδυνολογειτε ελαφρως, εκτος και αν αναφερεστε σε προβολεις της χαμηλης κατηγοριας τιμης.
Οπως αναφερα και πιο πανω, στον JVC η μονη επιπτωση που ειχε ο χρονος (εκτος απο την φυσιολογικη πτωση φωτεινοτητας της λαμπας) ηταν η αλλαγη του gamma. Φυσικα, αν δεν ειχα "εξωτερικη βοηθεια" θα ζοριζομουν μιας που ο συγκεκριμενος προβολεας δεν εχει ρυθμιστικο για gamma correction. Αν ειχε (οπως οι μεταγενεστεροι του και πολλοι προβολεις σημερα),τοτε no problem. Κατα τα αλλα, ουτε θολωσε η εικονα, ουτε παρουσιαστηκε ανομοιομορφια.
Και ο προηγουμενος προβολεας που ειχα (benq 8720) δεν παρουσιασε καποιο εμφανες προβλημα μετα απο 600-700 ωρες λειτουργιας..
Ισως να ειμαι τυχερος, αλλα δεν διαπιστωσα προβληματα σαν αυτα που αναφερετε παραπανω, ειδικα τοσο σοβαρα ωστε να θεωρουμε την αλλαγη λαμπας... αχρηστη!

Ελπίζω κι εγώ οτι δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα.
Παλιά θυμάμαι λέγαμε οτι οι LCD προβολείς είχαν κάποιο πρόβλημα αλλοίωσης των φίλτρων που περνούσε από μέσα το φως. Οι νέοι προβολείς ακόμα και οι νέοι LCD δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα ή το έχουν σε μικρότερο βαθμό.

Προχθές πάντως που έβγαλα το φίλτρο αέρα να το καθαρίσω για δεύτερη φορά (220 ώρες μόνο έχει στο κοντέρ)
Είδα οτι ήταν πεντακάθαρο και το ξαναέβαλα πάλι μέσα με λίγο φύσημα.

Δεν είπαμε ότι είναι άχρηστη η αλλαγή της λάμπας. Αναρωτιόμαστε αν μόνο με την αλλαγή της λάμπας γίνεται ο προβολέας του "κουτιού".

Δεν είπαμε ότι είναι άχρηστη η αλλαγή της λάμπας. Αναρωτιόμαστε αν μόνο με την αλλαγή της λάμπας γίνεται ο προβολέας του "κουτιού".

O Αντρεας το ειπε, με καποια ηθελημενη δοση υπερβολης..
Τωρα, για την δικη σου περιπτωση και επειδη εχουμε το ιδιο σετακι (HD1-lumagen) θεωρω οτι με μια νεα λαμπα και ρυθμιση απο Καστρο, μπορεις να εχεις ακριβως την ιδια εικονα με εναν καινουργιο HD-1 (και σε καποιους τομεις καλυτερο-πχ χρωμα ελεω Lumagen). Αν ομως ειχες κανενα LCD του χιλιαρικου, δεν θα ηξερα τι να σου απαντησω...

Φαντάζομαι καταλαβαίνεις για πιο λογο το εγραψα ετσι…
Η πεποίθηση πως με την αλλαγή λαμπας θα ξαναεχουμε το προβολέα μας τσίλικο σαν την πρωτη μερα, είναι υπεραισιόδοξη…
Για να εισαι σίγουρος Τακη ότι ο προβολεα σου δεν άλλαξε σημαντικά στην απόδοση μετα από κάποιες Χ ωρες με την προσθήκη νεας λαμπας, υπάρχουν δυο τροποι…
Ο ενας εινα να έχεις δυο ίδιους προβολείς που ο ένας να εχει 0-100 ωρες και ο άλλος πχ 800 .
Χρησιμοποιώντας μια νεα λαμπα και κάνοντας διαδοχικές δόκιμες σε αυτούς τους προβολείς ( τσεκάροντας βεβαια με μετρήσεις ) τοτε και μονο μπορείς να εισαι σίγουρος για την διαφορά στην ποιότητα της εικόνας ( από μνημης δεν παιζει με τιποτα ακομα και αν η χρονική απόσταση μεταξύ της αλλαγής λάμπας είναι μόλις 20 λεπτά)…
Ο δεύτερος τρόπος είναι να κρατας εξ αρχης μετρήσεις του προβολέα σου , που να σχετίζονται εκτος από την καμπύλη του gamma και με την πιθανή διακύμανση του on off και ansi contrast.. ( πχ αν 200 ωρες)

Την πρώτη μεθοδο που περιγράφω την εχω εφαρμόσει σε τριτσιπο προβολέα που ανήκει στην οικονομική κατηγορία τιμής ενώ η δευτερη μέθοδος βρίσκεται σε εξέλιξη σε μονοτσιπο προβολέα που ανήκει στην μεσαία προς ακριβή κατηγορία τιμής…
Tα αποτελέσματα της πρωτης δοκιμής μονο θλιβερα θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω…
Θα σας παρακαλέσω να μην με ρωτήσετε σε ποιους προβολείς αναφέρομαι…
Άλλωστε δεν νομιζω πως εχει σημασία καθως αναφέρομαι σε διαφορετικές τεχνολογίες ( τριτσιποι – μονοτσιποι) και σε αυτό είναι που θα πρεπει να δώσουμε βαση.

Δεν έχω κάνει δοκιμή του στυλ να βάλω προβολέα με νέα λάμπα δίπλα σε έναν του κουτιού αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα το εξής:
Αλλάζοντας τη "ληγμένη" λάμπα σε κάμποσους προβολείς με καινούργια, είδωμεν το φως το αληθινόν!

Για όσους έχουν ανησυχία μπορούν πάντοτε να δώσουν τον προβολέα για καθαρισμό πριν αλλάξουν λάμπα.

Re: Απάντηση: Αρκεί μόνο η αλλαγή λάμπας ή ;

Στις ποσες ωρες ειναι συνηθως η ληγμένη λάμπα και ποια σημεία ενός προβολέα καθαρίζονται για να εχει επιτυχία μια καινούργια λαμπα;

Τα τελευταία χρόνια έχω δει ότι είναι πιο ανθεκτικές.

Κάποτε έρχονταν συνήθως προβολείς με θρυμματισμένες. Τώρα αυτό είναι σπάνιο και έρχονται για αλλαγή αφού έχει βγει το μήνυμα στην οθόνη ότι θέλει αλλαγή. Πάει αρκετός καιρός που έχω να δω προβολέα με θρυμματισμένη λάμπα στο service. Όλοι πια έρχονται για αλλαγή και καθαρισμό οπως είπα πριν.

Στις πόσες ώρες; Χμμμ. Δύσκολο να απαντηθεί γιατί αυτοί που έρχονται πλέον είναι over 1000 ώρες και αρκετές φορές over 2000 (αν και αυτοί είναι συνήθως Data).

Αυτό που λέω με σιγουριά είναι ότι με την αλλαγή η φωτεινότητα δεν έχει καμία σχέση με πριν.

Για τα σημεία του καθαρισμού να ρωτήσω έναν τεχνικό και να σου πω. :D;)

Last edited:
Στις ποσες ωρες ειναι συνηθως η ληγμένη λάμπα και ποια σημεία ενός προβολέα καθαρίζονται για να εχει επιτυχία μια καινούργια λαμπα;
Σωστή ερώτηση! :grandpa:

Και συμπληρώνω :

ΠΟΙΟΣ ειναι διαθεσιμος και εχει τις καταλληλες γνωσεις για να κανει καθαρισμο στο μηχανημα εκει που χρειαζεται (εκτος απο το φιλτρο) χωρις να κοστολογησει μια περιουσια την υπηρεσια αυτή, και χωρίς ο πελατης να περιμενει πολυ καιρό μέχρι να ξαναπαρει το μηχανημα στα χέρια του ???

Σωστή ερώτηση! :grandpa:

Και συμπληρώνω :

ΠΟΙΟΣ ειναι διαθεσιμος και εχει τις καταλληλες γνωσεις για να κανει καθαρισμο στο μηχανημα εκει που χρειαζεται (εκτος απο το φιλτρο) χωρις να κοστολογησει μια περιουσια την υπηρεσια αυτή, και χωρίς ο πελατης να περιμενει πολυ καιρό μέχρι να ξαναπαρει το μηχανημα στα χέρια του ???

Ποιο φίλτρο; μιλάς για LCD προφανώς.

Εξαρτάται από το service και το τι είναι εξουσιοδοτημένο (δηλαδή εκπαιδευμένο από τη μαμά εταιρία) να κάνει.