Αρθρο για τις 4K τηλεοράσεις

Καταρρέει ο μύθος ότι πρέπει να κολλήσεις το κεφάλι σου στην οθόνη για να δεις την διαφορά 2k vs 4k. Βέβαια υπάρχει ακόμη το θέμα με την έλλειψη υλικού native 4k αλλά θα εμφανιστεί σταδιακά και αυτό.

Έχε βέβαια υπόψη σου Γιάννη ότι τα δύο πάνελ είχαν τελικά διαφορά στο μαύρο και στο gamma... ;)

Το διάβασα συνονόματε στο άρθρο αλλά όπως αναφέρει και ο Vincent και αυτός διέκρινε έστω και αμυδρά την διαφορά στην λεπτομέρεια. Επίσης όταν σταδιακά οι τιμές 4k και 1080p (μου αρέσει να το λέω 1k για να φαίνεται και η διαφορά στην ανάλυση) εξισωθούν το τελευταίο θα ακολουθήσει την τύχη των μέσων HD Ready δηλαδή θα γίνει μουσειακό έκθεμα.

Regardless of what anyone (and that includes us) say or think, 4K TV is coming, with or without widely available native 4K content. Eventually the price premium between a 4K set and a 1080p HDTV will become negligible, and the latter will go the way of 720p, HD-ready displays into the scrapheap of phased-out technologies.

Απάντηση: Re: Αρθρο για τις 4K τηλεοράσεις

Έχε βέβαια υπόψη σου Γιάννη ότι τα δύο πάνελ είχαν τελικά διαφορά στο μαύρο και στο gamma... ;)

Όντως, ενα κλικ διαφορετικό gamma και αλλάζει η εικόνα.. Εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το αν φαίνονται οι διαφορες ανάλυσης σε τόσο λίγες ίντσες, αλλα ελπίζω να μπορέσουμε και εμείς στο μέλλον να (ξανά)κάνουμε αντίστοιχο τεστάκι..

Καταρρέει ο μύθος ότι πρέπει να κολλήσεις το κεφάλι σου στην οθόνη για να δεις την διαφορά 1k vs 4k. Βέβαια υπάρχει ακόμη το θέμα με την έλλειψη υλικού native 4k αλλά θα εμφανιστεί σταδιακά και αυτό.

Εγώ δεν είμαι σίγουρος. Οι φωτογραφίες που έβαλαν στο άρθρο δείχνουν υλικό που έπρεπε να λείπει εντελώς από μια τέτοια σύγκριση. Έπρεπε να έχουν περιοριστούν αποκλιστικά σε θέαση βίντεο, και όχι γραφικών.

Το διάβασα συνονόματε στο άρθρο αλλά όπως αναφέρει και ο Vincent και αυτός διέκρινε έστω και αμυδρά την διαφορά στην λεπτομέρεια. Επίσης όταν σταδιακά οι τιμές 4k και 1080p (μου αρέσει να το λέω 1k για να φαίνεται και η διαφορά στην ανάλυση) εξισωθούν το τελευταίο θα ακολουθήσει την τύχη των μέσων HD Ready δηλαδή θα γίνει μουσειακό έκθεμα.

Regardless of what anyone (and that includes us) say or think, 4K TV is coming, with or without widely available native 4K content. Eventually the price premium between a 4K set and a 1080p HDTV will become negligible, and the latter will go the way of 720p, HD-ready displays into the scrapheap of phased-out technologies.

Εμένα η υπόθεση μου θυμίζει SACD... :smile:

Last edited by a moderator:
Πίσω από τις γραμμές του άρθρου διακρίνω μια απογοήτευση που το 97% κατάλαβε ποια ήταν η 4K , μάλλον δεν ήταν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Όντως, ενα κλικ διαφορετικό gamma και αλλάζει η εικόνα.. Εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το αν φαίνονται οι διαφορες ανάλυσης σε τόσο λίγες ίντσες, αλλα ελπίζω να μπορέσουμε και εμείς στο μέλλον να (ξανά)κάνουμε αντίστοιχο τεστάκι..

Να το κάνουμε, να το κάνουμε... Εμείς μάλιστα να βάλουμε ένα 4Κ IPS με ένα 1080p SPVA/PSA/PDP/OLED, να δούμε τότε ποιό θα ψηφίσει ο κόσμος για 4Κ... :BDGBGDB55:

Πίσω από τις γραμμές του άρθρου διακρίνω μια απογοήτευση που το 97% κατάλαβε ποια ήταν η 4K , μάλλον δεν ήταν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Εμ, λογική η απογοήτευση. Ή μερικές δεκάδες χιλιάδες papers της οπτικής, της φυσιολογίας και της οφθαλμολογίας του τελευταίου αιώνα είναι λάθος, ή κάτι πήγε πολύ στραβά με το "τεστ"... :laugh:

Αν βλέπω καλά στη φωτογραφία, οι τηλεοράσεις κάποια στιγμή δείχνουν λευκό κείμενο σε μαύρο background, κείμενο με αρκετά μικρά γράμματα.. Φαντάζομαι εκεί θα έγινε η "ζημιά".. ;)

Αν έπαιζαν μόνο κινούμενο βίντεο, δεν θα υπήρχε περίπτωση να βγει αυτό το αποτέλεσμα..

Εμ, λογική η απογοήτευση. Ή μερικές δεκάδες χιλιάδες papers της οπτικής, της φυσιολογίας και της οφθαλμολογίας του τελευταίου αιώνα είναι λάθος, ή κάτι πήγε πολύ στραβά με το "τεστ"... :laugh:

Αποφάσισα να προσεγγίσω επιστημονικά το θέμα. Με την βοήθεια του 4k υπολογιστή μας λοιπόν βλέπουμε ότι για 55" από τα 9 feet η διαφορά 4K vs 1080p είναι...

4K vs 1080p Improvement: 0%

Αν όμως βάλουμε 65" από την ίδια απόσταση τότε...

4K vs 1080p Improvement: 11%

Τελικά 9 feet είναι μακρινή απόσταση για 55".

The good thing about 4k is that there are actually more classic movies which have the quality for 4k than recent movies. Almost all movies that came out in the last 10 years were either shot on film or in 2k, and the movies shot on film were mastered in 2k (Batman, Spider-Man and The Hobbit are also mastered in 2k). Also almost all special effects today are rendered in 2k. In order to bring these movies to 4k you would have to redo all the special effects.

On the other hand there are movies which were shot on film and also mastered on film. OK, optical effects won't have the quality for 4k but everything else will. 35mm film has enough quality (depending on the film stock used, cameras, lenses etc.) for about 3k to 5k. 70mm film has enough quality for up to 8k. So almost any classic movie could benefit from this new standard. Also the studios will have to create new masters. You often get old masters on Blu-ray but with 4k they can't do this. Yes, this costs money but if they want to sell anything, they have to do it. And if they want to release movies from the last 10 years and are not willing to do expansive CGI again they will first release movies with little to no CGI.