Ας εκφραστούμε ελεύθερα για ακουστικά και ενισχυτικά επί παντός + Απορίες/Ερωτήσεις

Re: Ας εκφραστούμε ελεύθερα για ακουστικά και ενισχυτικά επί παντός...

Φαινεται ενδιαφερον αρθρο Χρηστο,ξεκινησα να το διαβασω πριν λιγο που γυρισα απ'τη δουλεια,αλλα δε καταφερα να προχωρησω πολυ λογω "φορτωμενου" κεφαλιου... καποια στιγμη θα το ξαναδω.

Παντως σιγουρα συμφωνω στο οτι η ψυχολογια και το τι εχουμε στο μυαλο μας,επηρεαζει σιγουρα και αυτα τα πραματα.

Κατι αλλο που εχω παρατηρησει στον εαυτο μου (νομιζω το εχω ξαναπει),ειναι οτι καποιες φορες που η αποδοση μου φαινεται χειροτερη ή καλητερη,επηρεαζεται απο την διαθεση μου να το πω,απο τη σωματικη κατασταση...? Δηλαδη εχει τυχει αρκετες φορες κατι να μου φταιει και να μη μου ακουγεται καλα,με τα ιδια μου τα μηχανηματα και τραγουδια κτλ,και αλλες φορες να ειναι ολα πολυ ωραια,και απλα εχω καταληξει οτι καποιες στιγμες ειναι απλα θεμα του οργανισμου,της ακοης.Σημαντικο και αυτο πιστευω,δε ξερω αν σας εχει τυχει.

Συμφωνώ απόλυτα!

Πολλές φορές ξεκινάω να ακούσω μουσική κουρασμένος μετά από τη δουλειά και κάτι μου σπάει τα νεύρα ή δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ, ή δε μ´αρέσει κανένα δισκάκι... οπότε και καταλαβαίνω πως απλά ο οργανισμός ζητάει οριζοντίωση...

Φαινεται ενδιαφερον αρθρο Χρηστο,ξεκινησα να το διαβασω πριν λιγο που γυρισα απ'τη δουλεια,αλλα δε καταφερα να προχωρησω πολυ λογω "φορτωμενου" κεφαλιου... καποια στιγμη θα το ξαναδω.

Παντως σιγουρα συμφωνω στο οτι η ψυχολογια και το τι εχουμε στο μυαλο μας,επηρεαζει σιγουρα και αυτα τα πραματα.

Κατι αλλο που εχω παρατηρησει στον εαυτο μου (νομιζω το εχω ξαναπει),ειναι οτι καποιες φορες που η αποδοση μου φαινεται χειροτερη ή καλητερη,επηρεαζεται απο την διαθεση μου να το πω,απο τη σωματικη κατασταση...? Δηλαδη εχει τυχει αρκετες φορες κατι να μου φταιει και να μη μου ακουγεται καλα,με τα ιδια μου τα μηχανηματα και τραγουδια κτλ,και αλλες φορες να ειναι ολα πολυ ωραια,και απλα εχω καταληξει οτι καποιες στιγμες ειναι απλα θεμα του οργανισμου,της ακοης.Σημαντικο και αυτο πιστευω,δε ξερω αν σας εχει τυχει.

Σαφέσατα και μου τυχαίνει, άλλες φορές ακουστική νιρβάνα, και άλλες φορές ενοχλητικό ιδιαίτερα στα πρίμα, με τα ίδια κομμάτια τον ίδιο ενισχυτή... μερικές φορές με ενόχλησαν και τα αγαπημένα μου HD650...

Είναι καθαρά θέμα ψυχοσωματικών εκδηλώσεων που με κάνουν να πιστεύω σιγά σιγά ότι το "άκου και διάλεξε" (στα γρήγορα σε κατάστημα πχ) δεν ισχύει... εκείνο μάλλον που ισχύει είναι άκου προσεκτικά και μακροχρόνια για να βγάλεις ασφαλέστερο συμπέρασμα...

Κάτι ενδιαφέρον... ακούω και πάλι (τις τελευταίες μέρες) με τα AKG Q701... είναι δυνατόν να "έστρωσαν"? ή ο εγκέφαλος μου έστρωσε/προγραμματίστηκε σε αυτόν τον ήχο? δεν ξέρω πια... οι χροιά/ες είναι σαφέστατα ίδιες, αλλά άλλες φορές ενοχλητικές και άλλες φορές απόλυτα ικανοποιητικές... τι ισχύει τελικά?

Ισως,αν ακους συχνα για μια περιοδο ενα ζευγαρι ακουστικα,των οποιων ο ηχος δεν σου αρεσει και τοσο,(ή εχεις αλλα ακουστικα που προτιμας),πιθανως να προσαρμοζεται κατα καποιο τροπο ο εγκεφαλος,και να "φιλτραρει" καπως τον ηχο ας πουμε,μεχρι ενος σημειου,και να σου ακουγονται πιο ισορροπημενα και σωστα.

Μπορει τελευταια να ακουγες λιγο πιο πολυ τα 701.Αν τυχει και ξαναγυρισεις στα αγαπημενα σου,μετα ισως αν τα ξανακουσεις να σου ξαναφανουν οπως παλια.Μπορει ομως ακομη και αν δε τα χρησιμοποιεις παραπανω,αλλα μια στο τοσο,και παλι να προσαρμοζεται το μυαλο και το αυτι με την παροδο του χρονου,εστω και με λιγη χρηση.

Στο αλλο τωρα Χρηστο,αν και συμφωνω στο οτι η μακροχρονια συμβιωση ειναι ο πιο ασφαλης τροπος για να κρινεις τα ακουστικα (και απο αποψη ηχου,και απο ανεση,και απο κατασκευη κτλ),ωστοσο δεν αποκλειω το ενδεχομενο καποιος να εχει την ικανοτητα,βασει των εμπειριων του και των γουστων του,να μπορει να κρινει επαρκως,εστω με μια ή περισσοτερες περιστασιακες ακροασεις,χρησιμοποιοντας κατα προτιμηση βεβαια μουσικη που ξερει και ισως και δικο του εξοπλισμο.

Τα ακουστικά που χρησιμοποιώ περισσότερο τώρα πια είναι τα HD800, μπορεί αυτός να είναι ο λόγος που είναι πιο ανεκτά στα αυτιά μου τα Q701...

Δεν αντιλέγω, κάποιος θα μπορούσε να έχει την ικανότητα αυτή... εγώ δεν είμαι σίγουρος αν την έχω, και το λέω χωρίς επιφύλαξη, έχοντας ακούσει πολλά...και έχοντας μερικά σημεία καλά αναφοράς...

Πάντως σήμερα προ ολίγου έβαλα τα Q701 στον Superlux ha3d... γνωρίζοντας ότι έχει εμπέδηση εξόδου 200ohm, για να δω αν πράγματι διαφοροποιείται ο ήχος σε σχέση με τον MF M1 HPA που έχει εμπέδηση εξόδου <1οhm. Έπρεπε να κάνω αρκετές αλλαγές από τον έναν στον άλλο για να βεβαιωθώ ότι πράγματι στα 200ohm τα ΑKG Q701 έχουν "ολίγον" μαλακότερα πρίμα και λίγο πιο γεμάτα μπάσα...

Είναι ιδέα μου ή είναι η αλήθεια?

Απάντηση: Ας εκφραστούμε ελεύθερα για ακουστικά και ενισχυτικά επί παντός...

Βύσματα (2 αρσενικά 6.3mm) και διακόπτης toggle 3PDT ( on-off-on είναι καλύτερα από on-on γιατί μπορείς να κάνεις ένα υποτυπώδες ΑΒΧ με τη βοήθεια ενός ατόμου)
και εναλλαγές μεταξύ των ενισχυτών με καλά ρυθμισμένη τη στάθμη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να το διαπιστώσεις στα σίγουρα.

άκουσα σήμερα τα HD650 vs τα K701 που έχω. Αν και ήμουν προδιαθετιμένος υπέρ των Sennheiser, μετά από όσα έχω διαβάσει εδώ περί μουσικότητας τους των Senn vs των σκληρων ηψηλών των AKG, θα πω ότι προτιμώ τα AKG για την εμπειρία της ανοιχτής σκηνής, του άερα / αναλυτικότητας που προσφέρουν. Οσες φορές άλλαζα ακουστικά και έβαζα στ αυτιά μου τα Senn ένοιωθα ένα πέπλο να μπαίνει στην μουσική το οποίο θα το παρομοίαζα με τα ripped mp3 σε σχέση με το αυθεντικό CD

Ναι, το μπάσο στα Senn έχει όγκο και ενέργεια, αλλά στο σύνολο της η μουσική αναπαράσταση των AKG είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα, κατά την ταπεινή μου άποψη

άκουσα σήμερα τα HD650 vs τα K701 που έχω. Αν και ήμουν προδιαθετιμένος υπέρ των Sennheiser, μετά από όσα έχω διαβάσει εδώ περί μουσικότητας τους των Senn vs των σκληρων ηψηλών των AKG, θα πω ότι προτιμώ τα AKG για την εμπειρία της ανοιχτής σκηνής, του άερα / αναλυτικότητας που προσφέρουν. Οσες φορές άλλαζα ακουστικά και έβαζα στ αυτιά μου τα Senn ένοιωθα ένα πέπλο να μπαίνει στην μουσική το οποίο θα το παρομοίαζα με τα ripped mp3 σε σχέση με το αυθεντικό CD

Ναι, το μπάσο στα Senn έχει όγκο και ενέργεια, αλλά στο σύνολο της η μουσική αναπαράσταση των AKG είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα, κατά την ταπεινή μου άποψη

Μόνο με άμεση σύγκριση μπορεί να βγάλει κανείς συμπεράσματα...

Με τι ενισχυτικά τα άκουσες;

Τα sennheiser θελουν και αυτα καλα μηχανηματα για να ακουστουν καλα.Μαλιστα επειδη ο χαρακτηρας τους ειναι καπως laidback (λιγο πιο απομακρος-οπισθοχωρημενος),και πιο ευγενικος,λογικες μου ακουγονται καπως οι εντυπωσεις σου.

Παντως αν τα υποστηριξεις με καλα μηχανηματα,δινουν πολυ καλο ηχο σε ολους τους τομεις,αλλα και σαν ομοιογενες και μουσικο αποτελεσμα.

Μόνο με άμεση σύγκριση μπορεί να βγάλει κανείς συμπεράσματα...

Με τι ενισχυτικά τα άκουσες;

απο την εξοδο ακουστικων του Yamaha as2000 η οποια μου φανηκε καλη ως ενισχυτης ακουστικων

... η μουσική αναπαράσταση των AKG είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα, κατά την ταπεινή μου άποψη

Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο αυτό? σε σχέση με τι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα... στην πραγματικότητα την οποία φαντάζεσαι, ή έχεις κάποιο ηχογραφημένο υλικό που ΞΕΡΕΙΣ πως ακούγεται στην πραγματικότητα και έκανες την σύγκριση?

Καλο Μηνα παιδια σε ολους.

Καλό μήνα... Καλές ακροάσεις...

Καλό μήνα!!!

Άντε, να κανονίζουμε και καμιά συνάντηση / συνακρόαση σιγά - αιγά...

:ADFADF1:

Καλο μηνα και καλες ακροασεις!

Οσον αφορα την "ουδετεροτητα" των Κ701, ακουω ηχογραφησεις που γνωριζω σχετικα και δεν διακρινω καποιο χρωματισμο ή εμφαση σε καποιες συχνοτητες. Αλλωστε, αν δεις την αποκριση συχνοτητων των ακουστικων ειναι κοντα στα 0db σε μεγάλο φάσμα συχνοτήτων κάτι που δύσκολα βρίσκεις σε ίδιας τιμής ακουστικά

Και τις δικές μου ευχές!

Είμαι ολίγον κάθετος στο θέμα "γνωρίζω" την ηχογράφηση... ο μόνος που την γνωρίζει είναι ο ηχολήπτης... (ούτε καν το συγκρότημα ή ο καλλιτέχνης... το πιάνο πχ ακούγεται διαφορετικό στον πιανίστα, και αλλιώς στο ακροατήριο...)

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι προτιμάμε αυτό που μας αρέσει.

Τα διαγράμματα καλά είναι αλλά μόνο ως οδηγός.

Δεν είναι υποχρεωτικό να μας αρέσει κάτι το ουδέτερο ή flat... ούτε σημαίνει ότι το flat διάγραμμα ανήκει σε ένα ευχάριστο ηχητικά ακουστικό... τουναντίον μάλιστα.

Αν θέλεις κάτι καλό σαν αναβάθμιση τότε πρέπει να αλλάξεις κατηγορία... δες τα Sennheiser HD800, νομίζω ότι είναι η επιτομή του αχρωμάτιστου αλλά και πάλι υπάρχει σοβαρή τάση στα πρίμα να ξεφύγουν αν δεν προσέξεις τα συνοδά/πηγή...

Νομιζω οτι ετσι κι αλλιως δεν ακουμε φλατ .Τα ενισχυτικα πρεπει να ειναι φλατ, τα ηχεια ναι, τα ακουστικα ομως μαλλον δεν πρεπει να ειναι φλατ λογω της μικρης αποστασης.Επισης αναλογα την ενταση μεταβαλεται η συχνοτικη αντιληψη της ακοης .

Νομιζω οτι ετσι κι αλλιως δεν ακουμε φλατ .Τα ενισχυτικα πρεπει να ειναι φλατ, τα ηχεια ναι, τα ακουστικα ομως μαλλον δεν πρεπει να ειναι φλατ λογω της μικρης αποστασης.Επισης αναλογα την ενταση μεταβαλεται η συχνοτικη αντιληψη της ακοης .
eargraph.jpg

http://ec.europa.eu/health/opinions/en/hearing-loss-personal-music-player-mp3/index.htm#il1

Last edited:
Απάντηση: Ας εκφραστούμε ελεύθερα για ακουστικά και ενισχυτικά επί παντός...

Αυτό το διάγραμμα έχει γενική ισχύ και αφορά το loudness και την ευαισθησία του αυτιού σε διάφορες στάθμες σε συνάρτηση με τη συχνότητα.

Αυτό που έχει άμεση σχέση με τα ακουστικά είναι η απόκριση που περιλαμβάνει την επίδραση του κεφαλιού (head related transfer function ή HRTF εν συντομία).
Οι μετρήσεις που αφορούν ακουστικά περιλαμβάνουν την επίδραση του κεφαλιού και γίνονται με ειδικές μετρητικές διατάξεις με τη μορφή κεφαλιού.

Re: Απάντηση: Ας εκφραστούμε ελεύθερα για ακουστικά και ενισχυτικά επί παντός...

Αυτό το διάγραμμα έχει γενική ισχύ και αφορά το loudness και την ευαισθησία του αυτιού σε διάφορες στάθμες σε συνάρτηση με τη συχνότητα.

Αυτό που έχει άμεση σχέση με τα ακουστικά είναι η απόκριση που περιλαμβάνει την επίδραση του κεφαλιού (head related transfer function ή HRTF εν συντομία).
Οι μετρήσεις που αφορούν ακουστικά περιλαμβάνουν την επίδραση του κεφαλιού και γίνονται με ειδικές μετρητικές διατάξεις με τη μορφή κεφαλιού.
Nαι αλλα σε ολες τις περιπτωσεις δεν ακουμε φλατ !Υποθετω λοιπον οτι οι κατασκευαστες ακουστικων προσπαθουν να κανουν μια αποκριση συχνοτητος που να που διορθωνουν την ακουστικη προς το φλατ σε συναρτηση με το αυτι, αναλογα με τις τεχνικες τους ικανοτητες,ι με το κοινο που απευθυνεται και τη χρηση του.
Σε ολες τις περιπτωσεις ετσι οπως το καταλαβαινω τουλαχιστον εγω η χρηση ρυθμιστικων τονικοτητας με μετρο σχεδον επιβαλεται .