Άσχετο: Αγορά ψυγείου (!)

Μαλιστα. Δεν γνωριζα οτι σταματησαν πλεον τα δυο μοτερ.
Μια ματια στα γρηγορα που εριξα, βλεπω οτι τωρα καποιες μαρκες
διαφημιζουν διπλο κυκλωμα ψυξης, ή διπλα ψυκτικα στοιχεια.

Εξελίξεις με το ψυγείο μου, samsung (RS61781GDSL):

Την προηγούμενη Παρασκευή (18/7) το βράδυ, λίγο μετά από κάτι παγάκια που έβγαλα, κάτι έσπασε εσωτερικά στην έξοδο από τα παγάκια λίγο αργότερα.
Άκουσα ένα θόρυβο, και ψάχνοντας βρήκα στην έξοδο για τα παγάκια ένα μεγαλούτσικο ελατήριο, και ένα κομμάτι πλαστικό.

Κοιτώντας λίγο την υποδοχή που βγαίνουν τα παγάκια, συμπέρανα ότι είναι το ελατήριο και ο (πλαστικός) άξονας που έκλεινε το πορτάκι της κατάψυξης που βγαίνουν τα παγάκια. Οπότε πλέον η κατάψυξη είναι ανοιχτή, αφού το άνοιγμα πλέον δεν κλείνει και κρέμεται.

Επικοινώνησα το Σάββατο το πρωί με το online chat τους, δεν κράτησε τίποτα, και μου έδωσε ένα url για να καταχωρήσω το πρόβλημα. Μου ήρθαν 2 e-mail επιβεβαίωσης, και από τότε τίποτα άλλο. Σήμερα που πήρα τηλέφωνο, δεν ξέρανε τίποτα, δεν βρήκαν τίποτα, ξανά καταχώρηση (της καταχωρημένης) βλάβης από την αρχή.

Συμπέρασμα: χάλια τεχνική υποστήριξη. Μένεις μέρες με βλάβες, ακόμα και σε ψυγείο. (Το ότι χαλάνε τόσο εύκολα, άλλο θέμα...)

Οι δύο συμπιεστές είναι παρελθόν λόγω των ενεργειακών καταναλώσεων.
Αυτό που παίζει από κορυφαίες εταιρίες σε ακριβά μοντέλα σήμερα είναι η ύπαρξη δύο ξεχωριστών κυκλωμάτων ψύξης, με ένα όμως συμπιεστή. Έτσι πχ μπορείς να κλείσεις τη συντήρηση τώρα που φεύγεις διακοπές, αλλά να συνεχίσει να δουλεύει η κατάψυξη ή το αντίθετο.

Εκτός απτο ψυγείο το ίδιο καλό είναι να κάνεις μια έρευνα αγοράς για την αντιπροσωπία του. Και να ρωτήσεις ποιά είναι η διάρκεια ζωής που του δίνουν. Προσωπικά θα σου συνιστούσα να αποφύγεις την αντιπροσώπιση της Hotpoint-Ariston για να μην βάλω χαρακτηρισμούς...

Οι δύο συμπιεστές είναι παρελθόν λόγω των ενεργειακών καταναλώσεων.
Αυτό που παίζει από κορυφαίες εταιρίες σε ακριβά μοντέλα σήμερα είναι η ύπαρξη δύο ξεχωριστών κυκλωμάτων ψύξης, με ένα όμως συμπιεστή. Έτσι πχ μπορείς να κλείσεις τη συντήρηση τώρα που φεύγεις διακοπές, αλλά να συνεχίσει να δουλεύει η κατάψυξη ή το αντίθετο.

Γιώργο αυτό είναι παραμυθάκι τών εταιρίων περί κατανάλωσης ηλ ρεύματος.
Γιά νά υπάρξει ψύξη σέ συγκεκριμένο χώρο χρειάζεται η ίδια [περίπου] ενέργεια είτε τό κάνεις με 1 μοτέρ -είτε μέ 2 μοτέρ.Απλά βρήκαν τρόπο νά ρίξουν τό κόστος κατασκεύης καί νά πουλάνε [μερικώς]φθηνότερα τά προιόντα

Δεν είναι έτσι. Με το ένα μοτέρ, ψύχεται μόνο ένας χώρος ανά πάσα στιγμή. Ο άλλος, μπορεί να έχει ελαφρά μεγαλύτερη θερμοκρασία. Στο δικό μου ψυγείο, η κατάψυξη είναι ψιλοσταθερή στους -20, ενώ η συντήρηση παίζει από -1 έως +8.
Αν είχε 2 μοτέρ, δεν θα είχε αυτή την διακύμανση η συντήρηση (και θα κατανάλωνε λίγο περισσότερη ενέργεια).

Θα συμφωνήσω με τον Πέτρο, βάσει λογικής. 2 μοτέρ, σίγουρα "πιάνουν" την επιθυμητή θερμοκρασία σε 2 χώρους (συντήρηση - κατάψυξη) πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα απ' ότι ένα. Άρα και πιο εύκολα θα κρατούν τους επιλεγμένους βαθμούς στους χώρους. Να σκεφτούμε μόνο πόσες φορές τυχαίνει να ανοίγει η συντήρηση (συνήθως) συνεχόμενα. Το μοτέρ που ψύχει τη συντήρηση, δεν έχει να κάνει κάτι άλλο. Στο δικό μου το μυαλό αυτό, σημαίνει και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σαφώς περισσότερη όταν έχει δύο μοτέρ.

Εγώ εξήγησα γιατί 1 μοτέρ καταναλώνει λιγότερο (που αμφισβητεί ο Πέτρος). Σε τι συμφωνείς, δεν μου είναι προφανές. Ότι με 2 μοτέρ είναι πιο σταθερές οι θερμοκρασίες; Σε αυτό συμφωνώ και εγώ. Όμως οι περιορισμοί κατανάλωσης των συσκευών στην ΕΕ είναι συγκεκριμένοι.

Απάντηση: Re: Άσχετο: Αγορά ψυγείου (!)

Εγώ εξήγησα γιατί 1 μοτέρ καταναλώνει λιγότερο (που αμφισβητεί ο Πέτρος). Σε τι συμφωνείς, δεν μου είναι προφανές. Ότι με 2 μοτέρ είναι πιο σταθερές οι θερμοκρασίες; Σε αυτό συμφωνώ και εγώ. Όμως οι περιορισμοί κατανάλωσης των συσκευών στην ΕΕ είναι συγκεκριμένοι.

Η ψύξη ενός -δύο χώρων θέλει συγκεκριμένη ενέργεια ,αυτό είναι κοινός τόπος.Αν θά μού έλεγες ότι βρήκαν τό σουπερ -ντούπερ μοτέρ πού έχει θερμοδυναμική απόδοση πολύ καλλίτερη από τά υπάρχοντα θά συμφωνούσα μαζί σου.
Τωρα έχεις ενα μοτέρ πού δουλεύει σχεδόν πάντα καί καταναλώνει όση ενέργεια χρειάζεται γιά νά ψύξει τούς χώρους
Στό δικό μου ψυγείο τό μοτέρ της κατάψυξης δουλευει ελάχιστα ,τό άλλο ανάλογα μέ τό πόσο ανοιγοκλείνει η πόρτα τής συντήρησης .Οί σερπαντίνες πίσω είναι σέ λογική θερμοκρασία ,όπως καί τά δύο μοτέρ .Βέβαια δύο φορές τό χρόνο περίπου καθαρίζω τή σερπαντίνα ,καθώς καί τά μοτέρ .Ιδιαίτερα τό μοτέρ τής συντήρησης μέ τό σχετικό λεκανάκι απορροής πού είναι σημαντικό γιά τή μακροβιότητα του.Αν γιά κάποιο λόγο δέν υπάρχει νερό στή λεκάνη απορρόης πάνω στό κινητήρα θά πρέπει νά βάλετε αμέσως ιδίως τώρα τό καλοκαίρι

Last edited:
Δεν πρόσεξες κάτι βασικό: η συντήρηση δεν ψύχεται όπως στα ψυγεία με 2 μοτέρ. Εμφανίζει διακυμάνσεις, όπως είπα. Άρα δεν είναι το ίδιο έργο ψύξης -> λιγότερη ενέργεια.

Τα σύγχρονα ψυγεία με 1 μοτέρ δεν έχουν λεκανάκια, ή κάποια πρόσβαση στο μοτέρ. Επίσης, δεν έχουν και "σερπαντίνα", να θέλει καθάρισμα. Έχουν τα στοιχεία ψύξης στο κάτω μέρος, και είναι ενεργά (με ανεμιστήρα).
Το μοτέρ της κατάψυξης δουλεύει ελάχιστα αν το νερό δεν βγάζει παγάκια και παγωμένο νερό... :smile:

Αν Γιώργο δεν έχουμε τήν ίδια ψυκτική απόδοση ,προφανώς καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.
Αν τώρα έχουν καταργήσει τήν δωρεάν παθητική ψύξη καί έχουν ενεργή ,τά αποτελέσματα θά φανούν από τή χρονική αντοχή αυτών τών επιλογών καί φυσικά θά φανούν καί στή τσέπη του καταναλώτη