Ασφάλιση αυτοκινήτων - τέλη κυκλοφορίας

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
101,104
Εκεί ψηλά.....
Ηλεκτρονικό δίχτυ για να πιάσει ανασφάλιστα αυτοκίνητα και να αυξήσει παράλληλα τα έσοδα του προϋπολογισμού, απλώνει το υπουργείο Οικονομικών. Επιστρατεύει γι' αυτόν τον λόγο σαρωτικές διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, από τις οποίες θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων και ραβασάκια με προθεσμία οκτώ ημερών για την ασφάλιση του οχήματος, η οποία όμως θα είναι εφικτή μόνο αφού ο ιδιοκτήτης καταβάλει παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου. Αν αγνοήσει τις προθεσμίες, η ΓΓΠΣ θα στέλνει ηλεκτρονικό επιστολή στην Αστυνομία για την κατ' οίκον επίδοση βεβαίωσης προστίμου από 250 έως 1.000 ευρώ και την αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και διπλώματος.
Τα ανασφάλιστα οχήματα ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, και η επιβολή παραβόλου 250 ευρώ μπορεί θεωρητικά να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 375 εκατ. ευρώ. Για να εισπραχθούν βέβαια αυτά τα ποσά, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Αρχικά πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο οποίο εμπεριέχονται οι σχετικές διατάξεις, ακολούθως να δουλέψει το νέο σύστημα διασταυρώσεων και, τέλος, να υπάρξει συμμόρφωση.
Η αρχή πάντως γίνεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπό τον τίτλο «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις», το οποίο αναρτήθηκε στο opengov.gr για διαβούλευση έως και την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή.
Στο άρθρο 28 του νομοσχεδίου καθιερώνονται διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, πρόστιμα από 250 έως και 1.000 ευρώ στους οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων τα οποία επιβάλλονται από την Αστυνομία, αλλά και ραβασάκια που θα οδηγούν στο γκισέ της Εφορίας για παράβολο 250 ευρώ προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση.
Αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει:
Ελεγχοι και κυρώσεις. Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη αφαιρούνται από την Αστυνομία, πινακίδες, άδεια οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας για δέκα ημέρες. Επιστρέφονται μόνο εφόσον ασφαλιστεί το όχημα.
Ατύχημα. Αν προκληθεί ατύχημα από ανασφάλιστο όχημα, πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία. Επιστρέφονται και πάλι, μόνο με την προϋπόθεση ασφάλισης του οχήματος.
Πρόστιμα. Με πράξη της αστυνομικής Αρχής βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για ανασφάλιστα λεωφορεία και φορτηγά, 500 ευρώ για επιβατικά και 250 ευρώ για δίκυκλα. Στη συγκεκριμένη διάταξη μάλιστα ορίζεται ότι τα πρόστιμα αυτά εισπράττονται υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, κάτι που αφήνει ανοιχτό παράθυρο και για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Ραβασάκια. Στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτωνθα αποστέλλεται ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλούνται να συμμορφωθούν εντός οκτώ ημερών. Για την ασφάλιση του οχήματος όμως, προϋπόθεση θα είναι η προσκόμιση παραβόλου 250 ευρώ υπέρ Δημοσίου στην ασφαλιστική εταιρεία.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4788040

Μάστιγα.

Γνωρίζω τουλάχιστον 3 στον περίγυρο μου που τα έχουν ανασφάλιστα.

Οι δύο για οικονομικούς λόγους και ο ένας για ηλικιακούς.

Εν τω μεταξυ αν δέν έχεις εξασφαλισμένη θέση σταθμευσης, δεν μπορεις και να παραδώσεις τις πινακίδες. Έτσι, αν δεν το κινείς για τον α ή β λόγο το αμαξι, πρέπει να πληρώνεις την ασφάλεια νταβατζιλικι.

Έχω μοτοσυκλέτα την οποία την έχω στο γκαράζ 2 χρόνια ...και φυσικά είναι ανασφάλιστη
Γιατί πρέπει να πληρώσω;
Όλοι στο ίδιο τσουβάλι;

Μάστιγα.

Γνωρίζω τουλάχιστον 3 στον περίγυρο μου που τα έχουν ανασφάλιστα.

Οι δύο για οικονομικούς λόγους και ο ένας για ηλικιακούς.

ηλικιακούς;

ηλικιακούς;

Ναι.

Είναι στα 92 αν θυμάμαι καλά και οδηγάει ακόμα.

Κανένας δεν του δίνει δίπλωμα και κανένας δεν τον ασφαλίζει.
Θα μπορούσε να το ασφαλίσει σε άλλον αλλά αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει δίπλωμα.

Καιρός ήταν να γίνει και αυτό... δεν φταίει σε τίποτα ο κοσμάκης που τον έχουν τρακάρει ανασφάλιστοι και τρέχει να πληρώσει από την τσέπη του !!!

@ leo1964, αν την έχεις στο γκαράζ τη μηχανή και δεν την κινείς θα έπρεπε να παραδώσεις πινακίδες για να μην πληρώνεις. Είχα 4 χρόνια αυτοκίνητο στο γκαράζ (γιατί μου έδιναν εταιρικό αυτοκίνητο) και είχα παραδώσει πινακίδες.. Όταν πλέον έπρεπε να το κυκλοφορήσω πήγα και τις πήρα πίσω....

Τόσο απλό είναι...

δεν φταίω σε τίποτα εγώ που δεν έχω τρακάρει ποτέ να έχω δώσει ένα σκασμό λεφτά στις ασφαλιστικές.

Τι λες βρε Κλέαρχε τώρα !!!!

Κάτσε ανασφάλιστος τότε και αν ποτέ σου τύχει κάτι πούλα τα όλα για να ξεχρεώσεις !!!!

:BDGBGDB55:

υ.γ. Πόσα χρόνια οδηγείς με δίπλωμα είπαμε ???

εγώ 26.... και επίσης δεν έχω τρακάρει κανένα !!!!!

Δεν πάει έτσι. Αν η ασφάλιση δεν ήταν υποχρεωτική θα επακολουθούσε χάος. ΤΟ γιατί θεωρω ότι είναι προφανές.

Από την άλλη υπάρχει και η λογική του "γιατί να πληρώνω κάτι για το οποίο δεν έχω άμεση ωφέλεια ή ευθύνη". Ε, κάπως έτσι καταρρέουν οι κοινωνίες.

Έχω μοτοσυκλέτα την οποία την έχω στο γκαράζ 2 χρόνια ...και φυσικά είναι ανασφάλιστη
Γιατί πρέπει να πληρώσω;
Όλοι στο ίδιο τσουβάλι;

Κανονικά δεν υποχρεούσαι.

"Ο κύριος ή κάτοχος αυτοκινήτου που κυκλοφορεί μέσα στην Ελλάδα επί οδού" λέει ο νόμος. Οπότε η μη ασφάλιση οχήματος του οποίου δεν έχουν παραδοθεί οι πινακίδες δεν συνεπάγεται λογικώς και την άνευ ετέρου τέλεση παράβασης.

Αλλά επειδή τα όργανα που θα κρίνουν τα παραπάνω συνήθως δεν σκαμπάζουν και πολλά από αριστοτέλεια λογική, καλό θα ήταν να παραδώσεις τις πινακίδες. Βλέπεις εδώ στην Ελλάδα η νομική επιστήμη είναι λίγο-πολύ άχρηστη, αφού αδυνατούμε συνήθως να απαντήσουμε με σαφήνεια στο θεμελιώδες ερώτημα τι ισχύει, και καταφεύγουμε σε προτροπές τύπου καλό θα ήταν.

Τι λες βρε Κλέαρχε τώρα !!!!

Κάτσε ανασφάλιστος τότε και αν ποτέ σου τύχει κάτι πούλα τα όλα για να ξεχρεώσεις !!!!

:BDGBGDB55:

υ.γ. Πόσα χρόνια οδηγείς με δίπλωμα είπαμε ???

εγώ 26.... και επίσης δεν έχω τρακάρει κανένα !!!!!

το υποχρεωτικό είναι το λάθος.

αν συμβεί το κακό; και αν δεν συμβεί; γιατί να με υποχρεώνεις σε τέτοιο έξοδο; και αφού με υποχρεώνεις γιατί δεν υπάρχει τουλάχιστον μια επιβράβευση σε αυτούς που δεν προκαλούν ατυχήματα...

οδηγώ 8 χρόνια, δεν μου έχει συμβεί τίποτα και εύχομαι να μην μου συμβεί. 8 χρόνια χωρίς λόγο πληρώνω τις ασφαλιστικές...

να τα εκατοστίσεις βρε :grinning-smiley-043

Οταν δεν προκαλείς ατυχήματα κάθε χρόνο αλλάζει το bonus malus. Αυτό θεωρείται ως επιβράβευση απ' τις ασφαλιστικές.

Κάποιος που έχει προκαλέσει ατυχήματα σαφώς και πληρώνει περισσότερο.

Οπως επίσης περισσότερο πληρώνει ο νέος σε ηλικία και δίπλωμα οδηγός, ο μεγάλος σε ηλικία οδηγός, και όσοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις έναντι όσων μένουν σε χωριά.

Υ.Γ. Οσα φέρνει η ώρα..... Μία φορά θα συμβεί το κακό, τουλάχιστον ας είσαι καλυμμένος...

αν συμβεί το κακό; και αν δεν συμβεί; γιατί να με υποχρεώνεις σε τέτοιο έξοδο; και αφού με υποχρεώνεις γιατί δεν υπάρχει τουλάχιστον μια επιβράβευση σε αυτούς που δεν προκαλούν ατυχήματα...

οδηγώ 8 χρόνια, δεν μου έχει συμβεί τίποτα και εύχομαι να μην μου συμβεί. 8 χρόνια χωρίς λόγο πληρώνω τις ασφαλιστικές...

Με το αν δεν κάνουμε τίποτα Κλέαρχε... και εγώ δεν θα ήθελα να πληρώνω τίποτα (ακόμα και το χαράτσι που δεν το έχω ακόμη πληρώσει, γνωρίζω ότι στο τέλος θα το πληρώσω κανονικά...απλά το τραβάω..).

Είναι να μην σου τύχει και έχοντας περάσει από τον ασφαλιστικό κλάδο σου λέω με σιγουριά ότι βάση στατιστικής κάποια στιγμή μέσα στα χρόνια που οδηγείς θα προκαλέσεις ατύχημα.. (θα προκαλέσεις, όχι απαραίτητα θα στουκάρεις που μακάρι ποτέ να μη σου τύχει !!!)

Όσα για τα 100 όταν θα φτάσω στο σημείο να οδηγώ και να μην έχω την προσοχή μου στο δρόμο (ας είναι και αύριο) τότε θα το παρκάρω και δεν θα οδηγήσω ξανά ....

Είναι μια εγγύηση προς τον απέναντί σου ότι εάν του κάνεις υλική* ζημιά
Θα πάρει τα απαραίτητα λεφτά για όποιες επισκευές.

Σκέψου πόσοι στις μέρες μας δε θα είχαν να καλύψουν τη ζημιά που έκαναν στο απέναντι/διπλανό τους.
Τι θα έκανε ο συνάνθρωπος μας αυτός εάν δε τον κάλυπταν οι ασφαλιστικές – θα τα είχε ο ίδιος για όποια επισκευή ?

Μη κατηγορείς όσους είχαν ένα τρακαρισματάκι – και αυτά μες τη ζωή είναι. Καμία φορά η κακιά στιγμή. Ούτε εγγυάται κανείς ότι δε θα κάνεις στο μέλλον ατύχημα – αν και προσωπικά στο εύχομαι :-)

(* μη το πάμε πια μακριά από τις υλικές ζημιές – γιατί τα χρήματα τι να τα κάνεις…)

Απάντηση: Re: Ασφάλιση αυτοκινήτων - τέλη κυκλοφορίας

Εάν συμβεί το κακό, και -χτύπα ξύλο- φας κανέναν άνθρωπο ή τον αφήσεις ανάπηρο, τι ακριβώς θα έρθουν να πάρουν από εσένα;

Αυτή είναι η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης.

Τόσο κοντόφθαλμες απόψεις σχετικά με την ασφάλιση δεν περίμενα να υπάρχουν!
Σκέψου το ενδεχόμενο να χτυπήσεις κάποιον οικογενειάρχη και το δικαστήριο να σου επιδικάσει αποζημίωση 300.000 (δεν είναι ακραία περίπτωση), τι θα γίνει τότε, ή εσύ θα καταστραφεις ή η οικογένεια του ανθρώπου δεν θα έχει να φάει.
Τουλάχιστον όσοι δεν πληρώνετε παραδεχτείτε ότι το κάνετε γιατί οι περισσότεροι (τα κορόιδα κατ εσάς) πληρώνουν, οπότε ένα ποσό πηγαίνει στο επικουρικό κεφάλαιο για να αποζημιώνει από τους μπαταχτσηδες.
Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε τα ασφάλιστρα υπάρχουν και τα μαζικά μέσα, αλλιώς απλά κάνετε το κέφι σας παρασιτωντας σε βάρος των υπολοίπων (κλασσικοί έλληνες δηλαδή).

Επίσης προσωπικά ενώ δουλεύω εδώ και 25 χρόνια δεν χρειάστηκα ποτέ νοσοκομείο (χτύπα ξύλο), μήπως να μην πληρώνω υγειονομικές εισφορές γιατί τι με νοιάζει αν οι άλλοι πεθάνουν;

Τόσο κοντόφθαλμες απόψεις σχετικά με την ασφάλιση δεν περίμενα να υπάρχουν!
Σκέψου το ενδεχόμενο να χτυπήσεις κάποιον οικογενειάρχη και το δικαστήριο να σου επιδικάσει αποζημίωση 300.000 (δεν είναι ακραία περίπτωση), τι θα γίνει τότε, ή εσύ θα καταστραφεις ή η οικογένεια του ανθρώπου δεν θα έχει να φάει.
Τουλάχιστον όσοι δεν πληρώνετε παραδεχτείτε ότι το κάνετε γιατί οι περισσότεροι (τα κορόιδα κατ εσάς) πληρώνουν, οπότε ένα ποσό πηγαίνει στο επικουρικό κεφάλαιο για να αποζημιώνει από τους μπαταχτσηδες.
Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε τα ασφάλιστρα υπάρχουν και τα μαζικά μέσα, αλλιώς απλά κάνετε το κέφι σας παρασιτωντας σε βάρος των υπολοίπων (κλασσικοί έλληνες δηλαδή).

αυτό το σκέφτηκες πολύ πριν το γράψεις; ότι να'ναι... έβγαλες και το συμπέρασμα ότι δεν πληρώνουμε κιόλας... κλασσικέ εξυπνάκια

αν σε 50 χρόνια οδήγησης δεν τρακάρω ποτέ, 50*600 = 30,000 ευρώ θα έρθεις να μου τα δώσεις; (δεν είναι ακραία περίπτωση)

με τη λογική του μπορεί να προκαλέσει ατύχημα θα έπρεπε να ασφαλίζεται και ο καθένας μας που κυκλοφορεί έξω έστω και πεζός.

ο παραλληλισμός με την δημόσια υγεία είναι άστοχος και γελοίος...

όσο υπάρχει η πιθανότητα ατυχήματος άλλη τόση και μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μη ατυχήματος, αλλιώς οι ασφαλιστικές θα είχαν φαλιρίσει...

υγ. προς τους υπολοίπους, μπορώ να καταλάβω τη λογική της ασφάλισης, δεν μπορώ να καταλάβω το υποχρεωτικό του πράγματος. και πιο πολύ δεν μπορώ να χωνέψω την μη επιβράβευση, σοβαρή τουλάχιστον των ασφαλισμένων που δεν προκαλούν ατυχήματα... και πάνω σε όλο αυτό δεν μπορώ να χωνέψω τα τεράστια κέρδη των ασφαλιστικών εταιριών.